Citytrip Sevilla bezoeken? 23 x bezienswaardigheden Sevilla + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

Citytrip Sevilla bezoeken? 23 x bezienswaardigheden Sevilla + kaartje

19 september 2019 in Andalusië1 reactie

Sevilla is wereldberoemd voor zijn monumenten, tradities en cultureel erfgoed. Het is de geboorteplaats van flamencodansen en in de stad wordt de meest indrukwekkende Paasstoet georganiseerd. Op citytrip naar Sevilla, het kloppend hart van Zuid-Spanje, een stad vol leven. Ontdek hier alvast wat je niet mag missen bij een bezoek aan Sevilla.

Inhoud artikel

Tickets en tours Sevilla

 1. Plaza de Espana Sevilla

In tegenstelling van wat sommigen denken is de Plaza de Espana niet het centrale plein van Sevilla. Het is in feite één groot gebouw met een centraal plein. Een toch wat bizar gebouw met verschillende Spaanse bouwstijlen. Het werd gebouwd voor de tentoonstelling van 1929 en was het Spaanse paviljoen.

Het ligt aan de rand van het Parque de Maria Luisa en de gebouwen kunnen niet bezichtigd worden. Opvallend is de weidsheid van het plein, de typische beschilderde keramieken wandtegels (azulejos) en de grachten waar toeristen met bootjes in varen.

 1. Parque de Maria Luisa

In Sevilla zijn er een aantal heel mooie tuinen en parken. Het Parque de Maria Luisa is een mooi voorbeeld. Dit park was het centrale gedeelte van de tentoonstelling van 1929. Het werd 35 jaar eerder geschonken door de prinses Maria Luisa Fernanda aan de stad (lees: bevolking). Tot dan maakte het deel uit van het koninklijke paleis of Real Alcazar. Je zal hier nooit alleen lopen want dit is een echte hotspot in Sevilla.

 1. Museo de Artes y Costumbres Populares

In het Museum voor Volkskunde of Museo de Artes y Costumbres Populares kom je te weten hoe de inwoners van Sevilla hier vroeger leefden en werkten, aan de hand van gebruiksvoorwerpen en schilderijen.

 1. Museo Arqueologico

Het Archeologisch museum is ingedeeld in drie tijdperioden. De kelderverdieping is de oudste en ook meest belangrijke, dan volgt de Romeinse periode en zelfs van de Moorse bezetting zijn er voorwerpen tentoongesteld. Dit museum geldt als één van de belangrijkste van Spanje door de schat van El Carambolo (ca. 600 jaar voor Christus). Deze vondst, met onder meer sieraden, toont aan dat Sevilla al zeer vroeg bewoond werd door een volk met hoge ontwikkeling.

 1. Flamencoshow bijwonen in Museo del Baile Flamenco

Beleef een unieke Flamencoshow in het Museo del Baile in de historische wijk Santa Cruz in Sevilla. Laat je verwonderen door de dansers, zangers en gitaristen.

In het Museo del Baile Flamenco (flamenco-dansmuseum) is de centrale binnenplaats ingericht voor de Flamenco dansers. Beleef samen met de lokale bevolking in één van de laatste overgebleven ecijano-hofjes een geweldige show.

Onze tip: Boek je ticket voor een Flamencoshow online, en geniet samen met de lokale bevolking van een geweldige voorstelling in een unieke setting.
 1. Kathedraal van Sevilla

De kathedraal van Sevilla (Cathedral de Santa Maria de la Sede) is het hoogtepunt van een bezoek aan Sevilla. Kunstminnaars zijn er minstens een dagje zoet mee. Het is de grootste gotische kathedraal van Spanje, ja, zelfs van de wereld en dit zal je meteen ook opvallen. Het is een omgebouwde moskee, maar dit merk je niet meer.

