Complete rondreis Noord-Italië: Route door Zuid-Tirol, Lombardije & Veneto

Volledige reisgids kopen voor € 10

Complete rondreis Noord-Italië: Route door Zuid-Tirol, Lombardije & Veneto

18 december 2023 in Italië3 reacties

Het noorden van Italië is een ontzettend veelzijdige deel van het land en omvat meerdere regio’s, zoals Zuid-Tirol, Lombardije en Veneto.

Een rondreis door Noord-Italië brengt je dan ook van de hoge toppen van de Dolomieten naar de heerlijke stranden en pittoreske vissersdorpen van de Italiaanse Rivièra, maar ook langs steden zoals Milaan, Bologna en Venetië. Er is dus heel veel te ontdekken in dit prachtige deel van Italië.

Inhoud artikel

Route Rondreis Noord-Italië

  1. Trentino-Zuid-Tirol en de Dolomieten

Begin je rondreis in het noordoosten van Italië. Deze regio ligt tegen de grens met Oostenrijk waar je op de heenweg ook nog een tussenstop kan maken. Vanuit Oostenrijk rijd je de Italiaanse regio Trentino-Zuid-Tirol binnen, op zo’n 10 uur rijden vanuit België en Nederland.

In Trentino-Zuid-Tirol vind je de prachtige bergketen van de Dolomieten, het zuidelijke deel van de Alpen. Hierdoor kenmerkt de regio zich door hoge bergtoppen, kronkelende bergpassen, diepe dalen en veel prachtige natuur. Trentino-Zuid-Tirol leent zich dan ook uitstekend voor een actief begin van je rondreis door Noord-Italië.

  1. Parco naturale di Fanes-Sennes-Braies en het Lago di Braies

Parco naturale di Fanes-Sennes-Braies is een prachtig uitgestrekt natuurgebied in de Dolomieten. Je vindt hier zowel dichte bossen als uitgestrekte alpenweides, hoge bergtoppen met imposante rotsformaties en prachtig blauwe bergmeren. In deze omgeving kan je dan ook prachtig wandelen. Je kan kiezen om er een wandeling te maken van enkele uren of enkele dagen. Een goede uitvalsbasis zijn de plaatsen Brunico, Dobbiaco of Cortina d’Ampezzo in de naastgelegen regio Veneto.

Lago di Braies

Een van de populairste plekken in het Fanes-Sennes-Braies park is het Lago di Braies, ofwel de Pragser Wildsee. Dit is één van de mooiste en meest gefotografeerde bergmeren van Europa en wordt tegenwoordig dan ook drukbezocht. Maar ondanks het grote toerisme blijft het zeker de moeite waard. Het water is helderblauw en de hoge bergen van de Dolomieten en de groene bossen van het park reflecteren prachtig in het meer. Aan de rand van het meer vind je een houten botenhuis en een kleine kapel die net dat extraatje bijdragen aan het idyllische plaatje.

Het Lago di Braies is met een oppervlak van 31 hectare groot het grootste meer in de Dolomieten en is gelegen op een hoogte van 1469 meter. Het meer is zelfs opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je loopt in ongeveer 1 uur rondom het hele meer, maar je kan ook een bootje huren om het water op te gaan.

TIP: Bezoek het meer vroeg op de ochtend om de grootste drukte te vermijden.
  1. Tre Cime di Lavaredo

Ten oosten van het Parco naturale di Fanes-Sennes-Braies vind je een ander mooi natuurgebied: het Parco naturale Tre Cime. Ook dit is een zeer populair wandelgebied, voornamelijk dankzij de bekende rotsformatie Tre Cime, ofwel de Drei Zinnen. Deze 3 rotstorens zijn de bekendste toppen van de Dolomieten en hebben alle 3 een hoogte van bijna 3000 meter.

