Rondreis Sardinië (12 dagen): Route voor je roadtrip Sardinië + tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Rondreis Sardinië (12 dagen): Route voor je roadtrip Sardinië + tips

30 december 2023 in Sardinië26 reacties

Op rondreis in Sardinië? Gebruik deze uitgestippelde route voor je roadtrip op dit prachtige eiland

Sardinië is een ideale vakantiebestemming om op eigen houtje met de wagen, de fiets of zelfs te voet te verkennen. Maar hoe begin je nu aan zo'n rondreis? Ik stel je graag een route voor die je in 12 dagen langs heerlijke stranden, charmante stadjes, stevige bergen en bijzondere bezienswaardigheden leidt.

Je reist kortom langs de belangrijkste trekpleisters van het eiland en bovendien volledig op eigen tempo! Laat het Sardijnse avontuur maar beginnen!

Praktische info & tickets voor je rondreis Sardinië

Duur5 - 14 dagen ()
Vliegtickets2u15 vliegen naar Cagliari (vanuit Brussel of Charleroi) richtprijs € 185 bij Cheaptickets of Amsterdam-Olbia bij Transavia
FerryMet de boot vanuit Genua, Savona, Livorno, Piombino of Rome naar Olbia, Porto Torres en Golfo Aranci (boek je ferry tickets hier)
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis:
PakketreizenEen pakketreis boeken? Kijk bij ElizaWasHere (va. € 745), Rondreis ANWB (va. € 545), Sardinië met de Vespa bij Euroreizen (va. € 625) of Fly en Drive Sardinië (va. € 1120)
HuurautoOp Sardinië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Kaart Sardinië: de route voor je rondreis

Op deze kaart kan je zien welke route ik uitgestippeld heb. We overlopen nu dag tot dag hoe de reis zal verlopen. Meer gedetailleerde kaartjes met een overzicht van de bezienswaardigheden kan je vinden in onze reisgids Sardinië.

Dag 1: Ontdek Cagliari & omgeving

We beginnen onze rondreis op Sardinië in de hoofdstad Cagliari. Cagliari beschikt over heel wat opmerkelijke bezienswaardigheden. De stad wordt vaak beschreven als de meest Italiaanse stad van Sardinië. Zoals vele Italiaanse steden is ook Cagliari trots op haar geschiedenis. Het oude, pittoreske stradscentrum bevindt zich binnen Pisaanse stadsmuren, met aan de westkant prachtige natuurlijke lagunes.

Er is veel te bezoeken en zien in Cagliari:

  • Zo zijn de kathedraal, het indrukwekkende Romeinse amfitheater en het Archeologisch Museum met een collectie van oude Nuraghische beelden zeker de moeite waard.
  • Vergeet ook de Pisaanse torens niet, met mooie uitzichten op de haven.
  • Je kan ook eens proeven van de heerlijke streekproducten van Sardinië en van het bruisende nachtleven van de stad.
  • Cagliari is een fantastische plek om je ontdekking door het prachtige Sardinië te beginnen.

Wij voorzien een halve dag, maar heb je meer tijd, dan kan je hier gerust enkele dagen doorbrengen om de pracht en praal van de stad ten volle te bewonderen! Meer over deze stad kan je lezen in mijn blogpost Cagliari.

TIP: Onze stadswandeling in Cagliari is een ideale activiteit om je dag te beginnen of als je gewoon graag op eigen tempo Cagliari wilt ontdekken.

Dag 2: Van Cagliara naar Sant'Antioco

Afgelegde afstand: 137 km

Dag 2 van je rondreis door Sardinië brengt je van Cagliari naar de zuidwestelijke hoek van het eiland. We eindigen de dag op het prachtige kleine buureiland: Sant’Antioco. Dit is het 2de grootste eiland van de regio Sardinië, na Sardinië zelf, met een oppervlakte van 109 km². Het is ook het 4de grootste eiland van Italië, na Sicilië, Sardinië en Elba. Dit naburige eiland is tegenwoordig met een brugje met het vasteland verbonden.

De geschiedenis van Antioco gaat terug tot in de Romeinse tijd. Vroeger was de heilige Antioco een christelijke prediker die door de Romeinen vervolgd werd. Voor lange tijd kon hij zich in catacomben verstoppen, maar uiteindelijk werd hij toch ontdekt door de Romeinen en uiteindelijk tot zijn dood gemarteld. De catacomben waar Antioco zich verstopte zijn tot op de dag van vandaag nog in tact.

Sant’Antioco is uitgegroeid tot een heerlijke plek om te ontspannen bij een lekkere maaltijd en een drankje. De overdekte haven was ooit een belangrijke strategische plek voor de Feniciërs, Carthagers en Romeinen, want van hieruit konden ze de volledige zuidwestkust van Sardinië controleren. In Sant'Antioco kan je een schitterend Romeinse fontein, het Pallazo del Capitolo en de prachtige basiliek bezichtigen. In het Museo del Bisso kan je dan weer ontdekken hoe de duurste zijde ter wereld gemaakt wordt.

