Dé 20 x mooiste bezienswaardigheden in Athene: Alle tips & info

Dé 20 x mooiste bezienswaardigheden in Athene: Alle tips & info

11 juni 2019 in Athene0 reacties

Athene is de bakermat van de westerse beschaving en dat is in de hele stad zichtbaar. Tegenwoordig is de Griekse hoofdstad een behoorlijk moderne stad, maar op bijna elke straathoek kom je wel een eeuwenoude ruïne tegen. De stad staat vol mooie bezienswaardigheden en lijkt eigenlijk een openluchtmuseum. Wie aan Athene denkt, denkt natuurlijk aan de Akropolis, maar in de Griekse hoofdstad liggen nog veel meer indrukwekkende bezienswaardigheden verstopt.

Om je te helpen tijdens je bezoek aan Athene hebben we hier alle belangrijkste bezienswaardigheden opgesomd. Zo mis je zeker niets!

Tours & Tickets Athene online boeken

Wil je graag Athene bezoeken? Koop je tickets online, zo hoef je niet in de wachtrij te staan en ben je zeker van je toegang. Bekijk hier het volledige aanbod, bestel veilig en snel bij GetYourGuide of Ticketbar voor nog meer aanbod.

Inhoud artikel

 1. De Akropolis

De Akropolis is een tafelberg van 156 meter hoog die boven de stad uittorent. Waar je je ook in Athene bevindt, de Akropolis verlies je onmogelijk uit het oog. Het is de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad en hét symbool van Griekenland. Je vindt er onder andere het goed bewaarde Parthenon, het Erechteion, de tempel van Nike, het theater van Dionysus, het Odeon van Herodes Atticus en de Propyleeën.

Om de Akropolis te bereiken, maak je een mooie wandeling tussen de olijfbomen. Eenmaal boven krijg je als beloning een prachtig uitzicht over de hele stad. Houd er wel rekening mee dat het erg druk kan worden op de Akropolis.

Onze tip: we raden je aan om zo vroeg mogelijk naar de Akropolis te vertrekken om de grootste drukte voor te zijn. Boek je tickets online, zo hoef je niet aan te schuiven in de wachtrijen. Bestel veilig en snel bij GetYourGuide of Ticketbar.

De bouwwerken op de Akropolis zijn dagelijks open tussen 08:00 en 19:00 in de zomer en tot 17:00 in de winter.

 1. Het Parthenon

Bovenop de Akropolis prijkt het Parthenon, de bekendste tempel van Griekenland. De tempel werd ter ere van de godin Athena Parthenos gebouwd en zou op de plek staan waar die godin een olijfboom plantte om de stad te stichten. Ze was de beschermgodin van Athene en leende ook haar naam aan de stad.

De marmeren tempel is gebouwd in de Dorische stijl, maar bevat meer zuilen dan de meeste andere tempels in die stijl. De friezen aan de zijkanten van de tempel beelden verhalen uit over Athene en de strijd tussen de Grieken en de Perzen.

 1. Het Erechteion

Het Erechteion is net zo’n belangrijk bezienswaardigheid op de Akropolis als het Parthenon. Volgens de Griekse mythen werd er op deze plek tussen de goden Poseidon en Athena om de stad gestreden. Deze tempel in Ionische stijl is daarom een belangrijke plek voor de lokale bewoners. De tempel staat ook bekend voor de kariatiden, de vrouwenbeelden die het dak van de tempel ondersteunen.

 1. Het Theater van Herodes Atticus

Het Theater van Herodes Atticus ligt op de zuidzijde van de Akropolis. Deze bezienswaardigheid stamt niet uit de Griekse oudheid zoals de meeste gebouwen op de Akropolis, maar wel uit de Romeinse tijd. De Romeinse consul Herodes Atticus liet het theater in de tweede eeuw na Christus bouwen ter ere van zijn vrouw. Het bouwwerk bood plaats voor ongeveer 500 toeschouwers. Tegenwoordig worden er in dit theater nog steeds openluchtvoorstellingen gehouden!

 1. Het Olympieion

Het Olympieion dat je vandaag kan bezoeken zijn de resten van een grote tempel gewijd aan Zeus. Deze tempel werd in de zesde eeuw voor Christus gebouwd, maar er werd aan gewerkt tot de tweede eeuw na Christus. Toen de tempel klaar was, was het de grootste tempel van Griekenland. Het gebouw raakte echter al snel in verval nadat het bij vijandige invasies vernield werd. De tempel werd nooit hersteld en het marmer werd gebruikt om andere gebouwen neer te poten. Daarom zijn er van de 104 oorspronkelijke Korinthische zuilen nog slechts 15 over.

