FB

Amalfikust bezoeken? Dé 5 mooiste Amalfi bezienswaardigheden

Volledige reisgids kopen voor € 10

Amalfikust bezoeken? Dé 5 mooiste Amalfi bezienswaardigheden

De prachtige Amalfikust is één van de mooiste kustlijnen van Europa. Bochtige wegen leiden je naar eeuwenoude charmante stadjes die soms bijna loodrecht tegen de steile kliffen zijn gebouwd, met prachtige uitzichten over de Tyrreense Zee.

Er zijn tal van bijzondere plekjes te ontdekken. Maar welke bezienswaardigheden van de Amalfikust mag je absoluut niet missen? Lees onze tips om tours en uitstappen te boeken.

Tickets en tours langs de Amalfi kust

Je kan perfect de uitdagende route langs de Amalfikust zelf rijden. Wil je echter relaxen en ten volle kunnen genieten van de prachtige kustlijn, zonder je druk te maken over een parkeerplaats of Italiaanse kamikaze chauffeurs, kies dan voor een daguitstap of excursie. Zo haal je meer uit je bezoek en ontdek je leuke weetjes.
Het volledige aanbod zie je hieronder of boek veilig en snel bij GetYourGuide.

Inhoud artikel

  1. De Zwarte Madonna van Positano

Tijdens de 12de en 13de eeuw speelde Positano een belangrijke rol op maritiem gebied, maar nu spant het vooral de kroon als exclusieve vakantiebestemming. Vooral tijdens de zomermaanden kan er het dus vaak erg druk worden, maar dat neemt gelukkig niets weg van de charme van het stadje. Het is heerlijk verdwalen in de kleine straatjes.

De stad lijkt wel vertikaal gebouwd. Alles is met trappen te bereiken. De weinige wegen zijn zo smal en er is zo weinig parkeerplaats dat lokale bewoners hun wagen langs de toegangswegen moeten parkeren, en vandaar met de scooter naar de stad rijden. Zeker iets om rekening mee te houden tijdens jouw bezoek.

Niet ver van het strand van Positano ligt de Chieasa di Santa Maria Assunta. In deze kerk uit de 13de eeuw kan je de Zwarte Madonna bezoeken, een bijzonder icoon dat volgens een lokale legende gelinkt is aan de naamgeving van de stad.
Rond het jaar 1000 doorkruisten piraten de Middellandse Zee met de gestolen icoon van de Zwarte Madonna. Toen er plots een vreselijke storm opstak, hoorden de piraten een stem roepen: “Posa! Posa!” (“Zet neer!”). De icoon werd afgezet bij het dichtstbijzijnde stadje, en de storm ging meteen liggen. Het stadje in kwestie werd “Positano” herdoopt. Bekijk hier de mogelijkheden als je graag Positano wil bezoeken met een chauffeur of tour.

  1. De indrukwekkende Duomo di Sant’Andrea in Amalfi

Amalfi is een fijne stad om te verkennen, met vele winkeltjes, gezellige terrasjes, bebloemde balkons en fraaie gevels van de voornamelijk witte huizen.

Dé blikvanger van Amalfi is echter de imposante Duomo di Sant’Andrea met de al even indrukwekkende rij trappen. De kathedraal is erkend als Unesco werelderfgoed. De oudste elementen stammen uit de 9de eeuw. Later volgden talloze verbouwingen in verschillende stijlen en invloeden, van Byzantijns tot Romaans.

Ook de moeite zijn de kloostergang (Chiostro del Paradiso) uit 1268, en de aanpalende vroegere Basilica di Crocifisso uit 9de eeuw, nu een museum met verschillende kerkelijke schatten. Vandaar kan je ook naar de crypte waar onder het altaar de relieken van de Heilige Apostel Andreas ondergebracht zijn (alles behalve zijn hoofd).

  1. De oude (en verlaten) papiermolens van Amalfi

Amalfi gaat er prat op dat hier de oudste papierfabriek van Europa staat. In het Museo della Carta (ongeveer 15 minuten wandelen van het centrale plein) vind je een oude papiermolen die dateert van 1350. Een rondleiding geeft je alle info over de kunst van het maken van papier. Er wordt nog steeds papier op de site gemaakt (het Vaticaan zou klant zijn).

Net achter het museum vind je de Valle dei Mulini (de vallei van de molens). Tijdens de bloeiperiode van de Amalfitaanse papierhandel zouden hier 15 werkende molens gestaan hebben. De molen in het museum is de enige die nu nog overblijft. Je kan via een wandeling door de vallei restanten van andere molens zien.

  1. De populaire zeegrot Grotta dello Smeraldo

Tussen Praiano en Amalfi ligt de Grotta dello Smeraldo, een erg populaire zeegrot, te bereiken via lift of trap. Je kan er vanuit Amalfi ook met een bootje naartoe. Tijdens een rondleiding in een veerbootje word je “betoverd” door het prachtige smaragdgroene licht, bepaald door de lichtinval van de zon dat langs spleten binnenvalt. Een gids wijst je op stalagmieten en vertelt enkele lokale legendes.

  1. De prachtige villa's van Ravello

Onze favoriete plek langs de Amalfikust is zonder twijfel Ravello. Om het stadje te bereiken, moet je een steile, bochtige weg nemen tussen de heuvels, langs de olijfbomen, wijngaarden en citrusbomen door.

Ravello wordt dan ook in één adem genoemd als het gaat over de meest romantische plekjes in Italië. De rijkste families wisten dat ook, en ze lieten hier prachtige villa’s en paleizen bouwen, waarvan er nu nog veel te zien zijn. Sommige werden tot luxehotel omgebouwd.