Er lopen verschillende wandelingen naar de Tre Cime die gemakkelijk in één dag te doen zijn. Er zijn wandeltochten voor zowel beginnende wandelaars als fervente stappers. Ook kan je via ferrate wandeltochten de toppen bereiken, hierbij beklim je de berg met behulp van een klettersteigset. De bekendste en makkelijkste wandeling is de route die begint bij de berghut Rifugio Auronzo. In een goede 5 uur heb je een rondwandeling langs de Tre Cime gemaakt. Net als bij het Lago di Braies is het aan te raden om de wandeling naar de Tre Cime vroeg op de dag te beginnen om zo nog in enige rust te kunnen wandelen.

Vanaf de Rifugio Auronzo vertrekken nog verschillende andere wandelingen. Zo kan je een wandeling maken naar Cadini di Misurina voor een prachtig uitzicht over het park. Bekijk hier een filmpje

  1. Sass de Putia

Wil je de drukte bij de Tre Cime ontwijken dan kan je de Sass de Putia, of Peitlerkofel, vinden in het Parco Naturale Puez Odle. Hier bevind je je in het westelijke deel van de Dolomieten. De Peitlerkofel bestaat uit 2 hoge pieken tegen de 3000 m hoogte aan en is te bereiken met een wandeling van zo’n 5 uur. Ondanks dat de meeste mensen naar de Tre Cime trekken is dit nog steeds een populaire wandeling waarbij het aan te raden is om vroeg op de dag te vertrekken.

  1. Lago di Sorapiss

Het Lago di Sorapiss is een verborgen pareltje in de naastgelegen regio Veneto, dat alleen te bereiken is met een prachtige wandeling van 2 uur. Vanaf de Passo Tre Croci start een wandeling van zo’n 13,5 km langs het meer aan de voet van de Sorapiss berg, op een hoogte van 1926 m. Het meer wordt gevuld door smeltwater van 3 verschillende gletsjers en is prachtig blauw met enkele ijsblokken die in het water drijven.

Opgelet: De wandeling naar Lago di Sorapiss is niet de meest makkelijke en er zijn delen waarbij je over smalle richels moet lopen. Hierbij kan je gebruik maken van metalen kettingen voor extra steun. Echter biedt deze wandeling wel prachtige vergezichten over de omgeving.

  1. Lago di Carezza

Rijd na je wandelavontuur in de Dolomieten richting het zuiden. Trek eerst naar Carezza, en rijd via het prachtige Passo Gardena, een bergpas op 2121 meter hoogte met prachtige uitzichten over de bergen. Hierna kan je ook nog langs de Aple di Siusi of de Seiser Alm, de grootste bergweide van Europa, en de Seceda, een bergtop van 2500 m hoogte met prachtig uitzicht over de omgeving.

Eenmaal bij Carezza kom je het prachtige Lago di Carezza, ofwel de Karersee, tegen. Eén van de mooiste meren van de regio. Het meer is niet heel groot en staat vooral bekend om de diepe smaragdgroene kleur van het water dat omringd wordt door groene dennenbomen en de Dolomieten op de achtergrond. Je kan een wandeling om het meer maken en genieten van het uitzicht, of duik het 17 meter diepe water in.

  1. Bolzano

Breng een bezoek aan de hoofdstad van Zuid-Tirol, Bolzano, of Bozen. Bolzano was een belangrijke stad in de Middeleeuwen. Tot op vandaag is het oude stadscentrum goed bewaard gebleven.

  • Ga op zoek naar de prachtige gotische en romaanse bouwwerken zoals de kathedraal en het Maretsch kasteel.
  • Ontdek meer over de omgeving in het zuid-Tiroler Archeologie Museum waar je onder andere het lichaam van de 5000 jaar oude ijsmummie Ötzi kan aanschouwen.
  • Rijd via de Südtiroler Weinstraße rijden om de heerlijkste wijnen van de regio te proeven.
  1. Trento

Rijd verder door richting het zuiden, maar maak tussendoor nog een stop bij het Lago di Caldero, ofwel de Kalterer See. Als je genoeg meren gezien hebt, verdiep je dan in de ontzettend vele wijngaarden die hier gelegen zijn of maak een omweg naar het Castel Thun, een mooi middeleeuws kasteel dat omgeven wordt door appelbomen.

