10 x mooiste bezienswaardigheden in San Gimignano: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x mooiste bezienswaardigheden in San Gimignano: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

8 maart 2022 in Toscane3 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in San GImignano + waar verblijven?

San Gimignano staat ook wel bekend als de torenstad van Santa Fina. Dat zal je ook meteen opmerken wanneer je het stadje nadert. Wandel door de druk bevolkte straatjes en gezellige pleintjes en bezoek de historische bezienswaardigheden van de stad.

Ben jij ook benieuwd naar wat deze stad te bieden heeft? Lees gerust verder en ontdek de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in San Gimignano!

Georganiseerde tours & tickets in San Gimignano

Onze tip: boek je tickets voor een wijntour met proeverij online (€ 8). Wil ook graag de kathedraal van San Gimignano bezoeken? Boek dan zeker je entreeticket voor de kathedraal online, zo bespaar je tijd en geld.

Wil je graag een georganiseerde tour doen of meerdere steden bezoeken op 1 dag? Klik hier voor het aanbod aan tours.

Inhoud artikel

  1. Palazzo del Popolo & loggia

Palazzo del Popolo & loggia zijn de oudste openbare loggia van Toscane en dateren uit 1347. Ondertussen vonden er wel al enkele restauraties plaats en dat is vandaag de dag natuurlijk ook zichtbaar. Het Palazzo del Popolo kreeg zijn voltooiing al in 1288, tegenwoordig huizen er gemeentelijke diensten in, vandaar dat je op de vaandel ook de benaming ‘Palazzo Comunale’ ziet.

In het paleis zit het Museo Civico gehuisvest

Het museum bevat schilderijen uit de 12de tot de 15de eeuw uit schilderscholen van Siena en Firenze. Wat vooral opvallend is in dit museum, zijn de vele Maria afbeeldingen en prachtige fresco’s die van de Camera del Podestà een licht erotisch tintje meekregen. In de Sala di Dante op de eerste verdieping zie je een fresco ‘Moeder Gods met Kind en Heiligen’ van Lippo Memmi.

STADSWANDELING: Wil je graag deze stad zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze stadswandeling door het centrum van San Gimignano en mis geen enkel plekje!

  1. Torre Grossa

De toren van het Palazzo del Popolo, namelijk Torre Grossa, is 54 meter hoog en daarmee de hoogste van de stad. Je kan de toren beklimmen als je wilt om boven getrakteerd te worden op een prachtig uitzicht over de stad. In 1311 werd de bouw van de toren afgerond, het duurde goeie 10 jaar om de constructie af te maken.

Wil je graag zoveel mogelijk zien? Koop je San Gimignano-pas en geniet ten volle van je verblijf in dit bijzonder mooie dorpje. Met deze pas heb je toegang tot verschillende musea en bezienswaardigheden.
  1. Piazza della Cisterna

Piazza della Cisterna vormt het hart van San Gimignano. Hier word je omringd door een middeleeuwse verzameling van huizen, paleizen en torens waarvan de meeste in baksteen gebouwd zijn. Geniet hier van de vele mooie gebouwen zoals Casa Razzi, Casa Salvestrini en het Palazzo Tortoli gebouwd in de 14de eeuw.

Aan de noordzijde staat ook nog de Torre del Diavolo en aan de westzijde de Ardinghelli torens uit 13de eeuw met daarbij het Pellaro paleis. Tot slot kan je ook nog de sokkel met trappen spotten bij de fontein, die is afkomstig uit 1346.

Nog op zoek naar een verblijf tijdens je bezoek aan deze stad? Bekijk het volledige aanbod hotels en B&B's in San Gimignano.

