17 x mooiste bezienswaardigheden langs de Adriatische Kust in Italië

Volledige reisgids kopen voor € 10

17 x mooiste bezienswaardigheden langs de Adriatische Kust in Italië

17 december 2023 in Italië1 reactie

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden langs de Adriatische Kust + verblijftips

De oostkust van Italië wordt helemaal begrensd door de Adriatische Zee die de scheiding vormt tussen het schiereiland en de Balkan. Langs de Italiaanse zijde van deze zee vind je een ontzettend gevarieerde mix van plekjes en steden waar je niet alleen terecht kan om languit te relaxen op het strand, maar waar je ook de restanten van duizenden jaren geschiedenis kan opsporen. Wanneer je van Trieste in het noorden tot Otranto in het diepe zuiden reist, doorkruis je maar liefst zeven verschillende regio’s.

In deze blogpost vind je alvast de mooiste bestemmingen langs de Adriatische Kust van noord naar zuid, die je zonder nadenken in je reisschema kan opnemen.

Inhoud artikel

 1. Trieste

In de noordoostelijke uithoek van Italië, vrijwel helemaal omringd door Slovenië, vind je Trieste. Omwille van haar bijzondere ligging is de stad een mix van mediterrane en meer Centraal- en Oost-Europese invloeden. In 178 voor Christus maakte de stad al deel uit van het Romeinse Rijk, maar het is vooral tijdens de periode onder het Oostenrijks-Habsburgse bewind dat de stad haar glorieperiode kende. Toen was dit namelijk de enige zeehaven van het Habsburgse Rijk.

 • Een van de vele overblijfselen uit die periode vind je tien kilometer ten noordwesten van Trieste: het Castello di Miramare. Dit was het prachtig ingerichte zomerverblijf van Maximiliaan van Habsburg dat gebouwd werd tussen 1856 en 1860. Het zicht op zee (vandaar ‘Miramare’) en de mooie botanische tuin lokken jaarlijks heel veel toeristen. Boek je tickets voor het Castello di Miramare.
 • Nog uit die periode is het Piazza Unità d'Italia, een plein met heel wat statige gebouwen dat uitkijkt op de zee.
 • Een andere getuige van de vele invloeden die Trieste doorheen haar geschiedenis gekend heeft is de kerk van Santo Spiridio, een Servisch-Orthodoxe kerk met de kenmerkende Byzantijnse koepels en mozaïeken.
 • Ook de romaans-gotische kathedraal is de moeite. Die laatste is het resultaat van twee kerken die in de 14de eeuw werden samengevoegd.
Maak een ritje met de Hop-on Hop-off bus in Trieste en ontdek zoveel mogelijk van de stad.

Trieste is ook een van de koffiesteden bij uitstek van Italië

De haven verwerkt bijna de helft van de totale koffiebonenimport in Italië en het bekende merk Ily is afkomstig uit de stad. De inwoners doen ook niets liever dan afspreken met vrienden, familie, collega’s … om bij te praten in een van de cafés met een lekkere koffie. Een erg bijzondere plek om koffie te drinken is Caffè degli Specchi (‘Het Café van de Spiegels’) waar ook schrijvers als Franz Kafka en James Joyce ooit een koffietje kwamen drinken. Die laatste verbleef maar liefst 15 jaar lang in de stad en nabij de Ponte Rosso kan je een standbeeld van hem terugvinden.

 1. Grado

Tussen Trieste en Venetië vind je het kleine stadje Grado, gelegen in een lagune. Hier is het in tegenstelling tot wat verderop in Venetië nog niet vergeven van de toeristen. Je kan hier heerlijk wandelen langs de haven die vol ligt met vissersbootjes en er zijn ook heel wat stranden waar je lekker een dagje kan ontspannen.

Een van de vele eilandjes in de lagune is Barbana. Het eiland ontstond rond het jaar 1000 en sinds die tijd wordt Barbana bevolkt door monniken die een schrijn ter ere van de Heilige Maagd Maria eren. Met de ferry vanuit Grado bereik je het eiland op een halfuurtje, en zoals je al kon raden is Barbana een plek waar je volledig tot rust kan komen in een unieke omgeving.

