FB

Hoe Pompeii en de Vesuvius bezoeken? Geschiedenis, info & tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Hoe Pompeii en de Vesuvius bezoeken? Geschiedenis, info & tips

12 december 2018 in Italië1 reactie

De meeste mensen kennen het verhaal van Pompeï en de uitbarsting van de vulkaan Vesuvius in de Romeinse tijd wel. Pompeï werd jaren geleden onverwachts opgeschrikt door de Vesuvius. Het duurde niet lang vooraleer de lava en het stof zich meester gemaakt hadden over deze plek. Tegenwoordig zijn de restanten van deze oude stad de belangrijkste bezienswaardigheden van Pompeii. Tijdens een bezoek lijkt het net alsof je terug in de tijd stapt.

Combineer een bezoek aan de stad Pompeï met een beklimming van de Vesuvius vulkaan, een geslaagde dagtrip! Lees onze tips, tickets online boeken en wachtrijen over te slaan.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van Pompeï

1.1. Ontstaan van Pompeï

Het stadje Pompeï bestond al zo’n 700 jaar voor Christus en viel sinds de 4de eeuw voor Christus onder het Romeinse bewind. In de periode hierna werd het al snel een belangrijke haven vanwaar goederen aan land werden gebracht en doorgestuurd naar Rome.

1.2. De eerste aardbevingen

In de eerste decennia na Christus werden er verschillende aardbevingen gevoeld, waarbij er op 5 februari in het jaar 62 een heftige aardbeving plaatsvond die voor veel schade zorgde. Na deze aardbeving moesten een aantal gebouwen herbouwd worden, maar in het jaar 79 waren sommige gebouwen nog steeds niet hersteld.

In augustus 79 werden er weer verschillende aardbeving gevoeld en na een paar dagen barstte op 24 augustus de Vesuvius écht uit, waarbij de top van de vulkaan explodeerde.

1.3. De uitbarsting van Vesuvius

Onder andere het stadje Pompeï werd met zo’n 10.000 bewoners begraven onder het stof en as dat bij de uitbarsting van Vesuvius vrij kwam. De bewoners werden onder andere door stenen geraakt, gezandstraald, verbrandden levend of stikten in de giftige gassen die bij de uitbarsting vrijkwamen.

Plinius de Jongere beschreef de ramp in een brief aan Tacitus. Plinius verbleef in de stad Kaap Misenum aan de andere kant van de baai en kon vanuit zijn vertrekken de uitbarsting van de vulkaan en alle gevolgen op de voet volgen. Door deze beschrijving is de uitbarsting van 79 bekend geworden.

1.4. Kleinere uitbarstingen

Na de grote uitbarsting van 79 is de vulkaan nog meerdere keren uitgebarsten, maar op die van 1631 na waren de uitbarstingen niet zo zwaar als de uitbarsting die Pompeï ten onder bracht. Zowel in de 18de en 19de als in de 20ste eeuw heeft de vulkaan van zicht laten horen, waarbij de laatste kleine uitbarsting in 1944 was.

1.5. Opgravingen

Aan het eind van de 16de eeuw werden de overblijfselen van Pompeï ontdekt, maar deze werden snel weer bedekt. Pas in de 18de eeuw begonnen archeologen met de daadwerkelijke uitgravingen, nadat de Spaanse militaire ingenieur Rocque Joaquin de Alcubierre een deel van de stad uitgroef. Karl Weber liet vervolgens de eerste daadwerkelijke uitgravingen doorgaan, waarna voor een aantal decennia lang gewerkt werd aan de opgravingen.

1.6. Toerisme & UNESCO

Pompeï is al sinds de eerste opgravingen een belangrijk toeristenpunt geweest en in 1997 werd het Vesuvius Nationaal Park aan de UNESCO Werelderfgoedlijst toegevoegd.

 1. De Vesuvius vulkaan

De Vesuvius is de enige vulkaan die op het vaste land van Europa gelegen is en nog steeds actief is. De vulkaan liet zich in 1944 nog kort horen en is de laatste jaren erg onrustig geweest. Desondanks is het mogelijk om naar de krater te lopen. Er loopt een wandelpad vanaf een hoogte van 1000 meter naar de top van de vulkaan.

Deze wandeling duurt ongeveer een halfuur tot een uur. De route begint in een bosrijk gebied en wordt steeds kaler. Op de top kom je terecht bij een donkere kuil waar stoom uit opstijgt.

De vulkaan is gelegen in het Parco Nazionale del Vesuvio, een groot nationaal park waar nog een netwerk van mar liefst 54 kilometer aan wandelpaden te vinden is. Door de vulkanische grond is de aarde hier erg vruchtbaar en het is dan ook een zeer groen gebied.