  1. Kathedraal Santa Maria Assunta

Deze kathedraal ziet er aan de binnenkant precies uit als een museum. De wanden zijn bijna volledig met fresco’s versierd, het plafond én die fresco’s trekken dan ook de meeste aandacht, maar je mag ook de zijkapellen niet over het hoofd zien. In deze basiliek vind je taferelen uit het Oude Testament en het Nieuwe Testament. De fresco’s gaan vooral over het leven van Christus en behoren tot de meest uitgebreide uit de Italiaanse schilderkunst. Ze werden aangebracht door Lippo en Frederico Memmi.

TICKETS: Wil je graag de Kathedraal bezoeken? Koop dan alvast je tickets online, zo sla je de wachtrij over en ben je zeker dat je binnen kan. Bespaar geld en tijd.

  1. Palazzo del Podesta

Op het plein Piazza del Duomo bevindt zich het Palazzo del Podesta dat dateert uit 1239. De podestà (vergelijkbaar met een burgemeester) en zijn familie namen dit paleis als hun residentie. De toren, de Rognosa genoemd, is ‘maar’ 51 meter hoog. En samen met de Torre Grossa is dit de enige gemeentelijke toren.

Al de andere torens behoorden toe aan families. Je kan hier ook de tweelingtorens zien, die zijn de woontorens geweest van de welgestelde koopmanfamilie Salvucci.

  1. Cappella di Santa Fina

De Cappella di Santa Fina, een kapel in renaissance stijl gebouwd in 1468, behoort tot de basiliek Santa Maria Assunta. Deze kapel is vernoemd naar Fina, een jongmeisje die stierf op 15-jarige leeftijd (1253). Aan haar zijn talrijke wonderen toegewijd.

Drie befaamde kunstenaars worden in verband gebracht met deze kapel: architect Giuliano da Maiano ontwierp ze, Domenico Ghirlandaio vereeuwigde de Heilige Fina in fresco’s en Benedetto da Maiano beeldhouwde het altaar. Opmerkelijk in deze kapel is het vergulde borstbeeld van Fina dat versierd is met edelstenen en delen van haar hersenen (ja hoor, je leest het goed).

  1. Piazza Pecori & Museo d’Arte Sacra e Museo Etrusco

Het pleintje Piazza Pecori beschikt over de loggia van een basiliek met de doopkapel en de doopvont van Giovanni di Cecco. Hiernaast vind je ook een fresco van Ghirlandaio. De de doopvont kan je bezichtigen door ofwel naar binnen te gaan, ofwel door de tralies heen te kijken. Ook het Museo d’Arte Sacra e Museo Etrusco bevindt zich op dit pleintje. Hier zijn kunstwerken verzameld uit kerken van San Gimignano.

  1. Conservatorio di Santa Chiara

Conservatorio di Santa Chiara is een klein museumcomplex met verschillende thema’s als onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan moderne kunst, archeologische vondsten uit de Etruskische periode, majolica potten uit de apotheek Santa Fina… Dit museum is gevestigd in een voormalig klooster en best interessant door de verscheidenheid aan onderwerpen. Op de gevel kan je de ‘valse’ ramen opmerken.

REISGIDS: Download onze gratis preview reisgids Toscane en ontdek nog meer van de schoonheid dat dit land te bieden heeft.

  1. Sant’Agostino

De Sant’Agostino kerk dateert uit eind 13de eeuw en lijkt vrij sober en weinig opvallend van buitenaf. Toch is deze kerk echt wel de moeite om eens vanbinnen te bekijken. Je vindt binnen onder mer de Cappella di Beato Bartolo, toegewijd aan de zaligverklaarde Bartolo, met een altaar van de hand van Benedetto da Maiano.

Verder zijn er ook nog mooie fresco’s van Sebastiano Mainardi, Lippo Memmi, Bartolo di Fredi en Benozzo Gozzoli, stuk voor stuk grote namen uit de Italiaanse schilderkunst van 14de en15de eeuw. Vooral het fresco van Gozzoli Heilige Sebastiaan’ naast de preekstoel is uniek omwille van de atypische afbeelding van de heilige.