 1. Venetië

De allerbekendste stad langs de Adriatische kust is natuurlijk Venetië. Tot in het jaar 421 was hier niets behalve modderige vlaktes, maar geleidelijk aan creëerden de bewoners van deze streek een reeks eilandjes die van deze plek een van de belangrijkste handelssteden van de middeleeuwen maakte. Denk maar aan de befaamde koopman Marco Polo die dankzij zijn reizen in Azië Europa liet kennismaken met verre landen zoals China en India.

Vandaag vormen al die eilandjes een van de mooiste en – helaas ook – populairste toeristische bestemmingen van Italië. In totaal zijn er 118 eilandjes, met elkaar verbonden via bruggen en gescheiden door de befaamde kanalen die doorkruist worden door de typische gondels.

Spendeer indien mogelijk zeker een paar dagen in Venetië. Op die manier kan je de stad verder ontdekken wanneer de dagjestoeristen vertrokken zijn. De rijke geschiedenis van de stad blijkt ook uit de vele prachtige gebouwen, die je zeker niet allemaal op één dag kan bezoeken.

Enkele inspiratieblogs voor je stedentrip Venetië:

 1. Burano

Blijf je een paar dagen langer in Venetië, dan moet je eens een daguitstap naar het eiland Burano doen. Dit is een nog minder bekend visserseilandje waar de huizen geschilderd zijn in alle kleuren van de regenboog (en nog heel wat andere kleuren). De verklaring hiervoor zou zijn dat de vissers zo ook bij mistig weer makkelijk de weg naar hun huis terug zouden vinden. Wil je als inwoner van Burano je gevel opnieuw verven, dan kan dat niet zomaar: je moet eerst een aanvraag bij de gemeente indienen en dan krijg je te horen welke kleuren zijn toegelaten.

Burano is ook al eeuwenlang bekend voor zijn kantproductie. Terwijl de mannen gaan vissen waren, legden de vrouwen zich toe op het maken van verfijnde kantproducten. Op het eiland vind je ook een klein kantmuseum. Net zoals Pisa en Bologna heeft ook Burano zijn eigen scheve toren: de klokkentoren (uit 1714) van de San Martino kerk. Met een verschil van bijna 2 meter tussen de top en de grond is er geen ontsnappen aan deze opmerkelijke toren wanneer je hier rondwandelt. Binnen in de kerk hangt overigens een knap schilderij van de 18de-eeuwse schilder Giambattista Tiepolo.

De enige manier om Burano te bereiken is met de vaporetto (= de waterbus) vanuit Venetië, die er ongeveer drie kwartier over doet. Bekijk het volledige aanbod uitstappen vanuit Venetië naar Burano.
 1. Comacchio

Voor wie de drukte in Venetië enigszins wil ontwijken maar toch een fan is van bruggen en kanalen, biedt Comacchio een prima alternatief. Het ‘kleine Venetië van Emilia-Romagna' werd indertijd gebouwd op 13 klein eilandjes gelegen in een lagune. De bekendste en meeste iconische (lees ook: meest gefotografeerde) brug van Comacchio is de Trepponti.Deze werd gebouwd in 1638 en kan je oversteken via maar liefst 5 verschillende brede trappen.

 • Doorheen de hele stad zijn er overigens heel wat prachtige kerken, bruggen en andere gebouwen uit de 17de en 18de eeuw die erg goed bewaard zijn gebleven en waardoor het erg fijn is om hier een dagje te spenderen.
 • In het oude hospitaal leer je meer over de geschiedenis van de streek en het stadje in het Museo Delta Antico, een modern archeologisch museum dat pas in 2017 de deuren opende. De collectie is vooral bijzonder doordat men in 1981 voor de kust van Comacchio een Romeins schip van meer dan tweeduizend jaar oud heeft ontdekt, waarvan de vracht zeer intact is gebleven dankzij de zuurstofarme omgeving.
 • De lokale specialiteit hier zijn gerechten met plaatselijk gevangen paling, dus liefhebbers mogen dit zeker niet aan zich laten voorbijgaan.
 • Voor natuurliefhebbers is het Parco del Delta del Po dan weer een uitstekende bestemming. 54.000 hectares aan ruimte om te wandelen, fietsen en vogels te spotten (met een beetje geluk zelfs een flamingo).
 1. Ravenna

Technisch gezien ligt het stadscentrum van Ravenna niet aan de Adriatische Zee (wel op een kleine 10 kilometer), maar voor een stad met acht monumenten op de UNESCO-Werelderfgoedlijst maken we graag een uitzondering. Die indrukwekkende hoeveelheid aan bezienswaardigheden heeft Ravenna te danken aan de Romeinse keizer Honorius.

