De Griekse tempels in Paestum bezoeken? Hoe ernaartoe vanuit Napels en Salerno

Volledige reisgids kopen voor € 10

De Griekse tempels in Paestum bezoeken? Hoe ernaartoe vanuit Napels en Salerno

Highlights en bezienswaardigheden bij de Griekse Tempels in Paestum + praktische info en tips voor je bezoek

Combineer een stedentrip Napels of Salerno met een bezoek aan de Griekse tempels van Paestum. De opgravingen van Pompeii en Herculaneum staan bij veel mensen hoog op het lijstje. Reis je echter iets zuidelijker dan stuit je op nog meer schatten uit het rijke verleden waar je versteld van zult staan.

In het heuvelachtige landschap op zo'n 60 km ten zuiden van Salerno ligt Paestum. Hier kan je 3 zeer goed bewaarde Griekse tempels bezoeken die op de Werelderfgoedijst van Unesco staan. Minder druk bezocht dan de eerder genoemde plaatsen maar net zo indrukwekkend.

Lees hier alles over de bijzondere bezienswaardigheden in Paestum + boek je tickets Paestum hier online.

Praktische info & tickets om Paestum te bezoeken

Reisgids
AdresArchaeological Park of Paestum, Via Magna Grecia 919, 84047 Santa Venere SA, Italië

 • Met de auto vanuit Napels: Via de Autostrada A3 en de SP175 doe je er vanuit Napels 1u30 over.
 • Met de auto vanuit Salerno: Via de SP175 in ongeveer 50 minuten.
 • Met de trein: Vanuit Salerno is het een treinrit van een 30 minuten. Je stapt uit bij de halte Paestum. Vanaf het station is het 10 minuten wandelen tot het archeologisch park.
Openingsuren
 • Open: dagelijks, van 8u30 tot 19u30 (laatste toegang een uur voor sluitingstijd)
 • Gesloten: op 1 januari, 1 mei en 25 december
TicketsBestel hier je tickets online
VerblijvenWil je graag overnachten in Paestum?

Rondleidingen

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van Paestum

In Paestum begint officieel de Cilento. Paestum was een belangrijke stad in het oude Magna Graecia, gesticht in de 7de eeuw voor Christus door verdreven inwoners van Sybaris (tegenwoordig Sibari in Calabrië). Zij wisten met hun kennis en kundigheid de plaatselijke economie een goede impuls te geven.

De 3 Griekse tempels die hier tot op de dag van vandaag fier overeind zijn, zijn een herinnering aan deze bloeiperiode. De Grieken noemden de stad Poseidonia, vernoemd naar de god van de zee, de Romeinen veranderde het in Paestum zoals het vandaag de dag nog steeds op de kaart staat.

Door zijn verleden vormt de stad een van de waardevolste archeologische vindplaatsen in Italië. Tijdens opgravingen zijn er talloze overblijfselen en kunstwerken uit verschillende periodes aan het licht gekomen die een goede indruk geven van de welvarende geschiedenis.

LEESTIP: Wil je tijdens je vakantie in de Baai van Napels ook Paestum bezoeken? Download onze reisgids Napels en Amalfikust met een compleet uitgestippelde rondreis die je ook naar Paestum brengt.

 1. Het archeologische park

Op zo'n 60 km van Salerno (100 km ten zuiden van Napels) ligt het archeologische park van Paestum. Dit is de plek waar de belangrijkste monumenten te vinden zijn, waaronder de 3 beroemde tempels, de Via Sacra (heilige weg). Het is een prachtige locatie, afgescheiden door een smalle strook van dennenbossen, kan je te voet naar het strand. Ideaal dus om na je bezoek nog even te relaxen.

De 3 tempels van Paestum

De tempel van Hera, gewijd aan de vrouw van Zeus, was de eerste van de 3 tempels die op deze plek werden gebouwd (rond 550 voor Christus). Het bouwwerk staat bekend als Basilica (in de Romeinse tijd de benaming voor een openbaar gebouw) omdat archeologen door enkele opmerkelijke stijlkenmerken ervan overtuigd waren dat het om een gebouw ging dat geen religieuze functie had. Latere vondsten toonden echter aan dat het wel degelijk om een heiligdom ging.

50 jaar later verrees in het hoogste deel van de stad de tempel voor Athena, godin van de wijsheid. De vondst van een groot aantal terracotta beeldjes waarmee de godin werd afgebeeld, bewees dat het bouwwerk aan Athena was gewijd en niet, zoals men in eerste instantie dacht, aan de godin Ceres.

Nog eens 50 jaar later werd de derde en tevens grootste van de drie tempels gebouwd. Door de grootte van het complex concludeerden archeologen in de 18de eeuw als snel dat het ter ere van de god Neptunus (in het Grieks Poseidon) was gebouwd.

