41 x mooiste bezienswaardigheden in Italië: wat te doen & zien?

Volledige reisgids kopen voor € 10

41 x mooiste bezienswaardigheden in Italië: wat te doen & zien?

17 december 2023 in Italië3 reacties

Overzicht met de mooiste bezienswaardigheden en highlights van Italië

Het prachtige Italië is ontzettend divers. Elke regio biedt weer andere landschappen, van hoge bergtoppen tot grote meren en van uitgestrekte wijngaarden tot beboste heuvels, met daartussen ontzettend veel schitterende steden en idyllische dorpen. En dan hebben we het nog niet over de prachtige stranden van het land gehad.

Hoe vaak je ook in Italië al bezocht hebt, er valt altijd weer wat nieuws te ontdekken, van bekendere grote steden tot de dorpjes op het platteland waar je door de locals wordt uitgenodigd. We hebben onze 37 mooiste bezienswaardigheden van Italië voor je op een rijtje gezet.

Inhoud artikel

 1. Civita di Bagnoregio: het stervende stadje

Het spectaculaire middeleeuwse stadje Civita di Bagnoregio ligt de regio Lagio, net op de grens met Umbrië, dit is een niet-te-missen dorpje. Het stadje staat ook wel bekend als het stervende stadje, ligt in de provincie Viterbo, 110 km ten noorden van Rome. Het wordt stervend genoemd omdat de grond van het stadje beetje bij beetje afbrokkelt. Er wonen nog zo'n 10 mensen in het dorpje.

Zelf ook op rondreis door de regio? Download onze reisgids Umbrië met een complete rondreis door Umbrië.
 1. De prachtige Griekse tempels van Paestum

Paestum ligt een 100 km ten zuiden van Napels, maar is zo de moeite! De stad werd in de 6de eeuw voor Christus gesticht door Griekse kolonisten, en is een van de belangrijkste archeologische sites van Italië. In 1998 volgde een erkenning als UNESCO Werelderfgoed.

Poseidonia, zoals de stad door de Oude Grieken werd genoemd, is lang de belangrijkste stad geweest van Magna Graecia, het door de Grieken gekoloniseerde gebied in Zuid-Italië. De plek bevond zich op een kruispunt van handelswegen. Toen de Romeinen het gebied in 273 voor Christus veroverden, veranderden zij de naam naar Paestum. Lees meer over een bezoek aan Paestum.

 1. Urbino

Urbino is een ommuurde middeleeuwse stad in Le Marche en samen met Pesaro de hoofdstad van de provincie Pesaro en Urbino. Dit opvallende heuveldorp staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is een van de belangrijkste steden uit de renaissancetijd van heel Italië.

De stad, hoog op een heuvel genesteld, heeft veel van zijn pittoreske middeleeuwse aspect behouden

 • Je vindt er vandaag de universiteit van Urbino, gesticht in 1506. Urbino is ook weinig verrassend de zetel van de regionale aartsbisschop.
 • Het bekendste architectonische pronkstuk van de stad is het Palazzo Ducale, herbouwd door Luciano Laurana. Het herbergt de Galleria Nazionale delle Marche, een van de belangrijkste collecties renaissanceschilderijen ter wereld.
 • Andere belangrijke gebouwen zijn het Palazzo Albani (17e eeuw), het Palazzo Odasi en het Palazzo Passionei.
 • Het Albornoz-fort (plaatselijk bekend als La Fortezza), werd gebouwd door de gelijknamige pauselijke legaat in de 14e eeuw.
 • De kathedraal van Urbino is een andere belangrijke bezienswaardigheid. Ze werd in 1021 gesticht op de plaats van een 6e-eeuws religieus gebouw en werd in 1801 herbouwd in neoklassieke stijl.
 • Wie op zoek is naar rust, kan dan weer naar een van de botanische tuinen trekken.

VERBLIJFTIP: Overnacht in het Hotel Albergo San Domenico, een oud religieus complex, gelegen aan het centrale plein van Urbino. De 16e-eeuwse zalen van het aangrenzende klooster zijn omgetoverd tot comfortabele, rustige hotelkamers en tot prachtige, karakteristieke zitkamers. Meer info en boeken.

 1. Florence

Florence, ook wel bekend als Firenze, is misschien wel de meest charmante stad van heel Italië. Het is de stad van de kunst, de geboorteplek van de renaissance en een van de belangrijkste cultuursteden van heel Europa. De stad staat dan ook bekend om de vele kunstwerken en bouwwerken uit de die periode, en is met haar volledige historisch centrum op de werelderfgoedlijst van UNESCO gezet.

 • De stad ligt vol met prachtige bouwwerken zoals de Duomo Santa Maria del Fiore, die met haar grote koepel de skyline van de stad domineert.
 • Ook de bekende Ponte Vecchio, gezien als een van de mooiste bruggen ter wereld, is te vinden in Florence.
 • Daarnaast kan je in Florence terecht in vele verschillende kunstmusea, zoals de Galleria dell’Accademia waar het bekende beeldhouwwerk David van Michelangelo te zien is, en het Uffizi, een van de belangrijkste kunstmusea ter wereld.
Wil je liever een gegidste rondleiding in Firenze? Bekijk hier het volledige aanbod aan tours met gids.
 1. Rome

De hoofdstad van Italië kan zeker niet ontbreken in de lijst met de mooiste steden van het Italië. Rome is als het waar een groot openluchtmuseum vol met imposante bezienswaardigheden die je terug mee de tijd in nemen.

