40 x bezienswaardigheden Barcelona: Bezoek de oude stad en omgeving

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

40 x bezienswaardigheden Barcelona: Bezoek de oude stad en omgeving

4 mei 2023 in Barcelona10 reacties

Omringd door de Eixample wijk en de heuvel van Montjuïc en bijna met de voeten in het water van de Middellandse Zee bij de haven, ligt het oude stadsgedeelte van Barcelona: de Ciutat vella. Hier moet je zijn om het hartje van Barcelona te verkennen.

Je vindt deze en nog veel meer bezienswaardigheden op een zakdoek bijeen in het centrum van Barcelona en ik heb alvast een lijstje gemaakt van de 40 must-see bezienswaardigheden tijdens je bezoek aan de Ciutat vella en omgeving.

Met zoveel prachtige bezienswaardigheden is Barcelona een ware toeristenmagneet. Het is dan ook geen overbodige luxe om tickets voor bezienswaardigheden en attracties online boeken. Niet alleen ontloop je hiermee de lange wachtrijen, vaak is het ook nog de enige mogelijkheid om binnen te geraken!

Hoe tours & tickets in Barcelona online bestellen?

Barcelona is een fantastische stad voor een citytrip of weekendje weg. Maar je zal zien ... je bent er nooit alleen. Gun jezelf de vrijheid, verlies geen tijd en sla de wachtrijen over. Via de website van Ticketbar of GetYourGuide kan je online tickets boeken om wachtrijen over te slaan. Zo zie je meer tijdens je bezoek aan Barcelona.

Wil je graag meerdere bezienswaardigheden of monumenten bezoeken? Koop dan een Barcelona Pas, dat is beste deal (Incl. Sagrada Familia + Park Guell) zo bespaar je honderden Euro's uit en kan je ook gebruik maken van het openbaar vervoer.

Tip: hoe geld besparen in Barcelona? Er bestaan verschillende City Passes en Kortingskaarten afhankelijk van wat je wil gaan doen en zien. Bezoek de bouwwerken van Gaudi zoals de Sagrada Familia (sla de wachtrij over). Bekijk hier het volledige aanbod kortingskaarten. (van €13 tot € 95).

Gebruik onbeperkt het openbaar vervoer met de Hola Transport Card vanaf € 16 of openbaar vervoer + toegang tot 25 musea met de Barcelona Card.

Nog meer kortingskaarten en voordeeltickets

Inhoud artikel

 1. De Sagrada Família

De Sagrada Família is de bekendste en meest bezochte bezienswaardigheid van Barcelona. Aan het unieke meesterwerk van architect Gaudí wordt al ruim 100 jaar gebouwd. De torenhoge kathedraal is tegenwoordig het symbool van de stad geworden. De top van het gebouw is zorgvuldig versierd met sierlijke decoraties en bovendien wordt de kathedraal omringd door verschillende indrukwekkende gebouwen. De Sagrada Família maakt een grote indruk als je het voor de eerste keer van dichtbij ziet.

De kathedraal is wel nog steeds niet afgewerkt, waardoor er steeds kranen rond het gebouw staan. Laat dat je niet afschrikken, je mag de Sagrada Família absoluut niet missen tijdens je bezoek aan Barcelona. Van buiten is het bouwwerk al indrukwekkend, maar de binnenkant is nog een stuk mooier.

Wil je graag de Sagrada Familia in Barcelona bezoeken? Boek dan zeker je voorrangtickets online vanaf € 22, zo ben je zeker dat je naar binnen kan + moet je niet in de (urenlange) wachtrij aanschuiven (soms 2 à 3 uur wachttijd). Bekijk hieronder het volledige aanbod, bestel veilig en snel bij GetYourGuide of kijk bij Ticketbar vanaf € 15 - € 17, prijzen zijn dezelfde als ter plaatse + je kan annuleren tot 24u voor datum.

Wil je meerdere monumenten in Barcelona bezoeken? Koop dan een Barcelona City Pass vanaf € 76. Zo bespaar je veel geld (20% korting op de top musea) + kan je gebruik maken van de hop-on/hop-off stadsbus en is er luchthaven vervoer inbegrepen. Je kan ook de wachtrijen overslaan via de fast-track en skip-the-line toegang. Lees hier de details.

 1. Park Güell

Ook Park Güell is een van de bekendste plekken in Barcelona. Het park werd vormgegeven door stadsarchitect Gaudi en staat vol kunst van deze kunstenaar. Je kan er niet alleen heel wat architectonische pareltjes bewonderen, maar je zal ook een kijkje kunnen nemen in de oude woning van Gaudí. Het is een park dat de cultuur van Barcelona heel goed weerspiegelt. De vrolijke kleuren van de muren en beelden en de prachtige planten stralen warmte en gezelligheid uit. Mis dit zeker niet tijdens je bezoek! Sinds enkel jaren de toegang tot het park te betalen. Koop je tickets online of koop een Barcelona Card en bespaar.