3 zaken moet je gezien hebben: het grote altaar, de Capilla Mayor met het grootste retabel (altaarkunstwerk) ter wereld en het grafmonument van Colombus. Over deze laatste bestaat er wel grote twijfel over de echtheid van de beenderen die in de kist liggen. Niemand weet immers waar Colombus begraven werd. Wie méér wil zien, komt zeker aan zijn trekken in de talloze kapellen met honderden schilderijen, beeldhouwwerken, houten beelden, …

Onze tip: Het kan er aardig druk zijn bij de kathedraal, boek je tickets online om zo de wachtrijen over te slaan.
 1. Real Alcazar

Real Alcazar is een uniek gebouwencomplex. Het is een geheel van koninklijke paleizen waar de heersers van deze streek steeds hebben verbleven. Dit waren zowel de moren als de christenen. Je kunt hier, meer dan elders in de stad, de verschillende bouwstijlen herkennen. Het Real Alcazar dat in de 14de eeuw gebouwd werd in mudejarstijl en doet erg sprookjesachtig aan. Uitzonderlijk hebben de christelijke heersers onder wie Alfons X, Alfons XI en Peter de Wrede de kunstwerken en bouwstijl van de moren niet vernietigd. Ook ene Karel V moeide zich met de decoratie en het uitzicht van enkele ruimtes waardoor je in Sevilla dus Vlaamse wandtapijten kan bewonderen.

Opsommen in detail wat er allemaal te zien is, zou ons te ver leiden. Wat je ziet een mix van gebouwen, patio’s, alles op prachtige wijze voorzien van rijkelijke marmeren zuilen, super verfijnd houtsnijwerk, schitterende azulejo’s, decoratief stucwerk enz. Voor een goed bezoek raden we aan een audiogids aan te schaffen aan de ingang. Het is echt onontbeerlijk om de belangrijkste plaatsen gezien te hebben. Een goede indruk krijg je bij een bezoek van min. 3 uur.

Tickets bestellen

Er zijn verschillende type tickets:

 1. Giralda, een voormalige minaret

Giralda, een voormalige minaret, doet dienst als kerktoren van de kathedraal. Boven heb je een prachtig uitzicht over de kathedraal en het Real Alcazar. Eigenaardig is zijn trap die er eigenlijk geen is, het is een sterk hellend pad, genummerd van 1 t.e.m. 34. Spijtig genoeg kan je de Giralda alleen bezoeken in combinatie met de kathedraal. Dus moet je daar eerst rijtje aanschuiven vooraleer de Giralda te kunnen bezoeken.

 1. Palacio Arzobispal

Het Palacio Arzobispal heeft een prachtige gevel uit de 18de eeuw, het gebouw achter de gevel is nog zo'n honderd jaar ouder. Het gebouw is nog steeds in gebruik door de aartsbisschop en is dus niet te bezoeken. Het mooie plein en die unieke gevel kunnen je wel even doen wegdromen. Dit is ook de plaats waar de koetsen hun standplaats hebben die je op een romantische wijze door de stad voeren.

 1. Iglesia Santa Maria la Blanca

De Iglesia Santa Maria la Blanca is een kerk die al wat godsdiensten heeft gediend. Een moskee, dan synagoge en tenslotte als christelijke kerk vanaf de 14de eeuw. De buitengevel laat het niet vermoeden, maar laat dit je niet doen aarzelen om een kijkje binnenin te nemen. De barokversieringen doen je naar adem happen. Kijk omhoog naar het pleisterwerk, de pilaren van rozig of is het rood marmer. En dan mag je zeker niet vergeten het pronkstuk van de kerk te bezichtigen, het schilderij La Santa Cena (het Laatste Avondmaal) van de in Sevilla geboren kunstschilder Bartolomé Murillo.

 1. Casa de Pilatos

Casa de Pilatos is een prachtig en luxueus stadspaleis met mooie azulejoswanden (wandtegels) dat volledig is opgetrokken in de beroemde mudéjarstijl op het einde van de 16de eeuw. Zeker te bewonderen zijn de zeer mooie binnentuin en het fraaie trappenhuis dat naar de tweede verdieping leidt.

 1. Ayuntamiento of stadhuis op het Plaza Nueva

De voorkant van het stadhuis geeft uit op het Plaza Nueva. De achterzijde van het stadhuis ligt aan de Plaza de San Francisco. Deze 2 gevels hebben totaal verschillende bouwstijlen.

Aan de westzijde (Plaza Nueva) zie je een stijl die neigt naar neoclassicisme. De ruiter die je op de sokkel ziet staan is koning Ferdinand III, beschermheilige van Sevilla. Hij heroverde de stad van de Moren halfweg de 13de eeuw. Zijn graftombe vind je terug in de kathedraal.

