De Etna vulkaan bezoeken & beklimmen: alle info + tips (en tours)

Volledige reisgids kopen voor € 10

De Etna vulkaan bezoeken & beklimmen: alle info + tips (en tours)

20 januari 2021 in Sicilië1 reactie

De vulkaan Etna is één van de grootse bezienswaardigheden van Sicilië en een verblijf op het eiland is dus ook eigenlijk niet compleet zonder een bezoek aan de vulkaan en een beklimming ervan. De Etna, officieel genaamd Mount Etna, is een zeer actieve vulkaan waarvan de lavastromen en de kraters van uitbarsting nog op de hellingen van de vulkaan te zien zijn.

Daarnaast is de vulkaan gelegen in een prachtig natuurpark, lees onze tips voor je bezoek + hoe de Etna te bezoeken!

Georganiseerde tours Etna bezoeken

Wil je graag de Etna beklimmen? Dan is het aan te raden om met een georganiseerde tour of gids mee te gaan, zo zie je immers meer en krijg je ook nog eens leuke weetjes te horen. Je kan zowel vanuit Catania (ongeveer 1,5 uur rijden naar de Etna) als vanuit Palermo (ongeveer 3,5 uur rijden) naar de vulkaan. Ben je op rondreis door Sicilië dan is de Etna natuurlijk een niet te missen stop.

Tours en daguitstappen kan je eenvoudig online boeken via de site van GetYourGuide, met de niet-tevreden-geld terug garantie. Annulleer je tot 24u voor vertrek dan krijg je gewoon je geld terug. Er zijn verschillende tours beschikbaar in veschillende prijsklasses vanaf € 25, bekijk het aanbod hieronder (of kijk op de site voor nog meer aanbod).

Inhoud artikel

 1. De vulkaan Etna

1.1. De vulkaan: algemeen

 • De Etna vulkaan in Sicilië is één van die vulkanen waar je in de lagere school ongetwijfeld al over leerde. Het is de meest actieve vulkaan van Europa en daarnaast ook één van de meest actieve vulkanen ter wereld.
 • De vulkaan is zo’n 3.300 meter hoog, maar de precieze hoogte verschilt als gevolg van de uitbarstingen en kan dus het ene jaar hoger zijn dan het andere jaar.
 • In totaal heeft de vulkaan een oppervlakte van 1.190 vierkante kilometer en een omtrek van 140 kilometer.
 • Het is samen met de Stromboli en de Vulcano op de Eolische eilanden de bekendste vulkanische attractie van Zuid-Italië.

1.2. Uitbarstingen

Voor zover genoteerd is, is de vulkaan zo’n 150 keer uitgebarsten, maar in de eerste 1.500 jaar na Christus zijn er geen documenten opgenomen waarin uitbarstingen beschreven worden. De eerste beschreven uitbarsting vond echter al plaats in het jaar 396 voor Christus, waarbij de uitbarsting er voor zou hebben gezorgd dat de Carthagen hun aanval op Syracuse af moesten blazen.

1.3. Gevolgen uitbarstingen

De grootste uitbarsting van de Etna was de uitbarsting van 1669, waarbij talloze dorpjes in de omgeving van de vulkaan begraven werden onder de lavastromen. Tegenwoordig zijn er vooral kleinere uitbarstingen, maar desondanks werd in 2001 het bezoekerscentrum en de kabelbaan van de Etna verwoest en raakten er bij de meest recente uitbarsting op 16 maart 2017 toch wel 10 man gewond nadat het magma explodeerde toen het in contact kwam met de sneeuw die op de vulkaan lag. De Etna staat sinds 2013 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Onze tip: Zelf de Etna bezoeken en beklimmen? Boek je tickets of tours online. Wist je dat sommige tours je ook aan je hotel komen ophalen en terugbrengen?

1.4. Het natuurpark

De vulkaan is gelegen in het natuurpark Parco dell’Etna dat rondom de vulkaan gelegen is en een oppervlakte van zo’n 59.000 hectare heeft. De grond rondom de vulkaan is zeer vruchtbaar en in het natuurpark zijn dan ook grote bossen met eiken, amandelbomen, olijfbomen, wijngaarden en citrusgaarden te vinden. Vanaf een hoogte van ongeveer 2.000 meter verandert de begroeiing echter in beuken en berken, terwijl het hoogste deel van de vulkaan een grotendeels zwartgekleurd maanlandschap weergeeft.

