15 mooiste steden voor je winterse stedentrip: wat zijn de leukste bestemmingen? Alle info + foto's

Volledige gids kopen voor € 10

15 mooiste steden voor je winterse stedentrip: wat zijn de leukste bestemmingen? Alle info + foto's

13 september 2023 in Reisinfo0 reacties

Een stedentrip maken in de winter? Ook dat heeft zijn charme! Veel steden zijn zelfs op z’n allermooist in de winter! De pittoreske straten worden prachtig versierd, de daken zijn met sneeuw bedekt en ’s avonds kruip je lekker dicht bij elkaar.

Ben je nog op zoek naar een leuke stedentrip voor de komende winterperiode? Lees gerust verder en doe alvast wat inspiratie op voor je winterse stedentrip.

Inhoud artikel

Een winterse stedentrip, wat zijn de voordelen?

  • Tijdens het winterseizoen kan je de massa toeristen makkelijker vermijden.
  • Daarnaast zijn ook vluchten en hotels een stuk goedkoper tijdens de wintermaanden.
  • In iedere stad hangt een bijzonder, gezellige sfeer.
  • De meeste steden worden tijdens de winterperiode versierd voor de kerstdagen. Ga je op stedentrip in november/december? Dan kan je misschien nog enkele gezellige kerstmarkten bijwonen.
  • Ontsnappen aan de koude winterdagen? Plan je stedentrip dan naar warme bestemmingen als Spanje, Griekenland, Portugal, Marokko, enzoverder.
  • Daarnaast is het ook dé ideale periode voor een skivakantie. Liever je stedentrip combineren met een dagje skiën? Bekijk de leukste bestemmingen voor je wintersportvakantie.
  1. Praag, stad van de 100 torens

Op stedentrip naar Praag in de winter? Top! In de ‘stad van de 100 torens’ aan de Moldau is dan ook heel wat te zien en te beleven. Indrukwekkende gebouwen, imposante bruggen en moderne architectuur, je vindt het er allemaal.

Wandel door de historische binnenstad van deze sprookjesachtige stad en geniet van de betoverende gebouwen die bedekt zijn met een laagje witte sneeuw of mist. Je kan vaak nog de typische rode dakpannen eronder zien liggen. Nadien kan je even opwarmen aan de kachel in een van de authentieke, gezellige kroegen. Oh ja, nu is trouwens dé kans om over de zo goed als lege, Karelsbrug te wandelen. Neem je camera alvast bij de hand!

Tip: Geniet na een koude winterdag, van de Tsjechische keuken. Een stoofpotje komt namelijk beter tot haar recht wanneer je er je koude handen aan kan opwarmen.
  1. Kopenhagen met het oudste pretpark ter wereld

Naast Stockholm, is ook Kopenhagen een populaire bestemming voor een leuke stedentrip. Ook al is het erg koud in Kopenhagen tijdens de wintermaanden, als je een dikke pull en een warme sjaal hebt ingepakt, zit je hier zeker goed. De havenstad staat vooral bekend om de kleurrijke havenpanden, de statische paleizen en groene parken.

De indrukwekkende bezienswaardigheden in Kopenhagen geven een uniek stadsgevoel waar je heel wat hippe en trendy etablissementen. Is het net iets te koud? Dan kan je altijd een hele dag boeiende musea bezoeken en meer bijleren over de geschiedenis van het land of de hedendaagse kunst. Met onze stadswandeling door het centrum van Kopenhagen, kom je langs dé highlights van de stad.

Onze tip: Trek één dag uit voor een bezoek aan het nog oudst werkende pretpark ter wereld, Tivoli Gardens. Tivoli Gardens is het meest bezochte themapark in heel Scandinavië en wordt in de winter volledig omgetoverd tot een winter wonderland. Je ziet namelijk overal kerstlichtjes, schattige (kerstmarkt)stalletjes en versierde bomen waar je u tegen zegt. Bestel je tickets voor Tivoli Gardens nu online op voorhand en vermijd lange wachtrijen!

