24 x bezienswaardigheden Barcelona: Bezoek de oude stad en centrum

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

24 x bezienswaardigheden Barcelona: Bezoek de oude stad en centrum

22 mei 2019 in Barcelona2 reacties

Omringd door de Eixample wijk en de heuvel van Montjuïc en bijna met de voeten in het water van de Middellandse Zee bij de haven, ligt het oude stadsgedeelte van Barcelona: de Ciutat vella. Hier moet je zijn om het hartje van Barcelona te verkennen.

Je vindt deze en nog veel meer bezienswaardigheden op een zakdoek bijeen in het centrum van Barcelona en ik heb alvast een lijstje gemaakt van de 24 must-see bezienswaardigheden tijdens je bezoek aan de Ciutat vella! Lees mijn tips + hoe wachtrijen overslaan en tickets online boeken.

Tours & tickets Barcelona online bestellen

Barcelona is een fantastische stad voor een citytrip of weekendje weg. Maar je zal zien ... je bent er nooit alleen. Gun jezelf de vrijheid, verlies geen tijd en sla de wachtrijen over. Via de website van Ticketbar of GetYourGuide kan je online tickets boeken om wachtrijen over te slaan. Zo zie je meer tijdens je bezoek aan Barcelona.

Wil je graag meerdere bezienswaardigheden of monumenten bezoeken? Koop dan een Barcelona stadspas, zo bespaar je gigantisch veel uit en kan je ook gebruik maken van het openbaar vervoer.

Er bestaan verschillende passen afhankelijk van wat je wil gaan doen en zien. Bezoek de bouwwerken van Gaudi zoals de Sagrada Familia (sla de wachtrij over). Bekijk hier het volledige aanbod kortingskaarten. (van €13 tot € 95)

Inhoud artikel

 1. De Sagrada Família

De Sagrada Família is de bekendste en meest bezochte bezienswaardigheid van Barcelona. Aan het unieke meesterwerk van architect Gaudí wordt al ruim 100 jaar gebouwd. De torenhoge kathedraal is tegenwoordig het symbool van de stad geworden. De top van het gebouw is zorgvuldig versierd met sierlijke decoraties en bovendien wordt de kathedraal omringd door verschillende indrukwekkende gebouwen. De Sagrada Família maakt een grote indruk als je het voor de eerste keer van dichtbij ziet.

De kathedraal is wel nog steeds niet afgewerkt, waardoor er steeds kranen rond het gebouw staan. Laat dat je niet afschrikken, je mag de Sagrada Família absoluut niet missen tijdens je bezoek aan Barcelona. Van buiten is het bouwwerk al indrukwekkend, maar de binnenkant is nog een stuk mooier.

Als je lange wachtrijen wil voorkomen, doe je er goed aan vooraf online een ticket te kopen.
 1. Park Güell

Ook Park Güell is een van de bekendste plekken in Barcelona. Het park werd vormgegeven door stadsarchitect Gaudi en staat vol kunst van deze kunstenaar. Je kan er niet alleen heel wat architectonische pareltjes bewonderen, maar je zal ook een kijkje kunnen nemen in de oude woning van Gaudí. Het is een park dat de cultuur van Barcelona heel goed weerspiegelt. De vrolijke kleuren van de muren en beelden en de prachtige planten stralen warmte en gezelligheid uit. Mis dit zeker niet tijdens je bezoek! Sinds enkel jaren de toegang tot het park te betalen. Koop je tickets online of koop een Barcelona Card en bespaar.

 1. Plaça de Catalunya / Catalaanse plaats

Dit is de centrale plaats van Barcelona, letterlijk de verbindingsas tussen de oude stad (Ciutat Vella) en de 19de-eeuwse uitbreidingswijk Eixample. Als er grote feesten plaatsvinden, gebeurt dat vaak hier. Op dit plein is er áltijd leven. De Catalanen ontmoeten elkaar hier of komen ze genieten van het zonnetje. Alles van het openbaar vervoer (metro, bus, trein, taxi) passeert langs hier, hetzij boven of onder de grond. Er komen op dit punt ook een groot aantal straten samen wat al die levendigheid verklaart. Nochtans was dit vóór de 19de eeuw gewoon een braakliggend stuk grond net buiten de toen nog bestaande stadsmuur.

