30 x mooiste bezienswaardigheden in Milaan: wat zien en doen tijdens je verblijf? + foto's

30 x mooiste bezienswaardigheden in Milaan: wat zien en doen tijdens je verblijf? + foto's

21 februari 2024 in Milaan24 reacties

Overzicht met de top highlights en bezienswaardigheden in Milaan + tickets

Milaan staat over de hele wereld bekend als een van de belangrijkste modesteden. De hippe Italiaanse stad lokt dan ook veel shopliefhebbers en modefans naar Italië. Toch is er veel meer te doen in Milaan dan shoppen alleen. Er zijn ook een heleboel indrukwekkende gebouwen, mooie parken en gezellige wijken in Milaan te vinden.

Om je te helpen bij je stedentrip Milaan, hebben wij alvast de mooiste bezienswaardigheden op een rijtje gezet + bekijk het aanbod tours in Milaan.

Wil je veel zien tijdens je citytrip in Milaan? Koop je Milaan Pass online voor € 89 en geniet van gratis toegang bij tal van musea + hop on/hop off bus + rondleidingen en kortingen bij veel restaurants en ontvang kortingsbons.

Inhoud artikel

  1. De Duomo di Milano

De Dom van Milaan is waarschijnlijk de bekendste bezienswaardigheid van de stad. Het is dan ook de op twee na grootste kathedraal van Europa, na de Sint-Pieterbasiliek in Rome en de kathedraal van Sevilla. De gotische kerk is zowel letterlijk als figuurlijk het middelpunt van Milaan.

De bouw van de kathedraal werd al in de 14de eeuw aangevat, maar het duurde tot in 1965 vooraleer het bouwwerk helemaal af was. Eigenlijk is de kathedraal nog steeds niet helemaal afgewerkt, want hier en daar kan je nog een blok marmer zien waar nog steeds geen standbeeld uit gehouwen werd.

De kathedraal is dagelijks open tussen 8u en 19u. Om binnen te gaan moet je een ticket kopen. Als je ook op het dak van de kathedraal wil wandelen (een aanrader!) betaal je iets meer. Koop dan zeker je tickets online, zo ben je zeker dat je naar boven kan + moet je niet in de wachtrij aanschuiven.

Bekijk hieronder het volledige aanbod, bestel veilig bij GetYourGuide. Je kan kiezen om enkel het dakterras te bezoeken € 13 of een ticket met rondleiding in de kathedraal te boeken € 29.

6 weetjes over de Kathedraal van Milaan

  • Het duurde zo’n 6 eeuwen (!) om de kathedraal helemaal af te werken. Er werkten heel wat architecten aan de Duomo en uiteindelijk kreeg het bouwwerk daardoor verschillende stijlen en vormen.
  • In 1805 werd de verfijnde gevel afgewerkt. Pas in de 20ste eeuw was de kathedraal helemaal klaar, maar het resultaat mag er wezen!
  • In, op en rond de kathedraal vind je welgeteld 3159 beelden. Nergens anders ter wereld vind je een gebouw met zo veel beeldhouwwerken. Alleen al aan de buitenkant vind je 2245 beelden.
  • De kathedraal heeft zitplaatsen voor zo’n 40.000 mensen.
  • Binnen in de Duomo vind je drie gigantische glas-in-lood ramen. Die worden beschouwd als de hoogste ter wereld en verdienen daarom zeker je aandacht.
  • Na het verkennen van de prachtige binnen- en buitenkant van de kathedraal, kan je ook een kijkje nemen op het dak van de Duomo. Het is aan te raden om met de trappen door de torens naar boven te gaan, maar er is ook een lift. Het uitzicht vanop het dak is onbetaalbaar! Boek je rondleiding door de Duomo di Milano inclusief toegang tot het dakterras.
  1. Het klooster Santa Maria delle Grazie (Laatste Avondmaal)

Het klooster Santa Maria delle Grazie stamt uit de 15de eeuw en prijkt op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De 7 kapellen en de begraafplaats rond het klooster zijn mooi, maar dé grote trekpleister hier is de muurschildering van Het Laatste Avondmaal van Leonardo Da Vinci. Lees hier meer over ons bezoek.

