Louvre in Parijs bezoeken? Tips, routes + hoe wachtrijen vermijden?

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Louvre in Parijs bezoeken? Tips, routes + hoe wachtrijen vermijden?

12 april 2019 in Parijs0 reacties

Het Louvre in Parijs is het grootste museum ter wereld, maar desondanks is er altijd maar een kleine fractie van de gehele collectie te zien. Het museum staat bekend dankzij werken als de Mona Lisa en het schilderwerk over de Franse Revolutie, maar er is nog veel meer te zien dan deze klassiekers. Tijdens een verblijf in Parijs kan een bezoek aan het Louvre eigenlijk niet missen, zelfs als je geen grote museum liefhebber bent.

Hoe je tickets met voorrang boeken en wachtrijen overslaan, lees je in dit artikel.

Inhoud artikel

Tickets en georganiseerde tours Louvre

 1. Geschiedenis van het Louvre

In 1190 besloot Philippe Auguste om een fort te laten bouwen om Parijs te beschermen terwijl hijzelf het land verliet om in de Kruistochtoorlogen te vechten. Om een zwak punt binnen deze verdedigingswerken te versterken werd een kasteel aan de Seine gebouwd. Op dit punt was het kasteel geplaatst aan de rand van Parijs, maar al snel werd er rondom een nieuwe wijk gebouwd en kwam de beschermende functie van het kasteel te vervallen.

1.1. De heropbouw van het Louvre

In 1528, na een nederlaag voor de Fransen in Spanje, besloot koning François I dat hij de controle over zijn hoofdstad terug wilde en daarom besloot hij om opnieuw in Parijs te gaan wonen. Het oude kasteel werd uitgebreid. Meer zelfs: aan het einde van zijn leven besloot François I dat hij het het gehele kasteel opnieuw wilde laten bouwen. Die heropbouw gebeurde pas onder leiding van Henri II, die vanaf 1547 de macht overnam. Het toenmalige gebouw werd uitgebreid tot het Louvre zoals het er vandaag bij staat, maar in 1682 koos Louis XIV ervoor om zijn hele huishouden naar Versailles te verplaatsen waar hij een zeer grote kunstcollectie achterliet.

1.2. Van fort tot museum

Tijdens de Franse Revolutie werd besloten om van het Louvre een openbaar museum te maken en op die manier de kunstwerken van het land tentoon te stellen. Op 10 augustus 1793 werd het museum geopend. Op dit moment bestond de collectie uit 537 schilderijen, maar onder Napoleon werd de collectie uitgebreid. De toevoegingen van Napoleon bleken tevergeefs, want na zijn leiderschap werden heel wat werken teruggegeven aan de oorspronkelijke eigenaars. Later breiden Louis XVIII en Charles X de collectie opnieuw uit. Ook in de tweede helft van de negentiende eeuw en de twintigste eeuw werd de collectie alleen maar groter en groter. Vandaag de dag heeft het museum maar liefst 380.000 objecten en 35.000 kunstwerken tentoongesteld.

 1. De indeling van het Louvre

Het Louvre is verdeeld in drie secties die allemaal over meerdere verdiepingen beschikken. Een kaart van de layout van het museum is te vinden op de site van het Louvre.

2.1. De Denon vleugel

De Denon vleugel is de populairste van de drie vleugels van het Louvre en dat is vooral te danken aan de Mona Lisa van Da Vinci die hier tentoongesteld wordt. Verder kan je in deze vleugel ook Italiaanse, Noord-Europese en Franse kunstwerken en schilderijen bewonderen, of de Romeinse beelden en werken aanschouwen.

2.1.1. Gelijkvloers: Galerie Michel Ange

Op de begane grond van de Denon vleugel vind je de Galerie Michel Ange, een marmeren galerij waar beelden van Italiaanse kunstenaars zoals de welbekende Michelangelo tentoongesteld staan.

Onze tip: Het Louvre bezoeken zonder kostbare tijd te verliezen in de wachtrij? Lees onze tips en boek je toegangsticket online. Zo kan je direct naar binnen zonder wachten.

2.1.2. Eerste verdieping: Grand Galerie & Mona Lisa

Op de eerste verdieping van de Denon vleugel kan je heel wat Italiaanse schilderijen bewonderen in de Grand Galerie. In een ruimte hiernaast, kamer nummer 6, kan je de bekende Mona Lisa bezichtigen. Aan het einde van de Galerie vind je dan weer een collectie van Spaanse schilderijen. Ook parallel met de Grand Galerie zijn er nog een paar hallen waarin grote Franse schilderijen tentoongesteld worden, zoals het schilderij “La Liberté guidant le Peuple” van Delacroix en “La Sacre de Napoléon” van Jacques-Louis David.

