10 x bezienswaardigheden in San Gimignano die je niet mag missen!

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x bezienswaardigheden in San Gimignano die je niet mag missen!

24 juli 2018 in Toscane0 reacties

San Gimignano staat bekend als de torenstad van Santa Fina en dat valt ook onmiddellijk op vanuit de verte wanneer je het stadje nadert. Ooit waren het er 72, nu staan er nog maar 14, maar ook de talrijke souvenirwinkeltjes, restaurantjes en cafeetjes in San Gimignano zorgen er mede voor dat het stemmige stadje elk seizoen haar lading toeristen slorpt. Wanneer je de belangrijkste bezienswaardigheden wil zien, zal je je moeten begeven in de druk bevolkte straatjes en pleintjes, maar de stad heeft nog veel meer te bieden dan dat. Ik deel ook mijn verrassende ontdekkingen in de veel minder platgetreden straatjes waar de grote massa wegblijft.

Hier zijn de 10 plekjes en bezienswaardigheden die je in San Gimignano écht niet mag missen!

Inhoud artikel

Georganiseerde tours & tickets

 1. Palazzo del Popolo & loggia

Deze loggia zijn de oudste openbare loggia van Toscane en dateren uit 1347. Ondertussen vonden er wel al enkele restauraties plaats en dat is natuurlijk ook zichtbaar. Het Palazzo del Popolo kreeg zijn voltooiing al in 1288, tegenwoordig huizen er gemeentelijke diensten in, vandaar dat je op de vaandel ook de benaming ‘Palazzo Comunale’ ziet.

Het Museo Civico is gehuisvest in het paleis. Het bevat schilderijen uit de 12de tot de 15de eeuw uit schilderscholen van Siena en Firenze. Wat vooral opvallend is in dit museum, zijn de vele Maria afbeeldingen en fresco’s die van de Camera del Podestà een licht erotisch tintje meekregen. In de Sala di Dante op de eerste verdieping zie je een fresco ‘Moeder Gods met Kind en Heiligen’ van Lippo Memmi.

 1. Torre Grossa

De toren van het Palazzo del Popolo, namelijk Torre Grossa, is 54 meter hoog en daarmee de hoogste van de stad. Je kan de toren beklimmen als je wilt om boven getrakteerd te worden op een prachtig uitzicht over de stad. In 1311 werd de bouw van de toren afgerond, het duurde goeie 10 jaar om de constructie af te maken.

 1. Piazza della Cisterna

Dit plein vormt het hart van San Gimignano. Hier word je omringd door een middeleeuwse verzameling van huizen, paleizen en torens waarvan de meeste in baksteen gebouwd zijn. Geniet hier van de vele mooie gebouwen zoals Casa Razzi, Casa Salvestrini en het Palazzo Tortoli gebouwd in de 14de eeuw. Aan de noordzijde staat ook nog de Torre del Diavolo en aan de westzijde de Ardinghelli torens uit 13de eeuw met daarbij het Pellaro paleis. Tot slot kan je ook nog de sokkel met trappen spotten bij de fontein, die is afkomstig uit 1346.

 1. Palazzo del Podesta

Op het plein Piazza del Duomo bevindt zich het Palazzo del Podesta. Het paleis dateert uit 1239 en werd een eeuw later nog wat uitgebreid. De de podestà (vergelijkbaar met een burgemeester) en zijn familie namen dit paleis als hun residentie. De toren, de Rognosa genoemd, is ‘maar’ 51 meter hoog. Samen met de Torre Grossa is dit de enige gemeentelijke toren. Al de andere torens behoorden toe aan families. Je kan hier ook de tweelingtorens zien, die zijn de woontorens geweest van de welgestelde koopmanfamilie Salvucci.