  1. Stockholm, een van de hipste en gezelligste hoofdsteden ter wereld

Stockholm wordt gezien als de hipste stad van Scandinavië maar kent tegelijkertijd ook heel veel historische monumenten. Stockholm is gebouwd op 14 eilanden die met elkaar verbonden zijn door maar liefst 57 bruggen. Ieder eiland heeft wel een andere sfeer.

Een stedentrip naar het winterse Stockholm zal je ongetwijfeld niet snel tegenvallen. Wandel zeker eens naar de historische wijk Gamla Stan, het historische centrum van de stad. Je wordt hier als het ware terug gekatapulteerd in de tijd. Bezoek deze stad met onze uitgestippelde stadswandeling Stockholm.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Overnacht in het charmante NOFO boetiekhotel gevestigd in een monumentaal pand uit 1780. Het ligt in de trendy wijk Södermalm, op 300 meter van het metrostation Medborgarplatsen. Elke kamer is modern ingericht en geïnspireerd op New York, Londen, Parijs, Rome en Scandinavië. Vanuit je kamer heb je zicht op de rustige binnenplaats of de Katarinakerk, één van de belangrijkste kerken. Meer info en boeken.

  1. Kerstshopping in Londen

Graag een stedentrip tijdens de feestdagen? Pak het dit jaar eens anders aan en stap het vliegtuig op richting de metropool Londen. Wandelen door de sfeervol verlichte straten, glijden over de schaatsbaan, bewonder de gigantische kerstboom op Trafalgar Square en romantisch tegen elkaar aankruipen in het reuzenrad. Londen is ideaal voor een citytrip in kerststijl.

Of je nu een week of een weekend door de stad wandelt, je zal lang nog niet alles gezien hebben. Londen is namelijk een erg grote stad waar ontzettend veel te zien en te doen is. Naast het kerstshoppen moet je echt eens een kijkje gaan nemen naar de indrukwekkende monumenten zoals Buckingham Palace, de Tower of Londen en de Big Ben. Verder kent de stad heel wat boeiende musea, rustgevende parken, gezellige wijkjes en straatjes en verstopte parels van bezienswaardigheden.

Londen it is? Boek je verblijf op voorhand en vertrek zorgeloos op citytrip. Bekijk alvast onze favoriete jeugdherbergen en hostels in Londen.

  1. Berlijn met alternatieve spotjes

Berlijn is de hoofdstad van Duitsland en die titel draagt de stad ook met veel trots. Berlijn is ook tijdens de winterperiode een leuke bestemming. De metropool is een van de grootste in Europa op vlak van zowel cultureel, wetenschappelijk en politieke infrastructuren. Daarbovenop is Berlijn ook nog eens een van de groenste steden van Europa met maar liefst 22% van de stad als groene zone. Er is ook ontzettend veel te doen in de stad. Zeker tijdens de kerstperiode is Berlijn de place to be, voor wie houdt van kerstmarkten. Wist je dat er meer dan 25 verschillende kerstmarkten zijn in Berlijn ... kiezen wordt moeilijk, zonder meer een echt kerstmarkten Walhalla, nog meer kerstmarkten in Duitsland vind je hier.

De Brandenburger Tor

Breng tijdens je verblijf in Berlijn zeker een bezoekje aan de Brandenburger Tor, het belangrijkste monument van de stad. De poort staat nu symbool voor de eerdere scheiding tussen West- en Oost-Berlijn tijdens de 2de Wereldoorlog omdat ze op een grenspunt staat. Bekijk onze wandeling tussen West en Oost Berlijn.

Ook het Museumeiland is een must-see samen met de Berliner Dom die er te vinden is. De East Side Gallery doet zijn best om van een pijnlijk verleden een kleurrijk heden te maken met de vele muurschilderijen die er te vinden zijn. Ze zijn namelijk geschilderd op de Berlijnse Muur.

Nog op zoek naar een aangenaam hotel? Bekijk alvast onze favoriete hotels in Berlijn.

