10 x mooiste bezienswaardigheden in La Spezia: wat zien & doen rond de Golfo della Spezia

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x mooiste bezienswaardigheden in La Spezia: wat zien & doen rond de Golfo della Spezia

20 december 2023 in Ligurië0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in La Spezia & omgeving + tips

Het verkennen van de vijf dorpen van Cinque Terre wordt, ondanks de drukte, vaak beschouwd als hét hoogtepunt van een bezoek aan Ligurië. Maar er zijn nog andere interessante plekken in de buurt die een bezoekje waard zijn. Zo is La Spezia en alles rond Golfo della Spezia ook zeker de moeite om te ontdekken!

Lees in deze blogpost alvast meer over de mooiste plekjes in Golfo della Spezia.

Tours en tickets voor je bezoek aan La Spezia

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in La Spezia en omgeving bezoeken aan de hand van een georganiseerde tour? Gelijk heb je. Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of boek een onvergetelijke tour in La Spezia.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies in La Spezia en omgeving

Inhoud artikel

Kaartje met de bezienswaadigheden in de Golf van Spezia

  1. Verken de Cinque Terre vanuit La Spezia

La Spezia is het centrale punt van de Golfo della Spezia, ook wel Golfo dei Poeti genoemd. Geen toeval dat poëten als Byron en Shelley dit stukje van de Ligurische kust zo heerlijk mooi beschreven. De kleuren, de verscheidenheid van de natuur, de mildheid van de zon op de huid, het moet ook hen deugd hebben gedaan. Dit is ook een ideale plek om de Cinque Terre te bezoeken.

La Spezia bezit de belangrijkste marinehaven van Italië. Veel historische monumenten gingen helaas verloren tijdens geallieerde bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. Qua cultuur heeft La Spezia heel wat te bieden. Hierbij een overzicht.

Ontdek alvast enkele topbezienswaardigheden in La Spezia

  • Het Museo Lia gevestigd in een 17e-eeuws klooster. Hier wordt kunst gebracht vanuit de tijd van de Romeinen tot de 18e eeuw. Je ziet er onder andere glaswerk, ivoren en bronzen voorwerpen, religieuze voorwerpen, manuscripten, schilderijen uit de periode 13e tot 18e eeuw. De verzameling komt uit de privécollectie van Amedeo Lia. Meer info op de website.
  • Hedendaagse Kunst vanaf de 20e eeuw kan je bekijken in het CAMeC, het Centro Arte Moderna e Contemporanea.
  • Het zeevaartmuseum Museo Tecnico Navale toont de grootste verzameling wat er in Italië te zien is rond het thema van de uitrusting van de Italiaanse zeevaart. Het is gevestigd in een arsenaal dat eind 19e eeuw werd opgericht. Een wat speciale tentoonstelling is die van stempels en zegels die gebruikt werden op officiële documenten. Meer info op de site.

TIP DAGUITSTAPPEN: La Spezia is de perfecte uitvalsbasis om Cinque Terre te bezoeken, maar er valt heus nog veel meer te beleven dan dat! Bekijk het volledige aanbod tours en excursies naar Cinque Terre.

  1. Castello San Giorgio

Een van dé trekpleisters in La Spezia is toch wel het Castello San Giorgio. Kasteelliefhebbers kunnen deze dit imposante bouwwerk uit de 14de eeuw bezichtigen op de heuveltop van de stad. In het kasteel zit vandaag een museum gevestigd (zie info op de website) waar je het verleden van La Spezia als het ware herleeft. Je komt meer te weten over de geschiedenis, cultuur en tradities van de stad aan de hand van de fascinerende tentoonstellingen en een uitgebreide verzameling van kostbare voorwerpen.

Neem ook even de tijd om het indrukwekkende kasteel van buitenaf te bewonderen. Al heeft het kasteel meerdere renovaties en restauraties ondergaan, toch zijn er nog enkele originele kenmerken te herkennen. Zo heeft het nog steeds de 14e-eeuwse schietgaten aan de noordmuur, bedoeld ter verdediging. Geniet ook zeker van het uitzicht dat je hier hebt over de stad en de Golfo della Spezia.

LEESTIP: Mis niets met onze reisgids Ligurië & Piëmont inclusief tips, weetjes, wandelingen en de mooiste bezienswaardigheden.
  1. Portovenere

Portovenere heeft een paar blikvangers. Je ziet er fraai gekleurde huizen uit de 12e eeuw. Brede trappen leiden naar de San Pietro kerk met een gevel in zwart-witte strepen (ook binnenin), op een rots. Vanuit de loggia is het uitzicht trouwens adembenemend. Eind 12e eeuw werd de kerk al ingewijd. De gekleurde banden zijn een toevoeging uit de 13e eeuw. Een zittende ‘mamma’ (beeld Mater Naturae) vind je op een rots, En je hebt er misschien wel hét mooiste uitzicht op de vijf dorpen van Cinque Terre.

  1. San Terenzo

San Terenzo is een typisch vissersdorp met een kasteel uit de middeleeuwen. De kerk bezit werk van schilders uit de School van Genua en een mooi koorgestoelte. In Villa Magni verbleef de Engelse auteur Percy Byssche Shelley. Hij kwam om op zee op zijn jacht toen hij in een storm verzeilde. In dit dorp zijn er nog meer imposante villa’s met stijl te bespeuren. Daarnaast kan je hier ook even lekker uitrusten op een van de stranden.