 1. Basiliek Santa Maria Assunta

Deze kerk ziet er aan de binnenkant precies uit als een museum. De wanden zijn bijna volledig met fresco’s versierd, het plafond én die fresco’s trekken dan ook de meeste aandacht, maar je mag ook de zijkapellen niet over het hoofd zien. In deze basiliek vind je taferelen uit het Oude Testament en het Nieuwe Testament. De fresco’s gaan vooral over het leven van Christus en behoren tot de meest uitgebreide uit de Italiaanse schilderkunst. Ze werden aangebracht door Lippo en Frederico Memmi.

 1. Cappella di Santa Fina

De Cappella di Santa Fina, een kapel in renaissance stijl gebouwd in 1468, behoort tot de basiliek Santa Maria Assunta. Deze kapel is vernoemd naar Fina, een jongmeisje die stierf op 15-jarige leeftijd (1253). Aan haar zijn talrijke wonderen toegewijd. 3 befaamde kunstenaars worden in verband gebracht met deze kapel: architect Giuliano da Maiano ontwierp ze, Domenico Ghirlandaio vereeuwigde de Heilige Fina in fresco’s en Benedetto da Maiano beeldhouwde het altaar. Opmerkelijk in deze kapel is het vergulde borstbeeld van Fina dat versierd is met edelstenen en delen van haar hersenen (!).

 1. Piazza Pecori & Museo d’Arte Sacra e Museo Etrusco

Het pleintje Piazza Pecori beschikt over de loggia van een basiliek met de doopkapel en de doopvont van Giovanni di Cecco. Hiernaast vind je ook een fresco van Ghirlandaio. De de doopvont kan je bezichtigen door ofwel naar binnen te gaan, ofwel door de tralies heen te kijken. Ook het Museo d’Arte Sacra e Museo Etrusco bevindt zich op dit pleintje. Hier zijn kunstwerken verzameld uit kerken van San Gimignano.

 1. Conservatorio di Santa Chiara

Conservatorio di Santa Chiara is een klein museumcomplex met verschillende thema’s als onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan moderne kunst, archeologische vondsten uit de Etruskische periode, majolica potten uit de apotheek Santa Fina… Dit museum is gevestigd in een voormalig klooster en best interessant door de verscheidenheid aan onderwerpen. Op de gevel kan je de ‘valse’ ramen opmerken.

 1. Sant’Agostino

De Sant’Agostino kerk dateert uit eind 13de eeuw. Al lijkt deze kerk weinig opvallend van buitenaf, is die wél zeker de moeite om eens vanbinnen te bekijken. Je vindt binnen onder mer de Cappella di Beato Bartolo, toegewijd aan de zaligverklaarde Bartolo, met een altaar van de hand van Benedetto da Maiano. Verder zijn er ook nog fresco’s van Sebastiano Mainardi, Lippo Memmi, Bartolo di Fredi en Benozzo Gozzoli, stuk voor stuk grote namen uit de Italiaanse schilderskunst van 14de en15de eeuw. Vooral het fresco van Gozzoli ‘Heilige Sebastiaan’ naast de preekstoel is uniek omwille van de atypische afbeelding van de heilige.

 1. Rocca e Parco & Rocca di Montestaffoli

De 'Rocca di Montestaffoli', een middeleeuws militair fort, vormt nu vooral een mooi groen park, namelijk de Rocca e Parco. Hoewel het heel aangenaam is om even te vertoeven op de houten bankjes tussen de olijfbomen, raad ik je toch aan om hier even naar boven te klauteren tot aan één van de uitkijktorens die nu gekend zijn als 'Punto Panoramico'. Van hieruit krijg je een prachtig uitzicht over het stadje. Leuk extraatje: op warme zomeravonden worden hier soms concertjes gegeven.

 1. Waar overnachten in San Gimignano?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in San Gimignano? Je boekt jouw overnachting best op voorhand, want het kan soms moeilijk zijn om nog een slaapplaats te vinden wanneer je al ter plaatse bent!

Booking.com

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Toscane met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Toscane? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen en een volledig uitgewerkte autoroute. Download je gratis preview reisgids Toscane.

Toscane

Gratis reisgids Toscane downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?