Casa Vicens bezoeken? Tips + Wat zeker zien in Gaudi's eerste huis?

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Casa Vicens bezoeken? Tips + Wat zeker zien in Gaudi's eerste huis?

21 maart 2020 in Barcelona1 reactie

In de Spaanse stad Barcelona zijn heel wat werken te vinden van de befaamde architect Antoni Gaudí, zoals zijn prachtige Park Guell en de welbekende Sagrada Familia. Casa Vicens is het eerste huis dat een toen nog piepjonge Gaudí ontworpen heeft. Het huis is het buitenbeentje van zijn collectie werken, aangezien Casa Vicens in andere, abstractere stijl ontworpen is.


Lees alles over mijn bezoek aan Casa Vicens van Gaudi, hoe je tickets te boeken en de wachtrij over te slaan.

Inhoud artikel

Tours en tickets Casa Vicens online boeken

Onze tip: Boek je ticket voor een bezoek Casa Vicens online voor € 16 en sla de wachtrijen over! Bewonder de binnenkant van het gebouw dat het eerste project vormde voor één van de belangrijkste figuren van de architectuur – Antoni Gaudí. Meer mogelijkheden en tours:

 1. Geschiedenis: van zomerhuis tot werelderfgoed

In 1883 huurde de effectenmakelaar Manel Vicens architect Antoni Gaudí in om een zomerhuis voor hem te ontwerpen. Gaudí was net vijf jaar eerder van de Higher Technical School of Architecture of Barcelona afgestudeerd en dit huis was dus meteen het allereerste dat Gaudí ontwierp. De bouw ervan duurde tot 1885.

1.1. De nieuwe eigenaar van Casa Vicens

Enkele jaren later in 1899 werd het huis verkocht aan de Cubaanse dokter Antonio Jover. In tegenstelling tot Vicens, die het huis alleen als zomerhuis gebruikte, maakte Jover er zijn vaste woonplaats van. De Jover familie behield het huis tot 2014. Hoewel Casa Vicens dus al die jaren al een privé eigendom is, werd het elk jaar op 22 mei opengesteld voor bezoekers voor Santa Rita’s dag.

1.2. Verbouwingswerken

In 1925 bouwde architect Juan Serra de Martínez het huis verder uit: hij voegde hij een ruimte toe aan het einde van het gebouw en maakte hij de tuin groter. Daarnaast veranderde hij de toegangsdeuren tot ramen en maakte hij een nieuwe entree die beter bij het uitgebreide huis paste. Gaudí’s originele creaties werden echter volop gerespecteerd tijdens de uitbreidingswerken en Gaudí had persoonlijk de ontwerpen van Martinez goedgekeurd.

1.3. UNESCO werelderfgoed

Het gebouw werd tussen 2001 en 2004 opnieuw gerestaureerd onder leiding van de eigenaar Jover en sinds 2005 staat Casa Vicens op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. De familie Jover verliet uiteindelijk in 2007 hun huis, waarna het in 2014 gekocht werd door MoraBanc. Recent, in 2017, werd het gebouw opnieuw gerestaureerd. Deze keer werd het huis teruggebracht naar zijn oude, oorspronkelijke glorie. De delen die in 1925 waren toegevoegd, zijn nu ingericht als een museum. Sinds het einde van 2017 is Casa Vicens open voor het publiek als een historisch huis en museum.

 1. Casa Vicens: wat is er te zien?

Casa Vicens is een opvallend werk van Gaudí doordat de stijl en de versieringen volkomen verschillend zijn van zijn latere werken. In tegenstelling tot alle werken die Gaudí na dit eerste huis creëerde, vind je bij Casa Vicens geen trencadis (een soort mozaïek) en geen golvende lijnen terug, die nochtans zeer typisch zijn aan de persoonlijke stijl van de architect. In de plaats daarvan gebruikte hij voor Casa Vicens geometrische hoeken en losse tegels.

2.1. Architecturale details

Zo heeft Gaudí hexagonale ruimtes gebruikt in het huis, waardoor er geen gangen zijn en alle kamers aan elkaar aangesloten zijn. Van buitenaf gezien, is de gevel versierd met erkers: een soort uitbouw van ramen die een klein beetje uit de muur ‘springen’. Op vlak van materialen maakte Gaudí vooral gebruik van veel natuurstenen, rode bakstenen en gekleurde keramieken tegels.