Latere studies zouden echter hebben aangetoond dat de tempel aan zonnegod Apollo was gewijd maar er wordt ook gezegd dat deze tempel eveneens aan Hera is opgedragen. Hoewel er onduidelijkheid is aan wie het bouwwerk oorspronkelijk is gewijd, staat wel vast dat het een van de best bewaarde Griekse tempels in Europa is.

TICKETS: Boek je tickets voor Paestum online, zo kan je binnen zonder in de wachtrij te staan.

Het Amfitheater van Paestum

Er is ook een deel van een amfitheater te bewonderen (verwacht je echter niet aan eentje zoals dat in Pompeii of het Colosseum). Deze kwam pas later aan het licht toen de weg die langs de tempels loopt al was aangelegd. 1/3 van het theater ligt nog verborgen onder de weg en is naar alle waarschijnlijk vernield door de werkzaamheden die hebben plaatsgevonden. Niet alleen het amfitheater is hierdoor deels verloren gegaan, er zijn ook moderne gebouwen pal op de oude stad geplaatst.

Door een speciale wet die in 1957 werd aangenomen werd het verboden om nog langer binnen de oude stadsmuren te bouwen. Door deze wetswijziging wordt dit historische stukje Campanië beschermd en maakt het mogelijk dat er nog steeds kostbare opgravingen aan het licht komen.

 1. Het Archeologisch museum

De ruïnes van Paestum kwamen pas in 1752 weer aan het licht toen Koning Karel IV van Bourbon opdracht gaf om een weg naar het zuiden aan te leggen. Met deze werkzaamheden kwamen er nog veel meer overgebleven schatten van het rijke verleden boven water. De verschillende vondsten zijn tentoongesteld in het archeologisch museum van Paestum dat zich direct tegenover de tempels bevindt.

Het museum opende in 1952 zijn deuren en is sindsdien enorm uitgebreid. Je maakt hier en reis door de verschillende periodes van Paestum. Vanaf de stichting van de stad in de Griekse periode (ongeveer de 7de eeuw voor Christus) tot de komst van de Romeinen wordt de geschiedenis van het gebied op boeiende wijze in beeld gebracht.

RONDREIS: Wil je graag nog meer ontdekken van Napels en Amalfikust? Met onze mooie rondreis door Napels en Amalfikust kom je langs alle top bezienswaardigheden, zo ben je zeker dat je niets mist.

Het pronkstuk is de beroemde Tomba del Tuffatore, de Tombe van de Duiker. Het is een voorbeeld van een stukje Griekse schilderkunst dat zeer goed bewaard is gebleven en van onschatbare waarde is. De tombe werd in 1986 in de buurt van Paestum gevonden en dankt zijn naam aan de duiker die op de afdekplaat is afgebeeld. Het beeld van de duiker is inmiddels uitgegroeid tot symbool van Paestum en schittert op souvenirs en ansichtkaarten die je als aandenken van je bezoek aan deze bijzondere plek kunt kopen.

 1. Praktische info & tickets om Paestum te bezoeken

Adresgegevens

Via Magna Grecia 919, 84047 Santa Venere SA, Italië (zie ligging op de kaart)

Openingsuren Paestum site

 • Dagelijks, van 8u30 tot 19u30 (laatste toegang een uur voor sluitingstijd)
 • Gesloten op 1 januari, 1 mei en 25 december

Tickets kopen voor Paestum

 • Het kaartje voor het Parco Archeologico di Paestum e Velia is 3 dagen geldig (koop je ticket hier online). Met het ticket heb je ook toegang tot het archeologisch museum en de opgravingen van het zuidelijker gelegen Velia.
 • Op vrijdag, zaterdag en zondag vertrekt er om 16u vanaf de parkeerplaats Voza , in de buurt van de tempels, een pendeldienst die naar Velia rijdt.
 • Om 19u30 rijdt de bus weer terug naar Paestum.
 • Deze dienst is inbegrepen in de prijs van het entreekaartje.

Klik hier om je tickets te reserveren

Met de auto naar Paestum

 • Via de Autostrada A3 en de SP175 doe je er vanuit Napels 1u30 over.
 • Vanuit Salerno bereik je Paestum via de SP175 in ongeveer 50 minuten.

Met de trein naar Paestum

 • Op Napels centraal of het treinstation in Salerno kan je op de regionale trein stappen naar Paestum.
 • Vanuit Napels doet de trein er een 1u15 over
 • Vanuit Salerno is het een treinrit van een 30 minuten.
 • Je stapt uit bij de halte Paestum en is het vanaf het station 10 minuten wandelen om de toegang van het park te bereiken.