De Eeuwige Stad herbergt een groot aantal van de bekendste monumenten van Italië

 • Het Colosseum, het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk
 • De vele opgravingen van het Forum Romanum
 • Het indrukwekkende Pantheon dat als tempel begon en vervolgens om werd gebouwd tot een kerk
 • De mythische Trevi fontein, waar menig toerist een muntje in gooit in de hoop ooit terug te keren naar Rome.

Combineer dit met heerlijke maaltijden op een terrasje rondom het Piazza Navona of een ijsje van de bekende ijssalon Giolitti, en vergeet ook het autonome Vaticaanstad binnen de stad niet.

Hoe geld besparen + wil je graag meerdere bezienswaardigheden in Rome bezoeken?

Ook op citytrip naar Rome? Download onze reisgids Rome en zie de mooiste plekjes met onze met een complete stadswandeling Rome.

 1. Cinque Terre

De Cinque Terre zijn een van de bekendste bezienswaardigheden in de regio Ligurië. Dit UNESCO Werelderfgoed bestaat uit 5 oude vissersdorpjes aan de kust die niet met de auto maar alleen via de wandelpaden tussen de dorpjes of met de boot te bereiken zijn. Onze rondreis langs het Gardameer en Ligurië laat je de mooiste bezienswaardigheden zien.

 • Het dorpje Monterosso al Mare ligt het meest noordelijk van de Cinque Terre en is het enige dorpje met een strand.
 • Vervolgens kom je Vernazza tegen, wat gezien wordt als het meest charmante dorp van de 5 doordat de gekleurde huizen tussen de rotsen ingeklemd lijken te liggen.
 • Corniglia is vervolgens het enige dorp dat niet direct aan zee ligt maar wat hoger op een rots.
 • Het volgende dorp Manarola heeft niet alleen mooie bouwwerken maar kent ook de zoete Sciaccetrà wijn die je er zeker eens moet proeven.
 • Het meest zuidelijke dorp van de Cinque Terre is Riomaggiore, welke het dichtst bij het stadje La Spezia is gelegen.

Wil jij ook de Cinque Terre bezoeken? Download onze reisgids Cinque Terre en zie de mooiste plekjes.

 1. Alberobello

Ook in de andere regio’s van Italië zijn heel wat prachtige dorpjes terug te vinden. Zo vind je in de Valle d’Itria, een streek binnen de regio Puglia, heel wat zogenaamde trulli: kleine ronde witte huisjes met zelfdragende, kegelvormige daken. Ze liggen door de hele vallei verspreid, maar in het dorpje Alberobello kan je ze het beste aanschouwen.

Hier vind je namelijk zo’n 1500 trulli terug die in de afgelopen eeuwen gebouwd zijn door de armere bevolking van het gebied. Dit soort huizen konden snel worden afgebouwd waardoor er minder belasting geïnd zou worden, waarnaast de leefomstandigheden binnen de bouwwerken erg prettig waren. Nog steeds worden een aantal trulli in Alberobello bewoond, waarnaast je ook zelf in deze bijzondere huisjes zou kunnen verblijven

Alberobello bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Wat dacht je van een gegidste wandeling door Alberobello van 2 uur vanaf € 15? Zo ontdek je de leukste plekjes van dit dorp.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Onze uitgestippelde rondreis door Puglia brengt je in 10 dagen langs de mooiste plekjes van de regio. Download hier alvast onze reisgids Puglia en begin al weg te dromen ...
 1. Kathedraal van Milaan

Milaan is na Rome een van de belangrijkste steden van Italië maar staat onder menig bezoeker toch vooral bekend om de mode. Dat is op zich niet gek, want de stad is een belangrijk centrum binnen de wereld van de fashionista’s en kent heel wat geweldige winkelgebieden, maar het hoogtepunt van de stad is toch eigenlijk de prachtige Duomo di Milano.

Na de Sint Pietersbasiliek in Vaticaanstad en de kathedraal van Sevilla is dit dan ook de grootste kathedraal van Europa, waarnaast dit schitterende gotische bouwwerk al jarenlang het middelpunt van Milaan is. De bouw begon al in de 14de-eeuw maar was pas in 1965 voltooid. Naast alle bijzondere details en kunstwerken kan je ook nog blokken marmer zien staan die nog tot beelden gevormd zouden moeten worden.

Onze tip: Boek je tickets online, zo kan je de laaaange wachtrijen overslaan en spaar je kostbare tijd uit tijdens je bezoek aan Milaan.

Milaan bezoeken? Download dan zeker onze gratis stadswandeling Milaan en zie de mooiste plekjes van de stad.

