Berlijn in 17 x bezienswaardigheden, info + foto’s

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Berlijn in 17 x bezienswaardigheden, info + foto’s

29 mei 2019 in Berlijn3 reacties

Ben je van plan om Berlijn te bezoeken? Dan kunnen wij je alvast helpen met welke bezienswaardigheden je zeker moet gezien hebben. In dit overzicht kan je de hoogtepunten vinden die je de diverse aspecten van de stad laten zien.

Eerder op zoek naar een alternatief Berlijn of uitgaan in Berlijn?

Inhoud artikel

 1. Alexanderplatz & de Fernsehturm

De Alexanderplatz, genoemd naar Tsaar Alexander I die in 1805 een bezoek bracht aan Berlijn, was al vanaf haar ontstaan een plein met winkels en een markthal. Veel werd verwoest tijdens WO II. Na de wereldoorlog kwam de plek in handen van de Sovjets, getuige hiervan de strenge sociaaldemocratische architectuur.

Het plein is een druk verkeersknooppunt en wordt gedomineerd door de 368 m hoge televisietoren of Fernsehturm (1969), het hoogste gebouw van Duitsland. In de grote bol, die verwijst naar de Spunik, is er een restaurant dat om zijn as heen draait en je zo de volledige stad laat zien.

Op het plein staat ook nog de Marienkirche, in vroeggotische stijl. Opvallender is het Rote Rathaus uit de 19de eeuw, met een toren van bijna 100 meter.

Onze tip: Wil je graag naar de top van de Fernsehturm? Koop je tickets online voor € 24, zo moet je niet in de wachtrij en ben je zeker dat je naar boven kan. De toren wordt druk bezocht en kan maar een beperkt aantal bezoekers tegelijk naar boven. Ontgoocheling vermijden = tickets online boeken. Graag eens uniek lunchen of dineren? Boek een plekje aan het raam!

 1. Oude stadhuis & Nikolaikirche

Het Oude stadhuis (Altes Stadthaus) dat oorspronkelijk Nieuw stadhuis (Neues Stadhaus) genoemd werd, werd in 1911 in gebruik genomen, toen het Rotes Rathaus te klein geworden was. Het gebouw werd beschadigd bij de bombardementen van WO II en werd na de oorlog door de DDR gerenoveerd. Tot 1955 was het bestuur van Oost-Berlijn erin gevestigd, en hierna de ministerraad van de DDR.

De Nikolaikirche is de oudste kerk van Berlijn (ca 1300). Ze werd vernield in 1945, en uiteindelijk in 1987 heropgebouwd. Er is nu een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van Berlijn. Er zijn ook talrijke grafmonumenten te zien.

 1. DDR-Museum

In het DDR-Museum kom je op interactieve manier alles te weten over het wonen en werken in de voormalige DDR. Het is één van de meest interessante museums die je kan vinden in Berlijn.

 1. Berliner Dom

Aan de Spree ligt de Berliner Dom, voor velen de mooiste kerk van Berlijn en na de éénmaking opnieuw in alle glorie hersteld. Het is een protestantse kerk waarvan het orgel de belangrijkste bezienswaardigheid is van het interieur. Het is een monumentaal gebouw dat een beetje de concurrentie wou aangaan met de St.-Pietersbasiliek in Rome.
In de Berliner Dom kan je ook de crypte van de Hohenzollern bezoeken, één van de grootste familiegraven in Europa.

 1. Museuminsel

Zoals de naam al doet vermoeden, vind je op het Museuminsel (sinds 1999 Unesco werelderfgoed) tal van musea, die vooral kunst en geschiedenis tentoonstellen.

 • Altes Museum (1830)
  Het Altes Museum huisvest heel wat Oud-Griekse, Etruskische en Romeinse kunst en gebruiksvoorwerpen die het dagelijkse leven van die tijd schetsen.