Andere bezienswaardigheden

  • Als hoofdstad van het land heeft de stad natuurlijk nog veel andere bezienswaardigheden te bieden. Zo kan je door de Holocaust Memorial wandelen, een bezoekje brengen aan de Reichstag, Checkpoint Charlie of van een prachtig uitzicht over Berlijn genieten vanaf de Fernsehturm.
  • Proef zeker ook de lokale cuisine, we hebben het natuurlijk over curry-wurst. Deze kun je wellicht overal vinden in de stad. Geniet ook van een fietstocht door de stad, een wandeling in het Tiergartenpark of de Botanische tuin.
  • Geen zin om de traditionele bezienswaardigheden in Berlijn te bezichtigen? Bezoek dan eens de leukste spotjes van alternatief Berlijn, van hippe wijken en buurten tot bezienswaardigheden.
  • Verder raden we een tour naar Potsdam aan waar je ondergedompeld wordt in klassieke muziek en een barok interieur

TIP: Zelf ook Berlijn bezoeken? Download onze reisgids Berlijn met 5 stadswandelingen door Berlijn.

  1. Het romantische Parijs onder de winterzon

Ook Parijs is zo'n stad die in de winter zijn eigen charme kent. Slenteren langs de Seine terwijl de Eiffeltoren fonkelt in de winterzon. Deze prachtige stad is de meest populaire bestemming van het land, en de stad heeft dan ook ontzettend veel bezienswaardigheden. Zo zijn er de indrukwekkende bouwwerken als de Notre-Dame en de Sacré-Coeur, de vele interessante musea zoals het Louvre, het Musée d’Orsay en het Centre Pompidou.

Je ziet er ook bekende iconen zoals de Arc de Triomphe en de Moulin Rouge, heerlijke parken zoals de Jardin du Luxembourg en de Tuileries en nog zo veel meer. Loop er over de Champs-Élysées, ga winkelen (of misschien alleen windowshoppen) bij de Galeries Lafayette, en eet in de lekkerste restaurants ter wereld. Download hier onze stadsgids Parijs incl. stadswandeling langs alle hoogtepunten.

Onze tip: Maak je winterse stedentrip naar Parijs extra magisch met een uitstap naar het sprookjesachtige Disneyland Parijs.

Koop een Paris City Pass en spaar veel geld uit + je kan gratis gebruik maken de metro + een cruise op de Seine maken. Kijk hier voor alle kortingskaarten Parijs.

  1. De Hongaarse hoofdstad Boedapest

Boedapest is de hoofdstad en de grootste stad van Hongarije. De stad wordt gezien als de favoriete locatie voor een stedentrip, en ja hoor ook tijdens de winterperiode. De stad is relatief jong en bestaat officieel pas sinds 1873, toen de twee aparte steden Boeda, gelegen op de westelijke oever van de Donau, en Pest, gelegen op de oostelijke oever van de rivier, werden samengevoegd.

Elk deel van de stad heeft daardoor zijn eigen cultuur, waarbij je in Boeda het historisch centrum met de oude burcht terug kan vinden, terwijl het politieke centrum en de uitgaansgelegenheden juist in Pest gelegen zijn. De stad kent heel wat bezienswaardigheden aan beide zijden van de rivier, en zo moet je zeker een bezoek brengen aan het Parlementsgebouw, de Burcht van Boedapest, de Sint-Stefanusbasiliek, de Grote Synagoge, en de vele badhuizen in Boedapest. Heerlijk, zo'n duik nemen in de warme thermale baden terwijl het buiten frisjes is.

TIP: Zoveel mogelijk zien tijdens je bezoek aan Boedapest? Download onze gratis stadswandeling in Boedapest en verken zelf de mooiste plekjes van de stad.

  1. Muziekstad Wenen in Oostenrijk

Natuurlijk mag een stedentrip naar de Oostenrijkse hoofdstad Wenen niet ontbreken op deze lijst. Wenen staat bekend als de stad van de muziek, en was in de 18de- en 19de-eeuw ook zeker het muzikale centrum van Europa. Vele componisten als Mozart en Beethoven verbleven en werkten jarenlang in de stad, en nog steeds staat de stad bekend om de vele muzikale opvoeringen die er gehouden worden in zalen zoals de Staatsopera.

Er is ontzettend veel te zien en doen in Wenen dat je er gemakkelijk een aantal dagen kan verblijven. Naast de Staatsopera zijn er nog een aantal opera huizen en theaters die je gezien moet hebben, zoals de Volksoper en het Burgtheater. Het is zeker aan te raden om in 1 van deze theaters een muziekvoorstelling bij te wonen. Interesse? Lees meer over Wenen als muziekstad, wat zeker doen?

