Reisgids Napels en Amalfikust gratis downloaden PDF [ebook]

Napels en Amalfikust

De reisgids Napels & Amalfikust bevat:

 • Stadswandeling in Napels
 • Verkenning van Pompeii, Herculaneum, Stabiae, e.a.
 • Ontspannen in mondain Capri
 • Verken de Amalfitaanse kust 
 • Meer dan 40 bezienswaardigheden, 72 bladzijden info

FAQ: Veelgestelde vragen over de reisgids Napels en Amalfikust

Is de reisgids Napels-Amalfi-Pompeii gratis te downloaden?

Ja de reisgids Napels-Amalfi-Pompeii is gratis te downloaden via deze link. Geef je e-mail adres in en je ontvangt onze printbare reisgids in PDF formaat met alle toeristische informatie binnen de 5 minuten in je mailbox.

Welke info staat er in de reisgids Napels-Amalfi-Pompeii?

De reisgids Napels-Amalfi-Pompeii bevat:

Wat is het verschil tussen de gratis en de betalende reisgids Napels-Amalfi-Pompeii?

De gratis versie bevat het 1ste deel (gratis route) van de reisgids Napels-Amalfi-Pompeii. De volledige reisgids kopen voor € 10, hiermee haal je ook direct alle waardevolle info over Napels-Amalfi-Pompeii in huis.

 • De reisgids Napels-Amalfi-Pompeii is gemakkelijk uit te printen of te lezen op tablet/smartphone.
 • Is na aankoop meteen te downloaden.
 • Mis niets, beleef meer.
 • Ontdek verborgen plekjes & bezienswaardigheden.
 • Overzichtelijke & kant-en-klare routes.
 • Bespaar veel tijd bij het voorbereiden van je reis.

Waar kan ik het best overnachten in Napels-Amalfi-Pompeii?

Nog op zoek naar een hotel of B&B in Napels-Amalfi-Pompeii om te overnachten? Dan hebben we voor jou een mooie selectie gemaakt van de leukste hotels en B&B's, bekijk hier waar overnachten in Napels en Amalfikust.

Hoe kan ik het best de wachtrijen vermijden in Napels-Amalfi-Pompeii?

Wil je graag een daguitstap/tour maken in Napels-Amalfi-Pompeii of dé top bezienswaardigheden in Napels-Amalfi-Pompeii bezoeken? Dan raden we je aan om je tickets tijdig online te bestellen via deze link. Zo kan je binnen zonder wachten en ben je zeker van je toegang.

Overzicht van tours en tickets Napels en de Amalfikust

Is Napels veilig voor toeristen?

Napels heeft al jarenlang een slecht imago, zo zou de stad onveilig en gevaarlijk zijn. De stad wordt nu eenmaal vaak in 1 adem met de Italiaanse maffia genoemd. Napels is echter niet veel onveiliger dan andere grote steden. Door het slechte imago vergeten toeristen vaak snel hoe veel moois Napels te bieden heeft. Lees onze tips voor een veilig bezoek aan Napels.

Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in de omgeving van Napels?

De meeste mensen komen natuurlijk naar Napels om de beroemde bezienswaardigheden buiten de stad ook mee te pikken. En dan is de verloren stad Pompeï natuurlijk de bekendste van allemaal. In het jaar 79 werd de stad samen met Herculaneum bedolven onder de as na een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius.

In de ruïnes van Pompeï zijn vele archeologische opgravingen verricht en het is uitgegroeid tot een wereldberoemde toeristische trekpleister.

Hoe de Vesuvius bezoeken vanuit Napels als daguitstap?

Wanneer je Napels bezoekt kan een dagtrip naar de nabijgelegen Vesuvius eigenlijk niet ontbreken. Deze vulkaan staat bekend om de desastreuse uitbarsting die ten tijde van de oude Romeinen plaatsvond. Voor de lokale bevolking staat de vulkaan echter gelijk met het begrip ‘thuis’. Het is dan ook niet gek dat het beklimmen van de vulkaan een geliefde activiteit is onder zowel locals als toeristen. Lees onze tips voor een daguitstap naar de Vesuvius.

Hoe Pompeii bezoeken vanuit Napels?

De meeste mensen kennen het verhaal van Pompeï en de uitbarsting van de vulkaan Vesuvius: Pompeï werd jaren geleden onverwachts opgeschrikt door de Vesuvius. Het duurde niet lang vooraleer de lava en het stof zich meester gemaakt hadden over deze plek. Tegenwoordig zijn de restanten van deze oude stad de belangrijkste bezienswaardigheden van Pompeï. Tijdens een bezoek lijkt het net alsof je terug in de tijd stapt. Lees onze tips over je bezoek aan Pompeï!