 1. Pompeï: wat te zien?

Doordat het as waarmee het stadje bedekt werd een groot deel hermetisch afdekte zijn er nog veel resten van de stad goed te zien, maar er zijn ook versteende lichamen terug te zien.

3.1. Het Forum van Pompeï

Het Forum van Pompeï is één van de belangrijkste bezienswaardigheden. Aan het plein liggen het gerechtsgebouw, het verkiezingsgebouw en verschillende tempels. Daarnaast ligt er aan het forum een opslagplaats met voorwerpen die teruggevonden zijn, waaronder beeldhouwwerken, kruiken en zuilen. Ook zijn hier een paar kopieën van gevonden versteenden lichamen te vinden.

3.2. Het amfitheater

Het amfitheater van Pompeï ligt tegen de stadsmuur aan. Dit amfitheater had plaats voor zo'n 5.000 bezoekers. Het theater wordt vandaag de dag vaak bezocht en bewonderd door toeristen.

3.3. Badhuizen

In Pompeï zijn ook verschillende badhuizen terug te vinden. In de badhuizen zijn de verschillende ruimtes nog terug te vinden, en ook zijn een groot deel van de versieringen nog terug te zien.

3.4. Winkels

Ook vind je nog verschillende winkels terug die oorspronkelijk in Pompeï stonden, waarbij zelfs de toonbanken nog aanwezig zijn.

3.5. Villa dei Misteri

Het Villa dei Misteri is één van de best bewaarde gebouwen van Pompeï. Dit huis was hoogstwaarschijnlijk de residentie van een rijke Romein, wat te zien is aan de luxurieus versierde ruimtes, de aangelegde tuinen en de verschillende fresco’s die in het huis te vinden zijn.

 1. Openingstijden

4.1. Vesuvius

Het is het gehele jaar door mogelijk om de Vesuvius te beklimmen. Tussen november en februari is het pad geopend tussen 09:00 en 15:00 uur, tussen maart en oktober tussen 09:00 en 16:00 uur en van april tot en met september van 09:00 tot 17:00 uur. In de zomermaanden van juli en augustus zijn de openingstijden verlengd van 09:00 tot 18:00 uur.

4.2. Pompeï

Pompeï is het gehele jaar door geopend, behalve op 1 januari, 1 mei en 25 december. Tussen november en maart zijn de opgravingen tussen 08:30 en 17:30 uur te bekijken, waarbij het ticketkantoor om 15:30 uur sluit. Tussen april en oktober is het gebied geopend tussen 08:30 en 19:30 uur. In deze periode sluit het ticketkantoor om 18:00 uur.

 1. Hoe en waar ticket kopen?

5.1. Vesuvius

 • Tickets voor het wandelpad naar de top van de Vesuvius zijn ter plekke bij de ingang van het pad te verkrijgen.
 • Tickets voor studenten tot 24 jaar krijgen korting en kinderen die kleiner zijn dan 1 meter 20 kunnen gratis naar boven.
 • Bij het ticket zit een begeleide tour inbegrepen. Langs de wandeling vind je een houten hutje waar de gidsen zich bevinden. Hier kan je vragen wanneer je met een rondleiding mee kan. De rondleidingen worden in het Engels, Duits, Frans en Italiaans gehouden.
 • Georganiseerde tours en daguitstappen zijn online te boeken

5.2. Pompeï

 • Tickets voor Pompeï zijn zowel ter plekke bij het kassakantoor als online te koop. Je kan zowel standaardtickets kopen als tickets met voorrang of begeleide tours.
  Er is korting voor mensen tussen de 18 en 24 jaar uit de Europese Unie. Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis naar binnen.
 • Verder kan je ook een audiogids boeken of een gids boeken tet plekken. Wees hier wel vroeg bij.

Onze tip: Boek je tickets online, zo ben je zeker dat je binnen kan en hoef je niet aan te schuiven in de soms (zeer) lange wachtrijen.

 1. Tips om de wachtrijen te vermijden

Het is aan te raden om vooraf je kaartje online te kopen voor Pompeï, zodat je niet een half uur in de rij voor de kassa hoeft te staan.

Daarnaast is het aan te raden om in het laagseizoen een bezoek te brengen aan beide de Vesuvius en Pompeï. In deze periode is het nog niet zo druk bezocht.

 1. Wegbeschrijving

7.1. Vesuvius

7.1.1. Met het openbaar vervoer

Er gaat 2 keer per dag een directe busverbinding vanaf het station van Napels Garibaldi naar de Vesuvius. Daarnaast kan je met de Circumvesuviana naar het station Pompeii Scavi-Villa dei Misteri gaan gaan en kan je vanaf daar een minibus van EAV nemen, die je voor €3,10 in ongeveer 40 minuten naar de ingang van het wandelpad brengen.