In 402 maakte hij van de stad de hoofdstad van het West-Romeinse Rijk, met als gevolg dat je nergens in Italië zoveel prachtige mozaïeken op wandelafstand van elkaar vindt. Samen met Istanboel is Ravenna dan ook dé stad om Byzantijnse mozaïeken in al hun glorie te gaan bewonderen.

Een aantal van de hoogtepunten uit de late klassieke oudheid en de vroege middeleeuwen zijn de Basilica di San Vitale, het Battistero Neoniano en het mausoleum van Galla Placidia. Ook voor wie houdt van iets recentere kunst en graag wandelt, komt in Ravenna aan zijn trekken, want over de hele stad en in het bijzonder in de Darsena wijk, vind je knappe murals en andere street art.

Weetje: Ravenna is de begraafplaats van een van de belangrijkste schrijvers uit de Italiaanse geschiedenis: Dante Aleghieri. Nadat hij uit zijn thuisstad Firenze verbannen werd, kwam hij in Ravenna terecht. Hier bleef hij tot het einde van zijn dood en kreeg hij een waardige begrafenis en een mooie graftombe ter nagedachtenis. Al een aantal eeuwen probeert de stad Firenze de stoffelijke resten van ‘hun schrijver’ terug te krijgen. In de Santa Croce basiliek werd zelfs een graftombe voorzien, maar in Ravenna is men tevreden met het feit dat de stad zijn laatste rustplaats blijft.

Daguitstap naar Mirabilandia

Net ten zuiden van Ravenna kan je dan weer het grootste pretpark van Italië bezoeken: Mirabilandia. Je vindt hier de langste omgekeerde achtbaan van Europa en het op een na hoogste reuzenrad (92 meter hoog). Echte waterratten kunnen dan weer terecht in Mirabeach, waar je van 60 meter hoog naar beneden kan via de grootste wildwaterbaan ter wereld. Dit waterpretpark grenst aan Mirabilandia en je kan voor beide parken een combiticket kopen.

TICKETS: Bestel je tickets voor Mirabilandia op voorhand online en vermijd eventuele wachtrijen aan de kassa.

Ravenna bevindt zich in de streek Emilia-Romagna en is een waar paradijs voor foodies. Honger? Probeer dan eens een piadina met squacquerone, een soort tortilla-achtige wrap met de lokale kaas. Heb je meer zin in een bord dampende pasta al dente, ga dan voor de passatelli, strozzapreti of de cappeletti, allemaal minder voor de hand liggende maar ontzettende lekkere primi (= voorgerechten).

 1. Cesenatico

Cesenatico wordt vaak het mooiste kuststadje van Emilia-Romagna genoemd, met dank aan de vele kleurrijke zeilboten die langs de kanalen en in de haven (de Porto Canale) aangemeerd liggen. Niemand minder dan Leonardo Da Vinci werd overigens in het begin van de 16de eeuw ingeschakeld om het kanaal van naderbij te bestuderen en te verbeteren. Er wordt soms verkeerdelijk beweerd (ook door locals) dat Da Vinci het kanaal heeft ontworpen, maar dat is dus niet correct. Dat maakt het kanaal en de haven er echter niet minder de moeite op.

Je kan hier ook het Museo della marineria di Cesenatico bezoeken, een erg informatief maritiem museum met een gedeelte binnen en buiten (met gerestaureerde schepen die in de haven liggen). Voor die-hard wielerliefhebbers is Cesenatico dan weer een soort bedevaartsoord, want hier woonde de betreurde Italiaanse wielrenner en voormalig Tourwinnaar Marco Pantani. Er is een mooi museum ter ere van hem (Spazio Pantani) waar je een overzicht krijgt van zijn carrière aan de hand van vele memorabilia zoals fietsen, truien en trofeeën.

