De Trevi-fontein in Rome bezoeken? Onze tips voor de bekendste fontein in Rome

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

De Trevi-fontein in Rome bezoeken? Onze tips voor de bekendste fontein in Rome

23 maart 2023 in Rome0 reacties

Praktische info en tips voor je bezoek aan de Trevi-fontein

De Fontana di Trevi is de grootste fontein van Rome en één van de meest beroemde fonteinen ter wereld. De Trevi-fontein ligt op een kruispunt waar drie straten samenkomen en is te zien in verschillende films. De film die de grootste impact gehad heeft op de fontein is echter Three Coins in the Fountain. Dankzij die film is het namelijk een traditie geworden om een muntje met je rechterhand over je linkerschouder in de fontein te gooien. Dat zou garanderen dat je nog een keer naar Rome terugkeert.

Wij geven je alvast alle informatie over de Trevi-fontein en enkele praktische tips voor je bezoek aan deze populaire bezienswaardigheid in Rome.

Tours & Tickets Rome online bestellen

TIP: Met de Rome Tourist Card kan je eenvoudig deze top attracties (Colosseum, St. Pieter, Vaticaan Museum en Sixtijnse Kapel) reserveren in 1 handige combi zo zie je nog meer tijdens je bezoek aan Rome. Loop de wachtrijen voorbij en laat je ticket zien op je smartphone. Deze kortingskaart geeft ook nog eens 10% korting op alle andere attracties in Rome. (bestel hem hier)

Hoe nog meer geld besparen + wil je graag meerdere bezienswaardigheden in Rome bezoeken?

Inhoud artikel

 1. De geschiedenis van de Trevi-fontein

Drinkwater

De fontein ligt aan het einde van de Acqua Vergine, een aquaduct dat vers drinkwater uit de omgeving naar de stad brengt. Dat viaduct is de opvolger van een ouder viaduct, de Aqua Virgo, die al in het jaar 19 voor Christus door Marcus Vipsanius Agrippa werd geïnstalleerd om water naar zijn thermen bij het Pantheon te brengen.

Een nieuw project

Jarenlang stond er een kleine fontein met drie bassins op deze plek totdat paus Urbanus VIII in 1629 besloot dat er een grotere, dramatische fontein voor in de plaats moest komen. Hij gaf aan Gian Lorenzo Bernini de opdracht om een ontwerp te maken voor de nieuwe fontein.

De verschillende ontwerpen die Bernini voorstelde, waren echter behoorlijk prijzig. De paus verhoogde daarom de accijnzen op wijn om het geld voor de fontein op die manier te kunnen verzamelen. Nadat paus Urbanus VIII stierf in 1644 werd het project stilgelegd.

Ontwerpwedstrijd voor de nieuwe fontein

De plannen om een nieuwe Trevi-fontein te bouwen waren dan wel even op pauze gezet, toch bleven verschillende architecten ontwerpen insturen. Onder andere Pietro da Cortona, Ferdinando Fuga en Nicola Michetti zetten hun schouders onder het project. Uiteindelijk besloot paus Clemens XII in 1730 om het project nieuw leven in te blazen en hij schreef een nieuwe wedstrijd uit om de Trevi-fontein te ontwerpen.

Een Romeins project

De Florentijn Allessandro Galilei sleepte de overwinning in de wacht, maar de Romeinen wilden niet dat een Florentijn de nieuwe Trevi-fontein zou ontwerpen. De opdracht werd daarom toegeschreven aan Nicola Salvi die eigenlijk tweede was geworden. Paus Clemens XII voerde de lotto weer in om geld in te zamelen voor de fontein en de bouwwerken begonnen uiteindelijk in 1732.

TIP: Met de Rome Tourist Card kan je eenvoudig deze top attracties (Colosseum, St. Pieter, Vaticaan Museum en Sixtijnse Kapel) reserveren in 1 combi zo zie je nog meer tijdens je bezoek aan Rome. (bestel hem hier) Hiermee bespaar je tijd, geld en maak je het jezelf super eenvoudig tijdens je bezoek aan Rome.

