Pompeii bezoeken + Vesuvius? Alle bezienswaardighden, hoe er naartoe alle tips + info

Volledige reisgids kopen voor € 10

Pompeii bezoeken + Vesuvius? Alle bezienswaardighden, hoe er naartoe alle tips + info

18 januari 2022 in Italië9 reacties

De meeste mensen kennen het verhaal van Pompeï en de uitbarsting van de vulkaan Vesuvius in de Romeinse tijd wel. Pompeï werd jaren geleden onverwachts opgeschrikt door de Vesuvius. Het duurde niet lang vooraleer de lava en het stof zich meester gemaakt hadden over deze plek. Tegenwoordig zijn de restanten van deze oude stad de belangrijkste bezienswaardigheden van Pompeï. Tijdens een bezoek lijkt het net alsof je terug in de tijd stapt.

Combineer een bezoek aan de stad Pompeï met een beklimming van de Vesuvius vulkaan, een geslaagde dagtrip! Lees onze tips, tickets online boeken en wachtrijen over te slaan.

Onze tip: Tickets of tours Pompeii online boeken

Wil je graag Pompeï bezoeken? Je kan fast-track tickets voor Pompeii online boeken voor € 30, zo kan je met de trein vanuit Napels naar de site. (en sla je de wachtrij over)

Tickets en tours direct online boeken

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van Pompeï

1.1. Ontstaan van Pompeï

Het stadje Pompeï bestond al zo’n 700 jaar voor Christus en viel sinds de 4de eeuw voor Christus onder het Romeinse bewind. In de periode hierna werd het al snel een belangrijke haven vanwaar goederen aan land werden gebracht en doorgestuurd naar Rome.

1.2. De eerste aardbevingen

In de eerste decennia na Christus werden er verschillende aardbevingen gevoeld, waarbij er op 5 februari in het jaar 62 een heftige aardbeving plaatsvond die voor veel schade zorgde. Na deze aardbeving moesten een aantal gebouwen herbouwd worden, maar in het jaar 79 waren sommige gebouwen nog steeds niet hersteld.

In augustus 79 werden er weer verschillende aardbeving gevoeld en na een paar dagen barstte op 24 augustus de Vesuvius écht uit, waarbij de top van de vulkaan explodeerde.

1.3. De uitbarsting van Vesuvius

Onder andere het stadje Pompeï werd met zo’n 10.000 bewoners begraven onder het stof en as dat bij de uitbarsting van Vesuvius vrij kwam. De bewoners werden onder andere door stenen geraakt, gezandstraald, verbrandden levend of stikten in de giftige gassen die bij de uitbarsting vrijkwamen.

Plinius de Jongere beschreef de ramp in een brief aan Tacitus. Plinius verbleef in de stad Kaap Misenum aan de andere kant van de baai en kon vanuit zijn vertrekken de uitbarsting van de vulkaan en alle gevolgen op de voet volgen. Door deze beschrijving is de uitbarsting van 79 bekend geworden.

Onze tip: Boek je snelle toegang tickets voor Pompeii online, zo ben je zeker dat je binnen kan en hoef je niet aan te schuiven in de soms (zeer) lange wachtrijen.

1.4. Kleinere uitbarstingen

Na de grote uitbarsting van 79 is de vulkaan nog meerdere keren uitgebarsten, maar op die van 1631 na waren de uitbarstingen niet zo zwaar als de uitbarsting die Pompeï ten onder bracht. Zowel in de 18de en 19de als in de 20ste eeuw heeft de vulkaan van zicht laten horen, waarbij de laatste kleine uitbarsting in 1944 was.

1.5. Opgravingen

Aan het eind van de 16de eeuw werden de overblijfselen van Pompeï ontdekt, maar deze werden snel weer bedekt. Pas in de 18de eeuw begonnen archeologen met de daadwerkelijke uitgravingen, nadat de Spaanse militaire ingenieur Rocque Joaquin de Alcubierre een deel van de stad uitgroef. Karl Weber liet vervolgens de eerste daadwerkelijke uitgravingen doorgaan, waarna voor een aantal decennia lang gewerkt werd aan de opgravingen.

1.6. Toerisme & UNESCO

Pompeï is al sinds de eerste opgravingen een belangrijk toeristenpunt geweest en in 1997 werd het Vesuvius Nationaal Park aan de UNESCO Werelderfgoedlijst toegevoegd.