Her en der steken groene plantjes hun kopen boven het vulkaangesteente uit en er zijn heel wat lieveheersbeestjes te vinden op de vulkaan. De kleine beestjes komen hier om hun winterslaap te doen, en zijn zo veilig voor veel vogels en andere dieren die hen als lekkernij zien.

1.5. De kraters

Op de vulkaan zijn tientallen kraters terug te vinden. Bovenop de vulkaan vind je de centrale kraters Voragine en Bocca Nuova, de noordoost krater die in 1911 ontstaan is en de 2 zuidoostelijke kraters die in 1971 ontstaan zijn.

Daarnaast is de Montagnola krater aan de zuidkant op een hoogte van 2.500 meter een bijzondere krater om te bezoeken en ook de Monti Silvestri kraters uit 1892 gelegen aan de weg tussen Nicolosi en het Rifugio Sapienza is een bezoek waard. Deze krater bestaat uit rood vulkaangesteente en het is mogelijk om de krater zelf in te lopen.

1.6. Bezoekerscentrum & museum

Nicolosi staat ook wel bekend als de Porta dell’Etna en is een bezoekerscentrum gelegen in het voormalig Monstaro dei Benedettini. Sinds 2005 huist hier de organisatie die het nationaal park van de Etna beheert. In het gebouw is in de oude wijnkelder een klein museum over de Etna te vinden, waarbij ook beelden te zien zijn van voormalige uitbarstingen.

 1. Veelgestelde vragen: de Etna beklimmen

2.1. Korte wandeling naar de Monti Silvestri kraters

Op de zuidkant is het mogelijk om naar het Rifugio Sapienza op een hoogte van 1.900 meter te rijden en hier vervolgens op de parkeerplaats je auto neer te zetten. Hier vind je na een korte wandeling de Monti Silvestri kraters.

2.2. Gevorderde wandeling naar de top

Vanaf de parkeerplaats heb je de mogelijkheid om naar boven te lopen of met de kabelbaan naar een hoogte van 2.500 meter hoogte gebracht te worden. Het pad dat naar boven loopt is stijl en bedekt met losse stenen. Het is dus geen makkelijke klim.

2.3. Stijle wandeling naar top van de krater

Vanaf het station op 2.500 meter hoogte heb je de keuze om met jeeps van het park naar de top van de krater te gaan of om het laatste stuk te wandelen. Dit deel van het pad is verhard en er liggen geen losse stenen. Deze wandeling is dus een stuk makkelijker dan het eerste deel van het pad, maar het is nog steeds een weg die stijl omhoog gaat. Hoe hoog je kan gaan hangt af van het weer en de mogelijke dreigingen van uitbarstingen. De gidsen en parkbeheerders kunnen je op goede momenten tot aan de rand van de krater laten, maar in andere gevallen laten ze je niet veel verder dan het uitzichtpunt.

Onze tip: Ben op je op rondreis op Sicilië? Download dan zeker onze gratis reisgids Sicilië en ontdek de mooiste plekjes van het eiland.

 1. De beste tijd om de Etna te beklimmen

Je kan de Etna het hele jaar door bezoeken en bewandelen, maar de omstandigheden zijn doorheen het jaar natuurlijk wel verschillend afhankelijk van de seizoenen. Van oktober tot april zal je waarschijnlijk in een lage wolk wandelen en door sneeuw. Van april tot september is het eigenlijk de beste tijd om te wandelen op de Etna. In deze maanden zijn er veel heldere dagen, dus als je een beetje flexibel bent, kan je de mooiste dag uitkiezen voor je beklimming. De meest aangename temperaturen zijn in juli en augustus, nog steeds zeer aangename temperaturen - maar dan zonder de erg toeristische drukte van de zomer - heb je in mei of van eind september tot oktober.

 1. Openingsuren van de Etna?

 • De Etna is het hele jaar door geopend, maar in de wintermaanden van december tot en met maart is de berg voornamelijk geopend als skigebied.
 • De skigebieden, gelegen bij het Rifugio Sapienza, zijn van december tot en met maart tussen 09:00 en 15:45 uur geopend.
 • Van april tot en met november is de vulkaan geopend om de kraters te bezoeken. Dit kan dagelijks tussen 09u00 en 16u15.
 • Het is ook mogelijk om met een zonsondergang excursie mee te gaan. Dit kan door online je tour te boeken.
 • Bij harde wind kan de kabelbaan afgesloten worden.
 • Ook kan een deel van de vulkaan afgesloten worden wanneer er net uitbarstingen zijn geweest of wanneer er een uitbarsting dreigt.
 1. Hoe + welke tickets voor de Etna boeken?

