Het stervende stadje Civita di Bagnoregio bezoeken? Tours, tips & foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

Het stervende stadje Civita di Bagnoregio bezoeken? Tours, tips & foto's

12 maart 2024 in Italië0 reacties

Het plaatsje Civita di Bagnoregio wordt gezien als één van de mooiste dorpjes van Italië. Het stadje is gelegen op een plateau van tufsteen in het noorden van de Italiaanse regio Lazio, en steekt hierdoor uit boven de vlakte.

Het gesteente waar het plaatsje op ligt is echter zeer zacht en poreus en brokkelt dus constant af, waardoor Civita de bijnaam La Città che Muore heeft gekregen, de stad die sterft. Het plaatsje is daardoor opgenomen op de World Monuments Fund Watch List van de 100 meest bedreigde monumenten ter wereld, dus bezoek het bijzondere stadje nu het nog kan.

Tours en tickets voor je bezoek aan Civita di Bagnoregio

Civita di Bagnoregio bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours naar Civita.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van Civita di Bagnoregio

Het plaatsje Civita di Bagnoregio werd al zo’n 2500 jaar geleden gesticht door de Etrusken, en is gelegen op een plateau van vulkanisch tufsteen uitkijkend over de vallei van Calanchi, vlak bij het Lago di Bolsena. Civita heeft een redelijk rustige geschiedenis gehad, waarbij de geboorte van Giovanni di Fidanze in 1221, beter bekend als Sint Bonaventure, de patroonheilige van Bagnoregio, 1 van de belangrijkste gebeurtenissen was.

 • In de 16de eeuw begon het stadje achter uit te gaan door het uitbreiden van de voormalige buitenwijk Bagnoregio en veel bewoners trokken weg uit Civita naar Bagnoregio.
 • In 1695 was er een grote aardbeving, waardoor stukken rots afbrokkelde en er een kloof ontstond naast het plaatsje. Civita werd hiermee afgescheiden van Bagnoregio. De bisschop vertrok uit het stadje en de bevolking volgde.
 • Civita di Bagnoregio bleef langzaam afbrokkelen en het dorp was alleen nog te bereiken met de hulp van ezels.
 • In de 19de-eeuw was het plateau waar Civita op ligt zelfs zo ver afgebrokkeld dat er een eiland was ontstaan, en de erosie werd versneld doordat de laag van de klei onder het gesteente was bereikt.

Voetgangersbrug

 • Bagnoregio kwam ondertussen helemaal tot bloei en is nog steeds een stabiel stadje. Civita di Bagnoregio werd echter aan het begin van de 20ste eeuw La città che muore genoemd, met andere woorden ten dode opgeschreven.
 • Er werd in de jaren 1920 een brug gebouwd van steen om nog een verbinding te hebben tussen Bagnoregio en Civita, maar die brug verzakte en Citiva raakte volledig geïsoleerd. De brug werd verder verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 • Vervolgens werd de brug in 1965 vernieuwd met een stevigere brug. Deze lange voetgangersbrug verbindt nog steeds het eilandje van Civita met Bagnoregio.

RONDREIS: Wil je graag zoveel mogelijk van Toscane zien? Dat kan! Met onze 8-daagse rondreis door Toscane ontdek je de mooiste steden waaronder Pisotia.

De laatste inwoners moesten van het lokale bestuur na de bouw van de brug alsnog Civita verlaten, en tegen de millenniumwisseling aan was het dorp zo goed als geheel verlaten. Er wonen tegenwoordig nog maar 12 inwoners in de winter en zo’n 100 in de zomer om de winkels, restaurants, en B&Bs in het dorp te beheren. Er wordt dan ook vaak gezegd dat er meer katten te vinden zijn in Civita dan mensen.

Onzekere toekomst

 • De toekomst van Civita di Bagnoregio is erg onzeker aangezien het plateau nog steeds verder afbrokkelt.
 • In 2004 waren er plannen opgesteld om het plateau met stalen staven te verstevigen maar deze plannen zijn nog niet uitgevoerd.
 • In 2013 werd er echter wel een tol geïntroduceerd voor de brug waarmee Civita te bereiken is, om zo de erosie enigszins tegen te gaan en de gebouwen in Civita te bewaren. Dit was echter vooral een goede marketingstunt om toeristen naar het plaatsje te lokken, want sindsdien komen ruim 1 miljoen bezoekers per jaar naar Civita, waaronder zowel Italianen als buitenlandse toeristen.
 • Het geld dat wordt opgehaald wordt gebruikt om de infrastructuur van zowel Civita als Bagnoregio te verbeteren.