De gevel aan de achterzijde (oostelijke zijde, kant van Plaza de San Francisco) laat een mooi staaltje zien hoe een platerescogevel er kan uitzien. Typische stijl voor hoe men in de 15e en 16e eeuw soms een optrekje bouwde. Je herkent vast in de ornamenten mythische figuren, dierenfiguren, wapens, enz. Maar kijk ook in detail naar de rechterzijde van de gevel (pilasters, dakranden) die niet bewerkt is. Wellicht meer door geldgebrek, eerder dan staking van de beeldhouwers.

 1. Iglesia del Salvador

De El Salvador kerk is net als de tientallen andere kerken van Sevilla een bezoekje waard. Op dezelfde plek stond al een basiliek (Romeinse tijd), een moskee (Arabische heerschappij). De moskee werd afgebroken en vervangen door een kerk die tijdens de bouw instortte. In 1679 herbegon men met frisse moed en eind 1712 was ze afgewerkt.
De roze gevel uit natuursteen en baksteen is een zoveelste voorbeeld van de Sevilliaanse barok. Het altaarstuk valt groot uit wat ook van de koepel kan gezegd worden. De barokke retabels zijn 18de-eeuws. Er zijn nog meerdere altaarstukken in de zijkapellen. Hier zal het vooral de Madonna zijn die je aandacht trekt.

 1. Palacio Lebrija

Het Palacio Lebrija werd ingericht volgens de smaak van de gravin van Lebrija die in luxe leefde in de 19de eeuw . Het zal je opvallen dat tijdens je ontdekking van de ruimtes zomaar van de ene stijl overgaat in de andere. Ook heel wat bezittingen van diverse familiegenoten worden getoond (schilderijen, porselein, beelden, …). Kijk vooral naar de schitterende mozaïekvloeren uit Romeinse tijden. Je zal nog veel meer Romeinse voorwerpen zien, allemaal gerecupereerd tijdens opgravingen in de Romeinse stad Itálica. Deze stad lag ca. tien kilometer buiten Sevilla. Lag, want nu resten alleen nog enkele ruïnes. Via een trap kan je de woonvertrekken (o.a. de slaapkamer van de gravin, de verschillende salons) bezichtigen. Onderweg zeker aandacht hebben voor de azulejo’s, het cassettenplafond, de leuning. En er is ook een bibliotheek met enkele duizenden boeken.

 1. Doe een boottocht op de Guadalquivir rivier in Sevilla

Ontdek Sevilla vanop het water. Een boottocht op de Guadalquivir rivier geeft je een prachtig uitzicht over de beroemdste monumenten en bezienswaardigheden van Sevilla. Vaar onder historische bruggen door, bewonder de torens van het Plaza de España en zie waar schepen vol goud aanmeerden na hun wereldreizen.
Tevens vaar je langs de wijk Triana, de paviljoens van Expo 1992 en de Exposición Iberoamericana de 1929.

 1. Metropol Parasol

De ‘Parasol’ bestaat uit verschillende verdiepingen. Ondergronds is een verzameling archeologische vondsten te bezichtigen. Bovengronds is er een groenten- en fruitmarkt. Op het grote plein worden culturele evenementen gehouden. Maar het meest spectaculaire bevindt zich in de lucht. Je kan namelijk op een mooi geconstrueerd wandelpad lopen bijna 30 meter hoog waardoor je een fraai uitzicht hebt over de stad. En je kan meteen ook aflezen op bordjes wat je ziet. Uiteraard is gezorgd voor de mogelijkheid tot een moment van verpozing in diverse horecazaken. Is wel betalend, maar miniem, daarvoor moet je zeker niet laten om dit modern ‘gebouw’ te gaan verkennen. Ontwerp van Jürgen Mayer, dat willen we je niet onthouden.

 1. Museo de Bellas Artes

Als je maar één museum kunt bezoeken tijdens je bezoek aan Sevilla dan moet het Museo de Bellas Artes zijn, tenminste als je interesse gaat naar Spaanse schilderkunst. Natuurlijk zijn er ook andere kunstvormen aanwezig maar dit museum is gekend voor zijn totaal overzicht van Spaanse meesters vanaf de middeleeuwen tot de vorige eeuw.

 1. Capilla San José

Ben je absoluut liefhebber van barok, dan móet je de Capilla San José gezien hebben. De gevel dateert uit de 18de eeuw met enkele azulejo’s, deze is mooi maar niet speciaal. Maar let op als je binnengaat. Dat heb je wel vaker in Spanje als je ‘kleinere’ kapelletjes van binnen gaat bezichtigen. Je valt bijna om van verbazing. Moeilijk te omschrijven wat je hier allemaal ziet aan weelderige schittering. Kijk vooral en geniet. Je vraagt je af hoe mensen zo iets kunnen scheppen. Cayetano de Acosta, een Portugees nota bene, is verantwoordelijk voor het altaarstuk.

