Colosseum in Rome bezoeken? Hoe wachtrijen vermijden + tickets boeken?

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Colosseum in Rome bezoeken? Hoe wachtrijen vermijden + tickets boeken?

6 mei 2024 in Rome4 reacties

Tickets voor het Colosseum in Rome kopen + praktische info voor je bezoek

De Italiaanse hoofdstad Rome kent tal van ruïnes en monumenten uit de Klassieke Oudheid en daar hoort het Colosseum natuurlijk ook bij. Dit amfitheater is niet alleen het bekendste ter wereld, maar wordt ook gezien als één van de 7 wereldwonderen. Dat het gebouw na bijna 2000 jaar, een hoop aardbevingen, branden, plunderingen en oorlogen nog steeds overeind staat, is op zich al een wonder.

Laat je betoveren en ga terug in de tijd tijdens je bezoek aan dit spektakel. Onze gouden tip? Bestel je tickets voor het Colosseum online op voorhand zodat je (lange!) wachtrijen kan vermijden.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan het Colosseum in Rome

Reisgids
AdresPiazza del Colosseo 1, Roma (zie ligging op de kaart)
TicketsBestel hier je tickets online
Bespaar-tipMeerdere monumenten in Rome bezoeken? Bespaar en koop een Rome Tourist Card, hiermee krijg je toegang tot het Colosseum, Forum Romanum, Sint-Pietersbasiliek en Sixtijnse Kapel, alle tickets in één handig toegangspas. Bekijk deze Rome Tourist Card hier.
Bezoek met gidsGa mee met een gids en kom op plaatsen die niet toegankelijk zijn voor het brede publiek.
 • Rondleiding door Colosseum, Forum Romanum en Palatijn, vanaf € 30 (Reserveer online)
 • Rondleiding door Colosseum + Arenavloer, Forum Romanum en Palatijn, vanaf € 38,50 (Reserveer online)
 • Rondleiding door Colosseum + Ondergronds stelsel, Forum Romanum en Palatijn (Reserveer online)
Openingsuren
 • 1 maart tot 25 maart: 9u - 17u30 (laatste toegang om 16u30)
 • 26 maart tot 31 augustus: 9u - 19u15 (laatste toegang om 18u15)
 • 1 september tot 30 september: 9u - 19u (laatste toegang om 18u)
 • 1 oktober tot 31 oktober: 9u - 18u30 (laatste toegang om 17u30)
 • 1 november tot 31 december: 9u - 16u30 (laatste toegang om 15u30)
 • Gesloten op 1 januari en 25 december

Inhoud artikel

 1. De geschiedenis van het Colosseum

1.1. Het grote begin

De bouw van het Colosseum, of het Flaviaans Amfitheater zoals het toen genoemd werd, begon in 72 op vraag van keizer Vespasianus. Hij wilde een theater waar gladiatorwedstrijden en andere publieke voorstellingen konden plaatsvinden. Vespasianus overleed echter in 79, nog voordat de bouw ten einde was, dus keizer Titus zorgde voor de afwerking ervan.

1.2. Grootste amfitheater

Het Colosseum werd gebouwd op de gronden van het Domus Aurea complex van keizer Nero. Zo kon hij zich als keizer afzetten van de verschrikkingen die hij had gepleegd. Het gebouw werd het grootste amfitheater, maar de grootste arena was even verderop te vinden bij het Circo Massimo, waar maar liefst 5 keer zoveel mensen konden dan in het Colosseum.

1.3. De bouwconstructie

De bouwers maakten gaten in de stenen die ze met vervolgens met ijzer vulden om zo pinnen te creëren waar ze de volgende stenen op konden vastzetten. Het gebouw is voornamelijk gevormd door baksteen. Alleen het exterieur en de stoelen zijn van marmer gemaakt. Origineel werd de arena overdekt door een groot canvas die omhoog gehouden werd met 240 masten.