 1. Trabocchi-bouwwerken

Ten zuiden van Ortona staat de kustlijn bekend om trabocchi-bouwwerken die door vissers zijn gebouwd. Die karakteristieke hoge houten visplatforms lijken als krabben uit het water te kruipen. Al sinds de 15e eeuw zorgen die trabocchi ervoor dat de vissers op een veilige manier kunnen vissen, zelfs in de meest ongunstige weersomstandigheden.

 1. Agrigento

Sicilië wordt tegenwoordig gezien als de bal voor de laars van Italië, onderdeel van het Italiaanse grondgebied, maar vroeger werd het eiland bewoond door de Grieken. Dit is nog terug te zien in de omgeving van de stad Agrigento, de voormalige belangrijke Griekse stad Akragas.

In de stad vind je de Valle dei Templi, een gebied vol archeologische opgravingen uit de klassieke oudheid. Naast tempels zoals de prachtige Tempel van Concordia, de best bewaarde tempel van Agrigento, en de hoogstgelegen Tempel van Hera vind je binnen de vallei nog enkele poorten, necropolissen en andere opgravingen.

Op vakantie in Sicilië maar geen zin om zelf te rijden? Je kan de Valle dei Templi in Agrigento ook bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours naar Valle dei Templi.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

 1. Dolomieten

Het noordoosten van Italië wordt gekenmerkt door de Dolomieten, de bergketen die bekend staat om de unieke vormen en de ruige bergtoppen. Het prachtige berggebied staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een schitterende vakantiebestemming voor zowel in de zomer als in de winter.

 • Tijdens de kerst- en voorjaarsvakantie kan hier uitstekend geskied worden, terwijl je hier in de warmere maanden heerlijk kan wandelen, fietsen of bergbeklimmen.
 • Je kan in het gebied van Noord-Italie verkennen met onze rondreis, ga er genieten van de hoge bergtoppen zoals de Drei Zinnen en de Peilerkofel, de uitgestrekte bossen in natuurgebieden zoals het Fanes-Sennes-Prags park, en prachtige meren zoals de Pragser Wildsee.
 1. Verona

In fair Verona, where we lay our scene
From ancient grudge break to new mutiny
Where civil blood makes civil hands unclean.
From forth the fatal loins of these two foes
A pair of star-cross'd lovers take their life
Whose misadventured piteous overthrows
Do with their death bury their parents' strife.

Je kent waarschijnlijk wel het verhaal van het tragische liefdeskoppel Romeo en Julia, twee van de bekendste karakters van William Shakespeare. Hun verhaal speelt zich af in het prachtige Verona, een stad in het noorden van Italië, tussen Milaan en Venetië.

In de stad kom je op meerdere plekken in aanraking met het verhaal, zoals bij het Casa di Giulietta, maar ook losstaand van het bekende toneelstuk kan je in Verona je ogen uitkijken. Het centrum van de stad, met onder andere een prachtig Romeins amfitheater, een schitterende basiliek en een middeleeuws kasteel, is niet voor niets opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ontdek hier nog meer bezienswaardigheden in Verona.

 1. San Gimignano

De regio Toscane is een geliefd vakantiegebied, mede door de uitgestrekte wijngaarden waartussen allerlei prachtige stadjes verstopt liggen. Een van de plaatsjes die je in deze regio echt niet mag missen is San Gimignano, die je al van ver kan zien liggen door de verschillende torens die boven de andere bouwwerken en de omringende wijn- en olijfgaarden uitsteken.

San Gimignano staat ook wel bekend als het Middeleeuwse Manhattan en kende ooit zo’n 70 verschillende torens, waarvan er tegenwoordig nog 14 terug te vinden zijn.

Beklim deze torens voor een prachtig uitzicht over de omgeving of wandel door de oude straten om alle andere historische bouwwerken in het stadje te aanschouwen. Proef ook zeker de Vernaccia di San Gimignano, de witte wijn die in de stad geproduceerd wordt.

 1. De Scheve Toren van Pisa

De scheve toren van Pisa is misschien wel een van de meest iconische bouwwerken ter wereld. De vrijstaande klokkentoren van de Duomi di Pisa helt al enkele jaren zo’n 4 m uit het lood en moest rond de eeuwwisseling nog grondig gerestaureerd worden om te zorgen dat hij niet in zijn geheel om zou vallen.

De toren staat nog steeds scheef maar is nu wel weer stabiel, waardoor je de toren gewoon weer op kan voor een uitzicht over Pisa en de prachtige Duomo. Toch kan je hier eigenlijk niet weg zonder een foto waarbij je tegen de toren leunt.

TICKETS: Er kunnen maar 30 mensen tegelijk de Toren van Pisa in, waardoor tickets snel uitverkocht raken. Het aantal tickets zijn gelimiteerd tot een bezoek van maximaal een halfuur. Het is dan ook aan te raden om je tickets voor je bezoek online aan te kopen zodat je op het gewenste tijdslot de toren kan beklimmen. De kans is klein dat je ter plekke nog tickets kan boeken in het hoogseizoen.

Bestel je tickets online € 23,5, zo sla je de wachtrijen over en ben je zeker dat je de Toren van Pisa kan bezoeken. Nog meer mogelijkheden zie hieronder.