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk alvast onze favoriete verblijven in Wenen.

Paleizen

  • Daarnaast kan je de grote paleizen in de stad ook zeker niet missen tijdens een bezoek aan Wenen.
  • Het Schloß Schönbrunn ligt buiten het centrum van de stad en is 1 van de belangrijkste bezienswaardigheden van heel Oostenrijk. Dit 17de-eeuwse kasteel is door de jaren heen zeer groots uitgebreid en bevat tegenwoordig maar liefst 1441 kamers vol kunstwerken en prachtige tuinen met fonteinen, een zomerhuis en de oudste bestaande dierentuin ter wereld, de Tiergarten Schönbrunn.
  • Ook de Hofburg in het centrum van de stad kan je niet missen. In dit complex vind je ook de Augustijnenkerk en de Spaanse Rijschool, waarnaast er ook een museum te vinden is over de geliefde keizerin Sisi.
  • Een ander paleizencomplex dat je zeker moet bezoeken is het Schloß Belvedere, een barok paleis omringd door tuinen en met een interessant kunstmuseum.
  • Verder zijn ook bezienswaardigheden zoals de Karlskirche en musea zoals het Kunsthistorisch Museum en het MUMOK zeer de moeite waard.

TIP: Wil jij ook de mooiste bezienswaardigheden in Wenen zien tijdens je stedentrip? Download onze gratis reisgids Wenen hier

  1. Tallinn, de prachtige hoofdstad van Estland

Tallinn is de hoofdstad van Estland en is een interessante stad, waar je meteen het verschil tussen oud en nieuw opmerkt. De grootste troef van Tallinn? Dat is ongetwijfeld de goed bewaarde middeleeuwse stadskern. Wanneer je hier op citytrip bent of op doorreis moet je zeker een kijkje nemen bij de indrukwekkende Alexander Nevski-kathedraal, het kasteel van Toompea en de Viru-poort. Ook de verschillende kerken en musea zijn zeker een bezoekje waard.

Tallinn is misschien wel een van de uniekste steden van Europa. De oude stad staat dan ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Met onze stadswandeling door Tallinn mis je geen enkel plekje van de stad!

Zoveel mogelijk uit je verblijf halen bij je bezoek aan Tallinn? Bekijk het volledige aanbod tours en excursies in Tallinn.

  1. Rome, een van de oudste steden van Europa

Alle wegen leiden naar Rome, ook in de winter! Rome is één van de mooiste steden van het Italië. De Italiaanse hoofdstad is één van de oudste van Europa en draagt een lange en boeiende geschiedenis met zich mee. Je kan de stad dan ook vergelijken met een groot openluchtmuseum vol met imposante bezienswaardigheden die je terug mee de tijd in nemen. Je wandelt er tussen oude Romeinse bouwwerken, knappe renaissancegebouwen en musea van wereldklasse.

De Eeuwige Stad herbergt een groot aantal van de bekendste monumenten van Italië

  • Het Colosseum, het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk
  • De vele opgravingen van het Forum Romanum
  • Het indrukwekkende Pantheon dat als tempel begon en vervolgens om werd gebouwd tot een kerk
  • De mythische Trevi fontein, waar menig toerist een muntje in gooit in de hoop ooit terug te keren naar Rome.

Hoe geld besparen + meerdere bezienswaardigheden in Rome bezoeken?

Ook op citytrip naar Rome? Download onze reisgids Rome en zie de mooiste plekjes met onze met een complete stadswandeling Rome.

  1. Barcelona, één van de meest bruisende Spaanse steden

Barcelona, de klassieke en populaire bestemming voor een stedentrip in Spanje, ook tijdens de wintermaanden. In de winter is het hier natuurlijk een stuk kouder dan dat je gewend bent van het warme Spanje. Maar vergeleken met onze koude winters valt dat erg goed mee! Tijdens de wintermaanden is het er erg mild en de gemiddelde temperatuur ligt rond de 12 graden. Bovendien is er veel minder volk te bespeuren.

