Het pretpark Tivoli Gardens in Kopenhagen bezoeken? Tickets, info & attracties

Koop de volledige reisgids voor € 10

Het pretpark Tivoli Gardens in Kopenhagen bezoeken? Tickets, info & attracties

18 augustus 2021 in Denemarken0 reacties

Tivoli, ook bekend als de Tivoli-tuinen of Tivoli Gardens, is een pretpark in Kopenhagen. Het park werd geopend in 1843 en is het op een na oudste nog werkende pretpark ter wereld na Dyrehavsbakken in het nabijgelegen Klampenborg, ook in Denemarken.

In 2017 ontving Tivoli maar liefst 4,6 miljoen bezoekers! Daarmee is het park ook het op een na populairste seizoensgebonden pretpark ter wereld, na Europa Park. Tivoli Gardens is het meest bezochte themapark in heel Scandinavië. Het ligt bovendien vlak in het centrum van Kopenhagen naast het centraal station van de stad, een unieke ligging voor een pretpark.

Hieronder vertellen we je alles over de Tivoli Gardens en de attracties en we geven je praktische tips en info voor je bezoek + boek je tickets online en bespaar.

Tip: Boek je tickets of tours in Kopenhagen online

Op citytrip in Kopenhagen? Bespaar geld met een City Pass, hiermee krijg je gratis toegang tot de musea, een boottocht door Nyhavn en kan je gratis het openbaar vervoer gebruiken (incl. boot). De Kopenhagen City Card is beschikbaar van 1 tot 5 dagen, online te koop bij GetYourGuide.

Inhoud artikel

 1. Het verhaal van Tivoli Gardens

De naam van het park

Het pretpark heette eerst ‘Tivoli & Vauxhall’. ‘Tivoli’ verwijst naar de Jardin de Tivoli in Parijs (die op zijn beurt was vernoemd naar het Romeinse stadspark Tivoli) terwijl "Vauxhall" verwijst naar de Vauxhall-tuinen in Londen.

Het ontstaan van het park

De oprichter van Tivoli, Georg Carstensen (1812 - 1857), kreeg de opdracht van koning Christian VIII om het park te creëren. De boodschap die de koning hierbij gaf was dat ‘wanneer de mensen zich amuseren, ze niet aan politiek denken’. Carstensen kreeg daarvoor van de koning ongeveer 15 hectare grond ter beschikking net buiten de Vesterport, de westelijke stadsmuur van Kopenhagen.

Een bijzonder stadspark

Al vanaf het begin viel er in Tivoli heel wat te beleven. Er stonden exotisch-ogende gebouwen, een theater, muziektentjes, restaurants en cafés, bloementuinen, een mechanische draaimolen en een spoorweg. Wanneer de avond viel, werd het park verlicht door gekleurde lampen. Bij bijzondere gelegenheden was er ook een speciaal ontworpen vuurwerk te zien boven het meer van Tivoli.

Het Tivoli Symfonie Orkest

Tivoli beschikte ook over zijn eigen orkest en symfonie. Componist Hans Christian Lumbye was de muzikale regisseur van Tivoli van 1843 tot 1872. Lumbye werd geïnspireerd door Weense walscomponisten zoals de familie Strauss (Johann Strauss I en zijn zonen) en werd bekend als de 'Strauss van het noorden’.

Veel van zijn composities zijn specifiek geïnspireerd op de tuinen waaronder 'Salute to the Ticket Holders of Tivoli', 'Carnival Joys' en 'A Festive Night at Tivoli'. Het Tivoli Symfonie Orkest voert nog steeds veel van zijn werken uit.

Klik hier om je tickets te reserveren

Pantomime-theater

In 1874 nam het Pantomimeteatret (het Pantomime-theater) in Chinese bouwstijl de plaats in van een ouder, kleiner theater. Opmerkelijk was dat het podiumgordijn van het theater werd ontworpen als een mechanische pauwenstaart. Vanaf het begin werden er in het theater Italiaanse pantomimes opgevoerd, dat zijn tentoonstellingen waarbij niet gesproken wordt. Die pantomimes waren geïntroduceerd in Denemarken door de Italiaan Giuseppe Casorti.

Er worden vandaag de dag nog steeds Italiaanse pantomimes opgevoerd in het park en de personages zijn ook nog steeds dezelfde gebleven. Er is Cassander, de oude vader, Columbine, zijn mooie dochter, Harlequin, haar minnaar, en de domme dienaar Pierrot die vooral populair is bij de jongste toeschouwers. De afwezigheid van gesproken dialoog is een voordeel aangezien het theater in Tivoli nu een internationale toeristische attractie is.