Het plein heeft een ovale vorm omringd door wat bomen om zo de verkeersdrukte toch een beetje ‘op afstand’ te houden. Op de grond is een ster gevormd in zwart-wit-roze tegels. Behalve enkele fonteinen staan op het plein ook een paar beelden. Eén daarvan is La Deesa (godin) van Josep Limona, een gracieus marmeren vrouwenfiguur. Het Monument a Francesc Macià (1991) van de Barcelonese architect Josep Subirachs zal zeker je aandacht trekken. Rond het plein bevinden zich imposante gebouwen. Zo heb je het statige hoofdkantoor van Banco Espanol de Crédito en het witte gebouw is een vestiging van El Corte Inglés, het bekendste warenhuis van Catalonië. Ook komt hier de Av. del Portal de l’Angel uit, een van de meest populaire shoppingstraten van Barcelona.

 1. Barri Gòtic

Wie die de sfeer van historisch Barcelona wil opsnuiven, moet in de wijk Barri Gòtic zijn, de oude wijk in het centrum van de stad. Je kan er rondstruinen in de talloze kleine straatjes vol gezellige cafeetjes en restaurantjes.

Rond en in Barri Gòtic vind je vooral veel tapasbarretjes waar je de heerlijke Spaanse keuken beter kan leren kennen. In deze wijk staan bovendien ook veel bekende bezienswaardigheden van de stad. Kijk op de kaart voor de ligging.

 1. Montjuïc

Als je van wandelen houdt dan is nummer 5 op deze lijst écht iets voor jou. Je kunt namelijk vanaf het centrum van de stad naar de heuvel Montjuïc wandelen. Deze heuvel geeft je een prachtig uitzicht over de hele stad. Het is de perfecte plek om de zonsondergang te bewonderen. Nadat de zon ondergegaan is, gaan in de hele stad de lichtjes aan en krijgt de stad een heel nieuw gezicht.

Overdag kan je terecht in het kasteel van Montjuïc. Dit fort staat midden op de berg en is nog altijd open voor het publiek. Je kan er ook rondwandelen tussen gigantische fonteinen, een kunstmuseum, het olympisch stadion van de Olympische Spelen in de stad in 1992 en een nagebouwd Spaans dorp dat dienst doet als openluchtmuseum.

 1. Casa Milà

Op nummer 6 staat het Casa Milà van Gaudi. Gaudi heeft ontzettend veel betekend voor de stad en heeft Barcelona een eigen look gegeven die met geen enkele andere stad te vergelijken valt. Casa Milà behoort tot de bekendste werken van de Catalaans architect. Door de inwoners van Barcelona wordt Casa Milà ook wel ‘La Pedrera’ genoemd, Catalaans voor steengroeve. Het gebouw kreeg die naam omdat het aan geen enkele van de toen geldende architecturale normen voldeed. Het is een erg bijzonder gebouw om te zien. Koop je tickets voor een bezoek aan Casa Mila online, zo bespaar je al snel een uur wachten uit.

 1. Parroquia Major de Santa Anna

Dit is een plekje waar veel toeristen niet komen, omdat het nauwelijks bekend is. Ze weten niet wat ze missen! Je zal hier amper iets over vinden in reisgidsen, dus vooral de rust is hier opvallend. De Parroquia Major de Santa Anna is een pareltje van romaans-gotische kunst. Door toedoen van de Orde van het Heilige Graf begon men met de bouw van de kerk halfweg de 12de eeuw. Door de latere uitbreiding werden ook gotische elementen toegevoegd.