 • Neues Museum (1855)
  Het Neues Museum werd gebouwd om een deel van de collectie uit het Altes Museum, dat te klein geworden was in onder te brengen. Nu vind je er vooral prehistorische en Egyptische kunst, waaronder het wereldberoemde portretbeeld van de Egyptische koningin Nefertiti. Ook kan je er artefacten uit het legendarische Troje zien.

 • Alte Nationalgalerie (1867)
  In de Altes Nationalgalerie kan je 19de eeuwse Europese (schilder)kunst bezichtigen, zoals werk van Adolph von Menzel, Max Liebermann en ook enkele Franse impressionisten.

 • Pergamon Museum (1930)
  Grootste trekpleister is het Pergamon Museum, genoemd naar het Pergamon Altaar dat er tentoongesteld staat (tot 2019 is het door renovatiewerken niet te bezichtigen). Je vindt er drie grote collecties: beeldhouwerken en kunst uit de klassieke oudheid, een ruime colectie gewijd aan het Midden-Oosten en een museum rond Islamitsiche kunst. Paleizen, tempels en stadspoorten die opgegraven werden door de archeologen werden naar hier overgebracht en gereconstrueerd. Vooral indrukwerkend zijn de marktpoort van Milete (120 v.C.), de Ishtarpoort uit Babylon (6de eeuw v.C.), en de kleitabletten van Uruk, voor zover geweten de vroegst geschreven schriftelijke documenten ter wereld.

 • Bode-Museum (1904)
  Het Bode-Museum biedt een blik op de Europese beeldhouwkunst van de middeleeuwen tot laat 18de eeuw. Er is ook een erg ruime collectie aan munten, van het Oude-Griekenland tot nu, en je vindt er ook Byzantijnse kunst.
 1. Unter den Linden

Unter den Linden was in het voormalige Oost-Duitsland de belangrijkste straat, en staat boordevol historische gebouwen. Op de hoek van Hinter dem Gießhaus en Unter den Linden vind je rechts het neoclassicistsche gebouw van de Neue Wache, een gedenkplaats voor de slachtoffers van oorlogen. Wat verder staat het standbeeld van Frederik de Grote. Het mooiste operagebouw van Duitsland, de Staatsoper Unter den Linden, bevindt zich ook verder langs deze boulevard.

 1. Gendarmenmarkt

De Gendarmenmarkt, zo genoemd naar de gens d’armes van het regiment die hier vroeger hun stallen hadden, wordt gedomineerd door twee kerken. De Französischer Dom (1705) is nu een museum over de Hugenoten (Franse protestanten) die een grote rol speelden in de ontwikkeling van Berlijn als wetenschaps- en commercieel centrum. Wist je trouwens dat het Berlijnse dialect heel wat Franse leenwoorden heeft?

De Deutscher Dom (1708) brandde in 1945 af. Pas tegen 1993 was het gebouw volledig gerenoveerd. Het is ook een museum geworden met de parlementaire geschiedenis van Duitsland als thema

 1. Topographie des Terrors

Vroeger stond op het terrein van Topograhie des Terrors het hoofdkwartier van de SS en Gestapo. Gevangenen werden hier door de SS-ers ondervraagd en gemarteld. Na de oorlog werd het gebouw met de grond gelijk gemaakt. Nu staat er een museum dat focust op het ontstaan, de werking en de gruweldaden van de Gestapo en SS. Er is een deel binnen, en een deel buiten, naast de grondvesten van het vroegere pand.

 1. Checkpoint Charlie & de Berlijnse Muur

Nu blijft er niet veel meer over van Checkpoint Charlie, deze grenspost tussen Oost- en West-Berlijn, die tussen 1961 en 1990 de enige grensovergang tussen Oost- en West-Berlijn was. Het kader waarin het bord met de waarschuwing staat, is nog het enige authentieke aan de plek. Al de rest is namaak, tot de foto van de laatste soldaat toe (in werkelijkheid een Zweeds model). Zij die willen, kunnen op de foto met enkele als soldaat verklede acteurs.

