Umbrië bezoeken? Dé 20 x bezienswaardigheden & steden + kaartje

Umbrië bezoeken? Dé 20 x bezienswaardigheden & steden + kaartje

8 januari 2024 in Umbrië28 reacties

De Italiaanse regio Umbrië, ligt centraal in Italië, op zo'n 90 minuten met de auto van Rome. Umbrië is nog niet zo gekend bij het grote publiek zoals de naastgelegen regio Toscane. Toch is Umbrië een prachtig gebied vol bezienswaardigheden waar je zeker eens een keer geweest moet zijn.

Het Groene Hart van Italië, zoals Umbrië ook wel genoemd wordt, staat bekend om de groene bossen en uitgestrekte heuvels, de vele wijn- en olijfgaarden, en de vele middeleeuwse dorpen en steden.

Inhoud artikel

Umbrië: het Groene Hart van Italië

Umbrië is gelegen in de vallei van de Tiber en het stuwmeer Lago di Corbara. Het wordt omgeven door de regio’s Toscane, Lazio en Marche in het centrum van het land.

De regio bestaat uit twee provincies, Perugia en Terni, waar vele middeleeuwse steden en dorpen te vinden zijn vol prachtige bezienswaardigheden als kerken en kastelen. De regio is vernoemd naar de stam Umbri, die zich in de zesde eeuw voor Christus in deze regio vestigde. Van deze stam zijn her en der nog sporen te bemerken in de omgeving.

Culinair genot

Umbrië staat bekend om de prachtige bossen, heuvels, rivieren en meren, maar kent ook meerdere culinaire begrippen. Zo is de regio een waar truffelparadijs, kan je er veel befaamde wijnen proberen, vind je hier de beste olijfolies en hebben slagers hier een bijna verheven positie. Na een dagje rondlopen door de prachtige historische centra kan je hier ook culinair genieten.

De regio kent tal van wijngaarden, ga mee met een wijnproeverij, boek je tour online vanaf € 18. Er zijn ook uitstappen en tours met een begeleide gids in de regio. Zo kan je Assis en Perugia verkennen, er zij ook mogelijkheden vanuit Rome, bekijk de tours hier.

 1. Perugia

Perugia is de hoofdstad van Umbrië en staat vooral bekend om de stadsmuren die het historische centrum omringen. In dit sfeervolle centrum vind je veel historische gebouwen zoals het Palazzo dei Priori en de Basilica di San Domenico terug langs de kleine steegjes en steile trappen. Daarnaast vind je echter ook de internationale universiteit Università per Stranieri in Perugia, waardoor de stad ook als een ware studentenstad kan worden gezien, vol met gezellige kroegen en heerlijke restaurants.

De stad staat verder ook bekend om de chocolade bonbon Baci Perugia, welke verpakt worden met een liefdesspreuk van een bekende historische schrijver. Elk jaar in oktober vindt hier dan ook het Eurochocolate festival plaats. Wanneer je een grote fan bent van jazz moet je vooral in juli de stad bezoeken tijdens het Umbria Jazz Festival.

Wil je graag meer te weten komen over Perugia? Ga mee met een prive wandeltocht door het historische centrum en ontdek verborgen pareltjes.
 1. Assisi

Assisi is één van de bekendste plekken van de regio. De heuvelstad deed in de twaalfde eeuw dienst als de geboorteplaats van Sint-Franciscus, de patroonheilige van Italië. De stad kent heel wat bezienswaardigheden, zoals twee middeleeuwse kastelen, Romeinse ruïnes, middeleeuwse gebouwen en smalle straatjes die je door de stad heen leiden.

De belangrijkste bezienswaardigheid is de Basilica di San Francesco d’Assisi. De basiliek bestaat uit twee kerken en werd in de dertiende eeuw gebouwd. Tegenwoordig huist de basiliek het graf van de patroonheilige en is het dan ook een populair bedevaartsoord. Verder vind je in de kerk veel fresco’s van laatmiddeleeuwse kunstenaars, zoals de Preek voor de vogels van Giotto.

Wist je dat we een compleet uitgewerkte autoroute hebben door Umbrië en Toscane? Zo ontdek je het mooiste van de beide regio's. Download je gratis rondreis Umbrië en Toscane en mis niets !
 1. Spello

Het stadje Spello, ongeveer tien kilometer ten zuiden van Assisi, lijkt enigszins op deze grote stad maar is een stuk minder toeristisch. De stad is zeer fotogeniek door de zachtroze gekleurde huizen langs pittoreske straten. In het historisch centrum kan je heel wat mooie monumenten terugvinden, zoals de Santa Maria Maggiore uit de twaalfde eeuw, de twee stadspoorten en de ruïnes van een Romeins amfitheater.

