16 x mooiste bezienswaardigheden Merano: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

16 x mooiste bezienswaardigheden Merano: wat zien & doen tijdens je bezoek?

19 februari 2024 in Dolomieten3 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Merano/Meran + verblijftips

Merano is een van de charmantste steden van Zuid-Tirol en is meer dan de moeite waard om te bezoeken. De stad heeft een pittoresk centrum omringd door historische gebouwen met indrukwekkende architectuur en majestueuze bergketens die schitteren op de achtergrond. Daarnaast heeft de stad ook een uitstekende reputatie als kuuroord waar je jezelf eens lekker kan verwennen.

Benieuwd naar meer? Ontdek hier alvast de mooiste bezienswaardigheden in Merano (of Meran).

Praktische info & tickets voor je roadtrip Dolomieten

Duur7 - 14 dagen ()
Afstand970 km vanuit Brussel (11 u rijden) of 1080 km vanuit Utrecht (12 u rijden) tot in Bolzano, bekijk hier de beste route naar Italië
Vliegtickets1u45 vliegen naar Milaan of Venetië, richtprijs € 79 vergelijk prijzen bij Vliegtickets.nl of Cheaptickets
HuurautoIn de Dolomieten is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
VakantiehuizenLiever een vakantiehuis huren in de Dolomieten? Kijk bij Belvilla voor vakantiehuizen va. € 95/nacht of een vakantiehuis bij Interhome € 575/week
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden van Merano

Merano is een sfeervolle stad gelegen in de regio Trentino-Alto Adige (provincie Bolzano) in het noorden van Zuid-Tirol. Het stadje ligt op 35 minuten rijden van de hoofdstad Bolzano en is makkelijk te bereiken tijdens een rondreis door de Dolomieten en Zuid-Tirol.

Het stadje is onder meer gekend om haar vele kuurhuizen. Maar de kuurhuizen zijn de niet de enige reden waarom Merano de moeite waard is om te bezoeken. Wij hebben alvast de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Merano voor je opgelijst.

Mooiste bezienswaardigheden in Merano op de kaart

  1. Wandel door het stadscentrum van Merano

Een van de mooiste bezienswaardigheden in Merano is ongetwijfeld de oude binnenstad van Merano. We raden je aan om enkele uren uit te trekken om een mooie stadswandeling door Merano te maken. Je komt onder andere langs de 400 meter lange Merano Portici, dé bekendste straat van de stad. Achter de historische gevels van de arcades, zitten sfeervolle boetiekjes en filialen van oude handelaars gevestigd waar o.a. traditioneel handwerk en souvenirs verkocht worden.

Verder wordt het oudste deel van Merano wordt nog steeds gekenmerkt door indrukwekkende villa's, fraaie huizen en historische gebouwen uit de art-nouveau periode.

VERBLIJFTIP: Hotel Adria ligt midden in de villawijk Obermais. Het elegante stadshotel biedt kamers in klassieke stijl met satelliet-tv en een minibar. Iedere ochtend geniet je van een heerlijk ontbijtbuffet en 's avonds kan je proeven van de mediterrane en lokale gerechten, vergezeld door exclusieve wijnen. Meer info en boeken.

  1. Postbrücke

Alvorens je de oude binnenstad van Merano binnenwandelt, steek je eerst de Passer-rivier over via de Postbrücke (gebouwd in 1890). De brug is versierd met mozaïek en rijke bloemendecoraties. Vanaf de brug heb je bovendien ook een fraai uitzicht over het omliggende berglandschap en de enkele art-nouveau pareltjes zoals het Kurhaus en de Wandelhalle langs de rivier.

ROADTRIP: Nog op zoek naar inspiratie voor je volgende reis? Bekijk dan zeker eens onze 11-daagse roadtrip door de Dolomieten & Zuid-Tirol.
  1. Duomo di San Nicolò

De Duomo di San Nicolò (Sint-Nicolaaskathedraal) werd gebouwd tussen de 14e en 15e eeuw en is een van de oudste voorbeelden van de gotische architectuur in Zuid-Tirol. De kathedraal bevindt zich in wat ooit het commerciële centrum van de stad was, waar talloze goederen verhandeld werden. Het is dan ook niet gek dat de kathedraal gewijd is aan de patroonheilige van kooplieden en ondernemers.