De kerk bezit heel veel kapellen. In één van die kapellen vind je een beeldengroep ‘de begrafenis van Jezus’. Dit is een kopie, het originele staat in het Museu Diocesà waar nog veel meer religieuze kunst te zien is. Ga ook de kapittelzaal even binnen. Daar bevindt zich een kleine kapel gewijd aan Santa Eulàlia die de moeite loont om zien. Iets heel bijzonder in de kerk is de stilte in de pandgang van het voormalige 15de eeuwse klooster. Toch ben je hier slechts op een paar meter van de oh-zo-drukke Plaça de Catalunya.

 1. Casa Batlló

Het Casa Batlló is ontworpen door de bekende kunstenaar Gaudi en dat zie je meteen aan de stijl van het bijzondere pand. Gaudi staat bekend om het gebruik van veel sierlijke versieringen en hij gebruikt ook vaak oogachtige vormen. Het Casa Batlló is nog altijd open voor publiek. Tijdens de rondleiding zal je veel bijleren over het leven van deze bijzondere man. Koop je tickets voor Casa Batlló oline en sla de wachtrij over.

 1. Casa de l’Ardiaca

Letterlijk vertaald heet dit ‘Het huis van de aartsdiaken’. Het originele gebouw dateert van tijdens de 12de eeuw maar in de volgende eeuwen werden enkele verbouwingen uitgevoerd. Loop je rond het gebouw, dan zie je pas goed die verschillende bouwfases. Een restant van een Romeinse stadsmuur is hier ook nog goed te zien. Het is trouwens een van de weinige overblijfselen van de Romeinse periode in Barcelona. Nu is het stadsarchief er gevestigd.

De brievenbus van Casa de l’Ardiaca zit vol symboliek: je ziet een schildpad, fladderende zwaluwen, klimop en een symbolische verwijzing naar justitie (de weegschalen van Vrouwe Justitia). Deze werd ontworpen door Domènech i Montaner, één van de belangrijkste architecten uit het modernisme en gemaakt door Alfons Juyol. Het gebouw heeft ook een kleine maar zeer aangename binnenplaats. Deze patio werd toegevoegd in de 15de eeuw. De kleine tuin bevat een fontein, fraaie tegels en een palmboom.

 1. Camp Nou stadion bezoeken

Een bezoek aan het thuisstadion van FC Barcelona: Camp Nou is zeker de moeite waard. Een niet te missen bezienswaardigheid voor elke voetbalfan tijdens je stedentrip Barcelona. Deze voetbaltempel is zo impressionant, wist je dat er maar liefst 99.000 toeschouwers in kunnen? Bezoek het stadion, en ontdek alles over de rijke geschiedenis van de club. Lees alles over mijn bezoek aan Camp Nou of boek je ticket voor een rondleiding online.

 1. Temple d'August

Achter de eenvoudige houten deur van de Temple d’August vind je een Romeins artefact van grote historische waarde. Eerst en vooral zie je 4 pilaren in de hoek. Ze zijn geplaatst op een nagebouwde muur zoals het toen was. De pilaren zijn dus origineel. Ze werden tijdens eerdere bouwwerken toevallig ontdekt. De complete tempel werd toegewijd aan keizer Augustus.

 1. Catedral de la Santa Creu i Santa Eulalia

Deze kathedraal is gewijd aan Santa Eulalia, die in 304 op 13-jarige leeftijd (!) gemarteld werd omwille van haar christelijke geloof en uiteindelijk stierf. Zij is ook de patroonheilige van de stad.

In grote lijnen is de kathedraal gotisch, sober en duister. Ze bevat vele kerkschatten. De fijn afgewerkte koorgestoelten zijn daar een van. Er zijn hier liefst 28 zijkapellen die overvloedig versierd zijn met bladgoud. Onder het hoofdaltaar bevindt zich de crypte met de albasten sarcofaag met het stoffelijk overschot van Santa Eulalia. Het meest kostbare kunstwerk is misschien wel het kruisbeeld uit de 15de eeuw, Cristo de Lepanto. Het zou uit het vlaggenschip komen van de vloot die streed tegen de Ottomanen in de Slag van Lepanto.

