Colosseum in Rome bezoeken? Hoe wachtrijen vermijden + tickets boeken?

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Colosseum in Rome bezoeken? Hoe wachtrijen vermijden + tickets boeken?

9 december 2021 in Rome0 reacties

De Italiaanse hoofdstad Rome kent tal van ruïnes en monumenten uit de Klassieke Oudheid en daar hoort het Colosseum natuurlijk ook bij. Dit amfitheater is niet alleen het bekendste ter wereld, maar wordt ook gezien als 1 van de 7 wereldwonderen. Dat het gebouw na bijna 2000 jaar, een hoop aardbevingen, branden, plunderingen en oorlogen nog steeds overeind staat, is op zich al een wonder.

Laat je betoveren en ga terug in de tijd tijdens je bezoek aan dit spektakel. Mijn tip: ik geef je ook mee hoe je best je tickets kan boeken en (lange!) wachtrijen kan vermijden.

Tours & Tickets voor je bezoek aan het Colosseum in Rome

Wil je graag het Colosseum in Rome bezoeken zonder tijd te verliezen in de wachtrij? Koop je tickets met voorrang online, zo kan je direct binnen en ben je zeker van je toegang.

Standaard tickets (Combiticket is incl. Forum Romanum en Palatijn) € 24,00 (Reserveer online)
Combiticket + Arenavloer € 28,00 (Reserveer online)
Combiticket + Videogids € 25,00 (Reserveer online)
Combiticket + Mamertijnse Gevangenis € 28,00 (Reserveer online)

Wil je graag mee met een gids?

Wil je nog meer zien en ontdekken van het Colosseum? Ga mee met een gids en kom op plaatsen die niet toegankelijk zijn voor het brede publiek.

Rondleiding door Colosseum, Forum Romanum en Palatijn, vanaf € 30 (Reserveer online)
Rondleiding door Colosseum + Arenavloer, Forum Romanum en Palatijn, vanaf € 37,90 (Reserveer online)
Rondleiding door Colosseum + Ondergronds stelsel, Forum Romanum en Palatijn, vanaf € 50,00 (Reserveer online)

Inhoud artikel

 1. De geschiedenis van het Colosseum

1.1. Het grote begin

De bouw van het Colosseum, of het Flaviaans Amfitheater zoals het toen genoemd werd, begon in 72 op vraag van keizer Vespasianus. Hij wilde een theater waar gladiatorwedstrijden en andere publieke voorstellingen konden plaatsvinden. Vespasianus overleed echter in 79, nog voordat de bouw ten einde was, dus keizer Titus zorgde voor de afwerking ervan.

1.2. Grootste amfitheater

Het Colosseum werd gebouwd op de gronden van het Domus Aurea complex van keizer Nero. Zo kon hij zich als keizer afzetten van de verschrikkingen die hij had gepleegd. Het gebouw werd het grootste amfitheater, maar de grootste arena was even verderop te vinden bij het Circo Massimo, waar maar liefst 5 keer zoveel mensen konden dan in het Colosseum.

1.3. De bouwconstructie

De bouwers maakten gaten in de stenen die ze met vervolgens met ijzer vulden om zo pinnen te creëren waar ze de volgende stenen op konden vastzetten. Het gebouw is voornamelijk gevormd door baksteen. Alleen het exterieur en de stoelen zijn van marmer gemaakt. Origineel werd de arena overdekt door een groot canvas die omhoog gehouden werd met 240 masten.

1.4. De (tragische) grote opening

Het Colosseum werd in het jaar 80 afgewerkt. Voor de opening werden er speciale wedstrijden georganiseerd die maar liefst 100 dagen en nachten duurden. Tijdens deze voorstellingen werden zo’n 5.000 wilde dieren zoals neushoorns, olifanten, tijgers en leeuwen afgeslacht en ook vele gladiatoren stierven. Een aantal jaar later hield keizer Trajanus zijn eigen marathon van 117 dagen, waarbij zo’n 10.000 dieren en 9.000 gladiatoren het leven lieten.