5.1 De Villa Rufolo in Ravello

De Villa Rufolo, gebouwd op vraag van de rijke familie Rufolo, heeft een Arabisch-Siciliaanse stijl. Je kan de vila bezoeken.
De binnenplaats, als een soort kloostergang, is rijk versierd. Vanop een hoogte van 340 m krijg je op het terras een van de allermooiste vergezichten die je in Italië kan ontdekken, ook terug te vinden op vele reisgidscovers.

Vila Rufolo zou Wagner geïnspireerd hebben voor een scène uit de opera Parsifal. Tussen maart en november worden in deze tuinen nog steeds klassieke concerten uitgevoerd.

5.2 De Villa Cimbrone in Ravello

Vanaf de terrassen van Villa Cimbrone zijn de uitzichten op de Amalfitaanse kust al even adembenemend. De meeste gebouwen van de villa maken nu deel uit van een luxehotel, maar de tuinen zijn ook voor niet-gasten te bezoeken. Het is er zeer fijn vertoeven tussen de vele standbeelden, en je bent er gerust enkele uren zoet. Erg beroemd is het prachtige panorama vanaf het Terrazzo dell'lnfinito (“terras van het oneindige”) met de rij Romeins aandoende bustes.

5.3 De Duomo Ravello

De kathedraal (Duomo) van Ravello dateert oorspronkelijk uit de 11de eeuw, maar werd in de 18de eeuw verbouwd in barokstijl. De laatste 30 jaar wordt bij herstellingen weer meer focus gelegd op de oorspronkelijke romaanse bouwstijl. Binnenin kan je enkele prachtige kunstschatten ontdekken, waaronder twee preekstoelen en mozaïeken.

  1. Zelf rijden, openbaar vervoer of mee met een chauffeur?

6.1. Zelf rijden of mee met een georganiseerde tour?

Houd je van wat uitdaging, dan kan je de route langs de Amalfikust prima zelf rijden. Er gaat een kleine weg, de SS 163, tussen de verschillende dorpjes.
Wil je echter ten volle kunnen genieten van de prachtige kust en geen tijd verliezen bij de frustrerende zoektocht naar een parkeerplaats kan je opteren om de kust in een dagexcursie te verkennen. Zo kom je zonder zorgen op alle bekende plaatsen. De chauffeur geeft onderweg uitleg en kan hier en daar gemakkelijk langs de weg stoppen voor enkele bijzondere vergezichten. Klik hier voor alle excursies en meer info.

Onze tip: Verken de Amalfikust zonder zorgen en boek een daguitstap vanuit Napels of Sorrento. Klik hier voor meer info en tickets

6.2. Maak een goddelijke wandeling langs de Amalfikust

Wil je de regio en kustlijn echt verkennen, neem dan je tijd, maak een wandeling of opteer om tussendoor met een bootje van het ene dorp naar het andere dorp te varen en de kust vanaf het water te bewonderen. Er lopen verschillende wandelingen langs de Amalfikust, waarvan Sentiero degli Dei de bekendste wandelroute is.

Dit wandelpad van de goden is een pittige wandelroute waarbij je zo'n 2.000 treden dient te overwinnen. De wandeling loopt van Agerola naar Nocelle (hoger gelegen gedeelte van Positano) en is iets meer dan 7,5 km lang (ongeveer 3 uur) en heeft heel wat mooie uitzichten over de Amalfikust en eiland Capri in petto.
Vanuit Positano kan je de bus of ferry terug naar Sorrento of Amalfi nemen. Startadres: Piazza Paolo Capasso, 80051 Agerola (bekijk op de kaart).

Als je in Agerola bent probeer zeker eens de lokale kaas, fiordilatte, een unieke soort mozzarella kaas.

6.3. Met het openbaar vervoer langs de Amalfikust

Een andere optie is om de SITA-bus te nemen van Sorrento naar Amalfi. Probeer daar een zitje rechts in de bus te bemachtigen zodat je perfect van de kustlijn kan genieten. Dienstregeling kan je hier vinden.

6.4. Wat is beste reistijd om de Amalfikust te bezoeken?

De Amalfikust is het hele jaar te betreden, maar in de zomermaanden kan het erg druk worden. De voorjaarsmaanden april en mei en de herfstmaanden september en oktober zijn dan ook de best tijd om een bezoek te brengen aan de kust.

De citroenbloemen staan van februari tot november in bloei, en ook de paarse bougainvillea staan van april tot en met oktober in bloei, waardoor je in het voor- en najaar nog steeds van de prachtige uitzichten kan genieten.

  1. Waar overnachten langs de Amalfikust?

Wij verkenden de Amalfikust vanuit Sorrento, en verbleven in Hotel Florida, dat naast een zwembad en aangename kamers ook beschikt over een privéparking, niet onbelangrijk hier. Meer info en prijzen

Nog meer hotels of appartementen aan de Amalfikust? Kijk hier voor een overzicht en speciale aanbiedingen.

Mis niets tijdens je trip langs de Amalfikust met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je trip langs de Amalfikust? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Napels met 49 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download je gratis preview reisgids Napels-Amalfi-Pompeii.

Napels-Amalfi-Pompeii

Gratis reisgids Napels-Amalfi-Pompeii downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove
Wouter Coppens

Reisroutes in de buurt

Napels stadswandeling

Baai van Napels en Amalfi kust
Premium

Napels en Sorrento rondreis

Baai van Napels en Amalfi kust

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?