Je kan ook een combinatieticket kopen voor de trein en een shuttlebus. Je selecteert als eindbestemming halte Paestum Parco Archeologico. De halte waar je uitstapt heet Capaccio-Roccadaspide. Hier stap je op een bus stapt die je naar de ingang van het park brengt. Je koopt een treinticket bij de automaat op het station of online via Trenitalia.it

 1. Onze tip: Ga mee met een gids of tour

Bezoek Paestum met een gids, zo beleef je meer

Het is indrukwekkend om rond te struinen en je te vergapen aan de imposante tempels. De informatievoorziening op het terrein zelfs is echter schaars. Het is daarom aan te raden om een gids te huren. Aan de hand van de verhalen van de gids komt de oude stad echt even tot leven. Enkel gecertificeerde gidsen van de regio Campanië zijn geautoriseerd zijn om dergelijke rondleidingen te doen. Boek je gids hier online

Ga mee met een dagtour vanuit Napels

Combineer een bezoek aan de Griekse tempels met een proeverij van buffelmozzarella, dé specialiteit van dit gebied. Boek je daguitstap hier online

Zin in een leuke daguitstap vol cultuur die ook je honger stilt? Dan raden we de tour naar Paestum en een mozzarellaboerderij aan. De tempels van Paestum zijn de best bewaarde Griekse tempels in Italië. De grootste en oudste tempel was gewijd aan de Griekse godin Hera en dateert uit 550 voor Christus. Even verderop ligt een grote mozzarellaboerderij waar buffelmelk omgetoverd wordt tot heerlijke kaas. Je ziet er hoe alles in zijn werk gaat en proef van de verse mozzarella!

TICKETS RONDLEIDING: Wil je graag Paestum verkennen? Er zijn worden verschillende tours vanuit Napels georganiseerd. Boek je tour naar Paestum en de mozzarellaboerderij.

 1. Waar overnachten in Paestum?

De rit van Napels of Salerno naar Paestum is niet echt lang, maar voor een daguitstap was het voor ons net iets te stressvol. De ideale gelegenheid om er een dagje in Paestum van te maken met overnachting.

Naast de prachtige Griekse Tempels kan je er ook heerlijk relaxen op de zandstranden die op maar 1 km van de archeologische site liggen. Hierbij onze aanraders om een nacht in Paestum te verblijven.

B&B Fuori le Mura

B&B Fuori le Mura is een echte B&B zoals het hoort met super vriendelijke gastvrouw & heer met huisgemaakt ontbijt . De B&B is schitterend gelegen vlakbij het centrum van Paestum (de tempels), zelfs op wandelafstand. Er is een heerlijke douche, ruimte parkeergelegenheid, uitstekende Wifi. Mooie kamers met alle faciliteiten. Zeer vriendelijk onthaal en dagelijks wisselend ontbijt gemaakt door de huisvrouw. Top! Een echte aanrader. Meer info en boeken.

Hotel Poseidonia Mare

Hotel Poseidonia Mare ligt op slechts 3 minuten wandelen van het strand en op 1 km van de archeologische gronden van Paestum. Het biedt gratis parkeergelegenheid, gratis fietsverhuur en een gratis fitnessruimte. De kamers bieden airconditioning, gratis WiFi, een minibar en een satelliet-tv. In het restaurant van het Poseidonia Mare worden voor het diner heerlijke lokale gerechten geserveerd, waaronder huisgemaakte pasta, buffelmozzarella en biologische groenten. Een Amerikaans ontbijt wordt dagelijks bereid. Meer info en boeken

Camping Village Paestum

Camping Village Paestum, gelegen in een weelderige groene omgeving met olijf- en pijnbomen, biedt een zorgvuldig georganiseerde en goed onderhouden familiecamping. Met moderne faciliteiten en diverse activiteiten is het een ideale vakantiebestemming.

 • Het zwembad met 2 glijbanen en apart kinderbad zorgt voor waterpret, terwijl het nabijgelegen strand gemakkelijk te bereiken is.
 • Op culinair gebied is er keuze uit streekgerechten, afhaalpizza's en een grote supermarkt met lokale producten.
 • Paestum, met zijn historische overblijfselen in het Nationaal Park Cilento, biedt een tijdreiservaring.
 • Nabijgelegen steden Agropoli en Salerno, evenals de Amalfikust op 1 uur rijden, bieden extra mogelijkheden voor verkenning. Meer info en boeken
 1. Filmpje: Sfeerbeelden van een bezoek aan Paestum

Ben je benieuwd naar je bezoek aan de Griekse Tempels in Paestum? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar de baai van Napels.

 1. Extra: download je gratis reisgids Napels

Wil je zeker niets missen tijdens je vakantie in Napels? Dan is er goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Napels met 49 topbezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een volledig uitgestippelde rondreis en ga op pad. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Napels-Amalfi-Pompeii om in de stemming te komen!

Napels en Amalfikust

Gratis reisgids Napels en Amalfikust downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?