Dé 10 x mooiste thermen & badhuizen in Boedapest: info, tips + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 10 x mooiste thermen & badhuizen in Boedapest: info, tips + foto's

30 augustus 2021 in Boedapest0 reacties

Boedapest staat bekend als de Stad van de Baden, en je vindt in totaal 31 verschillende thermische badhuizen in de Hongaarse hoofdstad. Al tijdens het Romeinse Rijk werd er volop gebruik gemaakt van de mineraalrijke thermische bronnen in de stad, waarna de bronnen zeer populair werden onder de Ottomanen in de 16de-eeuw.

Veel van de baden dateren dan ook uit de 16de en 17de eeuw, al zijn er ook wat relatief nieuwere baden uit de 19de en 20ste eeuw. Met zo'n aanbod aan prachtige thermen en badhuizen moet je dan ook zeker een bezoek brengen aan één van de baden van Boedapest.

Tickets voor de Boedapest thermen & badhuizen

Er zijn meer dan 100 badhuizen in Boedapest, tickets kan je best online kopen. Hiermee bespaar je en kan je naar binnen zonder aanschuiven in de wachtrij. Er zijn ook combinatie tickets met massage of welness beschikbaar.
1
Onze tip: Wil je veel zien in Boedapast? Koop een Boedapest Card voor € 21,99 hiermee kan je gratis openbaar vervoer in Boedapest gebruiken + toegang tot het thermale bad Lukács. Kan je ook 2 rondleidingen met een Engelse gids volgen + gratis toegang tot 17 musea en tal van kortingen tot wel 50%.

Inhoud artikel

 1. Széchenyi badhuis Boedapest

Het bekendste thermische bad van Boedapest is het Széchenyibad, en dit is dan ook het bad dat het meest door de toeristen bezocht wordt. Het bad is gelegen in een prachtig neobarok gebouw en werd in 1913 gebouwd. Het Széchenyibad is een van de grootste thermische complexen van Europa met in totaal 21 baden, waarvan 3 grote buitenbaden in verschillende temperaturen. Daarnaast vind je ook veel sauna’s, stoomruimtes, bubbelbaden en een aquafitness centrum in het complex.

Onze tip: Sla de wachtrij aan het Széchenyi bad over en koop je ticket online € 24. Zo kan je naar binnen zonder wachten en heb je meer tijd om te genieten van je verblijf.

Het nadeel van de populariteit van dit bad is dat je er vooral andere toeristen tegen komt en bijna geen lokale bevolking. De locals die het bad bezoeken zijn meestal te vinden bij de drijvende schaakborden langs de rand van de baden. Anderzijds heeft de populariteit van het bad ook zijn voordelen, er worden veel gezellige evenementen in het Széchenyibad gehouden, zoals Sparties (spa parties) en filmavonden.

Praktische info

 1. Gellért badhuis

Gellért is na het Széchenyibad het bekendste en populairste badhuis van Boedapest. De Gellértbaden zijn gelegen in het schitterende art nouveau Hotel Gellért, en ze zijn prachtig versierd met turquoise mozaïeken op de vloeren en muren, glas-in-lood ramen en Romeinse pilaren. Boek je spa-ervaring hier op voorhand vanaf € 21

Het huidige bad werd gebouwd tussen 1912 en 1918, maar op dezelfde locatie zijn er al thermische baden sinds de 13de eeuw. De Gellértbaden bestaan uit:

 • 8 binnenbaden
 • 2 buitenbaden
 • Droge sauna's
 • Stoomsauna’s
 • Massageruimtes
 • Een diwaterstofcarbonaatbad
 • Kleinere privé thermische baden.
 • Bij de buitenbaden vind je verder ook nog een groot terras waar je kan zonnebaden.

Net als het Széchenyibad organiseert het Gellért badhuis verschillende evenementen in de baden. Hiervan is de bekendste de Cinetrip Party, waarbij je vanuit de baden films kan kijken. Grotere feesten met dj’s en lasershows worden echter in het Széchenyibad gehouden.