Ook de pandgang in de kathedraal is de moeite waard. Het is een rustig binnenhof met bijzonder veel sfeer. De palmen, de fontein, de bloemen en witte ganzen maken het helemaal af. Tel ook zeker de ganzen, want als er ooit een gans minder zou zijn, dan zal er onheil over de stad komen. Zo vertelt de legende toch. (Het zijn er 13, verwijzend naar de leeftijd waarop Santa Eulalia gemarteld werd tot haar dood).

 1. Palau Reial Major / Koninklijk Paleis

Een gebouwencomplex met de oudste delen daterend uit de 13de eeuw. Hier hielden de graven en koningen zich op. De Saló del Tinell is een eeuw jonger, een zaal met een mooie overspanning. Ze diende onder andere als rechtszaal en troonzaal. Hier zouden Ferdinand en Isabella de beroemde Columbus ontvangen hebben na zijn ontdekkingsreis uit Amerika. De herbouwde toren behoorde toe tot een Romeinse muur. De Capella de Santa Agata bevat een mooi beschilderd plafond. Onder dit koninklijk paleis werden bij grondwerken om een ander paleis steen voor steen over te brengen de resten van de Romeinse stad gevonden en verder blootgelegd.

 1. Basilica de Santa Maria del Mar

Wat meteen opvalt aan de Basilica de Santa Maria del Mar is de hoogte. De kathedraal heeft een gotische stijl, maar de aankleding is hier wel sober.

De kerk is in vrij korte tijd gebouwd. Gestart in 1329 en een goeie 50 jaar later konden de gelovigen in deze druk bewoonde wijk La Ribera er al vieringen bijwonen. Het was een wijk waar vooral zeelieden en kooplui woonden, vandaar de link met ‘del Mar’ (van de zee). Het roosvenster, waarop de kroning van Maria is afgebeeld, is fantastisch en werd gemaakt in de 15de eeuw. Net zoals in de andere basiliek Santa Maria del Pi is heel wat van het kerkmeubilair verwoest tijdens de Spaanse Burgeroorlog. De glas-in-lood ramen dateren uit de periode tussen de 15de en 18de eeuw. Zij bleven gelukkig wél gespaard van de oorlog.

 1. Mercat del Born, Centre Cultural

De Mercat del Born werd gebouwd in 1876. Dit gebouw is aanzien als een voorloper van het modernisme. Het was de belangrijkste markthal van de stad. Hier werden alle soorten producten aangeboden tot rond 1970. Bij de restauratie van eind vorige eeuw heeft men er oude ruïnes ontdekt. Bij de bouw van de citadel werd de omgeving van die plaats namelijk platgegooid, zo konden de soldaten bij opstanden de aanvallers van wat verder zien komen. Die ruïnes kan je nu gratis bekijken. Het gebouw doet nu dienst als een kunstencentrum.

 1. Parc de la Ciutadella

Een triomfboog biedt toegang tot een laan die uitgeeft op het Parc de la Ciutadella. Dit park is heel populair bij de Barcelonezen. Het is aangelegd op de plaats van een vesting uit 1716 die diende om de Catalanen in het oog te kunnen houden in hun doen en laten en al zeker om rebellen tijdig te kunnen uitschakelen. Toen de vesting werd afgebroken in 1868 waren de Catalanen daar niet over te spreken. Uiteindelijk werd het Citadelpark aangelegd.

In het park staat onder meer een monumentale fontein met vijver, het kasteel Castell dels Tres Dragons, het standbeeld ‘De dame met de paraplu’, het Hivernacle (een broeikasgebouw) en er is een geologisch en zoölogisch museum. Er staat ook een kerk. Een dagje in het park is dus zo gevuld! Tot slot heb je nog de 30 meter hoge triomfboog doet wat denken aan de Arc de Triomphe in Parijs. Zeker en vast indrukwekkend dus.