 1. Rimini

Al bijna 200 jaar staat Rimini bekend als een van de populairste badplaatsen van Italië, maar wie de moeite doet om het strand even links te laten liggen zal ook beloond worden. Ten tijde van de Romeinen heette deze plek nog Ariminum, en verspreid over de stad vind je nog een aantal overblijfselen uit die periode.

 • Zo kan je hier over de Ponte di Tiberio lopen, een brug van 74 meter uit het jaar 21 die onder andere twee aardbevingen overleefde en na meer dan 2000 jaar nog steeds pal staat.
 • Langs de andere kant van de stad is er de Arco di Augusto. Dat is een imposante triomfboog uit 27 v.C. van bijna 9 meter hoog waaronder iedereen door liep die langs de Via Flaminia de stad binnenkwam.

De Borgo San Giuliano is een charmante wijk met schilderachtige huisjes en smalle straatjes die zo past in de betere Italiaanse film. Dat laatste is geen toeval, want de bekende cineast Federico Fellini was afkomstig van Rimini. Daarom vind je in de Borgo San Giuliano ook heel wat muurschilderingen die verwijzen naar zijn films. Dichtbij het stand is er ook een park dat zijn naam draagt en in het Castel Sismondo en het nabijgelegen Palazzo Valoni kan je een museum aan hem gewijd bezoeken.

Rimini is ook een echte ijsjesstad. Elk jaar gaat hier een van de belangrijkste gelato-beurzen ter wereld door en er zijn ook heel wat scholen en opleidingscentra waar je artisanaal ijs kan leren maken. Het hoeft dus niet te verwonderen dat je hier bovengemiddeld lekkere gelati kan eten, en dat wil wel wat zeggen in Italië!

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf? Hotel Orchidea Blu, op slechts een steenworp afstand van het strand Torre Pedrera, is een absolute aanrader. Het hotel beschikt over ruime, moderne kamers met uitzicht op zee en een traditioneel restaurant. Meer info en boeken.

 1. Pescara

In tegenstelling tot heel wat andere Italiaanse steden voelt Pescara erg modern aan. Wandel bijvoorbeeld over de Ponte Del Mare, een schitterend vorm gegeven fiets- en voetgangersbrug uit 2009 die de levendige haven verbindt met het de rest van de stad. Een ander imposant modern bouwwerken is La Fontana Nave di Cascella, een fontein zoals je er nog nooit een gezien hebt.

De reden waarom je in Pescara zoveel moderne gebouwen vindt, is omdat de stad zwaar te lijden had onder de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op sommige plaatsen moesten zelfs volledige wijken opnieuw opgebouwd worden. De grootste aantrekkingskracht van deze grootste stad van de Abruzzen is echter de nabijheid van de vele stranden. ’s Avonds kan je er ook lekker kuieren langs de weidse lungomare (de promenade langs het strand).

 1. Trabocchi-bouwwerken

Ten zuiden van Ortona staat de kustlijn bekend om trabocchi-bouwwerken die door vissers zijn gebouwd. Die karakteristieke hoge houten visplatforms lijken als krabben uit het water te kruipen. Al sinds de 15e eeuw zorgen die trabocchi ervoor dat de vissers op een veilige manier kunnen vissen, zelfs in de meest ongunstige weersomstandigheden.

 1. Termoli

Tussen Abruzzo en Puglia ligt de op een na kleinste regio van Italië: Molise. Dit is ook een van de dunst bevolkte en minst bekende streken van het hele land, maar ze kunnen toch uitpakken met een van de leukste kuststadjes, namelijk Termoli. Naast de vele aantrekkelijke zandstranden heeft Termoli ook nog een interessant historisch centrum, dat boven het strand en de haven uittorent.

 • Als je hier bent, bezoek dan zeker het Castello Svevo uit de 13de eeuw. De man hiervoor verantwoordelijk was Frederik II, keizer van het Heilig-Roomse Rijk van 1220 tot 1250. Vanaf het kasteel heb je een fraai uitzicht over de Adriatische Zee en ’s avonds wordt het kasteel ook knap verlicht.
 • Op de Piazza Duomo kan je de kathedraal van Termoli bezoeken die een prachtige romaanse gevel heeft.
 • Op een minuutje wandelen van de kathedraal ligt ‘A Rejecelle’, een eerder ongewone bezienswaardigheid. Met 34 (!) cm is dit het smalste steegje van Italië.

