FB

Toren van Pisa bezoeken: info, tips, tickets + wat te zien?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Toren van Pisa bezoeken: info, tips, tickets + wat te zien?

15 augustus 2018 in Toscane0 reacties

Pisa werd wereldberoemd en heeft die faam te danken aan één enkel bouwwerk: de scheve toren van Pisa. De ‘Torre Pendente di Pisa’ is een unieke toren door de helling van het gebouw die vrijwel direct na de bouw in de 12de eeuw al ontstond. De toren is ongetwijfeld hét symbool van de stad en er dagelijks komen heel wat toeristen van over de hele wereld dit scheefgezakte monument bekijken of beklimmen. De toren verdient dus ook absoluut jouw bezoekje wanneer je op reis gaat naar Toscane!

Wachtrijen overslaan + georganiseerde tours

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis

1.1. De opstart van de toren

In de 12de eeuw was Pisa een rijke en belangrijke stad en dit werd aangetoond in de constructie van nieuwe, grote gebouwen. Na de bouw van de kathedraal werd er besloten om ook een klokkentoren bij de kathedraal te bouwen die de grootste ter wereld zou moeten worden. Op 9 augustus 1173 begon de eerste etappe van de bouw van deze toren, waarbij de eerste 3 verdiepingen werden gebouwd. Wie precies de architect van het gebouw was, was op dit punt is niet duidelijk. Er wordt gedacht aan Guglielmo en Bonanno Pisano, maar het zou ook kunnen dat Diotisalvi de originele architect van het gebouw is.

1.2. Het begin van de verzakking

Op het moment dat de bouwers met de derde verdieping bezig waren, begon de toren al te zakken. Dit kwam doordat de ondergrond onstabiel en te zacht bleek om de simpele fundering van 3 meter diepte te kunnen houden.

1.3. Stopzetting werken

De bouw aan de toren lag vanaf 1178 voor bijna een volle eeuw stil door de oorlog tussen de bewoners van Pisa en die van Genua en Florence. Hierdoor kreeg de grond onder en om de toren de tijd om uit te zetten, wat ervoor zorgde dat de hellende toren kon blijven staan. Wanneer de bouw van de toren direct afgemaakt zou geweest zijn, zou de toren waarschijnlijk in korte tijd omgevallen zijn.

1.4. Bijkomende kromheid

Eenmaal in 1272 ging Giovanni di Simone verder met de bouw van de toren. Doordat de scheefheid van de toren al begon op te vallen, werd er geprobeerd om de dit te neutraliseren door meer mortel aan de ene zijde van de toren te gebruiken dan aan de andere zijde. Hierdoor werden de verdiepingen aan de ene kant werden dan aan de andere kant. Dit resulteerde in de bijkomende kromheid van de toren.

Tussen 1284 en 1372 viel de bouw van de toren weer stil, maar doordat de bewoners van Pisa de strijd tegen Genua verloren hadden in de Strijd van Meloria.

1.5. Poging tot neutraliseren scheefheid

In 1319 werd de zevende verdieping afgemaakt, maar pas in 1372 werd de achtste verdieping met de klokkenruimte gebouwd door Tommaso di Andrea Pisano. Ook in deze etappe werd er geprobeerd om de scheefheid van de toren te neutraliseren door de bovenste verdieping recht te bouwen, wat de kromheid van het gebouw versterkte doordat een opstapje bovenin de toren aan de ene zijde 3 treden meer heeft dan aan de andere zijde.

1.6. Toevoeging klokken

Na de bouw van de klokkenruimte zijn er in totaal 7 klokken aan de toren toegevoegd, die de 7 noten in de muzikale major schaal weergeven. De eerste klok werd in 1473 geïnstalleerd en de laatste werd in 2002 toegevoegd.