 1. Plaça de Catalunya / Catalaanse plaats

Dit is de centrale plaats van Barcelona, letterlijk de verbindingsas tussen de oude stad (Ciutat Vella) en de 19de-eeuwse uitbreidingswijk Eixample. Als er grote feesten plaatsvinden, gebeurt dat vaak hier. Op dit plein is er áltijd leven. De Catalanen ontmoeten elkaar hier of komen ze genieten van het zonnetje. Alles van het openbaar vervoer (metro, bus, trein, taxi) passeert langs hier, hetzij boven of onder de grond. Er komen op dit punt ook een groot aantal straten samen wat al die levendigheid verklaart. Nochtans was dit vóór de 19de eeuw gewoon een braakliggend stuk grond net buiten de toen nog bestaande stadsmuur.

Het plein heeft een ovale vorm omringd door wat bomen om zo de verkeersdrukte toch een beetje ‘op afstand’ te houden. Op de grond is een ster gevormd in zwart-wit-roze tegels. Behalve enkele fonteinen staan op het plein ook een paar beelden. Eén daarvan is La Deesa (godin) van Josep Limona, een gracieus marmeren vrouwenfiguur. Het Monument a Francesc Macià (1991) van de Barcelonese architect Josep Subirachs zal zeker je aandacht trekken. Rond het plein bevinden zich imposante gebouwen. Zo heb je het statige hoofdkantoor van Banco Espanol de Crédito en het witte gebouw is een vestiging van El Corte Inglés, het bekendste warenhuis van Catalonië. Ook komt hier de Av. del Portal de l’Angel uit, een van de meest populaire shoppingstraten van Barcelona.

 1. De oude wijk Barri Gòtic

Wie die de authentieke sfeer van het historische Barcelona wil opsnuiven, moet in de wijk Barri Gòtic zijn. In de oude wijk, in het centrum van de stad, kan je rondstruinen in de talloze kleine straatjes vol gezellige cafeetjes en restaurantjes. Rond en in Barri Gòtic vind je vooral veel tapasbarretjes waar je de heerlijke Spaanse keuken beter kan leren kennen. In deze wijk staan bovendien ook veel bekende bezienswaardigheden van de stad. Kijk op de kaart voor de ligging.

TIP: Boek deze fietstour door Barcelona en verken de gotische wijk en talloze andere bezienswaardigheden.
 1. Montjuïc

Als je van wandelen houdt dan is nummer 5 op deze lijst écht iets voor jou. Je kunt namelijk vanaf het centrum van de stad naar de heuvel Montjuïc wandelen. Deze heuvel geeft je een prachtig uitzicht over de hele stad. Het is de perfecte plek om de zonsondergang te bewonderen. Nadat de zon ondergegaan is, gaan in de hele stad de lichtjes aan en krijgt de stad een heel nieuw gezicht.

Overdag kan je terecht in het kasteel van Montjuïc. Dit fort staat midden op de berg en is nog altijd open voor het publiek. Je kan er ook rondwandelen tussen gigantische fonteinen, een kunstmuseum, het olympisch stadion van de Olympische Spelen in de stad in 1992 en een nagebouwd Spaans dorp dat dienst doet als openluchtmuseum.

TIP: Zweef boven Barcelona in een kabelbaan met panoramisch uitzicht, boek je tickets voor de kabelbaan van Montjuïc hier.

 1. Casa Milà

Op nummer 6 staat het Casa Milà van Gaudi. Gaudi heeft ontzettend veel betekend voor de stad en heeft Barcelona een eigen look gegeven die met geen enkele andere stad te vergelijken valt. Casa Milà behoort tot de bekendste werken van de Catalaans architect. Door de inwoners van Barcelona wordt Casa Milà ook wel ‘La Pedrera’ genoemd, Catalaans voor steengroeve. Het gebouw kreeg die naam omdat het aan geen enkele van de toen geldende architecturale normen voldeed. Het is een erg bijzonder gebouw om te zien. Koop je tickets voor een bezoek aan Casa Mila online, zo bespaar je al snel een uur wachten uit.

 1. Parroquia Major de Santa Anna

Dit is een plekje waar veel toeristen niet komen, omdat het nauwelijks bekend is. Ze weten niet wat ze missen! Je zal hier amper iets over vinden in reisgidsen, dus vooral de rust is hier opvallend. De Parroquia Major de Santa Anna is een pareltje van romaans-gotische kunst. Door toedoen van de Orde van het Heilige Graf begon men met de bouw van de kerk halfweg de 12de eeuw. Door de latere uitbreiding werden ook gotische elementen toegevoegd.