De stad is zeer geliefd onder de bezoekers doordat je overal vele bakken en potten vol bloemen tegenkomt. Tijdens de Infiorate, het feest van Corpus Christi of Corpus Domini in het tweede weekend na Pinksteren, komen er nog veel meer planten en bloemen naar buiten wanneer de hele stad in een kunstwerk van bloemen wordt getransformeerd.

Wist je dat je Umbrië ook kan bezoeken als een daguitstap vanuit Rome? Bekijk hier alle mogelijkheden, met ophaalservice aan je hotel.

 1. Montefalco

Montefalco wordt ookwel het Balkon van Umbrië genoemd. Dit ommuurde stadje torent namelijk hoog boven de wijngaarden uit, waar de druiven voor de wereldberoemde Montefalco Sagrantino wijnen worden geproduceerd. Deze heerlijke wijnen zou je na een dagje ronddwalen door de stad in een van de restaurants zeker moeten proberen.

Bezoek in Montefalco de San Francesco kerk, welke tegenwoordig dienst doet als een museum van de stad. Zo vind je er onder andere fresco’s van Gozzoli uit 1452, maar ook werken van Perugino en Tiberio d’Assisi. Ook de andere kerken in de stad zijn een bezoekje waard. Zo kan je in de Sant’Agostino kerk het halfzittende, gemummifceerde lichaam van een middeleeuwse pelgrim in een glazen kist bekijken.

Verken Montefalco en de regio, inclusief een wijnproeverij en olijfolie-proeverij, boek je tour online vanaf € 50.

 1. Trevi

Waar Torgiano een belangrijke wijnstad is, is Trevi de ‘Koningin van de Olijven’. Dit stadje wordt omringd door olijfgaarden waar één van de beste olijfolies van Italië wordt geproduceerd. Een bezoekje aan een olijfgaard is dan ook zeker een mogelijkheid in dit gebied. In de stad zelf kan je ook meer dan genoeg bezienswaardigheden vinden, want binnen de twee stadsmuren vind je maar liefst 20 oude kerken, zoals de Duomo di Sant’Emiliano.

 1. Nationaal Park Monti Sibillini

Het Parco Nazionale dei Monti Sibillini is het grote natuurpark van Umbrië, gelegen rondom de 2500 meter hoge Monte Sibillini. Het park is zeer geliefd onder wandelaars, bergbeklimmers en natuurliefhebbers, en met een beetje geluk is het mogelijk om een aantal bijzondere bewoners, zoals wolven, steenarenden en valken, te spotten.

Aan de voet van de Monte Sibillini vind je de Piano Grande, op een hoogte van 1500 meter. Deze vlakte van 20 vierkante meter verandert in het voorjaar in een prachtige bloemenzee van geel, rood en blauw. Dit is goed te bezoeken vanuit het dorpje Castelluccio di Norcia, het hoogstgelegen dorpje van de Apennijnen op een hoogte van 1450 meter.

 1. Norcia

In de heuvels voor Monti Sibillini ligt de stad Norcia, omgeven door de 14de-eeuwse stadsmuren. De stad staat vooral bekend als een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan het park van Monti Sibillini, maar kent ook een aantal mooie bezienswaardigheden zoals Romeinse overblijfselen en verschillende kerken. De Sint Benedictus basiliek is hier een voorbeeld van.

Waar de stad echter het meest bekend om staat is de norcineria. De regio rondom Norcia staat namelijk bekend om de jacht op voornamelijk wild zwijn. Er worden dan ook vele worsten, hammen en andere vleeswaren van voornamelijk varkens en wild zwijn geproduceerd. Overal door de stad vind je dan ook vele slagers, de norcineria, die allerlei lekkernijen hebben uitgestald in de etalages en toonbanken.

Norcia is verder ook het epicentrum van de zwarte truffel of wintertruffel. Deze zijn in januari op hun best en worden in veel restaurants in de stad verwerkt in sauzen, risotto’s, pasta’s en andere gerechten, maar ook in heerlijke chocoladetruffels.

 1. Spoleto

De ommuurde heuvelstad Spoleto wordt vaak gezien als één van de mooiste steden van Umbrië. Door middel van ondergrondse roltrappen klim je omhoog naar het historisch centrum, waar je heel wat bijzondere monumenten terug kan vinden.