Je kan het Olympieion dagelijks bezoeken tussen 08:00 en 19:30. Op maandagen gaat het Olympieion pas open om 11:00 en in de winter sluit het om 15:00.

 1. De Agora

Dit plein was het centrum van het oude Athene en de belangrijkste plek van de stad. Het werd gebruikt om handel te drijven, voor de democratische verkiezingen, voor militaire parades, religieuze evenementen en theatervoorstellingen. Op de Agora stonden ook belangrijke gebouwen zoals het parlementsgebouw, het gerechtsgebouw en de senaat.

Tegenwoordig is het een groot park waar je ook de tempel van Hephaistos en de Stoa van Attalos kan vinden. De Agora is dagelijks tussen 08:30 en 19:30 te bezoeken. Op maandagen gaat de Agora pas open om 11:00 en in de winter is het open tussen 08:00 en 15:00.

 1. De Toren der Winden

Aan de rand van de Agora staat de Toren der Winden. Deze achthoekige witte toren van 12 meter hoog stamt uit de eerste eeuw voor Christus. De toren deed, zoals de naam al doet vermoeden, dienst als windwijzer, maar het was ook een wateruurwerk. De 8 verschillende hoeken van de toren en de reliëfs bovenaan wijzen de verschillende windrichtingen aan.

 1. Stadion Panathinaiko

In de vierde eeuw voor Christus werd het Panathinaiko stadion gebouwd door Lykourgos om er atletiekwedstrijden te organiseren. Hier werden de eerste Spelen ter ere van de godin Athena gehouden en het is ook de plek waar de eerste moderne Olympische Spelen in 1896 plaatsvonden.

Het stadion is steeds gratis te bezoeken van zonsopgang tot zonsondergang.

 1. Het Nationaal Archeologisch Museum

Het Nationaal Archeologisch Museum werd in 1866 gebouwd. In het museum worden kunstwerken en archeologische vondsten uit de Griekse Oudheid tentoongesteld. Je kan er onder andere het bekende bronzen beeld van Poseidon zien en ook verschillende messen, kruiken, juwelen en lijkenmaskers uit de bloeiperiode van het oude Griekenland bewonderen.

Het museum is op maandag open tussen 12:30 en 19:00 en van dinsdag tot en met zondag tussen 08:00 en 19:30.

 1. De kathedraal van Athene

De kathedraal van Athene, officieel de Kathedraal van de Verkondiging aan de Moeder Gods of ook de Grote Metropolitaan, werd halverwege de negentiende eeuw gebouwd. De Grieks-orthodoxe kerk werd opgetrokken met stenen van ruïnes van verschillende Byzantijnse kerken. De kerk heeft een apart karakter omdat er verschillende stijlen gecombineerd werden. Je vindt er bovendien de graven van onder andere Sint-Philothei en Gregorius V van Constantinopel.

De kathedraal is dagelijks open tussen 07:00 en 19:00.

 1. De kathedraal van Sint-Dionysius

De kathedraal van Sint-Dionysius werd net als de kathedraal van Athene in de negentiende eeuw gebouwd. Deze kerk is gewijd aan de heilige Dionysius de Areopagiet en is eigendom van het Rooms-Katholieke aartsbisdom van Athene.

De kerk werd gebouwd in de neo-renaissancistische stijl naar het ontwerp van de Duitse architect Leo von Klenze. De Kathedraal van Sint-Dionysius lijkt daarom erg goed op de Sint-Bonifatiusabdij van München. Binnenin de kathedraal vind je mooie mozaïeken en beelden die door rijke families als gift aan de kerk geschonken werden.

Onze tip: Ontdek het mooiste van de stad met onze gratis stadswandeling Athene.

 1. Het Syntagmaplein

Het Syntagmaplein is het bekendste plein van Athene en tegelijk ook het drukste kruispunt van de stad. Het plein werd al in 1834 aangelegd en enkele jaren later werd het Paleis voor de Griekse koningen er opgetrokken. Vandaag zetelt het Griekse parlement in dat gebouw. Tegenwoordig worden er bovendien vaak betogingen op dit plein georganiseerd.

Op het Syntagmaplein kan je de wisseling van de wacht bij het parlement aanschouwen telkens wanneer de klok een nieuw uur slaat. De traditioneel geklede bewakers staan in voor de beveiliging van het parlementsgebouw en het Graf van de Onbekende Soldaat.