Toen er vroeger van beide zijden iemand doorheen steegje wilde, was het de gewoonte dat de meest ‘nobele’ van de twee voorrang kreeg. Vandaag is dat gelukkig verleden tijd, maar dat betekent dus wel dat je goed moet communiceren met de persoon die langs de andere kant van het steegje staat!

 1. Tremitische eilanden

De ‘Isole Tremiti’ zijn een archipel voor de Adriatische Kust die bestaat uit vijf eilanden, ten noorden van het Gargano schiereiland. De grootste aantrekkingskracht van deze eilanden is het kristalheldere water dat hier echt wel ongeëvenaard is. Je kan de eilanden bereiken met de ferry vanuit een van de havens op Gargano, die je afzet op San Nicola of San Domino.

 • Op eerste eiland kan je het Castello dei Badiali bezoeken, een fort uit de 13de eeuw waarvan je ook een mooi uitzicht hebt op de andere eilanden.
 • Ook de moeite zijn de ruïnes van de Santa Maria a Mare abdij, die volgens legende door een kluizenaar was gebouwd aan wie de maagd Maria was verschenen.
 • Op San Domino vind je dan weer een klein maar mooi gelegen zandstrand Cala delle Arene.
 • De andere drie eilanden kan je bereiken door een bootje te huren of mee te gaan op een van de tours (die meestal vertrekken vanuit San Domino).

Omdat je hier natuurlijk geïsoleerd zit van het vasteland, werden de eilanden in het verleden ook gebruikt om mensen ‘af te zonderen’ of gevangen te zetten. De Romeinse keizer Augustus stuurde zijn kleindochter Julia De Jongere hier naartoe nadat ze in ongenade was gevallen bij hem. Twintig jaar lang verbleef ze afgezonderd van haar familie op een van de Tremitische eilanden, tot ze uiteindelijk overleed.

Ook de Italiaanse dictator Benito Mussolini gebruikte San Domino (het grootste eiland) als strafkolonie voor homoseksuele mannen.

 1. Trani

Tijdens de zomermaanden kan het massatoerisme af en toe toeslaan langs de Adriatische Kust, maar niet zo in Trani. Dit stadje van 55.000 inwoners ten noorden van Bari was tijdens de middeleeuwen een belangrijke haven voor bijvoorbeeld de kruisvaarders die naar het Heilige Land trokken. De rol van Trani als een van de belangrijkste havens langs de Italiaanse kust is ondertussen uitgespeeld, maar dit is het perfecte voorbeeld van een stadje dat je rustig kan ontdekken zonder het gevoel te hebben dat je een veel te lange lijst met bezienswaardigheden moet afvinken.

 • Beslis je om dit charmante stadje een bezoek te brengen, dan start je best in het havengebied.
 • De 12de-eeuwse kathedraal in romaanse stijl ligt vlak aan het water en werd gebouwd met een lichtroze steen die rond Trani werd gewonnen.
 • Je kan de 59 meter hoge klokkentoren (die later in de veertiende eeuw is bijgebouwd) beklimmen voor een onvergetelijk uitzicht over de stad en de zee. Ook langs het water kan je een machtig kasteel bezoeken dat net zoals dat van Termoli onder Frederik II werd neergezet.
 • In Trani vind je ook een joodse synagoge, de Scolanova. Door de banden met de Levant (waaronder het huidige Israël valt) was er tijdens de middeleeuwen een grote joodse gemeenschap in Trani en telde de stad zelfs meerdere joodse gebedsplaatsen.

WANDELING: Wil je graag zoveel mogelijk van de stad zien? Dan kan je ook altijd een privéwandeling door Trani boeken. De deskundige gids geeft je graag wat meer achtergrondinformatie over de topbezienswaardigheden van de stad.

 1. Bari

Veruit de grootste stad van Puglia – met bijna 320.000 inwoners – is Bari. Voor vele toeristen en andere reizigers is dit een plek waar je de ferry neemt naar Griekenland of een van de Balkanlanden langs de overzijde van de Adriatische kust. Bari is echter ook een levendige universiteitsstad met een rijk verleden en niemand minder dan Sint-Nicolaas (die van Sinterklaas, jawel) is de beschermheilige.