 1. De Vesuvius vulkaan + beklimming

In Italië zijn er meerdere vulkanen, maar geen enkele is zo bekend als de Vesuvius, die in 79 na Christus de twee Romeinse steden Pompeii en Herculaneum en nog 3 dorpen onder de lava bedolf. Sindsdien zijn er nog talrijke uitbarstingen geweest, de ene al wat heftiger dan de andere, maar gelukkig zonder dezelfde desastreuze gevolgen als toen.

16 jaar voor de grote uitbarsting had er in de directe omgeving van de Vesuvius een grote aardbeving plaatsgevonden die heel wat schade veroorzaakte. Wellicht was het een voorteken van de latere ramp. Ook dagen net voor de ramp waren er verschillende signalen die het naderend onheil aankondigden, maar aangezien de bewoners niet wisten dat de grote berg (ruim 2.300 m hoog) een vulkaan was, bleef het dagelijkse leven zijn gang gaan.

Op 24 augustus 79 gebeurde het dan. De Vesuvius barstte uit, zo krachtig dat hij ook zijn top mee opblies. Nadat de vulkaan tot rust was gekomen, was zijn uitzicht volledig veranderd. Vesuvius was ruim 1.000 m (!!) kleiner geworden: de krater is tegenwoordig 1281 m hoog, 200 m diep en heeft een diameter van 1.500 m.

Klik hier om je tickets te reserveren voor je bezoek aan de Vesuvius

De laatste keer dat de Vesuvius zich roerde was in 1944. Toen gutste de lava niet langs boven maar via de zijkant. Volgens vulkanologen had hij al lang opnieuw actief moeten zijn, maar een uitbarsting blijft voorlopig uit, al stoot hij geregeld nog wel gassen en waterdamp uit. Er wonen de dag van vandaag ruim 700.000 mensen in de gevarenzone. Via een evacuatieplan moet het mogelijk zijn om binnen de twee weken de hele omgeving te evacueren. Napels, dat op 15 km van de krater ligt, is niet in de gevarenzone opgenomen.

Bezoek de krater van de Vesusvius

Desondanks is het mogelijk om de krater van de Vesuvius te bezoeken. Er loopt een wandelpad vanaf een hoogte van 1000 meter naar de top van de vulkaan.

Deze wandeling duurt ongeveer 30 min tot 1 uur. De route begint in een bosrijk gebied en wordt steeds kaler. Op de top kom je terecht bij een donkere kuil waar stoom uit opstijgt.

De vulkaan is gelegen in het Parco Nazionale del Vesuvio, een groot nationaal park waar nog een netwerk van mar liefst 54 kilometer aan wandelpaden te vinden is. Door de vulkanische grond is de aarde hier erg vruchtbaar en het is dan ook een zeer groen gebied.

Onze tip: Je kan de Vesuvius ook bezoeken met een begeleide tour of privé gids. Bekijk hier de tours / tickets en prijzen. Je kan dit ook combineren met een bezoek aan Pompeii of Herculaneum

De Vesuvius beklimmen

Je las het al: je kan ook wandelen naar de krater van de Vesuvius en dat is een bijzondere ervaring. Wat mag je hiervan verwachten?

 • In het begin van de beklimming moet je even een steil stuk trotseren, maar dat is niet van lange duur.
 • Tijdens je wandeltocht zal je kunnen uitkijken op de jongste lavastroom die hier ontstond in 1944. Verder zal je een heel goed zicht krijgen op de indrukwekkende krater, de Vesuvius, die omhoog kwam uit de Monte Somma, en zal je ook uitkijken op de Golf van Napels.
 • Eenmaal aangekomen bij de krater word je beloond met een spektakel. Hier zie je pas écht de kracht van de natuur: de stenen en rotsen, rook die opstijgt, de wonderlijke kleuren... zoiets moet je gewoon eens met je eigen ogen zien.
 • Tijdens de wandeling kan je gerust op verschillende plaatsen stoppen om iets te drinken, om een souvenir te kopen of gewoon om op krachten te komen.