1.5. Val Romeinse Rijk & het marmerprobleem

Na de val van het Romeinse Rijk viel het Colosseum in verval, maar het gebouw overleefde wel grotendeels verschillende aardbevingen en vergroeiing. Tijdens de middeleeuwen werd het bouwwerk tijdelijk gebruikt als een fort voor de Frangipani familie. Daarna werd het gebouw opnieuw deels verwoest doordat het marmer dat gebruikt was voor de bouw plots heel gewild was. Men begon dus stukken van het Colosseum weg te halen om vervolgens te gebruiken in andere bouwwerken, zoals de Sint-Pietersbasiliek.

Onze tip: Met de Rome Tourist Card kan je alle top attracties (Colosseum, St. Pieter, Vaticaan Museum en Sixtijnse Kapel) bezoeken zonder in de wachtrij te staan. Eenvoudig deze top attracties reserveren in 1 combi zodat je nog meer uit je bezoek kan halen. Boek deze hier online.

1.6. De redding door de pausen

In de 18de eeuw beschermde Paus Benedict XIV het Colosseum door te zeggen dat het een heilige plek was waar vroege christenen het leven hadden gegeven. Hier is geen historisch bewijs van, maar toch besloten latere pausen om het gebouw te stabiliseren en restaureren. Tijdens de late 19de en de vroege 20ste eeuw werd het gebouw uiteindelijk gerestaureerd en opgegraven. Sindsdien is het één van de populairste bezienswaardigheden in Rome.

 1. Het Colosseum: de verschillende verdiepen

2.1. Het Colosseum in zijn geheel

Met afmetingen van zo’n 188 meter lang en 156 meter breed is het Colosseum het grootste amfitheater dat ooit gebouwd is met ruimte voor tot 50.000 man die kon komen kijken naar wedstrijden. Van buitenaf gezien heeft het Colosseum 3 verdiepingen van bogen die omringd worden door pilaren in verschillende stijlen. De pilaren op de eerste verdieping zijn in Ionische stijl gemaakt, de pilaren op de tweede verdieping in Dorische stijl en helemaal vanboven zijn de pilaren in Korinthische stijl neergezet. Origineel stonden er marmeren beelden in de niches van de bogen.

2.2. De arena

De vloer van de arena is weggehaald, maar in de plaats daarvan is er een klein platform geïnstalleerd om je een beeld te kunnen geven van hoe het Colosseum er van beneden uitziet. Origineel lag er een houten vloer waar zand op was gelegd om te zorgen dat de vechters niet zouden uitglijden en dat het bloed niet door het dak naar beneden lekte. Er waren ook verschillende kanteldeuren die tijdens de wedstrijden geopend werden om wilde dieren de arena in te laten. Dit deel van het Colosseum is niet inbegrepen in een standaard ticket. Dus wil je graag de arena bezoeken let er op dat je een speciaal ticket incl. arena en Belvedere boekt.

2.3. Het hypogeum

Onder het Colosseum vind je het hypogeum. Dit zijn de ruimtes waar de gladiatoren wachtten voor ze de arena in mochten en waar de dieren in kooien gehouden werden. Het is een netwerk aan tunnels met kamers en kooien aan de gangen.

Het middelste gedeelte van de kelderruimte is door de verdwenen arenavloer een open stuk, waardoor er nu voornamelijk gras groeit. De buitenste rand daarentegen is nog in zeer goede staat en er zijn zelfs delen waar de originele vloer nog te zien is. Andere delen zijn gereconstrueerd om bezoekers een beeld te kunnen geven van hoe alles in de arena in zijn werk ging.

Klik hier om je tickets te reserveren

2.4. Het cavea

Het cavea, oftewel de tribune, hier waren de zitplaatsen voor de toeschouwers. Deze was verdeeld in 3 delen, het waren de toeschouwers die konden beslissen over leven of dood van de gladiatoren.

 • De rijken en belangrijkste mensen kwamen rondom de arena zelf te zitten en de keizer had zijn eigen podium aan het noordelijke einde van het amfitheater.
 • De senatoren hadden de eerste rij voor zichzelf en achter hen zaten de edellieden en ridders.
 • Bovenin zaten de gewone burgers met helemaal vanboven de vrouwen en slaven.

2.5. De derde ring

De derde ring is de bovenste verdieping van het Colosseum vanwaar je niet alleen uit kan kijken op de gehele arena maar ook op het Forum Romanum. Hier kan je ook delen van de originele buitenste muur zien. Deze ring kan je alleen bezichtigen met een begeleide tour.

