Murano in Venetië bezoeken? Info, Venetiaans Glas & dagtickets boot

Volledige reisgids kopen voor € 5

Murano in Venetië bezoeken? Info, Venetiaans Glas & dagtickets boot

31 juli 2021 in Venetië1 reactie

In de baai van Venetië vind je verschillende eilandjes, waaronder het eiland Murano. Dit eiland, gelegen op 1,5 km van het vaste land, staat bekend om het geblazen Venetiaans glas dat op het eiland gemaakt wordt. Net als de andere eilanden in de baai is Murano nog niet zo’n grote toeristentrekker als Venetië zelf, maar dat maakt het des te leuker om te bezoeken!

Eventjes weg van de drukte en het toerisme in Venetië? Ik geef je alle info en tips voor je bezoek aan Murano.

Dagtickets boot & georganiseerde tours naar Murano

Murano bezoeken vanuit Venetië? Een daguitstap vanuit Venetië naar Murano online boeken vanaf € 18. Je kan ook enkel tickets voor de glasblazerij of een rondleiding door Murano online boeken vanaf € 5. Zie hier voor alle tickets en daguitstappen naar Murano.

ONZE TIP: Meerdere bezienswaardigheden of monumenten bezoeken? Koop een Venice City Pass, zo bespaar je gigantisch veel uit en kan je ook gebruik maken van het openbaar vervoer & watertaxi's + toegang tot het Dogepaleis + 16 kerkjes + de belangrijkste musea. De Venice City Pass is er voor 24u, 48u of 72u (kan je kiezen na het invullen van je datum). Klik hier en boek je Venice City Pass online.

Enkel openbaar vervoer boeken? Boek je Vaporetto bootticket voor het openbaar vervoer online.
Wil je liever een cruise doen in Venetië? Bekijk hier het volledige aanbod cruises.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis

1.1. Het ontstaan van Murano

Het eerste bewijs van bewoners op het eiland Murano stamt uit de Romeinse tijd en vanaf de 6de eeuw kwamen bewoners van de steden Altinum en Oderzo naar het eiland. In eerste instantie ontstond er een handel in de visserij en de productie van zout op het eiland en werd het eiland een centrum voor de handel vanuit Sant’Erasmo. Vanaf de 11de eeuw verhuisden de inwoners echter in grote getalen naar andere delen van Venetië. In dezelfde periode kwamen leden van de Camaldolese Orde naar Murano en stichtten ze het Klooster van Sint Michael op. Al snel werd dit klooster een groot centrum voor het printen van manuscripten.

1.2. Glasblazers naar Murano

In 1291 kwam er nog een groep mensen naar het eiland toe. In dit jaar werd het blazen van glas in Venetië verboden. Venetië was nog grotendeels van hout gebouwd en het glasblazen zorgde voor een groot brandrisico. Hierdoor verhuisden de glasblazers naar Murano en al snel werd dit het grootste onderdeel van de handel van het eiland. De glasblazers op Murano waren de enige in Europa die glazen spiegels konden maken en die bepaalde verfijnde technieken onder handen hadden waarmee veelkleurig glas, kristalglas en zelfs imitaties van edelstenen gemaakt konden worden.

1.3. Verhuisverbod

Vervolgens mochten de glasblazers Murano niet meer verlaten, omdat ze het geheim van het blazen niet mochten delen. Wel kregen ze allerlei privileges, mochten de glasblazers zichzelf onder de hogere standen van de bevolking mengen en konden hun dochters trouwen met Venetiaanse edelen.

1.4. Glasblaasmonopolie

Jarenlang hield Murano een monopolie op de glashandel en werden er bijzondere werken gemaakt die vervolgens door heel Europa verkocht werden. Ondanks de grote bescherming die hing om het bewaren van het geheim, werden er op andere plekken in Europa ook glasblazerijen opgezet en tegen het einde van de 16de eeuw raakte Murano de monopolie kwijt.

Desondanks staat Murano nog steeds bekend om het geblazen glas dat op het eiland geproduceerd wordt. De oudste glasmakerij die nog steeds actief is op het eiland stamt uit 1866.