Daarnaast kan je het historische Forte Su Pisu verkennen, of een ondergrondse nederzetting in een voormalige necropolis die dateert van de Punische periode. In het Ethnografische Museum kom je meer te weten over de geschiedenis en cultuur van Sant’Antioco, en in de Fenicische arena kan je misschien een evenement meepikken.

Nog op zoek naar een leuk verblijf om te overnachten tijdens je rondreis door Sardinië? Boek je overnachting bij B&B Montellinos Suite Tortora een gezellig bed & breakfast in het centrum van de stad.

Dag 3: Van Sant'Antioco naar Oristano

Afgelegde afstand: 173 km

Vaandag brengt de rondreis je naar Calasetta, de tweede belangrijkste stad van het eiland Sant’Antioco, en verken je kort het buureiland St Pietro. Hierna keer je terug naar Sardinië, om de dag te eindigen in Oristano.

Calasetta is een belangrijke stad en ook de tweede grootste van Sant’Antioco. Vanhieruit kan je een korte boottocht maken naar het buureiland St Pietro. Vooraleer de boot te nemen, loont het de moeite om eerst Calasetta te verkennen, of de mooie stranden in de buurt op te zoeken, zoals Spiaggia Grande, Spiaggia di Sottotorre en La Salina. De belangrijkste bezienswaardigheden in Calasetta zelf zijn de Torre di Calasetta en de grote majestueuze parochiekerk San Maurizio Martire, waar vooral de vele kunstwerken opvallen. Wanneer je naar boven wandelt op de Torre, krijg je een geweldig uitzicht op de landschappen en het is er bovendien erg ontspannend.

Wil jij ook graag deze rondreis maken? Download onze gratis preview reisgids Sardinië!

Als je vanuit Calasetta de veerboot neemt naar St Pietro, kan je ook stoppen in het vissersstadje Carloforte dat werd gesticht in de 18de eeuw door enkele vissersfamilies. Tegenwoordig is Carloforte een gezellige plek om even te vertoeven. De bewoners leven er hoofdzakelijk van hun tonijnvangst en dat kan je zelf waarnemen in het haventje. En waarom niet meteen eens proeven van die verse vangst?

Zuidelijk van Carloforte ligt ook nog het mooie strand Spiaggia La Bobba en hier niet ver vandaan vind je Le Colonne di Caloforte, natuurlijke zuilen uit vulkanische steen. Aan de westkust van het eiland kan je relaxen op Spiaggia La Caletta, een prachtig strand waar je strandbedjes kan huren of kan genieten van een drankje, en het uitkijkpunt Capo Sandalo bezoeken. Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht over het meest westelijke deel van eiland naar zee. Probeer hier een zonsondergang mee te pikken vooraleer terug te keren naar Carloforte en uiteindelijk te eindigen in Oristano.

Dag 4: Oristano & omgeving verkennen

Afgelegde afstand: 62 km

Oristano is een klein, gezellig dorp. In het historisch centrum van het stadje hangt een bijna middeleeuwse sfeer. Het is een charmante plek met elegante pleinen met palmbomen en smalle lanen. In de middeleeuwen was Oristano de hoofdstad van het oude koninkrijk van de Giudicato van Arborea en het historische centrum van de stad heeft nog veel verwijzingen aan deze rijke periode.

  • Heb je maar een paar uur de tijd om Oristano te verkennen? Geen probleem, want dat volstaat om een paar goede indrukken te krijgen en het centrum te ontdekken!

Wat moet je hier zeker gezien hebben?

  • Bezoek in Oristano zeker de kathedraal gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart. Ze is de zetel van de aartsbisschop van Oristano, en werd gebouwd in 1195. Vandaag de dag bestaat de kathedraal voornamelijk uit barokstijl. In de buurt vind je een ander opmerkelijk kerkelijk gebouw, namelijk het klooster van Chiesa di San Francesco.
  • In het hart van het oude stadscentrum zijn er ook nog enkele opmerkelijke palazzi te bewonderen zoals de Palazzo degli Scolopi, de Palazzo D'Arcais en de Palazzo Carta-Corrias, en een standbeeld van Eleonora d'Arborea.
  • Meer interessante historische bezienswaardigheden zijn de restanten van de middeleeuwse stadsmuren en de Sint Cristoforo- en dPortixedda-toren.

Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van Oristano en Arborea, breng dan ook een bezoek aan het archeologische museum, Antiquarium Arborense. Hier vind je een brede verzameling historische artefacten, gevonden in de stad en omgeving.