In deze stad vind je namelijk ontzettend veel bezienswaardigheden, waaronder heel wat bijzondere art-nouveau gebouwen. Deze architecturale kunst uit het Catalaans Modernisme kleurt de stad, mede door de vele bouwwerken die de architect Antoni Gaudí in Barcelona gebouwd heeft.

De bijzondere gebouwen en kunstwerken van Gaudí bewonderen

Zo kan je door het bijzondere stadspark Park Güell lopen, waar je binnen de 15 hectare van het park meerdere kunstwerken van Gaudí kan bezichtigen. Verschillende panden die gemaakt zijn door Gaudí zijn nu een aantal van de grootste bezienswaardigheden van de stad, zoals het Casa Milà, Casa Vicens en Casa Battló, en natuurlijk ook de indrukwekkende Sagrada Familia.

TIP: Bekijk hier alle tours en excursies in Barcelona en bestel je tickets op voorhand online. Zo kan je de ellenlange wachtrijen vermijden en ga je een zorgeloze vakantie tegemoet!

Maar, Barcelona is meer dan alleen Gaudí

Naast alle bijzondere werken van Gaudí is er natuurlijk nog veel meer te zien in Barcelona. Slenter bijvoorbeeld over de sfeervolle boulevard La Rambla, loop door het Gotische kwartier met de vele middeleeuwse gebouwen of breng een bezoek aan de 13-eeuwse Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia. Voor voetbalfans is een bezoek aan het stadion van FC Barcelona, Camp Nou, een echte aanrader.

Wil jij ook graag Barcelona verkennen? Download onze gratis stadswandeling door Barcelona, deze brengt je langs alle highlights van de stad.

  1. De authenticiteit van Sevilla ontdekken

Niet voor niets wordt Sevilla vaak een groot openluchtmuseum genoemd. Wanneer je Sevilla ontdekt dan proef je overal de Spaanse authenticiteit. Daarnaast zijn er tal van bezienswaardigheden, zoals het koninklijk paleis Alcázar, de klokkentoren Giralda, het bekende plein Plaza de España, de joodse en toeristische wijk Santa Cruz, de kathedraal Maria de la Sede en natuurlijk nog meer.

Wist je dat Sevilla tevens de bakermat van de Flamenco dans in Spanje is? Ontdek al deze bezienswaardigheden via gratis een stadswandeling Sevilla.

ONZE TIP: Meerdere bezienswaardigheden of monumenten bezoeken? Koop een Sevilla City Pass €49, zo bespaar je gigantisch veel uit en kan je ook gebruik maken van het openbaar vervoer + de belangrijkste musea. Klik hier en boek je Sevilla City Pass online.

Wil je liever enkel een ticket voor het Koninklijk Paleis of de Kathedraal? Bekijk hier het volledige aanbod tickets.
  1. Het charmante Lissabon met bijzonder mooie uitzichten

Ook in Lissabon is het aanzienlijk warmer dan bij ons. De Portugese hoofdstad zal je weten te verrassen met de vele prachtige bezienswaardigheden, het charmante centrum en de bijzonder mooie uitzichten. Lissabon is namelijk gebouwd op heuvels. In de zomer kan het flink zweten zijn om deze heuvels te bewandelen maar in de winter heb je daar geen last van. Even je voeten laten rusten? Spring dan eens op de tram 28, de bekende gele tram die je meeneemt op een tour door Lissabon.

Ook vind je in Lissabon de bijzondere Torre de Belém, een verdedigingstoren uit de tijd van de ontdekkingsreizen, en het Mosteiro dos Jerónimos. Deze laatste is een bijzonder klooster dat volgens de Portugese Manuelino stijl welke gebouwd werd ter ere van de ontdekkingsreiziger Vasco de Gama. Lees ook hoe je het best vanuit Lissabon naar Belém kan gaan. Vergeet zeker niet onze gratis stadswandeling in Lissabon te downloaden.

Tijdens je stedentrip in Lissabon, moet je ook zeker eens proeven van de typische Portugese pastéis de nata.