De Ponte delle Torri is het beroemdste monument van de stad. Dit dertiende-eeuwse aquaduct gebouwd op Romeinse funderingen is maar liefst 230 meter lang.

Ook de Basilica di San Salvatore is een bijzondere bezienswaardigheid. Deze kerk dateert uit de vierde en vijfde eeuw en combineert de restanten van een Romeinse tempel met één van de belangrijkste voorbeelden van vroegchristelijke architectuur. Het is dan ook vanzelfsprekend dat deze kerk op de UNESCO-werelderfgoedlijst is toegevoegd.

 1. Ferentillo

Het 14de-eeuwse Ferentillo ligt verscholen tussen de bergen. De stad heeft heel wat oude opgravingen van zowel de Romeinen als de Etrusken, evenals verschillende middeleeuwse bouwwerken.

Het hoogtepunt van de stad is echter het mummiemuseum dat onder de Santo Stefano kerk gelegen is. Hier zijn enkele lichamen te zien die door zeldzame schimmels in mummies zijn veranderd.

 1. Cascata delle Marmore

De Cascata delle Marmore, vlak bij de stad Terni, is de grootste waterval ter wereld die ooit door mensen is gemaakt. De waterval werd door de Romeinen gemaakt in de 3de eeuw voor Christus om het water van de Velino rivier weg te leiden van de Rieti vallei.

 • De waterval is met 165 meter één van de hoogste watervallen van Italië.
 • De waterval wordt door dammen gereguleerd en wordt een paar keer per dag aangezet, gewoonlijk tussen 12u en 13u en tussen 16u en 17u, wel met extra beurten in vakanties en op feestdagen.
 • Rondom de waterval vind je ook meerdere wandelroutes die je onder andere naar de uitkijkpunten Specola en Balcone degli Innamorati leiden.

Wil jij ook graag Umbrië verkennen? Download onze gratis route door Umbrië, deze brengt je langs alle highlights van de regio.

 1. Narni

Narni wordt beschouwd als het geografisch centrum van Italië. Dit heuveldorp was al in de Romeinse tijd een belangrijke nederzetting en heeft later in de 12de tot de 14de eeuw deel uitgemaakt van de pauselijke staat.

Het is een kleinere stad dan de meeste andere in Umbrië, maar kent desondanks heel wat prachtige bezienswaardigheden. Het Romeinse Palazzo dei Priori, de Duomo van San Giovenale uit de twaalfde eeuw en de Rocco Albornoziana uit de veertiende eeuw zijn enkele voorbeelden. De grootste bezienswaardigheid is echter de Ponte d’Augusto, één van de grootste Romeinse bruggen ooit gebouwd, waarvan er nog maar één boog over is.

Daarnaast vind je er ook de Ponte Cardona, een andere oude Romeinse brug, waar je een herkenningsteken vindt voor het centro geografico van Italië.

 1. Amelia

Het stadje Amelia werd al door de Umbri opgezet en wordt daardoor vaak gezien als de oudste stad van Umbrië. De stad zou door de Umbrische koning Ameroe opgericht zijn en origineel de naam Ameria hebben gekregen.

De stad staat vooral bekend om de stadsmuren van 720 meter lang en 3,5 meter dik, die deels waarschijnlijk terug dateren tot de tijd van Ameria. In de muur kan je ook nog vier stadspoorten terugvinden. Verder zijn er in Amelia heel wat opgravingen uit de Romeinse tijd gedaan. Deze zijn veelal in het Museo civico di Amelia terug te vinden. Hier kan je onder andere het bronzen beeld van Germanicus aanschouwen.

 1. Todi

De stad Todi biedt door de ligging op een heuvel zo’n 400 meter boven de Tiber een prachtig uitzicht over de omgeving van Umbrië. Net als vele andere plaatsen in de regio heeft de stad een mooi middeleeuws centrum waar je onder andere de prachtige kathedraal van Todi uit de elfde eeuw kan vinden. Het hoogtepunt van de stad zijn toch wel de verschillende Palazzos uit de 13de eeuw rondom het Piazza del Populo.

Todi en omgeving verkennen? Ga mee met een tour of een gegidste wandeling door het historische centrum, bekijk de mogelijkheden en boek online.