Waar ligt Napels?

Napels, door de Italianen Napoli genoemd ligt in de streek Campania, waar het de grootste havenstad uit de omgeving is met zijn meer dan 4 miljoen inwoners.

De stad is een uitstekende uitvalsbasis voor de vele bezienswaardigheden in de regio van de Amalfikust, waarbij Pompeï, Herculaneum, de Vesuvius en het eiland Capri de meest bekende zijn. Maar ook de stad zelf heeft heel wat troeven die we in de reisgids Napels uiteraard ook toelichten.

Ligging op de kaart

Wat is de beste reistijd voor Napels?

Zoals in heel Italië loopt het hoogseizoen van juni tot en met augustus. In die periode profiteer je van zomerweer met temperaturen die vlot 25 à 30 graden Celsius halen. De grootste hitte hoef je hier meestal niet te verwachten omdat je dicht bij de zee bent.

In het hoogseizoen komen natuurlijk wel de meeste toeristen naar de stad, dat doet de wachtrijen voor bezienswaardigheden aardig toenemen.

In het laagseizoen valt de temperatuur van december tot februari toch wat tegen, meestal rond 13 à 14 graden. December is wel een topmaand vanwege de kerstsfeer in San Gregorio Armeno waar heel veel bezoekers naartoe komen.

Als je liever geen drukte wilt, maar toch wilt profiteren van beter weer, dan is het voorjaar een mooi compromis. In maart-april-mei stijgen de temperaturen al vaak richting een aangename 20 graden Celsius of iets meer.

Wat te doen in Napels?

Napels is de derde grootste stad van Italië en heeft vooral op vlak van cultuur en keuken heel wat te bieden. Er zijn talloze fraaie kerken en kastelen, interessante musea en spraakmakende monumenten die je kan bezoeken. Ook de verschillende wijken van Napoli hebben elk hun eigen troeven.

Ontdek de vele kerken

Zoals al eerder aangegeven telt Napoli in totaal bijna 450 kerken. De meeste ervan dateren uit de renaissance en de barokperiode. De bekendste is de Duomo di Napoli, waar de relikwieën van patroonheilige San Gennaro zijn gehuisvest. Volgens de legende wordt zijn gestolde bloed drie keer per jaar vloeibaar en dat zou de stad geluk en voorspoed brengen.

Daarnaast is er ook de grafkapel van Cappella di Sansevero met heel wat fraaie beeldhouwwerken uit de 18e eeuw. Qua barokke kerken is de San Gregorio Armeno een van de uitschieters. Niet alleen door het fraaie kerkinterieur en het aangrenzende klooster, maar ook doordat deze midden in de wijk ligt die bekend staat om de vele creatieve kerststallen.

Bezoek de Napolitaanse kastelen

Zoals in veel historische steden in Europa, vind je ook in Napels een aantal kastelen. Het Castel Sant'Elmo dat ligt op de top van de heuvel in de wijk Vomero zie je direct vanop veel plaatsen in de stad.

Een ander kasteel is het zogenaamde eierkasteel of het Castel dell’Ovo bij de baai van Napels. Het kasteel dankt zijn naam aan een verhaal over de Romein Vergilius die een ei zou hebben achtergelaten in de funderingen. Volgens de legende zou het kasteel instorten wanneer het ei zou breken.

Het Castel Nuovo dateert uit 1279, maar van het oorspronkelijke gebouw rest enkel een kapel. Toen Napels in 1443 in handen kwam van Alfonso V van Aragon liet deze het huidige kasteel herbouwen, met als meest opvallende element de marmerwitte toegangspoort met basreliëf die de triomfantelijke intrede van Alfonso viert. De vervorming in de bronzen poort komt van een kanonbal uit een oorlog in 1495.

Nu vind je in het kasteel het Museo Civico met schilderijen, sculpturen en andere kunst uit de 14de-19de eeuw. Vanop de hoger gelegen verdiepingen heb je overigens een prachtig panorama op de baai van Napels en de Vesuvius.

De stad van espresso, pizza en Maradona

Op culinair vlak zit je overal in Italië wel goed, maar Napels wordt gezien als de bakermat van zowel de espresso als de pizza. Genoeg om je mee te verlekkeren dus.

