Tower of London bezoeken? Beefeaters, Zwarte Raven & wachtrijen?

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Tower of London bezoeken? Beefeaters, Zwarte Raven & wachtrijen?

24 juli 2018 in Londen0 reacties

De Tower of London is één van de drukst bezochte en bekendste monumenten van de Britse hoofdstad. Het kasteel, dat sinds 1988 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, is onder andere bekend om haar kroonjuwelen, de raven die in het complex verblijven en de tragische verhalen over gevangen genomen prinsen en executies. Het is flagrant een bijzonder bouwwerk met daarbij een zeer interessante geschiedenis.

Tours, tickets & wachtrijen vermijden

Inhoud artikel

  1. Geschiedenis van de Tower of London

De Tower of London werd in 1066 gebouwd door Willem de Veroveraar als onderdeel van de Normandische verovering van Engeland. De White Tower, de centrale toren waaraan het complex haar naam dankt, werd in 1078 gebouwd en was toen het symbool van onderdrukking na de Normandische verovering. De toren werd opgezet binnen de oude Romeinse stadsmuur met kalksteen uit Normandië. Vervolgens werd het in de twaalfde en dertiende eeuw uitgebreid tot buiten de stadsmuur.

1.1. Van koninklijk verblijf tot gevangenis

Wat origineel gebouwd werd als een koninklijk verblijf, werd vanaf 1100 het complex voor een gevangenis. Onder meer Elizabeth I, Edward V en Anne Boleyn hebben hier gevangen gezeten. Sommige van de gevangenen werden ter dood veroordeeld en buiten op Tower Hill geëxecuteerd voor het publiek, maar anderen werden op de Tower Green binnen het complex geëxecuteerd, waaronder Anne Boleyn. Zelfs tijdens de wereldoorlogen werd het complex gebruikt om mensen gevangen te houden en te executeren.

1.2. De Prinsen in de Toren

Het bekendste verhaal van de Tower of London is ongetwijfeld ‘de Prinsen in de Toren’. Het verhaal gaat als volgt: Er heerste een periode van rust die door Edward IV, de vader van de prins, was gecreëerd. Hieraan kwam abrupt een einde door de plotselinge dood van de koning. Op weg naar Londen werd prins Edward, de troonopvolger, onderschept door zijn oom Richard III. Hij sloot de prins op in de Tower en liet vervolgens zichzelf tot rechtmatige koning van Engeland uitroepen. Nadat Richard was gekroond, verdwenen prins Edward V en zijn jongere broer voor goed. De prinsen die in 1483 voor het laatst gezien werden in de Tower, zijn er dus hoogstwaarschijnlijk om het leven gebracht door hun oom Richard III.

1.3. Open voor publiek

Naast koninklijk verblijf en gevangenis heeft het complex ook dienst gedaan als het wapenarsenaal, de staatskas, een menagerie en de Royal mint. Na de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw, dat tijdens de London Blitz behoorlijk beschadigd was, gerestaureerd en nadien geopend voor het publiek. Sindsdien is het één van de meest bezochte attracties van het Verenigd Koninkrijk.

  1. De Tower of London

De Tower of London is een complex van 7 hectare met 21 verschillende torens verdeeld over 3 gedeeltes. Het oudste gedeelte is de White Tower die door Willem de Veroveraar gebouwd werd. Hieromheen liggen 13 torens die tijdens de regering van Richard I gebouwd zijn. Het buitenste deel is de muur rondom de rest van het kasteel die gebouwd is onder Edward I. Rondom het buitenste gedeelte lag ooit een gracht die tot 1843 gevoed werd door de Thames die enkele meters verderop ligt, maar in 1843 werd de slotgracht leeggemaakt en raakte die overgroeid met gras.

2.1. De White Tower

De White Tower is het oudste en meest centraal gelegen gedeelte van het complex en deed dienst als de verblijfplaats van de koning. Het gebouw is 36 meter lang, 32 meter breed en 27 meter hoog. De toegang was boven de grond gelegen met een houten trap die hiernaar leidde. Deze trap kon weggehaald worden op het moment dat de Tower aangevallen zou worden. De toren bestaat uit 3 verdiepingen, waarin ook de kapel van Sint John gelegen is. Naast de kapel is er verder slechts weinig over van het originele interieur. De kapel zelf is sober ingericht zoals het er in de Normaanse periode zou bijgestaan hebben.

