Wenen muziekstad, wat te doen? Nieuwjaarsconcert 2024 in Wenen

Koop de volledige gids voor € 5

Wenen muziekstad, wat te doen? Nieuwjaarsconcert 2024 in Wenen

16 december 2023 in Wenen0 reacties

Wenen is dé muziekstad bij uitstek. Denk bijvoorbeeld aan het Nieuwjaarsconcert dat wereldwijd op de televisie komt, maar in Wenen hoef je voor een muzikaal spektakel niet te wachten tot nieuwjaar, je kan er het hele jaar door dagelijks een keuze maken uit verschillende voorstellingen.

Het lijkt wel of alles in teken van de muziek staat, want zelfs de paarden dansen er sierlijk op de mooie melodieën. Wil je je graag verdiepen in deze muzikale stad? Ik verzamelde alle informatie die je moet weten voor jouw bezoek!

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Wenen

Duur2 - 7 dagen ()
Vliegtickets1u40 vliegen naar Wenen, richtprijs € 77 vergelijk prijzen bij Connections of Cheaptickets
Met de autoDe afstand tot Wenen is 1100 km vanuit Utrecht / Brussel. Reken op 12u rijden. Aan te raden is om te overnachten onderweg naar Oostenrijk.
Met de nachttreinVanuit Brussel of Amsterdam met de nachttrein naar Wenen, duur is 13u45, aankomst om 9u 's morgens (boek je tickets online)
VerblijvenOvernachtingen in Wenen:
PakketreizenEen stedentrip Wenen als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (va. € 365), Euroreizen (va.€ 124)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Wenen als muziekstad

1.1. Algemeen

Veel mensen buiten Europa kennen Wenen niet anders dan de plek van het nieuwjaarsconcert. Maar wie er op bezoek komt, merkt dat de klassieke muziek overal in het stadsbeeld terugkomt. In de stoepen liggen stervormige tegels met de namen van legendarische componisten, dirigenten en solisten. En dan zijn er ook nog de vele standbeelden, de straten en pleinen genoemd naar componisten en de huizen met plakkaten in de muur gemetseld die vertellen welke muzikale grootheid hier ooit woonde. Kortom: Wenen ademt klassieke muziek.

1.2. De Eerste Weense School

Joseph Haydn, de oervader van deze periode, die enkele nieuwe muziekvormen bedacht zoals het strijkkwartet en de symfonie vormde samen met wonderkind Mozart (die hem liefkozend ‘Papa Haydn’ noemde) 2 van de 4 leden van de Eerste Weense School. Beethoven, die een muzikale revolutie ontketende, en de minder gekende Schubert, die zo’n 600 liederen schreef hoorden hier ook bij. Deze 4 componisten kregen samen dus de naam van de Eerste Weense School. Zij legden de basis voor de klassieke stijl. De vormen die dat oplevert - sonate, strijkkwartet en symfonie - zullen andere componisten nog eeuwen gebruiken, verfijnen en vernieuwen.

1.3. De Weense wals

Neen, de wals is niet voor het eerst gedanst in Wenen. In Wenen deed de wals ergens in de 19de eeuw zijn intrede. Zeker nadat de keizerlijke hofleden zich waagden aan de nieuwe dans, steeg de populariteit zienderogen. Doordat bekende componisten als Beethoven, Brahms, Schubert, Schumann en uiteraard de Strauss-familie steeds meer stukken schreven voor de wals, was de trein niet meer te stoppen. Vooral Josef Lanner met 230 composities en vader en zoon Strauss spanden de kroon. Wereldberoemd zijn de An der schönen blauen Donau en de Kaiserwalzer van Johan Strauss jr. Ook Josef Strauss mogen we niet vergeten. Hij schreef ongeveer 300 composities voor de wals.

1.4. Kaiserball in de Hofburg

Kaiserball is dé absolute klassieker onder de grote bals die doorgaat op oudejaarsavond in de indrukwekkende zalen van de Hofburg. Dit is zowat hét evenement van het jaar en een toegangskaartje bemachtigen is niet eenvoudig. Wil je de overgang van oud naar nieuw op een stijlvolle manier beleven? Dan kan het Kaiserball misschien wel al je verwachtingen overtreffen, maar hou er rekening mee dat je hiervoor een serieuze som geld mag neertellen.