Onze tips om de Vesuvius op te gaan

 • Bij de ingang - tevens waar de wandeling start - kan je wandelstokken meenemen om de berg op te gaan. Wanneer je ze terug inlevert, wordt er om een vrijwillige bijdrage gevraagd.
 • Je kan de Vesuvius ook met een gids bezoeken. Zo heb je de kans om andere wandelpaden op te gaan met een ervaren gids, wat je bezoek nog unieker kan maken.
 • Liever met de fiets de Vesuvius op? Dat kan! Je rijdt dan langs de openbare weg, maar als je aangepast materiaal hebt kan je ook offroad gaan en de speciale paden volgen. Hiervoor laat je je begeleiden door een ervaren mountainbike gids.
 • Liever een georganiseerde tour naar de Vesuvius? Bekijk het aanbod excursies en daguitstappen en boek je plaatsje makkelijk online.
 1. Pompeï: de bezienswaardigheden

Doordat het as waarmee het stadje bedekt werd een groot deel hermetisch afdekte zijn er nog veel resten van de stad goed te zien, maar er zijn ook versteende lichamen terug te zien.

3.1. Het Forum van Pompeï

Het Forum van Pompeï is één van de belangrijkste bezienswaardigheden. Aan het plein liggen het gerechtsgebouw, het verkiezingsgebouw en verschillende tempels. Daarnaast ligt er aan het forum een opslagplaats met voorwerpen die teruggevonden zijn, waaronder beeldhouwwerken, kruiken en zuilen. Ook zijn hier een paar kopieën van gevonden versteenden lichamen te vinden.

3.2. Het amfitheater

Het amfitheater van Pompeï is het oudste bekende Romeinse amfitheater. Het werd gebouwd rond 80 voor Christus en ligt tegen de stadsmuur aan. Dit amfitheater had plaats voor zo'n 5.000 bezoekers en werd voornamelijk gebruikt voor gladiatorengevechten en gevechten met wilde dieren. Het theater wordt vandaag de dag vaak bezocht en bewonderd door toeristen.

Onze tip: Boek nu al je tickets online. Zo ben je zeker dat je niet hoeft aan te schuiven in de soms (zeer) lange wachtrijen.

3.3. Bordeel Lupanare

Één van de populairste plekjes in Pompeï is het bordeel. Hier waren enkele kamers voorzien waar de dames van plezier hun klanten konden verzorgen. De stenen bedden lijken niet echt comfortabel maar de erotische fresco's bovenaan de muren laten niets aan je verbeelding over.

De fresco's dienden vroeger onder meer als uithangbord voor de diensten die werden aangeboden en ook de prijzen hingen buiten aan de deur. Het bordeel kreeg de naam 'Lupanare' dat is afgeleid van het Latijnse woord 'Lupa' wat prostituee betekent.

3.4. Tempel van Apollo

De Tempel van Apollo is een Romeinse tempel gebouwd in 120 voor Christus en gewijd aan de Griekse en Romeinse god Apollo. Gelegen op het forum en aan de noordkant van de stad, is het het belangrijkste religieuze gebouw van de stad en heeft het een oude oorsprong. Het bronzen beeld van Apollo werd geïmporteerd uit Griekenland.

3.5. Tempel van Isis

Zoals de naam het al doet vermoeden, is deze tempel gewijd aan de Egyptische godin Isis. De tempel was één van de eerste opgravingen in Pompeï en is na al die jaren zo goed als mogelijk in oorspronkelijke staat gehouden.

De architectuur van de tempel is een samensmelting van Griekse, Romeinse en Egyptische kenmerken, waarbij Egyptische beelden in het ontwerp zijn verwerkt. Ook de muren zijn prachtig beschilderd. Men denkt dat de fresco's in de Tempel van Isis zijn gemaakt in de eerste en tweede stijl van de Pompeiaanse schilderkunst, net als de artistieke trend in die tijd.

Weetje: De mythe vertelt dat Isis de delen van het lichaam van haar echtgenoot Osiris terughaalt, gedood door Seth, om hem opnieuw samen te stellen en hem te doen herleven met haar magische ledematen, waardoor ze de levengevende godin zou worden. De sekte was vooral populair onder de lagere klassen van Pompeii, gezien de boodschap van hoop op leven na de dood.

