Vaticaanstad bezoeken in Rome: wat zeker zien & doen + hoe wachtrijen vermijden?

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Vaticaanstad bezoeken in Rome: wat zeker zien & doen + hoe wachtrijen vermijden?

7 mei 2024 in Rome2 reacties

Bezoek de topbezienswaardigheden in Vaticaanstad + alle info, tips + waar tickets kopen?

Vaticaanstad, middenin de Italiaanse hoofdstad Rome, is de kleinste onafhankelijke staat ter wereld. Je vindt er de Sixtijnse kapel, de prachtige Sint-Pietersbasiliek en de musea van het Vaticaan. Voorzie een volledige dag tijdens je citytrip Rome om het indrukwekkende Vaticaanstad te bezoeken. Om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent, heb ik alle info voor je bezoek aan Vaticaanstad op een rijtje gezet.

Lees hier meer over ons bezoek én tips, hoe tickets te bestellen en zo de ellenlange wachtrijen vermijden?

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Vaticaanstad in Rome

Reisgids
VerblijvenAan te raden verblijven in de buurt van het Vaticaan:
Tickets + rondleidingenBestel hier je tickets online
Bespaar-tipMeerdere monumenten in Rome bezoeken? Bespaar en koop een Rome Tourist Card, hiermee krijg je toegang tot het Colosseum, Forum Romanum, Sint-Pietersbasiliek en Sixtijnse Kapel, alle tickets in één handig toegangspas. Bekijk deze Rome Tourist Card hier.

Inhoud artikel

 1. Het verhaal van Vaticaanstad

1.1. Kerkelijke ministaat

De ministaat omvat een grondgebied van slechts 44 hectaren binnen de stad Rome. Binnenin Vaticaanstad vind je het Vaticaan, het hoofdkantoor van de Katholieke Kerk. De paus is de leider en heeft het absolute recht over alle kwesties in Vaticaanstad. De meeste beslissingen worden wel genomen door de kardinalen van de Romeinse Curie.

In Vaticaanstad is de officiële taal Italiaans, maar die van het Vaticaan is Latijn. Er wordt gewoon met de euro betaald, al is het land geen lid van de Europese Unie. Vaticaanstad staat daarnaast in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In Vaticaanstad wonen 439 inwoners. 605 burgers hebben een Vaticaans paspoort en er werken in totaal zo’n 5000 mensen in het Vaticaan.

1.2. Geschiedenis

Vaticaanstad was niet altijd de ministaat die het vandaag is. Tot 1870 omvatte de Kerkelijke Staat heel Centraal-Italië, maar toen Rome bij het koninkrijk Italië werd gevoegd, verloor de paus zijn wereldmacht.

In 1929 werd Vaticaanstad officieel gesticht. Mussolini en paus Pius XI sloten toen het Verdrag van Lateranen. De paus bleef zo leider van zijn eigen grondgebied dat los bleef staan van het Italiaanse gezag en Mussolini kreeg zo de steun van de Italiaanse bisschoppen.

 1. De ministaat Vaticaanstad

2.1. Een kleine staat waar veel te zien is

Vaticaanstad bestaat uit het Sint-Pietersplein, de Sint-Pietersbasiliek, de Vaticaanse Musea, het pauselijk paleis, de Vaticaanse Tuinen en nog een aantal andere gebouwen. Rond het gebied staat een dikke vestingmuur die in de 17de eeuw in opdracht van paus Urbanus VII aangelegd werd. Een van de bekendste plekken in de ministaat is de zuilengalerij van Gian Lorenzo Bernini die op het Sint Pietersplein gebouwd werd. In het midden van het plein staat een grote obelisk.

Onze tip: Vaticaanstad, het land waar er steeds meer toeristen dan inwoners zijn :-) Wil je graag de musea bezoeken + St Pietersbasiliek en Sixtijnse kapen in 1 combi ticket, zonder wachtrij? Koop dan de Vaticaanstad Pass hier online € 54.

