Lecce bezoeken? 17 x bezienswaardigheden die je niet mag missen!

Volledige reisgids kopen voor € 10

Lecce bezoeken? 17 x bezienswaardigheden die je niet mag missen!

23 december 2023 in Puglia4 reacties

Deze reisigds Lecce neemt je mee door de barokke stad, geniet van deze overdadige barocco.

Lecce staat bekend om haar prachtige, 17de-eeuwse barokke architectuur. De bouwstijl vormt een homogeen geheel dat in vele steden in Zuid-Italië ontbreekt, en dat is wat de meeste reizigers naar hier lokt. De barocco leccese-stijl (uniek voor deze stad) moet je zien om hem ten volle te kunnen waarderen. De stijl is uitbundig, expressief en sierlijk, met tal van interessante kenmerken zoals waterspuwers en andere opvallende figuren.

In deze reisgids Lecce geven we je enkele van de meest interessante plekjes van de stad:

Inhoud artikel

 1. Het Romeins amfitheater en de zuil van Sint-Orontius op de Piazza Sant’Oronzo

Onder de Piazza Sant’Oronzo vind je de overblijfselen van een Romeins amfitheater dat in 1901 werd ontdekt door bouwvakkers. In de jaren 30 werden de opgravingen gestart, en er werd een perfect hoefijzervormige structuur blootgelegd met plaats voor 15.000 mensen. Zeer indrukwekkend om te zien!
Bij het amfitheater liggen nog oudere archeologische restanten, namelijk een pre-Romeinse necropolis, waar Messapische inscripties werden gevonden.

Nog op de Piazza Sant'Oronzo vind je de Zuil van Sint-Orontius die hoog uittorent boven het plein. De zuil werd door de bewoners van Lecce geschonken, als dankbetuiging aan de heilige voor het beschermen van de stad tijdens de plaag en hongersnood in de 18de eeuw.

 1. Kunst, geschiedenis en cultuur in het Castello Carlo V

Castello Carlo V, een indrukwekkend historisch kasteel, is een van de hoogtepunten bij een bezoek aan Lecce. De centrale structuur van het kasteel dateert uit de 12de eeuw, en de Torre Quadrata zou uit de 14de eeuw stammen. De hoofdbestanddelen van het complex gaan terug tot de 16de eeuw.

In het kasteel vinden regelmatig kunsttentoonstellingen en culturele evenementen plaats, en bezoekers krijgen de kans om de architectuur en het rijkelijke interieur te bewonderen. Keizer Karel zorgde ervoor dat het kasteel aanzienlijk werd versterkt in de 16de eeuw, en deze versterkingen vormen het bulkgedeelte van de structuur waardoor bezoekers de typische verdediging uit die tijd kunnen zien.

 1. Zoals de Romeinen naar het theater in het Romeins Theater

Verscholen in de barokke steegjes van Lecce vind je het goed bewaarde Romeins Theater dat dateert uit de 2de eeuw n.C. Het werd lange tijd vergeten en pas in 1929 herontdekt tussen de tuinen en paleizen van de stad. Je vindt er een lange cavea (zitruimte) van bijna 70 meter, in Griekse stijl en gelegen op een rotsachtige helling. Er was plaats voor 4000 toeschouwers. Hier worden nog steeds shows en toneelstukken opgevoerd.

Een museum stelt de vondsten van het theater tentoon, zoals marmeren beelden die ooit de scaenae frons sierden, waaronder een hoofd van Asklepios en beelden van Athene, Artemis, Ares en Herakles.

 1. De Porta Rudiae met de mythologische stichters van Lecce

De Porta Rudiae is de interessantste van de oude poorten van Lecce, en werd gebouwd in 1703 op de ruïnes van een oudere poort die eerder was ingestort. Aan elke kant van de poort zie je twee zuilen, met bovenop een fries die de mythologische stichters van de stad afbeelden: Malennio, Dauno, Euippa en Idomeneo. Bovenop de fries staat een standbeeld van Sint-Antonius, de beschermheilige van Lecce, samen met andere beschermheiligen, Sint-Irene en Sint-Dominicus.

