FB

De vulkaan Etna bezoeken & beklimmen: alle info + tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

De vulkaan Etna bezoeken & beklimmen: alle info + tips

28 oktober 2018 in Sicilië0 reacties

De vulkaan Etna is één van de grootse bezienswaardigheden van Sicilië en een verblijf op het eiland is dus ook eigenlijk niet compleet zonder een bezoek aan de vulkaan en een beklimming ervan. De Etna, officieel genaamd Mount Etna, is een zeer actieve vulkaan waarvan de lavastromen en de kraters van uitbarsting nog op de hellingen van de vulkaan te zien zijn. Daarnaast is de vulkaan gelegen in een prachtig natuurpark, dus er zal zeker genoeg moois te bewonderen zijn tijdens je bezoekje!

Georganiseerde tours Etna bezoeken

Inhoud artikel

 1. De vulkaan Etna

1.1. De vulkaan: algemeen

De Etna vulkaan in Sicilië is de meest actieve vulkaan van Europa en daarnaast ook één van de meest actieve vulkanen ter wereld. De vulkaan is zo’n 3.300 meter hoog, maar de precieze hoogte verschilt als gevolg van de uitbarstingen en kan dus het ene jaar hoger zijn dan het andere jaar. In totaal heeft de vulkaan een oppervlakte van 1.190 vierkante kilometer en een omtrek van 140 kilometer.

1.2. Uitbarstingen

Voor zover genoteerd is is de vulkaan zo’n 150 keer uitgebarsten, maar in de eerste 1.500 jaar na Christus zijn er geen documenten opgenomen waarin uitbarstingen beschreven worden. De eerste beschreven uitbarsting vond echter al plaats in het jaar 396 voor Christus, waarbij de uitbarsting er voor zou hebben gezorgd dat de Carthagen hun aanval op Syracuse af moesten blazen.

1.3. Gevolgen uitbarstingen

De grootste uitbarsting van de Etna was de uitbarsting van 1669, waarbij talloze dorpjes in de omgeving van de vulkaan begraven werden onder de lavastromen. Tegenwoordig zijn er vooral kleinere uitbarstingen, maar desondanks werd in 2001 het bezoekerscentrum en de kabelbaan van de Etna verwoest en raakten er bij de meest recente uitbarsting op 16 maart 2017 toch wel 10 man gewond nadat het magma explodeerde toen het in contact kwam met de sneeuw die op de vulkaan lag. De Etna staat sinds 2013 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

1.4. Het natuurpark

De vulkaan is gelegen in het natuurpark Parco dell’Etna dat rondom de vulkaan gelegen is en een oppervlakte van zo’n 59.000 hectare heeft. De grond rondom de vulkaan is zeer vruchtbaar en in het natuurpark zijn dan ook grote bossen met eiken, amandelbomen, olijfbomen, wijngaarden en citrusgaarden te vinden. Vanaf een hoogte van ongeveer 2.000 meter verandert de begroeiing echter in beuken en berken, terwijl het hoogste deel van de vulkaan een grotendeels zwartgekleurd maanlandschap weergeeft. Her en der steken groene plantjes hun kopen boven het vulkaangesteente uit en er zijn heel wat lieveheersbeestjes te vinden op de vulkaan.

1.5. De kraters

Op de vulkaan zijn tientallen kraters terug te vinden. Bovenop de vulkaan vind je de centrale kraters Voragine en Bocca Nuova, de noordoost krater die in 1911 ontstaan is en de 2 zuidoostelijke kraters die in 1971 ontstaan zijn. Daarnaast is de Montagnola krater aan de zuidkant op een hoogte van 2.500 meter een bijzondere krater om te bezoeken en ook de Monti Silvestri kraters uit 1892 gelegen aan de weg tussen Nicolosi en het Rifugio Sapienza is een bezoek waard. Deze krater bestaat uit rood vulkaangesteente en het is mogelijk om de krater zelf in te lopen.

1.6. Bezoekerscentrum & museum

Nicolosi staat ook wel bekend als de Porta dell’Etna en is een bezoekerscentrum gelegen in het voormalig Monstaro dei Benedettini. Sinds 2005 huist hier de organisatie die het nationaal park van de Etna beheert. In het gebouw is in de oude wijnkelder een klein museum over de Etna te vinden, waarbij ook beelden te zien zijn van voormalige uitbarstingen.

 1. De Etna beklimmen

2.1. Korte wandeling naar de Monti Silvestri kraters

Op de zuidkant is het mogelijk om naar het Rifugio Sapienza op een hoogte van 1.900 meter te rijden en hier vervolgens op de parkeerplaats je auto neer te zetten. Hier vind je na een korte wandeling de Monti Silvestri kraters.

2.2. Gevorderde wandeling naar de top

Vanaf de parkeerplaats heb je de mogelijkheid om naar boven te lopen of met de kabelbaan naar een hoogte van 2.500 meter hoogte gebracht te worden. Het pad dat naar boven loopt is stijl en bedekt met losse stenen. Het is dus geen makkelijke klim.