Praktische info

 1. Rudas thermen

De Rudasbaden zijn geheel opgebouwd in Turkse stijl en dateren al uit de 16de eeuw, de periode waarin Boedapest onder het Ottomaanse Rijk viel. De centrale badruimte heeft een achthoekige vorm en ligt onder een koepeldak. Daarnaast is er een moderner bad dat in 2014 werd toegevoegd aan het complex en dat gelegen is op het dakterras, en waarvan je uitzicht hebt over de Donau. In het complex vind je ook een wellnesscentrum terug waar je terecht kan voor verschillende fysiotherapeutische behandelingen.

Geniet een volledige dag van de Rudasbaden. Relax eerst in de baden en kijk vervolgens vanop het dakterras uit over de Donau terwijl je een lekker driegangenmenu eet, boek je ticket hier voor slechts € 39.

Toegankelijkheid

 • De Rudasbaden zijn op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag alleen te bezoeken door mannen.
 • Op dinsdag alleen door vrouwen.
 • In het weekend is iedereen welkom in het complex.

Door deze verdeling vind je doordeweeks vooral veel locals in Rudas, terwijl de baden in het weekend door de toeristen worden overspoeld. Het buitenbad en het wellnesscentrum zijn altijd toegankelijk voor elke bezoeker.

Praktische info

 • Locatie: Döbrentei tér 9, aan de Donau tegen de Gellértheuvel. Zie ligging op de kaart
 • Openingsuren: Dagelijks van 6u tot 20u. Op vrijdag en zaterdag zijn de baden ook ’s nachts geopend tussen 22u en 4u.
 • Toegangsprijs: Vanaf 2200 FT (ongeveer €6,50). Voor een dagkaart betaal je vanaf 4000 FT (ongeveer €11,80).
 1. Irgalmasok Veli Bej of Császárbaden

Het badhuis Veli Bej was een van de grootste en mooiste badhuizen van Boedapest in de tijd dat de Ottomanen over Hongarije regeerden, en het is daarmee ook een van de oudste baden. Het complex werd al in de 16de eeuw gebouwd, maar de bron wordt al sinds de Romeinse tijd gebruikt. Het complex is recent wel nog gerenoveerd, waardoor je er nu een mengeling van oude en nieuwe stijl kan terugvinden. Je kan de originele muren en pijpen zien zijn in het modernere gebouw.

De Veli Bej baden zijn gelegen in hetzelfde gebouw als Hotel Császár en een ziekenhuis, waardoor je hier niet veel andere toeristen tegen zal komen. Naast thermische baden kan je hier ook gebruik maken van een Finse sauna, een infrarood sauna, een stoombad, een bubbelbad en verschillende behandelingen. Ben je nog op zoek naar een hotel, dan is dit een perfecte plek, boek je verblijf online vanaf €43.

Praktische info

 1. Lukács thermen

Als je een bezoek wil brengen aan een badhuis dat minder toeristisch is dan de Széchenyibaden en Gellértbaden, dan kan je terecht in Lukács. In dit bad komen veel locals om te relaxen en je zal niet snel een andere toerist tegenkomen in de baden, waardoor je een authentiekere ervaring beleeft in Lukács.

Het complex bestaat uit 4 binnenbaden en 2 buitenbaden. Het is wel lichtelijk een doolhof met een zogenaamde ‘saunawereld’ met een onder andere een Finse sauna, een infrarood sauna, een ijshut, een gewichtsbad en een Himalaya zoutmuur. Daarnaast worden er ook verschillende massages en andere behandelingen aangeboden. Op het dakterras kan je heerlijk genieten van de zon terwijl je uitkijkt over de stad.

Onze tip: met een Budapest Card heb je gratis toegang tot de Lukácsbaden! Bovendien kan je ook gratis het openbaar vervoer gebruiken, krijg je toegang tot 19 musea en krijg je korting bij heel wat andere bezienswaardigheden. Koop je Budapest Card op voorhand online voor € 21 en geniet van een zorgeloos verblijf!