1.4. De (tragische) grote opening

Het Colosseum werd in het jaar 80 afgewerkt. Voor de opening werden er speciale wedstrijden georganiseerd die maar liefst 100 dagen en nachten duurden. Tijdens deze voorstellingen werden zo’n 5.000 wilde dieren zoals neushoorns, olifanten, tijgers en leeuwen afgeslacht en ook vele gladiatoren stierven. Een aantal jaar later hield keizer Trajanus zijn eigen marathon van 117 dagen, waarbij zo’n 10.000 dieren en 9.000 gladiatoren het leven lieten.

1.5. Val Romeinse Rijk & het marmerprobleem

Na de val van het Romeinse Rijk viel het Colosseum in verval, maar het gebouw overleefde wel grotendeels verschillende aardbevingen en vergroeiing. Tijdens de middeleeuwen werd het bouwwerk tijdelijk gebruikt als een fort voor de Frangipani familie. Daarna werd het gebouw opnieuw deels verwoest doordat het marmer dat gebruikt was voor de bouw plots heel gewild was. Men begon dus stukken van het Colosseum weg te halen om vervolgens te gebruiken in andere bouwwerken, zoals de Sint-Pietersbasiliek.

Onze tip: Met de Rome Tourist Card kan je alle top attracties (Colosseum, St. Pieter, Vaticaan Museum en Sixtijnse Kapel) bezoeken zonder in de wachtrij te staan. Eenvoudig deze top attracties reserveren in 1 combi zodat je nog meer uit je bezoek kan halen. Boek deze hier online.

1.6. De redding door de pausen

In de 18de eeuw beschermde Paus Benedict XIV het Colosseum door te zeggen dat het een heilige plek was waar vroege christenen het leven hadden gegeven. Hier is geen historisch bewijs van, maar toch besloten latere pausen om het gebouw te stabiliseren en restaureren. Tijdens de late 19de en de vroege 20ste eeuw werd het gebouw uiteindelijk gerestaureerd en opgegraven. Sindsdien is het één van de populairste bezienswaardigheden in Rome.

 1. Het Colosseum: de verschillende verdiepen

2.1. Het Colosseum in zijn geheel

Met afmetingen van zo’n 188 meter lang en 156 meter breed is het Colosseum het grootste amfitheater dat ooit gebouwd is met ruimte voor tot 50.000 man die kon komen kijken naar wedstrijden. Van buitenaf gezien heeft het Colosseum 3 verdiepingen van bogen die omringd worden door pilaren in verschillende stijlen.

De pilaren op de eerste verdieping zijn in Ionische stijl gemaakt, de pilaren op de tweede verdieping in Dorische stijl en helemaal vanboven zijn de pilaren in Korinthische stijl neergezet. Origineel stonden er marmeren beelden in de niches van de bogen.

2.2. De arena

De vloer van de arena is weggehaald, maar in de plaats daarvan is er een klein platform geïnstalleerd om je een beeld te kunnen geven van hoe het Colosseum er van beneden uitziet. Oorspronkelijk lag er een houten vloer waar zand op was gelegd om te zorgen dat de vechters niet zouden uitglijden en dat het bloed niet door het dak naar beneden lekte.

Er waren ook verschillende kanteldeuren die tijdens de wedstrijden geopend werden om wilde dieren de arena in te laten. Dit deel van het Colosseum is niet inbegrepen in een standaard ticket. Dus wil je graag de arena bezoeken let er op dat je een speciaal ticket incl. arena en Belvedere boekt.

2.3. Het hypogeum

Onder het Colosseum vind je het hypogeum. Dit ondergronds labyrint had diverse ruimtes waar de gladiatoren wachtten voor ze de arena in mochten en waar de dieren in kooien gehouden werden. Het is een heus netwerk aan tunnels met kamers en kooien aan de gangen.

Het middelste gedeelte van de kelderruimte is door de verdwenen arenavloer een open stuk, waardoor er nu voornamelijk gras groeit. De buitenste rand daarentegen is nog in zeer goede staat en er zijn zelfs delen waar de originele vloer nog te zien is. Andere delen zijn gereconstrueerd om bezoekers een beeld te kunnen geven van hoe alles in de arena in zijn werk ging.

