15 typisch Portugese gerechten: welke moet je zeker proeven tijdens je vakantie? + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 typisch Portugese gerechten: welke moet je zeker proeven tijdens je vakantie? + foto's

4 april 2024 in Portugal0 reacties

Wat zeker proeven tijdens je bezoek aan Portugal? Ontdek deze bekende gerechten en dranken uit Portugal

Vertrek je binnenkort naar het zonnige en mooie Portugal? Dan moet je zeker eens de lokale specialiteiten proeven! Portugal kent namelijk heel wat traditionele en culinaire gerechten.

In dit blogartikel lees je meer over de Portugese eetcultuur en de Portugese gerechten die je zeker een keer geproefd moet hebben!

Inhoud artikel

  1. Maak kennis met de Portugese keuken

Wat mag je nu verwachten van de Portugese keuken? De Portugese keuken is relatief onbekend, nochtans zal ze je positief weten te verrassen. De Portugese keuken is erg divers en in elke regio van Portugal vind je authentieke gerechten die typerend voor zijn die streek. Zo zullen ze aan de kuststreek makkelijker visgerechten eten, terwijl ze in het binnenland veel vlees zoals kip, geit, koe en varken eten.

Opvallend is ook dat men in de Portugese keuken ook veel gebruik maakt van specerijen als kaneel, kruidnagel, koriander en verschillende pepers. Benieuwd naar enkele gekende gerechten uit de Portugese keuken? Lees gerust verder!

Kan je haast niet wachten om de schoonheid van Portugal op te zoeken? Download je reisgids Portugal en doe alvast wat inspiratie op voor je volgende vakantie!

  1. Cataplana de Marisco

Wanneer je in Portugal op vakantie bent, zullen de grote bolpannen je meteen opvallen. In deze pannen, welke men ook Cataplana noemt, bereiden de locals tal van gerechten. Eén van de bekendste gerechten is Cataplana de Marisco waarvan verse zeevruchten het hoofdingrediënt zijn! Het gerecht is een soort stoofpotje gevuld met wijn, tomaten, kruiden en allerlei soorten vis afhankelijk van wat er recent gevangen is.

Dit eenpansgerecht kent zijn oorsprong in het Algarve gebied maar is tegenwoordig overal in Portugal terug te vinden.
  1. Percebes

Percebes ook wel gekend als eendenmosselen of gesteelde barnakels zijn een soort zeevruchten die groeien op de rotsachtige Portugese kusten. Ze worden traditioneel met de hand geoogst door ervaren vissers. Deze moeten snel en behendig zijn om de percebes te verzamelen voordat de golven terugkeren. Dit maakt het oogsten van percebes zeer riskant.

Percebes worden beschouwd als een delicatesse vanwege hun intense smaak en textuur. Ze worden vaak geserveerd als voorgerecht of aperitief en worden gekookt in zoutwater. Percebes hebben een zilte, zoute smaak en een stevige textuur die doet denken aan kreeft of krab.

Culinaire activiteit: Wil jij ook meer te weten komen over de Portugese keuken samen met een leuke wandeltocht of fietstocht? Bekijk alle culinaire activiteiten hier.

  1. Sardientjes

Misschien wist je dat al maar Portugezen zijn enorme liefhebbers van sardientjes! Je vindt ze dan ook in allerlei bereidingen, vormen en maten. Zo heb je gegrilld sardientjes, gefrituurd, gebakken, uit blik… je kan het zo gek niet bedenken of ze doen het. Proef zeker eens de verschillende soorten uit. Vooral in de zomer kan je genieten van de gegrilde Sardinhas Assada!

Een van de plaatsen waar een rijke visgeschiedenis van de sardines is, is Portimão. Hier kan je iedere zomer het vijfdaagse Festival da Sardinha bijwonen. Dit evenement draait vooral om sardines maar verder is het een feest vol muziek met lokale, nationale en internationale artiesten.