 1. De Eleftheríou Venizélou

De Eleftheríou Venizélou, ofwel de Panepistimíou, is één van de grootste en drukste straten van Athene. Heel wat historische gebouwen in neoclassicistische stijl flankeren deze boulevard. Je vindt hier onder andere de Universiteit van Athene, de Nationale Bibliotheek, de kathedraal van Sint-Dionysios, het huis van Heinrich Schliemann en het numismatisch museum.

 1. De markt Varvakios Agora

In de populaire winkelstraat Athínas staan 2 negentiende-eeuwse markthallen waaronder je de centrale markt Varvakios Agora kan bezoeken. Je kan er van maandag tot en met zaterdag de lekkerste lokale producten en gerechten kopen. Ze verkopen er verse vis, vlees, lokale groenten en lekkere olijven.

 1. De wijk Plaka

De wijk Plaka is de gezelligste wijk van Athene. Je kan er makkelijk verdwalen in de smalle straatjes tussen de witgekalkte huisjes en kleine kerkjes. De wijk ligt tegen de Akropolis aan. In Plaka kan je de Romeinse Agora en verschillende kleinere musea bezoeken, maar de wijk is vooral bekend voor de gezellige terrasjes en leuke restaurants.

 1. De wijk Anafiotika

De wijk Anafiotika is de oudste wijk van Athene en ligt naast Plaka aan de Akropolis. Deze wijk ontstond toen bouwvakkers vanop de Griekse eilanden overgebracht werden naar Athene om er te gaan werken. Volgens de legende zouden die vaklui in één nacht een hele wijk opgebouwd hebben met hun eigen huisjes. Als je rondwandelt tussen die kleine witte huisjes met hun gekleurde deuren lijkt het alsof je op een Grieks eiland bent beland.

 1. Uitgaan in de wijken Gazi en Kolonaki

De wijk Gazi is de plek waar je moet zijn als je ’s avonds uit wil gaan. In deze wijk schieten de bars als paddenstoelen uit de grond. Je kan er de hele avond dansen op hiphop of elektronische muziek of meezingen in een karaokébar. Wil je liever naar een chiquere nachtclub? Dan kan je beter naar de wijk Kolonaki. Daar is alles net wat stijlvoller dan in Gazi en de muziek is er ook wat anders.

 1. De Nationale tuin van Athene

Het Ethnikós Kípos is het grote stadspark van Athene. Je kan er even de drukte van de stad achter je laten en de rust van de natuur opzoeken. Het park is zo’n 16 hectare groot en ligt bezaaid met verfrissende vijvers, mooie fonteinen en uitgestrekte grasvelden waar je heerlijk tot rust kan komen.

Er staan – hoe kan het ook anders – ook verschillende ruïnes, oude zuilen en beelden van lokale beroemdheden, zoals Aristotelis Valaoritis, Capodistrias en Dionysios Solomos. Ga ook even langs bij de poort van Hadrianus.

 1. De heuvel Lykavittos

De heuvel Lykavittos ligt aan de andere kant van Athene en steekt net als de Akropolis boven de stad uit. In tegenstelling tot de Akropolis is deze heuvel geen plateau, maar een gigantische rots van 277 meter hoog. Bovenop de heuvel is de witte kapel van Sint-Joris te vinden.

Vanaf Lykavittos heb je bovendien een prachtig uitzicht op niet alleen de stad, maar ook op de Akropolis. Je kan zelf naar boven wandelen of de kabelbaan nemen.

 1. Stranden bij Athene

Athene is niet alleen een prachtige stad voor een stedentrip, het ligt ook vlakbij de zee. Wil je even ontsnappen aan de drukte van de stad? Dan kan je een dagje op het strand verblijven. Voula Beach is een goede optie, net als het strand van Alimos. Een andere aanrader is Vouliagmenis, daar kan je helemaal ontspannen in de warmwaterbronnen die verborgen liggen tussen de hoge rotsen.

 1. Filmpje: de hoogtepunten van Athene

Benieuwd naar Athene? Bekijk alvast dit filmpje waarin je alle highlights van de stad te zien krijgt. Wil je de wereldberoemde Akropolis en de rest van de stad zelf bewonderen? Reis dan Athene!

 1. Download je gratis stadswandeling Athene

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Athene en ga op pad. Ideaal om Athene volledig te verkennen op eigen tempo!

dit is een nieuwe itemblok

hier typ ik mijn tekst link naar getyourguide ticketbar een internet link naar eiffeltoren

Athene stadswandeling

Gratis stadswandeling Athene downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?