2.2. Royal Armouries

In de White Tower is ook een deel van de Royal Armouries terug te vinden. Zo zijn hier verschillende middeleeuwse harnassen te zien, die zowel gedragen werden in gevechten als tijdens toernooien.

2.3. Het juwelenhuis

De Kroonjuwelen van het Verenigd Koninkrijk zijn te zien in het Jewel House dat speciaal gebouwd was voor het behouden van de koninklijke regalia. Hier zijn onder andere de Imperial State Crown en St. Edward’s Crown te zien, waarvan deze laatste nog steeds gebruikt wordt bij de kroningen in Westminster Abbey. Ook is de Kroningslepel uit de dertiende eeuw te zien, samen met de Sovereign’s Sceptre, de Sovereigns’ Orb en het Jewelled Sword of Offering. In totaal zijn er ook maar liefst 23.578 edelstenen en diamanten te zien.

2.4. De Tower Green

De Tower Green is gelegen tussen de gebouwen van het complex en staat bekend om twee dingen. Als eerste zijn hier de raven te zien die de Tower of London beschermen. Ten tweede hebben hier verschillende executies plaatsgevonden, waaronder die van Anne Boleyn, Catherine Howard en Lady Jane Grey. Tegenwoordig is er ook een herdenkingsbeeld te zien dat dienst doet als een herdenking voor de 10 personen die hier gestorven zijn.

2.5. Het Medieval Palace

Het Medieval Palace bestaat uit St Thomas’ Tower, de Wakefield Tower en de Lanthorn Tower. De torens waren gebouwd door Henry III en zijn zoon Edward I en vormden een onderdeel van het leefgedeelte in het complex. In de dertiende eeuw stonden naast de torens nog meer gebouwen, zoals de keukens en een grote hal, waarvan een aantal funderingen nog altijd te zien zijn. In St. Thomas’ Tower is de slaapkamer van Edward I nagemaakt op basis van originele dertiende-eeuwse meubels, om zo een beeld van het koninklijke leven in de middeleeuwen te geven. Ook is in de Wakefield Tower de Audience Chamber gereconstrueerd met een replica van de troon van koning Henry III. Verder kan je ook de privékapel van de koning gaan bekijken in de Wakefield Tower.

2.6. Beefeaters

De Beefeaters of Yeomen Warders zijn sinds 1485 de bewakers van de Tower of Londen. Ooit bewaakten ze de Tower en de bijbehorende gevangenis, tegenwoordig werken ze als gidsen in de Tower of Loden.

2.7. Zwarte Raven

De legende wil dat zolang er zwarte raven in de Tower gehouden worden, Engeland gevrijwaard zal blijven van aanvallen of indringers. Karel II gaf de opdracht om steeds een populatie raven binnen de muren te houden.

  1. Openingstijden Tower of London

  • De Tower of London is het gehele jaar door geopend, maar sluit de deuren op 1 januari en 24, 25 en 26 december.
  • Van november tot en met februari is het complex van 09:00 uur tot 16:30 uur geopend, dat geldt van dinsdag tot zaterdag. Daarnaast is het geopend van 10:00 uur tot 16:30 uur op zondag en maandag.
  • In het zomerseizoen van maart tot en met oktober is het complex geopend van 09:00 uur tot 17:30 uur op dinsdag tot en met zaterdag en op van 10:00 uur tot 17:30 uur op zondag en maandag.
  • De laatste toegang is telkens een halfuur voor sluitingstijd.
  1. Tickets voor je bezoek

  • Tickets zijn te koop ter plaatse of online op de website van de Tower of London
  • Tickets zijn te verkrijgen voor een standaard prijs of voor een prijs met extra kleine donatie aan de Tower. Zo is een standaard ticket bijvoorbeeld £22,70 en een ticket met donatie £25.
  • Kinderen tot 5 jaar oud kunnen gratis mee.
  • Kinderen tussen de 5 en de 15 jaar krijgen een korting op zowel het standaardticket als het donatieticket.
  • Ook studenten, gepensioneerden en invaliden krijgen een korting.
  • Bij het aanschaffen van een online ticket moet je de gewenste datum selecteren en vervolgens de hoeveelheid en soort tickets. Vervolgens klik je aan of nog een extra donatie wilt geven. Als laatste dien je te kiezen of je de tickets zelf uitprint, ophaalt op de dag van bezoek of ze liever laat opsturen.
  • Tickets bij de Tower of London zelf zijn duurder dan online.
  • Het is mogelijk om ter plaatse nog een audiogids aan te schaffen. De audiogids is te verkrijgen in het Nederlands, Engels, Frans en nog een hoop andere talen.
  1. Vermijd drukte rond de Tower