Dag 5: Van Oristano naar Alghero

Afgelegde afstand: 112 km

Vandaag verlaat je Oristano en het prachtige Sinis-schiereiland om andere mooie en interessante bestemmingen te ontdekken. We reizen tot het historische stadje Alghero, meer in het noorden. Alghero valt ongetwijfeld onder de mooiste stadjes van Sardinië! Je wandelt er tussen talloze kleurrijke gevels, oude stadsmuren die langs de zee lopen, dunne straatjes en natuurlijk ook lekkere restaurantjes mét uitzicht over zee.

Je eerste bestemming is het S'Archittu strand. Een kleine strand, iets meer dan 300 m lang en is genoemd naar de stenen boog die hier staat. Het is een van de grootste natuurlijke boogbruggen in Sardinië. Richting het binnenland volg je de weg naar het historisch stadje Cuglieri, bekend voor haar locatie op een mooie heuveltop, haar rijke geschiedenis en unieke culturele tradities. Dit authentieke heuvelstadje met smalle straatjes en een prachtig uitzicht is bovendien gelegen in een minder toeristisch deel van het eiland en is dus een ideale uitvalsbasis als je even wil ontsnappen aan de drukte.

  • Wat verder kom je ook nog het pittoreske stadje Sennariolo tegen. Dit ligt tegen de hellingen van Montiferru, en kijkt uit over de vallei en de rivier de Tonodiu.
  • Ook Bosa staat vandaag op de planning. Dit is een klein historisch stadje aan de Temo rivier met een lange geschiedenis. Het is een aangename, rustige plek, waar de tijd lijkt stil te staan.
  • De weg van Bosa naar Alghero laat je genieten van enkele prachtige uitzichten over de kust.
  • Je kan tot slot ook nog even stoppen aan Spiaggia della Speranza (Porto Poglina), een van de beste en rustigste stranden van de Alghero-regio.

Dag 6: Van Alghero & omgeving

Afgelegde afstand: 57 km

Hoewel drukbezocht, is Alghero een interessant stadje om te bezoeken dankzij haar sterk Catalaanse invloeden. Het flamboyante, historische centrum is een prachtige plaats om te genieten van de zonsondergang.

Alghero wordt vaak beschreven als een van de mooiste middeleeuwse steden van Sardinië, met een van de beste bewaarde oude stadcentra, omsloten door schitterende historische zeeweringen. Het is een enclave van geplaveide straatjes, palazzi en pleinen met gezellige cafés. Beneden in de jachthaven dobberen jachten in het blauwe water, terwijl lange zandstranden richting het noorden wegkronkelen. Lees wat welke bezienswaardigheden in Alghero er allemaal te zien zijn.

Alghero's prachtige zeeweringen zijn zowat de belangrijkste historische bezienswaardigheid. Ze werden gebouwd in de 16de eeuw door de Aragonezen, en bepalen het historische uitzicht van de stad. Wandel zeker over het voetgangerspad dat op de muren loopt tussen Piazza di Sulis en de Porta a Mare, en geniet er van de mooie zee-uitzichten over Capo Caccia. Je zal onderweg ook verschillende verdedigingstorens en bastions zien.

Boven het historische stadscentrum torent de kathedraal, Cattedrale di Santa Maria, met haar 16de-eeuwse campanile (klokkentoren). De toren is bereikbaar via een Catalaans-gotische deur op de Via Principe Umberto. Vanop de toren heb je een adembenemend uitzicht. Naast de kathedraal kent de stad nog enkele andere Catalaans-gotische gebouwen zoals de Chiesa di San Francisco. Deze kerk is te herkennen aan de statige puntige Aragonese toren, gebouwd tussen de 15de en 16de eeuw in gotische Catalaanse stijl. Ook de Chiesa di San Michele met haar opvallende koepel, die symbool staat voor de stad, is een bezoek waard. Tot slot is ook het Koraalmuseum een aanrader, waar mooie rode koraal te bewonderen is.

Wil je graag in het hart van Alghero verblijven? Neem dan zeker een kijkje naar Alghero Roof Garden. Deze accommodatie is uitstekend gelegen en bevindt zich in de buurt van de haven. Je wordt verzorgt van een heerlijk ontbijtbuffet dat bij mooi weer geserveerd wordt op het prachtige terras. Puur genieten! Of ontdek het ruime aanbod verblijven in Alghero.

Dag 7: Van Alghero naar Sassari

Afgelegde afstand: 136 km

Vandaag ga je naar het verre noordwestelijke punt van het eiland en verder, naar de Asinara Archipelago, vooraleer je je dag eindigt in de tweede grootste stad van Sardinië: Sassari.

Hoogtepunten op deze route?