2.2. De Zwitserse garde

De ingangen van Vaticaanstad worden bewaakt door de Zwitserse garde. Je kan ze herkennen aan hun ijzeren helmen en fel gekleurde kledij. Ze hebben ook steeds een middeleeuwse hellebaard in de hand. Hun geschiedenis gaat ver terug. In 1506 werden er door paus Julius II een groep Zwitserse soldaten ingehuurd om de veiligheid van de paus te garanderen en ze zijn sindsdien niet meer uit het straatbeeld verdwenen.

Ooit hielpen ze om om paus Clemens VII te vluchten naar de Engelenburcht na een aanval van Keizer Karel V. De gardisten zijn allemaal Zwitserse mannen, tussen de 19 jaar en 30 jaar, die minimum 1,74 meter meten, ongehuwd en rooms-katholiek zijn.

2.3. De Gendarmerie van Vaticaanstad

Er is ook een eigen Gendarmerie die de burgers en bezoekers in Vaticaanstad beschermt. Zij zijn veel moderner gekleed in een blauw uniform of lopen gewoon in burger rond. Ze houden toezicht op de bezoekers van Vaticaanstad en letten op dieven, zakkenrollers, godsdienstwaanzinnigen en zelfs potentiële terroristen. Wanneer ze iemand oppakken, wordt die persoon wel overhandigd aan de Italiaanse politie, omdat de cel van het Vaticaanstad nog maar zelden wordt gebruikt.

 1. Een gebedsdienst van de paus bijwonen?

3.1. De dienst op zondag

De paus verschijnt twee keer per week voor het publiek van Vaticaanstad. Elke zondag om 12u richt de paus zich tot het volk vanuit zijn werkkamer die uitkijkt op het Sint-Pietersplein. Hij sluit zijn toespraak steeds af met de Angelus. Toeschouwers kunnen die gebedsdienst bijwonen vanop het plein.

3.2. De pauselijke audiëntie op woensdag

Elke woensdag om 10u30 vindt de audiëntie plaats. Dat gebeurt in het Paulus VI Auditorium of op het Sint-Pietersplein. Na afloop van de dienst wordt de paus in zijn auto door de rijen gelovigen gevoerd. Online kan je tickets kopen voor de pauselijke audiëntie zodat je zeker bent van je plaatsje. Je krijgt er dan ook een gids bij die je meer uitleg kan geven.

 1. De Sint-Pietersbasiliek

4.1. Via della Conciliazione

Wanneer je naar de Sint-Pietersbasiliek wandelt, zie je die al van ver blinken. Je wandelt eerst een eindje over de Via della Conciliazione, waar je een prachtig zicht krijgt op de grootste kerk ter wereld. Geniet dus zeker van deze wandeling. Reken er wel op dat veel mensen ook jouw richting uitgaan – of net terugkeren. Hoe dan ook moet je hier zeker eens wandelen!

Op de hoek van Via della Conciliazione en de Via San Pío X vind je Romulus, Remus en de wolf op een gevel. Dit is geen spectaculaire bezienswaardigheid, maar wel leuk om te zien als je het verhaal erachter kent. Volgens de Romeinse mythologie zijn Romulus en Remus de stichters van Rome. Op de gevel worden ze gevoed door de wolvin Lupa Capitolina.

Klik hier om je tickets voor de Sint-Pietersbasiliek te reserveren

4.2. Het graf van Petrus

De Sint-Pietersbasiliek is het bekendste gebedshuis voor christenen. De 16de-eeuwse basiliek werd opgetrokken in een laat-renaissancistische en barokke stijl op de plek van het oude Circus van Nero waar de eerste paus Petrus gestenigd en later ook begraven werd. Het is daarom ook een belangrijk bedevaartsoord voor katholieken.

Onze tip: Graag op stap door Vaticaanstad met een gids? Boek je wandeling + tickets hier online (incl. entreekaartjes voor de Sint-Pieters Basiliek en Sixtijnse kapel).

4.3. Beklim de koepel

De koepel is de absolute blikvanger van de Sint-Pietersbasiliek. Wanneer je de koepel wil betreden, moet je wel een ticket kopen. Je koopt je tickets om de koepel te beklimmen € 29 het beste vooraf online om de erg lange wachtrijen te kunnen overslaan.