  1. Bacalhau

Een echte specialiteit in Portugal? Dat is Bacalhau! Wij kennen het ook wel als kabeljauw. Je zal dit gerechtje op heel wat menukaarten terugvinden. Je kan het gerecht op verschillende manieren eten maar ze worden vooral gedroogd en gezouten geserveerd. Een populaire variant die we je zeker kunnen aanbevelen is Bacalhau á Brás, gezouten kabeljauw met ui, olijfolie en koriander.

  1. Pastel de nata

Van deze lekkernij heb je ongetwijfeld al gehoord! Portugezen zijn enorme zoetekauwen en de heerlijke Pastel de nata is wel het meest bekende & typische gebakje dat er is. Pastel de Nata is een krokant bladerdeeggebakje gevuld met een luchtige pudding en afgewerkt met een beetje poedersuiker en kaneelpoeder.

Je kan dit dessertje in vrijwel iedere supermarkt terugvinden maar we raden je toch aan om ze te kopen in een lokale bakkerij. Wanneer ze nog lekker warm zijn, zijn ze namelijk het lekkerst! De lekkerste variant van dit gebakje vind je in Lissabon! Hier kan je de gelijknamige Pastéis de Bélem proeven.

Wil jij ook graag Lissabon ontdekken en deze specialiteit proeven? Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Lissabon en geniet ten volle van je vakantie!
  1. Fios de ovos

Fios de ovos is een traditioneel zoet gerecht dat wordt gemaakt van eiwit en suiker, en dat lijkt op dunne, draadvormige sliertjes. Het mengsel wordt in kleine porties in een speciale trechter met kleine gaatjes gedaan, die boven een pan met hete siroop wordt gehouden. De siroop bestaat uit suiker en water, en wordt vaak op smaak gebracht met citroensap of andere smaakmakers.

  1. Port

Port is een typisch Portugees drankje, waar je ongetwijfeld al eens van gehoord hebt. Port wordt niet bij je eten gedronken, maar ervoor of erna als aperitief, dessertwijn of digestief. Het drankje wordt door de vele wijnhuizen in de Douro vallei geproduceerd om vervolgens verhandeld te worden in Porto. Wanneer je op stedentrip bent in Porto moet je zeker eens naar de wijk Vila Nova de Gaia. Hier vind je allerlei porthuizen waar je een rondleiding kan volgen en waar je een portproeverij kan doen.

LEESTIP: Kom meer te weten over de porthuizen en portkelders in Porto.

TIP: Nog leuker is om een paar nachten in de Douro vallei te overnachten. Wat dacht je van een paar dagen verblijven in een traditioneel wijnhuis? Bekijk hier het volledige aanbod vakantiehuizen in de Douro vallei. Bovendien vind je hier ook prachtige routes om met de auto te doen. Ontdek hier onze rondreis door Noord-Portugal en de Douro vallei.

  1. Francesinha

Franceshinha is het portugese fastfood. Francesinha is een soort van croque monsieur maar dan met heel wat extra's. Tussen de twee sneedjes brood zit er onder meer steak, hesp, kaas, worst, kaas en een pikante rode saus. Daarbovenop wordt de croque nog eens overgoten met wat extra kaas! In sommige restaurants ze er nog een eitje bovenop. Dit gerechtje is als het ware een echte caloriebom!

  1. Frango Piri Piri

Frango Piri Piri kennen wij ook wel als kip piri piri. Dit lekkere gerecht staat zo goed als in ieder Portugees restaurant en wordt bereid met piri piri kruiden, een soort rode peper uit Amerika. Frango piri piri kent zijn oorsprong uit het Algarve gebied, volgens verhalen uit het dorpje Guia waar ieder jaar nog steeds het Festa do Frango (feest van de kip) wordt gehouden. Piri Piri betekent letterlijk ‘hete saus met pepers’ dus je moet best wel van pikant houden!