  • Stintino, Spiaggia la Pelosa en Parco Nazionale dell’Asinara.
  • Stintino is bekend om haar prachtige kusten. Toch heeft de stad zelf ook een interessante geschiedenis. Vlakbij Stintino liggen nog altijd de oude tonijnenvallen of tonnara’s, die tot de 20ste eeuw de belangrijkste bron van inkomsten waren voor de lokale bewoners.
  • Spiaggia la Pelosa is het beste strand in de buurt van Stintino, niet alleen voor het mooie uitzicht op Isola Piana, het glinsterende turquoise water en het zachte, witte zand, maar ook omdat het water hier ondiep is. Dit maakt het de perfecte plaats voor families met jonge kinderen.

Vanaf Stintino kan je met de boot verder noordelijk varen, langs Isola Piana, om het fantastische Parco Nazionale dell'Asinara te bezoeken. Sinds 1998 is dit eiland een beschermd natuurpark, vroeger vormde dit gebied een gevangenis, waar de maffiacriminelen gevangen gehouden werden. Op het eiland kan je je wilde paarden spotten en albino ezels. Daarnaast vind je hier berggeiten, everzwijnen, een groot aantal vogels en natuurlijk ook prachtige bloemen en natuur. Ook de wateren rond het eiland bevatten een grote diversiteit aan zeeleven.

Tip: plan je bezoek tijdens de week om drukte te vermijden.

En om de dag af te sluiten kom je aan in Sassari, ook wel bekend als de Genovische hoofdstad toen Cagliari onder het bewind van Pisa stond. De stad heeft een ongedwongen en prententieloos karater, wat niets afdoet van haar culturele rijkdom. Het is een aangename plek om te vertoeven. Vooral het historische stadscentrum is ‘the place to be. Neem de tijd om de middeleeuwse straatjes en verborgen kerken te ontdekken. Fontana di Rosello en Piazza d'Italia zijn 2 belangrijke bezienswaardigheden, net als de San Nicola di Bari kathedraal en de kerken Santa Maria di Betlem en Sant’Apollinare (de oudste van de stad).

Dag 8: van Sassari naar Palau

Afgelegde afstand: 155 km

We reizen vandaag verder langs de noordelijke kustlijn en zullen nog meer idyllische eilanden en zalige stranden ontdekken, vooraleer de dag te eindigen in Palau. Allereerst is er Castelsardo bekend om haar kasteel, dat werd gebouwd door de Doria familie van Genua. Het middeleeuwse kasteel van Castelsardo gelegen op een heuvel zie je al van ver liggen. Vanaf het fort heb je een zodanig uitgestrekt zicht dat je tot in Corsica kan kijken.

Castelsardo is een goede plek om wat authentieke souvenirs in te slaan, zeker bij oudere vrouwen die in deuropeningen hun zelfgemaakte goederen verkopen. Om even te ontspannen kan je terecht bij Rena Bianca, het voornaamste strand van de stad Santa Teresa Gallura. Dit is een goede plek om te zonnebaden met jonge kinderen, want het water blijft voor meerdere meters ondiep.

Download onze gratis preview reisgids Sardinië en kom langs de mooiste plekjes van Sardinië! Een rondreis om nooit meer te vergeten.

Verder op de route ligt Porto Pozzo: een klein dorpje aan de voet van een riviermonding met dezelfde naam. Het heeft een kleine maar mooie haven met een klein strand en een aanlegsteiger waar je waterfietsen en boten kan huren of een excursie kan maken.

Tot slot eindig je in Palau. Dit is de doorgang naar de eilanden in het noorden en de toegangspoort naar de Costa Smeralda, de meest exclusieve vakantieregio in Sardinië met haar chique resorts. Palau is een klein en gastvrij vakantieoord en zeker een snelle stop waard vooraleer je de eilanden bezoekt. Enkele bezienswaardigheden hier zijn het Palazzo Fresi, een etnografisch museum en een aantal mooie maar drukke stranden.

TIP: Wil je graag een stukje Caraïben in Europa bezoeken? Ga dan mee met een tour naar de La Maddalena-archipel, wedden dat je even vergeten bent dat je in Europa op reis bent? Lees ook onze blog voor meer info over een dagboottocht naar de Maddalena eilanden.

Dag 9: Van Palau naar Olbia & Costa Smeralda

Afgelegde afstand: 94 km

Vandaag brengt de Sardinië rondreis je naar de meest luxueuze en exclusieve resorts en stranden van Sardinië. Vooraleer je in Olbia eindigt, ga je nog langs Capo D’Orso, Arzachena, Costa Smeralda en Golfo Aranci.

Capo d'Orso is vooral interessant voor liefhebbers van archeologie. Je vindt hier enkele graftombes en vondsten uit de neolithische periode. Voor de kust liggen verschillende scheepswrakken en je kan hier ook overblijfselen vinden van de militaire batterij van Capo d'Orso.

