Potsdam bezoeken vanuit Berlijn? Tours & tickets naar Schloss Sanssouci

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Potsdam bezoeken vanuit Berlijn? Tours & tickets naar Schloss Sanssouci

13 oktober 2021 in Berlijn4 reacties

Potsdam, de hoofdstad van de deelstaat Brandenburg, ligt op zo’n 30 kilometer van Berlijn. Potsdam was lang de woonplaats van de Pruisische koninklijke familie waardoor de stad een erg prestigieus imago genoot. Vandaag staat de stad vooral bekend om de Conferentie van Potsdam in 1945 waar het akkoord gesloten werd na de Tweede Wereldoorlog.

Potsdam is de perfecte plek voor een leuke daguitstap vanuit de hoofdstad Berlijn. Het is zowat het Versailles van Berlijn, ga er ronddwalen in de gigantische koninklijke paleizen, de groene stadsparken verkennen en zelfs een Hollandse wijk bezoeken. We hebben de mooiste bezienswaardigheden in Potsdam op een rijtje gezet voor een daguitstap.

Onze tip: boek je daguitstap naar Potsdam online

Op deze gegidste wandeltour door Potsdam van 3 uur verken je de barokke binnenstad van Potsdam. Je wandelt langs de beroemdste kastelen en door de knap aangelegde tuinen. Je komt langs het Sanssouci-park, de Hollandse wijk en de Russische wijk. Je bezoekt ook het graf van de befaamde Frederik II, die de meeste paleizen in de stad liet optrekken, en je komt verschillende Sovjet-anekdotes te horen. Boek deze wandeltour online vanaf € 18.

Er bestaat ook een wandeltour door Potsdam van 6 uur. Je bezoekt dan ook nog het historische Paleis van Cecilienhof. Tickets kosten € 19, boek ze online.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van Potsdam

1.1. De thuisbasis van de Pruisische koningen

De stad werd al in de tiende eeuw gesticht, maar pas nadat koning Frederik de Grote in de zeventiende eeuw besloot om er zijn vakantieverblijf neer te poten, kreeg de stad een prestigieus imago. De Pruisische koninklijke familie verhuisde toen naar de stad en liet er heel wat paleizen optrekken. Al snel werd Potsdam een populaire vakantiebestemming voor de adel. Vandaag kan je er nog heel wat van die paleizen bezoeken.

1.2. De Tweede Wereldoorlog

Potsdam bleef de woonplaats van de koninklijke familie tot het einde van de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad voor een groot deel verwoest door bombardementen.

1.3. De Conferentie van Potsdam

In 1945 vond in de stad de Conferentie van Potsdam plaats. De Sovjet-Unie, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten kwamen er samen nadat ze nazi-Duitsland en Italië verslagen hadden. Stalin, Churchill en Truman sloten er belangrijke akkoorden die de koers van Europa zouden bepalen.

1.4. Restauraties

Na de Conferentie van Potsdam in 1945 kwam de stad bij de DDR terecht. In die tijd werden zoveel mogelijk herinneringen aan het oorlogsverleden vernietigd waardoor een aantal monumentale gebouwen met de grond gelijk gemaakt werden. Die gebouwen worden vandaag nog steeds gerestaureerd om ze terug in de oude staat te krijgen.

 1. Het Sanssouci-park

2.1. Schloss Sanssouci

Het Slot Sanssouci is het bekendste paleis van Potsdam. Het paleis werd in 1745 gebouwd onder Frederik de Grote. Hij liet het paleis door de Nederlandse architect Jan Bouman ontwerpen in rococo-stijl. Het paleis ligt op een plateau waardoor je een prachtig uitzicht hebt op de omringende wijngaard. Je vindt er ook de graftombe van Frederik de Grote, die werd pas in 1991 gebouwd.

Het paleis is elke dinsdag tot en met zondag van 10:00 tot 17:30 open van april tot en met oktober en tot 16:30 in het winterseizoen.

2.2. Schloss Charlottenhof

In het park rondom het Sanssouci-paleis prijken nog een aantal andere gebouwen, waaronder het Schloss Charlottenhof. Karl Friedrich Schinkel is de ontwerper van dit neoclassicistische paleis. Het gebouw was een geschenk aan koning Frederik Willem IV.