  1. Caldo Verde

Zin in een soepje? Dan moet je zeker eens de Caldo Verde proberen! Het is een Portugese groene koolsoep met stukjes aardappelen en worst! Verder zit er ook nog wat knoflook en ui met chorizo en groene Portugese kool doorheen. Heerlijk als voorgerechtje of tussendoortje!

Nog op zoek naar inspiratie voor je volgende reis naar Portugal? Download onze gratis preview reisgids Portugal en doe alvast wat inspiratie op!

  1. Octopus

In Portugal zal je heel wat visgerechten op de menu zien staan. Zeker in de omgeving van de kust. Een van de lekkerste vis en zeevruchten gerechten, zijn octopussen. Portugezen zijn er verzot op en eten hem het liefst in knoflookolie op de gril met wat peper en zout. Ze laten hem grillen tot wanneer alle smaken goed tot zijn recht gekomen zijn! Een ander bekend gerechtje met octopus is de Salada de Polvo. Dit is een salade met verse en vooral boterzachte inktvis! Lekker als je op zoek bent naar iets fris op een warme zomerdag!

  1. Sopa de Sarapatel

Sopa de Sarapatel is een traditionele Portugese stoofpot die wordt gemaakt van varkensvlees en orgaanvlees, zoals hart, lever en maag. Het is een gerecht dat vooral populair is in de regio Alentejo, in het zuiden van Portugal.

De ingrediënten voor sopa de sarapatel worden eerst gekookt en daarna fijngehakt en in kleine stukjes gesneden. Vervolgens worden ze opnieuw gekookt met tomaten, uien, knoflook en kruiden zoals laurier, paprikapoeder en peterselie. De bouillon wordt op smaak gebracht met azijn en koriander, waardoor het gerecht een lichtzure smaak krijgt. Het wordt vaak geserveerd met aardappelen of brood, en soms ook met rijst.

  1. Portugese kersenlikeur: Ginja de Obidos

Ben je op citytrip in Lissabon dan ga je hem zeker op de kaart zien staan: de bekende kersen likeur "Licor Ginja de Obidos", oorspronkelijk afkomstig uit het stadje Obidos. De likeur wordt gemaakt van de Ginja kers, een ietswat zurige maar zeer smaakvolle kers. Zeker eens proeven als digestief of gewoon als drankje op een terras.

  1. Tremoços

Tremoços zijn een soort peulvruchten die vaak als krijgt als aperitief hapje of snack. Deze boontjes zijn afkomstig van de lupineplant en worden meestal in water geweekt om hun bittere smaak te verminderen. De zoute smaak van de tremoços wordt vaak geaccentueerd door ze te serveren met een pittige saus of een schijfje citroen.

Tremoços zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren, variërend van klein en groen tot groot en wit. Wel eerst het velletjes er rond losmaken alvorens het boontje op te eten.

  1. Farinheira

Farinheira is een traditionele droge worst gemaakt van varkensvlees en maismeel en wordt vaak gekruid met knoflook, paprika en andere kruiden. Farinheira wordt meestal gemaakt van de minder gewenste delen van het varken, zoals de schouders en de nek, die worden gemalen tot een fijne consistentie. Het vleesmengsel wordt vervolgens gemengd met maismeel om een dikke pasta te vormen, die in een darm wordt gestopt en gedroogd wordt in de zon of in de oven.

Het wordt vaak geserveerd met brood en gekookte eieren, of in combinatie met andere vleeswaren zoals ham en chorizo.

  1. Mis niets met onze reisgids Portugal

Wil je nog meer info over wat je kan zien en doen in Portugal? Koop onze reisgids Portugal met 4 stadswandelingen + een complete rondreis met meer dan 89 bezienswaardigheden en heel wat leuke adresjes (+ GPS coördinaten)! Download zeker ook de gratis reisgids preview Portugal en ga op pad!

Portugal

Gratis reisgids Portugal downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?