 • Naar de top van de Etna wandelen kan gratis
 • Je kan echter ook met de kabelbaan naar boven, dan betaal je €35 voor een retourticket.
 • Waarna je vanaf het kabelbaan station met de jeeps naar de krater wilt betaal je nog eens €30 voor een retourticket.
 • Voor een combinatieticket van beide de kabelbaan en de jeeps betaal je dan ook €65 voor een retour.

Het is ook mogelijk om vanuit de verschillende omliggende dorpen een excursie naar de Etna te nemen. Tickets hiervoor zijn online beschikbaar, bekijk hier het aanbod.

Wijzelf deden een georganiseerde uitstap waarbij men ons kwam ophalen in ons hotel. Tours vetrekken ook vanuit Catania, Taormina en Palermo. Indien gewenst kan je ook kiezen voor extra's zoals een wijnproeverij of misschien wil je liever een spectaculaire buggyrit rond de Etna doen? Bekijk alle tours online en boek

 1. Hoe wachtrijen vermijden aan de Etna?

 • In de zomermaanden juli en augustus wordt de Etna druk bezocht, en de wachtrijen voor de kabelbaan en de jeeps zijn in deze periode alleen te vermijden door te voet naar boven te gaan.
 • Wanneer je in mindere drukte de vulkaan wilt beklimmen is het dan ook aan te raden om in april, mei, oktober of november een bezoek te brengen aan de Etna.
 • Aan te raden is om je tour in het hoogseizoen zeker online te boeken, zo ben je zeker dat je de Etna kan bezoeken en kan je de wachtrijen overslaan. Bekijk alle tours online vanaf € 35
 1. Benodigheden voor je beklimming

Welke benodigdheden moet je zeker voorzien wanneer je de Etna wil beklimmen?

In de winter:

 • Draag verschillende laagjes kledij
 • Een warme jas
 • Een winterse, warme comfortabele wandelbroek
 • Handschoenen
 • Regenjas

In de zomer en in de winter:

 • Mount Etna Schoenen, aangepaste, stevige wandelschoenen en degelijke wandelsokken. De grond steil, ruw, grindig en oneffen en indien je geen aangepast schoeisel hebt, is het zeker ook gevaarlijk.
 • Een hoofddeksel: in de zomer een hoed of petje om te beschermen tegen de zon, in de winter een muts.
 • Voldoende water en voedzame lunchpakketten
 • Wandelstokken
 • Een helm, deze is verplicht om de hoofdkrater te bezoeken
 • Een praktische rugzak voor je spullen
 • Zonnecrème (vergeet ook niet regelmatig te smeren).
 • Een goede wandelbroek of wandelshort (in de zomer). Als je voor een short kiest, kan je het op de top wel wat koud krijgen.
 • Regenjas
 • Draag ook in de zomer verschillende laagjes kledij. Hoe meer je naar boven gaat, hoe frisser het wordt.
 • Een hervulbare waterfles. Het water in Italië is drinkbaar dus kan je je fles gewoon bijvullen.
 • En natuurlijk een camera!
 1. Met een quad op de Etna

Een andere optie om de Etna te verkennen op een meer avontuurlijke manier is een excursie met een quad boeken. Er zijn verschillende aanbieders die quad tours doen waarvan de meeste je door het Ragabo bos tot bij de eerste lavavelden en kraters brengen tot op een hoogte van 1850 meter. Uiteraard word je begeleid door een gids.

Verder passeer je langs de grot van Coruccio en het wijngebied van Castiglione di Sicilia. Een excursie met de quad voor twee kost € 199. Boek hier je quad tour op de Etna.