Da Vinci schilderde hier aan het einde van de vijftiende eeuw één van zijn beroemdste kunstwerken. Het Laatste Avondmaal is over de hele wereld bekend en wordt net als de Mona Lisa beschouwd als één van zijn grootste meesterwerken. Als je in Milaan bent, moet je dan ook zeker eens langsgaan in dit klooster.

Wat moet je weten voor je bezoek aan Het Laatste Avondmaal?

  • Het klooster is elke dinsdag tot en met zondag open tussen 08u15 en 19u00.
  • Er kunnen slechts 1300 bezoekers per dag het schilderij bewonderen.
  • Om het Laatste Avondmaal te kunnen bewonderen moet je vooraf je tickets online kopen, te plaatse kan je er echt geen meer kopen.
  • Als alle tickets uitverkocht zijn kan je ook gegidste rondleiding boeken, is iets duurder maar zo kan je toch nog naar binnen.
  1. De wijk Navigli

Navigli betekent letterlijk ‘kanalen’ en dat zegt meteen waar het in deze wijk om draait: water. De Navigli wijk van Milaan was ooit een bloeiende haven en het economische hart van Milaan. Via verschillende kanalen stond de stad Milaan in verbinding met rivieren, meren en de zee. Vandaag de dag is het een hippe buurt vol kunstgalerijen en leuke adresjes en ook een van de belangrijkste uitgaansgebieden van Milaan.

Het lijkt hier wel alsof je in Venetië bent beland. Langs de waterkant kan je heerlijk eten in enkele leuke restaurantjes of van de zon genieten op een gezellig terrasje. Wandel ook zeker eens de zijstraatjes in, want daar zijn heel wat leuke boetiekjes en mooie pleintjes.

TIP: Wil je graag een een wandeltocht maken om de wijk te verkennen? Ga mee met een 1 uur durende Navigli-wandeltocht en ontdek Milaan op een leuke en interessante manier. Zo kan je ook de meest pittoreske en romantische uitzichten van de stad bewonderen. Boek je rondvaart voor € 30.

  1. Geniet er van de gratis aperitivo

Milaan is gekend voor z'n happy hour, ook gekend als aperitivo. Elke dag kan je vanaf de late namiddagen en avond (en tot diep in de nacht in het weekend), kan je er in de cafe's en bars gratis (aperitief hapjes) gaan eten in buffetformule, enkel het drankje dien je wel te betalen. Ga hiervoor naar de wijk Navigli of Ticinese ten zuiden van de Duomo. Andere gekende plaatsen hiervoor zijn de wijk Brera bij het Sforza-kasteel en Porta Nuova bij Giardini Park (Giardini Pubblici Indro Montanelli).

Ben je op zoek naar een specifiek adresje? Probeer zeker eens L’Alchimia, in via Brioschi 17 (bekijk ligging op de kaart).
  1. Backdoor 43: de kleinste bar ter wereld

In Backdoor 43, een van de kleinste bars ter wereld, kan je de bar afhuren voor 2 uur, volledig voor jou en je gezelschap. De bar is slecht 4m² groot, inclusief toilet. Een grote groep zal hier dus niet binnen kunnen, en het cafe telt ook slechts 3 barkrukken. Via een wachtwoord kan je binnen, of bestel iets om mee te nemen via het kleine doorgeefluik, de barman verbergt z'n gezicht achter een masker. Je vindt de bar op Ripa di Porta Ticinese 43 (zie ligging op de kaart). Meer info op hun facebook pagina.

  1. Galleria Vittorio Emanuel II

De Galleria Vittorio Emanuel II is voor Milaan wat de Galeries Lafayette voor Parijs is. In dit luxueuze winkelcomplex vlakbij de Dom zijn alle grote modemerken vertegenwoordigd. Modefanaten kunnen zich hier vergapen aan de nieuwste collecties van Versace of Prada.