Daarnaast is er een deel van de Denon vleugel ingericht voor het oude Rome. Hier vind je niet alleen marmeren beelden, maar ook bijzondere mozaïeken en Romeinse pilaren. Ook de Apollo Galerij, waarbij je op het plafond allemaal fresco’s met gouden versieringen kan zien, bevindt zich in de Denon vleugel.

2.2. De Richelieu vleugel

Deze vleugel beschikt over werken uit zowel Frankrijk, Duitsland en Nederland, maar ook over een collectie uit Mesopotamië. Daarnaast zijn hier de appartementen van Napoleon III te bezichtigen. De collectie van Mesopotamië bevat onder andere de Hammurabi code en Assyrische stierenbeelden.

2.2.1. De binnenhoven

In de Richelieu vleugel kan je ook ontspannen bij het bezichtigen van twee binnenhoven met honderden Franse bronzen en stenen beelden die scenes uit Griekse en Romeinse mythes weergeven. Deze beeldentuin gaat verder in een ruimte aan de hoven.

2.2.2. Eerste verdieping: terug naar de Renaissance

Op de eerste verdieping vind je een collectie aan artefacten en meubels van de Franse koninklijke families. Er zijn ruimtes te zien zoals ze er in de Renaissance bij stonden, maar juwelen en borden en bestek staan ook tentoongesteld. Ook vind je hier de appartementen van Napoleon III. De keizer liet deze appartementen tijdens zijn tijd op de troon tussen 1852 en 1870 bouwen om buitenlandse politici te ontvangen.

2.3. De Sully vleugel

De Sully vleugel, de kleinste van de drie, is gelegen in het middelste gedeelte van het Louvre. Het is opgebouwd als een klein plein waar je naast werken uit de Griekse en Egyptische oudheid ook Franse schilderijen kan bewonderen. Verder zie je ook nog de ruïnes van een middeleeuws fort dat hier voor de bouw van het Louvre stond.

2.3.1. Mummietombes & hiëroglyfen

Op de begane grond en de eerste verdieping vind je vooral Griekse standbeelden, keramieken en andere artefacten uit het oude Griekenland. Daarnaast kan je in deze vleugel terecht voort artefacten uit het oude Egypte, inclusief een sfinx, maar ook verschillende mummietombes, oude schilderingen, hiëroglyfen en een kleine collectie aan Iraanse kunst.

 1. Openingstijden van het Louvre

 • Het Louvre is elke dag geopend, behalve op dinsdag.
 • De standaard openingstijden zijn 09:00 uur tot 18:00 uur
 • Op woensdagen en vrijdagen sluit het museum pas om 21:45 uur
 • Het museum is gesloten op 1 januari, 1 en 8 mei en op 25 december
 1. Tickets om het Louvre te bezoeken

Tickets zijn zowel bij de kassa te verkrijgen als online te boeken.

4.1. Prijskaartje van een ticket

Tickets voor het Louvre online kopen of aan de kassa. Wanneer je online tickets koopt dien je een datum en een tijdsaanduiding te kiezen voor je bezoek. Vervolgens moet je binnen die tijdsaanduiding in de wachtrij aanschuiven voor vooraf bestelde tickets.

4.2. Gratis bezoek aan het Louvre

Het museum is gratis te bezoeken voor iedereen onder de 18 jaar, voor jongvolwassenen tot 26 jaar uit de Europese Unie en voor invaliden. Verder is er ook elke eerste zondag van de maand van oktober tot en met maart is er voor iedereen gratis toegang. Wanneer je in aanmerking komt voor gratis toegang, mag je bij het Louvre meteen doorlopen naar één van de ingangen.

4.3. Rondleidingen

Wil je graag nog een rondleiding? Dan betaal je nog eens bovenop je inkomkaart. Een gids boeken of een audiotour boeken kan ook online.

 1. Tips om lange wachtrijen te vermijden

5.1. Dagen die je beter vermijdt

De rijen bij de glazen piramide en bij de ingang in het Carrousel du Louvre zijn vaak erg lang, vooral in weekenden, op regenachtige dagen en op dagen dat entree gratis is.