Renovaties

In 1943 hebben nazi-sympathisanten veel van Tivoli's gebouwen, waaronder de concertzaal, tot op de grond verbrand. Tivoli werd daarna, en ook op verschillende andere momenten daarvoor en daarna, uitvoerig gerenoveerd en verbeterd. Bij al die renovaties is het park echter nooit zijn charme verloren.

Walt Disney

Georg Carstensen zei in 1844 al dat Tivoli als het ware nooit helemaal afgewerkt zal zijn. Walt Disney zei hetzelfde over Disneyland, een pretpark geïnspireerd op hoe Tivoli eruitzag. In het IJslands, Deens, Noors en Zweeds is het woord tivoli synoniem geworden voor pretpark.

Onze tip: Wil je graag Kopenhagen verkennen? Download dan zeker onze gratis stadswandeling Kopenhagen en ontdek de mooiste plekjes van de stad.

 1. De attracties in Tivoli Gardens

Er zijn in Tivoli maar liefst 4 achtbanen en nog 27 andere attracties voor volwassenen en kinderen. Daarnaast kan je er ook nog andere dingen doen zoals shows en concerten bijwonen, iets eten of drinken in de restaurantjes of gewoon door de tuinen wandelen en picknicken in het gras.

De houten achtbaan

De beroemdste attractie in Tivoli Gardens is zonder twijfel de houten achtbaan, Rutschebanen, of zoals sommige mensen het noemen, Bjergbanen (The Mountain Coaster). De achtbaan werd gebouwd in 1914 en is daarmee een van 's werelds oudste houten achtbanen die nog steeds werken. Een medewerker bestuurt de karretjes door op de heuvels af te remmen zodat de achtbaan niet te snel gaat.

Dæmonen

De achtbaan The Demon (Dæmonen) is de spectaculairste achtbaan van Tivoli. Je maakt 3 soorten loopings en heel wat scherpe bochten tijdens het ritje dat 1 minuut en 46 seconden duurt. Een oude achtbaan, The Snake, moest plaats maken voor zijn grotere opvolger. Sinds 2017 kan je optioneel ook een virtual-realitybril opzetten. Je vliegt dan door het oude China langs draken en demonen. De achtbaan staat vlak naast de Chinese concertzaal.

The Star Flyer

The Star Flyer is de hoogste attractie van Tivoli en staat al sinds 2006 in het pretpark. Het is een gigantische draaimolen waar je op een hoogte van maar liefst 80 meter boven Kopenhagen kan uitkijken.

Vertigo

Op 1 mei 2009 opende Tivoli Gardens de rit Vertigo, een andere spectaculaire attractie. Bezoekers nemen plaats in een vliegtuigje dat rond zijn eigen as draait op een duizelingwekkende hoogte. Daarbij kan één iemand het vliegtuigje ook zelf besturen.

Aquila

De attractie Aquila is een gigantische schommel waarop je centrifugale krachten ervaart van 4 keer de zwaartekracht. Nog een spectaculaire rit dus!

Fatamorgana

De nieuwste attractie van Tivoli is Fatamorgana. Het is 's werelds eerste attractie die 2 afzonderlijke opties biedt. Je hebt de keuze uit een mildere versie met tweezitsgondels die voor zich uitkijken en een spannende versie waarbij je met je rug tegen de attractie zit.

 1. Tickets voor Tivoli Gardens

De tickets bij Tivoli Gardens werken niet zoals in de meeste pretparken. Bij Tivoli heb je namelijk naast een ticket om naar binnen te mogen, ook een apart ticket nodig om in een bepaalde attractie te kunnen. Een ticket voor de attracties kan je los kopen voor elke attractie, maar je kan ook een ticket kopen waarmee je onbeperkt in de attracties kan.

TIP: Het is echt aan te raden om je tickets vooraf online te boeken, en direct een ticket voor alle attracties te boeken, dit komt veel goedkoper uit.

 1. Tips om de wachtrijen te vermijden

Zoals we eerder al vermeld hebben, is het pretpark Tivoli Gardens erg populair in Kopenhagen. Daarom kunnen de wachtrijen al snel oplopen. We raden je zeker aan om ofwel vroeg in de voormiddag te gaan of om pas later in de namiddag naar Tivoli te gaan.