3.6. Spectaculaire uitzichtpunten

Verspreid over de stad, op wat hoger gelegen locaties tref je enkele mooie panoramische platformen. Baan je tijdens een bezoek door de wirwar van straatjes een weg omhoog voor een prachtig uitzicht over de stad en de vulkaan. Dan kun je pas echt zien hoe groot Pompeï is. Het uitzicht is zeker de moeite waard!

3.7. Versteende mensen

Wanneer je door de straten van Pompeï wandelt, zal je hier en daar enkele menselijke of dierlijke overblijfselen terugvinden die probeerden te vluchten tijdens de uitbarsting. Het is een beetje luguber en choquerend om tussen te lopen maar het is ook best fascinerend. Natuurlijk zijn deze mensen zijn niet echt “versteend”, maar er zijn gipsen afgietsels gemaakt van hoe ze jaren geleden gevonden werden. Maar hoewel de gelaatsuitdrukkingen van deze mensen en dieren niet meer zichtbaar is, zie je toch heel duidelijk aan hun lichaamshouding hoe verschrikkelijk deze dood moet geweest zijn.

De bekendste plek is "The Garden of the Fugitives". Hier vind je 13 afgietsels van mensen die via deze tuin probeerden te vluchten. Overigens zijn er natuurlijk ook een heel aantal afgietsels te bewonderen in het archeologisch museum in Napels.

3.8. Badhuizen

In Pompeï zijn ook verschillende badhuizen terug te vinden. Hier kwamen de inwoners van Pompeï voor zowel ontspanning als voor te sporten. In de badhuizen zijn de verschillende ruimtes nog terug te vinden, en ook zijn een groot deel van de versieringen nog terug te zien. Zo kan je in Terme del Foro, één van de vele badhuizen in Pompeï, tijdens een bezoek door de verschillende badzalen lopen.

3.9. Winkels

Ook vind je nog verschillende winkels terug die oorspronkelijk in Pompeï stonden, waarbij zelfs de toonbanken nog aanwezig zijn. Het geeft je het gevoel alsof je terug in de tijd bent gegaan.

3.10. Villa dei Misteri

Er zijn ook een aantal prachtige villa’s die je kan bezoeken in Pompeï. De bekendste is Villa dei Misteri, die in een buitenwijk van Pompeï ligt. Villa dei Misteri is één van de best bewaarde gebouwen van Pompeï en is daarom enorm populair onder toeristen. Dit huis was hoogstwaarschijnlijk de residentie van een rijke Romein, wat te zien is aan de luxueuze versierde ruimtes, de aangelegde tuinen en de verschillende fresco’s die in het huis te vinden zijn.

Klik hier om je tickets voor Pompeii te reserveren

 1. Openingsuren Pompeï & Vesuvius

4.1. Vesuvius

 • Het is het gehele jaar door mogelijk om de Vesuvius te beklimmen.
 • Tussen november en februari is het pad geopend tussen 09:00 en 15:00 uur
 • Tussen maart en oktober tussen 09:00 en 16:00 uur
 • Van april tot en met september van 09:00 tot 17:00 uur.
 • In de zomermaanden van juli en augustus zijn de openingstijden verlengd van 09:00 tot 18:00 uur.

4.2. Pompeï

 • Pompeï is het gehele jaar door geopend, behalve op 1 januari, 1 mei en 25 december.
 • Tussen november en maart zijn de opgravingen tussen 08:30 en 17:30 uur te bekijken, waarbij het ticketkantoor om 15:30 uur sluit.
 • Tussen april en oktober is het gebied geopend tussen 08:30 en 19:30 uur. In deze periode sluit het ticketkantoor om 18:00 uur.
 1. Hoe en waar je tickets kopen?

5.1. Vesuvius

 • Tickets voor het wandelpad naar de top van de Vesuvius zijn ter plekke bij de ingang van het pad te verkrijgen.
 • Tickets voor studenten tot 24 jaar krijgen korting en kinderen die kleiner zijn dan 1 meter 20 kunnen gratis naar boven.
 • Bij het ticket zit een begeleide tour inbegrepen. Langs de wandeling vind je een houten hutje waar de gidsen zich bevinden. Hier kan je vragen wanneer je met een rondleiding mee kan. De rondleidingen worden in het Engels, Duits, Frans en Italiaans gehouden.
 • Georganiseerde tours en daguitstappen zijn online te boeken