Klik hier om je tickets te reserveren

2.4. Het cavea

Het cavea, oftewel de tribune, waren de zitplaatsen voor de toeschouwers die naar de wedstrijden kwamen kijken. Deze was verdeeld in 3 delen, het waren de toeschouwers die konden beslissen over leven of dood van de gladiatoren.

 • De rijken en belangrijkste mensen kwamen rondom de arena zelf te zitten en de keizer had zijn eigen podium aan het noordelijke einde van het amfitheater.
 • De senatoren hadden de eerste rij voor zichzelf en achter hen zaten de edellieden en ridders.
 • Bovenin zaten de gewone burgers met helemaal vanboven de vrouwen en slaven.

2.5. De derde ring

De derde ring is de bovenste verdieping van het Colosseum vanwaar je niet alleen uit kan kijken op de gehele arena maar ook op het Forum Romanum. Hier kan je ook delen van de originele buitenste muur zien. Deze ring kan je alleen bezichtigen met een begeleide tour.

 1. Openingsuren van het Colosseum

Het Colosseum is het hele jaar door geopend, behalve op 1 januari en 25 december. De openingstijden verschillen geregeld afhankelijk van de periode. Hou in het achterhoofd dat de laatste toegang altijd een uur voor sluitingstijd is. Bekijk zeker eens onderstaande openingstijden als je je bezoek plant:

 • De openingstijden van 2 januari tot 15 februari zijn 9u tot 16u30.
 • Van 16 februari tot 15 maart is het Colosseum open van 9u tot 17u.
 • Van 16 maart tot de laatste zaterdag van maart is het Colosseum van 9u 17u30 geopend.
 • Van de laatste zondag van maart tot 31 augustus is het van 9u tot 19u15 geopend.
 • Vanaf 1 september tot 30 september van 9u tot 19u.
 • Vanaf 1 oktober tot de laatste zaterdag van oktober van 9u tot 18u30.
 • Tot slot vanaf de laatste zondag van oktober tot en 31 december is het Colosseum van 9u tot 16u30 geopend.
 • Meer info op de website.
 1. Tickets voor je bezoek aan het Colosseum kopen?

4.1. Waar tickets kopen?

Tickets voor het Colosseum zijn zowel ter plaatse als online te boeken. De tickets die je koopt geven je naast toegang tot het Colosseum ook toegang tot het Forum Romanum en de Palatijnse heuvel. Het is dan ook mogelijk om je tickets voor het Colosseum op de Palatijn te kopen. De tickets zijn geldig voor 2 dagen nadat het ticket voor het eerst gescand wordt, dus het is mogelijk om de andere bezienswaardigheden op een later tijdstip te bezoeken.

4.2. Korting & gratis toegang

 • Een standaard ticket voor iedereen tussen de 18 en 25 jaar met een Europees paspoort is te verkrijgen met korting.
 • De eerste zondag van de maand is toegang voor iedereen gratis. Op deze dag kunnen tickets niet vooraf geboekt worden.
 • Wanneer je online tickets voor het Colosseum boekt kan je kiezen voor een open ticket, die binnen het jaar gebruikt moet worden of tickets voor een specifieke tijd.

4.3. Bezoek aan de derde ring & hypogeum

 • Wanneer je de derde ring en het hypogeum van het Colosseum wilt bezoeken dien je tickets voor een begeleide tour te boeken. De tours worden gehouden in het Engels, Frans, Spaans en Italiaans.
 • Deze tickets zijn snel uitverkocht dus wees op tijd met boeken. De tickets worden zo rond het begin van de nieuwe maand voor diezelfde maand te koop gezet, maar soms worden ze al eerder in de verkoop gezet, dus kijk vanaf anderhalve maand voor je geplande bezoekdatum op de website om je tickets te boeken.
 1. Hoe tijd & geld besparen voor het Colosseum + tips?

De wachtrijen aan de kassa bij het Colosseum kunnen écht gigantisch lang zijn. Het Colosseum is dan ook een zéér drukbezochte en topbezienswaardigheid in Rome. Onderstaande tips om tijd en geld te besparen, zullen dan ook gegarandeerd van pas komen!