1.7. Nog een tevergeefse poging

In 1934 vond Benito Mussolini dat de toren de reputatie van Italië verslechterde en besloot hij om honderden gaten in de fundering van de toren te drillen en deze vol te pompen met mortel om zo de toren recht te kunnen zetten. Dit resulteerde echter in een zwaardere basis van de toren, waardoor de toren alleen maar erger ging hellen.

1.8. Restauraties

Op 25 februari 1964 vroeg de regering van Italië om hulp bij een plan om ervoor te zorgen dat de toren niet om zou vallen. Er werd voor lange tijd gediscussieerd over de maatregelen die genomen konden worden, waardoor er voor een aantal decennia niks gedaan werd. Eenmaal in 1990 stond de toren 5,5 graad uit het lood, wat resulteerde in een overhanging van 4,5 meter. Tussen 1990 en 2001 werd de toren gesloten voor restauraties en werd de helling teruggebracht naar 3,99 graad en 3,9 meter. Hierbij werden de zwaarste klokken stilgelegd, omdat de bewegingen van deze klokken de toren mogelijks konden verzwakken. De toren werd op 15 december 2001 weer geopend voor het publiek.

1.9. Stabiel voor 3 eeuwen

In augustus 2004 werd er door experts vastgesteld dat de toren voor de komende 3 eeuwen stabiel genoeg zal staan. Op dit moment waren de laatste renovaties nog bezig, waarbij de fundamenten werden versterkt, zodat de toren nu weer stabiel staat en dezelfde inclinatie heeft als 300 jaar geleden.

 1. De toren van Pisa

2.1. De toren van Pisa: algemeen

De toren is op het laagste punt 55,85 meter hoog en op het hoogste punt telt het een hoogte van 56,67 meter hoogte. De toren is grotendeels gebouwd in een Romantische stijl met 207 pilaren verdeeld over de 8 verdiepingen, waarbij de begane grond 15 bogen bevat, de bovenste verdieping 16 bogen en alle verdieping er tussen nog eens.

De klokkenruimte bevat naast de Romantische stijl van het gebouw ook wat Gotische elementen. Aan de noordzijde bevat de toren 94 traptreden, terwijl het aan de zuidzijde 296 traptreden heeft. Behalve de 7 klokken bovenin de toren is de toren zelf verder kaal en aan de binnenzijde niet gedecoreerd. Lees alles over ons bezoek aan de toren van Pisa.

2.2. De 7 klokken

De 7 klokken in de klokkenruimte volgen de muzikale majoor schaal.

 1. De eerste klok is L’Assunta die in 1654 gegoten werd door Giovanni Pietro Orlandi. Deze klok is afgestemd op de b² toon en heeft een gewicht van 3620 kilo.
 2. De tweede klok is de Il Crocifisso. Deze klok van 2462 kilo werd in 1572 door Vincenzo Possenti gegoten en afgestemd op de cis³ toon.
 3. De derde klok heet San Ranieri, weegt zo’n 1448 kilo en is afgestemd op de dis³.
 4. De La Terza klok is de vierde klok en stamt uit 1473. Wie deze klok heeft gemaakt is onbekend, en naast dat het de oudste klok van de zeven is, is het ook de kleinste met een gewicht van maar 300 kilo. De klok is afgestemd op de b³ toon.
 5. De vijfde klok staat zowel bekend als de La Pasquereccia als de La Giustizia. Deze klok weegt 1014 kg en werd in 1262 door Lotteringo gegoten en afgestemd op de gis³ toon.
 6. Il Vespruccio is de zesde klok die tweemaal door Nicola di Jacopo werd gegoten. Deze klok weegt 1000 kilo en is afgestemd op de e³ toon.
 7. De laatste klok is de Dal Prozzo die origineel in 1606 werd gegoten en in 2002 opnieuw is gemaakt. De klok weegt 1434 kilo en is afgestemd op de g³ toon.
 1. Openingstijden

De toren is het gehele jaar door geopend voor een bezoek.
De openingsuren verschillen wel afhankelijk van de periode of de maand. Ik geef je even een overzichtje.