2.3. Orangeriepaleis

Aan de noordzijde van het park staat nog een derde paleis. Dit Orangeriepaleis werd ontworpen door Friedrich August Stüler en Ludwig Ferdinand Hesse en werd voornamelijk als gastverblijf gebruikt.

 1. Neues Palais

Het Neues Palais werd iets later dan het Sanssouci-paleis gebouwd, in 1763, aan het westelijke deel van het park. Ook dit paleis werd in opdracht van Frederik de Grote opgetrokken, maar in tegenstelling tot Schloss Sanssouci kreeg het Neues Palais een barok jasje aangemeten. In het paleis vind je ook een theater, verschillende galerijen en bijna 400 kamers. Het werd indertijd gebruikt voor grote feesten en als gastverblijf.

Het Neues Palais is elke woensdag tot en met maandag open van 10:00 tot 17:30 in de zomermaanden en tot 16:30 in de winter.

Zelf ook Potsdam verkennen? Er zijn meerdere tours, excursies en boottochten beschikbaar. Afhankelijk van je voorkeur, interesse en budget kan je zelf bepalen wat je allemaal wil zien (en er is veel te zien). Bekijk hier alle tours en uitstappen.

 1. Kasteel Belvédère

Op de Pfingstberg aan het Lenné Park vind je het kasteel Belvédère. Dit indrukwekkende kasteel werd tussen 1847 en 1860 gebouwd en was een ontwerp van Friedrich August Stüler, Ludwig Persius en Ludwig Ferdinand Hesse. De architecten kozen ervoor om het gebouw op de Pfingstberg op te trekken zodat het kasteel Belvédère een prachtig uitzicht zou bieden op Potsdam. Wanneer je dit imposante gebouw bezoekt, moet je daarom zeker eens door de tuinen wandelen om van het uitzicht te genieten.

Het kasteel Belvédère is tussen april en oktober dagelijks open van 10:00 tot 18:00 en in de winterperiode elk weekend van 10:00 tot 16:00.

 1. Holländisches Viertel

In de achttiende eeuw liet koning Frederik Willem middenin het centrum van Potsdam een nieuwe wijk bouwen in Hollandse stijl. Nederlandse arbeiders bouwden aan de wijk van 1734 tot 1742. Er staan 130 huizen van rode bakstenen en je vindt er ook verschillende Hollandse speciaalzaken. Je kan er onder andere genieten van echte Hollandse poffertjes! Je vindt hier daarnaast ook het Jan Bouman Haus waar je de geschiedenis van de Hollandse Wijk in kan duiken.

 1. Russisches Viertel

Aan de andere kant van het centrum ligt tussen het Waldpark en het Park Neuer Garten de Russische Wijk van Potsdam. Deze wijk werd in de negentiende eeuw gebouwd nadat 62 Russische gevangen na de Napoleontische Oorlog besloten om in Potsdam te blijven om in het koor van koning Frederik Willem III te zingen. De dertien huizen in deze wijk werden opgetrokken volgens de regels van de Russische bouwvakkerskunst. Een van de huizen herbergt tegenwoordig een museum en een ander huis doet dienst als restaurant.

 1. St. Nikolaikirche

De koepel van de St. Nikolaikirche is het symbool van de stad geworden en is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. De kerk is een vierkant gebouw met daarop verschillende kleine torens. De koepel bevindt zich in het midden en valt erg op.

De kerk opent de deuren elke dag tussen 10:00 en 18:00.

 1. Friedenskirche

De Friedenskirche is een mooie kerk, versierd met mozaïeken en religieuze beelden. Je kan in de kerk ook de tombe van koning Frederik Willem IV en zijn vrouw Elisabeth Ludovika bezoeken.

De kerk is elke maandag tot en met vrijdag open tussen 09:30 en 11:30.

 1. Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor is de een van de laatste drie stadspoorten van Potsdam en bevindt zich aan de Luisenplatz. De poort werd in 1770 gebouwd door Georg Unger en Carl von Gontard in neoclassicistische stijl. De architecten baseerden zich voor de poort op de Constantinboog in Rome. De Brandenburger Tor stat aan één van de drukste straten van de stad, de Brandenburger Straße, waar je veel winkels en terrasjes kan vinden.

Zelf ook Potsdam verkennen? Er zijn meerdere tours, excursies en boottochten beschikbaar. Afhankelijk van je voorkeur, interesse en budget kan je zelf bepalen wat je allemaal wil zien (en er is veel te zien). Bekijk hier alle tours en uitstappen.