De Parroquia Major de Santa Anna bezit heel veel kapellen

 • In één van die kapellen vind je een beeldengroep ‘de begrafenis van Jezus’. Dit is een kopie, het originele staat in het Museu Diocesà waar nog veel meer religieuze kunst te zien is.
 • Ga ook de kapittelzaal even binnen. Daar bevindt zich een kleine kapel gewijd aan Santa Eulàlia die de moeite loont om zien.
 • Iets heel bijzonder in de kerk is de stilte in de pandgang van het voormalige 15de eeuwse klooster. Toch ben je hier slechts op een paar meter van de oh-zo-drukke Plaça de Catalunya.
 1. Casa Batlló

Het Casa Batlló is ontworpen door de bekende kunstenaar Gaudi en dat zie je meteen aan de stijl van het bijzondere pand. Gaudi staat bekend om het gebruik van veel sierlijke versieringen en hij gebruikt ook vaak oogachtige vormen. Het Casa Batlló is nog altijd open voor publiek. Tijdens de rondleiding zal je veel bijleren over het leven van deze bijzondere man. Koop je tickets voor Casa Batlló oline en sla de wachtrij over.

Wil je nog meer bezienswaardigheden van Gaudí ontdekken in Barcelona? Lees dan onze blogpost met de 10 mooiste bezienswaardigheden van Gaudí in Barcelona.

 1. Casa de l’Ardiaca

Letterlijk vertaald heet dit ‘Het huis van de aartsdiaken’. Het originele gebouw dateert van tijdens de 12de eeuw maar in de volgende eeuwen werden enkele verbouwingen uitgevoerd. Loop je rond het gebouw, dan zie je pas goed die verschillende bouwfases. Een restant van een Romeinse stadsmuur is hier ook nog goed te zien. Het is trouwens een van de weinige overblijfselen van de Romeinse periode in Barcelona. Nu is het stadsarchief er gevestigd.

De brievenbus van Casa de l’Ardiaca zit vol symboliek: je ziet een schildpad, fladderende zwaluwen, klimop en een symbolische verwijzing naar justitie (de weegschalen van Vrouwe Justitia). Deze werd ontworpen door Domènech i Montaner, één van de belangrijkste architecten uit het modernisme en gemaakt door Alfons Juyol. Het gebouw heeft ook een kleine maar zeer aangename binnenplaats. Deze patio werd toegevoegd in de 15de eeuw. De kleine tuin bevat een fontein, fraaie tegels en een palmboom.

 1. Camp Nou stadion bezoeken

Een bezoek aan het thuisstadion van FC Barcelona: Camp Nou is zeker de moeite waard. Een niet te missen bezienswaardigheid voor elke voetbalfan tijdens je stedentrip Barcelona. Deze voetbaltempel is zo impressionant, wist je dat er maar liefst 99.000 toeschouwers in kunnen? Bezoek het stadion, en ontdek alles over de rijke geschiedenis van de club. Lees alles over mijn bezoek aan Camp Nou of boek je ticket voor een rondleiding online.

 1. Temple d'August

Achter de eenvoudige houten deur van de Temple d’August vind je een Romeins artefact van grote historische waarde. Eerst en vooral zie je 4 pilaren in de hoek. Ze zijn geplaatst op een nagebouwde muur zoals het toen was. De pilaren zijn dus origineel. Ze werden tijdens eerdere bouwwerken toevallig ontdekt. De complete tempel werd toegewijd aan keizer Augustus.

 1. Catedral de la Santa Creu i Santa Eulalia

Deze kathedraal is gewijd aan Santa Eulalia, die in 304 op 13-jarige leeftijd (!) gemarteld werd omwille van haar christelijke geloof en uiteindelijk stierf. Zij is ook de patroonheilige van de stad.

In grote lijnen is de kathedraal gotisch, sober en duister. Ze bevat vele kerkschatten. De fijn afgewerkte koorgestoelten zijn daar een van. Er zijn hier liefst 28 zijkapellen die overvloedig versierd zijn met bladgoud. Onder het hoofdaltaar bevindt zich de crypte met de albasten sarcofaag met het stoffelijk overschot van Santa Eulalia. Het meest kostbare kunstwerk is misschien wel het kruisbeeld uit de 15de eeuw, Cristo de Lepanto. Het zou uit het vlaggenschip komen van de vloot die streed tegen de Ottomanen in de Slag van Lepanto.

Ook de pandgang in de kathedraal is de moeite waard. Het is een rustig binnenhof met bijzonder veel sfeer. De palmen, de fontein, de bloemen en witte ganzen maken het helemaal af. Tel ook zeker de ganzen, want als er ooit een gans minder zou zijn, dan zal er onheil over de stad komen. Zo vertelt de legende toch. (Het zijn er 13, verwijzend naar de leeftijd waarop Santa Eulalia gemarteld werd tot haar dood).