De buitengevel is rijkelijk versierd met een mooi 14de-eeuws beeld van St. Nicholas en een imposante laat 15e-eeuwse fresco. Werp ook even een blik op de 80 meter hoge klokkentoren, welke beschikt over zo'n zeven klokken.

  1. Wandel door de steegjes van de Steinachwijk

Achter de Sint-Nicolaaskathedraal begint de wijk Steinach, de oudste wijk van Merano. De historische gebouwen en de indeling van de straten getuigen hier van een lange geschiedenis uit de middeleeuwen. Zo zie je hier onder andere de Porta Passiria, een uitstekend bewaard gebleven stadspoort uit de 13de eeuw, maar ook de inscripties van oude bedrijven en hun handelsactiviteiten.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf in de oudste wijk van Merano? De gezellige B&B Steinach Townhouse is de ideale uitvalbasis om deze wijk te verkennen. Meer info en boeken.

  1. Portici van Merano (Laubengasse)

De Meran Portici of de Laubengasse werd gebouwd in de 13de eeuw in opdracht van graaf Mainardo II. Deze straat vormden destijds het handelscentrum van de lokale handel in Merano. De portieken in Merano bestaan uit een dubbele rij huizen met lage arcades. De ongeveer 400-meter lange straat begint bij Piazza Duomo en loopt tot Piazza del Grano. De portici hebben een 800 jaar lange geschiedenis en zijn de langste arcades in Tirol.

Wanneer je door de pittoreske straat wandelt, zie je historische gevels uit verschillende stijlperiodes en versierd zijn met ornamenten. Naast het bewonderen van de architectuur, kan je hier natuurlijk ook winkelen.

  1. Wandelhalle

De Wandelhalle is een langgerekt gebouw in de Belle Epoque-architectuur dat gebouwd werd in de jaren 1860. De Wandelhalle werd gebouwd om beschutte zitplaatsen te bieden aan inwoners en bezoekers. In de zomerperiode is het er schaduwrijk en koel en in de winter is het een gezellige en warme plek om even op te warmen. Het werd al snel een populaire ontmoetingsplek en breidde uit in 1891.

Door de jaren heen hebben beroemde kunstenaars uit Zuid-Tirol, de Merano Wandelhalle voorzien van unieke schilderijen uit de 19de eeuw. Verder zie je er ook enkele bustes en gedenkplaten van de meest verdienstelijke burgers van de stad.

De Wandelhalle, met zijn indrukwekkende ijzeren constructie wordt ook regelmatig gebruikt voor evenementen en concerten. Op de laatste zaterdag van de maand (in de ochtend) kan je hier ook een gezellige rommelmarkt bezoeken.

  1. Pulverturm (kruidtoren)

Een andere bezienswaardigheid dat niet mag missen op deze lijst is de Kruidtoren, ook wel de Pulverturm genoemd. De oude Romeinse toren van 28 meter hoog werd gebouwd op een rots en gebruikt als bewaarplaats voor buskruit en uitkijkplatform.

Vandaag de dag kan je nog steeds de trap beklimmen voor een panoramisch uitzicht over de stad en omgeving. De toren ligt net buiten het stadscentrum van Merano, op ongeveer 10 minuten wandelen. Je kan de toren iedere dag bezichtigen van 8u tot 18u.

  1. Palais Mamming Museum

Wil je je graag verdiepen in de geschiedenis van de stad? Dan breng je best een bezoekje aan het Palais Mamming Museum. Het Palais Mamming Museum is gevestigd in het historische Mamming-paleis in barokstijl aan Piazza Duomo. De permanente tentoonstelling biedt een overzicht van de historische ontwikkeling van de stad en de nabije omgeving. De collectie omvat onder andere verschillende exotische voorwerpen zoals een Egyptische mummie, een oude typemachine van Peter Mitterhofer en een grafmasker van Napoleon. Meer info op de website.

  1. Synagoge en Joods Museum van Merano

Het is ook zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen aan de synagoge en het Joods Museum wanneer je in Merano bent. Het Joods Museum Meran geeft je wat meer inzicht over de geschiedenis en de ontwikkeling van de Joodse gemeenschap in Merano tot aan het eind van de 19e eeuw. Meer info op de website.

  1. Ontspannen in de thermale baden van Merano

Heb je zin om na het verkennen van de stad even te ontspannen? Dan zit je in een stad die bekend staat als kuuroord, zeker goed. De Merano Terme Spa is de place to be om even tot rust te komen in een prachtige setting én met zicht op het indrukwekkende berglandschap.