 • Boek je tickets voor het Colosseum vooraf online en neem deze uitgeprint mee, zodat je in de rij voor vooraf geboekte tickets kan gaan staan.
 • Koop een skip-the-line ticket. Met deze tickets krijg je voorrang op de anderen en moet je alleen nog door de veel kortere controlepost. Zo win je uuuuren bij je bezoek aan Rome.
 • Wil je je tickets toch ter plaatse kopen? Loop dan door naar het Palatijn. De wachtrijen zijn hier veel korter, waardoor je heel wat tijd wint. De tickets die je hier koopt zijn net dezelfde als die bij het Colosseum.
 • Online kan je ook een gegidste tour door het Colosseum boeken (audio of gids) of zelf een bezoek regelen naar de arena en de gladiatoren kerkers.
 • Om drukte te vermijden raad ik je aan om rond openingstijd naar het Colosseum te gaan. Het ticketkantoor opent om 8u30 en rond dit tijdstip zijn er nog maar weinig mensen. Wanneer je niet ’s ochtends vroeg wilt gaan, kan je het beste een uur voor sluitingstijd naar het Colosseum gaan, wanneer de grootste drukte alweer voorbij is.
 • Vergeet je EU identiteitskaart niet! Dit levert je kortingen op bij heel wat bezienswaardigheden.
Mijn tip: met een Rome stadspas krijg je toegang tot de Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel, de Sint-Pietersbasiliek, maar ook het Colosseum en veel meer. Maak het jezelf gemakkelijk, alle toegang in 1 ticket boeken, zo bespaar je geld uit en kan je telkens de lange wachtrijen overslaan (geloof me, deze zijn er !). Je kan de stadspas Rome hier online boeken
 1. Hoe geraak je aan het Colosseum?

6.1. Te voet

Het Colosseum is gelegen in het centrum van Rome en daardoor goed te voet te bereiken. Zo is het maar 5 minuten van de Palatijnse heuvel en nog geen 10 minuten vanaf het Forum Romanum.

6.2. Met het openbaar vervoer

Neem de blauwe metro lijn naar halte Colosseo vanwaar het nog geen 2 minuten wandelen is naar het Colosseum zelf. Buslijnen 75, 81, 175, 204 en 673 stoppen ook vlakbij het Colosseum, net als tramlijn 3.

6.3. Met de auto

Rome is één van de drukste steden van Europa en het wordt daarom afgeraden om met de auto de stad in te gaan. Daarnaast heeft Rome een Zona Traffico Limitato en dien je een vergunning te hebben om in deze zone te rijden. Het Colosseum valt binnen deze zone, waardoor je het beste buiten het centrum kan parkeren en met het openbaar vervoer verder kan.

 1. Ligging van het Colosseum in Rome op de kaart?

Adres: Piazza del Colosseo, 1, 00184 Roma RM, Italië

 1. Praktische info voor je bezoek aan het Colosseum

 • Er lopen veel bedelaars en straatverkopers rond in Rome en zij zijn dan ook veel te vinden bij bezienswaardigheden als het Colosseum. We raden je aan om geen tickets op straat te kopen en zo goed mogelijk op je persoonlijke spullen te letten.
 • Je dient bij de entree nog door een beveiliging heen te gaan, waardoor je altijd in een rij terecht komt. Wees daarom op tijd als je tickets vooraf geboekt hebt, zodat je genoeg tijd hebt om door de beveiliging heen te gaan.
 • ONZE GOUDEN TIP: Koop je tickets voor het Colosseum online vanaf € 24, het is de enige manier om aan de lange wachtrij te ontsnappen en werkelijk uren tijd uit te sparen.
 1. Leuke weetjes over het Colosseum in Rome

