Lago Maggiore bezoeken? Wat te doen? Bezienswaardigheden, info & tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Lago Maggiore bezoeken? Wat te doen? Bezienswaardigheden, info & tips

21 april 2024 in Italiaanse meren5 reacties

Het Lago Maggiore is 1 van de grote meren in het noorden van Italië waar zowel toeristen als bekendheden al jarenlang graag heen trekken om in de zomer te verblijven. Het meer ligt met de westelijke oever in de regio Piemonte en met de oostelijke oever in Lombardije, terwijl het noordelijk deel van het meer in Zwitserland ligt. Het meer wordt omgeven door prachtige landschappen, interessante stadjes en mooie bezienswaardigheden, waarnaast er ook nog ontzettend veel te doen is op en rondom het water. Lees verder voor de leukste bezienswaardigheden en onze tips!

Inhoud artikel

 1. Ligging van het Lago Maggiore

Het Lago Maggiore is op het Gardameer na het grootste meer van heel Italië, met een oppervlakte van maar liefst 210 km2. Het meer is ten noorden gelegen van de grote steden Turijn en Milaan, op de grens van de regio’s Piemonte en Lombardije, en loopt ook nog voor zo’n 13 km de grens met Zwitserland over. Vanuit het Zwitserse Locarno strekt het meer zich voor 65 km uit tot aan het Italiaanse Arone, waardoor het wel het langste meer van Italië is. Gemiddeld is het meer zo’n 3 tot 5 km breed, maar op het breedste stuk is het zelfs 10 km breed, bij de baai die zich tussen Pallanza en Stresa uitstrekt. De gemiddelde diepte van het meer ligt rond de 177 m maar op het diepste punt reikt het zelfs tot 372 m diepte.

 • Het meer is gelegen in verschillende gebieden, waarbij het in het noorden geheel in een Alpengebied is gelegen. Hier zijn ook veel hoge pieken te zien, waaronder de 4634 m hoge Monte Rosa, de hoogste berg van de Alpen na de Mont Blanc, die zo’n 50 km ten westen van het meer is gelegen.
 • Dichterbij het meer gelegen kijken onder andere de 2188 m hoge Gridone en de 1962 m hoge Monte Tamaro uit over het Lago Maggiore.
 • Het Alpengebied loopt rond het middelste gebied van het meer uit in lagere bergen en een meer heuvelachtig-gebied, terwijl het in het zuiden uitloopt in een uitgestrekte vlakte.

Klimaat

Het Lago Maggiore kent een mild subtropisch klimaat, waarbij het in de winter warmer is dan in omringende gebieden, en in de zomer blijft het juist iets frisser door de wind die over het water blaast. Sneeuwval is in de winter onberekenbaar maar valt voornamelijk in de hogere gebieden. Wel vangt het gebied jaarlijks zo’n 2300 zonne-uren, en de gemiddelde temperatuur ligt rond de 15°C. In de zomermaanden ligt de maximumtemperatuur rond de 25°C, en het water heeft in deze periode een temperatuur van rond de 20°C. De beste maanden zijn mei, juni en september, al is mei meestal ook de natste maand in de regio. In augustus is het vaak erg druk omdat er ook veel Italianen naar de regio trekken.

 1. Stresa

Stresa is 1 van de belangrijkste en meest populaire plaatsen rondom het Lago Maggiore. Het stadje is gelegen aan de westelijke oever van het meer, in de Italiaanse regio Piemonte. Het stadje heeft ongeveer 5000 inwoners en staat onder andere bekend om de vele luxueuze bouwwerken die langs de oevers van het meer zijn gelegen. Stresa staat namelijk al sinds de 19de-eeuw bekend als weelderige badplaats, en een groot aantal van de hotels en villa’s stammen uit deze periode.