Wanneer je de kans krijgt en voldoende fit bent, raden we zeker aan om naar de koepel te klimmen met de 551 trappen. Je krijgt een prachtig uitzicht over het Sint-Pietersplein, dit is werkelijk een once in a lifetime uitzicht.

 • Je kan de weg naar de koepel helemaal met de trap afleggen of voor een deel de lift nemen.
 • De koepel hanteert andere openingstijden dan de basiliek en gaat pas een uurtje na de basiliek open en sluit ook een uurtje vroeger.
 • Zomerperiode: De openingstijden van de koepel zijn in de zomer van 8u tot 18u en in de winter van 8u tot 17u.
 • Koop je tickets online, zo sla je de wachtrijen over en ben je zeker dat je binnen kan.

4.4. De fonteinen & obelisk

Naast de basiliek zijn er nog andere zaken te zien op het Sint-Pietersplein. Zo vind je er onder meer twee fonteinen uit de 17de eeuw, mooi symmetrisch ten aanzien van elkaar. Nadat de eerste fontein verscheen, besloot Bernini om de symmetrie terug te brengen in het plein door een tweede fontein te ontwerpen. De fonteinen werken echter niet altijd, blijkbaar vindt de Paus het onnodig om hier water voor te verspillen.

Daarnaast is er ook een grote obelisk te vinden op het plein. Dit is een Egyptische obelisk van maar liefst 40 meter hoog - met het kruis meegerekend. Het is niet die enige obelisk in Rome, integendeel, er zijn er meerdere te vinden. Sterker nog, Rome is de stad met de meeste obelisken ter wereld!

4.5. Hoe de wachtrijen vermijden?

De basiliek kan je gratis bezoeken. Houd ermee rekening dat er vaak een erg lange rij staat en dat je ook door een metaaldetector moet gaan. Om de wachtrij zoveel mogelijk te vermijden is het aan te raden om vroeg te komen wanneer de basiliek net opengaat.

 • De zomermaanden zijn ook veel drukker dan de wintermaanden.
 • De Sint-Pietersbasiliek is dagelijks open van 7u tot 19u in de zomer en van 7u tot 18u in de winter.
Onze tip: om te vermijden dat je uren in de wachtrij moet staan, raden we aan om vooraf online een ticket te kopen. Je kan de wachtrijen dan overslaan.

Er zijn online tickets voor de Sint-Pietersbasiliek (met koepel!), maar ook tickets die de Vaticaanse Musea, de Sixtijnse Kapel en de Sint-Pietersbasiliek combineren, een aanrader want zo sla je overal de wachtrijen over .
 1. De Necropolis in de Grotte Vaticane (uniek!)

5.1. Het graf van Petrus en andere pausen

Onder de basiliek kan je ook de Grotte Vaticane bezoeken, de uitgegraven fundamenten van de kerk. Die werden in de vierde eeuw aangelegd in opdracht van keizer Constantijn. De grote Sint-Pietersbasiliek werd er pas in de zestiende eeuw bovenop gebouwd.

In de grotten liggen de tombes van een aantal pausen. Onder het altaar van de basiliek ligt een schrijn uit de tweede eeuw tegen een rode muur aan. Men vermoedt dat dit het graf van de apostel Petrus is. Je vindt er ook een pad dat uit het begin van onze jaartelling stamt en dat de toenmalige Mons Vaticanus opliep. Langs deze weg liggen heidense en vroegchristelijke graven.

5.2. Tickets voor je bezoek (uniek)

Je kan enkel een bezoek aan de Grotte Vaticane brengen met een rondleiding. Die worden elke dinsdag en donderdag georganiseerd. De rondleidingen worden gehouden in verschillende talen. Er worden slechts 250 bezoekers per dag toegelaten. Je koopt het beste vooraf online je tickets voor de Necropolis om zeker te zijn van je plaatsje.

 1. Een bezoekje aan de Vaticaanse Musea

6.1. De collectie

De Vaticaanse Musea liggen in het Apostolisch paleis en bevatten een enorme kunstcollectie met meer van 70.000 werken uit het oude Egypte, Griekenland en Italië, maar ook werken uit de renaissance, de barok en moderne religieuze kunst. Daarnaast zijn er ook andere objecten zoals wandtapijten, landkaarten en wereldbollen te bewonderen. Het gigantische museum (een van de grootste ter wereld) werd begin van de 16de eeuw gesticht door Paus Julius II.