Het Lukács badhuis werd in 1880 opgericht, maar de thermische bron van het badhuis wordt al sinds de 12de eeuw gebruikt. Het water van de baden staat bekend om zijn helende werking en aan de buitenkant van het complex kan je verschillende marmeren platen vinden van bezoekers die door het water geheeld zouden zijn. Het is dan ook een van de plekken waar je moet zijn als je last hebt van lichamelijke klachten. Wil je gewoon relaxen, dan kan je ook een bezoek brengen aan de spafeesten die gehouden worden in Lukács of een filmvoorstelling meepakken.

Praktische info

 • Locatie: Frankel Leó út 25-29, aan de Donau tegenover het Margaretha-eiland. Zie ligging op de kaart
 • Openingsuren: Dagelijks van 6u tot 22u.
 • Toegangsprijs: Vanaf 2600 FT (ongeveer €7,70). Voor een dagkaart betaal je vanaf 4100 FT (ongeveer €12,10).
 • Website: http://www.lukacsfurdo.hu/
 1. Király badhuis

Király is een stuk minder bekend dan de andere badhuizen, en is ook het kleinste badencomplex van Boedapest. De baden van Király werden al in 1565 opgericht, maar omdat ze in die tijd binnen de stadsmuur gevestigd werden konden de baden niet direct gebruik maken van een bron. In plaats daarvan werden ze verbonden met een bron door middel van ondergrondse pijpen. De reden hiervoor was dat de Ottomanen zelfs in tijden van oorlog terecht wilden kunnen in een bad.

Het complex bestaat uit 4 binnenbaden en een binnentuin met een bubbelbad, waarnaast je ook nog een sauna, een stoombad en massageruimtes terugvindt in het badhuis. Het badhuis is qua inrichting misschien niet zo schitterend als de andere baden, maar het is zeker niet lelijk. Zo worden de baden bedekt door een prachtig gewelf, en is het grootste thermische bad gelegen onder een klassieke Ottomaanse koepel met dakramen.

Omdat het badhuis niet erg groot is, is Király beter geschikt voor een kortere thermische ervaring dan voor een volledige spadag. De toegangsprijs ligt dan ook een stuk lager dan de grotere, bekendere baden.

Praktische info

 • Locatie: Főu. 84, vlakbij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zie ligging op de kaart
 • Openingsuren: Dagelijks van 9u tot 21u.
 • Toegangsprijs: Vanaf 1700 FT (ongeveer €5,00). Voor een dagkaart betaal je vanaf 2700 FT (ongeveer €8,00).
 • Website: http://www.kiralyfurdo.hu/
Ben je op citytrip in Boedapest, bekijk dan zker onze planning voor een perfect 3-daags bezoek aan Boedapest eens met tal van tips. Wil je graag zelfstandig de stad verkennen?
Download dan zeker onze gratis stadswandeling Boedapest, zo ontdek je het beste van de stad.
 1. Palatinus Strand thermen

Het badhuis Palatinus Strand was het eerste badhuis van Boedapest met buitenbaden. Deze baden werden al in 1919 toegevoegd, waarna het complex zeer populair werd en er nog meer buitenbaden bij werden gebouwd. Tegenwoordig zijn er in totaal 11 baden te vinden waarvan een groot deel in de openlucht te vinden is. Naast de baden vind je er ook een wellnesscentrum met Finse sauna, een geothermische sauna en een stoomruimte.

Eigenlijk doet Palatinus Strand meer denken aan een waterpark dan een thermisch badhuis, want naast de thermische baden zijn er ook veel waterglijbanen, een wildwaterbaan en een golfslagbad. Het badhuis is ook een van de weinige complexen waar kinderen zijn toegestaan, en hiermee is het badhuis perfect voor een bezoek met het hele gezin.