De Tower of London wordt het drukst bezocht tijdens schoolvakanties en het is dan ook aan te raden om buiten het hoogseizoen een bezoekje te brengen. Daarnaast is het aan te raden om er rond openingstijd te zijn, aangezien de grote groepen zo’n uur na openingstijd arriveren. Loop als eerste naar de Kroonjuwelen. Dit is het meest populaire gedeelte van de Tower of London en dus al snel overbevolkt.

Mijn tip: er worden af en toe begeleide tours buiten openingstijden georganiseerd. Kijk hiervoor in de online agenda.

  1. Wegbeschrijving

6.1. Wandelen

De Tower of London ligt aan de rand van het centrum van London en het is vanaf veel andere bezienswaardigheden een eindje wandelen. Zo is het vanaf het British Museum en vanaf Westminster Abbey bijna een uur te voet naar de Tower of London. Het is daarom aan te raden om met het openbaar vervoer naar de Tower of London te gaan.

6.2. Met het openbaar vervoer

Neem de groene District of gele Circle metro lijn naar halte Tower Hill. Vervolgens moet je nog zo’n 5 minuutjes te voet naar de Tower of London. Ook is het mogelijk om bus 15, 42, 78, 100 of RV1 naar de Tower te nemen. Ook alle tourbussen stoppen bij de Tower.

6.3. Met de auto

De dichtstbijzijnde parkeerplaats is gelegen aan de Lower Thames Street, zo’n 2 minuten wandelen van de Tower of London vandaan. De Tower in London valt echter in de Congestion Charging Zone, wat inhoud dat parkeren gelimiteerd is tot auto’s met een speciale vergunning en de kosten voor parkeren hoog zijn. Ik raad dus aan, als je toch met de auto wil komen, om die buiten het centrum van London te parkeren en met het openbaar vervoer verder te gaan.

  1. Handige tips voor je bezoek

  • Om alles in het complex te kunnen zien heb je minstens 3 uur nodig.
  • De bestrating is gelegd met kinderkopjes en kan dus oneven zijn. Draag daarom goede stevige schoenen.
  • Er gaan 3 routes door het complex met informatie en er gaan ook begeleide Yeoman Warder tours door het complex, waarbij je begeleid wordt door acteurs in klederdracht. De laatste Yeoman Warder tour gaat om 14:30 in de winter en 15:30 in de zomer.
  • Foto’s nemen is verboden bij de Kroonjuwelen, in de Martin Tower, de Chapel of St John en de Chapel Royal of St Peter ad Vincula.
  • Statieven en selfiesticks mogen niet gebruikt worden in het complex.
  • Combineer een bezoek aan de Tower of London met een bezoek aan de Tower Bridge: die is naast de Tower of London gelegen en deze 2 prachtige bezienswaardigheden vormen een geslaagd duo.
  1. Filmpje: een bezoekje aan de Tower of London

In dit filmpje word je meegenomen tijdens een tour in de vroege uurtjes. Zo krijg je meteen een idee wat je kan verwachten tijdens je bezoek aan de populairste bezienswaardigheid in Londen: de Tower of London.

  1. Waar overnachten in Londen? (met korting)

Op zoek naar een hotel, hostel of appartement, tijdens je bezoek aan Londen? Ontdek het aanbod met promoties (tijdelijk aanbod).

Booking.com

  1. Download ook je gratis stadswandeling Londen

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Londen. Ideaal om Londen volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer ontdekken in Londen? Koop onze reisgids Londen met 3 stadswandelingen en 100 highlights (+ GPS coördinaten) of download de gratis preview stadsgids Londen en ga op pad!

Londen

Gratis reisgids {bestemming} downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?