TIP: Wist je dat je rechtstreeks naar de Sint-Pietersbasiliek kan als je een gegidste rondleiding boekt? Voor de bezoekers die over een speciale Skip-the-line ticket beschikken kunnen de lange de lange wachtrijen overslaan.

6.2. Bereid je voor

De Vaticaanse Musea zijn heel erg groot. Het is bijna onmogelijk om alles wat het museum te bieden heeft op één dag te zien. We raden daarom aan om voor je bezoek een route uit te stippelen langs de werken die jij heel graag wil zien.

6.3. Vermijd de wachtrijen

De Vaticaanse Musea zijn het vijfde grootste museumcomplex ter wereld en ontvangen elk jaar ruim 6 miljoen bezoekers. Er ontstaat al snel een enorme rij voor de ingang, waardoor het aan te raden is om vroeg naar de musea te komen. De wintermaanden zijn daarnaast rustiger dan de zomermaanden. Als je in een iets rustigere omgeving de kunstwerken wil bekijken, kan je beter in november of januari naar Vaticaanstad gaan.

Onze tip: de beste manier om de lange wachtrijen te vermijden is door je tickets voor de Vaticaanse Musea vooraf online te kopen. Je kan tickets kopen voor de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse kapel, of de musea combineren met de Sint-Pietersbasiliek.

Hou je niet van de massa? Koop een ticket om een uur vóór het aanvangsuur de musea te bezoeken met een gids.
 • Het Vaticaans Museum is maandag tot en met zaterdag open van 09:30 en 17:30
 • De laatste zondag van de maand van 09:00 tot 14:00
 1. De Sixtijnse Kapel

De Sixtijnse Kapel kan je bezoeken als het laatste onderdeel van de Vaticaanse Musea. De kapel ligt in het Apostolisch Paleis en is misschien iets kleiner dan je zou denken, maar het is een absolute must tijdens je bezoek aan Vaticaanstad.

Je kan er namelijk de wereldberoemde en erg indrukwekkende plafondschildering van Michelangelo aanschouwen. De voorstelling op het plafond geeft 9 scenes uit Genesis weer en op de muur achter het altaar bevindt zich een indrukwekkende schildering van het laatste oordeel.

Onze tip: Wil je graag de kapel bezoeken? Boek je tickets online vanaf € 28 ... anders is het bijna onmogelijk om deze te bezoeken wegens te lange wachtrijen. Tickets online boeken kan via GetYourGuide of Ticketbar.
 1. De Vaticaanse Tuinen

8.1. Een unieke bezienswaardigheid

De Vaticaanse Tuinen liggen achter de Sint-Pietersbasiliek en de Vaticaanse Musea en omvat ruim de helft van heel Vaticaanstad. De tuinen zijnen in totaal 23 hectare groot en staan vol zeldzame planten van over de hele wereld, prachtige tuinhuizen die door de eeuwen heen gebouwd zijn en schitterende fonteinen. Het is de groene long van Rome en de ideale plek om even aan de drukte te ontsnappen.

8.2. Een bezoek aan de tuinen

De Vaticaanse Tuinen kan je alleen onder begeleiding bezoeken. De tuinen worden minder bezocht door de massa's toeristen omdat ze tot voor kort nog niet toegankelijk waren voor het grote publiek.

Je kan tegenwoordig wel makkelijk online tickets kopen die een bezoek aan de tuinen combineren met andere bezienswaardigheden. Je krijgt ook toegang tot de Vaticaanse Musea, de Sixtijnse Kapel en naargelang welk ticket je koopt ook tot de Sint-Pietersbasiliek.

 1. Veelgestelde vragen: Hoe de drukte vermijden?

Ondertussen is het al vrij duidelijk dat je van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat veel volk mag verwachten in Vaticaanstad. Er staat zowat altijd een ellenlange rij mensen te wachten voor de Sint-Pietersbasiliek en het is natuurlijk niet aangenaam om hier uren tijd en energie aan te verspillen. Daarom delen we de beste momenten & tips voor je bezoek.