In de basiliek die naar de goede man vernoemd werd, liggen – volgens de legende – zijn stoffelijke resten, nadat ze door lokale zeemannen uit het Turkse Myra werden meegebracht. Daarom is de kerk voor zowel rooms-katholieken als orthodoxen een bedevaartsoord. De vele vloermozaïeken maken de basiliek niet enkel voor de gelovige reiziger, maar ook voor de kunstliefhebber interessant.

TICKETS: Wil je graag deze basiliek in Bari bezoeken aan de hand van een georganiseerde rondleiding met gids? Dat kan. Boek je tickets voor de Basilica San Nicola hier.

Vind je van jezelf dat je een foodie bent, dan moet je absoluut naar de Strada delle Orecchiette. Hier maken een aantal vrouwen ’s ochtends verse orecchiette, een soort schelpjespasta die echt typisch is voor Bari. Probeer dus zeker eens gerecht met deze pastasoort wanneer je in Bari bent, in de buurt zijn er meer dan voldoende restaurantjes waar je terecht kunt. Of je kan ook een kookcursus in Bari volgen waarbij je zelf pasta leert maken.

Neem zeker ook je tijd om langs het water en de oude haven (die veel gezelliger is dan de nieuwe haven van waaruit veel ferry’s vertrekken) te wandelen en op je eigen tempo de oude stad te ontdekken.

Ben je op zoek naar een levendige uitvalsbasis om de streek te verkennen, dan is Bari ideaal. De kuststadjes Trani en Polignano a Mare liggen allebei op minder dan een uur rijden. Ook Alberobello, het stadje met meer dan duizend trulli (= typische witte, kegelvormige huisjes) ligt op amper een uurtje met de auto.
 1. Polignano a Mare

Mocht je op zoek gaan naar een foto om het ideale postkaartje van Puglia te maken, dan is Polignano a Mare alvast een ideale kandidaat. De stad is gebouwd op steile kliffen die uitgeven op de zee. Een iconisch uitzicht over de baai krijg je vanaf de brug genaamd Ponte di Polignano a Mare. Van hieruit zie je de kliffen met de huizen en het strand dat er tussen geprangd ligt. Er zijn echter nog heel wat andere – en misschien wel betere – uitzichtpunten, dus ga vooral zelf ontdekking om jouw picture from a postcard te maken.

Het centrum van de stad is een aangenaam doolhof van kleine steegjes en de typische witte huisjes die je zo vaak in het zuiden vindt. Ook rond het Piazza Vittorio Emanuele II (waar zich de kerk en de klokkentoren bevinden) gonst het zowel overdag als ’s avonds van de activiteit en hier kan je ook terecht om iets te eten of te drinken.

In Polignano bevindt zich ongetwijfeld ook het (hotel)-restaurant met de meest unieke locatie van de hele Adriatische Kust. Grotta Palazzese is een vijfsterrenrestaurant dat zich letterlijk in een natuurlijke grot bevindt, en dat al sinds de 18de eeuw. Een maaltijd is hier wel zeer prijzig, dus best even de prijzen checken voor je een reservatie maakt, kwestie van niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Meer info en boeken.

Weetje: Polignano a Mare is de geboorteplaats van Domenico Modugno, die de wereldhit ‘Nel blu, dipinto di blu’ (beter bekend als ‘Volare’) zong. Langs het water vind je dan ook een standbeeld van de zanger met open gespreide armen, hoe kan het ook anders …
 1. Lecce

Het ‘Firenze van het zuiden’, zo wordt Lecce soms ook wel genoemd. Om maar te zeggen dat het aantal knappe gebouwen echt wel niet op een paar handen te tellen valt. Grieken, Romeinen, Noormannen en Saracenen zwaaiden hier allemaal de plak, maar het is de 17de eeuw en de periode van de ‘Barocco Leccese waaraan de stad haar huidig uitzicht dankt.