Maar ook wie niet in mode geïnteresseerd is, mag dit gebouw zeker niet overslaan. De Galleria Vittorio Emanuel II is namelijk een knap staaltje architectuur! De winkelgalerij werd afgewerkt in 1877 en dat maakt deze Galleria de oudste van Italië.

Met onze stadswandeling Milaan kom je alvast langs de Galleria Vittorio Emanuele II en andere topbezienswaardigheden.
  1. Basilica di Sant’Ambrogio

De Sant’Ambrogio-basiliek is één van de oudste kerken van de stad. De bisschop Ambrosius stichtte deze kerk al in het jaar 379. Omdat je de stoffelijke resten van die bisschop kan bezoeken in de crypte van de kerk vindt de lokale bevolking de Basilica di Sant’Ambrogio een belangrijker monument dan de reusachtige Dom. Op 7 december, de dag van de heilige Ambrosius, komt hier extra veel volk bijeen om de patroonheilige te eren.

Binnenin de kerk vallen er eeuwenoude mozaïeken te bewonderen. Je ziet er de heilige Ambrosius, Gervasius, Protasius en Maternus op afgebeeld. Maar de trekpleister is toch wel het gouden altaar. Het altaar rust op vier Romeinse zuilen en wordt overdekt door een ciborium, gemaakt van goud en zilver. Op het ciborium staat het verhaal van de heilige Ambrosius gekerfd.

  • De basiliek is elke maandag tot en met zaterdag open van 10u tot 12u30 en van 14u30 tot 18u.
  • Op zondag van 15u tot 17u.
  1. Parco Sempione

Tussen het Castello Sforzesco en de Arco della Pace ligt het grote stadspark van Milaan, het Parco Sempione. Net als de rest van Milaan oogt ook dit park erg statig. Het is een populaire plek onder de Milanezen om er samen te komen of om er te spelen met hun kinderen. Er komen ook vaak straatartiesten optreden. Een leuke extra is dat er verschillende cafeetjes in het park verspreid liggen waar je een lekkere cappuccino of een fris Italiaans aperitiefje kan drinken.

TIP: Wil je graag zoveel mogelijk zien tijdens je stedentrip Milaan? Met de Milaan stadspas krijg je toegang tot de bekendste bezienswaardigheden, en kan je gebruik maken van het openbaar vervoer (inclusief de historische gele tram). Boek je Milaan Pass hier online.
  1. Torre Branca

In het Parco Sempione kan je de 108 meter hoge uitkijktoren Torre Branca beklimmen. Deze werd in 1933 ontworpen door Gio Ponti. In de jaren '70 werd de toren noodgedwongen gesloten wegens te slechte staat van de constructie. Begin jaren 2000 zorgde drankproducent Branca mee voor de renovatiewerken waarna de toren ook z'n huidige naam kreeg (vroeger was het Torre Littoria). Je kan met de lift naar de top vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over Milaan. Bij helder weer kan je zelf de Alpen zien liggen.

TIP: De Torre Branca hanteert het hele jaar door andere openingstijden en er kunnen slechts een beperkt aantal mensen mee met de lift. Je koopt tickets voor de Torre Branca daarom het beste hier vooraf online. Zo ben je zeker van je plekje.

  1. Piazza Affari en L.O.V.E.

Op z'n minst een unieke en ironische kunstwerk kan je vinden op het Piazza Affari. Dit kan je vinden op het plein tegenover de beurs van Milaan, het werd hier in 2010 geplaatst, toen Italië zich midden in de economische crisis zat. Het beeld kreeg de titel L.O.V.E. mee (staat voor Libertà, Odio, Vendetta, Eternità - Vrijheid, Haat, Wraak, Eeuwigheid) en is van de hand van Maurizio Cattelan. Een stevig statement naar het kapitalisme.