 1. Museo Vetrario Murano

Als de glasgeschiedenis van Murano je aanspraakt, dan moet je zeker een bezoekje brengen aan het Glasmuseum. Het Museo Vetrario Murano in het Palazzo Giustinian geeft een beeld van de geschiedenis van het glasblazen op het eiland. Het museum werd in 1861 geopend nadat bisschop Marco Giustinian het Palazzo Giustinian het gebouw aan het Torcello bisdom gaf.

In het museum zijn glaswerken zoals vazen, beelden en kroonluchters vanuit de klassieke oudheid tot meer recente werken te zien. Daarnaast kan je een gedetailleerd overzicht bekijken van de Venetiaanse glasmakers, geordend per eeuw. Tot slot zie je ook hoe het glasblazen doorheen de jaren geëvolueerd is op vlak van kunst en productie.

Onze tip: Met onze gratis stadswandeling Venetië zie je de mooiste plekjes van de stad en kom je ook op plaatsen waar toeristen niet komen.

 1. Basilica dei Santa Maria e San Donato

De Basilica dei Santa Maria e San Donato is ongetwijfeld de meest boeiende kerk in Murano. Het is één van de oudste kerken in de baai van Venetië en daarmee de belangrijkste van Murano. De kerk werd origineel in de 7de eeuw gebouwd, waarna het meerdere keren is herbouwd. Het gebouw is gemaakt van een donkerrode baksteen en heeft een losstaande klokkentoren.

Aan de buitenkant lijkt de Basilica misschien wat sober, maar laat je niet vangen, want binnen is het een ander verhaal. In de kerk zijn een bijzondere gekleurde mozaïeken vloer en een prachtige koepel te vinden. Achter het altaar liggen verschillende botten van ruim één meter groot. Hiervan wordt gezegd dat het de botten van de draak zouden zijn die door Sint Donatus in de 4de eeuw verslagen zou zijn.

 1. Chiesa di San Pietro Martire

De Chiesa di San Pietro Martire stamt uit 1348 en was toentertijd ter ere van Johannes de Doper gebouwd. In 1474 verwoestte een grote brand de kerk, waarna het in 1511 opnieuw opgebouwd werd in een simpele vorm met bakstenen. In de kerk zijn verschillende schilderijen te vinden, waaronder de Assumption with Saints van Giovanni Bellini , de St. Jerome in de woestijn van Paolo Veronese en de Deposition from the Cross van Giuseppe Porta. De kerk is één van de twee hoofdkerken van Murano.

 1. Cometa di Vetra

Op het plein voor de Torre dell’Orologio van de San Stefano kerk staat de Cometa di Vetra, oftewel 'de glazen komeet', een bijzonder puntig kunstwerk van blauw glas, dat door lokale glasblazer Simone Cenedese gemaakt is. Je vindt dit werk recht voor de Torre dell’Orologio.

Het geheel is gevormd door 500 verschillende stukken geblazen glas in verschillende groottes en vormen, die bestaan uit 6 verschillende kleuren. Vooral wanneer de avond valt of tijdens kerstmis is dit een indrukwekkend kunstwerk, omdat het dan nog eens prachtig wordt verlicht. Ook op andere plekken op Murano zijn verschillende glazen beelden te zien.

 1. Palazzo da Mula

Het Palazzo da Mula is één van de overgebleven gotische zomerhuizen van Venetiaanse koopmannen. Het Palazzo da Mula is echter uniek onder de Venetiaanse paleizen doordat het een tuin en een binnentuin bevat. De meeste paleizen hadden dit niet aan het gebouw vastzitten doordat de prijzen voor de grond van Venetië behoorlijk hoog waren.

 1. Glasfabrieken & glasblazers aan het werk

Het is ook mogelijk om langs een paar van de glasfabrieken op het eiland te gaan om de glasblazers aan het werk te zien. De meeste glasblazers willen echter in rust hun glas maken of willen hun geheimen goed bewaren voor concurrenten, maar gelukkig zijn er enkele glasblazers die wel bereid zijn om de kunst te tonen. Je kan dit bijvoorbeeld aanschouwen bij de Vetreria Artistica Colleoni.

Authentiek glas uit Murano of niet?

Het is zonder twijfel enorm interessant om de glasmakers eens live aan het werk te zien. Na het bewonderen van het verfijnde werk en de mooie resultaten in glas, zal je misschien graag een voorraadje glazen souvenirs inslaan.