De bouwwerken

Tijdens de bouw werden de drie losse bassins veranderd in één groter bassin, maar de drie spuitmonden waar het water uit stroomde bleven ook in de nieuwe fontein bestaan. Al in 1743 stroomde er water in de fontein, ondanks het feit dat het project nog lang niet af was. In 1762 was het kunstwerk klaar en op 22 mei van dat jaar werd de Trevi-fontein officieel ingewijd door paus Clemens XIII.

Salvi stierf in 1751 en daardoor werd Giuseppe Pannini ingehuurd om het project af te werken. Daarnaast werden er ook 4 beeldhouwers bij gehaald die instonden om de fontein van sierlijke decoraties te voorzien. Pietro Bracci maakte het centrale beeld van Oceanus, maar ook de kunstenaars Filippo della Valle, Giovanni Grossi en Andrea Bergondi werkten mee aan de fontein.

Renovaties

In 1988 en nog eens in 1998 werd de fontein grondig gerestaureerd. Het smog dat op de fontein kleefde werd weggehaald, scheuren werden hersteld en de pompen van de fontein werden vervangen. Op die manier kan de 8 miljoen liter water dat door de fontein stroomt hergebruikt worden.

In juni 2014 vond de grootste restauratie plaats. Het project kostte maar liefst 2,2 miljoen euro en werd betaald door modehuis Fendi. Na 17 maanden werd de fontein heropend op 3 november 2015. Er werden toen ook ruim 100 LED-lichten geplaatst bij de Trevi-fontein, het is ’s nachts een van de mooist verlichte bezienswaardigheden in Rome.

Op cityrip naar Rome? Download dan zeker onze gratis reisgids Rome, zo kom je langs de mooiste bezienswaardigheden van de stad.
 1. De Trevi-fontein

Een gigantische fontein

De Trevi fontein is 26,3 meter hoog en 22 meter breed en is uit het gesteente travertijn gebouwd tegen de achterkant van het Palazzo Poli. Op de façade van de achtergevel zie je een triomfboog van Korinthische zuilen die tot aan het dak van het paleis reikt.

Het valse raam

Wie goed kijkt, zal zien dat het meest rechtse raam op de bovenste verdieping dichtgemetseld is en eigenlijk gewoon op de muur geschilderd is. Dat komt omdat de hertog van Poli zelfmoord pleegde door uit het raam te springen. Sommige verhalen zeggen dat hij dit uit liefdesverdriet deed, maar andere verhalen vertellen dat hij de Trevi-fontein achter zijn huis niet meer aan kon.

Betekenis van de fontein

De fontein beeldt Goden uit die het water rustig maken. In het midden binnen de triomfboog staat het bijna 6 meter hoge beeld van de zeegod Oceanus. Hij staat op een grote schelp die voortgetrokken wordt door twee hippocampi, gevleugelde waterpaarden met het hoofd en voorbenen van een paard en het geschubde achterlijf en de staart van een dolfijn.

Ze staan symbool voor de verschillende verschijningen van water, het ene paard is rustig terwijl het andere steigert. Beide paarden worden vergezeld door Triton, de zoon van zeegod Poseidon. Triton heeft een schelp in zijn hand waarmee hij de doorgang van de zeegod aankondigt.

Het beeld van Fortuna

Aan de linkerkant van Oceanus staat een beeld van de godin Fortuna. Zij heeft de hoorn des overvloeds in haar hand en naast haar rechtervoet ligt een omgevallen vaas waar water uit stroomt. Boven de nis is een bas-reliëf te zien waarin Agrippa aan zijn generaal de opdracht geeft om het aquaduct aan te leggen om water naar de stad te brengen.

Het reliëf van Virgo

In de nis aan de rechterkant van Oceanus staat een beeld van de godin van de gezondheid. Zij heeft een staf in haar rechterhand en in haar linkerhand houdt zij een schaal vast waar een slang uit drinkt. Het bas-reliëf dat boven haar te zien is, toont de jonge maagd Virgo die de soldaten van Agrippa de zuivere bron in de bergen laat zien. Vandaar stroomt het water via het aquaduct, dat naar Virgo vernoemd werd, naar de Trevi-fontein.