2.2. De welkomstruimte

Op de begane grond is er logischerwijs de welkomstruimte, waar ook meteen een deel van Gaudí’s constructie- en decoratiewerk tentoongesteld wordt. Op deze etage vonden oorspronkelijk de leefruimtes plaats, waaronder een eetkamer, een rookkamer en een foyer. De etage is lichtelijk opgeheven om zo voor betere ventilatie en meer licht in de kelder te zorgen. De rookkamer was geïnspireerd door de oosterse wereld. Zo herken je bijvoorbeeld in het plafond palmbladeren met dadels en zijn de muren met papier mâché bekleed in groene, blauwe en gouden kleuren. Daaronder is de muur bedekt met oker en blauwe tegels waarboven gele en rode rozen in olie geverfd zijn. Kortom: een scala aan kleuren en versieringen.

Klik hier om je tickets te reserveren

2.3. De impressionante eetkamer

De eetkamer is de meest versierde ruimte in het huis en is aangekleed met decoraties die de natuur weergeven. Zo gebruikte Gaudí karton om driedimensionale figuren van fruit en bloemen aan het interieur toe te voegen. De open haard is gevormd door keramieken tegels en alle meubels in de kamer waren origineel ook door Gaudí zelf ontworpen. Daarnaast is er in het Vicens huis een collectie van 32 schilderijen van Francesc Torrescassana te zien. Om het spectaculaire huis compleet te maken, is aan de eetkamer ook nog een marmeren fontein te vinden.

2.4. De privéruimtes van de Vicens

Op de eerste verdieping bevinden zich de privéruimtes van de Vicens familie, waaronder twee slaapkamers, een badkamer en een woonkamer. Ook hier komen de natuurlijke motieven terug in de decoraties op de muren en is er gebruik gemaakt van keramieken tegels en papier mâché. De hoofdslaapkamer beschikt ook over een balkon met een houten bank die uitkijkt op de tuin. In de kleine woonkamer is er een schilderij op het plafond gemaakt die het idee geeft dat je door een glazen koepel naar buiten kijkt.

2.5. Tentoonstellingsruimte

Op de tweede verdieping, meteen al onder het dak, woonden de bedienden. Hier vindt nu permanent een tentoonstelling plaats over Casa Vicens. De geschiedenis van het gebouw wordt hier weergegeven samen met de sociale, culturele, en artistieke context. Ook wordt er verteld over de achtergrond van Gaudí voor hij Casa Vicens ontwierp.

2.6. Het dak

Het dak van Casa Vicens is ook toegankelijk voor bezoekers en heeft een looppad rondom een schuin dak. De terracotte tegels die gebruikt zijn voor het dak zijn gebogen en kunnen water opvangen. Een gelijkenis met andere werken van Gaudi zijn dat de ventilatieschaften en de schoorstenen rijkelijk versierd werden met groene en witte keramieken tegels.

2.7. De tuin

De tuin blijft trouw aan Gaudí’s originele plan maar is ook geïnspireerd door andere tuinen uit dezelfde periode en de originele omgeving van Casa Vicens. Gaudí zelf maakte veel gebruik van de Mediterrane flora en fauna in zijn bronnen en decoraties en deze inspiratie is heel mooi terug te zien in de tuin. Daarnaast kan je in de tuin een afbeelding van Santa Rita zien waar er elk jaar op 22 mei een dienst gehouden wordt ter ere van Santa Rita. Deze dag is niet alleen een traditie die deel is van de geschiedenis, maar ondertussen ook van het huis en de hele wijk errond. In de tuin is nu ook het Café Hoffman te vinden.

2.8. De kelder

In de kelder van het gebouw werd vroeger de kolen voor het vuur bewaard, maar tegenwoordig kan je hier terecht voor een gezellige boekenwinkel.

 1. Openingstijden Casa Vicens

 • Casa Vicens is het hele jaar door geopend van 10u tot 20u, waarbij de laatste toegang om 19u is.
 • De enige dagen waarop het gebouw gesloten is zijn 25 december en 1 en 6 januari.
 • 22 mei is de dag van Santa Rita, een belangrijke feestdag voor de wijk, maar het gebouw is ook tijdens de dienst ter ere van de heilige gewoon open.
 1. Tickets om Casa Vicens te bezoeken

 • Tickets kunnen online gekocht worden via de website van GetYourGuide.
 • Kinderen onder de 14 jaar gratis mee naar binnen.
 • Studenten onder de 25 jaar, kinderen tussen de 14 en 18 jaar, senioren en invaliden krijgen korting.

4.1. Standaard ticket

 • De eerste optie is de standaard Casa Vicens Visit. Hiermee kan je zelfstandig het huis verkennen.