 1. Hoe naar de Etna rijden?

9.1. Met de auto

 • Vanaf Catania is de Etna in 1 uur te bereiken
 • Vanaf Paterno is het 45 minuten rijden.
 • Vanaf Palermo ben je echter al snel 3 tot 4 uur onderweg
 • Vanaf Messina is het al snel 1:30 uur rijden.
 • De vulkaan kan je vanaf de zuidkant bereiken. Hier leidt een weg tot de parkeerplaats op een hoogte van 1.900 meter. Adres: SP92, 19, 95125 Catania CT (Zie ligging parking op de kaart)
 • Je kan ook altijd georganiseerde tours boeken waarbij ze je in Catania, Palermo, ... komen ophalen en terug afzetten aan je verblijf. (vooral zeer gemakkelijk en relax :-))

9.2. Met het openbaar vervoer

 • Vanaf de bushalte bij het centraal station van Catania vertrekt er dagelijks om 08:15 uur één enkele AST bus naar de Etna.
 • De rit duurt 2 uur inclusief een pauze van een klein half uur.
 • Vanaf de parkeerplaats op de Etna vertrekt de bus weer om 16:30 uur.
 • Tickets voor deze bus koop je bij de AST winkel vlakbij de opstapplaats, Via Luigi Sturzo 232, Catania (zie ligging op de kaart)
 1. Wat is de ligging van de Etna vulkaan?

De Etna vulkaan ligt in het oosten van het Italiaanse eiland Sicilië (provincie Catania).

 1. Praktische info

 • Draag goede stevige schoenen wanneer je de Etna gaat beklimmen. Wanneer je het hele pad beklimt is het een behoorlijke klim waar op sommige stukken veel losse stenen liggen.
 • Neem warme kleding mee en/of kleed je in laagjes. Hoe hoger je komt, hoe frisser het wordt.
 • Tip: je kan ook warme jassen huren voor 4 EUR bij het station van de kabelbaan. Zo hoef je niet per se dikke jassen in je valies te stoppen die je de rest van je reis misschien niet nodig hebt.
 • Er zijn verschillende restaurants en souvenirwinkels te vinden op de Etna, zowel bij de parkeerplaats als bij het station van de gondel.
 • Het weer rondom de Etna is zeer wisselvallig, dus hou er rekening mee dat het op een zonnige dag plots bewolkt kan worden, en dat het op een bewolkte dag ook weer kan opklaren.
 • Aangezien de Etna een actieve vulkaan is, bestaat de waarschijnlijkheid van activiteit dus effectief, ook wanneer je een bezoekje gepland hebt. Wees ervan bewust dat alle tours en bezoeken geannuleerd kunnen worden als de veiligheidsrisico's te groot zijn. Eventuele waarschuwingen moet je dus ook echt serieus nemen.
 • Zelf de Etna bezoeken? Boek je tickets of tours online. Wist je dat sommige tours je ook aan je hotel komen ophalen en terugbrengen?
 • Indien je geen of niet voldoende lunch meeneemt, kan je ook broodjes of snacks kopen in de cafetaria in de berghut op bij de Etna. Hier kan je ook drankjes of koffie krijgen.
 1. Leuke weetjes over de Etna

 • De Etna werd in juni 2013 door UNESCO toegevoegd aan de lijst van UNESCO-werelderfgoedplaatsen.
 • De Etna is 3326 meter hoog.
 • Het gebied van de Etna is zo'n 459 vierkante meter groot en heeft een basisomtrek van 140 km.
 • De Etna is veruit de grootste van de drie actieve vulkanen in Italië. Het is ongeveer 2,5 keer zo hoog als de tweede grootste vulkaan, de Vesuvius.
 • De Etna is de meest actieve vulkaan van Europa.
 • De vruchtbare vulkanische bodem van de Etna ondersteunt de landbouw rondom, inclusief wijngaarden en boomgaarden verspreid over de lagere hellingen van de berg.
 • De Verenigde Naties hebben de Etna uitgeroepen tot een 'Decenniumvulkaan'. Dat is te danken aan de geschiedenis van recente activiteit van de vulkaan en de nabijgelegen bevolking.
 1. Filmpje: wat kan je verwachten van de Etna?

Om je voor te bereiden op je bezoek, kan je alvast een kijkje nemen naar dit filmpje. Zo krijg je een idee van de beklimming en de uitzichten van de Etna vulkaan.

 1. Download je gratis reisgids Sicilië

Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Sicilië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Sicilië met een kant-en-klare rondreis langs 93 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en ga op stap. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Sicilië met een stadswandeling in Palermo.

Sicilië

Gratis reisgids Sicilië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?