  1. Castello Sforzesco

In het centrum van Milaan (in het Parco Sempione) kan je ook het Castello Sforzesco bezoeken. Dit kasteel uit rode bakstenen stamt uit de 15de eeuw. Het werd oorspronkelijk gebouwd als een paleis, maar daarna deed het vooral dienst als militaire vestiging. Door de eeuwen heen heeft het kasteel heel wat schade geleden door verschillende bombardementen, maar recent werd het bouwwerk nog knap gerestaureerd.

Eenmaal je binnen het Castello Sforzesco bent, kan je verschillende musea bezoeken. Het grootste museum is het kunstmuseum waar je onder andere enkele werken van Michelangelo kan aanschouwen. Daarnaast kan je er ook een verzameling oude muziekinstrumenten bekijken of binnengaan in het Egyptisch archeologisch museum of het Milanees archeologisch museum.

  • Het kasteel en de musea zijn dagelijks open tussen 7u en 19u30.
  • Op maandag blijven de musea wel dicht.
  • Je kan het kasteel zelf gratis binnengaan, maar om de musea te bezoeken moet je wel een toegangskaartje kopen.
  • Met één ticket kan je alle musea bezoeken. Bekijk de tickets en tours online, vanaf € 15.
  1. De kunstenaarswijk Brera

Ga tijdens je citytrip ook zeker eens naar de kunstenaarswijk Brera. Het is ongetwijfeld een van de mooiste buurten in het centrum van Milaan en daarom zeker een aanrader! Vroeger was Brera een kunstzinnige, Boheemse wijk, maar ondertussen is dit district geëvolueerd naar een chiquer gedeelte van de stad met veel eigen karakter.

Je wandelt er door smalle steegjes vol sfeervolle Italiaanse winkels en gezellige restaurants. In de wijk vind je verder ook heel veel kunstateliers waarvan je er enkele kan bezoeken. Ook ’s avonds komt Brera tot leven dankzij de toffe cafeetjes en restaurants.

Onze tip: ga zeker eens naar Brera om er ’s avonds te dineren. Je vindt er geweldige restaurantjes!
  1. Pinacoteca di Brera

Het Pinacoteca di Brera is het bekendste kunstmuseum van Milaan. Het museum is gevestigd in het Palazzo Brera, een prachtig stadspaleis dat het hart vormt van de authentieke wijk Brera. Dit kunstmuseum bestaat uit 16 grote kunstzalen waar vooral Italiaanse kunst tentoongesteld wordt.

Je kan hier meesterwerken bewonderen van onder andere Caravaggio, Rafael, Tintoretto, Veronese en Bellini. Later kwamen er ook schilderijen bij van internationale schilders bij zoals Rubens, Van Dyck en Velázquez. Het merendeel van de werken zijn barok van stijl, maar er is ook een zaal met moderne kunst. Daar hangen werken van onder andere Modigliani, De Chirico en Carrà.

Opvallend in het Pinacoteca di Brera: kleurrijke muren

In 2016 kreeg het kunstmuseum een nieuwe inrichting van de Britse architect Bradburn. De schilderijen hangen hier sindsdien tegen felgekleurde muren en dat zorgt voor een leuk effect.

In het Palazzo Brera kan je niet alleen het Pinacoteca bezoeken, maar ook een bibliotheek, een planetarium en een kleine botanisch tuin waar al eeuwenlang kruiden worden geteeld.

TICKETS: Je kan het museum ook bezoeken met een deskundige gids die je wat meer uitleg geeft over de beroemdste verzameling schilderijen van Milaan. Boek je rondleiding in het Pinacoteca di Brera online.

  1. Stap op de iconische oranje trams

Stap op de iconische gele trams van Milaan, sinds 1928 rijden ze al door de stad en daarmee ook het oudste rijdende openbaar vervoervoertuig ter wereld.