5.2. Pompeï

 • Tickets voor Pompeï zijn zowel ter plekke bij het kassakantoor als online te koop. Je kan zowel standaardtickets kopen als tickets met voorrang of begeleide tours.
  Er is korting voor mensen tussen de 18 en 24 jaar uit de Europese Unie. Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis naar binnen.
 • Verder kan je ook een audiogids boeken of een gids boeken tet plekken. Wees hier wel vroeg bij.
Onze tip: Boek je fast-track tickets online, zo ben je zeker dat je binnen kan en hoef je niet aan te schuiven in de soms (zeer) lange wachtrijen.
 1. Tips om de wachtrijen te vermijden

Het is aan te raden om vooraf je kaartje online te kopen voor Pompeï, zodat je niet een half uur in de rij voor de kassa hoeft te staan.

Daarnaast is het aan te raden om in het laagseizoen een bezoek te brengen aan beide de Vesuvius en Pompeï. In deze periode is het nog niet zo druk bezocht.

 1. Wegbeschrijving naar Vesuvius en Pompeii

7.1. Wegbeschrijving naar de Vesuvius

7.1.1. Ligging Vesuvius

Ercolano ligt aan de voet van de Vesuvius (1.281 m), op zo’n 7 km van de krater, en die krater kan je bezoeken (Parco Nazionale Vesuvio). De weg ernaartoe is kronkelend en stevig bergop, en het vraagt best wel wat kalmte en manoeuvreerwerk om zonder al te veel kleerscheuren bovenaan te geraken. De “parking” is langs de straat, vanwaar je te voet of met een minibusje tot aan het begin van het Nationaal Park komt (ongeveer 1 km verder). Vandaar kan je over een zwarte, korrelige grindweg te voet naar de top.

Adres: Vesuvio, 55, 80056 Ercolano NA, Italië. zie ligging op de kaart

Tip: de mooiste tijd om dit te doen is in de maanden mei en juni. Dan staan de wilde bloemen en planten volop in bloei en zorgen voor een bijzonder kleurenpalet.

7.1.2. Met het openbaar vervoer

Er gaat 2 keer per dag een directe busverbinding vanaf het station van Napels Garibaldi naar de Vesuvius. Daarnaast kan je met de Circumvesuviana naar het station Pompeii Scavi-Villa dei Misteri gaan gaan en kan je vanaf daar een minibus van EAV nemen, die je voor €3,10 in ongeveer 40 minuten naar de ingang van het wandelpad brengen.

7.1.3. Vanaf Pompeï

Wanneer je vanuit Pompeï doorgaat naar de Vesuvius kan je ofwel teruglopen naar het station Pompeii Scavi-Villa dei Misteri en daar de EAV bus nemen, maar het is ook mogelijk om deze bussen vanaf de ‘Pompei Anfiteatro’ uitgang te nemen. De bus rijdt tussen 08:00 en 15:30 uur naar de Vesuvius.

7.1.4. Met de auto

De Vesuvius ligt op zo’n 20 minuten rijden van Napels vandaan. Parkeren kan op 2 parkeerplaatsen, één op een hoogte van 800 meter en één bij de ingang op 1000 meter hoogte. De bovenste parkeerplaats is zeer druk bezocht en is al snel vol, en het is dan ook aan te raden om bij de lagergelegen parkeerplaats de auto neer te zetten. Parkeren kost hier €5 en vanaf hier kan je voor een retourtje van €2 naar het startpunt van de wandelroute naar de krater gebracht worden met een pendelbus. Wanneer je dit stuk besluit te lopen is het vanaf de parkeerplaats nog driekwartier lopen naar het startpunt.

7.1.5. Ga mee met een georganiseerde tour

Zelf waren we in Napels en hadden geen vervoer naar de Vesuvius, we gingen mee met een tour, zo konden we lekker relaxen, genieten van de omgeving en hadden een gids mee. Boek je tour zelf ook via deze link.

7.2. Wegbeschrijving naar Pompeï

7.2.1. Met het openbaar vervoer

Met de Circumvesuviana is het mogelijk om vanaf het station van Napels Garibaldi naar het station Pompeii Scavi-Villa dei Misteri te gaan. Een ticket kost €2,80 en de reis duurt ongeveer 35 minuten.