  1. Rocca e Parco & Rocca di Montestaffoli

De 'Rocca di Montestaffoli', een middeleeuws militair fort, vormt vandaag de dag vooral een mooi groen park waar je heerlijk kan uitrusten. Hoewel het heel aangenaam is om even te vertoeven op de houten bankjes tussen de olijfbomen, raad ik je toch aan om hier even naar boven te klauteren tot aan één van de uitkijktorens die nu gekend zijn als 'Punto Panoramico'. Vanaf hier krijg je een prachtig uitzicht over het stadje.

Leuk extraatje: op warme zomeravonden worden hier soms concertjes gegeven.
  1. Maak een daguitstap naar de wijngaarden vanuit San Gimignano

Ben jij een echte wijnliefhebber? Of drink je gewoon graag eens een heerlijk glaasje? Dan raden we zeker een daguitstap aan naar de Chianti-wijnstreek. Ontdek het prachtige Toscaanse platteland, het geweldige landschap van de Chianti-wijnstreek en bezoek enkele van de meest gerenommeerde wijngaarden in Toscane.

Hieronder vind je alvast enkele aan te raden uitstappen vanuit San Gimignano.

  1. Waar overnachten in San Gimignano?

Voor je bezoek aan het sfeervolle San Gimignano, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in San Gimignano online bekijken.

Hotel La Cisterna

Hotel La Cisterna is gevestigd in een elegant 14e-eeuws gebouw, aan het schilderachtige plein in het hart van San Gimignano. De meeste kamers van het hotel bieden uitzicht op het plein of op het prachtige Toscaanse landschap. Elke kamer is ingericht in een Florentijnse stijl. Na een drukke dag kan je in restaurant genieten van heerlijke Toscaanse gerechten. En iedere begin je met een stevig continentaal ontbijtbuffet. Meer info en boeken.

A La Casa Dei Potenti

A La Casa Dei Potenti is in een historisch gebouw gevestigd en ligt in het midden van de middeleeuwse stad. Het pension biedt uitzicht op het Piazza delle Erbe. Je verblijft in een van de ruime kamers die zijn ingericht met echt antieke meubels. Meer info en boeken.

Agriturismo Il Casolare Di Bucciano

Agriturismo Il Casolare Di Bucciano is een historische boerderij met uitzicht op de torens van San Gimignano. Dit hotel wordt beheerd door een familie en biedt rustieke kamers met een Toscaanse inrichting. Alle kamers hebben een plafond met zichtbare houten balken en een terracottavloer. En sommige kamers zijn direct toegankelijk vanuit de tuin. In de tuin vind je een seizoensgebonden zwembad waar je een verfrissende duik kan nemen op warme zomerdagen.

Tijdens je verblijf moet je zeker eens proeven van de Vernaccia- en Chianti-wijnen die hier geproduceerd worden. In het restaurant van de accommodatie serveert men streekgerechten. Het ontbijtbuffet bestaat uit lokale producten zoals kaas, ham en salami, zelfgemaakt gebak en marmelade. Meer info en boeken.

  1. Mis niets: download onze gratis reisgids Toscane

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Toscane? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen + volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Toscane en ga op pad!

Toscane

Gratis reisgids Toscane downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 7 juni 2021 - greet Bercx

Wij vonden alles mooi in sangimignano, zijn er slechts 1 dag geweest, omdat we eeb tondreis deden in Toscane.Wij bezochten heel Toscane gedurende 10 dagen.Ik herinner me nogde mooie kleine winkeltjes, de kerkjes, steegjes en vooral het lekker etenWil er nog wel eens naartoe. HEERLIJK

- 10 april 2021 - Els

Steeds een plezier om de reistips te lezen...en nu hopen om vlug in levende lijve te genieten van het prachtige Italië.

- 16 september 2020 - Waas.land

Handige gids, maar het is een echte hel om op locatie met het openbaar vervoer te geraken.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?