Je kan opstappen vlakbij de Duomo di Milano op tramlijn 1. Zo kan je door het centrum rijden en de belangrijkste bezienswaardigheden van Milaan zien. Je kan op en aftappen waar je wil, een kaartje is 90 minuten geldig. Lees meer over een rondrit met de historische gele tram in Milaan.

  1. Cimitero Monumentale

Het Cimitero Monumentale is de grootste begraafplaats van Milaan. Om de reusachtige begraafplaats binnen te gaan, wandel je eerst door een imposant gebouw. Je kan er kleine graven met een simpele grafsteen vinden, maar ook enkele erg opvallende tomben en zelfs graven die hun eigen kapel hebben. Verder vind je er ook het voormalige crematorium en het pantheon waar de bekende Milanezen begraven liggen. Ga op ontdekking tussen de meer dan 15.000 grafbeelden en zerken.

TICKETS: Om nog meer te weten met een begeleide wandeling (€ 33) op het kerkhof of koop je bustickets online naar het Cimitero Monumentale.

  1. Teatro Alla Scala van Milaan

De Scala van Milaan is zeker een bezoekje waard, ook als je niet van opera of ballet houdt. Dit is namelijk het oudste en het grootste operagebouw ter wereld. Aan de buitenkant lijkt het bouwwerk misschien wat sober, zeker in vergelijking met de imposante Dom, maar laat je niet misleiden.

Het interieur van de Scala van Milaan is rijkelijk versierd met rood fluweel en gouden details. Kijk ook zeker eens omhoog, want er hangt een indrukwekkende kroonluchter. We raden je aan om binnen te gaan bij het Museo Teatrale.

TIP: Vanaf het Museo Teatrale vertrekken de tours die je door dit mooie gebouw gidsen. Koop je tickets online voor een rondleiding door de Scala van Milaan voor € 29.

  1. Het San Siro voetbalstadion van Milaan

Het Giuseppe Meazza Stadium is het grootste voetbalstadion van Italië en één van de grootste van Europa. Het staat in de volksmond bekend als het San Siro stadion, genoemd naar de Milanese wijk waar het zich bevindt. San Siro is de thuisbasis van de twee gerenommeerde clubs AC Milan en Inter Milan en het is ook de thuis van het Italiaanse nationale elftal. Voor voetbalfans is San Siro dan ook een must-see in Milaan.

TOUR: Wil jij ook graag een kijkje nemen achter de schermen van de thuishaven van Inter Milaan en AC Milaan? Boek je tour door het San Siro stadion en ga mee met een rondleiding en ontdek de bijzondere geschiedenis in het museum.

  1. Santuario di San Bernardino alle Ossa

De Santuario di San Bernardino alle Ossa kerk in Milaan is vooral bekend om zijn ossuarium. De kleine zijkapel werd versierd met talloze menselijke schedels en botten. In 1210, toen een aangrenzende begraafplaats geen ruimte meer had, werd er een kamer gebouwd voor botten.

De botten aan de muren contrasteren sterk met het fresco op het plafond. Dat meesterwerk werd geschilderd door Sebastiano Ricci, een barokschilder uit Venetië. Een heel indrukwekkende bezienswaardigheid in Milaan en bovendien heb je gratis toegang.

  1. Giardini Pubblici

Het Giardini Pubblici is het andere grote park van de stad. Dit park werd al in de 18de eeuw aangelegd en is mooi ingedeeld met fonteinen, bomen, aangelegde wandelpaden, standbeelden... Het is nog steeds de perfecte plek om even tot rust te komen, weg van de drukte, en een mooie wandeling te maken of om er te picknicken.

Daarnaast vind je vlakbij de Giardini ook het natuurhistorisch museum en het planetarium. Had je graag een uitstapje gepland met kinderen? Dan is dit de ideale plek. Er is een speeltuin en heel wat open ruimte om te rennen en spelen.