7.2.2. Met de auto

Pompeï ligt op ongeveer 30 minuten rijden van Napels vandaan. Parkeren kan bij de parkeerplaats die vlakbij de ingang van het stadje ligt. Hier betaal je €2 per uur voor.

7.2.3. Vanaf de Vesuvius

Wanneer je vanaf de Vesuvius doorgaat naar Pompeïi kan je ofwel teruggaan naar het station Pompeii Scavi-Villa dei Misteri, of je kan de EAV bus naar de ingang Pompei Anfiteatro nemen. De bus rijdt tussen 09:00 en 17:40 uur naar Pompeï.

 1. Praktische info

 • Wanneer je met het openbaar vervoer naar Pompeï gaat is het aan te raden om de ticketverkopers bij de uitgang van Pompeii Scavi-Villa dei Misteri te negeren. De tickets die zij verkopen zijn duurder dan de tickets die bij het kassakantoor of online te verkrijgen zijn en niet alle verkopers zijn even eerlijk over de geldigheid van de tickets.
 • Er is amper schaduw in Pompeï en bovenop de Vesuvius, en bij warm weer doe je er dan ook goed aan om naast zonnecrème ook een hoed en genoeg water mee te nemen.
 • Grote tassen en koffers zijn niet toegestaan in het gebied.
 • Wanneer je beide de Vesuvius en Pompeï op één dag wilt bezoeken is het aan te raden om eerst de Vesuvius te beklimmen en daarna door te gaan naar Pompeï. Zo doe je de beklimmen terwijl het nog niet heel warm is en kom je in Pompeï wanneer de meeste mensen al weer vertrokken zijn.
 • Een hoop voorwerpen en mozaïeken uit Pompeï zijn terug te vinden in het Nationaal Archeologisch Museum van Napels, waar ook objecten uit de stad Herculaneum te vinden zijn, welke net als Pompeï door de vulkaanuitbarsting begraven werd.
 • Boek je tickets online, zo ben je zeker dat je binnen kan en wachtrijen kan overslaan.
 1. Filmpje: kom meer te weten over de vernieling van Pompeï

In dit filmpje kan je nog even terugblikken op de geschiedenis van Pompeï. Neem tegelijk ook een kijkje in de stad en naar alle overblijfselen die je ook zelf kan gaan bezoeken.

 1. Waar overnachten in Napels?

Pompeï en de Vesuvius bezoeken? Je kan dit perfect doen met Napels als uitvalsbasis. Het aantal hotels en accommodaties is er groot, en daardoor ook betere prijzen. Bekijk het volledige aanbod hotels in Napels hier.

Wijzelf verbleven in het NapoliMia Hotel de Charme, gelegen in het centrum van Napels in de gezellige Plebiscito-wijk. Meer info en prijzen hier. Of bekijk onze eigen selectie aan favoriete hotels en verblijven in Napels.

 1. Extra: download je gratis reisgids Napels

Wil je zeker niets missen tijdens je vakantie in Napels? Dan is er goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Napels met 49 topbezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een volledig uitgestippelde rondreis en ga op pad. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Napels-Amalfi-Pompeii om in de stemming te komen!

Napels en Amalfikust

Gratis reisgids Napels downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

Reisroutes in de buurt

Napels stadswandeling

Baai van Napels en Amalfi kust
Premium

Napels en Sorrento rondreis

Baai van Napels en Amalfi kust
- 18 augustus 2021 - Nadia Vanharen

Toppie reisroutes!!! Een echte aanrader!!! Wij volgden er reeds meerdere...

- 27 augustus 2020 - Jessie

Leuk dat je de route beschrijft maar een adres zou handig zijn...

- 24 augustus 2019 - Marcel Van den Heuvel

Heel volledige gids, door deze te gebruiken krijg je zeker geen verrassingen. Proficiat en doe zo voort !

- 15 augustus 2019 - Judith

Heb de gids nog niet gebruikt aangezien we pas later op verlof gaan. Maar ga deze zeker gebruiken. Ziet er zeer volledig en gebruiksvriendelijk uit

- 6 juni 2019 - rita de bruyn

Prachtige tips die ik op onze reis zal gebruiken om Pompeii en de Vesuvius te bezoeken, ik heb mijn tickets op voorhand geboekt zodat we niet moeten aanschuiven....grazie mille

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?