 • Het Colosseum werd vroeger het Amphitheatrum Flavium genoemd.
 • Het duurde slechts 9 jaar om het Colosseum te bouwen door ongeveer 60.000 Joodse slaven.
 • De uitgang naar het westen werd de Poort des Doods genoemd omdat dit de uitgang was waar dode gladiatoren werden afgevoerd.
 • De zuidkant van het Colosseum stortte in tijdens een aardbeving in 847.
 • Het Colosseum wordt gezien als 1 van de 7 nieuwe wereldwonderen.
 • De allereerste spelen in het Colosseum, werden gehouden in het jaar 80 door keizer Titus, deze duurden 100 dagen en er waren 3000 gladiatorgevechten.
 • De houten vloer van het Colosseum kon men verwijderen, daaronder werden de zalen gevuld met water om zo zeeslagen na te spelen.
 • Men kon het Colosseum destijds afdekken met een groot textielen zonnescherm, een zogenaamd Velarium.
 • Oorspronkelijk lag het Colosseum aan de uiterste rand van de stad Rome, het centrum lag rond de oevers van de rivier.
 • Het Colosseum staat op de achterkant van de munt van vijf eurocent van Italië.
 • De marmeren gevel en sommige delen van het Colosseum werden gebruikt bij de bouw van de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad.
 • Toegang tot het Colosseum was gratis ten tijde van de Romeinen, alsook eten ... onder het motto "brood en spelen".
 • Het wordt beschouwd als het grootste amfitheater ter wereld.

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. FAQ: veelgestelde vragen over het Colosseum

Wat zijn de openingsuren van het Colosseum?

 • Winterperiode: Je kan het Colosseum bezoeken van 9 tot 15u30.
 • Zomerperiode: Je kan het Colosseum dagelijks bezoeken van 9 tot 19u.

Hoe veel kost een ticket voor het Colosseum? Verschillende opties beschikbaar:

 • Een gewoon ticket dat je ter plaatse koopt aan de kassa van het Colosseum kost €16 en is 24 uur geldig. Hou hierbij wel rekening met de vaak ellenlange wachtrij!
 • Je kan ook kiezen voor een middagticket wat zo'n € 9,50 kost en geldig is vanaf 14 uur tot sluiting van het Colosseum.
 • Volledige ervaring en ticket dat 2 dagen geldig blijft, betaal je €22. De twee dagen gaan in vanaf het eerste gebruik van je ticket. Deze prijs is inclusief een bezoek aan de Colosseum-arena met toegang per uur van 10.30 tot 14.30 uur (in groepen van maximaal 20 personen).
 • Er zijn ook tickets met een gereduceerde prijs, toegangsprijzen beginnen bij €2 voor burgers van de Europese Unie tussen 18 en 25 jaar. Hiervoor moet je wel je identiteitsbewijs laten zien.
 • De toegang is gratis voor burgers onder de 18 jaar.
 • Mensen met een handicap (en hun familielid of begeleidende persoon die behoren tot de sociale en gezondheidsdiensten) mogen ook gratis binnen.

Je ticket al op voorhand online boeken? Bekijk dan zeker eens deze opties.

 • Je kan kiezen voor een bezoek aan het Colosseum, Forum Romanum en Palatijn samen + toegang met prioriteit. Dit kost €21,50. Dit ticket boeken.
 • Een ticket voor het Colosseum + de arenavloer en Forum Romanum kost €30. Hierbij heb je ook een 'skip the line' voordeel. Dit ticket boeken.
 • Tot slot kan je ook kiezen voor een combi-ticket naar keuze, waarmee je meteen verschillende bezoekjes kan plannen in Rome. Dit combiticket komt vaak voordeliger uit. Eenvoudig online te bestellen, waardoor je meteen al de wachtrij ter plaatse vermijdt. Overzicht van alle combi-tickets & prijzen.

Wat is de beste periode om Rome te bezoeken?

Ga je in juli of augustus naar Rome, weet dan alsjeblieft dat het er enorm heet kan worden. Je zit tenslotte ook in het midden van een stadscentrum, pal in de zomer. Bovendien is er in juli en augustus veel gesloten in Rome en gaan veel locals zelf de stad uit. Probeer dus buiten de zomervakantie te gaan, dan zal het aangenamer vertoeven zijn.

TIP: de beste periode om Rome te bezoeken is van april tot juni of van september tot oktober.

Waar kan ik best iets eten in de buurt van het Colosseum?