LEESTIP: Ontdek nog meer van de mooiste en leukste musea in Milaan.
  1. De Biblioteca degli Alberi

De Biblioteca degli Alberi (Bibliotheek van bomen) is het derde stadspark van Milaan en is nog maar sinds oktober 2018 open. De gemeente wilde de oude lege terreinen rondom de Piazza Gae Aulenti omvormen een groene zone waar de inwoners van de stad konden ontspannen. Die opzet is zeker geslaagd! Naast dit park staan twee bekende appartementsgebouwen Bosco Verticale die helemaal bekleed zijn met planten.

In het stadspark bevindt zich een botanische tuin van tien hectare groot met in totaal 19 verschillende soorten bomen. Verder vind je in het park ook een speelplein, een fitnesszone, een terrein voor honden en enkele groentetuintjes. Bekijk het park en plein zeker eens vanuit de hoogte, het ziet er zeer bijzonder uit.

  1. San Maurizio kerk

De kerk van San Maurizio wordt de Sixtijnse kapel van Milaan genoemd. De kerk van San Maurizio is onlosmakelijk verbonden met het klooster dat ertegen ligt. Het is een van de oudste en grootste nonnenkloosters in de regio.

De buitenkant spreekt misschien weinig tot de verbeelding, maar de binnenkant is overweldigend mooi. Er is geen vierkante centimeter die niet beschilderd of versierd is. De prachtige fresco’s dateren uit de 16de eeuw en schitteren als nooit te voren dankzij een 30-jaar durende renovatie. Je ziet religieuze schilderingen en verschillende Bijbelse taferelen. Zo zie je de ark van Noah en Jezus aan het kruis. Verder wordt ook het leven van San Maurizio uitgebeeld, de heilige aan wie de kerk gewijd is. Een must-see in Milaan!

  1. Colonne di San Lorenzo

De Colonne di San Lorenzo is een reeks van 16 Romeinse zuilen die vlakbij de basiliek van San Lorenzo staan. Ze dateren uit de 2e en 3e eeuwen en zijn gebouwd in Korinthische stijl, maar werden pas in de middeleeuwen op hun huidige plek gezet. De zuilen kaderen de basiliek erachter. Het levendige plein naast de zuilen is populair bij jonge Milanezen.

  1. Nationale bibliotheek van Braidense

Deze 18e-eeuwse bibliotheek is ongetwijfeld één van de mooiste bibliotheken van Italië en omstreken. Deze plek is niet echt gekend onder toeristen en daarom niet veel bezocht. Houd er rekening mee dat je als bezoeker alleen de hoofdruimte kan zien, maar wanneer je in de buurt bent, loont het zeker de moeite om er eens binnen te gaan. Een bezoek aan de Braidense-bibliotheek hoeft niet meer dan een paar minuten te duren, dus mis het niet!

Openingsuren: De bibliotheek is dagelijks geopend, behalve op zondag en de toegang is gratis.
  1. Shoppen in het Quadrilatero d’Oro

Natuurlijk kan je deze modestad niet verlaten zonder te shoppen in één van de vele winkelstraten. In het centrum, vlakbij de Dom, vind je een hele hoop modewinkels. Je kan er shoppen bij dure merken als Chanel en Louis Vuitton, maar ook bij bekende ketens als H&M, Zara en Pull&Bear. Tussen al die grote namen liggen ook enkele leuke Italiaanse winkeltjes verstopt.

Ben je op zoek naar de grootste Italiaanse modeontwerpers en hun nieuwste collecties? Ga dan zeker eens naar het Quadrilatero d’Oro, het duurste winkelgebied van de stad Bekijk de ligging op de kaart. Een ander leuk idee is de conceptstore 10 Corso Como, een van de bekendste in Milaan (zie ligging op de kaart), een all-in-one voor iedereen die houdt van shoppen en genieten.

TIP: Echte koopjesjagers moet je naar de Franciacorta Outlet Village. Krijg kortingen tot 70% op de meest bekende internationale merken in meer dan 160 winkels. Voor € 20 kan je mee met een dagtrip vanuit Milaan naar het Oulet Village.