 1. Barokke architectuur en vergezichten in de kathedraal van Lecce

De kathedraal van Lecce, gewijd aan Maria, werd gebouwd in 1144. De kathedraal moest in 1230 hersteld worden en werd bijna volledig herbouwd in 1659. Deze werken werden uitgevoerd door de architect Giuseppe Zimbalo op instructie van de bisschop, Luigi Pappacoda. Het stoffelijk overschot van de bisschop wordt nog steeds bewaard in het altaar gewijd aan Sint-Orontius van Lecce, patroonheilige van de stad.

De hoofdingang bevindt zich aan de noordkant van de kathedraal, in een gevel die als meesterwerk van barokke architectuur wordt beschouwd. De klokkentoren werd in 1661-1662 gebouwd, alweer door Giuseppe Zimbalo op instructie van Luigi Pappacoda. Deze verving een vroegere klokkentoren, die op dat moment in puin lag. De klokkentoren is 72 meter hoog en je hebt er een prachtig uitzicht over de Adriatische Zee. Bij helder weer, kan je zelfs de bergen van Albanië zien.

 1. Leuke daguitstappen en excursies vanuit Lecce

Er zijn heel wat verschillende mogelijkheden voor daguitstappen en excursies in Lecce:

 1. De miraculeuze sinaasappelboom van het Convitto Palmieri

Het Convitto Palmieri is het resultaat van cyclische afbraak en heropbouw door de eeuwen heen. De veelvuldige werken kenden hun hoogtepunt in de 19de eeuw toen dit gebouw het hoogste onderwijsinstituut van de stad werd, gebouwd rond het oorspronkelijke klooster dat ook het hart van het hele complex is. Een kapel keek uit over een tuin waarin zich, volgens de legende, een miraculeuze sinaasappelboom bevond, daar geplant door Sint-Franciscus van Assisi.

 1. De prachtige tuin van het Palazzo Tamborino Cezzi

Het Palazzo Tamborino Cezzi dateert uit de 16de eeuw. Hier worden evenementen gehouden en het is ook een populaire toeristische bestemming. Het paleis is neoclassicistische parel, met een poort die uitgeeft op een binnentuin vol bogen en ionische zuilen. De voortuin geeft toegang tot een prachtige tuin die in 1883 werd gecreëerd—een groene oase in het hartje van de stad.

 1. Fresco's en barok in het Palazzo Castromediano

Tegenwoordig is het een museum, maar het Palazzo Castromediano, een paleis in renaissancestijl, werd oorspronkelijk in de 2de helft van de 16de eeuw gebouwd, hoewel ook dit gebouw sindsdien reeds meermaals werd herbouwd. Het paleis geeft uit op de centrale piazza van de stad en deed dienst als fort en residentie voor de meester van Lecce.

Een van de meest opmerkelijke eigenschappen is een reusachtig standbeeld in de binnentuin. Het stelt Kiliano di Limburg voor die in de 12de eeuw naar Terra d’Otranto kwam, als huurling voor William I van Sicilië. Het paleis was in het bezit van zijn familie tot de 20ste eeuw. Vanbinnen is het paleis ingericht in barokke stijl, met tegels en fresco’s. In de voornaamste zaal vind je indrukwekkende fresco’s die de symbolen van de zodiac voorstellen, en langs de muren staan standbeelden.

 1. De mooie kerk van de Parrocchia San Matteo

De Parrocchia San Matteo (lokaal beter bekend als Santa Maria della Luce) is een knap kerkje, ontworpen in de tweede helft van de 17de eeuw, zoals de meeste dingen in het barokke Lecce, door architect Giuseppe Zimbalo. Deze beroemde architect werkte ook de gedetailleerde voorgevel en het interieur af toen de oorspronkelijke architect kwam te overlijden. Oorspronkelijk stond hier een 15de -eeuwse kapel gewijd aan de apostel Mattheus.

 1. De knappe Porta San Biagio, gewijd aan Sint-Blasius

De Porta San Biagio is nog een van de 3 oude stadspoorten van Lecce. De poort is gewijd aan Sint-Blasius, de 4de-eeuwse bisschop van Sebaste, Armenië. Dit is de zuidelijke toegang tot het historische centrum van de stad. De huidige poort werd in 1774 gebouwd door de toenmalige Gouverneur van Terra d’Otranto, Tommaso Ruffo, op de plaats waar vroeger ook al een poort stond, gebouwd op bevel van Keizer Karel.