We kunnen het uiteraard ook niet over Napels hebben, zonder de voormalige stervoetballer Diego Maradona te vermelden, die hier nog steeds een grote volksheld is. Hij wordt overal in de stad geëerd met street art, geïmproviseerde kleine musea en in bars. Sinds 2020 draagt ook het stadion van SC Napoli zijn naam en staat er ook een standbeeld van hem bij de voetbaltempel.

Ondergronds Napels

Napels heeft een indrukwekkend netwerk van honderden kilometers aan ondergrondse grotten, tunnels en schuilkelders die stammen uit de tijd van de Grieken en de Romeinen. In oorlogstijd kwam de Napolitaanse bevolking erin schuilen. Dagelijks worden er tours georganiseerd langs verschillende onderaardse routes zoals Neapolis Sotterrata, Galleria Borbonica en Napolo Sotteranea. Zeker een aanrader wanneer je de geschiedenis van de stad op een unieke manier wilt ontdekken. Lees meer over het bezoeken van de catacomben van Napels.

Hoe je best verplaatsen in Napels?

 • In het centrum kan je alles makkelijk tijdens een wandeling de stad verkennen. Hiervoor vind je ook een stadswandeling in Napels in onze reisgids.
 • Bezienswaardigheden in wijken die wat buiten het centrum liggen, kan je best bereiken via een van de twee metrolijnen.
 • Hoger gelegen wijken bereik je vlot met de funicolare: een kabelbaan die hoog en laag Napels met elkaar verbindt.

Wandel door de leukste wijken van Napels met je reisgids

Om heel Napels te zien, ben je wel erg lang bezig. Maar in onze reisgids vind je een stadswandeling door Napels die je door een aantal van de mooiste wijken van de stad loodst. Uiteraard ontbreekt het historisch centrum of “Centro Antico” niet, maar er is nog veel meer.

De Spaanse volkswijk

Ook de Spaanse wijk of Quartieri Espagnoli komt aan bod, waar in de 16e eeuw de Spaanse soldaten hun verblijf hadden. Vandaag is het een authentieke volkswijk waar je een glimp kan opvangen van het dagelijks leven van de Napolitanen.

Het koninklijke Rione Sanita

Onze persoonlijke favoriete plek is toch de wijk Rione Sanità. Deze wijk is tegenwoordig bezaaid met gezellige koffiezaakjes, restaurants en fijne winkeltjes. Vroeger was dit de straat waar de koning door flaneerde met de koets.

Een leuk weetje is dat de koninklijke koets hier werd voortgetrokken door ossen in plaats van paarden, omdat die sterk genoeg waren om de klim naar Capodimonte te overwinnen.

Het stadspanorama vanaf Vomero

Eventjes genoeg van de stadsdrukte? Via de kabelbaan kom je snel in de hoger gelegen wijk van Napoli terecht, Vomero. Van hieruit heb je een fraai panorama over het historisch centrum van Napels.

Het klooster van Certosa di San Martino en het Castel Sant'Elmo zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in Vomero. De wijk zelf is doorgaans wat rustiger, maar desondanks zijn er genoeg gezellige terrasjes en bars in de buurt.

De kerststalletjes van San Gregorio Armeno

Dit is de meest tot de verbeelding sprekende wijk van Napoli. In San Gregorio Armeno vind je talloze kunstateliers die zich specialiseren in kerststallen. Maar voor je denkt dat je een hele straat vol stalletjes met Jezus, Maria en Jozef te zien krijgt, moeten we erbij zeggen dat kerststal nogal breed wordt opgevat.

Het zijn stalletjes met ambachtelijk gemaakte beeldjes van beroemde zangers, voetballers, wielrenners, acteurs, historische figuren, heiligen en nog veel meer.

Waar ligt de Amalfikust?

De Amalfikust ligt op een steenworp van Napels en strekt zich grosso modo uit langs de Tyrreense zee vanaf Sorrento tot Salerno. Aangevuld met het eiland Capri. Je komt er het snelst terwijl je langs de Vesuvius passeert en door het Parco Regionale dei Monti Lattari gaat.

Langs de kustlijn vind je verschillende schilderachtige dorpjes zoals Positano, Praiano, Conca dei Marini of Ravello en uiteraard ook Amalfi zelf. Verwacht je aan een mix van olijf-, wijn- en citroengaarden, pittoreske witte huisjes met bloemenrijke balkons en mooie zand- en kiezelstranden.

Filmpje: ga mee op verkenning door Napels

Benieuwd wat je van je citytrip Napels mag verwachten? In deze video krijg je alvast een eerste impressie van de belangrijkste wijken en bezienswaardigheden.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?