  1. District Porta Nuova

De hoogtepunten van een stad moet je altijd eens gezien hebben, maar soms is het ook leuk om eens ver van de toeristische trekpleisters te gaan. Als je graag een futuristisch kantje van Milaan wil leren kennen, zet het Porta Nuova district dan snel bovenaan je lijstje. In deze wijk vind je hi-tech winkels, leuke boekhandels, bars, cafés, talloze restaurantjes en discotheken: een totaal nieuwe en nog onbekende wijk in Milaan.

Het hart van Porta Nuova is het plein naast het treinstation Garibaldi, gewijd aan architect en ontwerper Gae Aulenti en bekroond met drie glazen wolkenkrabbers waaronder de Unicredit-toren, het hoogste gebouw in Italië.

Porta Nuova is bovendien verbonden met een voetgangers- en fietspad die je naar het Isola-district leiden: een nieuw, opkomend cultureel centrum vol kleine restaurants en gezellige plekjes Wil je Porta Nuova eens van bovenaf bezichtigen? Ga dan naar Piazza Gae Aulenti, hier kan je genieten van een prachtig uitzicht op de wijk en de skyline.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een hotel in de buurt van Porta Nuova? B&B Moscova Luxury ligt op 5 minuutjes wandelen van het zakendistrict én de kunstenaarswijk Brera. Meer info en boeken.

  1. City Life

Heb je nog wat tijd over in Milaan? Ga dan zeker eens naar de gloednieuwe woonwijk City Life. In deze buurt zal je vertoeven tussen de lokale bevolking. Je kan er al wandelend de buurt verkennen en een bezoekje brengen aan het nieuwe winkelcentrum, de bioscoop, restaurantjes, kinderspeelplaatsen en veel moderne woongebouwen.

Dit is ongetwijfeld het moderne Milaan op z’n best! In de buurt van de woonwijk vind je ook nog de kleurrijke moderne sculptuur Coloris van Pascale Marthine Tayou. Als je van moderne kunst houdt, kan je dit werkje ook meepikken tijdens je wandeling.

  1. Ontdek Milaan met de fiets

Milaan leent zich uitstekend tot een ontspannende fietstocht. Meer zelfs, het is de ideale manier om de stad te leren kennen. Niet alle bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar en met de fiets kan je ook de niet-toeristische wijken verkennen. Er worden verschillende begeleide fietstochten in Milaan georganiseerd:

  1. Hop-on-hop-off bus in Milaan

Nog een leuke manier om Milaan te verkennen, is de hop-on-hop-off bus

  • Er zijn in Milaan vier verschillende routes die verschillende toeristische trekpleisters met elkaar verbinden.
  • Je stapt of waar je wil, krijgt onderweg uitleg over de bezienswaardigheden die langs je voorbijglijden en je kan opnieuw uitstappen waar je maar wil.
  • Ook trekpleisters die iets verder van het centrum verwijderd liggen, zijn in de routes opgenomen.
  • Extra leuk: de bovenste verdieping van de dubbeldekker bus heeft geen dak zodat je Milaan met alle zintuigen kan leren kennen.
  • Je kan kiezen voor 1 dag, 2 dagen of 3 dagen toegang tot de hop-on-hop-off bus.

TICKETS: Tickets voor de hop-on-hop-off bus in Milaan boek je hier makkelijk online.

  1. Mooiste daguitstappen vanuit Milaan

Daguitstap naar het Comomeer

Het Comomeer ligt ten noorden van Milaan vlakbij de grens met Zwitserland aan de voet van de Alpen. Rond het helderblauwe meer liggen idyllische dorpjes verstopt tussen grote bergkloven. Je kan er historische gebouwen bezoeken, mooie wandelingen maken en heerlijke ijsjes eten. Vanaf het Comomeer kan je zelfs de besneeuwde bergtoppen rondom St Moritz zien liggen. Je kan vanuit Milaan op 45 minuten met de trein naar het Comomeer.