 • In Stresa kan je een aantal prachtige villa’s aanschouwen, zoals de Villa Ducale, die in 1770 door Giacomo Filippo Bolongaro werd gebouwd. Tegenwoordig vind je hier echter het International Centre for Rosminian Studies.
 • De Villa Dell’Orto is een recenter gebouw dat in 1900 gebouwd werd in opdracht van de schilder Liberto Dell’Orto.
 • Een favoriete bezienswaardigheid in Stresa is echter de Villa Pallavicino, een statig gebouw uit 1850 dat nu omringd wordt door een dierentuin.
 • Vanuit Stresa kan je ook met de kabelbaan nemen naar de top van de Monte Mottarone, de 1491 m hoge berg die achter het stadje is gelegen. Vanaf de berg heb je dan ook een prachtig uitzicht over het meer.
 1. Borromeïsche eilanden

Vanuit Stresa kan je ook zeer goed een bezoek brengen aan de Borromeïsche eilanden. Deze eilandengroep bestaat uit 5 eilanden, waarvan de 3 eilanden Isola Bella, Isola Madre en Isola dei Pescatori te bezoeken zijn. Het Isolino di San Giovanni is gelegen aan de overkant van de baai, voor Pallanzo, en is niet te bezoeken. De Scoglio della Malghera is gelegen tussen Isola Bella en Isola Pescatori en is niet veel meer dan een klein rotsachtig, bebost eilandje. Alle 5 de eilanden werden in de 16de-eeuw opgekocht door de Borromeo familie, die in deze periode een machtige familie was binnen de regio. De eilanden Isola Bella, Isola Madre en Isolino di San Giovanni zijn nog steeds eigendom van deze familie.

Isola Bella

De Borromeïsche eilanden staan bekend om de barokke paleizen omringd door schitterende tuinen. Bij een bezoek aan Isola Bella stuit je dan ook op het familiepaleis dat in de 17de-eeuw werd gebouwd, het Palazzo Bella. Zowel het paleis als het eiland zijn vernoemd naar Isabella d’Adda, gravin Borromeo, de vrouw van Carlo III die het paleis liet bouwen. Carlo’s zoon Vitaliano VI maakte het bouwproject af met een zomerhuis en liet de weelderige tuinen aanleggen.

Isola Madre

Isola Madre is het grootste eiland van de 3 eilanden die open staan voor het publiek en ligt in het midden van het meer. Ondanks dat ook op dit eiland een groots paleis gebouwd is staat Isola Madre vooral bekend om de prachtige Engelse tuinen uit het begin van de 19de-eeuw. Deze Giardini Botanici dell’Isola Madre zijn in totaal 8 hectare groot en omvatten onder andere de scala dei morti omringd door kleurige wisteria’s. Door de tuinen paraderen ook witte pauwen, die een bezoek aan dit eiland extra bijzonder maken.

Isola dei Pescatori

Het kleine Isola dei Pescatori, wat ook bekend staat als Isola Superiore, is gelegen naast het Isola Bella voor de kust van Stresa. Dit eilandje is het minst opvallend en bestaat uit een oud, klein vissersdorpje. Zo’n 50 jaar geleden woonden er nog 200 mensen op het eiland, maar bij de laatste telling in 2018 waren dit er nog maar 25. Dit eilandje is daarmee wel nog het enige eiland binnen de eilandengroep dat bewoond is. Op het eilandje zijn een aantal gebouwen te vinden die vooral gericht zijn op het toerisme, met onder andere een aantal accommodaties, winkeltjes en verschillende restaurants waar je terecht kan voor een maaltijd gemaakt met verse vis uit het meer.

 1. Locarno

Een van de andere grote toeristentrekkers langs het Lago Maggiore is Locarno. Deze stad is gelegen ten noorden van het meer in Zwitserland en is met zo’n 16.000 inwoners de grootste plaats rondom het meer. Door de strategische ligging aan het meer en de delta van de rivier de Maggia was deze locatie al sinds de Romeinse tijd belangrijk voor onder andere de handel. De macht die de plaats jarenlang uitoefende op de regio is nog steeds terug te zien in een aantal bouwwerken en bezienswaardigheden in de stad. Echter trekt de stad ook veel bezoekers door het milde klimaat, dat voor mediterrane plantengroei zoals palmbomen en citroenbomen zorgt tussen de besneeuwde toppen van de Alpen. Locarno is dan ook de zonnigste en warmste stad van Zwitserland.