De Merano Terme Spa biedt 15 binnenzwembaden, 10 buitenzwembaden, hot tubs en verschillende type sauna’s. Of je kan voor het volledige aanbod gaan en kiezen voor schoonheidsbehandelingen en massages. Meer info op de website.

VERBLIJFTIP: Na een dagje ontspannen kan je overnachten in het luxe 4-sterrenhotel Therme Merano, pal naast de spa. Het hotel biedt moderne kamers met een eigentijds interieur, en natuurlijk een panoramisch uitzicht op de bergen. De Merano Terme Spa is via een ondergrondse tunnel rechtstreeks met het hotel verbonden. Meer info en boeken.

  1. Kurhaus van Merano

Al sinds de 19de eeuw staat Merano bekend omwille van de heilzame werking dankzij de geneeskrachtige thermen en het gezondheid bevorderend klimaat. Het bekendste kuuroord in de stad is ongetwijfeld het Kurhaus, gelegen aan de Passer Promenade in het centrum van de stad. Verschillende belangrijke staatshoofden van over heel Europa, waaronder ook de Oostenrijkse Keizerin Sisi, zagen dit als hun geliefde winterkuuroord.

Het Kurhaus dateert uit de 19de eeuw en is gevestigd in een indrukwekkend gebouw in art-nouveaustijl. Tegenwoordig wordt het Kurhaus en zijn sierlijke zalen regelmatig gebruikt voor evenementen zoals concerten, bals, banketten, persconferenties enzoverder. Meer info op de website.

  1. Neem plaats op een van de terrasjes aan de Passeier Promenade

Wanneer het zonnetje schijnt, is het aan te raden om een mooie wandeling langs de Passer rivier te maken. Geniet van de idyllische uitzichten op de stad of het berglandschap in de verte. Nadien kan je plaatsnemen op een van de vele terrasjes langs de Passer. Het is één van de mooiste plekjes in de stad.

  1. Tappeinerweg, mooiste promenade in Merano

Wil je even ontspannen aan de drukte van de stad? Maak dan eens een mooie wandeling rondom het centrum van Merano. Vanuit het stadscentrum kan je verschillende wandelpaden volgen langs spectaculaire uitkijkpunten. Zo is er de Passerpromenade langs de rivier, de Kurpromenade langs het het Kurshaus en de Tappeinerweg. Bij de toeristische dienst van Merano kan je een kaart verkrijgen met de verschillende wandelroutes.

Een van de meest geliefde wandelingen is de route langs de Tappeinerweg

De Tappeinerweg is een 6 kilometer lange wandelroute die ontworpen en gefinancierd werd door de beroemde arts en antropoloog Franz Tappeiner. Onderweg ontdek je de rijke mediterrane flora en geniet je van panoramische uitzichten over Merano en de omgeving. Je komt langs traditionele wijngaarden, boomgaarden en gezellige cafés en restaurants waar je even kan pauzeren en genieten van lokale gerechten. Een absolute aanrader tijdens je bezoek aan deze stad.

  1. Kasteel Trautmansdorff

Op 10 minuten rijden van het centrum van Merano, kan je het kasteel Trautmansdorff en zijn prachtige tuinen bezoeken. Wat ons betreft, zou je tijdens je vakantie in de Dolomieten zeker eens de tijd moeten nemen om dit bouwwerk te verkennen. Ooit verbleef hier de beroemde Oostenrijkse keizerin Sissi wanneer ze in Merano was om te kuren maar vandaag huisvest er een museum over toerisme in Zuid-Tirol in. Het Touriseum illustreert de historische ontwikkeling van het toerisme in de provincie.

Vooral de prachtige tuinen die het kasteel omringen zijn de moeite waard. Meer dan 80 tuinlandschappen uit de hele wereld liggen in de vorm van een natuurlijk amfitheater rondom de centrale vijver met waterlelies. Meer info op de website.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf nabij het kasteel en het stadscentrum van Merano? Hotel Pienzenau Am Schlosspark biedt ruime kamers voorzien van een eigen balkon, een gastronomisch restaurant en een wellnesscentrum met een binnenzwembad. De tuin is uitgerust met een tuinhuisje en een verwarmd zwembad. Meer info en boeken.

  1. Kasteel Tirolo

Ten noordwesten van Merano moeten bezoekers zeker naar kasteel Tirol gaan. Dit was de voorouderlijke zetel van de graven van Tirol en het gaf zijn naam aan de hele streek. De kasteelheuvel is al sinds de oudheid bewoond. Archeologen hebben hier een kerk met drie apsissen ontdekt uit de vroegchristelijke periode.