Als tweede is er Arzachena, gesticht in de Romeinse periode. Tot de 17de eeuw bestond de stad uit enkele huisjes gegroepeerd rond de Santa Maria kerk uit de jaren 1600. Het was pas bij de ontwikkeling van de Costa Smeralda dat Arzachena groeide tot centrum van deze belangrijke toeristische regio. Je vindt hier pittoreske huisjes, en vele gezellige cafeetjes, restaurants en winkeltjes met lokaal handwerk.

  • Ook La Celvia Beach is dankzij het prachtig helderblauwe een niet te missen pareltje. Hier kan je urenlang snorkelen of een ligbedje met parasol huren om te relaxen.
  • Daarnaast heb je nog Spiaggia del Pevero. Dit is een mooie baai met veel ongerepte natuur waar je ook kan genieten van een drankje in de strandbar. Je kan op dit strandje ofwel gratis op je eigen handdoek liggen in het publieke gedeelte, of je huurt een bedje (met parasol en tafeltje).
  • Ga vooral ook zelf op pad en verken nog meer strandjes en verborgen plekjes!

Dat brengt ons bij de Costa Smeralda, wellicht het bekendste deel van Sardinië. In 1962 vormde de miljonair Karim Aga Khan een consortium om de kuststrook tussen Golfo di Arzachena en de Golfo di Cugnana te kopen.

De kust werd omgedoopt tot de Costa Smeralda (Emeralda Kust) en de kustlijn werd al snel een speelplaats voor rijken en beroemdheden, van supermodellen tot royals en oligarchen, die hier tot op de dag van vandaag nog steeds hun rijkdom komen etaleren. Megajachten drijven als landhuizen in de chique jachthaven en paparazzi drummen om de bekende bezoekers te kunnen fotograferen.

Golfo Aranci daarentegen ziet er misschien niet zo aantrekkelijk uit als de resorts langs de Costa Smeralda, maar als duiken en dolfijnen spotten je ding zijn, dan is dit the place to be! Het hart van dit resort is een vissersdorp met een actieve haven waar vissers hun vangst van de dag verkopen. Relatief ongerept in vergelijking met de nabijgelegen Costa Smeralda, kan je hier toch nog enkele verborgen pareltjes vinden.

Verblijf in Agriturismo Sa Mendhula wat je rondreis net iets unieker maakt. Overnachten in een masseria ergens in Sardinië (boerderijen) is namelijk een hoogtepunt van je vakantie.

Dag 10: van Olbia naar Nuoro

Afgelegde afstand: 158 km

Vandaag ga je langs de oostkust richting het zuiden van het eiland. Je dag eindigt in Nuoro. Onderweg zal je nog meer prachtige Sardijnse stranden en charmante steden ontdekken.

Als eerste hebben we San Teodoro, het meest bekend voor haar bruisend nachtleven en enkele prachtige stranden. San Teodoro behoort tot een van de populairste stadjes in Sardinië doordat het gelegen is aan zee en wordt omringd door 18 stranden.

Heerlijk ontspannen en uitwaaien op de mooie stranden

Een van de vele strandjes is La Cinta: een lange, dunne strook van goudkleurig zand zonder stenen, gelegen aan een glinsterende blauwe zee. Het water is ongelooflijk helder en geschikt voor jonge kinderen, want het water loopt heel geleidelijk af en heeft als ondergrond fijn zacht zand. Er zijn ook twee strandbars waar je iets kan eten of drinken en je hebt bovendien een prachtig uitzicht.

Cala Brandinchi is nog zo'n mooi strandje. Het heeft een glanzende witte kustlijn met azuurblauw wateren lijkt daardoor wel op een tropisch paradijs, wat het de bijnaam ‘Tahiti’ heeft opgeleverd. Ook dit strand is ideaal voor gezinnen met (jonge) kinderen. Het helderblauwe water blijft meters lang ondiep tot aan de knieën.

Tot slot is er ook nog het kleine Caraibisch-achtige L’Isuledda strand. Hier vind je een gratis parking in de buurt en kan je opnieuw genieten van een strandbedje of wat verfrissing in het ondiepe water. Keuze genoeg wanneer je op zoek bent naar een mooi strand dus!

Verder is er ook nog Posada, een pittoresk middeleeuws stadje dat op de hellingen van een groene, kalkstenen heuvel staat en gedomineerd wordt door de Castello della Fava, van waaruit je een schitterend zicht hebt op de zee en het omliggende landschap. Posada zou één van de mooiste stadjes van Sardinië zijn, niet te missen dus!

Vervolgens weer iets anders dan zon, zee strand: Siniscola is een kleine stad, maar toch een belangrijk regionaal centrum. Ze ligt in een gevarieerd landschap met kalkstenen heuvels, kloven en kliffen, vlaktes, weilanden en wijngaarden, en dat allemaal tussen de bergen en de zee.

