De 10 x top Gaudi bouwwerken in Barcelona: Tickets, Foto's & kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

De 10 x top Gaudi bouwwerken in Barcelona: Tickets, Foto's & kaartje

2 december 2023 in Barcelona0 reacties

Welke gebouwen van van Antoni Gaudí in Barcelona zeker bezoeken?

Ontdek de mooiste bouwwerken van Gaudí in Barcelona én onze allerbeste tips om de wachtrijen te vermijden. Wil je graag goedkoop Barcelona ontdekken? Lees de historie van de meesterwerken van Gaudí (Park Güell, Sagrada Familia, Casa Batlló, Casa Milà,...) en ontdek waarom je al deze pareltjes zeker eens moet gaan bezoeken.

Goedkoop de bouwwerken van Gaudí bezoeken?

Wil je graag meerdere bezienswaardigheden of monumenten bezoeken? Koop dan een Barcelona stadspas, zo bespaar je gigantisch veel uit en kan je ook gebruik maken van het openbaar vervoer.

Er bestaan verschillende passen afhankelijk van wat je wil gaan doen en zien. Bezoek de bouwwerken van Gaudí zoals de Sagrada Familia (sla de wachtrij over). Bekijk hier het volledige aanbod kortingskaarten. (van €13 tot € 95)

Inhoud artikel

Kaartje: overzicht van de bouwwerken van Gaudi in Barcelona

 1. La Sagrada Familia

Ah, de Sagrada Familia. Oftewel: de kerk die nooit af geraakt. De Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Família, zoals de Sagrada Familia officieel heet, zag zijn eerste steenlegging in 1882. De oorspronkelijke ontwerpen van de kerk was Francisco de Paula del Villar, maar moest wegens ruzie met de opdrachtgever gedwongen stoppen met zijn plannen.

Gaudí ontving vervolgens de opdracht. Voor velen is dit het meesterwerk van Gaudí: hier zie je alle opvattingen over architectuur bijeenkopen. Na 1914 nam hij zelfs geen andere opdrachten meer aan, om zo altijd op de hoogte te kunnen zijn van zijn Sagrada Familia. Hij woonde zelfs een tijdje op de werf. In de crypte van de kerk werd Gaudí ook begraven.

Geraakt de Sagrada Familia ooit af?

Enkele torens kan je al bewonderen, maar er moeten nog delen van de hoofdconstructie gebouwd worden. Zo zou de kerk uiteindelijk bijna even hoog moeten worden als de Montjuïc (de hoogste heuvel in de stad). Deze kerk is een verzoeningskerk en mag alleen maar betaald worden door donaties. Dat is dus een van de redenen waarom het zo lang duurt voor de bouw af zal zijn. Dankzij het entreegeld dat je nu moet betalen, zijn er ook meer mensen aan de slag in de kerk. De voorlopige einddatum, die ligt op 2026.

Nog meer weten over de Sagrada Familia?

Ontdek hier ons uitgebreide artikel van ons bezoek aan de Sagrada Familia.

 1. El Drac de Gaudí bij Finca Güell

Het landgoed van Eusebio Güell kon een opknapbeurt gebruiken, en wie beter dan beschermeling Gaudí om die taak op zich te nemen? Zo geschiedde: Gaudí mocht het huis onder handen nemen en ontwierp een muur met poort om het landgoed te beschermen.

De herkomst van de draak

Dit hekwerk is een van Gaudí's mooiste gietijzeren pareltjes: volledig in de Mudejar-stijl maar met dat beetje extra: de draak die het landgoed bewaakt, is indrukwekkend. De draak symboliseert de draak Ladon uit de tuinen van de Hesperiden, waar Hercules een van zijn werken tot een goed einde bracht (en gouden appels stal).

 1. Park Güell

Een van de beroemde pareltjes van Antoni Gaudí die je in Barcelona kan vinden, en een grote toeristische trekpleister. Als je fan bent van de stijl van Gaudí , moet je zeker gaan kijken naar dit prachtige park. Wist je dat Park Güell opgenomen is op de Werelderfgoedlijst van UNESCO?

3.1. Park en stad voor de elite

Oorspronkelijk werd Antoni Gaudí gevraagd om dit park te maken als miniatuurstad voor de elite (in opdracht van graaf Güell). In 1914 bleek dat de verkavelingen niet verkocht geraakten en zelf trok Gaudí in 1906 in het modelhuisje in. Na het overlijden van graaf Güell schonken de erfenamen van de familie het landgoed aan Barcelona. In 1926 werd het geopend als publiek park. Vanaf 1984 is het de trotse drager van de titel werelderfgoed.