4.2. Begeleide tour

 • Het tweede ticket is de Casa Vicens Guided Tour. Met dit ticket ga je in een groep van maximaal 10 personen samen met een gids door het huis heen en krijg je meer te weten over Casa Vicens, Gaudí en zijn werk. De tour is verkrijgbaar in Catalaans, Spaans, Engels en Frans.
 • Opgelet: voor allebei deze tickets tickets dien je een datum voor het bezoek en een tijdslot voor entree te kiezen. Ook moet je de hoeveelheid en het soort tickets aangeven. Je dient op het gekozen tijdslot Casa Vicens te betreden.

4.3. Vrij ticket

 • Als derde ticket is er nog het Casa Vicens Gift ticket. Met dit ticket hoef je geen dag of tijdslot te kiezen en kan je op elk moment arriveren binnen een periode van drie maanden.
 • Entree is gratis tijdens de Europese Museumnacht.

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. Tip: zo vermijd je de wachtrijen

 • Om de wachtrijen te vermijden, raad ik aan om tien minuten voor de opgegeven tijd bij Casa Vicens te arriveren.
 • Hou er ook rekening mee dat het tijdens de dag van Santa Rita (elk jaar op 22 mei) extra druk is, dus wanneer je niet per se de dienst wil meemaken, kan je deze dag maar beter een ander uitstapje plannen.
 1. Wegbeschrijving naar Casa Vicens

6.1. Te voet

Casa Vicens is gelegen op Carrer de les Carolines 24. Dit ligt op zo’n 2,5 kilometer afstand van Plaça de Catalunya en het is zo’n 30 minuten wandelen naar het gebouw vanuit het centrum van Barcelona.

6.2. Openbaar vervoer

Casa Vicens is vlakbij de metrohaltes Fontana en Lesseps gelegen die allebeide met de L3 lijn te bereiken zijn. Vanaf deze haltes is het nog geen 300 meter lopen naar het gebouw.
Ook de FGC haltes Gràcia, Plaza Molina en Sant Gervasi liggen op een kleine afstand van 500 meter van Casa Vicens verwijderd. Deze haltes zijn te bereiken met de L6, L7, S5, S55, S1 en S2 lijnen.

Ook de buslijnen 22, 27, 32, 87, 114, N4 en V17 hebben haltes in de nabije omgeving van Casa Vicens.
Ook de blauwe toeristenbus stopt vlakbij Casa Vicens, net zoals de oostelijke route van de Bacelona City Tour.

6.3. Auto

In de buurt van Casa Vicens liggen vier parkeerplaatsen. Alle parkeerplaatsen zijn op nog geen 10 minuten wandelen van het huis vandaan:

 • De BSM Torrent de l’Olla op Carrer del Torrent de l’Olla 221
 • Saba Bamsa Ga-la Placídia op Gal-la Placídia 2
 • Travessera Pàrquing Pompeia op Travessera de Gràcia 112
 • Saba Bamsa Plaça del Sol op Plaça del Sol 5
 1. Praktische info voor je bezoek

Nog een laatste aantal praktische tips wanneer je Casa Vicens een bezoekje wil brengen:

 • Wanneer je een ticket met korting boekt dien je een identificatiebewijs of studentenpas mee te nemen.
 • Casa Vicens verkoopt maar een beperkt aantal tickets per uur, dus regel je bezoekje op voorhand en boek alvast een ticket.
 • Zin in een architecturaal dagje? Combineer dan je bezoek aan Casa Vicens en met Casa Milà. Zo kan je de uiteenlopende stijlen die Gaudí gebruikte in de twee huizen eens van dichtbij bekijken. Casa Milà is eenvoudig te bereiken vanuit het centrum van Barcelona.
 1. Waar overnachten in Barcelona? (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Barcelona? Ontdek het aanbod met promoties (tijdelijk).

Booking.com

 1. Filmpje: neem een kijkje binnen in Casa Vicens

Dit filmpje over Casa Vicens zal je helemaal warm maken voor een bezoekje. Neem alvast een kijkje naar hoe het gebouw er vanbinnen en vanbuiten uitziet.

 1. Op zoek naar een extra activiteit? Combineer met een gratis stadswandeling door Barcelona

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Barcelona. Ideaal om Parijs volledig te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Barcelona kan je 1 stadswandeling vinden. Nog meer goesting in Barcelona? Koop onze volledige reisgids Barcelona en ontdek alles over deze prachtige stad.

Barcelona

Gratis reisgids Barcelona downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 11 maart 2019 - Esther

Leuk om vanuit het centrum naar toe te lopen. levendige straten met winkeltjes en terrassen. Het huis is mooi om te zien. Handig is kaartjes kopen online dan kun je gewoon doorlopen. Je krijgt een brochure met plattegrond en omschrijving van de ruimtes. Toen wij er waren was het niet te druk zodat je alles goed kunt zien.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?