Iets eten of drinken op Piazza Navona: doe het niet. Tenzij je natuurlijk bereid bent om heel veel meer te betalen enkel en alleen voor de sfeer. Dit plein is werkelijk prachtig dus we snappen als je hier iets wil eten, maar het is hier echt duur. Wij lopen liever een paar straatjes verder, op zoek naar een leuk zaakje waar we rustig iets kunnen eten. Tip: in de wijkjes Trastevere of Testaccio vind je heel wat goede, authentieke restaurantjes.

Welke bezienswaardigheden liggen nog in de buurt van het Colosseum?

Vlakbij het Colosseum vind je ook nog het Forum Romanum, waar je wandelt tussen een groot aantal ruïnes van wat ooit belangrijke tempels, juridische gebouwen of huizen waren. Maar ook het Circus Maximus, een van de grootste overblijfselen uit de Romeinse tijd, ligt in de buurt van het Colosseum.

Hoe kan je het Colosseum het best bereiken?

Ga te voet (indien mogelijk) of met de metro. Hiervoor neem je Metrolijn B en stap je uit bij de halte Collosseo.

 1. Waar overnachten in Rome? Onze favoriete adresjes

Op citytrip naar Rome, maar waar moet je nu overnachten? We maakten een compleet overzicht van de leukste adres per prijscategorie en per wijk in Rome. Zo kan je alvast kiezen en jezelf oriënteren.

Word je graag wakker met uitzicht op het Colosseum of met zondagse mis van de Paus op de achtergrond, ontdek hier de verblijven en hotels in Rome per wijk. Wie liever in een budgetvriendelijk verblijf overnacht, vind hier onze favoriete jeugdherbergen in Rome vinden.

 • Verblijf in Regola in het prachtige 17de-eeuwse gebouw van Domus Ester. Dit gasthuis biedt klassiek-ingerichte kamers aan. Meer info en boeken.
 • Ondanks de ligging vlakbij het Vaticaan zijn er mooie budgetaccommodaties te vinden in de wijk. Verblijf bijvoorbeeld bij de B&B Few Steps from St. Peter. Deze klassieke B&B ligt op zo’n 10 minuten wandelen van de Vaticaanse Musea en biedt kamers met airconditioning en tv aan. Meer info en boeken.
 • Het 9Hotel Cesari ligt tussen de Trevifontein en het Pantheon. Dit 3-sterrenhotel is een mooie combinatie van antiek met modern, en biedt kamers met airconditioning, een flatscreen-tv en een Nespresso-apparaat op enkele kamers. Het hotel pakt uit met haar dakterras, waar kan je genieten van uitzicht op de omgeving. Meer info en boeken.
 • Wil je overnachten in het historisch hart van Rome? Dan moet je zeker het Campitelli Fascinating Apartment overwegen. Het appartement heeft een huiselijke sfeer, maar ook een unieke uitstraling. Elke kamer heeft zo zijn eigen fascinerend aspect. Meer info en boeken
 1. Filmpje: kom meer te weten over de constructie van het Colosseum

De kolossale structuur van het Colosseum is een echt technisch wonder. Om meer te weten te komen over de architectuur en constructie, kan je een kijkje nemen naar dit filmpje. Zo krijg je ook meteen al een paar eerste indrukken van het Colosseum!

 1. Download ook je gratis stadswandeling Rome

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Rome. Ideaal om Rome volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Rome? Koop onze reisgids Rome met 3 stadswandelingen langs 81 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download onze gratis reisgids Rome en ga op pad!

Rome

Gratis reisgids Rome downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 14 november 2023 - Noël De Moor

Echt interessant, en zal dienen om reis naar Rome voor te bereiden, samen met mijn kleindochter.

- 14 september 2023 - Amenda

Koop op voorhand een skip the line ticket en je hebt geen wachtrijen

- 12 april 2023 - magda cambron

ik vond alles wat ik nodig had

- 12 maart 2023 - Tru

We gaan het zien of we inderdaad snel naar binnen kunnen. We gaan zeker gebruik maken van de stads tour . Beschrijving gelezen. Veel interessante info.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?