 1. Palau Reial Major / Koninklijk Paleis

Een gebouwencomplex met de oudste delen daterend uit de 13de eeuw. Hier hielden de graven en koningen zich op. De Saló del Tinell is een eeuw jonger, een zaal met een mooie overspanning. Ze diende onder andere als rechtszaal en troonzaal. Hier zouden Ferdinand en Isabella de beroemde Columbus ontvangen hebben na zijn ontdekkingsreis uit Amerika. De herbouwde toren behoorde toe tot een Romeinse muur. De Capella de Santa Agata bevat een mooi beschilderd plafond. Onder dit koninklijk paleis werden bij grondwerken om een ander paleis steen voor steen over te brengen de resten van de Romeinse stad gevonden en verder blootgelegd.

 1. Basilica de Santa Maria del Mar

Wat meteen opvalt aan de Basilica de Santa Maria del Mar is de hoogte. De kathedraal heeft een gotische stijl, maar de aankleding is hier wel sober.

De kerk is in vrij korte tijd gebouwd. Gestart in 1329 en een goeie 50 jaar later konden de gelovigen in deze druk bewoonde wijk La Ribera er al vieringen bijwonen. Het was een wijk waar vooral zeelieden en kooplui woonden, vandaar de link met ‘del Mar’ (van de zee). Het roosvenster, waarop de kroning van Maria is afgebeeld, is fantastisch en werd gemaakt in de 15de eeuw. Net zoals in de andere basiliek Santa Maria del Pi is heel wat van het kerkmeubilair verwoest tijdens de Spaanse Burgeroorlog. De glas-in-lood ramen dateren uit de periode tussen de 15de en 18de eeuw. Zij bleven gelukkig wél gespaard van de oorlog.

 1. Mercat del Born, Centre Cultural

De Mercat del Born werd gebouwd in 1876. Dit gebouw is aanzien als een voorloper van het modernisme. Het was de belangrijkste markthal van de stad. Hier werden alle soorten producten aangeboden tot rond 1970. Bij de restauratie van eind vorige eeuw heeft men er oude ruïnes ontdekt. Bij de bouw van de citadel werd de omgeving van die plaats namelijk platgegooid, zo konden de soldaten bij opstanden de aanvallers van wat verder zien komen. Die ruïnes kan je nu gratis bekijken. Het gebouw doet nu dienst als een kunstencentrum.

 1. Parc de la Ciutadella

Een triomfboog biedt toegang tot een laan die uitgeeft op het Parc de la Ciutadella. Dit park is heel populair bij de Barcelonezen. Het is aangelegd op de plaats van een vesting uit 1716 die diende om de Catalanen in het oog te kunnen houden in hun doen en laten en al zeker om rebellen tijdig te kunnen uitschakelen. Toen de vesting werd afgebroken in 1868 waren de Catalanen daar niet over te spreken. Uiteindelijk werd het Citadelpark aangelegd.

In het park staat onder meer een monumentale fontein met vijver, het kasteel Castell dels Tres Dragons, het standbeeld ‘De dame met de paraplu’, het Hivernacle (een broeikasgebouw) en er is een geologisch en zoölogisch museum. Er staat ook een kerk. Een dagje in het park is dus zo gevuld! Tot slot heb je nog de 30 meter hoge triomfboog doet wat denken aan de Arc de Triomphe in Parijs. Zeker en vast indrukwekkend dus.

 1. Plaça de Sant Jaume

In de tijd van de Romeinen lag op de Plaça de Sant Jaume het forum en stond de Tempel van Augustus er. Nog steeds is deze plek het mekka van de in Barcelona gevoerde politiek. Op het plein staan nu 2 grote gebouwen tegenover elkaar: de Palau de la Generalitat en het stadhuis, Casa de la Ciutat.

Het regeringsgebouw van Catalonië bevindt zich in het Palau de la Generalitat. De gevel is in renaissancestijl. Boven de toegang kan je een beeld zien van Sant Jordi, de patroonheilige van de stad en de draak. Je kan het interieur niet bezoeken, tenzij eenmalig op de feestdag van Sant Jordi op 23 april. De gevel van het stadhuis biedt een mengeling van gotiek en neoklassiek. Het is letterlijk en figuurlijk schitterend dankzij al het bladgoud, kristallen luchters

 1. Middeleeuwse Joodse ghetto

Van de 11de tot de 13de eeuw waren het de Joden die in Barcelona de touwtjes stevig in handen hadden. Onder die Joodse bevolking zaten heel wat intellectuelen, filosofen, schrijvers, vorsers enz. Kortom: de Joden hadden heel wat invloed en dat wekte soms al eens jaloezie op.