 1. Openingsuren Colosseum

Het Colosseum is het gehele jaar door geopend, behalve op 1 januari en 25 december. De openingstijden verschillen geregeld afhankelijk van de periode. Hou in het achterhoofd dat de laatste toegang altijd een uur voor sluitingstijd is. Bekijk zeker eens onderstaande openingstijden als je je bezoek plant:

 • De openingstijden van 2 januari tot 15 februari zijn 08:30 uur tot 16:30 uur.
 • Van 16 februari tot 15 maart is het Colosseum open van 08:30 uur tot 17:00 uur.
 • Van 16 maart tot de laatste zaterdag van maart is het Colosseum van 08:30 uur tot 17:30 uur geopend.
 • Van de laatste zondag van maart tot 31 augustus is het van 08:30 uur tot 19:15 uur geopend.
 • Vanaf 1 september tot 30 september van 08:30 uur tot 18:00 uur.
 • Vanaf 1 oktober tot de laatste zaterdag van oktober van 08:30 uur tot 18:30 uur.
 • Tot slot vanaf de laatste zondag van oktober tot en 31 december is het Colosseum van 08:30 uur tot 16:30 uur geopend.
 1. Tickets voor je bezoek kopen?

4.1. Waar tickets kopen?

Tickets zijn zowel ter plaatse als online te boeken. De tickets die je koopt geven je naast toegang tot het Colosseum ook toegang tot het Forum Romanum en de Palatijnse heuvel. Het is dan ook mogelijk om je tickets voor het Colosseum op de Palatijn te kopen. De tickets zijn geldig voor 2 dagen nadat het ticket voor het eerst gescand wordt, dus het is mogelijk om de andere bezienswaardigheden op een later tijdstip te bezoeken.

4.2. Korting & gratis toegang

Een standaard ticket voor iedereen tussen de 18 en 25 jaar met een Europees paspoort is te verkrijgen met korting.
De eerste zondag van de maand is toegang voor iedereen gratis. Op deze dag kunnen tickets niet vooraf geboekt worden.
Wanneer je online tickets boekt kan je kiezen voor een open ticket, die binnen het jaar gebruikt moet worden of tickets voor een specifieke tijd.

4.3. Bezoek aan de derde ring & hypogeum

Wanneer je de 3de ring en het hypogeum van het Colosseum wilt bezoeken dien je tickets voor een begeleide tour te boeken. De tours worden gehouden in het Engels, Frans, Spaans en Italiaans.
Deze tickets zijn snel uitverkocht dus wees op tijd met boeken. De tickets worden zo rond het begin van de nieuwe maand voor diezelfde maand te koop gezet, maar soms worden ze al eerder in de verkoop gezet, dus kijk vanaf anderhalve maand voor je geplande bezoekdatum op de website om je tickets te boeken.

 1. Hoe tijd & geld besparen + tips?

De wachtrijen bij het Colosseum kunnen écht gigantisch lang zijn. Het is een zéér drukbezochte bezienswaardigheid, dus deze tips om tijd en geld te besparen, zullen je gegarandeerd van pas komen!

 • Boek je tickets vooraf online en neem deze uitgeprint mee, zodat je in de rij voor vooraf geboekte tickets kan gaan staan.
 • Koop een skip-the-line ticket. Met deze tickets krijg je voorrang op de anderen en moet je alleen nog door de veel kortere controlepost. Zo win je uuuuren bij je bezoek aan Rome.
 • Wil je je tickets toch ter plaatse kopen? Loop dan door naar het Palatijn. De wachtrijen zijn hier veel korter, waardoor je heel wat tijd wint. De tickets die je hier koopt zijn net dezelfde als die bij het Colosseum.
 • Online kan je ook een gegidste tour boeken (audio of gids) of zelf een bezoek regelen naar de arena en de gladiatoren kerkers.
 • Om drukte te vermijden raad ik je aan om rond openingstijd naar het Colosseum te gaan. Het ticketkantoor opent om 08:30 uur en rond dit tijdstip zijn er nog maar weinig mensen. Wanneer je niet ’s ochtends vroeg wilt gaan, kan je het beste een uur voor sluitingstijd naar het Colosseum gaan, wanneer de grootste drukte alweer voorbij is.
 • Vergeet je EU identiteitskaart niet! Dit levert je kortingen op bij heel wat bezienswaardigheden.
Mijn tip: met een Rome stadspas krijg je toegang tot de Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel, de Sint-Pietersbasiliek, maar ook het Colosseum en veel meer. Maak het jezelf gemakkelijk, alle toegang in 1 ticket boeken, zo bespaar je geld uit en kan je telkens de lange wachtrijen overslaan (geloof me, deze zijn er !). Je kan de stadspas Rome hier online boeken
 1. Hoe geraak je aan het Colosseum?