 1. Alter Markt

De Alter Markt is een oud stadsplein dat in de achttiende eeuw aangelegd werd onder het bewind van Frederik de Grote. Het plein lijkt sterk op de Italiaanse pleinen van Rome of Firenze. Middenin het plein staat een obelisk en het wordt omzoomd door statige gebouwen in neoclassicistische stijl.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden grote delen van het plein en de omringende gebouwen verwoest. De restauraties om de Alter Markt in zijn oude glorie te herstellen, zijn nog steeds aan de gang.

 1. Neuer Garten

Het stadspark Neuer Garten is ruim 100 hectare groot en ligt in het noorden van Potsdam. Het park werd in 1787 aangelegd nadat het Park Sanssouci met de bijbehorende gebouwen afgewerkt waren. Het nieuwe park Neuer Garten moest moderner ogen dan Sanssouci en zo helemaal beantwoorden aan de nieuwe ontwikkelingen in de mode van toen.

 1. Schloss Cecilienhof

In de Neuer Garten vind je ook het Schloss Cecilienhof waar in 1945 de conferentie van Potsdam werd gehouden. Je kan in het paleis een tentoonstelling over die historische ontmoeting bezoeken.

 1. Babelsberg Park

Het Babelsberg Park werd in de negentiende eeuw door Peter Joseph Lenné ontworpen. Het park is maar liefst 114 hectare groot en je kan er mooie, lange wandelingen maken. Je vindt daarnaast ook verschillende indrukwekkende bouwwerken in het park waaronder het neogotische Schloss Babelsberg.

 1. KGB-gevangenis

In Potsdam kan je ook een oude gevangenis van het Comité voor Staatsveiligheid van de Sovjet-Unie bezoeken waar tijdens de Koude Oorlog gevangenen verbleven. De gevangenis was berucht omwille van de verschrikkelijke manier waarop de gevangenen behandeld werden. Tot de jaren 90 deed het echter dienst als gevangenis en als kantoor van de Russische geheime dienst.

Het gebouw is elke dinsdag tot en met zondag van 14:00 tot 18:00 gratis te bezoeken.

Onze tip: als je geïnteresseerd bent in de geheimzinnige wereld van Sovjet-spionnen in Duitsland kan je meegaan met de Sovjet-tour door Potsdam. Je komt alles te weten over de KGB-gevangenis, de beroemde spionnenbrug en meer.
 1. De beste restaurantjes in Potsdam

Het eten in Potsdam is over het algemeen iets duurder dan in Berlijn. Hier lijsten we enkele van onze favoriete restaurantjes op.

 • Ga voor de lunch bijvoorbeeld naar Café Kiesselstein aan de Hegelallee 23, waar je terecht kan voor een tas koffie met gebak of voor een lekkere lunch. Bekijk op de kaart
 • Voor een traditioneel Duits avondmaal kan je terecht bij Augustiner Bräu, waar je bijvoorbeeld een schnitzel of een käsespätzle kan eten. Bekijk op de kaart
 • Ben je op een zaterdag in de stad, bezoek dan zeker de markt bij de Nauener Tor. Je kan er rondwandelen tussen eetkraampjes die heerlijke gerechtjes verkopen van 09:00 tot 16:00. Bekijk op de kaart
 1. Waar overnachten in Potsdam?

Net als de restaurants zijn ook de hotels iets prijziger in Potsdam vergeleken met Berlijn. Het voordeel is hier wel dat je in Potsdam in mooie hotels kan slapen die omgeven zijn door de natuur terwijl je in Berlijn middenin de stad verblijft.

16.1. Hotel NH Voltaire Potsdam

Een aanrader is het hotel NH Voltaire Potsdam. Dit 4*-hotel lijkt zelf op een klein kasteeltje en ligt naast de Nauener Tor en tegenover de wijk Holländisches Viertel. Het hotel heeft ook een mooie tuin en dankzij de bus- en tramhalte in de buurt ben je zo bij de bezienswaardigheden van de stad in de buurt. Boek je kamer al vanaf 90 euro per nacht in een tweepersoonskamer.

16.2. Relais & Chateaux Hotel Bayrisches Haus

Voor een nog luxere overnachting kan je terecht bij het hotel Bayrisches Haus. Hier verblijf je ten westen van het centrum in een natuurgebied in een typische chalet waar het lijkt alsof je in de Alpen terechtgekomen bent. Het hotel heeft een groot zwembad en een wellnesscentrum en je hebt er de keuze uit verschillende restaurants. Hier overnachten? Klik hier voor meer info en prijzen.