 1. Wat te zien / wat te doen rond muziek?

2.1. Haus der Musik

In Haus der Musik ontdek je op een leuke, interactieve manier wat tonen en melodieën zijn en in welke vormen ze bestaan. Je krijgt een antwoord op de vraag waarom eigenlijk zoveel bekende musici in Wenen woonden, werkten en zo mee de muziekgeschiedenis van Wenen hebben bepaald. Dit betreft natuurlijk vooral de alom bekende Beethoven, Haydn, Mozart, Mahler, Strauss en Schubert. Er is ook het verhaal van het Philharmoniker Orkest.

Je mag er zelf heel grote muziekinstrumenten proberen klanken uit te halen. Misschien wil je wel eens zelf een orkest dirigeren? Óók dat kan, maar natuurlijk wel virtueel. Er is ook een verdieping waar het gaat over hoe muziek ontstaat en er wordt hier zelfs in een glazen bol vooruitgekeken om aan te tonen welke wegen de muziek kan inslaan in de toekomst. Meer info vind je op de website.

2.2. Volksoper

In de Volksoper kun je zowel opera, operette of musicals bijwonen. De zeer bekende werken Die Fledermaus, La Traviata, De Toverfluit en vele andere komen bijna jaarlijks voor in hun programma. Voor meer informatie hierover kan je terecht op de website van Volksoper.

2.3. Kammeroper

Het 'derde' operahuis van Wenen heeft een uiterst gevarieerd aanbod van klassieke tot hedendaagse opera. Perfect voor als je tijdens je bezoek graag een voorstelling meepikt. Meer info vind je op de website.

2.4. Schönbrunn Schlosskonzerte

Deze concerten gaan door in de prachtig gerenoveerde Orangerie van paleis Schönbrunn. Het programma omvat de mooiste symfonieën en aria's van Mozart en ook de beroemde melodieën van de koning der walsen: Johann Strauss. Bezoek je voor de eerste keer Wenen en wil je graag genieten van een concertavond? Dan is dit de ideale gelegenheid. Daarbij kan je het concert nog eens laten voorafgaan door een diner.

2.5. Joseph Haydn Museum

De componist Joseph Haydn woonde en werkte af en toe in Wenen. Bijna 100 jaar na zijn dood werd er een museum opgericht voor hem. Hij zou er in zijn jeugd verbleven hebben en vanaf zijn 65ste tot aan zijn dood woonde hij in dit huis waar het museum plaatsvindt. Hij componeerde er de Jahreszeiten en de Die Schöpfung: 2 van zijn bekendste werken. Je vindt hier originele notities van partituren, memorabilia allerhande, bustes, schilderijen, een clavechord van Haydn én een kamer gewijd aan Johannes Brahms die een grote bewondering had voor Hadyn. Verdere informatie kan je vinden op de website van het museum.

2.6. Beethoven Museum

Beethoven rinkelt zelfs een belletje bij mensen die helemaal niets van muziek afweten. Ook deze wereldberoemde componist heeft een museum in Wenen. Je kan hier terecht voor voorwerpen , documenten, brieven met o.a. zijn Heiligenstadter Testament en informatie over de levensloop van de componist die vanaf 1792 permanent in Wenen bleef wonen en werken. Het museum ligt wel heel eind buiten het centrum van Wenen. Meer informatie vind je op de website.

2.7. Franz Schubert

Franz Schubert is de enige van de componisten die mee het muziekleven in Wenen bepaalde én er ook echt geboren is. In zijn geboortehuis (Nussdorfer Strasse 54) en in het huis waar hij stierf (Kettenbrückengasse) kan je heel wat leren over hem. In het geboortehuis zou hij 4,5 jaar gewoond hebben, waarna de familie Schubert uiteindelijk verhuisde. De focus hier ligt op zijn biografie, zoals zijn opvoeding, muzikale eerste stapjes, familie en vriendenkring. De woning in de Kettenbrückengasse brengt het verhaal van de laatste levensjaren. Een standbeeld van Schubert vind je in het Stadtpark. Alle informatie over Franz Schubert kan je vinden op de website.

2.8. Burgtheater

Het mooie witte Burgtheater, opgetrokken eind van de 19de eeuw, liep tijdens de Tweede Wereldoorlog veel averij op en kreeg een grondige restauratiebeurt. Het interieur toont, net zoals in het Kunsthistorische Museum, prachtige plafondschilderingen in de trappenhal. Dit theater is toonaangevend voor het Duitstalige theater. Er worden dagelijks nog heel wat voorstellingen opgevoerd. Je kan er ook terecht voor een rondleiding van ongeveer een uur. Meer info vind je hierover op hun website.