6.1. Te voet

Het Colosseum is gelegen in het centrum van Rome en daardoor goed te voet te bereiken. Zo is het maar 5 minuten van de Palatijnse heuvel en nog geen 10 minuten vanaf het Forum Romanum.

6.2. Met het openbaar vervoer

Neem de blauwe metro lijn naar halte Colosseo vanwaar het nog geen 2 minuten wandelen is naar het Colosseum zelf. Buslijnen 75, 81, 175, 204 en 673 stoppen ook vlakbij het Colosseum, net als tramlijn 3.

6.3. Met de auto

Rome is één van de drukste steden van Europa en het wordt daarom afgeraden om met de auto de stad in te gaan. Daarnaast heeft Rome een Zona Traffico Limitato en dien je een vergunning te hebben om in deze zone te rijden. Het Colosseum valt binnen deze zone, waardoor je het beste buiten het centrum kan parkeren en met het openbaar vervoer verder kan.

 1. Ligging van het Colosseum in Rome op de kaart?

Adres: Piazza del Colosseo, 1, 00184 Roma RM, Italië

 1. Praktische info

 • Er lopen veel bedelaars en straatverkopers rond in Rome en zij zijn dan ook veel te vinden bij bezienswaardigheden als het Colosseum. Koop geen tickets op straat en let goed op je spullen.
 • Je dient bij de entree nog door een beveiliging heen te gaan, waardoor je altijd in een rij terecht komt. Wees daarom op tijd als je tickets vooraf geboekt hebt, zodat je genoeg tijd hebt om door de beveiliging heen te gaan.
 • ONZE TIP: Koop je tickets online vanaf € 24, het is de enige manier om aan de lange wachtrij te ontsnappen en werkelijk uren tijd uit te sparen.
 1. Leuke weetjes over het Colosseum in Rome

 • De oorspronkelijke naam voor het Colosseum was Amphitheatrum Flavium en je kunt deze naam vandaag nog steeds zien op het Colosseum.
 • Het duurde slechts 9 jaar om het Colosseum te bouwen door ongeveer 60.000 Joodse slaven.
 • De uitgang naar het westen werd de Poort des Doods genoemd omdat dit de uitgang was waar dode gladiatoren werden afgevoerd.
 • De zuidkant van het Colosseum stortte in tijdens een aardbeving in 847.
 • Het Colosseum wordt gezien als 1 van de 7 nieuwe wereldwonderen.
 • De allereerste spelen in het Colosseum, werden gehouden in het jaar 80 door keizer Titus, deze duurden 100 dagen en er waren 3000 gladiatorgevechten.
 • De allerlaatste gladiatorengevechten werden gehouden in het jaar 435.
 • De houten vloer van het Colosseum kon men verwijderen, daaronder werden de zalen gevuld met water om zo zeeslagen na te spelen.
 • Oorspronkelijk lag het Colosseum aan de uiterste rand van de stad Rome, het centrum lag rond de oevers van de rivier.
 • Het Colosseum staat op de achterkant van de munt van vijf eurocent van Italië.
 • De marmeren gevel en sommige delen van het Colosseum werden gebruikt bij de bouw van de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad.
 • Toegang tot het Colosseum was gratis ten tijde van de Romeinen, alsook eten ... onder het motto "brood en spelen".
 • Het wordt beschouwd als het grootste amfitheater ter wereld.

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. FAQ: veelgestelde vragen over het Colosseum

Wat zijn de openingsuren van het Colosseum?