 1. Deruta

Het middeleeuwse dorpje Deruta kent een aantal mooie bezienswaardigheden zoals de gotische San Francesco kerk, maar het dorp staat vooral bekend om de maiolica, met de handbeschilderd keramiek. De lokale klei wordt al sinds de vroege Middeleeuwen hiervoor gebruikt en nog steeds worden de keramieken over de hele wereld geëxporteerd. Een aantal van de mooiste keramieken zijn terug te vinden in het Museo Regionale della Ceramica.

Wist je dat je Umbrië ook kan bezoeken als een daguitstap vanuit Rome? Bekijk hier alle mogelijkheden, met ophaalservice aan je hotel.

 1. Torgiano

Het stadje Torgiano ligt op het kruispunt van de rivieren Tiber en Chiascio, zo’n tien kilometer ten zuidoosten van Perugia. Ondanks dat de stad meerdere mooie bezienswaardigheden heeft, zoals een 13de-eeuwse verdedigingstoren, zijn de grootste attracties van de stad vooral het Museo del Vino en het Museo dell’Olivo e dell’Olio. Hier vertellen ze je meer over de wijn- en olijfbouw van de regio. Ook staat de stad bekend om de Torgiano Rosso Riserva wijn, een heerlijke rode wijn die je op veel plekken in de stad kan proeven.

 1. Gubbio

Gubbio is een goed bewaard middeleeuws heuveldorp aan de voet van de Apennijnen. In de stad vind je dan ook heel veel bezienswaardigheden uit de middeleeuwen en de renaissance. Buiten de stad zijn ook een aantal Romeinse monumenten gelegen, zoals een amfitheater en mausoleum.

Alle huizen in de stad zijn gemaakt van geel kalksteen en hebben daken van terracotta tegels, en ook veel van de 14de- en 15de-eeuwse paleizen volgen deze bouwstijl. Daarnaast is de Duomo van Gubbio is een zeer belangrijk monument in de stad door de roosvenster met de symbolen van de Evangelisten. Ook de Basilica di Sant’Ubaldo is een grote bezienswaardigheid.

Elk jaar wordt op 15 mei het Corsa dei Ceri gehouden in Gubbio, de race van de kaarsen. Tijdens dit festival worden drie enorme houten kaarsen van zo’n 400 kilo, symbool voor de patroonheiligen Sant’Ubaldo, San Giorgio en Sant’Antonio, op de schouders van sterke mannen door de straten gedragen naar de kerk van Sant’Ubaldo. De kerk ligt ongeveer 300 meter hoger dan het vertrekpunt. Sant’Ubaldo dient als eerste bij de kerk aan te komen.

 1. Lago Trasimeno

Het Lago Trasimeno is één van de mooiste en één van de grootste meren van Italië. Dit meer, ten westen van Perugia, is dan ook een belangrijk toeristisch gebied binnen Umbrië. Rondom het meer vind je verschillende stranden waar je heerlijk tot rust kan komen of waar je objecten kan huren voor de watersport op het meer. Daarnaast lopen er vele wandelingen en fietsroutes rondom het meer en is het een belangrijk broedgebied voor vele vogels. In het meer vind je drie eilanden die per veerboot te bereiken zijn.

Rondom het meer zijn ook vele idyllische steden en dorpen te vinden. Zo is Castiglione del Lago één van de mooiste steden van de regio en heeft deze heuvelstad en prachtig historisch centrum met een kasteel dat boven het strand uitsteekt.

 1. Città della Pieve

Het kleine dorpje Città delle Pieve is de geboorteplaats van de kunstenaars Pietro Vannuci, beter bekend als Il Perugino, en Niccolò Circignani. Daarnaast is het dorp ook een belangrijke vindplaats van verschillende Etruskische tombes. Wat Città delle Pieve helemaal bijzonder maakt is de Vicolo Baciadonne Città della Pieve (zie ligging op de kaart). Dit is één van de smalste steegjes van Italië met een breedte van maar 43 centimeter.

 1. Orvieto

Gelegen op een plateau van vulkanisch tufsteen op 300 meter hoogte ligt de stad Orvieto. Deze oude Etruskische vestingstad huist de prachtige Duomo di Orvieto, een 13de-eeuwse gotische kathedraal. De gevel van de kathedraal is bekleed met mozaïek en in de kerk kan je veel beeldhouwwerken en fresco’s terugvinden. De kathedraal is gebouwd met stenen die uit het onderliggende rotsplateau zijn gehakt, waardoor het ook mogelijk is om onder de stad een wandeling te maken door het ondergrondse gangenstelsel.