Maak in Trentino-Zuid-Tirol nog een laatste stop in de hoofdstad van Trentino, Trento. Deze stad heeft een eeuwenlange geschiedenis die teruggaat tot de Kelten. Je vindt er verschillende historische bouwwerken terug in het centrum zoals de prachtige kathedraal en de Torre Civica. Bezoek hier ook zeker het Castello del Buonconsiglio en loop langs de verschillende Palazzi.

Trento is verder een mooi uitgangspunt voor bezoeken aan: het Lago di Tovel, het Lago di Molveno en het Parco Naturale Adamello-Brenta, waar je heerlijke wandelingen kan maken naar bijvoorbeeld het Lago di Tovel
  1. Het Gardameer

Vervolgens rijd je de regio Veneto in. Deze regio ben je aan het begin van je reis misschien al een paar keer doorkruist, maar ten zuiden van Trentino-Zuid-Tirol kom je de bezienswaardigheden van Veneto tegen waar de regio bekend om staat: het Gardameer en prachtige steden zoals Verona en Venetië.

Eén van de bekendste bestemmingen van Noord-Italië is ongetwijfeld het Gardameer, het is dan ook het grootste meer van Italië. Daarnaast is het Gardameer populair doordat de omringende bergen ervoor zorgen dat er een mild klimaat heerst.

  • Het noordelijke deel van het meer is nog in de provincie Trentino gelegen en staat vooral bekend om het populaire Riva del Garda, een geliefde locatie voor windsurfers en andere watersporters. In dit noordelijke deel vind je ook vooral nog steile rotswanden terug.
  • Het westelijke deel van het meer is gelegen in de regio Lombardije en het oostelijke deel in Veneto.
  • Het zuiden kenmerkt zich door uitgestrekte landschappen en heerlijke stranden.

Bezoek aan het Gardameer de verschillende stadjes en dorpen, wandel door de prachtige omgeving, ga langs bij een van de pretparken of ga het water op. Lees ook onze tips voor favoriete verblijven en hotels aan het Gardameer.

  1. Verona

Na je verblijf aan het Gardameer rijd je door naar Verona, de stad van Romeo en Julia. Het romantische stadje heeft een historische binnenstad vol sfeervolle straten en mooie pleinen waardoor er genoeg te zien valt.

Wat zeker bezoeken in Verona?

  • het Piazza delle Erbe, waar je de Torre dei Lamberti kan beklimmen voor een mooi uitzicht over de stad
  • Het middeleeuwse Castel San Pietro is ook zeker een bezoek waard
  • de Basiliek van San Zeno
  • Loop ook zeker langs het Romeins amfitheater, na het Colosseum in Rome en het amfitheater van Capua het grootste Romeins theater ter wereld. Mede door dit prachtige bouwwerk staat het centrum van Verona op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Een bezoek aan Verona kan echter niet zonder een bezoek aan de Casa di Giulietta: het huis waar de vrouw woonde op wie Shakespeare zijn bekende personage Julia baseerde. Hier vind je een bronzen beeld van het karakter en het aanraken van de rechterborst zou bezoekers geluk in de liefde brengen. Kijk ook zeker omhoog naar het balkonnetje waar je met een beetje fantasie Julia kan zien staan terwijl ze haar Romeo aanroept, ondanks dat het balkon pas in de jaren 1930 geplaatst werd.

Wil je graag een daguitstap maken vanaf het Gardameer of meegaan met een gids? Boek je tour online.