 1. Venetië

Natuurlijk kan ook de stad die bestaat uit een aaneenschakeling van kleine eilandjes omringd door vele kanalen, gondel varen niet missen op een lijst met mooiste bezienswaardigheden van Italië. Venetië is een monument op zichzelf dat vol staat met bouwwerken in de gotische en renaissance stijlen, zoals het Dogepaleis, de Basilico di San Marco en de Santa Maria della Salute.

Loop door de smalle straatjes, ga langs bij het San Marco plein en volg de andere toeristen naar de beroemde Rialto brug. In de baai van Venetië liggen daarnaast nog een aantal eilanden die ook zeker een bezoek waard zijn, zoals Murano en Burano.

Liever een alternatief bezoekje aan Venetië? Bekijk dan zeker onze aanraders om tourist-traps te vermijden, download alvast onze reisgids Venetië met een complete stadswandeling door Venetië.

 1. Matera

In het zuiden van Italië zou je zeker eens een bezoek moeten brengen aan Matera, een prachtig stadje dat ook wel bekend staat als la città sotterranea. Het is een van de oudste steden ter wereld en de omgeving wordt al zo’n 35.000 jaar bewoond.

Matera staat bekend om de zogenaamde Sassi, grotwoningen die uit de rotsen zijn gehouwen. Een halve eeuw geleden nog werden deze grotten bewoond, maar door de gevaarlijke leefomstandigheden moesten de Sassi verlaten worden. Nieuwe projecten maakten de grotwoningen echter weer bewoonbaar en nu is het zelfs mogelijk om in een Sassi te overnachten tijdens je bezoek aan Matera.

Onze tip om te overnachten: Wij verbleven zelf in Palazzotto Residence&Winery, woorden schieten te kort om deze "luxueuze grotwoning" te beschrijven. Een verblijf dat ons nog lang zal bijblijven op een top locatie in het historische centrum van Matera.
 1. Vallone dei Mulini

Het lijkt bijna alsof je een verborgen sprookjeswereld bent binnengewandeld als de je Vallone dei Mulini, in de buurt van Sorrento, bezoekt.

Op de bodem van een diepe kloof die eeuwen geleden door een vulkaanuitbarsting is ontstaan werden vanaf de 13de-eeuw verschillende molens gebouwd die gebruik maakten van het water onderaan de kloof. Na de eerste bloemmolens werden ook zaagmolens en andere bouwwerken in de vallei gezet, maar in de jaren 1940 werden de molens verlaten. Sindsdien zijn de gebouwen als het ware teruggenomen door de natuur en zijn de stenen bouwwerken helemaal begroeid met mos, varens en andere planten.

Ben je in de buurt van Sorrento, download dan zeker onze reisgids Napels en Sorrento, met een complete rondreis Napels, Amalfi en Pompeii.

 1. Reschen meer

De Reschensee of Lago di Resia is het grootste meer van de provincie Zuid-Tirol, gelegen bij de grens met Oostenrijk en Zwitserland. Het is daarnaast ook een van de weinige meren in de regio die niet natuurlijk gevormd is maar door de mens gecreëerd.

In de jaren 1940 werd een dam gebouwd waarbij verschillende oude dorpjes in de vallei onder de dam onder water kwamen te staan. De 14de-eeuwse kerktoren van het voormalige dorpje Graun was het enige gebouw dat hoger was dan de 22 m die het meer diep is, waardoor de kerktoren boven het wateroppervlak uitsteekt. Geniet van het prachtige zicht op de kerk in het water tijdens een mooie wandeling rondom het meer. In de winter is het zelfs mogelijk om over het dichtgevroren water naar de toren toe te lopen.

 1. Trauttmansdorff kasteel en botanische tuinen

In Zuid-Tirol komen de Oostenrijkse en Italiaanse culturen op vele manieren samen. Dit merk je aan de Duitstalige bevolking, de mengeling van architectuurstijlen, en aan de plaatsen en bezienswaardigheden die zowel een Italiaanse als een Duitse naam.

In de plaats Merano kan je een bezoek brengen aan het schitterende Schloss Trauttmansdorff. De naam van het kasteel is misschien Duits en de bergachtige omgeving doet je in Oostenrijk wanen maar de bouwstijl zijn puur Italiaans. De prachtige botanische tuinen rondom het kasteel nemen je echter mee over de hele wereld.

Sinds 2001 is het grondgebied van het kasteel open voor het publiek en word je meegenomen naar ’s werelds mooiste regio’s door middel van 80 verschillende tuinen.

 1. Amalfikust

Een van de populairste bestemmingen binnen Italië is de Amalfikust en dat is niet zonder reden. Deze prachtige regio in de provincie Campanië staat bekend als een van de mooiste kustlijnen ter wereld, vol ongerepte natuur, prachtige stranden en gezellige dorpjes. Het staat zelfs opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De kust is vernoemd naar het stadje Amalfi, dat ongeveer halverwege de kustlijn gelegen is. Dit is ook de grootste stad van de regio, maar je zou ook zeker het prachtige Positano met de vele gekleurde huizen tussen de rotsen boven het strand moeten bezoeken, of het schilderachtige Ravello.