3.2. 'El Drac' heet je welkom

Heel bekend is de felgekleurde salamander 'el Drac' die je welkom heet als je het park binnenkomt. Hier op de monumentale trap heb je al een prachtig zicht over de stad, maar wacht maar tot je boven bent! Eens boven, ben je op de Plaça de la Natura: dit plein ligt pal op de Sala Hipóstila. Hier kan je ook op de oh-zo-bekende mozaïeken bankjes gaan zitten en genieten van het prachtige uitzicht op Barcelona en de zee. Bezoek ook zeker de beide huizen van Güell en Gaudí.

3.3. Geen lange wachtrijen?

Kleine tip van ons: als je hier gewoon aanschuift om je tickets te kopen, geraak je veel kostbare tijd kwijt. Het is veel handiger om op voorhand je tickets te kopen. De prijs online is dezelfde als ter plaatse.

Ga je veel monumenten en gebouwen bezoeken in Barcelona? Koop dan een Barcelona City Pass dat bespaart je veel geld op musea, je kan gebruik maken van een hop-on/off bus en je slaat wachtrijen over.

 1. Gaudí's huis (Casa Museu Gaudí)

Het huis waar Gaudí de laatste jaren van zijn leven woonde, in Park Güell, is een museum geworden. Dit museum is heel interessant om te bezoeken: aangezien Gaudí hier een jaar tot zijn dood gewoond heeft, zie je nog welke meubels de kunstenaar had, en krijg je zo een blik in het leven van de man die Barcelona haar kleurrijke look gaf.

Gaudí woonde in dit huis van 1906 tot in 1925, hij zou hierna zijn intrek nemen in de loge-werkplaats van de Sagrada Familia. In dit huis ontdek je allerlei meubels die door Gaudí ontworpen heeft voor Casa Battló, Casa Milà, Casa Vicens,... zeker de moeite waard om deze te gaan bekijken. Je kan twee van de vier verdiepingen van dit huis gaan bezoeken.

 1. Palau Güell

Dit kleine paleisje (palau) is een herenhuis dat door Gaudí ontworpen werd, aangevraagd door de steenrijke industrieel Eusebi Güell (dezelfde man die ook Parc Güell liet bouwen en nog veel meer bouwwerken bestelde bij Gaudí). Ook dit huis staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

In de voorgevel spot je 2 grote ingangspoorten, die dienden om koetsen met paarden binnen te laten. Vervolgens werden de gasten op de eerste verdieping ontvangen. Bij de bouw zijn er zwakkere steensoorten gebruikt en is er een kans op instorting: vandaar dat het gebouw regelmatig eventjes in de steigers staat. Boek je tickets voor Palau Güell online.

In dit paleis (een van de eerste werken van Gaudí) zal je mooi gekerfd hout ontdekken en prachtige pilaren, gemaakt van steen. Een mengeling van gotiek, Art Nouveau en Moorse/ Islamitische kunst.

Onze tip: Ontdek de La Boqueria-markt, een van de meest emblematische plekken op Las Ramblas + Bezoek de Palau Güell als een van de eerste grote opdrachten die Gaudí + Geniet van een tapasproeverij in het restaurant Cafè de l'Òpera, in het hart van Las Ramblas. Bekijk alle details van deze tour en boek online.

Typisch Gaudí: het dak

Hier zijn we weer, maar ook dit dak is prachtig. Hier heb je een schoorsteenpijp-tuin waarbij alle schoorsteenpijpen een eigen torentjes met andere ornamenten (meestal gemaakt van mozaïek) hebben gekregen. De ene 'boom' lijkt op een kerstboom, de andere zou zo weggelopen zijn

Ook de meeste meubels in dit paleisje op de Ramblas zijn gemaakt door Gaudí.

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Barcelona. Ideaal om Barcelona volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer goesting in Barcelona? Koop onze volledige reisgids Barcelona en ontdek alles over deze prachtige stad.

 1. La Pedrera: Casa Milà

Casa Milà is een van Gaudí's meesterwerken. De Barcelonezen noemen dit gebouw ook wel 'La Pedrera' (de steengroeve) door het uiterlijk van het gebouw. Op het moment van bouwen hield dit prachtige bouwwerk namelijk helemaal geen rekening met de toen geldende normen in de architectuur.