Onze tip: Wist je dat er ook daguitstappen zijn vanuit Venetië of Verona? Ontdek hieronder alle mogelijkheden:

  1. Venetië

Vervolgens ga je naar het welbekende Venetië, aan de kust van de regio. Onderweg zou je, als je tijd hebt, ook een stop kunnen maken in het prachtige Padua, dat vol staat met romantische bouwwerken zoals het Palazzo della Ragione en de Abbazia di Santa Giustina.

In Venetië is meer dan genoeg te zien en te doen. In de stad van de kanalen zou je zeker een rondvaart met een gondel moeten maken over het water, of op de veerpond stappen naar de eilanden Murano en Burano. In het centrum van Venetië zelf kan je over het beroemde San Marco plein lopen, de Basilica di San Marco bezoeken, de Campanile beklimmen voor uitzicht over de stad, het Dogepaleis aanschouwen en naar de beroemde Brug der Zuchten wandelen. Bezoek ook zeker één van de musea, zoals de Gallerie dell’Accademia of het Peggy Guggenheim museum. Met onze uitgestippelde wandeling Venetië ontdek je de mooiste plekjes.

TIP: Wie al de bovenstaande highlights in Venetië al eens heeft gezien moet zeker ook onze blog met verborgen pareltjes in Venetie, weg van de toeristen lezen.

ONZE TIP: Meerdere bezienswaardigheden of monumenten bezoeken? Koop een Venice City Pass €51, zo bespaar je gigantisch veel uit en kan je ook gebruik maken van het openbaar vervoer & watertaxi's + toegang tot het Dogepaleis + 16 kerkjes + de belangrijkste musea. De Venice City Pass is er voor 24u, 48u of 72u (kan je kiezen na het invullen van je datum). Klik hier en boek je Venice City Pass online.

Enkel openbaar vervoer boeken? Boek je Vaporetto bootticket voor het openbaar vervoer online vanaf € 10.
Wil je liever een cruise doen in Venetië? Bekijk hier het volledige aanbod cruises.

Gun jezelf de vrijheid en sla de wachtrijen over. Via GetYourGuide kan je online tickets boeken en zo wachtrijen overslaan bij de bekende bezienswaardigheden. Zo zie je meer tijdens je bezoek aan Venetië.

Ga mee met de Secret Itineraries tour, waarbij je voor een goed uur onder leiding van een gids mee gaat naar geheime ruimtes in het Dogepaleis en de gevangenis, en waarbij je ook de standaard toegang krijgt tot het museum.

  1. Emilia-Romagna

Met de hoogtepunten van Veneto achter de rug rijd je door naar de zuidelijkste regio van Noord-Italië: Emilia-Romagna. Dit is een van de dichtstbevolkte en rijkste regio’s van Italië maar wordt minder druk bezocht dan bijvoorbeeld het naastgelegen Toscane. Toch heeft ook Emilia-Romagna veel te bieden, want naast mooie steden staat de regio ook bekend om de Parmaham en de Parmezaanse kaas.

TIP: Wil jij ook graag de regio verkennen? Download onze route in Emilia-Romagna of onze complete rondreis Toscane.

  1. Ferrara

De eerste stad die je tegenkomt ten zuiden van de Po is Ferrara. Deze stad was een rijke plaats in de Renaissance, mede dankzij de ambitieuze familie d’Este, wiens hof in de 14de-eeuw een van de rijkste van Europa was. Hierdoor staat het centrum van Ferrara vol met prachtige paleizen, zoals het Castello Estense dat wordt omgeven door een slotgracht en het Palazzo Paradiso.

Ook vind je in Ferrara de prachtige Cattedrale di San Giorgio. Verder is het stadscentrum ook echt een bezoekje waard. Het staat dan ook niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

  1. Bologna

Bologna is een van de grootste steden van Italië en wordt onder andere gezien als de gastronomische hoofdstad van het land. Daarnaast vind je hier de oudste universiteit van Europa, en heeft Bologna nog een prachtige historische binnenstad vol goed bewaarde bouwwerken.