Er zijn heel wat verschillende musea in de nabijheid van Checkpoint Charlie.
In de BlackBox, op de hoek van de Zimmerstraße met de Friedrichstraße, krijg je aan de hand van fotopanelen een overzicht van Checkpoint Charlie in de geschiedenis.
Aan de overkant van Friedrichstraße vind je het asisi Panorama - The Wall dat een panoramisch beeld geeft van het Berlijn in 1980, langs beide kanten van de muur.
Verder in Friedrichstraßeis is er het Haus am Checkpoint Charlie, ook wel het Mauermuseum genoemd.

Het museum toont je wat de invloed was van de Berlijnse Muur, hoe het er vroeger allemaal uitzag en op welke manieren men probeerde te vluchten naar het Westen. Er staat ook nog een originele wachttoren. Wil je nog meer weten over de Berlijnse Muur, bezoek dan ook eens de openlucht galerij, East Side Gallery.

 1. Reichsluftfahrtministerium

In de Niederkirchnerstraße kan je een voorbeeld van Nazi-architectuur zien: het vroegere Ministerie van Luchtvaart. Het gebouw is gigantisch en imposant. Het werd ook door de DDR gebruikt. Nu hoort het gebouw tot het Duitse Ministerie van financiën.
Als je tot de hoek van de Wilhelmstraße met de Leipzigerstraße loopt, kan je op het gebouw een fraai straaltje socialistische propaganda bewonderen. Er is ook een gedenkteken voor de slachtoffers die gevallen zijn tijdens de vredevolle manifestatie van 1953 voor meer sociale rechten.

 1. Potsdamer Platz

Potsdamer Platz stond voor de Tweede Wereldoorlog synoniem voor moderne technologie. Doordat het een druk kruispunt was, stonden hier de eerste verkeerslichten. Na de oorlog bleef er echter niets meer over van deze glorie. Bovendien lag het in een neutrale zone en het bleef dan ook tot de éénmaking braak liggen.

Na de val van de Berlijnse Muur moest dit opnieuw het uitgaanscentrum van de stad worden. Nieuwbouw verrees uit de grond waarvan het Sony Center het meest beroemde is. Onder de enorme koepel bevindt er zich een groot cinemacomplex en talrijke horecazaken. Waar de Muur vroeger stond, liggen nu een dubbele rij kasseistenen in het wegdek.
In september vindt hier het jaarlijkse Berlijns filmfestival plaats. De ideale moment om enkele celebrities te spotten

 1. Kulturforum

Het Kulturforum is een verzameling van moderne gebouwen die veel musea huisvesten. Als belangrijkste museum is er de Gemäldegalerie. Ze bevat een enorme collectie schilderijen (ca. 25.000) van de 13de tot de 18de eeuw met werken van o.a. Rembrandt, Vermeer, Rubens, Goya . De moderne kunst kan je dan vinden in de Neue Nationalgalerie. Verder vind je hier ook nog het onderkomen voor de Berliner Philharmoniker (orkest), de Staatsbibliotheek, het Muziekinstrumentenmuseum en nog andere.

 1. Hitler's Bunker (Führerbunker)

De laatste maanden van de oorlog leidde Hitler vanuit deze bunker zijn troepen. Toen duidelijk werd dat de oorlog definitief verloren was, pleegde hij hier op 30 april 1945 samen met Eva Braun zelfmoord.

Om te vermijden dat de plek een bedevaartsoord zou worden, werd de bunker na de oorlog en in verschillende pogingen helemaal ontmanteld. Enkel een informatiebord met een plattegrond van de bunker duidt de geschiedenis van de plek.

 1. Herdenkingsmonument voor de vermoorde Europese Joden

In mei 2005 werd het herdenkingsmonument voor de vermoorde Europese Joden geopend. Het bestaat uit 2751 blokken van verschillend formaat, niet helemaal recht verdeeld over een golvende oppervlakte van 19.000 m². Wanneer je erdoor wandelt, krijg je een benauwd gevoel van desoriëntatie.

Aan dit memorial is ook een ondergronds informatiecentrum verbonden, dat meer info geeft over de Holocaust. Toegang is gratis, maar de wachtrijen kunnen lang zijn!