Wil je graag meerdere musea of bezienswaardigheden in Lissabon bezoeken? Dan is de Lissabon Card, de ideale oplossing om geld uit te sparen tijdens je bezoek of citytrip.

Met de Lissabon Card krijg je voorrangstoegang bij de belangrijkste bezienswaardigheden + toegang tot de Santa Justa Lift + toegang tot 23 musea + gratis openbaar vervoer en korting in restaurants. Koop je Lissabon Card online voor € 20. Je kan de Lissabon kaart kopen voor 24 uur, 48 uur of 72 uur (en je kan steeds gratis annuleren tot 1 dag voor aanvang).

  1. De zon opzoeken in de Griekse hoofdstad, Athene

Athene in de winter? Het is misschien niet de eerste bestemming dat in je opkomt als je denkt aan een (winterse) stedentrip, toch raden we het zeker aan! In de winter is het in Athene een pak rustiger en de temperatuur ligt vaak rond de 13 à 14 graden met hier en daar eens een zonnetje. Het is niet meteen het ideale strandweer maar het is toch al een stuk warmer dan de koude temperaturen bij ons.

Tegenwoordig is de Griekse hoofdstad een behoorlijk moderne stad, maar op bijna elke straathoek kom je wel nog een eeuwenoude ruïne tegen. De stad staat vol mooie bezienswaardigheden en lijkt eigenlijk een openluchtmuseum. Wie aan Athene denkt, denkt natuurlijk aan de Akropolis, maar er liggen nog veel meer indrukwekkende bezienswaardigheden verstopt.

Om je te helpen tijdens je bezoek aan Athene hebben wij alvast een stadswandeling door het historische centrum van Athene uitgestippeld zodat je geen enkel plekjes mist!
  1. Dubrovnik, de Parel van de Adriatische Kust

Dubrovnik is eeuwenlang één van de machtigste steden geweest van dit deel van Europa en is nog altijd een belangrijke haven. Het is niet meteen de eerste bestemming waar je aan denkt voor een stedentrip, toch zal deze stad je positief weten te verrassen met haar charme.

Echter zal deze stad in het zuiden van Kroatië voor velen beter bekend staan als King’s Landing, de hoofdstad van de fantasiewereld Westeros uit de populaire tv-serie Game of Thrones. Mede door de vele filmlocaties in de stad, maar ook de vele uitgaansgelegenheden, is Dubrovnik een grote toeristentrekker en zal je hier zeker niet in je eentje rondlopen.

Tal van bezienswaardigheden die elk een bezoekje waard zijn

  • Bezoek zeker de stadsmuren van de prachtige stad.
  • Klim naar het fort op de top van de Srd berg voor een prachtig uitzicht over de besneeuwde daken in de stad.
  • Bezoek Sponza Paleis en ga langs bij het fort Lovrjenac
  • Wandel over de Stradun, de grote winkelstraat van de stad, of ga mee met een kayaktour langs de kust
  • Dubrovnik heeft een groot aantal bezienswaardigheden die je gewoon moét zien
  • Breng een bezoek aan de prachtige Elaphiti eilanden die voor de kust van Dubrovnik liggen
Ben je een grote fan van de Game of Thrones serie? Maak dan zeker een dagtour langs de filmlocaties in Dubrovnik. Liever een georganiseerde GOT tour boeken? Boek je tour bij GetYourGuide.

Ieder jaar vindt bovendien in de winterperiode het 40-daagse Winterfestival plaats in Dubrovnik. Tijdens dit festival wordt het oude centrum van de stad omgetoverd tot een magische, gezellige plek vol met kerststalletjes, kerstspellen en kraampjes met kerstcadeaus en traditionele lekkernijen.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor tijdens je stedentrip? Bekijk alvast onze favoriete hotels en B&B's in Dubrovnik.

  1. Extra: Maak mooiere foto's met onze smartphone gids

Wil jij ook originele foto's maken met je smartphone? Download onze smartphone fotografie gids.
75 tips om de beste foto's te maken met je telefoon. Een overzicht van de beste foto Apps, inspiratie, instellingen, nabewerken en backups maken, ... het staat allemaal in deze handige gids.

Smartphone fotografie

Gratis gids Smartphone fotografie downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?