  • Loop over het Piazza Maggiore en bezoek de Sint-Petroniusbasiliek en de verschillende palazzi aan het plein.
  • Vergeet de kathedraal van San Pietro ook zeker niet, maar breng ook een bezoek aan het Museo Civico Archeologico.
  • Kom tot rust in het Montagnolapark of loop door de botanische tuin van de oudste universiteit van Europa.
  • Natuurlijk kan een bezoek aan Bologna niet missen zonder de wereldberoemde bolognesesaus te proeven in een van de vele restaurants van de stad.

Bologna is daarnaast een perfect uitgangspunt om het Sassi di Rocca Malatina natuurpark te bezoeken ten zuidwesten van de stad. Dit prachtige natuurgebied in de Apennijnen biedt zich uitstekend voor een rustige wandeling na de drukke stedentrips van de voorgaande dagen.

  1. Ligurië

Vanuit Emilia-Romagna rijd je door naar de regio Ligurië, bekend om de Italiaanse Rivièra. Onderweg kan je nog een tussenstop maken in de sfeervolle studentenstad Modena, die net als de andere steden van Emilia-Romagna vol ligt met prachtige historische bouwwerken zoals de Duomo en het Palazzo Ducale. Neem richting Ligurië het noordelijkste deel van Toscane mee in je reis en begin je tocht door Ligurië vanuit La Spezia of Levanto.

  1. Cinque Terre

Vestig je in Ligurië voor een paar dagen in de omgeving van de Cinque Terre, bijvoorbeeld in de havenstad La Spezia. De Cinque Terre zijn de bekendste bezienswaardigheid van de regio en bestaan uit 5 kleurrijke vissersdorpjes langs de kust die verbonden worden met een wandelpad.

De dorpjes Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore zijn dan ook het beste met een lange wandeling te bezoeken, maar kan je ook met een treintocht opzoeken. In principe kan je in één dag alle 5 de dorpjes bezoeken maar je kan er ook een tocht van 2 dagen van maken om helemaal van de bijzondere dorpjes en de prachtige omgeving te kunnen genieten.

Alle info voor je bezoek aan de Cinque Terre

Wil je graag een georganiseerde daguitstap doen naar de Cinque Terre? Bekijk hier het aanbod tours en daguitstappen of kijk hieronder voor nog meer mogelijkheden

  1. De Italiaanse Rivièra en Genua

Rijd vervolgens langs de kust van Ligurië door naar de hoofdstad van de regio, Genua. Onderweg rijd je door de Italiaanse Rivièra en kom je langs prachtige badplaatsjes zoals Portofino. Neem hier zeker de tijd om ook een middagje van het strand te genieten.

Eenmaal in Genua is er weer veel te zien. Dit is de grootste havenstad van het land en was jarenlang een belangrijk machtscentrum. Daarnaast werd Christoffel Colombus in Genua geboren, en staat de stad ook bekend om de muzikale grootheid Paganini. Verder staat Genua ook bekend als de geboorteplaats van de pesto, dus ga zeker eens zitten voor een heerlijke pasta.

Wat zeker te bezoeken in Genua?

He kathedraal van San Lorenzo, het Palazzo Reale, het Piazza Matteotti, het 13de-eeuwse Palazzo Ducale, het Galatao-Museo del Mare, het Acquario di Genova.

  1. Lombardije

Lombardije ligt tussen de Centrale Alpen en de rivier de Po en staat bekend om haar vele prachtige meren. Van het dichtbevolkte gedeelte in de Povlakte, waar je de grootste steden van Lombardije kan vinden rijd je via de meren weer naar de grens van Italië, vanwaar je via Zwitserland weer terug naar huis rijdt.