Wil je liever geen stressvol gedoe? Boek een daguitstap of excursie langs de Amalfikust online (al dan niet met boottocht erbij).

 1. Etna

Kan een van de gevaarlijkste plekken van Italië tegelijkertijd ook een van de mooiste bezienswaardigheden zijn? De vulkaan Etna op het eiland Sicilië is het bewijs dat dit kan.

Mount Etna is de meest actieve vulkaan van Europa en een van de actiefste ter wereld, wat inhoudt dat de vulkaan elk moment uit zou kunnen barsten. Echter wordt de activiteit van Etna goed gemonitord waardoor het veilig is om de vulkaan te beklimmen.

Wandel door de prachtige natuur aan de voet van de vulkaan en aanschouw de tientallen kraters van het gevaarte, of aanschouw de rookpluim die uit de vulkaan opstijgt van een afstandje.

Wil je graag de Etna beklimmen? Dan is het aan te raden om met een georganiseerde tour of gids mee te gaan, zo zie je immers meer en krijg je ook nog eens leuke weetjes te horen. Je kan zowel vanuit Catania (ongeveer 1,5 uur rijden naar de Etna) als vanuit Palermo (ongeveer 3,5 uur rijden) naar de vulkaan. Ben je op rondreis door Sicilië dan is de Etna natuurlijk een niet te missen stop.

Tours en daguitstappen kan je eenvoudig online boeken via de site van GetYourGuide, met de niet-tevreden-geld terug garantie. Annulleer je tot 24u voor vertrek dan krijg je gewoon je geld terug. Er zijn verschillende tours beschikbaar in veschillende prijsklasses vanaf € 25, bekijk het aanbod hieronder (of kijk op de site voor nog meer aanbod).

 1. Warmwaterbronnen van Saturnia

Tussen de prachtige uitgestrekte wijngaarden en schitterende steden van Toscane liggen her en der ook warmwaterbronnen verborgen. Dit is nog niet heel bekend onder het grote toerisme, wat de verschillende bronnen misschien nog wel mooier maakt.

Bezoek zeker onze favoriet, de bronnen van het plaatsje Saturnia. De warmwaterbronnen ontstonden in de 2de eeuw voor Christus en bieden nog altijd een heerlijk bad van zo’n 37 graden Celsius vol mineralen die een therapeutische werking hebben op je lichaam. Dit is dan ook de perfecte locatie om even tot rust te komen en helemaal te ontspannen tijdens je vakantie in Italië.

 1. Gradara

Centraal gelegen in Italië, in de buurt van San Marino, ligt het prachtige ommuurde stadje Gradara. De stad wordt nog altijd omringd door de dubbele stadsmuren die in de 13de en 14de eeuw geplaatst werden en bevat een groot middeleeuws kasteel dat tussen de 12de en de 15de eeuw gebouwd werd. Een stop in Gradara mag zeker niet ontbreken tijdens je bezoek aan Le Marche (De Marken).

Wanneer je hier door de historische straatjes loopt waan je jezelf helemaal terug in de tijd. Wandel over de stadsmuren, en bezoek het kasteel, waar volgens Dante’s divina commedia het tragische liefdesverhaal plaatsvond van Paolo en Francesca, die door Francesca’s man en Paolo’s broer Gianciotto vermoord werden nadat hij ze samen had betrapt.

 1. Tempio del Valadier

Aan de voet van de Monte Frasassi in Le Marche, ligt de prachtige Tempio del Valadier. Deze koepelvormige marmeren tempel werd in 1928 gebouwd in een berggrot als bedevaartsoord. De inwoners van het gebied schuilden hier tijdens de invasies van Hongarije in de 10e eeuw. De kerk is afgedekt met een loden dak en werd gebouwd van travertijn, afkomstig uit een steengroeve even stroomopwaarts en uit de kloof van de grotten van Frasassi.

Naast de Tempio del Valadier staat de hermitage van de Madonna Infra Saxa, een bouwwerk uit 1029 waarvan de muren in de berg zijn verankerd. Hier woonden ooit benedictijnse nonnen

 1. Pompeii & Herculaneum

In het jaar 79 na Christus vond de bekendste vulkanische uitbarsting op het Europees vasteland plaats. Na een aantal heftige aardbevingen in de voorafgaande jaren explodeerde de top van de Vesuvius, waardoor er naast lava ook stof, as en gesteente de lucht in werden geslingerd. Het grootste deel van dit puin kwam terecht op het stadje Pompeï, dat aan de voet van de vulkaan gelegen was.

Pas in de 18de-eeuw werden de ruïnes en versteende lichamen van Pompeï weer opgegraven. Tegenwoordig kun je door de straten van deze bijzondere archeologische opgraving wandelen om een kijkje te nemen in de levens die plots zo werden opgeschrikt door de vulkaan die ook nu nog altijd het leven van de omwonenden domineert.