De invloed werd zo bepalend dat er een antisemitisme ontstond. Een drastisch gevolg hiervan kwam er in 1243 toen er beslist werd om de Joden te verplichten in een ghetto samen te wonen. Zo ontstonden de Joodse wijken Call Major en Call Menor. Er braken rellen uit waarbij de Joodse bevolking niet werd gespaard. In 1391 beval de koning om alle Joden terecht te stellen. Er zouden meer dan 1000 doden vallen. Zij die gespaard werden, moesten zich verplicht bekeren tot het christendom.

De Joodse Wijk, bekend onder de naam El Call, bevond zich in een deel van wat nu de Gotische wijk is. In de middeleeuwse Joodse ghetto loop je midden de vroegere Joodse wijk in de smalle steegjes. Je ziet er nog grafstenen en je kan er ook nog een synagoge bezoeken in de Carrer Marlet, uit de 13de eeuw, maar die is pas eind vorige eeuw blootgelegd. Er is ook een musuem aan gewijd: het MUHBA El Call is het Joods Historisch Museum waar je alles leest en ziet over de Joden in Barcelona vanaf het begin in de middeleeuwen tot 1391 toen ze door de Spaanse inquisitie de stad werden uitgezet.

 1. Mercat de Sant Josep / La Boqueria

Voor een kleurrijk spektakel moet je de overdekte markt La Boqueria bezoeken. Groenten, fruit, vis en vlees zorgen er voor een bont spektakel. Dit moet je bezocht hebben. De toegang is duidelijk zichtbaar vanop de Ramblas. Er is in iedere wijk van Barcelona wel een markthal te vinden, maar deze is toch wel de meest bijzondere. La Boqueria heeft een oppervlakte van meer dan 2.500m². Hier ben je dus wel even zoet! Maar ga er niet heen in groep, want dat is verboden omwille van te veel toeristen.

 1. Parroquia Basilica de Santa Maria del Pi

Op de plaats waar een romaanse kerk had gestaan, begon men rond 1320 aan een nieuw kerkgebouw. Het was een uniek en gewaagd project voor die tijd, want de kerk heeft geen zijbeuken. Er zijn wel een aantal zijkapellen. Nog net voor het begin van de 15de eeuw waren de bouwwerken klaar maar ze is pas ingewijd in 1453 als basiliek. De crypte, waar een klein museum is ingericht, kwam er pas bij in de volgende eeuw. Het is een Catalaanse gotische stijl geworden.

De voorgevel ziet er erg robuust uit, toont weinig franjes en dat was eigen aan de Catalaanse gotiek. Het roosvenster valt wel op, want het bestaat uit 12 prachtige kleurrijke segmenten en is één van de grootste in Europa. Het interieur oogt erg ruim maar wel kaal. Veel van de kerkschatten zijn jammer genoeg verloren gegaan tijdens de Burgeroorlog. Op zaterdag is er rond de kerk een kunstenaarsmarkt.

 1. Gran Teatre de Liceu

Dit oude operahuis werd in 1994 geheel door een brand verwoest, alleen de voorgevel kon gered worden. Sindsdien is het gebouw weer in ere hersteld en wordt het vanaf 1999 weer volop gebruikt. Naast opera's worden hier ook dansvoorstellingen en recitals georganiseerd. Het Gran Teatre del Liceu is één van de grootste theaters ter wereld en biedt plaats aan 3.500 toeschouwers. Wil je graag een voorstelling bijwonen, dan raden we je aan tijdig een kaartje te reserveren. De voorstellingen zijn immers altijd zeer snel uitverkocht!

Wil je graag een gegidste rondleiding door het theater volgen dan kan je een ticket voor je bezoek met gids online kopen. Liever zonder gids het theater verkennen dan kan je ook een tour met audio guide boeken.

 1. De Rambla

De Rambla is dé flaneerboulevard bij uitstek. Het is ook een unieke groene straat waar het in de hete zomers frisser is. Aan de ene zijde is er de Plaça de Catalunya, aan de andere zijde de haven met de zuil van Christoffel Colombus. Op de Rambla zijn er een aantal vaste marktkraampjes met vogels en bloemen. Ook de kunstenaars proberen hier hun werken aan de man te brengen. Maar hier komen alleen maar toeristen en de meeste handelaars zijn ervan overtuigd dat je toch nooit meer terugkomt. Wees dus gewapend tegen handelaars en personeel van cafétjes.

Deze boulevard staat bekend voor animatie tijdens de dag en ook ’s nachts, maar wie op zoek is naar winkels, warenhuizen en boetieks is wel aan het verkeerde adres. Hier zijn er wel veel souvenirwinkels te vinden.

 1. Plaça Reial

Het Plaça Reial was tijdens de middeleeuwen al een plek waar veel volk zich ophield. Toen nog de edellieden en ander zich belangrijk achtend publiek, maar nu biedt het een overvloed aan cafés, restaurants, bars en hotels. Het is aangelegd halfweg de 19de eeuw. Je ziet er mooie lantaarnpalen van Gaudi en onder de arcadebogen kan je wat schaduw opzoeken en heerlijke tapas eten.