6.1. Twee appartementsgebouwen

Dit gebouw huist 2 verschillende appartementsgebouwen met een aparte ingang. Het was de bedoeling dat de opdrachtgever (Pere Milà) samen met zijn gezin en familie in het gebouw zou wonen. De andere appartementen zouden ze dan verhuren. Ook op dit moment zijn er nog steeds bewoners

6.2. Veelbesproken ontwerp

Het design van dit gebouw was werkelijk revolutionair: zo erg zelfs dat er voor Gaudi veel problemen kwamen door dit gebouw. Hij had het budget van Casa Milà flink overschreden en lapte allerlei bouwregels aan zijn laars. Daarop kregen de Casa Milà een boete waarop zij dan weer besloten om Gaudi aan te klagen. Die laatstgenoemde won het proces en doneerde de winst aan een klooster. Vanaf 1946 geraakte het gebouw in handen van makelaars en begon het verval. Sinds 1984 werd het toegevoegd als werelderfgoed en begon de restauratie.

Onze tip: Boek je voorrangstickets online voor La Pedrera/Casa Mila en sla de wachtrij over. Zo bespaar je al snel een pak tijd uit + tickets zijn online goedkoper dan ter plaatse.

6.3. Stenen en gietijzer

Dit gebouw heeft geen enkele rechte lijn of hoek: alle vormen zijn organisch en gebaseerd op de natuur, net als de ontwerpen van onder andere al het gietijzer.

6.4. Het dakterras: niet te missen

Een van de grootste bijzonderheden van Gaudí's stijl: hij besteedde veel aandacht aan de daken van zijn gebouwen. Die werden meestal stiefmoederlijk behandeld, maar daar moest Gaudí niets van weten. Bezoek zeker het dakterras: zo krijg je een prachtzicht op Barcelona, maar zie je ook de speciale schoorstenen en ventilatie van de appartementen: deze lijken op strijders met een helm en gesluierde vrouwen. De makers van Star Wars zouden hier veel inspiratie gehaald hebben,...

 1. Casa Batlló

Casa Batlló is een van de opvallendste gebouwen van Gaudí die je in Barcelona zal zien. Ook dit gebouw heeft, net als Casa Mila, geen enkele rechte hoek. Dit prachtige gebouw is afgewerkt met veel iriserende accenten waardoor het een mooie glans krijgt in de zon.

Binnenin zie je een prachtige hal met blauwe mozaïektegels: kijk hier zeker eens naar boven of naar beneden: het lijkt alsof je in een optische illusie zit! De zware, houten deuren zijn prachtig en het houtwerk is meesterlijk!

Onze tip: Wil je graag Casa Batlló bezoeken? Koop je tickets online, zo bespaar je + sla je de lange wachtrijen over. Je kan ook nog meer besparen door een Gaudi Super Combo te kopen.

7.1. Probeer de Augmented Reality app

Heel leuk: er is een AugmentedReality app ontworpen voor Casa Batlló: SmartGuide. Hiermee kan je bekijken hoe dit prachtige gebouw eruitgezien zou hebben met meubels en komt het gebouw pas écht tot leven (en veel beter tot zijn recht).

7.2. Bijzondere accenten

Zoals bij veel bouwwerken van Gaudí, moet je hier ook echt het dak gaan bezoeken. Op het dak zie je prachtige afwerkingen zoals schildpadschildjes, bijzondere schoorstenen,... De voorkant van het huis is versierd met kleurrijke en iriserende 'vissenschubben'.

Onze tip: Boek je tickets voor Casa Batllo online, zo bespaar je geld en tijd uit.

 1. Colònia Güell

De Colònia Güell is heel wat minder bekend bij toeristen: hier kan je dus veel meer op je gemak rondlopen en deze prachtige bouwwerken van Gaudí bewonderen.

8.1. Arbeiderskolonie

Je vindt deze arbeiderskolonie op ongeveer een 20-tal kilometer van Barcelona in Santa Coloma de Cervello. De toenmalige textieltycoon Eusebi Güell zijn fabriek hierheen geplaatst had. We raden je dan ook zeker aan om hier een hele voormiddag of namiddag voor uit te trekken.

Dit was (voor zijn tijd) een moderne arbeiderskolonie: Güell geloofde in het welzijn van zijn werkmensen en bood voor hen dan ook woningen en goede sociale voorzieningen aan. Er was zelfs een theater.

8.2. De Crypte van Gaudí

Op de plaats waar een kerk had moeten staan, staat de crypte van Gaudí. Deze crypte wordt ook vaan zijn best bewaarde schat genoemd. In deze crypte moet je wel opletten op je kleding: sandalen mogen, maar geen korte rokken, shorts of slippers. Bedek ook je schouders.

Toen Güell in 1918 overleed, zagen zijn erfgenamen geen nut in de verdere bouw van dit hele project. Hier werden ook enkele tekeningen gevonden die erg veel gelijkenissen vertonen met enkele bouwstructuren van de Sagrada Familia: er wordt vanuit gegaan dat Gaudí deze crypte gebruikt heeft als test.