 1. Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor is hét symbool van de éénmaking van Duitsland en Berlijn. Deze 18de eeuwse poort is de enige nog overblijvende stadspoort van de oorspronkelijk 18. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij zwaar beschadigd en daarna gerestaureerd. Maar na de bouw van de Muur werd de poort gesloten, tot 22 december 1989. Het nationale symbool onderging opnieuw een restauratie en schittert nu in volle glorie, al heeft de tand des tijds en de geschiedenis van de stad haar sporen achter gelaten.

 1. Reichstag

In 1894 werd de Reichstag ingehuldigd als parlementsgebouw voor het Duitse keizerrijk. Sedertien heeft het altijd een grote symboolwaarde gehad voor de vrijheid van het Duitse volk. In 1933 werd de grote vergaderzaal vernietigd door brandstichting. Dit voorval werd door Hitler aangegrepen als een bedreiging voor het Duitse volk, waarna hij de macht volledig naar zich toetrok. Op het einde van de Tweede Wereldoorlog plaatsten de Sovjetsoldaten hun vlag op de Reichstag als teken van nederlaag voor de Duitsers.

De Reichstag was bijna volledig verwoest en werd na de oorlog niet meer gebruikt omdat West-Berlijn geen hoofdstad meer was. Pas na de éénmaking en de nakende verhuizing van de regeringszetel kwam de grote restauratie. De Britse architect Norman Robert Foster plaatste er een glazen koepel op die je kan bezoeken. De Reichstag is opnieuw het parlementsgebouw van de Bundestag (Duits parlement). De talloze bezoekers komen onder meer om de prachtige architectuur van het gebouw te bewonderen.

Nog even praktisch: als je de koepel wil bezoeken: het aantal geïnteresseerden overstijgt de capaciteit. Daarom moet je je minstens 4 dagen en maximum 2 maanden voor je bezoek online aanmelden via een formulier. Telefonische aanmeldingen worden niet aangenomen. Soms kan je echter tijdens rustige periodes de dag zelf ter plaatse nog tickets een paar uur op voorhand verkrijgen. Lees meer in onze blog over ons bezoek aan de Reichstag.

 1. De Siegessäule of overwinningszuil

De Siegessäule of overwinningszuil werd ontworpen door Heinrich Strack. Je kan de 66 meter zuil vinden in de Tiergarten. Deze zuil werd gebouwd om de overwinning van Pruisen in de oorlog van 1864 te herdenken. Het bronzen beeld bovenop de zuil is dan weer om de overwinning in de Oostenrijkse-Pruisische oorlog en de Frans-Pruisische oorlog te herdenken.

 1. Waar overnachten in Berlijn? (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Berlijn? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de wijken van Mitte, Charlottenburg en Friedrichshain. In deze wijken is het aanbod aan hotels het grootst.

Booking.com

 1. Download je gratis stadswandeling Berlijn

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Berlijn. Ideaal om Berlijn volledig te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Berlijn kan je 2 stadswandelingen vinden. Nog meer goesting in Berlijn? Koop onze volledige reisgids Berlijn en ontdek alles over deze prachtige stad.

Berlijn

Gratis reisgids Berlijn downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 20 mei 2019 - Lieve De Koker

Ik ben heel tevreden met de info en de foto's. Reisroutes biedt steeds wat ik zoek voor mijn voorbereiding van trips. Dankjewel!

- 28 april 2019 - Linda Bollen

Heerlijke wandeling waarbij je alle grote bezienswaardigheden van Berlijn tegenkomt. Binnenkort plannen we een citytrip naar Berlijn. Benieuwd naar de wandeling in deze heerlijke stad!

- 13 maart 2019 - De Blauwe Christophe

Berlijn, de pracht tussen oud en nieuw, waar je toch wel een verblijf nodig hebt van minimum 3 overnachtingen, de geschiedenis spreekt je aan op iedere hoek van de straat, dankzij reisroutes ontdek je zoveel meer dan wat Berlijn je te bieden heeft, het was prachtig maar helaas te kort.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?