 1. Plaça de Sant Jaume

In de tijd van de Romeinen lag op de Plaça de Sant Jaume het forum en stond de Tempel van Augustus er. Nog steeds is deze plek het mekka van de in Barcelona gevoerde politiek. Op het plein staan nu 2 grote gebouwen tegenover elkaar: de Palau de la Generalitat en het stadhuis, Casa de la Ciutat.

Het regeringsgebouw van Catalonië bevindt zich in het Palau de la Generalitat. De gevel is in renaissancestijl. Boven de toegang kan je een beeld zien van Sant Jordi, de patroonheilige van de stad en de draak. Je kan het interieur niet bezoeken, tenzij eenmalig op de feestdag van Sant Jordi op 23 april. De gevel van het stadhuis biedt een mengeling van gotiek en neoklassiek. Het is letterlijk en figuurlijk schitterend dankzij al het bladgoud, kristallen luchters

 1. Middeleeuwse Joodse ghetto

Van de 11de tot de 13de eeuw waren het de Joden die in Barcelona de touwtjes stevig in handen hadden. Onder die Joodse bevolking zaten heel wat intellectuelen, filosofen, schrijvers, vorsers enz. Kortom: de Joden hadden heel wat invloed en dat wekte soms al eens jaloezie op.

De invloed werd zo bepalend dat er een antisemitisme ontstond. Een drastisch gevolg hiervan kwam er in 1243 toen er beslist werd om de Joden te verplichten in een ghetto samen te wonen. Zo ontstonden de Joodse wijken Call Major en Call Menor. Er braken rellen uit waarbij de Joodse bevolking niet werd gespaard. In 1391 beval de koning om alle Joden terecht te stellen. Er zouden meer dan 1000 doden vallen. Zij die gespaard werden, moesten zich verplicht bekeren tot het christendom.

De Joodse Wijk, bekend onder de naam El Call, bevond zich in een deel van wat nu de Gotische wijk is. In de middeleeuwse Joodse ghetto loop je midden de vroegere Joodse wijk in de smalle steegjes. Je ziet er nog grafstenen en je kan er ook nog een synagoge bezoeken in de Carrer Marlet, uit de 13de eeuw, maar die is pas eind vorige eeuw blootgelegd. Er is ook een musuem aan gewijd: het MUHBA El Call is het Joods Historisch Museum waar je alles leest en ziet over de Joden in Barcelona vanaf het begin in de middeleeuwen tot 1391 toen ze door de Spaanse inquisitie de stad werden uitgezet.

 1. Mercat de Sant Josep / La Boqueria

Voor een kleurrijk spektakel moet je de overdekte markt La Boqueria bezoeken. Groenten, fruit, vis en vlees zorgen er voor een bont spektakel. Dit moet je bezocht hebben. De toegang is duidelijk zichtbaar vanop de Ramblas. Er is in iedere wijk van Barcelona wel een markthal te vinden, maar deze is toch wel de meest bijzondere. La Boqueria heeft een oppervlakte van meer dan 2.500m². Hier ben je dus wel even zoet! Maar ga er niet heen in groep, want dat is verboden omwille van te veel toeristen.

 1. Parroquia Basilica de Santa Maria del Pi

Op de plaats waar een romaanse kerk had gestaan, begon men rond 1320 aan een nieuw kerkgebouw. Het was een uniek en gewaagd project voor die tijd, want de kerk heeft geen zijbeuken. Er zijn wel een aantal zijkapellen. Nog net voor het begin van de 15de eeuw waren de bouwwerken klaar maar ze is pas ingewijd in 1453 als basiliek. De crypte, waar een klein museum is ingericht, kwam er pas bij in de volgende eeuw. Het is een Catalaanse gotische stijl geworden.