Tussen de twee nissen en de bas-reliëfs staan de woorden POSITIS SIGNIS ET ANAGLIPHIS TABULIS IUSSU CLEMENTIS XIII PONT.MAX. OPUS CUM OMNI CULTU ABSOLUTUM A.D. MDCCLXII. Dat betekent "de beelden en de reliëfs werden gemaakt om hier door Clemens XIII Pontifex Maximus te worden geplaatst en het werk werd zorgvuldig voltooid in het jaar 1762".

De vier pilaren

Bovenop de pilaren staan nog 4 beelden die de positieve effecten van regen op de vruchtbaarheid van de aarde symboliseren. Het meest linkse beeld toont de overvloed van fruit. Het beeld ernaast symboliseert de vruchtbaarheid van de gewassen. De twee andere beelden tonen de typische herfstvruchten en vooral dan de druiven en het laatste beeld symboliseert de bloemen en tuinen.

In het midden van de vier beelden staat een inscriptie waarop staat dat Clemens XII Pontifex Maximus verantwoordelijk was voor de pracht en praal van het aquaduct. Onder de beelden staat nog een inscriptie waarop staat “Benedictus XIV Pontifex Maximus maakte perfect”.

De rechtse vaas

Rechts van de fontein staat nog een opvallende grote vaas. Salvi had die vaas laten plaatsen om het bord van een kapper te verbergen die naast de fontein werkte.De kapper zou namelijk dagelijks commentaar op de fontein gegeven hebben. De vaas wordt ook wel de Asso di Coppe, de schoppen aas, genoemd, naar de tarotkaart waarop een soortgelijke vaas te zien is.

 1. Smijt een muntje in de Trevi-fontein

In Rome is het ook de traditie om in de Trevi-fontein een muntje te gooien. Je zal ook heel wat toeristen dit zien doen. Ook jij kan een muntje in de fontein gooien. Volgens de legende moet je dit met je ogen dicht en je rug naar de fontein doen. Je gooit het muntje met je rechterhand over de linkerschouder zonder om te kijken.

Wanneer je één muntje in de fontein gooit, zal je ooit nog eens terugkeren naar de Eeuwige Stad. Gooi je twee muntjes in de fontein, dan zal je de liefde tegenkomen in Rome. Drie muntjes werpen zou leiden tot een huwelijk met een Romein, dus je denkt best even na of je dat derde muntje wilt gooien. De fontein wordt wekelijks door de gemeente schoongemaakt en het geld dat men verzameld wordt geschonken aan een goed doel.

 1. Openingstijden van de Trevi-fontein

 • De Trevi-fontein is een openbaar monument aan de straat dat altijd te bezoeken is, zowel overdag als ’s nachts.
 • Wil je graag de massa toeristen vermijden? Dan bezoek je de fontein best in de vroege ochtend of de late avond.
 1. Tickets om de Trevi-fontein te bezoeken

 • Omdat de fontein op openbaar grondgebied staat kan je de fontein zonder ticket bekijken.
 • Je kan wel een ondergrondse tour maken bij de Trevifontein. Deze tour neemt je mee onder de legendarische Trevi-fontein waarbij je overblijfselen uit het Keizerlijke tijdperk kan bezichtigen.
Onze tip: er bestaat een leuke wandeltocht van 3 uur waarbij je met een Engelstalige gids langs de mooiste pleinen en fonteinen van Rome wandelt. De Trevi-fontein is één van de hoogtepunten langs de route.
 1. Hoe vermijd ik de drukte?

De Trevi-fontein is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Rome en het is er gedurende de dag dan ook altijd druk. Om de fontein goed te kunnen zien, is het daarom aan te raden om vroeg in de ochtend naar de Trevi-fontein te gaan voordat de grote groepen toeristen op pad gaan. Een andere goed optie is om pas later op de avond te gaan.