Om niet in deze wachtrijen te hoeven staan kan je het best je ticket vooraf online boeken, zodat je in de aparte rij van tickethouders kan gaan staan.

5.2. Het bezoekuur // Meerdere ingangen

Daarnaast is het aan te raden om ofwel zo vroeg mogelijk te komen ofwel tegen het einde van de dag naar het museum te gaan.
Nog een andere tip om wachtrijen te omzeilen is om de Passage Richelieu ingang of de Porte des Lions ingang op te zoeken. Het museum heeft immers meer dan 1 toegang.

5.3. Begeleide tour

Als laatste is het aan te raden om met een begeleide tour mee te gaan naar het Louvre. Voor tourgroepen is een aparte wachtrij, waardoor je niet in de lange rij voor de tickets hoeft te wachten. Hiervoor betaal je natuurlijk wel iets meer.

Onze tip: Boek je tickets online = wachtrijen overslaan + ben je zeker dat je binnen kan.

 1. Hoe kan je het Louvre bereiken?

6.1. Wandelen

Afhankelijk van je beginpunt in Parijs is het Louvre al wandelend te bereiken. Vanaf de Notre Dame is het twintig minuten wandelen, wanneer je ongeveer van bij de Eiffeltoren vertrekt, mag je je verwachten aan een stevigere wandeling van zo'n drie kwartier.

6.2. Met het openbaar vervoer

Het Louvre is te bereiken met metro lijn 7 en lijn 1. Bij lijn 7 moet je uitstappen bij halte 'Palais Royal – Musée du Louvre' en bij lijn 1 stap je best af bij de halte 'Louvre – Rivoli'. Ook met de bus is het Louvre bereikbaar, namelijk met lijnen 21, 24, 27, 39, 48, 68, 69, 72, 81, en 95.

6.3. Met de auto

Wanneer je met de auto naar het Louvre gaat, is parkeren mogelijk bij Avenue du Général Lemonier 1.

 1. Praktische tips & routes voor je bezoek

 • Het Louvre is zo groot dat het niet mogelijk is om alles in één bezoek te zien. Plan vooraf wat je wilt zien en kies eventueel één vleugel uit die je bezoekt.
 • Bezoek je Parijs maar één keer en wil je graag alles zien? Dan raad ik je aan om 2 dagen te voorzien voor je bezoek aan het Louvre.
 • Wist je dat er verschillende routes te volgen zijn in het museum?
  • Kies voor de Masterpieces Visitors Trail wanneer je in 90 minuten langs alle grote werken die in het Louvre te vinden zijn wil rondgeleid worden. Denk hierbij aan de Mona Lisa en de Venus van Milo.
  • Er is ook een Da Vinci Code route die je langs de werken van het verhaal leidt.
  • De Living in the Louvre route die je het voormalige paleis laat zien.
  • De verschillende routes zijn te vinden op de website van het Louvre.
 • Neem wat water mee als je tussendoor niet te veel tijd wil verliezen door bezoekjes te brengen aan een café.
 • Nog in twijfel over een eigen lunchpakket of ter plaatste iets eten? Het Louvre, de Carrousel en de Tuileries tuinen kennen samen maar liefst 15 verschillende cafés en restaurants variërend van luxe diners tot afhaaleten, dus keuze genoeg.
 • Wanneer je toch zelf wat te eten meeneemt, kan je na je bezoek aan het Louvre gaan picknicken in de Tuileries tuinen die aan het Louvre gelegen zijn.
 • Neem een zijingang, en sla de hoofdingang over. (zie hierboven)
 • Bezoek het Louvre eventueel 's avonds, dan is het sowieso minder druk. Op woensdag en vrijdag kan je het museum bezoeken tot 21:45 uur
 • Indien mogelijk kom niet op de gratis eerste zaterdagavond van de maand
 • Koop je tickets online, dit kan je alvast veel wachttijd in de rij besparen.
 1. Filmpje van Musée du Louvre

Dit filmpje van het Louvre geeft een idee van wat je mag verwachten tijdens je bezoek.

 1. Bezoekje aan het Louvre? Download je gratis stadswandeling in Parijs

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Parijs. Ideaal om Parijs volledig te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Parijs kan je 1 stadswandeling vinden. Nog meer goesting in Parijs? Koop onze volledige reisgids Parijs en ontdek alles over deze prachtige stad.

Parijs

Gratis reisgids Parijs downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?