Wanneer je iets wil kopen, kijk dan altijd goed dat het Vetro Artistico Murano keurmerk in het glas is gedrukt, meestal op de bodem. Dit is een garantie dat het authentiek glas uit Murano is! Er zijn altijd oplichters die namaakglas proberen te verkopen aan natuurlijk dezelfde originele prijs, dus opletten maar.

 1. Bezoekuren

 • Murano kan dagelijks bezocht worden met de vaporetto.
 • De vaporetto vanaf Venetië vertrekt dagelijks tussen 04:20 en 23:20 uur, en de vaporetto vanaf Murano terug naar Venetië vertrekt vanaf 04:37 tot 23:47 uur.
 • De bezienswaardigheden op het eiland hebben zo hun eigen openingstijden.
 • Zo is het Museo Vetrario dagelijks geopend van 10:00 tot 18:00 uur, behalve op woensdagen, wanneer het museum gesloten is.
 1. Ticket vaporetto + ingang bezienswaardigheden

Om Murano te bezoeken dien je de vaporetto te nemen. Je kan een enkel ticket boeken, maar het is ook mogelijk om een dagticket aan te schaffen. Het is ook mogelijk om een dagtrip samen met een bezoek aan Burano en/of Torcello te boeken. De verschillende tours zijn online te vinden.

De bezienswaardigheden op het eiland zijn bijna allemaal te betalen. Zo kost een toegangsticket voor het glasmuseum €10 per persoon. Koop je tickets online of je kan dit combineren met een tour.

 1. Drukte vermijden

Murano is een nog niet erg druk bezocht deel van Venetië en veel toeristen slaan het eiland over. Je zal dan ook niet in een wachtrij komen te staan op het eiland. Wel is het aan te raden om met een tour mee te gaan naar het eiland. Tours kan je vooraf online boeken.

 1. Wegbeschrijving

 • Murano is te alleen te bereiken met de vaporetto vanaf Venetië.
 • De beste optie is om de vaporetto 3, 4.1, 4.2, 7, 12, 13 of de vaporetto 18 vanaf Venetië te nemen.
 • Een tochtje duurt ongeveer 45 minuten en kost €6,50. Een dagticket voor de vaporetto kost €20.
 • Op het eiland kan je alleen te voet de verschillende plekken bezoeken.
 1. Tips voor je bezoek

 • Combineer je bezoek aan Murano met een bezoek aan het gekleurde eiland Burano. Bezoek dan eerst Murano en vaar daarna pas door naar Burano.
 • De meeste glasblazers zijn alleen ’s ochtends aan het werk.
 • Wanneer een glazen object het Vetro Artistico Murano keurmerk in het glas gedrukt heeft is het authentiek glas van het eiland. Let hier goed op wanneer je een glas op het eiland wilt kopen, want er zijn een aantal oplichters die namaakglas verkopen.
 • Er worden veel gratis tours aangeboden van de glasfabrieken. Deze tours eindigen echter altijd in dure winkeltjes waar je verwacht wordt wat te kopen. Het is daarom aan te raden om deze tours voorbij te laten gaan en eerder met een betaalde, officiële tour mee te gaan.
 • Via de website van GetYourGuide kan je online tickets boeken voor een daguitstap naar Murano vanaf € 18.
 1. Filmpje: zie een glasblazer aan het werk

Om je voor te bereiden op je bezoek, kan je in dit filmpje alvast kennismaken met het spectaculaire glasblazen waar Murano voor bekend staat. Om nog meer te ontdekken, zal je natuurlijk zelf een bezoekje moeten brengen aan het eiland!

 1. Waar overnachten in Venetië (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Venetië? Ontdek het aanbod met promoties (tijdelijk).
Bekijk ook onze selectie van favoriete hotels Venetië (van goedkoop tot luxe)

Booking.com

 1. Download je gratis stadswandeling Venetië

Citytrip naar Venetië? Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Venetië. Ideaal om Venetië volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien? Koop onze reisgids Venetië met volledig uitgewerkte stadswandeling + 35 highlights en heel wat verborgen pareltjes (én GPS coördinaten)! Eerst uitproberen? Download zeker ook de gratis preview stadsgids Venetië en ga op pad!

Venetië

Gratis reisgids Venetië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 1 maart 2021 - Eugene Prince

Mooie gids met veel en duidelijke informatie, een extraatje boven op andere informatie. Voor mij een goede toevoeging.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?