Herculaneum is niet zo bekend als grote zus Pompeii, maar minstens even interessant. De site is compact en overzichtelijk. Bovendien heeft de betonlaag een vacuüm gecreëerd, waardoor al het organisch materiaal goed bewaard gebleven is. Tickets voor Herculaneum kan je hier online boeken.

Wil je graag Pompeï bezoeken? Je kan tickets voor Pompeii online boeken voor € 19, zo kan je met de trein vanuit Napels naar de site. (en sla je de wachtrij over)

 1. Villa d'Este

Vlakbij Rome ligt het schitterende stadje Tivoli. Door de prachtige ligging in de heuvels lieten vele aristocraten uit Rome hier villa’s bouwen.

Tot aan de 19de-eeuw bleef Tivoli een stad vol vakantiewoningen van de rijke families, die nu te aanschouwen zijn voor het grote publiek. Het mooiste bouwwerk is de Villa d’Este, een 16de-eeuwse villa gebouwd door de kardinaal Ippoito Il d’Este. Rondom deze villa werden prachtige tuinen aangelegd vol fonteinen, watervallen, beelden, grotten en meer. Het hele complex staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en je zou zeker een middagje rond kunnen wandelen terwijl je geniet van de schitterende tuinen. Ontdek hier nog meer daguitstappen vanuit Rome.

Vanuit Rome kun je een dagtour maken naar beide UNESCO-villa’s in Tivoli. Je wordt hierbij begeleid door een deskundige gids die je meer kan vertellen over de geschiedenis en de architectuur van de villa’s. De tour kost €75,90.

 1. Cascata delle Marmore

Wanneer je door de regio Umbrië rijdt in het centrum van Italië moet je zeker even een stop maken bij de Cascata delle Marmore. Deze prachtige waterval ontstond nadat de Romeinen de Velino rivier een andere richting wilden geven om zo het stadje Rieti te beschermen. Het water werd over de kliffen van Marmore geleidt, waar het water nu 165 m naar beneden valt verdeeld over 3 secties.

Beneden komt het water in de rivier Nera terecht. Omdat de nieuwe weg van het water een probleem veroorzaakte voor een ander stadje, Terni, werden er later nieuwe kanalen en dammen aangelegd om het water te kunnen reguleren. De watervallen worden daardoor tegenwoordig volgens schema aangezet.

Wil jij ook graag Umbrië verkennen? Download onze gratis route door Umbrië, deze brengt je langs alle highlights van de regio.

 1. Eremo di San Colombano

Hoge rotswanden zijn op zichzelf al indrukwekkend, maar wanneer er vervolgens ook nog eens een kerk te zien is in de rotswand is dit zeker een must-see in Italië.

 • De Eremo di San Colombano is een kluizenarij die in de Middeleeuwen werd uitgehouwen in de rotswand, waar al sinds de 8ste eeuw kluizenaars leefden in de natuurlijke grotten in de rotsen.
 • In de 10de eeuw werd er een kerkje gebouwd bij de opening van deze grotten waarna er een complex rondom dit bouwwerk ontstond.
 • De kerk heeft sinds de 18de eeuw een tijdje leeg gestaan maar werd in 1996 gerenoveerd.
 • Na een klim van 102 treden kan je het kerkje nu in alle glorie aanschouwen.
 1. Castello Aragonese

In de Golf van Napels kan je het eiland Ischia vinden. Op het naastgelegen rotsachtige eilandje dat met een dijk aansluit op Ischia kan je het Castello Aragonese vinden, een indrukwekkend fort dat al in de 5de eeuw na Christus gebouwd werd.

Het fort werd eeuwenlang gebruikt ter bescherming van de dorpen en steden rondom de Golf van Napels. Binnen het fort ontstond een ware gemeenschap en werden er maar liefst 13 kerken gebouwd, maar begin 19de eeuw werd het bijna in zijn geheel verwoest. Na verschillende restauraties is het kasteel nu open voor het publiek en kan je er verschillende ruimtes en tentoonstellingen bezoeken.

 1. Lago di Como

Italië kent veel prachtige grote meren die een uitstekende locatie bieden voor de vakantie. Het Comomeer is al eeuwenlang populair en werd al door de Romeinen graag bezocht.

Tegenwoordig heeft menige grote ster een vakantiehuis aan het meer en is het mogelijk om bijvoorbeeld George Clooney tegen het lijf te lopen. Naast de mogelijkheid om sterren te spotten biedt het Comomeer echter nog veel meer, zoals de prachtige Domaso watervallen, de Orrido kloof, de mooie Villa Carlotta en verschillende leuke stadjes.

Daarnaast kan je er ook heerlijk wandelen en zijn er genoeg gelegenheden voor watersporten zoals surfen en suppen.

Wil je graag een daguitstap maken vanaf het Comomeer of meegaan met een gids? Boek je tour online.

Onze tip: Wist je dat er ook daguitstappen zijn vanuit Milaan? Ontdek hieronder alle mogelijkheden:

 1. Isola Bella

Ook het Lago Maggiore, gelegen bij de grens met Zwitserland, is een prachtige bestemming. Dit is na het bekende Gardameer het grootste meer van Italië en ligt voor een deel ook in buurland Zwitserland.