Onze tip: de beste manier om de wachtrijen te vermijden, is door je tickets voor Tivoli Gardens vooraf online te kopen. Koop online je tickets min. 3 dagen voor je het park bezoekt en geniet van korting.
 1. Openingstijden van Tivoli Gardens

Omdat Tivoli een seizoensgebonden pretpark is, is het park niet het hele jaar geopend. Het park kent drie seizoenen: zomer, Halloween en kerstmis. Tijdens elk seizoen is het park versierd in het thema dat bij dat seizoen hoort en ook het eten wordt aangepast aan het thema. Tijdens Halloween vind je er bijvoorbeeld pompoenen en skeletten en tijdens de kerstperiode zie je er kerstbomen, valse ijsberen, vuurkorven en je kan er ook rondwandelen op een kerstmarkt.

 • Het zomerseizoen loopt van 4 april tot 22 september.
 • Het Halloweenseizoen loopt van 11 oktober tot 3 november.
 • En in het kerstmisperiode is het park geopend van 16 november tot 5 januari.
 • Van zondag tot donderdag is het park open van 11 uur tot 23 uur.
 • Op vrijdag en zaterdag is het park open van 11 uur tot 24 uur.
 1. Praktische info voor je bezoek

 • Tijdens je citytrip Kopenhagen voorzie je best ongeveer 4 uur om het park te bezoeken. Wil je ook graag een show bijwonen of eten en drinken in het park, dan ben je al snel 7 uur binnen.
 • In het weekend worden er vaak activiteiten georganiseerd en op vrijdagavond zijn er vaak concerten.
 • Bijna elke zaterdagavond is er een vuurwerkshow.
 • Het is zeker aan te raden om tot het donker te blijven zodat je alle prachtige lichtjes kan zien en dan kan je tegelijk ook een show meepikken. Bekijk daarom goed vooraf welke evenementen er plaatsvinden of download de Tivoli-app.
 • Bij de hoofdingang is een informatiecentrum waar je een plattegrond kan halen of informatie kan krijgen over evenementen.
 • We brachten een bezoek aan Tivoli Gardens tijdens onze 14-daagse rondreis door Denemarken.
 1. Filmpje: de attracties van Tivoli Gardens

Benieuwd naar de attracties in Tivoli Gardens? In deze video breng je een kort bezoek aan Tivoli en je krijgt de leukste attracties te zien. Wil je zelf plaatsnemen op één van de achtbanen, dan zal je natuurlijk zelf naar Kopenhagen moeten reizen.

 1. Waar overnachten in Kopenhagen? Onze favorieten

Hotel Axel Guldsmeden

Met stip op 1 onze favoriete hotel in Kopenhagen is Axel Guldsmeden. Dit is een zeer leuk en bijzonder hotel, met een echte wow-factor! Een eco-friendly hotel met het nodige comfort? Het kan.

Axel Guldsmeden is een 4-sterrenhotel waar ze uitpakken met hun nieuwe ideeën en kreeg dan ook een Green Globe certificaat toegewezen. Het hotel ligt in de trendy wijk Vesterbro en hoort bij de top 20 beste hotels in Kopenhagen. Hier logeer je voor € 140/nacht, ontbijt inbegrepen. Klik hier en geniet van deze bijzondere ervaring.

Bedwood Hostel

Op zoek naar een iets goedkopere verblijf in een heel pittoresk gebouw? Kijk dan zeker eens naar het Bedwood Hostel. Dit gezellige 2-sterrenhostel is gelegen vlakbij het historische en toeristische hart van Nyhavn.

Deze hostel vind je in een historisch pand uit 1756 en wordt door bezoekers als top gezien! Nette kamers en erg vriendelijk personeel, bovendien kan je er fietsen huren, ideaal om Kopenhagen te ontdekken op 2 wielen. Kies er voor een privé-kamer of slaap op zaal. Hier slaap je al vanaf €20/nacht. Meer info en boeken klik hier

Nog meer opties om te overnachten?

Wil je graag nog meer adviezen over leuke plekjes om te overnachten? Bekijk onze selectie met onze favoriete hotels en hostels in Kopenhagen.

 1. Download onze reisgids Denemarken

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Denemarken? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze digitale reisgids Denemarken met een uitgewerkte rondreis van 14 dagen met daarbij ook 3 uitgeschreven stadswandelingen (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Denemarken.

Denemarken

Gratis reisgids Denemarken downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?