 1. Monument a Colom / Mirador de Colom

Op Plaça Portal de la Pau vind je hoog op een zuil een standbeeld van Christoffel Colombus. Colombus zou hier in 1493 aangekomen zijn van de eerste ontdekkingsreis naar Amerika. Hij wijst in de richting waarvan hij dacht dat hij kwam, namelijk India. Je kan tot boven op de zuil van 60 meter hoog geraken met een lift.

BESPAARTIP: Om alles te kunnen zien en doen gaat heb je natuurlijk wel wat tijd en geld nodig voor je citytrip Barcelona. Er zijn gelukkig verschillende mogelijkheden om zowel tijd als geld te besparen tijdens je bezoek aan Barcelona met een Barcelona City Pass.
 1. Casa de les Punxes

Het Casa de les Punxes (letterlijk vertaald: het huis met de punten) / Casa Terrades kan je nog maar sinds 2016 bezoeken, maar het is een van onze eigen favorieten. Je ziet dit stadspaleis al van ver dankzij de gekleurde torentjes.

25.1 De 3 zussen Terrades

Dit gebouw werd door de modernistische architect Josep Puig i Cadafalch ontworpen voor de drie gezusters Terrades. Heel opvallend aan dit gebouw zijn de zes torens, die een naaldpunt hebben. Vandaar ook de bijnaam van het gebouw.

25.2 Sant Jordi: overal aanwezig

Sint Joris, oftewel Sant Jordi in het Catalaans, is alomtegenwoordig in Catalonië. Natuurlijk mocht deze patroonheilige dan ook niet ontbreken in dit gebouw: de rode bakstenen gevels van dit prachtige gebouw tonen dan ook enkele decoratieve panelen met Sint Joris. Daarbij staat geschreven: "Heilige patroon van Catalonië, geef ons de vrijdheid terug".

Sinds 2016 is het huis geen privé-eigendom meer en kan het (na een flinke investering van 3 miljoen) bezocht worden.

 1. Barceloneta

Ah, Barceloneta. Deze vroegere arbeiderswijk aan de Middellandse zee is een van de charmantste wijken die je zal tegenkomen in Barcelona. Tot enkele jaren geleden kon je hier als een van de eersten een film in 3D gaan bekijken in de IMAX-bioscoop, maar die is jammer genoeg alweer een tijdje gesloten. Wat je hier wel kan doen? Kuieren over de promenades, uitgaan in een van de vele nachtclubs, een van de grootste aquaria van Europa bezoeken of gaan shoppen in het Maremagnum.

26.1 Aangelegd zandstrand

Een leuk weetje: eigenlijk had Barceloneta helemaal geen zandstranden. Die zijn er pas gekomen toen Barcelona werd gekozen om de Olympische Spelen van 1992 te organiseren: ineens kreeg Barcelona in 1986 een zandstrand. Veel meer échte strandtentjes verdwenen en de boulevard werd aangelegd.

 1. Vila Olímpica del Poblenou

In 1992 mocht Barcelona de Olympische Spelen organiseren. Poblenou kreeg een volledige metamorfose net door de Olympische Spelen en er werd beslist om dit stadsdeel te vernieuwen. Zo kreeg de Universitat Pompeu Fabra ook een grondige restauratie tijdens deze periode en werden ook de Hotel Arts en Torre Mapfre gebouwd (deze twee hoge gebouwen worden ook de 'Twin Towers van Barcelona genoemd).

27.1 De gouden vis van Frank Gehry

Vlak naast de wijk Barceloneta staat deze "Peix d'Or", de goudvis van kunstenaar Frank Gehry. Deze schittert prachtig in de zon en valt niet te missen als je in deze buurt rondkijkt.

 1. Casa Fuster

Casa Fuster is een huis aan de Passeig de Gràcia, ontworpen door Lluís Domènech i Montaner en zijn zoon. Dit huis is in typisch Catalaans modernisme-stijl gebouwd voor de familie Fuster, daarvoor was het een chocoladefabriek. Dit mooie huis heeft torentjes, balkons en de typische drieledige vensters en bloemversieringen.

Sinds enkele jaren is dit huis omgebouwd tot een hotel en kan je dus logeren in dit meesterwerk. In tegenstelling tot Gaudí (die een leerling was van Montaner), werden bij Lluís Domènech i Montaner de bouwwerken steeds lichter en lichter van structuur.

 1. Observatorio Fabra

Dit astronomische observatorium bestudeert voornamelijk asteroïden en kometen. Het is het vierde oudste observatorium ter wereld dat nog werkt. Het is gelegen op de Collserola-heuvel en hier worden regelmatig activiteiten georganiseerd: je kan hier naar de sterren komen kijken, planeten ontdekken en regelmatig worden er informatieve etentjes georganiseerd.