 • Er zijn ongeveer 40 barokkerken in de hele stad, maar het is natuurlijk onmogelijk om die allemaal te bezoeken.
 • Begin je architecturale ontdekkingstocht op de Piazza Duomo. Giuseppe Zimbalo bouwde hier de kathedraal in 1659.
 • Nog op hetzelfde plein moet het Palazzo Vescovile (Bisschoppelijk Paleis) van een eeuw later niet onderdoen voor de kathedraal en haar 72-meter hoge klokkentoren.
 • Zimbalo was ook verantwoordelijk voor heel wat andere bouwwerken in de stad, zoals de Santa Croce basiliek met haar extreem weelderige gevel. Neem even rustig de tijd om te bewonderen waar verschillende generaties ambachtsmannen aan gewerkt hebben.
 • Lecce kan ook uitpakken met een heus Romeins amfitheater. Verscholen onder het Piazza Sant’Oronzo ontdekte men in 1901 de overblijfselen van een heuse arena uit de tweede eeuw met plaats voor 25.000 toeschouwers, die ondertussen gedeeltelijk is opgegraven.
Mis niets van deze barokke stad met onze stadswandeling Lecce.

Heel wat kleinschaliger maar daarom niet minder de moeite is het Museo Faggiano, een archeologisch museum dat ontstond toen een familie tijdens renovatiewerken plots op heel wat oude voorwerpen stootte. Hier ontdek je 2000jaar geschiedenis van de stad op een plek, met veel passie en liefde uitgebaat door een lokale familie.

Ten zuiden van Lecce vind je de Grotta della Poesia, waar al in 2000 v.C. mensen naartoe trokken om dit wonder der natuur te aanschouwen. Deze rotsformatie bestaat onder andere uit een natuurlijk gevormd zwembad waar volgens de legende een beeldschone prinses kwam baden, die de inspiratie vormde voor vele – ongetwijfeld zeer romantische – gedichten.

 1. Otranto

Ben je op zoek naar een plek die in de zomermaanden bruist van het leven? Dan moet je naar een van de meest zuidelijke punten van de hak van de laars: Otranto. Hier kan je ’s avonds flink de bloemetjes buiten zetten, maar je kan je overdag ook onderdompelen in een stad met heel wat bezienswaardigheden die het verhaal vertellen van een bijzondere geschiedenis.

Geschiedenis van Otranto

Door haar ligging was de stad ten tijde van de Romeinen al een belangrijke handelspost, maar het is vooral vanaf de middeleeuwen dat de stad een belangrijke rol begon aan te nemen. De stad bloeide onder de bezetting van de Byzantijnen en de Noormannen maar daar kwam in 1480 abrupt een einde aan.

De Ottomanen belegerden de stad gedurende twee weken, waarbij meer dan 10.000 inwoners om het leven kwamen. Toen de stad uiteindelijk viel, werden de 813 overlevenden gedwongen om zich te bekeren tot de islam. De inwoners weigerden echter en werden ook één voor één afgeslacht. Nadat de stad een jaar later (in 1481) werd heroverd, werden de overblijfselen van de martelaars naar de kathedraal van Otranto overgebracht, waar je ze ook nog vandaag kan bezichtigen. Best luguber, maar ook wel beklijvend.

 • Nog een reden om de kathedraal te bezoeken is de indrukwekkende vloermozaïek uit de 12de eeuw die vrijwel de volledige vloer bedekt. Als je even de tijd neemt zie je hier taferelen uit het Oude Testament en uit het leven van Alexander de Grote.
 • Ook het kasteel is een bezoekje waard, al was het maar om het uitzicht over de rest van de stad.
 • Op weg naar de stranden en op vijf minuten rijden van Otranto kan je ook de Cava di Bauxite bezoeken. Dat is een klein maar zeer kleurrijk meertje waar de rode rotsen prachtig contrasteren met het helderblauwe water en de groene begroeiing rondom de waterpartij.

RONDREIS: Bekijk onze roadtrip Zuid-Italië en kom langs alle hoogtepunten van Napels & Amalfikust naar Puglia

 1. Download je reisgidsen voor een vakantie aan de Adriatische Kust

Wil je graag zoveel mogelijk uit je vakantie aan de Adriatische kust? Gelijk heb je! Download onze reisgidsen en ontdek dé mooiste plekjes en bezienswaardigheden. Liever alles in één reisgids? Koop dan onze digitale reisgidsen en geniet ten volle van je vakantie.

VenetiëLe Marche & AbruzzoPuglia
Reisgids VenetiëReisgids Le Marche & AbruzzoReisgids Puglia
Puglia

Gratis reisgids Puglia downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?