Een andere aanrader is een wandeling naar de bodem van een 16de-eeuwse put van 62 meter diep. Daarnaast staat de stad bekend om de witte wijn Orvieto Classico die je zeker eens moet proberen in één van de restaurantjes van de stad.

 1. Extra: Civita di Bagnoregio

Technisch gezien ligt het spectaculaire middeleeuwse stadje Civita di Bagnoregio in de regio Lagio, net buiten de grens van Umbrië, maar als je toch in de buurt bent is dit een niet-te-missen dorpje. Het stadje staat ook wel bekend als het stervende stadje, ligt in de provincie Viterbo, 110 km ten noorden van Rome. Civita di Bagnoregio wordt stervend genoemd omdat de grond van het stadje beetje bij beetje afbrokkelt. Er wonen nog zo'n 10 mensen in het dorpje.

 1. Waar overnachten in Umbrië?

Voor je vakantie in Umbrië, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Umbrië online bekijken.

Agriturismo Casa Antheia

Ondergedompeld in de mooie natuur vind je het Agriturismo Casa Antheia. Het huisje heeft een typisch Umbrische boerderijstructuur en is ingericht met landelijke elementen en met respect voor de lokale traditie en het comfort van de moderniteit. Op slechts een paar kilometer van het verblijf ligt Monteleone d'Orvieto, een oud middeleeuws dorp, gelegen op een van de heuvels die het Orvieto-gebied scheiden van Città della Pieve. Meer info en boeken.

B&B Antica Sosta Apartments

B&B Antica Sosta Apartments is gevestigd in een gerenoveerd 15e-eeuws gebouw wat ooit een boerderij was, in Moneteleone D'Orvieto. De Bed & Breakfast is omgetoverd tot twee appartementen van charme en comfort. De B&B beschikt over een tuin waar je even tot rust kan komen en een patio met tafels, stoelen en een barbecue voor bij mooi weer.

Alle kamers zijn voorzien van een eigen badkamer en zijn ingericht in een rustieke stijl met stenen muren en plafonds met houten balken. Meer info en boeken.

Torre del Flaco

Het landhuis Torre del Flaco is gelegen op een heuvel met uitzicht op een prachtige vallei en groene bergen, op nog geen drie kilometer van het stadscentrum. Volledig gerestaureerd en opnieuw ingericht, behoudt dit huis toch nog het uiterlijk en de smaak van de oudheid. En in het prachtige zwembad met kristalhelder water, in een tuin met rozen, olijfbomen en lavendel, heb je een adembenemend uitzicht op de bergen en de vallei en kan je uren luieren onder de Italiaanse zon! Meer info en boeken.

 1. Kaartje met de mooiste dorpjes & bezienswaardigheden in Umbrië

 1. Filmpje: breng een bezoek aan Umbrië

Benieuwd naar hoe Umbrië eruit ziet? In deze video nemen we je mee naar deze prachtige regio in Italië. Als je dit zelf ook eens wil ervaren, zal je natuurlijk zelf naar Umbrië moeten afreizen.

 1. Mis niets: download onze gratis reisgids Umbrië

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Umbrië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download onze gratis rondreis Umbrië, een complete route langs alle bezienswaardigheden gedurende 8 dagen.

Umbrië rondreis

Gratis reisgids Umbrië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 12 april 2024 - guido spildooren

Zeer overzichtelijk - eerder beknopt, maar toch volledig met beschrijvingen, kaartjes en vele praktische tips ivm bezienswaardigheden, ook voor de 'doe het zelf reiziger' een handig en interessant hebbeding. De manier waarop de gids is samengesteld getuigt van veel ervaring! 10/10 score!

- 23 juni 2023 - Ria vanbroekhoven

Was zeer mooi, mooie uitstappen gemaakt

- 30 april 2023 - Ronny Laga

Zeer interessant,leuk om te lezen.

- 16 april 2023 - Vanda Saarloos

Het ziet er volledig uit en goed overzichtelijk. Ik heb al vaker met veel plezier van jullie site gebruik gemaakt. Het overzicht is gedownload en uitgeprint. We gaan eind van de week naar Umbrië en het ligt klaar om te gebruiken.

- 27 maart 2023 - guido

Erg interessante gids die het wat minder toeristische en wat onbekende, maar zeker zo interessante Umbrië mooi in de verf zet met vele praktische en up to date tips en beschrijvingen die een mooie aanvulling en naslagwerk kunnen zijn in voorbereiding van een reis met bestemming Umbrië (en Toscane) dit jaar ( en uiteraard ook wellicht nog tijdens deze reis)

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?