 1. De rijkelijk versierde Basilica di Santa Croce

De Basilica di Santa Croce, een kerk in barokstijl, werd afgewerkt in 1695. Op deze locatie stond vroeger een klooster gesticht door Walter VI van Brienne uit de 14de eeuw. De bouw van de nieuwe kerk begon in 1549, en sleepte 2 eeuwen aan. De stenen voor de kerk werden onder andere genomen van de huizen van joden, die in 1510 uit Lecce werden verdreven.

De voorgevel van de kerk is rijkelijk versierd met zes gladde zuilen die een hoofdgestel ondersteunen, met dieren, groteske figuren en planten. Er is ook een groot rozetraam. Bij de hoofdpoort vind je Korinthische zuilen en het wapenschild.

 1. Het barokke Palazzo dei Celestini

Het Palazzo dei Celestini was gedurende 3 eeuwen de zetel van het klooster der Celestijnse Vaderen. Het is alweer een van de grote barokke monumenten van Lecce. Het klooster werd in 1352 opgericht door de Graaf van Lecce en de Hertog van Athene, Gualtieri VI van Brienne. Het oorspronkelijke klooster stond op de gronden van het Castello Carlo V. In 1549, toen Keizer Karel de muren uitbreidde en zijn nieuwe fort aan het bouwen was, brak men het oorspronkelijke gebouw af, en de Celestijnen kwamen op deze plek wonen.

Toen de kloosterordes in 1807 werden afgeschaft, werd het klooster een regeringsgebouw, waar vandaag de dag de kantoren van de Prefectuur en Provincie gehuisvest zijn.

 1. Het vreemde Museo Fantasy

Het Museo Fantasy is iets heel aparts. Het vreemde en onverwacht kleine museum wordt uitgebaat door twee gepassioneerde tweelingbroers. Ze stellen er hun werk ten toon, dat ook in enkele films gebruikt werd.

 1. De Porta Napoli

Dichtbij het Palazzo Guarini vind je de laatste van de drie oude poorten tot de stad, Porta Napoli. Deze poort werd in 1548 gebouwd ter ere van Keizer Karel. Hier stond vroeger de oude Porta San Giusto. Deze poort geeft uit op de consulaire weg naar Napels.

 1. Rococo en een ondergrondse tombe in het Palazzo Guarini

Het Palazzo Guarini staat bekend voor de prachtige rococo-voorgevel uit de 18de eeuw, vol balkons met weelderige kroonlijsten. Vanbinnen ligt een knappe binnenplaats. Het paleis is ook bekend omdat Giuseppe Bonaparte hier in 1807 verbleef en Gioacchino Murat in 1813. Murat heeft zelfs met de diamant uit zijn ring zijn initialen in een spiegel van een van de kamers gekerfd.

In de tuin vond men een ondergrondse tombe, die dateert uit 350-340 v.C. en die je kan bereiken via een trap uitgehouwen in de rotsen.

 1. Waar overnachten in Puglia?

Een gouden tip: zoek een verblijf buiten de toeristische steden. Daar vind je vaak uitstekende mogelijkheden om te overnachten voor democratische prijzen. Als je met de auto op vakantie gaat, kan je perfect verblijven in de charmante kleinere dorpjes. Sommige onbekende dorpen liggen zelfs maar op een steenworp van de populaire plaatsen.

Wil jij ook graag authentiek overnachten in Puglia? Wel dan hebben we enkele leuke suggesties voor jou. Geniet van het authentieke Italië in een typische masserie trulli of agritourismo. We maakten een lijstje van de verblijven die we ten zeerste kunnen aanbevelen (zelf getest en goedgekeurd !).

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Puglia met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Puglia? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Puglia met meer dan 134 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Puglia.

Puglia

Gratis reisgids Puglia downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove

- 15 augustus 2022 - Marleen

Leuke tips, gaan we zeker gebruik van maken over 3 weken. Bedankt!!

- 18 april 2022 - Norbert Duquesnoy

Overzichtelijke, interessante en kleurrijke info, beste stimuli om ernaar toe te gaan.

- 7 oktober 2020 - Marc Keereman

Goede en duidelijke informatie!! Bedankt!

- 18 oktober 2019 - Marga en Paul

Geweldige rondreis, mooie hotels, vooral het resort was een adembenemend sprookje 😘

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?