Bezienswaardigheden

 • Het Piazza Grande is het hart van de stad. De gehele binnenstad is autovrij en de steegjes rondom het plein zijn bezaaid met winkels en cafés waar je heerlijk op het terras terecht kan. In augustus wordt hier ook het filmfestival van de stad gehouden, waarbij je op het plein terecht kan in de grootste openluchtbioscoop ter wereld.
 • De grootste bezienswaardigheid van Locarno is het Castello Visconteo. Dit oude fort is gelegen aan de rand van het oude centrum en werd al in de 12de-eeuw gebouwd. De burcht werd echter in de 13de-eeuw overgenomen door de Ghibellinis, en in de daaropvolgende eeuw kwam het fort in de handen van de visconti (de burggraaf) van Milaan, naar wie het kasteel vervolgens is vernoemd. Een vijfde deel van het originele gebouw staat nog overeind, maar de rest dateert uit de 15de- en de 16de-eeuw. In het kasteel is nu een archeologisch museum te vinden.
 • Boven Locarno is de andere grote bezienswaardigheid van de stad te vinden, de Madonna del Sasso. Deze bedevaartskerk werd gebouwd in de 15de-eeuw nadat Barolomeo d’Ivrea een visioen had gekregen van de Heilige Maagd Maria. Vanuit het stadscentrum is de kerk te bereiken met een kabelbaan, en eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de stad en het meer.
 1. Cannobio

Wanneer je vanuit Zwitserland aan de westoever de Italiaanse grens bent gepasseerd kom je bijna direct het stadje Cannobio tegen. Dit romantische plaatsje heeft een inwoneraantal dat ongeveer gelijk is aan dat van Stresa, maar waar deze laatste plaats redelijk recent floreerde was Cannobio al bewoond door de Kelten en vervolgens de Romeinen. In de Middeleeuwen werd Cannobio vervolgens een centrum voor de handel in wol, leer en hout. Er zijn dan ook een groot aantal gebouwen die hieraan herinneren.

 • Bezoek bijvoorbeeld de Saint Vittore kerk, die al in de 11de-eeuw werd gebouwd. De kerk is gelegen in het oude gedeelte van het stadje, dat nog geheel gedomineerd wordt door een middeleeuws uiterlijk met smalle straatjes. De klokkentoren werd vervolgens in de 13de-eeuw bijgebouwd, en het gehele bouwwerk werd in de 17de-eeuw gerestaureerd.
 • Het Palazzo della Ragione stamt ook weer uit de 13de-eeuw, en er zijn ook nog restanten te vinden van Romeinse bouwwerken.
 • Echter is de Santuario della Pieta uit de 16de-eeuw een belangrijker bouwwerk voor Cannobio. Deze kerk werd gebouwd ter ere van het schilderij van de Heilige Maagd Maria dat tranen van bloed zou hebben gehuild.
 • Als je echter wat avontuurlijker op pad wil kan je de route langs de Cannobino rivier volgens naar de Oridor di Snata Anna, een spectaculaire kloof waar je ook een Romeinse brug een de kerk van Santa Anna vindt. Op het diepste punt is de kloof 25 m diep, en je kan hier ook perfect de verkoeling op zoeken in het koude water.

Aan de oevers van het meer vind je een gezellige promenade met restaurants en cafés. Alle gebouwen zijn een andere kleur geschilderd waardoor dit deel van de stad gelijk al een pittoreske sfeer uit. Ook liggen hier een aantal stranden die gezien worden als een aantal van de mooiste stranden ter wereld en daarvoor ook beloond zijn met een blauwe vlag.

 1. Arona

Helemaal in het zuiden vind je het plaatsje Arona. Dit is 1 van de grotere plaatsen rondom het meer, met zo’n 15.000 inwoners. Ondanks dat er eeuwen geleden al Kelten en vervolgens Romeinen hadden gewoond kwam de plaats pas echt tot leven in de 12de-eeuw, nadat Milaan door keizer Frederick Barbarossa verwoest was. Vele families uit de stad trokken naar Arona, wat ervoor zorgde dat deze plaats uitbloeide tot een belangrijke en rijke stad. Aan de rand van de stad werd een kasteel gebouwd, dat het zuidelijk deel van het meer beheerste, maar vervolgens door het leger van Napoleon werd verwoest. De ruïnes zijn echter nog te zien in het La Rocca park, een populair stadspark.