2.3. Stijle wandeling naar top van de krater

Vanaf het station op 2.500 meter hoogte heb je de keuze om met jeeps van het park naar de top van de krater te gaan of om het laatste stuk te wandelen. Dit deel van het pad is verhard en er liggen geen losse stenen. Deze wandeling is dus een stuk makkelijker dan het eerste deel van het pad, maar het is nog steeds een weg die stijl omhoog gaat. Hoe hoog je kan gaan hangt af van het weer en de mogelijke dreigingen van uitbarstingen. De gidsen en parkbeheerders kunnen je op goede momenten tot aan de rand van de krater laten, maar in andere gevallen laten ze je niet veel verder dan het uitzichtpunt.

 1. Openingstijden

De Etna is het hele jaar door geopend, maar in de wintermaanden van december tot en met maart is de berg voornamelijk geopend als skigebied. De skigebieden, gelegen bij het Rifugio Sapienza, zijn in deze periode tussen 09:00 en 15:45 uur geopend.

Van april tot en met november is de vulkaan geopend om de kraters te bezoeken. Dit kan dagelijks tussen 09:00 en 16:15 uur. Op maandag, dinsdag en donderdag is het ook mogelijk om met een zonsondergang excursie mee te gaan die om 17:30 uur vertrekt. Deze kan gereserveerd worden door het volgende nummer te bellen: +39 095 914141-(42).

Bij harde wind kan de kabelbaan afgesloten worden. Ook kan een deel van de vulkaan afgesloten worden wanneer er net uitbarstingen zijn geweest of wanneer er een uitbarsting dreigt.

 1. Tickets

Wanneer je wandelend naar de top van de Etna gaat zijn er geen toegangskosten die je dient te betalen. Kies je er echter voor om met de kabelbaan naar boven te gaan dan betaal je €35 voor een retourticket. Waarna je vanaf het kabelbaanstation met de jeeps naar de krater wilt betaal je nog eens €30 voor een retourticket. Voor een combinatieticket van beide de kabelbaan en de jeeps betaal je dan ook €65 voor een retour.

Het is ook mogelijk om vanuit de verschillende omliggende dorpen een excursie naar de Etna te nemen. De kosten en onderdelen van de excursie verschillen per organisatie en het is dan ook aan te raden om ook buiten je eigen verblijfplaats rond te kijken naar excursies.

 1. Vermijd de wachtrijen

In de zomermaanden juli en augustus wordt de Etna druk bezocht, en de wachtrijen voor de kabelbaan en de jeeps zijn in deze periode alleen te vermijden door lopend naar boven te gaan. Wanneer je in mindere drukte de vulkaan wilt beklimmen is het dan ook aan te raden om in april, mei, oktober of november een bezoek te brengen aan de Etna.

 1. Wegbeschrijving

6.1. Met de auto

Vanaf Catania is de Etna in 1 uur te bereiken en vanaf Paterno is het driekwartier rijden. Vanaf Palermo ben je echter al snel 3 tot 4 uur onderweg en ook vanaf Messina is het al snel anderhalf uur rijden. De vulkaan kan je vanaf de zuidkant bereiken. Hier leidt een weg tot de parkeerplaats op een hoogte van 1.900 meter.

6.2. Met het openbaar vervoer

Vanaf de bushalte bij het centraal station van Catania vertrekt er dagelijks om 08:15 uur één enkele AST bus naar de Etna. De rit duurt 2 uur inclusief een pauze van een klein half uur, en kost €6,60 voor een retour. Vanaf de parkeerplaats op de Etna vertrekt de bus weer om 16:30 uur. Tickets voor deze bus koop je bij de AST winkel vlakbij de opstapplaats.

 1. Praktische info

 • Draag goede stevige schoenen wanneer je de Etna gaat beklimmen. Wanneer je het hele pad beklimt is het een behoorlijke klim waar op sommige stukken veel losse stenen liggen.
 • Neem warme kleding mee en/of kleed je in laagjes. Hoe hoger je komt, hoe frisser het wordt.
 • Er zijn verschillende restaurants en souvenirwinkels te vinden op de Etna, zowel bij de parkeerplaats als bij het station van de gondel.
 • Het weer rondom de Etna is zeer wisselvallig, dus hou er rekening mee dat het op een zonnige dag plots bewolkt kan worden, en dat het op een bewolkte dag ook weer kan opklaren.
 1. Filmpje: wat kan je verwachten van de Etna?

Om je voor te bereiden op je bezoek, kan je alvast een kijkje nemen naar dit filmpje. Zo krijg je een idee van de beklimming en de uitzichten van de Etna vulkaan.

 1. Download je gratis reisgids Sicilië

Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Sicilië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Sicilië met een kant-en-klare rondreis langs 93 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en ga op stap. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Sicilië met een stadswandeling in Palermo.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?