Er is ontzettend veel moois rondom het meer te vinden, maar het Isola Bella, een van de Borromeïsche eilanden in het meer, verdient haar eigen plek op deze lijst met de mooiste bezienswaardigheden van Italië. Op dit eiland ligt een prachtig paleis van de Borromeo familie dat in de 17de-eeuw gebouwd werd en omringd wordt door schitterende tuinen. Bekijk de barokke kunst binnen in het paleis of wandel door de weelderige en kleurrijke tuinen, waar je ook een aantal witte pauwen tegen kan komen.

 1. Lago di Garda

Het Gardameer is een van de meest populaire vakantiebestemming van heel Italië. Het meer biedt zowel de gelegenheid voor een rustige vakantie aan het strand als voor een actieve vakantie voor watersporten, wandelingen en meer. Daarnaast ligt het meer tussen Milaan en Venetië en biedt het zo de mogelijkheid om de grote steden in de omgeving te bezoeken.

Ook dichterbij het meer valt genoeg moois te zien, zoals Malcesine en Sirmione, maar je kan ook een bezoek brengen aan het amusementspark Gardaland, of een duik nemen in het water om de verschillende beelden onder het wateroppervlak te aanschouwen.

Wil je graag een daguitstap maken vanaf het Gardameer of meegaan met een gids? Boek je tour online.

Onze tip: Wist je dat er ook daguitstappen zijn vanuit Venetië of Verona? Ontdek hieronder alle mogelijkheden:

 1. Castello Scaligero

Het Castello Scaligero in Sirmione is misschien wel een van de mooiste kastelen die Italië te bieden heeft en verdiend daardoor ook een eigen benoeming op deze lijst. Dit bouwwerk wordt soms ook wel het drijvende fort genoemd doordat het aan drie kanten omringd wordt door water.

 • Daarnaast is het bouwwerk een van de best bewaarde kastelen van Italië. Het kasteel werd in de 13de eeuw gebouwd door Mastino I Della Scala, de burgemeester van Verona.
 • Het kasteel had een defensieve functie maar werd ook gebruikt als een kleine haven, waarbij ook de haven ommuurd was en beschermd werd door torens.
 • Bezoek niet alleen het kasteel zelf maar zorg ook dat je het bouwwerk vanaf het Gardameer kan aanschouwen voor een prachtig zicht op het drijvende fort.
 1. Sardinië

Het eiland Sardinië is na Sicilië niet alleen het grootste eiland van Italië maar in de gehele Middellandse Zee. Je kan dan ook gemakkelijk een hele vakantie alleen op dit eiland doorbrengen.

Wandel over de ruige kliffen of geniet op de mooie stranden van het helderblauwe water van de Middellandse Zee.

Ook de hoofdstad Cagliari is een bezoek waard met haar verschillende indrukwekkende kerken en Romeinse opgravingen. Maak een boottocht langs de kustlijn, bezoek de schitterende Grotta di Nettuno of ga op zoek naar de verschillende nuraghi op het eiland. Ontdek Cagliari via onze stadswandeling op eigen tempo!

TIP: wil jij ook op rondreis op Sardinië? Download onze reisgids Sardinië, deze brengt je langs de mooiste plekjes van het eiland!

 1. Treviso

Treviso is een mooi stadje ten noorden van Venetië dat vol zit met prachtige bouwwerken langs kanalen die zeker niet onder doen aan die van Venetië zelf.

Bezoek er bijvoorbeeld de prachtige Duomo, ga langs bij het Teatro Mario del Monaco of wandel door de botanische tuinen.

Treviso heeft echter ook op gastronomisch gebied heel veel te bieden. Zo staat de stad bekend als het originele productiegebied van prosecco, wordt er veel gebruik gemaakt van radicchio (roodlof), en wordt gedacht dat hier in de jaren 1960 het heerlijke dessert tiramisu bedacht zou zijn. Je kan hier dus volop genieten!

 1. Capri en de Grotto Azzurra

Bij de Italiaanse eilanden denk je misschien niet snel aan het kleine eilandje Capri, ten zuiden van de Golf van Napels in de Tyrreense Zee. Dit eilandje is nog relatief onbekend en wordt vooral door de jetset bezocht. Dit zorgt ervoor dat het eilandje een tikkeltje chic maar ook ontzettend rustig is.

Struin er door de straatjes van Capri-stad, wandel naar de indrukwekkende Arco Naturale en maak een boottocht langs de prachtige kustlijn van het eiland en bezoek gelijk de Grotta Azzurra, de mooie grot die door de weerkaatsing van het licht op het water blauw lijkt te kleuren.

Vanuit Napels duurt het 50 minuten om met de ferry Capri te bereiken, uurregelingen kan je hier vinden. Meer info over tickets en reserveringen vind je hier. Het is ook mogelijk om georganiseerd een trip naar Capri te maken, waarbij je meteen ook de grotten aan de kustlijn bezoekt. Meer info kan je terugvinden op Get Your Guide.