Onze tip: Wil je graag mee met een daguitstap of georganiseerde tour vanuit Milaan naar het Comomeer? Bekijk de verschillende tours en mogelijkheden hier.

Daguitstap naar Verona

Verona, iedereen kent het stadje van z'n bekende inwoners en hun balkonscène,.. jawel Romeo en Juliette. Wil je graag vanuit Milaan naar Verona en het dorpje bezoeken dat Shakespeare zo intrigeerde dat hij het in z'n epos liet afspelen? Ontdek dit prachtig Italiaanse dorpje en beleef er zelf de romantische geschiedenis.

TOUR: Ga mee met een daguitstap vanuit Milaan, voor € 89 bezoek je Verona en het nabij gelegen Gardameer.

Daguitstap naar Cinque Terre

Wil je graag de kleurrijke dorpjes aan de Italiaanse kust zien, dan is een bezoek aan de Cinque Terre een must. De 5 gekleurde dorpjes liggen zo'n 225 km van milaan (reken op een rit van 3 uur met de auto of bus). Op zich is het geen aanrader om de Cinque Terre af te rijden met de wagen (lees hier waarom). Ter plaatse verken je er de mooie Ligurische kust met de trein en boot.

TOUR: Wil je de gekleurde dorpjes zien? Ga mee met een daguitstap vanuit Milaan voor € 125. Een daguitstap is op zich ideaal om deze dorpjes te bezoeken én je hoeft jezelf niet druk te maken over het verkeer of een parkeerplaats.

Nog meer zien van Noord-Italië? Ontdek ook onze tips voor nog meer daguitstappen vanuit Milaan. Lees zeker onze blogpost en komt te weten wat onze 10 favoriete daguitstappen vanuit Milaan zijn.

  1. Waar overnachten in Milaan?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's appartementen in Milaan.

  • Liever wat minder uitgeven tijdens je verblijf in Milaan? Het Babila Hostel bevindt zich in de wijk ‘Porta Monforte’ en ligt in het centrum van de stad. Het hostel is gevestigd in een gerenoveerd historisch gebouw, waar gasten kunnen overnachten in een slaapzaal of privékamer. Meer info en boeken.
  • Maison Borella ligt op anderhalve kilometer van het centrum van Milaan in een hippe buurt vol bars en restaurants. Het viersterrenhotel is prachtig afgewerkt en heeft een gezellig binnenplein met terras. Sommige kamers hebben een balkon met uitzicht op het water. Meer info en boeken.
  • Hotel Magville is een 4*hotel in de ‘Zona Risorgimento’ in het centrum van Milaan. Deze accommodatie heeft een bar, een lounge en een gezellige tuin voor alle gasten. De tramhalte ‘P.za Tricolore’ ligt op 5 minuten wandelen en is je verbinding met de rest van de stad. Meer info en boeken.
  1. Filmpje: de highlights van Milaan

Benieuwd naar hoe Milaan eruitziet? Bekijk dit filmpje en vlieg langs de bekendste plekjes van de stad. Als je al dat moois in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Milaan moeten reizen!

  1. Download ook je gratis stadswandeling Milaan

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Milaan en ga op pad! Ideaal om Milaan volledig te verkennen op eigen tempo. Download onze gratis reisgids Milaan, dé ideale start voor je bezoek aan Milaan.

Milaan

Gratis stadswandeling Milaan downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 17 januari 2024 - vic

heeft mij enorm geholpen, zeker het uitgestippelde parcours.

- 3 januari 2024 - Wim Coucke

Mooie wandelingsuggesties. Kaartjes niet altijd even duidelijk.

- 26 augustus 2023 - Carine De Langhe

Zeer goed.

- 10 mei 2023 - Philip Sioen

Zeer overzichtelijke wandeling, foto´s, plannetje en vele links

- 7 maart 2023 - Krista Audenaert

Heel uitgebreide uitleg met veel tips wat je kan bezichtigen in en buiten Milaan. Tof dat er een uitgewerkte wandeling in de bundel zit.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?