Praktische info

 • Locatie: Soó Rezsőstny. 1, op het Margaretha-eiland. Zie ligging op de kaart
 • Openingsuren: Dagelijks van 8u tot 20u.
 • Toegangsprijs: Vanaf 2100 FT (ongeveer €6,20). Voor een dagkaart betaal je vanaf 2600 FT (ongeveer €7,70).
 • Website: http://en.palatinusstrand.hu/
 1. Dandár badhuis

De thermische baden van Dandár zijn nog niet door toeristen ontdekt en worden dus vooral bezocht door de lokale bevolking, wat voor een echte authentieke ervaring zorgt. Het badhuis is ietwat buiten het centrum van Boedapest gelegen maar het is zeker de moeite waard. De baden zijn gelegen in een prachtig Art Deco gebouw uit de jaren 30 en omvatten 3 binnenbaden en sinds kort ook 2 buitenbaden en een wellnesscentrum met een sauna en een stoombad. Dit is een plek waar je heen moet als je de echte spa-ervaring van Boedapest mee wilt maken.

Praktische info

 • Locatie: Dandár u. 7, in de wijk Ferencváros of Francisstad. Zie ligging op de kaart
 • Openingsuren: Doordeweeks van 6u tot 21u. Op zaterdag en zondag van 8u tot 2u.
 • Toegangsprijs: Vanaf 1700 FT (ongeveer €5,00). Voor een dagkaart betaal je vanaf 2000 FT (ongeveer €6,00).
 • Website: http://en.dandarfurdo.hu/
 1. Danubius Health Spa Resort Margitsziget

Het Margitsziget, of Margaretha-eiland, staat bekend als het spa-eiland van Boedapest. Op het eiland zijn verschillende badhuizen en spa’s te vinden, waaronder het Danubius Health Spa Resort, dat onderdeel is van het Ensana Health Spa Hotel. Het water wordt uit 3 verschillende natuurlijke bronnen gehaald en vervolgens gebruikt in het thermische bad en de verschillende zwembaden van de spa. Daarnaast kan je ook gebruik maken van een hydrotherapie bad, een sauna en stoom- en aromabaden. Boek je verblijf online vanaf € 80

Praktische info

 1. Koninklijke Spa Corinthia Hotel

De Koninklijke Spa van het Corinthia Hotel is, zoals de naam misschien al suggereert, één van de meest luxueuze badhuizen van Boedapest. De baden werden in 1886 geopend als onderdeel van het chique Corinthia Hotel en bestaan uit een zwembad van 15 meter, sauna’s, hot tubs, een stoombad, en verschillende ruimtes waar je terecht kan voor een massage of een andere behandeling. Daarnaast kan je ook gebruik maken van het fitnesscentrum.

TIP: Het Corinthia Hotel is een halte van de hop-on hop-off bustour, deze boek je voor €22, bovendien geraak je zo gemakkelijk bij alle andere bezienswaardigheden in Boedapest!

Praktische info

 1. Veelgestelde vragen over de badhuizen in Boedapest

11.1. Wat is het populairste badhuis in Boedapest?

Het meest populaire badhuis in Boedapest is ongetwijfeld het Széchenyi bad. Dat geldt zowel voor de Hongaren zelf als voor toeristen. Dit badhuis is heel erg groot en ook mooi.

11.2. Waar kan ik een toegangsticket kopen?

Toegangstickets kan je gewoon ter plaats aan de ingang kopen of je kan op voorhand online een ticket aanschaffen. Het voordeel daarvan is dat je niet in de wachtrij moet gaan staan. Hier is een kleine van goede online deals:

11.3. Wat zijn de openingsuren van de badhuizen?

De openingsuren van alle badhuizen vind je hieronder.

 • Szechenyi-baden, Gellért baden en Lukács badhuis: elke dag van 6 tot 22 uur
 • Rudas baden: elke dag van 6 tot 22 uur
 • Király badhuis: elke dag van 9 tot 21 uur
 • Palatinus Strand badhuis: elke dag van 8 tot 20 uur
 • Dandár badhuis: weekdagen van 6 tot 21 uur, weekends van 8 tot 21 uur
 • Danubius Health Spa Resort Margitsziget & Koninklijke Spa Corinthia Hotel zijn allebei hotels en kunnen afwijkende openingsuren hebben

11.4. Waar kan ik mijn spullen achterlaten tijdens het baden?

In de badhuizen zijn er kluisjes en cabines beschikbaar die je kan huren en waar je je spullen veilig kan opbergen.