San Carlo Borromeo

Arona staat echter vooral bekend als de geboorteplaats van de heilige San Carlo Borromeo, die in de 16de-eeuw een belangrijk figuur was binnen de Katholieke Kerk. Aan het begin van de 17de-eeuw liet de kardinaal Federico Borromeo een groot beeld bouwen ter ere van de heilige Carlo. De bouw van dit beeld duurde van 1614 tot 1698 en vond enkele kilometers buiten het centrum van de stad plaats. Het beeld was met een hoogte van 35 m het grootste bronzen beeld ter wereld tot aan de bouw van het Vrijheidsbeeld van New York.

De Sancarlone, zoals het beeld genoemd wordt, zou onderdeel worden van een groot complex dat ter ere van de heilige gebouwd zou worden, maar hiervan zijn uiteindelijk maar 3 kapellen voltooid. Echter vind je wel een 17de-eeuwse basiliek bij het standbeeld, evenals het voormalige paleis van de aartsbisschop. In het centrum van de stad is een kleinere variant van het beeld te vinden. De Sancarlone is te beklimmen en biedt vanuit het hoofd van het standbeeld een prachtig uitzicht over de stad en het Lago Maggiore.

 1. Angera

Tegenover Arona, op de Lombardijse oever van het Lago Maggiore, is de stad Angera gelegen. In tegenstelling tot Arona was Angera al in de Romeinse tijd een belangrijke plaats, zowel als havenstad als strategisch knooppunt van belangrijke wegen.

Rocca di Angera

In de Middeleeuwen werd het Rocca di Angera gebouwd, een kasteel dat op de top van een heuvel is gelegen aan de rand van de stad en uitkijkt over het meer. Het kasteel werd gebouwd op de restanten van een Romeinse vesting en was samen met het Rocco di Arona het machtscentrum van de regio. Het is 1 van de laatste bouwwerken uit de Middeleeuwen rondom het meer dat nog geheel intact is. In het kasteel is tegenwoordig het poppenmuseum Museo della Bambola te vinden, met een grote verzameling aan poppen, speelgoed en meubels uit de privécollectie van Bona Borromeo.

Civico Museo Archeologico

In Angera vind je verder ook nog het Civico Museo Archeologico, waar belangrijke archeologische vondsten uit de stad en de omgeving tentoongesteld worden. Dit museum is gelegen in het Palazzo Pretorio, waar ook het toeristenbureau te vinden is. Aan de promenade vind je vervolgens ook de kerk van het Santuario della Madonna delle Riva, een kapel die gebouwd werd om de plaats waar het kunstwerk van de Madonna dat bloed zou hebben gehuild te eren.

 1. Baveno

Tussen Stresa en Verbania in, op de westelijke oever van het Lago Maggiore, ligt het gezellige stadje Baveno. Dit stadje is iets kleiner dan Stresa en was in de 19de-eeuw een belangrijk kuuroord voor rijkere families, waarbij vooral veel Engelsen het stadje bezochten. Zo trokken onder andere ook koningin Victoria van Engeland, Lord Byron en Winston Churchill voor vakanties naar de stad. De stad ligt dan ook nog vol met imponerende villa’s en paleizen die door de rijken en beroemden gebouwd werden. Zo was de Villa Fedora jarenlang bewoond door de componist Umberto Giordano. Het park rondom deze villa is toegankelijk voor het publiek, en je kan hier dan ook heerlijk rondwandelen. Een andere villa met mooie tuin die te bezoeken is, is de Villa Branca.

Baveno staat echter vooral bekend om de steengroeven van Monte Camoscio die net buiten het stadje te vinden zijn. Hier werd het roze graniet gewonnen dat voor vele beroemde gebouwen gebruikt is. Zo werden onder andere de pilaren van de Opera in Parijs, de winkelgalerij Galleria Vittoria Emanuele in Milaan en de basiliek van Sao Paolo in Rome met dit graniet gebouwd.