 • In januari en december is de toren geopend van 10:00 tot 17:00 uur, en in februari en november tussen 09:45 en 17:15 uur.
 • In maart is de toren geopend van 09:00 tot 18:00 uur en in oktober van 09:00 tot 19:00 uur.
 • In de zomermaanden van april tot en met september is de toren geopend tussen 09:00 en 20:00 uur, waarbij het in de periode tussen 17 juni en 31 augustus tussen 08:30 en 22:00 uur open is.
 1. Tickets

Tickets om de Toren van Pisa te beklimmen zijn zowel ter plekke bij de toren als online aan te schaffen. Tickets zijn echter gelimiteerd en gelden voor een tijdslot van een halfuur.

Een ticket kost €18 voor iedereen ouder dan 10 jaar oud. Kinderen tussen 8 jaar en 10 jaar kunnen gratis naar binnen. Kinderen tot 8 jaar mogen de toren nog niet beklimmen en zijn dus niet toegelaten.

 1. Vermijd de wachtrijen

Er kunnen maar 30 mensen tegelijk de toren in, waardoor tickets snel uitverkocht raken. Hierdoor zijn tickets dan ook gelimiteerd tot een bezoek van maximaal een halfuur. Het is dan ook aan te raden om je tickets voor je bezoek online aan te schaffen zodat je op het gewenste tijdslot de toren kan beklimmen.

Opgelet: Wanneer je niet online je tickets aanschaft is het mogelijk dat je bij de toren lang moet wachten voor je de toren in zou kunnen, of dat je helemaal niet de toren kan beklimmen. Wees ook op tijd bij de toren zodat je niet je tijdslot mist.

Onze tip: Tickets online kopen = wachtrijen vermijden.

 1. Wegbeschrijving

6.1. Lopend

Pisa is niet groot en de toren van Pisa is dan ook goed lopend te bereiken. Zo is het maar een kwartier lopen van het Palazzo Blu, en ook vanaf de Chiesa di San Michele degli Scalzi, welke iets buiten het centrum gelegen is, is het in 40 minuten lopen te bereiken.

6.2. Met het openbaar vervoer

De toren van Pisa is te bereiken met bussen E03, Linea 21 en Navetta E vanaf halte Via C. Matilde 62, bussen 070, 071, 110, 120, 140 en 190 vanaf halte Pisa V.C. Matile I.T.I.S, en bussen 070, 071, 080, 081, 110 en 120 vanaf halte Pisa P.Za Manin. Vanaf alle haltes is de toren binnen enkele minuten te bereiken.

6.3. Met de auto

Vlakbij de toren van Pisa liggen 2 parkeerplaatsen aan de Via Cammeo en de Via Vecchia Barbaricina. Beide parkeerplaatsen liggen op 10 minuten lopen afstand van de toren.

 1. Praktische info

 • Door de helling en de kromme bouw van de toren kan het beklimmen van de toren voor duizeligheid zorgen. Het beklimmen van de toren is dan ook niet aan te raden wanneer je snel last hebt van vertigo, claustrofobie of hoogtevrees.
 • Draag stevige schoenen wanneer je de toren wilt beklimmen. Door de helling en de kromme bouw van de toren zijn de traptreden niet geheel recht gebouwd.
 • Vergeet ook zeker geen typische foto te nemen waar je de Toren van Pisa tegenhoudt zoals je tal van andere toeristen zal zien doen!
 1. Zien: de grappigste foto's bij de leunende toren

In dit filmpje kan je alvast wat inspiratie opdoen voor jouw foto's bij de Toren van Pisa: hier zijn de grappigste en meest ongeziene toeristenkiekjes bij de leunende toren!

 1. Download ook je gratis preview reisgids Toscane

Wil je ook niets missen tijdens je vakantie in Toscane? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen en een volledig uitgewerkte autoroute. Download alvast je gratis preview reisgids Toscane en ga op pad!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?