 • Je kan het Colosseum bezoeken van 9 tot 15.30 uur in de winter.
 • In de zomer kun je het dagelijks bezoeken van 9 tot 19 uur.

Hoe veel kost een ticket voor het Colosseum?

Voor je ticket heb je verschillende opties.

 • Een gewoon ticket dat je ter plaatse koopt aan de kassa van het Colosseum kost €16 en is 24 uur geldig. Hou hierbij wel rekening met de vaak ellenlange wachtrij!
 • Je kan ook kiezen voor een middagticket wat zo'n € 9,50 kost en geldig is vanaf 14 uur tot sluiting van het Colosseum.
 • Volledige ervaring en ticket dat 2 dagen geldig blijft, betaal je €22. De twee dagen gaan in vanaf het eerste gebruik van je ticket. Deze prijs is inclusief een bezoek aan de Colosseum-arena met toegang per uur van 10.30 tot 14.30 uur (in groepen van maximaal 20 personen).
 • Er zijn ook tickets met een gereduceerde prijs, toegangsprijzen beginnen bij €2 voor burgers van de Europese Unie tussen 18 en 25 jaar. Hiervoor moet je wel je identiteitsbewijs laten zien.
 • De toegang is gratis voor alle burgers onder de 18 jaar.
 • Mensen met een handicap (en hun familielid of begeleidende persoon die behoren tot de sociale en gezondheidsdiensten) mogen ook gratis binnen.

Je ticket al op voorhand online boeken? Bekijk dan zeker eens deze opties.

 • Je kan kiezen voor een bezoek aan het Colosseum, Forum Romanum en Palatijn samen + toegang met prioriteit. Dit kost €21,50. Dit ticket boeken.
 • Een ticket voor het Colosseum + de arenavloer en Forum Romanum kost €30. Hierbij heb je ook een 'skip the line' voordeel. Dit ticket boeken.
 • Tot slot kan je ook kiezen voor een combi-ticket naar keuze, waarmee je meteen verschillende bezoekjes kan plannen in Rome. Tip: dit komt vaak voordeliger uit. Eenvoudig online te bestellen, waardoor je meteen al de wachtrij ter plaatse vermijdt. Overzicht van alle combi-tickets & prijzen.

Wat is de beste periode om Rome te bezoeken?

Ga je in juli of augustus naar Rome, weet dan alsjeblieft dat het er enorm heet kan worden. Je zit tenslotte ook in het midden van een stadscentrum, pal in de zomer. Bovendien is er in juli en augustus veel gesloten in Rome en gaan veel locals zelf de stad uit. Probeer dus buiten de zomervakantie te gaan, dan zal het aangenamer vertoeven zijn.

TIP: de beste periode om Rome te bezoeken is van april tot juni of van september tot oktober.

Waar kan ik best iets eten in de buurt van het Colosseum?

Iets eten of drinken op Piazza Navona: doe het niet. Tenzij je natuurlijk bereid bent om heel veel meer te betalen enkel en alleen voor de sfeer. Dit plein is werkelijk prachtig dus we snappen als je hier iets wil eten, maar het is hier echt duur. Wij lopen liever een paar straatjes verder, op zoek naar een leuk zaakje waar we rustig iets kunnen eten. Tip: in de wijkjes Trastevere of Testaccio vind je heel wat goede, authentieke restaurantjes.

Welke bezienswaardigheden liggen nog in de buurt van het Colosseum?

Vlakbij het Colosseum vind je het Forum Romanum en Circus Maximus.

Hoe kan je het Colosseum het best bereiken?

Ga te voet (indien mogelijk) of met de metro. Hiervoor neem je Metrolijn B en stap je uit bij de halte Collosseo.

 1. Filmpje: kom meer te weten over de constructie van het Colosseum

De kolossale structuur van het Colosseum is een echt technisch wonder. Om meer te weten te komen over de architectuur en constructie, kan je een kijkje nemen naar dit filmpje. Zo krijg je ook meteen al een paar eerste indrukken van het Colosseum!

 1. Download je gratis stadswandeling Rome

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Rome. Ideaal om Rome volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Rome? Koop onze reisgids Rome met 3 stadswandelingen langs 81 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download de gratis reisgids Rome en ga op pad!

Rome

Gratis reisgids Rome downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?