 1. Hoe bereik ik de Trevi-fontein?

Te voet

De Trevi-fontein ligt in het centrum van Rome en is van veel plekken goed te voet te bereiken. Vanaf het Piazza Navona is het een klein kwartiertje wandelen en ook vanaf het Forum Romanum ben je een klein kwartiertje onderweg naar de Trevi-fontein.

Met het openbaar vervoer

Om de Trevi-fontein te bereiken neem je de metrolijn A naar de halte Barberini. Vanaf de halte is het nog ongeveer 500 meter wandelen naar de fontein.

Met de auto

Rome is één van de drukste steden van Europa en het wordt daarom afgeraden om met de auto de stad in te gaan. Daarnaast heeft Rome een Zone Traffico Limitato en dien je een vergunning te hebben om in deze zone te rijden. De Trevi-fontein valt binnen deze zone waardoor je het beste buiten het centrum parkeert en met het openbaar vervoer verder gaat.

Ligging van de Trevi op de kaart

 1. Praktische info voor je bezoek

 • Het water van de Trevi fontein zou het beste en zoetste water van Rome zijn, maar desondanks is het verboden om uit de fontein te drinken. Aan de rechterkant van de fontein staat echter wel een kleine drinkfontein.
 • Het is verboden om in het water naar de munten te vissen. De munten, die dagelijks gemiddeld 3000 euro opbrengen, worden regelmatig uit het bassin gehaald en worden grotendeels aan goede doelen geschonken.
 1. Waar overnachten in Rome? Onze favoriete adresjes

Op citytrip naar Rome, maar waar moet je nu overnachten? We maakten een compleet overzicht van de leukste adres per prijscategorie en per wijk in Rome. Zo kan je alvast kiezen en jezelf oriënteren.

Word je graag wakker met uitzicht op het Colosseum of met zondagse mis van de Paus op de achtergrond, ontdek hier de verblijven en hotels in Rome per wijk. Wie liever in een budgetvriendelijk verblijf overnacht, vind hier onze favoriete jeugdherbergen in Rome vinden.

 • Verblijf in Regola in het prachtige 17de-eeuwse gebouw van Domus Ester. Dit gasthuis biedt klassiek-ingerichte kamers aan. Meer info en boeken.
 • Ondanks de ligging vlakbij het Vaticaan zijn er mooie budgetaccommodaties te vinden in de wijk. Verblijf bijvoorbeeld bij de B&B Few Steps from St. Peter. Deze klassieke B&B ligt op zo’n 10 minuten wandelen van de Vaticaanse Musea en biedt kamers met airconditioning en tv aan. Meer info en boeken.
 • Het 9Hotel Cesari ligt tussen de Trevifontein en het Pantheon. Dit 3-sterrenhotel is een mooie combinatie van antiek met modern, en biedt kamers met airconditioning, een flatscreen-tv en een Nespresso-apparaat op enkele kamers. Het hotel pakt uit met haar dakterras, waar kan je genieten van uitzicht op de omgeving. Meer info en boeken.
 • Wil je overnachten in het historisch hart van Rome? Dan moet je zeker het Campitelli Fascinating Apartment overwegen. Het appartement heeft een huiselijke sfeer, maar ook een unieke uitstraling. Elke kamer heeft zo zijn eigen fascinerend aspect. Meer info en boeken
 1. Filmpje: de Trevi-fontein in close-up

Benieuwd naar hoe de Trevi-fontein er van dichtbij uitziet? In deze leuke video krijg je te zien hoe de Trevi-fontein eruitzag vlak na de renovaties. Als je de Trevi-fontein in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Rome moeten reizen!

 1. Download ook je gratis stadswandeling Rome

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Rome. Ideaal om Rome volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Rome? Koop onze reisgids Rome met 3 stadswandelingen langs 81 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download onze gratis reisgids Rome en ga op pad!

Rome

Gratis reisgids Rome downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?