In 2014 en 2015 zorgden een paar landverschuivingen ervoor dat een aantal gebouwen verdwenen in de afgrond. Dit zorgde er wel voor dat een groep mensen een petitie opstartten om Civita di Bagnoregio op te laten nemen als werelderfgoed van UNESCO.

 1. Civita di Bagnoregio

Civita di Bagnoregio heeft veelal bouwwerken uit de Middeleeuwen, die goed bewaard zijn gebleven door de isolatie van het plaatsje. Er zijn amper moderne toevoegingen gedaan aan Civita en het is grotendeels onaangetast gebleven tijdens de twee wereldoorlogen.

Uiteraard zijn er wel grote delen van het plaatsje verloren gegaan in de afgrond door de erosie, zo ook de geboortewoning van San Bonaventure. Civita was ooit een stad, maar tegenwoordig is er niet veel meer over dan een klein dorp. Je kan het enkel en alleen bereiken via de 366 m lange voetgangersbrug over het ravijn tussen Bagnoregio en het eiland in de vallei.

De brug brengt je tot de laatst overgebleven middeleeuwse toegangspoort van de stad. De andere 4 stadspoorten zijn in de loop der tijd in de afgrond verdwenen. Het dorpje bestaat uit 1 hoofdstraat met een aantal bars, verschillende restaurants en meerdere souvenirwinkels. Daarnaast zijn er ook een aantal B&Bs en andere accommodaties die ervoor zorgen dat er zo’n 80 bezoekers tegelijk kunnen overnachten in het stervende stadje.

VERBLIJFTIP? Bekijk hier de mogelijkheden en boek op tijd je verblijf vanaf € 50.

 1. Porta Santa Maria

Na het oversteken van de brug kom je terecht bij de Porta Santa Maria, de enige overgebleven stadspoort van het middeleeuwse stadje. De poort bevat aan weerszijden 2 bas-reliëfs van leeuwen die een mensenhoofd in hun klauwen houden. Dit zou een verwijzing zijn naar de overwinning van de inwoners van Civita di Bagnoregio tijdens de opstand van 1457 tegen de heerschappij van de Monaldeschi van Orvieto.

 1. Chiesa di San Donato

Verderop ligt de Chiesa di San Donato, gelegen aan het dorpsplein. Deze kerk is opgebouwd in Romaanse stijl en bevat een klokkentoren die ver boven het dorp uitsteekt. In de kerk vind je een 15de eeuwse crucifix gemaakt door de school van Donatello. Jaarlijks wordt dit kruisbeeld tijdens Goede Vrijdag rondgedragen in de processie van Civita en Bagnoregio. Ook kan je in de kerk oude fresco’s terugvinden die gemaakt zijn door de leerlingen van Perugino.

 1. Museo Geologico e delle Frane

Vervolgens betreed je Civita en loop je langs de middeleeuwse gebouwen met typerende kleine balkonnetjes en ladders, stille straatjes en mooie doorkijkjes. Daartussen vind je verschillende restaurants, winkels, een gelateria en verschillende accommodaties. Hierbij kom je ook langs een schattig klein parkje en verschillende gebouwen uit de Renaissance, waarna je een bezoek kan brengen aan het Museo Geologico e delle Frane.

Dit kleine museum laat de geschiedenis van Civita zien en toont hoe het stadje al eeuwenlang aan het vechten is tegen de erosie. Ook wordt er in het museum verteld over de omgeving en hoe de erosie van het landschap gemonitord wordt.

 1. Cappella della Madonna del Carcera

Helemaal aan het einde van het dorpje kan je ook nog de Cappella della Madonna del Carcera bezoeken en een andere openbare tuin. Verder vind je in Civita nog verschillende oude grotten in het tufgesteente, een olijfmolen uit de 16de eeuw, en kan je een bezoek brengen aan het olijfoliemuseum van Vittoria, 1 van de bekende inwoners van het dorp. Of koop de zelfgemaakte van Antonio, en misschien laat hij je ook zijn wijnkelder onder het huis wel zien.

Ezelraces: Op de 1ste zondag van juni en de 2de zondag van september worden er ezelraces gehouden op het dorpsplein van Civita. Als je de mogelijkheid om dan naar Civita te gaan, is dit en bijzondere manier om de oude cultuur van deze stervende stad te leren kennen.