Geniet van het prachtige uitzicht

Vanop deze heuvel heb je ook een prachtig uitzicht over Barcelona. Alleen al daarom is het de moeite om hierheen te komen!

 1. Pablo Picasso Museum

Het Picassomuseum Barcelona is een van de drie musea genoemd naar en gewijd aan de Spaanse kunstschilder Pablo Picasso. Alleen de architectuur van het gebouw op zich, is de moeite waard om te bezoeken. Verder telt het museum drie verdiepingen waar meer dan 4300 kunstwerken van schilder Pablo Picasso uit de periode 1890-1957 te bewonderen zijn. Een van de hoogtepunten van de museumcollectie zijn twee van zijn eerste grote werken, de Eerste Communie (1896), en Wetenschap en Charity (1897). Meer informatie over de openingsuren vind je op de website.

"Wil je graag het Picassomuseum bezoeken? Reserveer je tickets online zodat je niet hoeft aan te schuiven in de lange wachtrijen!"
 1. Plaça Sant Felip Neri

Heb je even rust nodig in bruisend Barcelona? Dan is dit hét uitgelezen pleintje om eventjes weer op adem te komen, tenminste als de schoolkinderen hier niet spelen. Dit prachtige gotische pleintje bevindt zich middenin de gotische wijk. Tot in de Spaanse Burgeroorlog was dit plein een kerkhof. Als je goed kijkt, zie je zelfs nog gaten in de muren van de kerk. Dat zijn nog restanten van bombardementen door Italiaanse vliegtuigen tijdens de oorlog. Twee bombardementen maakten hier 200 slachtoffers in totaal, waarvan een 42-tal schoolkinderen van de nabijgelegen school. Na deze bombardementen werd een groot deel van de huizen weggeblazen en kreeg de architect Adold Florensa de eer om de plek te reconstrueren.

Plaça Sant Felip Neri in de kunst

Ga je dit plein bezoeken? Het plein komt voor in het boek 'Schaduw van de wind' van Carlo Ruíz Zafón (hier woont Nuria) en de clip van 'My Immortal' van Evanescence werd hier opgenomen:

 1. Bunkers de Carmel: het mooiste uitzicht van Barcelona

Het allermooiste uitzicht? Dat vind je bij deze bunkers, restanten van de Spaanse Burgeroorlog. Toegegeven, het is eventjes moeite doen en klimmen, maar zodra je het prachtige uitzicht op Barcelona kan bewonderen, ben je dat snel vergeten.

 1. Nog meer Barcelona?

Tijdens je bezoek aan Barcelona zal je je niet snel vervelen. Er zijn talloze bezienswaardigheden die je kan bezichtigen, zowel bekende als minder bekende. Kan je maar niet genoeg krijgen van de stad? Hier zijn nog enkele leuke bezienswaardigheden:

 • Jardí Botànic de Barcelona: Deze site is vooral voor tuin- en natuurliefhebbers. De Jardí Botànic is een stadstuin bovenop de Montjuïc heuvel, met een collectie en tentoonstelling van planten uit het Middellandse zeegebied en de rest van de wereld. Ideaal voor een namiddagje ontsnappen aan de drukte van de stad. Reserveer je tickets online en bespaar geld uit!
 • Sant Pau Recinte Modernista: Heb je interesse in het Catalaans modernisme? Het voormalige ziekenhuis 'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau' is het grootste complex uit het Catalaans modernisme ter wereld. Het gebouw zal je al van ver opvallen. Meer info op de website.
 • Museu Nacional d’Art de Catalunya: In dit museum vind je een indrukwekkende Catalaanse kunstcollectie van de 12de tot de 20ste eeuw. Er zijn een aantal werken van Catalaanse grootmeesters zoals Gaudi, Huguet en Martorell die je kan bewonderen. Maar je ook meubilair van het modernisme wordt hier tentoongesteld. Meer informatie over de openingsuren vind je hier.
 • Ontdek de 10 ultieme verborgen plekjes in Barcelona!
 1. 10 x leuke daguitstappen vanuit Barcelona

Een citytrip van 7 dagen naar Barcelona? Wedden dat het niet te lang is, als je even uit de stad wil ontsnappen, geven we je graag 10 tips voor leuke daguitstappen vanuit Barcelona.