Voorrangstickets kopen

Het slimste wat je kan doen, is eigenlijk heel eenvoudig: boek op voorhand een ticket waarmee je voorrang krijgt en dus niet in de wachtrij moet aanschuiven. De meeste voorrangstickets geven je toegang zonder wachtrij tot het Vaticaan, de Sixtijnse Kapel en de Sint-Pietersbasiliek. Bekijk hier de toegangstickets zonder wachtrij (en boek direct). Alle tickets kan je annuleren tot 24u voor aanvang van je bezoek.

Heb je je voorrangstickets niet op voorhand gekocht, dan kan je nog altijd een kansje wagen bij de vele verkopers die je zal tegenkomen onderweg naar het Vaticaan. Ook zij verkopen toegang tot dezelfde bezienswaardigheden met een gids, maar laat je wel niet bedotten (er zijn ook valse tickets in omloop). Het is uiteraard voordeliger en veiliger om je tickets online te boeken.

Welk uur best Vaticaanstad bezoeken?

Probeer je bezoek te plannen nét na openingstijd of in de namiddag na 15 uur. Rond deze tijdstippen zou het opmerkelijk minder druk moeten zijn.

Welke dag kan je best Vaticaan bezoeken?

Nog een tip om de drukte te omzeilen, is om je bezoek aan het Vaticaan op dinsdag of donderdag te plannen. Deze dagen zijn over het algemeen het meest rustig. Dat is omdat de Paus op woensdagen een audiëntie houdt en op zaterdagen is er altijd meer volk.

In welke periode kan je best Vaticaan bezoeken?

Uiteraard helpt het ook wanneer je buiten het hoogseizoen een bezoek brengt aan Vaticaanstad. De beste tijd om je tripje te plannen is van november tot februari. Hierdoor vermijd je de grootste drukte.

 1. Praktische info en tips voor je bezoek

 • ENIGE ECHTE TIP: Boek tickets online om de urenlange wachtrijen te vermijden. (kijk zeker naar combinatie voordeel tickets). Tickets boeken kan via GetYourGuide of Ticketbar
 • Vaticaanstad is het beste te bezoeken in het laagseizoen van november tot en met februari. In deze periode is het een stuk rustiger dan in de zomer. Op dinsdag en donderdag is het vaak rustiger dan op de andere dagen.
 • Het is aan te raden om de Vaticaanse Musea rond openingstijd of na 15:00 te bezoeken.
 • Je schouders en knieën moeten bedekt zijn bij je bezoek en hoeden en petten moet je afnemen.
 • Neem genoeg contant geld mee als je de koepel van de Sint-Pietersbasiliek wil beklimmen.
 • In de Sixtijnse Kapel is het verboden om foto’s te maken.
 • Je mag geen gebruik maken van statieven of selfiesticks in de gebouwen.
 • Grote tassen en paraplu’s zijn niet toegestaan in de gebouwen.
 • Je mag geen eten en drinken nuttigen binnen de gebouwen.
 • Het is aan te raden om een flesje water mee te nemen voor in de wachtrijen, zeker als je een bezoek brengt in de zomer.
 • Graag het Vaticaan bezoeken met een Nederlandstalige gids (incl. entreekaartjes voor de Sint-Pieters Basiliek en Sixtijnse kapel), boek je tickets online voor € 70.
 1. Elf leuke weetjes over Vaticaanstad