Download onze reisgids Napels-Amalfi-Pompeii en ontdek zelf dit bijzondere eiland Capri.
 1. Bologna

Bologna is een van de grootste steden van Italië maar is desondanks minder bekend en wordt minder bezocht door het massatoerisme. De stad ligt echter vol met prachtige oude gebouwen, zoals de kathedraal van San Pietro, de Sint-Petroniusbasiliek en de Asinelli toren, vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Ook de gebouwen van de universiteit van Bologna, de oudste universiteit van Europa, zijn prachtig om te zien.

Bologna ligt verder naast de Apennijnen waardoor je vanuit de stad ook heerlijke wandelingen kan maken. Wandel langs het langste overdekte wandelpad ter wereld naar Santuario della Madonna di San Luca. Vergeet ook vooral niet een echte pasta Bolognese te bestellen!

Zelf op uitstap in en rond Bologna of wil je liever mee met een georganiseerde tour of gids? Tours komen je ophalen bij je hotel of verblijf. Bekijk alle tours en mogelijkheden vanaf € 12,5 online. Nog meer tours kijk hieronder:

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

 1. Nationaal Park Abruzzo

In het zuiden van de regio Abruzzo kan je een bezoek brengen aan een prachtig natuurgebied, dat ook nog eens het oudste nationale park van het land is. Het Parco Nazionale d’Abruzzo Lazio e Molise wordt gekenmerkt door de prachtige bergen van de Apennijnen, die afgewisseld worden door uitgestrekte dalen en indrukwekkende kloven, kabbelende beekjes en mooie meren.

Het park staat onder meer bekend om de saffraan die er groeit, wat ook wel het goud van Abruzzo wordt genoemd, maar je kan ook de Apennijnse Wolf en de Marsicaanse bruine beer spotten tijdens een wandeling door het park.

 1. Ostuni

De regio Puglia, de hak van de laars van Italië, ligt vol met schitterende dorpjes, maar het plaatsje Ostuni is waarschijnlijk de allermooiste. Deze Witte Stad, zoals het ook wel genoemd wordt, ligt vol met huizen die tegen een heuvel zijn opgebouwd en allemaal wit geverfd zijn.

De stad steekt duidelijk boven de groene omgeving uit en is zo al van ver af te zien, en de grootste bezienswaardigheden zoals de kathedraal van Ostuni vallen door hun aardsere kleuren nog eens extra op tussen het wit. Eenmaal in Ostuni vind je ook heel veel plantenpotten en bloembakken langs de straten die voor de kleuraccenten in het stadje zorgen.

Ontdek zelf de regio met onze compleet uitgestippelde rondreis Puglia, download onze reisgids Puglia met alle tips en info.

 1. Lecce

In het zuiden van Italië ligt het stadje Lecce, dat bekend staat om de vele barokke gebouwen binnen de stadsgrenzen. Hierdoor wordt het stadje ook wel eens het Florence van het zuiden genoemd.

Je kijkt je ogen uit wanneer je door de straten wandelt en langs de Duomo van Lecce, de Basilica di Santa Croce en de Porta Napoli loopt. Ook kan je in Lecce verschillende indrukwekkende archeologische vondsten terugvinden, zoals het Romeinse amfitheater en het Rudiae archeologisch park.

Verschillende mogelijkheden voor daguitstappen en excursies in Lecce

 1. Sacri Monti van Piëmont en Lombardije

In de regio’s Piëmont en Lombardije vind je een negental bedevaartsoorden die samen opgenomen zijn op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De verschillende kapellen zijn gewijd aan verschillende aspecten van het Christendom. Deze kapellen en maakten deel uit van een pelgrimsroute die gelopen kon worden door de mensen die niet het geld hadden om naar Jeruzalem te reizen.

De kapellen worden als unieke bouwwerken gezien door de manier waarop ze met de omgeving zijn verbonden en de kunst die in de bouwwerken te zien valt. Je kan onder andere een kapel vinden bij Varese, Domodossola en Serralunga di Crea.

 1. Download onze gratis reisgidsen Italië

Wil jij ook graag Italië zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

ToscaneEmilia-Romagna & GardameerLiguriëNapels-AmalfikustPugliaRomeLe Marche & AbruzzoDolomieten & Zuid-TirolSardiniëSiciliëMilaan
Reisgids ToscaneReisgids Emilia-Romagna & GardameerReisgids LiguriëReisgids Napels-AmalfikustReisgids PugliaReisgids RomeReisgids Le Marche & AbruzzoReisgids Dolomieten en Zuid-TirolReisgids SardiniëReisgids SiciliëReisgids Milaan

Op reis naar Italië? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Italië.

Toscane

Gratis reisgids Toscane downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 21 januari 2024 - Wopke Rutgers

Vind het leuk om te lezen, we gaan sommige bekijken !

- 31 augustus 2023 - wilco

neem de reis route zeker mee. vind hem leuk en geeft goede ideeen

- 24 januari 2022 - hazel Dekker

Zeer interessant. Wij hebben al veel plaatsen bezocht maar toch blijven we verrast nog nieuwe dingen te kunnen ontdekken

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?