Het eerste kasteel op deze plaats werd vóór 1100 gebouwd. Daarna werd het bouwwerk uitgebreid in 1139-1140 en in de tweede helft van de 13e eeuw. Het kasteel bleef de zetel van de Tiroolse vorsten tot 1420. In de moderne tijd raakten delen van het kasteel in verval en een deel van het bouwwerk stortte zelfs te pletter in de steile kloof van de Köstengraben.

Uiteindelijk werd het kasteel verkocht om als steengroeve gebruikt te worden. Gelukkig werd het in de 19e eeuw gerestaureerd en de donjon werd in 1904 herbouwd. Het kasteel is sinds de jaren 1980 een museum, en sinds 2003 herbergt het het Zuid-Tirools Geschiedenismuseum. Naast het kasteel ligt een valkerij waar gewonde roofvogels verzorgd worden.

  1. Kasteel Rametz

Een ander kasteel dat de moeite waard is om te bezoeken in de buurt van Merano is, kasteel Rametz. Vooral wijnliefhebbers kunnen hun hart hier ophalen. Het kasteel wordt namelijk omringd door uitgestrekte wijngaarden. Vandaag de dag huisvest er dan ook een boeiend wijnmuseum in het kasteel dat werd opgericht in 1980 op de begane grond en in de kelders.

Tijdens je rondleiding van 90 minuten kom je alles te weten over wijnbouw. In de zalen worden onder andere oude werktuigen en gereedschappen voor grondbewerking, druivenoogst en transport tentoongesteld. De rondleiding eindigt uiteindelijk in de moderne wijnmakerij waar je kan proeven van de heerlijke wijnen.

  1. Waar overnachten in Merano/Meran?

Wil je graag meerdere dagen in Merano/Meran vertoeven en ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's en appartementen in Merano.

  • Hotel Adria ligt midden in de villawijk Obermais. Het elegante stadshotel biedt kamers in klassieke stijl met satelliet-tv en een minibar. Iedere ochtend geniet je van een heerlijk ontbijtbuffet en 's avonds kan je proeven van de mediterrane en lokale gerechten, vergezeld door exclusieve wijnen. Meer info en boeken.
  • Wie op zoek is naar ontspanning, kan overnachten in het Therme Merano, pal naast de spa. Het hotel biedt moderne kamers met een eigentijds interieur, en natuurlijk een panoramisch uitzicht op de bergen. De Merano Terme Spa is via een ondergrondse tunnel rechtstreeks met het hotel verbonden. Meer info en boeken.
  • Liever net buiten het stadscentrum overnachten? Het door een familie beheerde Hotel Salgart is een gezellige accommodatie in alpine stijl op 15 minuten wandelen van het centrum. Je verblijft in een van de ruime, moderne kamers voorzien van een eigen badkamer en balkon. Het hotel wordt omgeven door een mooie tuin waar je kan genieten van het zonnetje of een duik kan nemen in het verwarmde zwembad. Meer info en boeken.
  1. Filmpje: Sfeerbeelden van een bezoek aan Merano/Meran

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan Merano/Meran in Zuid-Tirol? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Zuid-Tirol!

  1. Extra: download je gratis reisgids Dolomieten & Zuid-Tirol

Herkenbaar: Wil je zeker niets missen tijdens je bezoek aan de Dolomieten? Dan is er goed nieuws, wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Dolomieten & Zuid-Tirol met 50 bezienswaardigheden, 18 wandelingen (+ GPS coördinaten) en een volledig uitgestippelde rondreis en ga op pad. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Dolomieten & Zuid-Tirol om in de stemming te komen.

Dolomieten & Zuid-Tirol

Gratis reisgids Dolomieten & Zuid-Tirol downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 9 december 2023 - Harry

Top, zodra we gaan kopen we de amdere

- 25 september 2023 - Veronique Maes

Alle tips zijn echt de moeite om te doen. Heel veel aan gehad tijdens onze vakantie. Site is een echte aanrader👍

- 8 september 2023 - maria

Goede hulp om te weten wat en waar je iets vindt dat je wenst te bezoeken. Absoluut nuttig op voorhand kennis vergaren, tijd winst om meer te kunnen bezoeken. Doe zo voort met jullie uitgaven.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?