  1. Lerici

San Terenzo ligt op zo'n twee kilometer afstand van het grotere Lerici. Op een halfuurtje wandelen kan je de stad al makkelijk bereiken. Lerici heeft een mooie ligging in een baai. Je hebt er, hooggelegen op een rots, een middeleeuws deel tussen het 13e-eeuwse kasteel en een haventje. Dat kasteel moest de bevolking beschermen tegen aanvallen vanuit het naburige Portovenere. Het nieuwere deel strekt zich uit vanaf de zee naar de heuvels. Andere bezienswaardigheden zijn de Chiesa di Francesco (halfweg 17e eeuw), de bidplaats Santa Rocco met een gevel in barokstijl en de gotische klokkentoren.

BOOTTOCHT: Stap aan boord van een boot en verken de 3 eilanden in de Golf van La Spezia. Laat je betoveren door de ongerepte baaien die alleen toegankelijk zijn vanaf de zee en ga heerlijk zwemmen in het helderblauwe water. Een van de plekken waar je halt houdt, is het gezellige Lerici! Boek je boottocht in de Golf van La Spezia.

  1. Tellaro

De zee lijkt in Tellaro wel zo de straten op elk moment te kunnen binnenstromen. Zo dicht liggen de huizen tegen het water. De kerk ligt op een uitstekend partje land, wat een spectaculair zicht oplevert. ’s Avonds met de verlichting oogt Tellaro nog romantischer. Absoluut de moeite waard om te bezoeken tijdens je rondreis in Ligurië.

  1. Montemarcello

Montemarcello ligt beschermd in het groen bij de zee, op een hoogte van bijna 300 meter. De omgeving is een beschermd natuurpark waar je heerlijk kan wandelen in de bossen. De villa’s zitten er in een mooi pastelkleurtje. Wandelen door de nauwe steegjes brengt de beleving terug van de tijd van toen.

Sinds 1997 wordt er een kunstbiënnale gehouden in het gehucht La Marrana bij het echtpaar Bolangaro. De tuin is omgebouwd tot een park waarin kunstenaars met naam kunnen tentoonstellen. Je vindt er werken van ondermeer Joseph Kosuth, Luigi Mainolfi en Jan Fabre.

  1. Sarzana

Sarzana ligt op ca. 15 kilometer van La Spezia. Je vindt er nog tal van resten die getuigen van een rijk verleden. Ook de goed bewaarde burcht Fortezza di Sarzanello kan je bezoeken (torens, gevangenis, folterkamer, ...). Prachtige vergezichten vanop de donjon op stad en Apennijnen uitlopers. De burcht ligt buiten het centrum van Sarzana.

  1. Maak een daguitstap naar de Cinque Terre vanuit La Spezia

La Spezia is de perfecte uitvalsbasis om Cinque Terre te bezoeken. Er worden verschillende excursies en dagtochten georganiseerd naar de kleurrijke dorpjes van de Cinque Terre. Bekijk het volledige aanbod excursies naar Cinque Terre vanuit La Spezia of ontdek alvast onze favorieten:

Overzicht aan excursies en tours naar de Cinque Terre

  1. Waar overnachten in La Spezia?

Ben je van plan om meerdere dagen in La Spezia te verblijven en ben je daarom nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Dan raden we aan om te verblijven in La Spezia zelf. Het is de ideale uitvalbasis om de steden en dorpjes rondom te verkennen. Ontdek alvast onze selectie favoriete verblijven of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's en appartementen in La Spezia.

Onze favoriete verblijven in en rond La Spezia

  • The Poet Hotel ligt in het centrum van La Spezia en beschikt over klassiek ingerichte kamers, een gezellige bar en een heerlijk continentaal ontbijtbuffet. Verder wordt het hotel omgeven door cafeetjes, restaurants en winkels en op wandelafstand van de haven en de boulevard langs de Ligurische Zee. Meer info en boeken.
  • Waterfront Cinque Terre is een modern appartement aan de promenade van La Spezia, aan de kust. Meer info en boeken.
  • Of overnacht in de charmante vakantieboerderij Gli Ulivi Di Montalbano. Deze accommodatie ligt op het rustige platteland, op slechts 5 minuten rijden van het centrum van La Spezia. De vakantieboerderij wordt omgeven door olijfbomen en boomgaarden en beschikt over ruime appartementen, een seizoensgebonden zwembad en produceert zijn eigen olijfolie. Meer info en boeken.
  1. Filmpje: Sfeerbeelden van het pittoreske La Spezia

Ben je benieuwd naar je bezoek aan het pittoreske La Spezia in Ligurië? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Italië.

  1. Download onze reisgids door Piëmonte en Ligurië

We hebben een unieke rondreis uitgestippeld die je door Piëmonte en Ligurië. De twee regio's hebben elk hun eigen troeven die je in deze 14-daagse autoreis zal leren kennen. Download hier onze gratis reisgids Piëmonte - Ligurië, of koop de volledige reisgids Piëmonte en Ligurië hier online.

Ligurië & Piëmonte

Gratis reisgids Ligurië en Piëmont downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?