 1. Arena de Maestranza

Arena de Maestranza is de arena waar de stierengevechten plaats vinden, eigenaardig genoeg is het niet rond maar ovaal. Het biedt plaats aan 13 000 toeschouwers en werd gebouwd in de 18de-19de eeuw maar aan de buitenkant zijn er talloze bijgebouwen aangebouwd gedurende de eeuwen van zijn bestaan. Alleen het museum is geopend voor het publiek en voor niet ingewijden in de stierengevechtenwereld is het mogelijk een rondleiding te boeken om de arena te bezoeken.

 1. Mercado de Triana

Bezoek de traditonele overdekte Spaanse markt in de Mercado de Triana waar je groenten en fruit, Spaanse ham, olijven en olijfolie, kaas, brood, droogbloemen en delicatessen kunt vinden. Open van maandag-tot zaterdagochtend. Je kan er ook oesters eten. De markt zelf is 150 jaar oud en gebouwd op de ruïnes van Castillo de San Jorge. Dit was de plek waar tijdens de inquisitie onwilligen in de rivier werden gegooid. Je vindt Museo Del Castillo De San Jorge net om de hoek aan de Quidalaquivir.

 1. Capilla de los Marineros

Zomaar als het lijkt plompverloren tussen andere huizen vind je de Capilla de los Marineros. De kapel bevat het Mariabeeld Virgen Esperanza, Maagd van de Hoop. Het is dit beeld dat eveneens met een geweldige devotie wordt vereerd tijdens de processie tijdens de Semanta Santa samen met het bekendere reusachtige beeld van La Macarena.

 1. Torre del Oro

Torre del Oro is letterlijk vertaald de 'Gouden Toren' en is één van de hogere torens van de stad. Hij dateert uit het begin van de 13de eeuw. Ooit was dit één van de verdedigingstorens van het Alcazar. De naam komt van de vergulde azulejos (wandtegels) die vroeger binnen waren aangebracht. Je kunt de toren beklimmen voor een mooi uitzicht over de stad.

Op de bovenverdiepingen is het Maritiem Museum ondergebracht. Het museum toont schaalmodellen van schepen, schilderijen, etsen, navigatie-instrumenten.

 1. Hospital de la Caridad

Het Hospital de la Caridad ligt achter het Teatro de la Maestranza. Het ziekenhuis bestond al een paar eeuwen maar kende een opbloei in de tweede helft van de 17de eeuw door toedoen van Miguel de Mañara. De brave man behoorde toe aan de broederschap Santa Caridad, vandaar de naam. Hij leidde een redelijk onzedig leven en het was na het overlijden van zijn vrouw dat hij pas tot inkeer kwam en besloot een liefdadigheidsinstelling in te richten voor armen en zieken. Eigenlijk maakte dit gebouw aanvankelijk deel uit van een rij pakhuizen.Magazijnen die dienden voor opslag van goederen uit de nabije haven. Halfweg de 17de eeuw kregen sommige van de pakhuizen een andere bestemming waaronder dus dit ziekenhuis.

Een bezoek is een aanrader. In de kerk hangen enkele meesterwerken van de lokale schildersschool (Murillo, Pedro Roldán, ...). Ook de patio op de binnenkoer is de moeite om zien. De twee fonteinen dateren uit de 17de eeuw. Je kan er zelfs opschriften in het Nederlands lezen. Op de Delftse tegels kan je afbeeldingen zien uit het Oude en Nieuwe Testament.

 1. Waar overnachten in Andalusië (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Andalusië? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Malaga, Sevilla en Granada. In deze steden is het aanbod het grootst.

Booking.com

 1. Welke auto huren voor je rondreis?

 • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
 • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
 • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
 • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
 • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), Holidaycars en Rentalcars (zeer groot aanbod).
 • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.
 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Andalusië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Andalusië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Andalusië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Andalusië.

Andalusië

Gratis reisgids Andalusië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 12 januari 2019 - De Groote Patricia

Prachtige reisgids ! Ik ken Sevilla heel goed maar dankzij jullie toch veel extra nuttige informatie ontdekt.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?