Vandaag ronden we af in Orosei, hier vind je een aantal geweldige stranden en baaien, waaronder het havenstrand, Spiaggia Bidderosa, het Santa Maria-strand met haar diep jadegroen water, en de prachtig ongerepte baaien Spiaggia Osalla en Cala Cartoe. Alweer een dag met heel wat op de planning!

Lees nog meer leuke excursies en tours in Sardinië, en haal het beste uit je rondreis!

Dag 11: op naar Nuoro & omgeving

Afgelegde afstand: 237 km

Nuoro is de dichtstbevolkte stad van de Barbagia-regio en wordt gekenmerkt door een aantrekkelijk en spectaculair berglandschap. Verder kent het een rijke geschiedenis en cultuur, vooral in en rond de historische wijken. Doorheen de geschiedenis hebben hier verschillende bekende personen gewoond, waaronder de schrijvers Salvatore en Sebastiano Satta, beeldhouwers Francesco Ciusa en auteur Grazia Deledda, die in 1926 de Nobelprijs voor Literatuur won.

Het stadscentrum is een aangename plaats om te voet te verkennen, met geplaveide straatjes, verborgen pleinen en een rijkdom aan architectuur. Je kan in Nuoro ook een bezoek brengen aan het Grazia Deledda Museum, de majestueuze kathedraal Santa Maria delle Neve, het Tribu Cultureel Centrum, het Ciusa Museum, het Museo d'Arte de Nuoro (MAN) en het ISRE (Istituto superiore regionale etnografico).

Ook in de omgeving wachten heel wat dorpjes en pittoreske plekjes je op

  • Zo heb je bijvoorbeeld de indrukwekkende Monte Ortobene, een bergmassief van meer dan 1000 m hoog, bezaaid met bergtoppen en torens in vreemde, abstracte menselijke en dierlijke vormen.
  • Bezoek ook zeker eens Orani. Het ligt in het hart van het eiland en is een plek van artiesten en ambachtsmannen, met sterke tradities, interessante kerken en archeologische sites.
  • Atzara, verder naar het zuiden, is een ander interessant stadje. Het is een bloeiend landbouwgebied, gesitueerd in een rijk landschap van wouden, heuvels en wijngaarden.

Als leuke activiteit kan je ook naar het Supramonte-gebergte dat heel wat mogelijkheden om te wandelen biedt. Hier wordt de Supramonte gekenmerkt door het zinkgat Su Suercone, een kalkstenen kloof, en het ongerepte woud van Sas Baddes, het enige in zijn soort in Europa.

Verder in de dieptes van het Sardijnse binnenland is de archeologische regio Monte Tiscali een ongewoon verborgen en mysterieuze plaats. Hier werden in een holte in de berghelling de overblijfselen van een Nuraghisch dorp gevonden.

Dag 12: Van Nuoro naar Cagliari

Afgelegde afstand: 331 km

Op de laatste dag van onze Sardinië rondreis rijden we richting het oosten naar Dorgali, naar de kustplaats Cala Gonone. Vanuit deze mooie havenstad kan je een boottocht maken om de prachtige kust richting het zuiden te ontdekken.

De belangrijkste bezienswaardigheid langs deze kustlijn is de Grotta del Bue Marino (Blauwe Grot)

Deze spectaculaire zeegrot is een van de mooiste natuurwonderen van Sardinië, met een tunnelsysteem dat tot wel 70 km het binnenland en de bergen inloopt. Let wel op: er zijn strenge regels waaraan je je dient te houden en er mogen geen foto's genomen worden. Er wordt alles aan gedaan om het natuurlijke evenwicht niet te verstoren en dat zal je meer dan terecht vinden eens je dit natuurwonder gezien hebt!

Ook Gola di Gorropu is een bezoekje waard. Het is dé droombestemming voor wandelaars, al is het ook mogelijk om deze spectaculaire kloof met een jeep te ontdekken. Sommige delen van deze wandeling zijn best wel moeilijk en vergen wat klauter- en klimwerk.

Neem alvast je wandelschoenen mee en bereid je zeker goed voor! Eenmaal je beneden bent gearriveerd, kan je heerlijk afkoelen in het water van de rivier die in de zomer ondergronds is en op sommige plekken weer boven de grond uitkomt. Ondertussen krijg je tijdens je wandeltocht verschillende mooie uitzichten en prachtige plekjes te zien.

Mis ook zeker de stadjes Lanusei en Tortoli niet!

Lanusei is een charmant en traditioneel bergstadje in de Ogliastra-regio. Het staat bekend als een van de ‘kersensteden’, en is een topbestemming voor lekker eten, rijke cultuur en een prachtige omgeving. Ideaal om uit te blazen tijdens je laatste dagje.