11.5. Wat is het beste moment om de thermale baden te bezoeken?

Het kan erg druk worden in badhuizen en het is begrijpelijk dat sommige mensen hun bezoek willen plannen buiten de massa. De beste tijd lijkt ons 's morgens rond 10 uur 's of rond het middaguur. 's Avonds wordt het veel drukker.

11.6. Moet ik zelf een handdoek meenemen?

Als je een handdoek kan meenemen, zouden we dit aanraden. Je kan je eigen handdoek makkelijk herkennen en vermijd dat iemand anders er mee gaat lopen. Als je geen handdoek bij je hebt, kan je er ook gewoon eentje huren bij de badhuizen. Dit is wat de meeste toeristen doen.

11.7. Wat zijn de kledingvoorschriften?

Over het algemeen zijn de kledingvoorschriften voor alle badhuizen in Boedapest een beetje dezelfde: je moet deftige, voldoende bedekkende badkleding dragen. Daaronder mag je verstaan dat het gewoon niet de bedoeling is om zonder badkleding rond te lopen. Tip: neem ook een paar slippers mee om rond te lopen (bijvoorbeeld buiten). Dit is aangenamer voor jezelf.

11.8. Zijn kinderen toegelaten in de badhuizen?

Tieners boven de 14 jaar mogen van alle baden genieten, maar wel maar in kortere periodes, namelijk zo'n 20 minuten met dan een onderbreking. Kinderen onder de 14 jaar zijn wel toegelaten, maar het wordt zeker niet aangeraden om ze in de warme thermale baden van 36 graden of meer te laten baden. Dit is omdat hun cardiovasculaire systeem kan worden beïnvloed door de hogere temperaturen. Kinderen onder de drie jaar zijn helaas niet toegelaten in de baden, ook niet in zwemluiers.

11.9. Mag ik foto's nemen of filmen in/bij de baden?

Hierover bestaan eigenlijk geen duidelijke regels, maar er zijn natuurlijk wel privacyregels en ook enkele richtlijnen. Zo is de algemene etiquette om de privacy van anderen te respecteren. Ga dus geen mensen in hun badkleding fotograferen, maar neem bijvoorbeeld wel foto's van het gebouw of algemene publieke foto's. Het spreekt voor zich dat je beter geen camera of gsm meeneemt, tenzij die in een waterbestendige hoes zitten.

11.10. Mogen zwangere vrouwen genieten van de thermale baden?

Helaas zijn de meeste thermale baden tussen 33 en 40 graden, wat niet aan te raden is voor vrouwen die in verwachting zijn. Er zijn helaas ook geen zwangerschapsmassages beschikbaar, omwille van mogelijke medische complicaties.

11.11. Kan ik drankjes of eten in de baden kopen?

Er zijn kleine cafés in de gebouwen van de baden met betaalbare prijzen, maar verwacht geen chique eetervaring.

11.12. Mag ik zelf eten of drinken meenemen?

Je kan zelf eten meenemen, maar omwille van hygiënische redenen is eten niet toegestaan in de zwembaden of in de buurt van de zwembaden. Voor drankjes is glas niet toegestaan.

Onze tip: Wil je veel zien in Boedepast? Koop een Boedapest Card voor € 21,99 hiermee kan je gratis openbaar vervoer in Boedapest gebruiken + toegang tot het thermale bad Lukács. Kan je ook 2 rondleidingen met een Engelse gids volgen + gratis toegang tot 17 musea en tal van kortingen tot wel 50%.
 1. Zien: 360º beeld van de Széchenyibaden

Bereid je helemaal voor op je bezoek! In dit filmpje krijg je een 360º beeld van de Széchenyibaden. Neem een kijkje naar het complex en de buitenbaden door het scherm met je muis te verslepen of gebruik de pijltjes in de linkerbovenhoek.

 1. Nog meer zien? Download je gratis stadswandeling Boedapest

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je citytrip Boedapest? Geen zorgen! Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Hongarije met een stadswandeling in Boedapast + volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Hongarije.

Hongarije

Gratis reisgids Boedapest downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?