 • Sitges is een klein stadje op een uurtje rijden van Barcelona
 • De havenstad Tarragona ligt op zo’n anderhalf uur rijden van Barcelona
 • Op een uurtje rijden van Barcelona liggen de kartelige bergen van Montserrat en het klooster
 • Ga wijn proeven met een wijntour in de regio rond Montserrat
 • Het populaire strandoord Lloret de Mar ligt op een uur rijden van Barcelona
 • Girona ligt op zo’n anderhalf uur rijden van Barcelona net voor de stad Figuera
 • Op ongeveer 1,5 uur van Barcelona ligt het stadje Figueras, de geboorteplaats van de Salvador Dalí
 • Bezoek de stad Cadaqués, één van de mooiste steden van de regio. Het centrum ligt aan het water en de huizen zijn er allemaal wit en hebben rode daken
 • Vic is een middeleeuws dorpje in het binnenland van Catalonië op 1,5 uur van Barcelona
 • Bezoek een pretpark zoals PortAventura, Ferrari Land of Water Worlds. Meer info op onze blog
 1. FAQ - Veelgestelde vragen

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in Barcelona?

Barcelona is een stad vol culturele musea, gezellige parken, historische gebouwen en andere highlights. Maar de Catalaanse hoofdstad heeft meer te bieden dan alleen hoogtepunten als de Sagrada Familia, Park Guell en Camp Nou. Maar ook 'minder' bekende bezienswaardigheden als een van de bijzondere panden van Gaudi, Colònia Güell en de overdekte markt La Boqueria. Lees onze blog en ontdek de 39 mooiste bezienswaardigheden van Barcelona.

Welke bezienswaardigheden zijn gratis?

Jammer genoeg heb je niet altijd een toegangsticket nodig om te genieten van de schoonheid dat Barcelona te bieden heeft. Slenter tussen de palmbomen in Park Guëll, bewonder de talenten van de straatmuzikanten op de Ramblas en geniet van het lichtspektakel van de gigantische fonteinen op de Montjuïc heuvel! Lees meer over gratis activiteiten.

Wat zijn de leukste daguitstappen vanuit Barcelona?

Barcelona heeft zoveel te bieden, dat je niet snel uitgekeken bent. Maar als je er toch enkele dagen verblijft, kan je ook altijd een leuke daguitstap maken naar de havenstad Tarragona, de kartelige bergen van Montserrat en het klooster of het bekende strandoord Lloret de Mar. Ontdek de 10 leukste daguitstappen in Barcelona.

Liever echt ontspannen? Bezoek PortAventura, een van de leukste pretparken in de buurt van Barcelona.

Wie was Antoni Gaudi?

Antoni Gaudí i Cornet zoals zijn volledige naam luidt, is de bekendste Catalaanse architect. Hij ontwierp begin van de 20ste eeuw tal van bijzonder opvallende gebouwen en objecten, hoofdzakelijk in Barcelona met de Sagrada Familia als zijn piece d'oeuvre. Wat zo typisch is voor Gaudi is zijn eigen stijl van architectuur, zo speciaal zelfs dat hij beschouwd wordt als de grondlegger van de organische architectuur. De stijl wordt ook wel eens het Catalaans modernisme genoemd. Lees meer over de topwerken van Gaudi.

Wat zijn de mooiste werken van Gaudi in Barcelona?

Gaudi en Barcelona zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, dat kan je niet ontkennen. Een van de populairste werken van de kunstenaar, is de Sagrada Familia, de kerk die nooit afgeraakt. Maar ook Park Guëll, Casa Museu Gaudí en Casa Batlló zijn beroemde pareltjes van Gaudi die je in Barcelona kan bewonderen. Lees meer over de topwerken van Gaudi.

 1. Filmpje: de highlights van Barcelona

Benieuwd naar hoe Barcelona eruitziet? In deze video maak je een blitzbezoek aan Barcelona en passeer je de belangrijkste bezienswaardigheden van deze Spaanse stad. Als je al dat moois in het echt wil zien, haast je dan naar Barcelona!

 1. Waar overnachten in Barcelona? (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Barcelona? Ontdek het aanbod met promoties (tijdelijk).

Booking.com

 1. Mis niets tijdens je bezoek Barcelona met onze reisgids

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Barcelona? Ontdek dan de stad met onze gratis stadswandeling Barcelona. Ideaal om Barcelona volledig te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Barcelona kan je 1 stadswandeling vinden. Nog meer zien in Barcelona? Koop onze volledige reisgids Barcelona en ontdek alles over deze prachtige stad.

Barcelona

Gratis reisgids Barcelona downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 8 mei 2024 - Vanessa

Heel goede site waar je veel info vind over reizen heb deze site al meerdere keren bezocht en meerdere reis boekjes besteld. Zeker een aanrader.

- 25 december 2023 - yves van herzele

topgids

- 29 juli 2023 - Anita Zuidinga

Prima gids gedownload met veel adviezen en vooral bruikbare tips. Al vaker een gids geraadpleegd en geeft duidelijke en betrouwbare informatie. Hopen dat we begin oktober in Barcelona er veel plezier van hebben.

- 14 februari 2023 - miranca

duidelijk, TOP

- 18 januari 2023 - Mariette lippens

Wat wij de max vinden in jullie gidsen zijn de mooi uitgestippelde wandelwegen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?