Tortoli is de belangrijkste stad aan de centrale oostelijke kust van Sardinië en de belangrijkste haven van de Ogliastra-provincie. Bijzonder hier is een strook rode porfiergesteente die parallel met de kust loopt. De Rocce Rosse (rode stenen) in de Arbatax-regio, nabij Tortoli, zijn één van de spectaculairste voorbeelden van dit geologische kenmerk. De stenen contrasteren prachtig met het helderblauwe water.

Stranden die je tegenkomt op je route zijn Cala Moresca, dat achter de rode rotsen ligt, en Porto Pirastu, een strand dat bestaat uit grijsachtig zand gemengd met gravel.

Tot slot kan je je rondreis met een laatste hoogtepunt beïndigen in Villasimius. Hier zullen de levendige kleuren van de zee, het glinsterende water, de granieten kliffen, de betoverende baaien, de lange zandstranden, de vele lagunes en groene heuvels je helemaal betoveren! De kust wordt gekenmerkt door een aaneenschakeling van stranden, afgewisseld door inhammen en het voorgebergte van de Capo Carbonara. Relax en geniet!

Maak ook deze leuke en mooie rondreis en ontdek dit prachtige land: Download je gratis reisgids Sardinië en mis geen enkel plekje!

7 x leuke weetjes over Sardinië

Het Italiaanse eiland Sardinië ligt ten zuiden van het Franse eiland Corsica, en is het tweede grootste eiland in de Middellandse Zee, na Sicilië. Sardinië staat bekend voor haar prachtige kustlijn, hagelwitte stranden en verborgen baaien met kristalhelder water. Er is echter nog veel meer te zien en doen. Hoge bergen, cultuurrijke stadjes, prehistorische sites… het is er allemaal!

7 leuke weetjes over Sardinië:

  • In de dorpen rond Nuoro leeft een verrassend hoog aantal boeren en herders van 100 jaar en ouder.
  • Sardinië wordt soms beschouwd als de oorsprong van de legende over Atlantis.
  • De casu marzu (kaas gevuld met levende maden) komt van Sardinië.
  • In het Asinara Nationaal Park leven albino ezels.
  • Sardinië is de enige regio in Italië die geen snelweg heeft.
  • 25% van de oppervlakte van het eiland bestaat uit nationale park en natuurreservaat.
  • Sardinië stond eerder bekend als Ichnusa, een naam teruggaat tot 1500 voor Christus.

Waar overnachten in Sardinië (met korting)

Op zoek naar een hotel, hostel of appartement, tijdens je bezoek aan Sardinië? Ontdek het aanbod met promoties (tijdelijk aanbod).

Booking.com

Welke auto huren voor je rondreis?

  • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
  • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
  • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
  • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
  • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
  • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.

Veelgestelde vragen: FAQ over Sardinië

Wat zijn de beste stranden op Sardinië?

De stranden in Sardinië zijn werkelijk prachtig! De stranden zijn voor veel mensen dé reden om hiernaar op reis te komen. Je zal niet teleurgesteld zijn. Wij bundelden de 10 mooiste stranden van Sardinië met meer info en mooie foto's. Verlangen maar.

Hoe met de boot naar Sardinië?

  • Er zijn verschillende manieren om met de boot naar Sardinië te reizen vanuit Italië. Er zijn veerboten vanuit verschillende Italiaanse havens, zoals Genua en Livorno. De ferries worden meestal uitgebaat door rederijen Tirrenia, Grimaldi Lines, Moby of Toremar. Lees hier meer
  • Wil je liever met de boot vanuit Frankrijk richting Sardinië dan kan je afreizen vanuit verschillende Franse havens. De overtochten vanuit Nice of Toulon zijn het meest aangewezen. Lees hier meer
  • Boek je tickets voor de ferry naar Sardinië hier online

Welke taal wordt er gesproken op Sardinië?

Er wordt gewoon Italiaans gesproken op het eiland, aangezien dat nog altijd de officiële taal van het land is.

De lokale taal is het Sardijns, een van de 12 officieel erkende minderheidstalen van Italië. Sardijns wordt door meer dan een miljoen mensen gesproken en staat bekend als de neo-Latijnse taal die vooral lijkt op het Latijn en een beetje vergelijkbaar is met Spaans.

Hoeveel tijd heb ik nodig om Sardinië te bezoeken?

Sardinië is een groot eiland van wel 24.090 km² (80% van België). Met een paar dagen heb je dus zeker niet genoeg als je het hele eiland wil ontdekken. Wij zouden daarom aanraden om minstens één week - liever wat langer - naar Sardinië op reis te gaan als je niet op één plaats wil blijven.

Heb je maar een paar dagen? Dan zouden we aanraden om te beginnen met de hoofdstad Cagliari en deze stad in detail te bezoeken, met misschien een daguitstap naar een nabij gelegen stadje of strand. Als het je bevalt, kan je een andere vakantie nog eens terug te komen om meer te ontdekken.