 1. Wanneer kan je Civita di Bagnoregio bezoeken?

Civita di Bagnoregio is gelukkig dagelijks te bezoeken. Uiteraard hebben de verschillende bezienswaardigheden en de restaurants in het stadje hun eigen openingstijden.

Wat zijn de openingsuren van het Geologisch Museum?

 • In de zomermaanden van juni tot en met augustus kan je het museum iedere dinsdag tot en met zondag te bezoeken tussen 09u30 en 13u30 en tussen 14u en 18u30.
 • De rest van het jaar op vrijdag, zaterdag en zondag geopend tussen 10u en 13u30 en tussen 14u 00 en 17:30.
 1. Waar tickets kopen voor Civita di Bagnoregio?

Wil je graag het stervende stadje bezichtigen? Om Civita di Bagnoregio te kunnen bezoeken dien je voor de brug een kaartje te kopen. Dit is om ervoor te zorgen dat het dorpje niet nog meer vervalt.

 • Tickets kosten €3 per persoon op een doordeweekse dag.
 • Op zaterdag, zondag en op feestdagen kost entree €5 per persoon.
 • Het is ook mogelijk om een audiogids aan te schaffen. Hiervoor betaal je €6.
 1. Hoe geraak je in Civita di Bagnoregio?

Met de auto

Civita di Bagnoregio is gelegen tussen Rome en Florence en maakt daardoor een perfecte stop wanneer je van de ene stad naar de andere reist.

 • Rome ligt op zo’n 110 km afstand. Volg de E35/E45 naar het noorden en sla bij Caldare af naar de SS675. Sla vervolgens af op de SP5/SP6 en blijf deze volgen tot aan Bagnoregio. Je doet hier ongeveer 2 uur over.
 • Firenze ligt op zo’n 215 km afstand van Civita. Volg de E35/A1 naar het zuiden en sla voorbij Orvieto af op de SS205, en vervolgens naar de SP98/SP55 naar Bagnoregio. Deze rit duurt ongeveer 2 uur en een kwartier.
 • Civita di Bagnoregio is alleen lopend te bereiken. Auto’s kunnen geparkeerd worden in het grotere, nieuwe dorp Bagnoregio. Ook onderaan de toegangsbrug naar Civita di Bagnoregio is een (betalende) parkeerplaats.

HUURAUTO: Ben je van plan om een rondreis te maken door Toscane en zoveel mogelijk te zien? Dan beschik je best over een eigen auto want het openbaar vervoer komt namelijk niet overal. Wij raden je dan ook aan om een auto te huren via Sunny Cars.

Met het openbaar vervoer

 • Het is mogelijk om een trein te nemen naar de stations van Orvieto en Viterbo.
 • Orvieto is te bereiken vanuit zowel Florence als Rome, en Viterbo alleen vanuit Rome.
 • Vanaf beide stations kan je vervolgens een COTRAL bus naar Bagnoregio nemen.

Met een begeleide tour

Je kan natuurlijk ook mogelijk een georganiseerde tour boeken om de stervende stad te bezoeken. Deze vertrekken veelal uit Civitavecchia, een plaatsje aan de kust ten noordwesten van Rome.

 1. Praktische info voor je bezoek

 • De voetgangersbrug naar Civita di Bagnoregio loopt redelijk steil omhoog.
 • Het is een behoorlijke klim naar de stervende stad dus neem vooral een flesje water mee.
 • Respecteer Civita di Bagnoregio en haar bewoners.
 • Betreed geen eigen terreinen, maar neem wel de tijd om rond te kijken en het dorpje te leren kennen.
 • Vergeet je zonnecrème niet op warme zomerdagen.
 • Op rondreis door Toscane? Download dan zeker onze reisgids Toscane en mis niets tijdens je verblijf.
 1. Wat is de ligging van Civita di Bagnoregio op de kaart?

 1. Filmpje: ontdek zelf Civita di Bagnoregio

Benieuwd hoe Civita di Bagnoregio er zit? In dit filmpje nemen we je mee naar dit prachtige dorp en krijg je al een idee. Als je echt wilt weten wat het kasteel allemaal te bieden heeft, zal je natuurlijk zelf moeten afreizen naar Italië.

 1. Mis niets: download onze gratis reisgids Toscane

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Toscane? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen + volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Toscane en ga op pad!

Toscane

Gratis reisgids Toscane downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?