7.1.2. Vanaf Pompeï

Wanneer je vanuit Pompeï doorgaat naar de Vesuvius kan je ofwel teruglopen naar het station Pompeii Scavi-Villa dei Misteri en daar de EAV bus nemen, maar het is ook mogelijk om deze bussen vanaf de ‘Pompei Anfiteatro’ uitgang te nemen. De bus rijdt tussen 08:00 en 15:30 uur naar de Vesuvius.

7.1.3. Met de auto

De Vesuvius ligt op zo’n 20 minuten rijden van Napels vandaan. Parkeren kan op 2 parkeerplaatsen, één op een hoogte van 800 meter en één bij de ingang op 1000 meter hoogte. De bovenste parkeerplaats is zeer druk bezocht en is al snel vol, en het is dan ook aan te raden om bij de lagergelegen parkeerplaats de auto neer te zetten. Parkeren kost hier €5 en vanaf hier kan je voor een retourtje van €2 naar het startpunt van de wandelroute naar de krater gebracht worden met een pendelbus. Wanneer je dit stuk besluit te lopen is het vanaf de parkeerplaats nog driekwartier lopen naar het startpunt.

7.2. Wegbeschrijving naar Pompeï

7.2.1. Met het openbaar vervoer

Met de Circumvesuviana is het mogelijk om vanaf het station van Napels Garibaldi naar het station Pompeii Scavi-Villa dei Misteri te gaan. Een ticket kost €2,80 en de reis duurt ongeveer 35 minuten.

7.2.2. Met de auto

Pompeï ligt op ongeveer 30 minuten rijden van Napels vandaan. Parkeren kan bij de parkeerplaats die vlakbij de ingang van het stadje ligt. Hier betaal je €2 per uur voor.

7.2.3. Vanaf de Vesuvius

Wanneer je vanaf de Vesuvius doorgaat naar Pompeïi kan je ofwel teruggaan naar het station Pompeii Scavi-Villa dei Misteri, of je kan de EAV bus naar de ingang Pompei Anfiteatro nemen. De bus rijdt tussen 09:00 en 17:40 uur naar Pompeï.

 1. Praktische info

 • Wanneer je met het openbaar vervoer naar Pompeï gaat is het aan te raden om de ticketverkopers bij de uitgang van Pompeii Scavi-Villa dei Misteri te negeren. De tickets die zij verkopen zijn duurder dan de tickets die bij het kassakantoor of online te verkrijgen zijn en niet alle verkopers zijn even eerlijk over de geldigheid van de tickets.
 • Er is amper schaduw in Pompeï en bovenop de Vesuvius, en bij warm weer doe je er dan ook goed aan om naast zonnecrème ook een hoed en genoeg water mee te nemen.
 • Grote tassen en koffers zijn niet toegestaan in het gebied.
 • Wanneer je beide de Vesuvius en Pompeï op één dag wilt bezoeken is het aan te raden om eerst de Vesuvius te beklimmen en daarna door te gaan naar Pompeï. Zo doe je de beklimmen terwijl het nog niet heel warm is en kom je in Pompeï wanneer de meeste mensen al weer vertrokken zijn.
 • Een hoop voorwerpen en mozaïeken uit Pompeï zijn terug te vinden in het Nationaal Archeologisch Museum van Napels, waar ook objecten uit de stad Herculaneum te vinden zijn, welke net als Pompeï door de vulkaanuitbarsting begraven werd.
 • Boek je tickets online, zo ben je zeker dat je binnen kan en wachtrijen kan overslaan.
 1. Filmpje: kom meer te weten over de vernieling van Pompeï

In dit filmpje kan je nog even terugblikken op de geschiedenis van Pompeï. Neem tegelijk ook een kijkje in de stad en naar alle overblijfselen die je ook zelf kan gaan bezoeken.

 1. Extra: download je gratis reisgids Napels

Wil je zeker niets missen tijdens je vakantie in Napels? Dan is er goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Napels met 49 topbezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een volledig uitgestippelde rondreis en ga op pad. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Napels-Amalfi-Pompeii om in de stemming te komen!


Geschreven door

Wouter Coppens

Reisroutes in de buurt

Napels stadswandeling

Baai van Napels en Amalfi kust
Premium

Napels en Sorrento rondreis

Baai van Napels en Amalfi kust
- 20 november 2018 - Auktje

Een compacte gids en zeer behulpzaam bij een bezoek aan deze strek.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?