De voorgevel ziet er erg robuust uit, toont weinig franjes en dat was eigen aan de Catalaanse gotiek. Het roosvenster valt wel op, want het bestaat uit 12 prachtige kleurrijke segmenten en is één van de grootste in Europa. Het interieur oogt erg ruim maar wel kaal. Veel van de kerkschatten zijn jammer genoeg verloren gegaan tijdens de Burgeroorlog. Op zaterdag is er rond de kerk een kunstenaarsmarkt.

 1. Gran Teatre de Liceu

Dit oude operahuis werd in 1994 geheel door een brand verwoest, alleen de voorgevel kon gered worden. Sindsdien is het gebouw weer in ere hersteld en wordt het vanaf 1999 weer volop gebruikt. Naast opera's worden hier ook dansvoorstellingen en recitals georganiseerd. Het Gran Teatre del Liceu is één van de grootste theaters ter wereld en biedt plaats aan 3.500 toeschouwers. Wil je graag een voorstelling bijwonen, dan raden we je aan tijdig een kaartje te reserveren. De voorstellingen zijn immers altijd zeer snel uitverkocht!

 1. De Rambla

De Rambla is dé flaneerboulevard bij uitstek. Het is ook een unieke groene straat waar het in de hete zomers frisser is. Aan de ene zijde is er de Plaça de Catalunya, aan de andere zijde de haven met de zuil van Christoffel Colombus. Op de Rambla zijn er een aantal vaste marktkraampjes met vogels en bloemen. Ook de kunstenaars proberen hier hun werken aan de man te brengen. Maar hier komen alleen maar toeristen en de meeste handelaars zijn ervan overtuigd dat je toch nooit meer terugkomt. Wees dus gewapend tegen handelaars en personeel van cafétjes.

Deze boulevard staat bekend voor animatie tijdens de dag en ook ’s nachts, maar wie op zoek is naar winkels, warenhuizen en boetieks is wel aan het verkeerde adres. Hier zijn er wel veel souvenirwinkels te vinden.

 1. Plaça Reial

Het Plaça Reial was tijdens de middeleeuwen al een plek waar veel volk zich ophield. Toen nog de edellieden en ander zich belangrijk achtend publiek, maar nu biedt het een overvloed aan cafés, restaurants, bars en hotels. Het is aangelegd halfweg de 19de eeuw. Je ziet er mooie lantaarnpalen van Gaudi en onder de arcadebogen kan je wat schaduw opzoeken en heerlijke tapas eten.

 1. Monument a Colom / Mirador de Colom

Op Plaça Portal de la Pau vind je hoog op een zuil een standbeeld van Christoffel Colombus. Colombus zou hier in 1493 aangekomen zijn van de eerste ontdekkingsreis naar Amerika. Hij wijst in de richting waarvan hij dacht dat hij kwam, namelijk India. Je kan tot boven op de zuil van 60 meter hoog geraken met een lift.

 1. Waar overnachten in Barcelona? (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Barcelona? Ontdek het aanbod met promoties (tijdelijk).

Booking.com

 1. Mis niets tijdens je bezoek Barcelona met onze reisgids

Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Barcelona? Ontdek dan de stad met onze gratis stadswandeling Barcelona. Ideaal om Barcelona volledig te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Barcelona kan je 1 stadswandeling vinden. Nog meer zien in Barcelona? Koop onze volledige reisgids Barcelona en ontdek alles over deze prachtige stad.

Barcelona

Gratis reisgids Barcelona downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 9 april 2019 - MUlder Jessica

Duidelijke wandelroutes, goede uitleg en makkelijk te herkennen in het echt! Een plezier om deze gids bij te hebben!

- 15 december 2018 - Gabriëlle

Super handige en interessante reisgids. Dankzij deze reisgids hebben we plekken ontdekt die we nog niet kenden en waren we er op het juiste moment. Het heeft onze reis onvergetelijk gemaakt.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?