  1. Milaan

Milaan staat natuurlijk bekend als een belangrijk centrum in de modewereld en als shopwalhalla, dus neem zeker de tijd om langs de vele winkels te struinen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Galleria Vittorio Emanuele, het luxe winkelcentrum waar je terecht kan voor merken zoals Prada en Versace, of ga naar het Quadrilatero d’Ora waar je de grootste (en duurste) modeontwerpers kan vinden. In het centrum kan je echter ook beter betaalbare merken zoals H&M en Zara terugvinden.

Op stedentrip naar Milaan? Download dan zeker onze stadswandeling Milaan. Zo ontdek je de mooiste plekjes van de stad.

Bezienswaardigheden in Milaan die je niet mag missen

  • De Duomo van Milaan is bijvoorbeeld de grootste trekpleister van de stad, en is dan ook na de Sint Pieter in Rome en de kathedraal van Sevilla de grootste kathedraal van heel Europa.
  • Ook het Castello Sforzesco is zeker de moeite waard, waar je ook een bezoek kan brengen aan verschillende musea.
  • In het Santa Maria delle Grazie klooster kan je vervolgens het beroemde kunstwerk Het Laatste Avondmaal bezoeken.

Wil je graag de Dom van Milaan bezoeken? Koop dan zeker je tickets online, zo ben je zeker dat je naar boven kan + moet je niet in de wachtrij aanschuiven.

Bekijk hieronder het volledige aanbod, bestel veilig bij GetYourGuide. Je kan kiezen om enkel het dakterras te bezoeken € 13 of een ticket met rondleiding in de kathedraal te boeken € 27. Bekijk hier het aanbod.

Nog meer zien in Milaan? Koop je Milaan Pass online voor € 69 en geniet van korting bij tal van musea + gratis openbaar vervoer + rondleidingen en kortingen bij veel restaurants en tal van kortingsbons.

  1. Het Comomeer

Tegen de grens met Zwitserland aan kan je nog een bezoek brengen aan het Comomeer, wat gezien wordt als een van de mooiste meren van Italië. Het meer ligt aan de voet van de Alpen en biedt daarmee ook prachtige uitzichten op besneeuwde bergtoppen.

Rondom het meer kan dan ook heerlijk gewandeld worden, maar je vindt er ook heel wat prachtige dorpen en steden vol villa’s uit voorgaande eeuwen. Het Comomeer is namelijk al sinds de Romeinse tijd een populair gebied. Bezoek een aantal villa’s, wandel door de straten van plaatsen zoals Varenna, Lecco en Como, huur een bootje en kom aan het einde van je rondreis even helemaal tot rust. Wie wil overnachten aan het Comomeer kan hier onze favoriete hotels en verblijven langs het Comomeer vinden.

  1. Lago Maggiore

Als alternatief voor of als toevoeging op het Comomeer kan je ook een bezoek brengen aan het Lago Maggiore, dat op de grens met het naastgelegen Piemonte en deels in Zwitserland is gelegen. Dit is na het Gardameer het grootste meer van het land en heeft ook weer prachtige natuurgebieden, pittoreske dorpjes en mooie bouwwerken te bieden. Huur een bootje om de Borromeïsche eilanden te bezoeken, maak een mooie wandeling door de Val Grande en geniet nog eventjes van het prachtige Noord-Italië voor je weer op naar huis gaat.

  1. Download onze gratis reisgidsen Noord-Italië

Wil jij ook graag Noord-Italië zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

MilaanEmilia-Romagna & GardameerPiëmont en LiguriëDolomieten & Zuid-TirolVenetië
Reisgids MilaanReisgids Emilia-Romagna & GardameerReisgids Piemont en LiguriëReisgids Dolomieten en Zuid-TirolReisgids Venetië
Emilia-Romagna en Gardameer

Gratis reisgids Gardameer & Ligurië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 25 juli 2022 - Nicole De Smet

Zoals steeds : zeer volledig en gedetailleerd. 👍

- 12 januari 2022 - Tom Sino

Zeer interessant en prachtige reizen, maken er zeker gebruik van.

- 26 september 2021 - Ivonne&Coen

Geweldig

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?