2.9. Mozarthaus

De naam verklapt het natuurlijk al: in dit huis woonde de componist Wolfgang Amadeus Mozart tussen 1784 en 1787. ‘De Bruiloft van Figaro’ componeerde hij hier. Verspreid over 4 verdiepingen, lees en kijk je naar wat Mozart tijdens zijn periode in Wenen heeft gedaan, hoe hij leefde, met wie bevriend was enzovoort.

Mozart woonde tijdens zijn Weense periode wel op meerdere adressen, maar het Mozarthaus is nog het enige huis dat vandaag kan bezichtigd worden. In de Bösendorfer-Saal worden nog Mozart concerten opgevoerd. Meer info op de website.

2.10. Spaanse Rijschool

De Spaanse Rijschool is een onderdeel van de Hofburg. Dit instituut gaat terug naar de tijd van de Habsburgers. Sierlijke witte Lippizanerpaarden voeren hier allerlei soorten dansen uit op de tonen van de muziek en dit onder het strakke gezag van de mooi uitgedoste ruiters.

Het mooiste moment om de galavoorstelling bij te wonen is op zondag. Tijdens de week zijn de repetities ook opengesteld voor het publiek. Let wel op, want de Spaanse Rijschool is maar een paar maanden per jaar actief.

Onze tip: koop je tickets alvast online. Dan ben je zeker van je plekje en moet je niet in de wachtrij staan aanschuiven. Je moet de tickets drie kwartier voor de voorstelling begint, inwisselen.
 1. Tips voor je muzikaal bezoek

 • Bezoek je voor de eerste maal Wenen en wil je genieten van een concertavond? Dan zijn de Schönbrunner Schlosskonzerte de ideale gelegenheid met mogelijkheid om dit te laten voorafgaan door een diner. Tickets kan je online boeken.
 • Sommige zalen beweren dat zij de plaats zijn waar het beroemde nieuwjaarsconcert doorgaat. Dit is niet helemaal gelogen, want er gaan op nieuwjaarsdag in alle zalen concerten door, maar de zaal vanwaar het concert in alle landen op de televisie te zien is, vindt enkel en alleen plaats in de Musikverein Grosser Saal.
 • Ook voor de niet-extreme-muziekliefhebbers kan je je ogen goed de kost geven in deze muziekstad. De vele prachtige gebouwen geven namelijk een sprookjesachtige indruk en je waant je er in zo in het verleden.
  Onze tip: Wil je graag een concert in Wenen bijwonen? Koop je tickets online, zo ben je zeker van echtheid en kan je met een gerust gemoed binnen.
 1. Herbekijk het impressionante nieuwjaarsconcert

In dit filmpje kan je het nieuwjaarsconcert herbekijken. Het nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker is een concert dat jaarlijks op 1 januari plaatsvindt in de Gouden Zaal van het Wiener Musikverein, het concertgebouw van Wenen

 1. Waar overnachten in Wenen?

Voor je vakantie in het muzikale Wenen, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Wenen online bekijken.

Hotel Daniel Vienna

Hotel Daniel Vienna is een viersterrenhotel in het centrum van Wenen en ligt tussen het prachtige park van Schloss Belvedere en de Schweizergarten. Op het dak van het hotel staat een boot, die je al van ver kunt opmerken. De kamers zijn ruim en modern ingericht en iedere ochtend geniet je van een lekker ontbijtje. Meer info en boeken.

Hotel Max Brown 7th District

Max Brown 7th District is een hip en modern hotel midden in de uitgaanswijk van de stad. Iedere ochtend geniet je hier van een heerlijk ontbijtbuffet bestaande uit zoete en hartige gerechten. Meer info en boeken.

 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Wenen met onze reisgids

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Wenen? Ontdek dan de stad met onze gratis stadswandeling Wenen. Ideaal Wenen te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Wenen kan je ook 1 stadswandeling vinden, maar heb je nog meer goesting in Wenen? Koop dan onze volledige reisgids Wenen en ontdek 2 volledig uitgewerkte wandelingen en heel wat verborgen pareltjes en bekende bezienswaardigheden.

Wenen stadsgids

Gratis reisgids Wenen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?