 1. Hoe bereik je Potsdam vanuit Berlijn?

17.1. Met de trein

Potsdam ligt dichtbij Berlijn en vormt daarom de perfecte daguitstap vanuit de Duitse hoofdstad. De makkelijkste manier om Potsdam te bereiken is via de trein. Neem in Berlijn vanuit het Berlin Hauptbahnhof of de Alexanderplatz de S7-trein naar het Potsdam Hauptbahnhof.

 • Er vertrekt ongeveer om het half uur een trein naar Potsdam en de rit zelf duurt ook ongeveer een half uurtje.
 • Als je in Berlijn een vervoersticket gekocht hebt voor de zones A, B en C kan je daarmee ook naar Potsdam, want Potsdam ligt nog in zone C.
 • Een dergelijk ticket kost 3,40 euro voor een enkele reis. Als je een ticket voor zones A en B hebt, kan je een Anschlussfahrausweis kopen om ook naar zone C te reizen.

17.2. Een georganiseerde tour vanuit Berlijn

Je kan makkelijk een georganiseerde tour boeken naar Potsdam vanuit Berlijn. Op die manier hoef je zelf niets meer te regelen. Er zijn ook verschillende mogelijkheden:

 1. Georganiseerde tour door Potsdam

Er worden verschillende tours georganiseerd in Potsdam. Op die manier kan je deze boeiende stad verkennen met een erkende gids die je heel wat interessante weetjes kan vertellen.

Onze tip: wanneer je zelf de trein neemt naar Potsdam, kan je ter plekke kiezen uit heel wat verschillende tours door de stad. Op die manier zal je het meeste van de stad kunnen verkennen.

18.1. Wandeltour langs de highlights van Potsdam

Op deze wandeltour door Potsdam van 3 uur verken je de barokke binnenstad van Potsdam. Je wandelt langs de beroemdste kastelen en door de knap aangelegde tuinen. Je passeert onder andere het Sanssouci-park, de Hollandse wijk en de Russische wijk. Je bezoekt ook het graf van de befaamde Frederik II, die de meeste paleizen in de stad liet optrekken, en je komt verschillende Sovjet-anekdotes te horen. Boek deze wandeltour online vanaf € 18.

Er bestaat ook een wandeltour door Potsdam van 6 uur. Je bezoekt dan ook nog het historische Paleis van Cecilienhof. Tickets kosten € 17, boek ze online.

18.2. Verken Potsdam vanop de boot

Wil je Potsdam verkennen op een originele en verfrissende manier? Vaar dan langs de bekendste bezienswaardigheden op deze boot-tour van 4 uur door Potsdam. Je vaart door de rivier omringd door natuur en indrukwekkende herenhuizen. Je passeert in deze tour onder andere het Caputhkasteel en het kasteel van Babelsberg. Boek je vaart door Potsdam vanaf € 25.

Wie geen 4 uur op de boot wil doorbrengen, kan ook kiezen voor een boottocht van 1,5 uur door Potsdam. Je vaart dan langs parken en enkele beroemde paleizen. Boek je zitje, voor € 20 per persoon.

 1. Download je gratis stadswandeling Berlijn

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Berlijn. Ideaal om Berlijn volledig te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Berlijn kan je 2 stadswandelingen vinden. Nog meer goesting in Berlijn? Koop onze volledige reisgids Berlijn en ontdek alles over deze prachtige stad.

Berlijn

Gratis reisgids Berlijn downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 20 maart 2024 - Ellen

Dit zijn echt nuttige reisgidsen boordevol praktische tips, goede stadswandelingen en bezienswaardigheden. Al veel stadswandelingen van gedaan. Goed uitgelegd, info over de bezienswaardigheden,.... Wij zijn fan!

- 2 april 2023 - Conny

Een hele mooie gids die we zeker als leidraad gaan gebruiken tijdens o ze vakantie. Boordevol nuttige tips. Een aanrader!!

- 22 maart 2020 - GERARD VAN DER ZIEL

Van genoten en heel veel gebruikt

- 29 februari 2020 - Henk Houwen

Alvast heel wat tips om er een mooie uitstap van te maken over... enkele maanden !

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?