 • In 1334 werd Benedict XII per ongeluk tot paus verkozen. In de middeleeuwen stemden kardinalen vaak op een willekeurige kandidaat bij de eerste stemronde om te zien op wie de andere kardinalen stemden, maar in 1334 liep dit volledig fout omdat men dus allemaal op dezelfde persoon stemden.
 • Paus Franciscus was ooit een buitenwipper in een discotheek.
 • De Vaticaanse radio bevindt zich in een toren in de Vaticaanse tuinen en wordt uitgezonden over de hele wereld in 20 talen.
 • In Vaticaanstad kan je de enige geldautomaat ter wereld vinden met Latijnse instructies.
 • Met slechts twee sporen van 300 meter en één station is het spoorwegnet van het Vaticaan de kortste ter wereld.
 • 100% van bevolking in Vaticaanstad is katholiek.
 • Vaticaanstad is het enige land ter wereld dat ook volledig UNESCO werelderfgoed is.
 • Vaticaanstad heeft z'n eigen 1euromunt, met daarop de beeltenis van de huidige paus. Zeer gegeerd bij verzamelaars.
 • Het Vaticaan heeft een eigen postkantoor en geeft zijn eigen postzegels uit.
 • Was er een vrouwelijke paus? John Anglicus (Johannes VIII), geboren in Mainz, was gedurende 3 jaar paus, er wordt beweerd dat John in feite een vrouw was. Sindsdien worden pausen rondgedragen in een stoel met een gat in de bodem, zodat kardinalen gemakkelijk kunnen controleren of het een man is.
 • Er zijn slecht 450 mensen met de nationaliteit van Vaticaanstad, de meeste ervan wonen in het buitenland.
 1. Waar overnachten in Rome? Onze favoriete adresjes

Op citytrip naar Rome, maar waar moet je nu overnachten? We maakten een compleet overzicht van de leukste adres per prijscategorie en per wijk in Rome. Zo kan je alvast kiezen en jezelf oriënteren.

Word je graag wakker met uitzicht op het Colosseum of met zondagse mis van de Paus op de achtergrond, ontdek hier de verblijven en hotels in Rome per wijk. Wie liever in een budgetvriendelijk verblijf overnacht, vind hier onze favoriete jeugdherbergen in Rome vinden.

 • Verblijf in Regola in het prachtige 17de-eeuwse gebouw van Domus Ester. Dit gasthuis biedt klassiek-ingerichte kamers aan. Meer info en boeken.
 • Ondanks de ligging vlakbij het Vaticaan zijn er mooie budgetaccommodaties te vinden in de wijk. Verblijf bijvoorbeeld bij de B&B Few Steps from St. Peter. Deze klassieke B&B ligt op zo’n 10 minuten wandelen van de Vaticaanse Musea en biedt kamers met airconditioning en tv aan. Meer info en boeken.
 • Het 9Hotel Cesari ligt tussen de Trevifontein en het Pantheon. Dit 3-sterrenhotel is een mooie combinatie van antiek met modern, en biedt kamers met airconditioning, een flatscreen-tv en een Nespresso-apparaat op enkele kamers. Het hotel pakt uit met haar dakterras, waar kan je genieten van uitzicht op de omgeving. Meer info en boeken.
 • Wil je overnachten in het historisch hart van Rome? Dan moet je zeker het Campitelli Fascinating Apartment overwegen. Het appartement heeft een huiselijke sfeer, maar ook een unieke uitstraling. Elke kamer heeft zo zijn eigen fascinerend aspect. Meer info en boeken
 1. Filmpje: een kijkje in Vaticaanstad

Benieuwd naar hoe Vaticaanstad eruitziet? Bekijk alvast dit filmpje waarin je meegevoerd wordt langs de belangrijkste plekjes van de ministaat. Om alles zelf te bewonderen, zal je natuurlijk naar hartje Rome moeten gaan!

 1. Download ook je gratis stadswandeling Rome

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Rome. Ideaal om Rome volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Rome? Koop onze reisgids Rome met 3 stadswandelingen langs 81 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download onze gratis reisgids Rome en ga op pad!

Rome

Gratis preview reisgids Rome downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 27 februari 2024 - Rob

Het online kopen en wachtrij overslaan geeft een vertekend beeld. Dit weekend bijna een uur in de rij gestaan met mijn online tickets voor st Pieter en koepel. Iedereen moet door de metaal detector dus in line!

- 5 februari 2023 - Tondat Martine

Zeer interessant om je tickets online te kunnen bestellen aan een goede prijs, en dat je de wachtrijen kan overslaan. Ik bestel mijn tickets binnenkort voor het Vaticaanstad en de Sixtijnse Kapel

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?