 1. Wandelen en fietsen rondom het Lago Maggiore

De omgeving van het Lago Maggiore is prachtig en wordt versierd met imponerende bergen, groene dalen, en prachtige natuurgebieden vol bossen, rivieren, watervallen en grotten. Rondom het meer ligt een uitgebreid netwerk aan wandel- en fietspaden en er zijn dan ook zowel verschillende gemakkelijke als meer uitdagende routes te wandelen en fietsen. Zo kan je onder andere de Val Grande, het grootste ongerepte natuurgebied van Italië te voet ontdekken, of 1 van de andere bergvalleien opzoeken.

 1. Activiteiten op en rondom het water

Natuurlijk kan je bij een groots meer zoals Lago Maggiore ook terecht voor verschillende activiteiten op het water.

 • Zo kan je er niet alleen een duik nemen in het heerlijke water terwijl je een dagje op 1 van de stranden langs het meer verblijft, maar kan je ook een bootje huren of gaan kanoën op het water.
 • Daarnaast biedt de wind die over het water blaast uitstekend de gelegenheid om te zeilen of te windsurfen.
 • Rondom het meer zijn ook verschillende adrenalinesporten zoals paragliden en deltavliegen erg populair.
 • Daarnaast kan je in de bergen rondom het meer goed terecht in de kloven om te gaan raften of om met een canyoning tour mee te gaan.
 1. Overnachten aan het Lago Maggiore (met korting!)

Het Lago Maggiore is een populair vakantiegebied doordat het zo ontzettend veel te bieden heeft. Je kan hier dan ook zeer goed een rondrit rondom het meer maken en op verschillende locaties overnachten, maar het is ook mogelijk om 1 plaats uit te kiezen om de gehele vakantie te verblijven. Er is ontzettend veel keuze aan hotels, appartementen en gasthuizen, waarnaast je ook terecht kan op verschillende campings. Wanneer je 1 plaats als uitgangspunt wilt gebruiken is het aan te raden om in of in de buurt van een grotere stad zoals Locarno, Stresa of Arona te verblijven. In deze plaatsen zijn genoeg accommodaties, eetgelegenheden en winkels te vinden, waarnaast je ook gemakkelijk vanuit de stad op de weg zit naar locaties wat verder weg. Zo kan je vanuit Arona gemakkelijk een bezoek brengen aan Milaan.

Booking.com

 1. Naar het Lago Maggiore reizen

Met het vliegtuig

De snelste manier naar het Lago Maggiore is door te vliegen naar Milaan in Italië of Lugano in Zwitserland. Vanuit deze steden trek je vervolgens gemakkelijk met het openbaar vervoer naar verschillende steden langs het meer, al is het aan te raden om een auto te huren op het vliegveld zodat je gemakkelijk verschillende locaties rondom het meer kan ontdekken.

Met de auto

Wanneer je met de auto naar het Lago Maggiore rijdt vanuit België of Nederland is het aan te raden om via Zwitserland aan te rijden. De route naar Zwitserland is zowel af te leggen via Duitsland als via Frankrijk, waarbij je in beide gevallen bij Basel de grens oversteekt. Vanuit Basel volg je de A2 naar Lugano, waarbij je een stukje voor Lugano bij Bellinzona af kan slaan richting Locarno. Volg de SS34 wanneer je aan de westelijke kant van het meer wilt zijn, de SS394 voor de oostelijke oever.

 1. Filmpje: Ontdek het Lago Maggiore!

Benieuwd naar het Lago Maggiore? In onderstaand filmpje kan je alvast even wegdromen bij dit prachtig stukje Italië! Als je hier zelf wilt gaan genieten zal je natuurlijk naar Italië moeten afreizen!

Ligurië & Piëmonte

Gratis reisgids Ligurië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 21 november 2023 - Paul Van Hoovels

heel interessant en duidelijke info over de streek

- 19 december 2022 - Monique

Handig,veel bruikbare tips kunnen we goed gebruiken. Top gids!Gr 👍

- 27 juni 2022 - Willy Bogaert

Zeer handig overzicht

- 20 februari 2022 - Roger Van Osselaer

Heel interessant en nuttig. Graag misschien meer informatie over de aanwezige hotels met minstens drie sterren in Ligurië. Bedankt voor het doorzenden.

- 29 augustus 2021 - Desiree Renders

Aanrader. Mooie omgeving wel handig als je nog goed ter been bent ivm de hoogteverschillen. Eilanden heel leuk maar ook wandelen kan prima

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?