Sinds 2005 staat ook deze kolonie op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

 1. Casa Vicens

Casa Vicens is niet alleen Gaudí's allereerste belangrijke gebouw, het wordt ook beschouwd als een van de allereerste Art Nouveau-gebouwen in de wereld.

9.1. Typisch Gaudí: trencadis en Neo-Mudéjar

Dit huis is gebouwd met allerlei mozaïektegels in de 'trencadis'-stijl die Gaudí en andere modernisten uit Barcelona en Catalonië gebruikten in die tijd. In dit gebouw worden verschillende stijlelementen uit de Oriëntaalse en neoklassieke stijlen gemengd met elkaar (Neo-Mudéjar), je ziet ook enkele Islamitische arthitectuurelementen verschijnen in de façade en in de kamers van het gebouw.

9.2. De Gaudí-stijl was geboren

Na dit bouwwerk had Gaudí stilaan zijn stijl gevonden, al zou die nog ietsje 'barokker' worden. Dit huis is in een abstractere stijl ontworpen, maar de Neo-Mudéjar en trencadis zou hij blijven gebruiken. Nu is Casa Vicens een museum.

 1. Casa Figueras (Bellesguard)

Het herenhuis Bellesguard, ook wel Casa Figueras genoemd, werd gebouwd tussen 1900 en 1909 op de heuvel Collserola. Vanaf hier heb je een mooi zicht op de stad Barcelona (vandaar ook de naam, "mooi zicht"). Het huis is opgetrokken in neogotische stijl en is gelegen aan de Carrer de Bellesguard 16-20 in Barcelona. Het werd gebouwd voor Doña María Sagués, weduwe van Figueras. Een van de blikvangers van het gebouw is zeker de indrukwekkende mozaïek.

Het is ook op deze plek dat in de 15de eeuw koning Martin I van Aragon, de laatste Catalaanse koning een zomerresidentie liet bouwen.

Het bouwwerk ligt buiten Barcelona, de eenvoudigste manier om te geraken is per trein tot de halta Avenida de Tibidabo. Daarna is het nog een 10-tal minuten stappen. Het bouwwerk is privé-domein, maar je kan tegen betaling een bezoek brengen. Bezoek de website voor openingsuren en prijzen.

 1. Wie was Antoni Gaudí?

Antoni Gaudí i Cornet zoals zijn volledige naam luidt, is de bekendste Catalaanse architect. Hij werd geboren op 25 juni 1852 in Reus (Catalonië) en stierf op 10 juni 1926. Hij ontwierp begin van de 20ste eeuw item tal van opmerkelijke gebouwen en objecten, hoofdzakelijk in Barcelona met de Sagrada Familia als zijn piece d'oeuvre (waar je ook z'n graf kan vinden).

Wat zo typisch is voor Gaudi is zijn totaal eigen stijl van architectuur, zo speciaal zelfs dat hij beschouwd wordt als de grondlegger van de organische architectuur. De stijl heeft veel invloeden van de art nouveau en jugendstil en wordt ook wel eens het Catalaans modernisme genoemd.

Wil je graag deze meesterwerken van Gaudi bezoeken? Koop dan een Barcelona stadspas, zo bespaar je gigantisch veel uit en kan je ook gebruik maken van het openbaar vervoer.

Er bestaan verschillende passen afhankelijk van wat je wil gaan doen en zien. Bezoek de bouwwerken van Gaudí zoals de Sagrada Familia (sla de wachtrij over). Bekijk hier het volledige aanbod kortingskaarten. (van €13 tot € 95)
 1. Filmpje: ontdek de bouwwerken van Gaudi

Benieuwd naar hoe bouwwerken van Gaudi in Barcelona eruitziet? In deze video maak je een blitzbezoek aan Barcelona en passeer je de belangrijkste Gaudi's meesterwerken in Barcelona. Als je al dat moois in het echt wil zien, haast je dan naar Barcelona!

 1. Waar overnachten in Barcelona? (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Barcelona? Ontdek het aanbod met promoties (tijdelijk).

Booking.com

 1. Niets missen tijdens je bezoek aan Barcelona?

Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Barcelona? Ontdek dan de stad met onze gratis stadswandeling Barcelona. Ideaal om Barcelona volledig te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Barcelona kan je 1 stadswandeling vinden. Nog meer goesting in Barcelona? Koop onze volledige reisgids Barcelona en ontdek alles over deze prachtige stad.

Barcelona

Gratis reisgids Barcelona downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?