TIP: wist je dat we een volledig uitgestippelde stadswandeling in Cagliari hebben? Download deze wandeling Cagliari hier.

Is Sardinië een veilige bestemming om naartoe te reizen?

Sardinië is zonder twijfel 100% veilig, ook voor gezinnen, het is een fantastische vakantieplek. Vroeger werd Sardinië, specifieker Orgosolo, een lange tijd geplaagd door bandieten, maar dat is al lang niet meer het geval.

Welke (wilde) dieren leven er in Sardinië?

Geloof het of niet, Sardinië heeft een aantal unieke wilde dieren:

  • In Cagliari vind je veel vogelsoorten, Molentargius Natuurreservaat is een broedgebied voor roze flamingo's (en die vliegen soms over het eiland)
  • In de natuur kan je ook een everzwijn tegenkomen, de moeflon en verschillende soorten schildpadden waaronder zeeschildpadden die vaak hun eieren uitbroeden op de stranden van Sardinië.
  • Bovendien zijn de laatste wilde (kleine) paardensoorten ook te vinden in Sardinië bij het Giaraplateau.

Welk landschap heeft Sardinië?

Sardinië is eigenlijk best bijzonder, doordat je hier een ongelooflijke verscheidenheid aan landschappen vindt. Gaande van prachtige zandstranden en kleine rotsachtige baaien tot uitgestrekte bergen met bossen en wilde dieren, kloven en zelfs zandduinen in sommige delen van het eiland. Er is zodanig veel verscheidenheid, dat Sardinië wel een mini continent lijkt.

Welke festiviteiten zijn er in Sardinië?

In Sardinië gaat er bijna geen dag voorbij zonder dat ze iets te vieren hebben. Oké, dat is misschien wat overdreven, maar er zijn hier wel heel wat festiviteiten. Het grootste feest is op 1 mei: de grote Sant'Efisio Parade. Hierbij lopen heel wat mensen in ouderwetse klederdracht. Onderweg dansen en zingen ze op traditionele lokale muziek. De parade is bedoeld om de heilige te begeleiden die Sardinië heeft gered van de pest. Dit festival is al zeker 350 jaar oud en de bevolking is er erg aan gehecht. Enkele andere dagen op een rijtje:

  • Faradda di li candareri (vertaald 'de afdaling van de Kaarsendragers', een spectaculair traditioneel evenement dat elk jaar in augustus plaatsvindt)
  • Cavalcata Sarda (het festival van de schoonheid, gaat door in mei)
  • S'Ardia (een paardenrace en een van de meest boeiende evenementen op Sardinië. Het vindt plaats in Sedilo, een klein dorp in de provincie Oristano)
  • Girotonno (een sagra in Carloforte, vertaald 'tonijnfeest')
  • Calici Sotto Le Stelle (gaat elk jaar door in augustus in Jerzu)
  • Autunno in Barbagia (een reeks dorpsfeesten in de herfst die elk weekend plaatsvinden, leuk om lokale tradities te ontdekken)
  • Sardijns carnaval (gaat door in februari, uniek doordat het niet vrolijk is, het Sardijnse carnaval draait om enge, donkere houten maskers, zwarte jassen, vuur en rituele dansen)
  • Sardijns Halloween (eind oktober, begin november. Heel anders dan bij ons, oude en zeer lokale rituelen)

Geen paniek als deze data niet in je agenda passen, je kan ook gewoon een dorpsfeest oftewel "sagra" meepikken. Die staan zowat heel het jaar door gepland op verschillende plaatsen.

Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Sardinië?

Herkenbaar: wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Sardinië? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast het opzoekingswerk voor jou! Koop onze reisgids Sardinië met uitgewerkte rondreis die je de mooiste plekjes en bezienswaardigheden brengt aan de hand van een volledige autoroute (+ GPS coördinaten en wegbeschrijving)! Ideaal om de omgeving volledig te verkennen op eigen tempo. Eerst uittesten? Download dan je gratis preview reisgids.

Sardinië

Gratis reisgids Sardinië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 30 maart 2024 - Harry

Absolute aanrader met mooie tips voor een heerlijke vakantie!

- 29 maart 2024 - karel knaps

Heeft mij veel ideeën gebracht voor mijn eigen rondreis, waarvoor dank

- 13 maart 2024 - Gerlinda Tardy

Ziet er grandioos uit! Veel inspiratie

- 15 november 2023 - Eduard Troch

zéér overzichtelijke, aanschouwelijke én gestructureerde reisgids. Precies wat ik verlang van een leidraad. Bespaart me uren opzoekingswerk. Knap !

- 11 november 2023 - Ineke

Duidelijke beschrijving en fijne tips ,waarmee ik wat kan. Nu even wachten op het voorjaar en dan………

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?