Citytrip Boedapest bezoeken? Planning voor 3 dagen stedentrip in Boedapest

Volledige reisgids kopen voor € 10

Citytrip Boedapest bezoeken? Planning voor 3 dagen stedentrip in Boedapest

2 januari 2024 in Boedapest4 reacties

Compleet reisschema voor een 3 daagse stedentrip in Boedapest + verblijftips

Boedapest is een stad waar door de eeuwen heen heel wat culturen samengekomen zijn. Van de Romeinen en Turken tot de Oostenrijks-Hongaren en Sovjets, ze hebben allemaal de stad bewoond. Het maakt van Boedapest een kleurrijk mozaïek waar heel wat te zien en te beleven valt.

Vandaag is Boedapest, genesteld langs de oevers van de Donau, de hoofdstad van Hongarije. De stad bestaat uit 2 middeleeuwse delen, Boeda en Pest, in 1873 samengevoegd werden tot één stad: Boedapest. Boeda en Pest worden gescheiden door de rivier de Donau en hebben elk hun eigen troeven. De Boeda-zijde is de heuvelachtige kant van de stad waar het imposante kasteel prijkt. De Pest-kant is de vlakke kant van de stad waar je de meeste restaurants, bars, bezienswaardigheden en treinstations vindt.

Hieronder hebben we een handig reisschema opgesteld waarmee je in 3 dagen Boedapest leert kennen. Je bezoekt natuurlijk de beroemdste bezienswaardigheden, maar we hebben ook enkele verborgen pareltjes in het programma opgenomen.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Boedapest

Duur2 - 5 dagen ()
Vliegtickets2 uur vliegen op Boedapest - richtprijs € 127. Vergelijk bij Skyscanner en Cheaptickets
Shuttle transferVan de luchthaven naar het centrum van Boedapest, boek je luchthaven transfer hier
VerblijvenAan te raden verblijven in Boedapest zijn:
PakketreizenBoek je pakketreis Boedapest bij Euroreizen (va. € 399), TUI (va. € 336)
Boedapest City PassMet deze Pass bespaar je geld als je de top bezienswaardigheden van Boedapest wil bezoeken
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Dag 1 van de citytrip: De Pest-kant

De Deák Ferenc Tér

Begin de ochtend op het drukke Deák Ferenc-plein. Het is één van de belangrijkste pleinen van Boedapest en ook een druk verkeersknooppunt. s’ Ochtends staan er soms marktkramers die lokale en verse producten verkopen en in de namiddag vind je er veel Hongaren en toeristen die in één van de restaurantjes iets eten of drinken. Er is ook een toeristisch informatiecentrum waar je meer informatie over de stad kan verkrijgen.

De St. Stephen's Basiliek

St. Stephen's Basilica is een tamelijk recente rooms-katholieke basiliek. De bouwwerken startten al in 1851, maar pas in 1905 was de kerk helemaal afgewerkt. Je moet de basiliek vooral bezoeken om de kerktoren te beklimmen voor het prachtige uitzicht over de stad. De toegang tot de basiliek is gratis, maar aan de ingang wordt een donatie van 200 HUF voorgesteld. Er worden ook regelmatig concerten gehouden. Kaartjes daarvoor koop je in de kerk.

Breng ook wat tijd door rond het St. Stephen’s plein voor de kerk. Je vindt er heel wat winkels, restaurants en gezellige cafés. Het is een geweldige plek om even te pauzeren met een Hongaars gebakje en een kopje koffie.

Szabadság tér

Je passeert over het Szabadság tér (Vrijheidsplein) wanneer je van de St. Stephen's Basiliek naar het Parlement wandelt door de binnenstad. Neem niet de hoofdweg langs de Donau, maar bewonder de hoge gebouwen met prachtige decoraties in de kleinere straten van Boedapest. Tussen al die typisch Hongaarse architectuur zal het Szabadság tér dan opduiken. Het is een leuk klein parkje omringd door enkele prachtige gebouwen waaronder de Amerikaanse ambassade en de Nationale Bank.

Als je iets wil eten, stop dan bij de Hold utcai Vásárcsarnok és Belvárosi Piac (Hold Street Market en Downtown Market). Dat is een kleine, maar authentieke markt waar je lokale specialiteiten kan kopen.

Het parlementsgebouw

Het parlementsgebouw van Boedapest is het beroemdste gebouw in de stad. 1000 arbeiders leverden 13 jaar lang hard werk om het gebouw in sneltempo af te werken. Er werd daarvoor maar liefst 40 kilo bladgoud en meer dan een half miljoen halfedelstenen gebruikt. Het staat symbool voor de Hongaarse staat en is ook het grootste regeringsgebouw in Europa.

Vanuit alle hoeken is dit gebouw in gotische revival-stijl erg indrukwekkend. Je kan er het House of Parliament Visitor Centre bezoeken, het Kossuth-monument fotograferen of het etnografisch museum bezoeken. Vlak achter het parlement bevindt zich ook het Memorial Park (Véres csütörtök emlékhely).

Tickets en tours voor het Boedapest parlement

Het prachtige parlementsgebouw in Boedapest bezoeken? Ga mee met een van de tours en ontdek het parlementsgebouw. Boek je tickets online bij GetYourGuide.

Onze tip: Wil je veel zien in Boedepast? Koop een Boedapest Card hiermee kan je gratis openbaar vervoer in Boedapest gebruiken + toegang tot het thermale bad Lukács. Kan je ook 2 rondleidingen met een Engelse gids volgen + gratis toegang tot 17 musea en tal van kortingen tot wel 50%.

Kijk snel bij GetYourGuide en bestel voor €22,5 voor het volledige aanbod of kijk hieronder.

Lunch in Hungarikum Bistro

Nadat je het Parlement bezocht hebt, kan je heerlijk eten in Hungarikum Bistro, een door een familie gerund klein restaurant waar je authentieke Hongaarse gerechten kan proeven. Bestel er zeker een goulashsoep en daarna nog een Hongaars hoofdgerecht. Vergeet niet om wat Unicum te bestellen, een traditioneel bitter bier gemaakt met een geheim recept. Meer info op de site

Wandel langs de Donau

Maak een middagwandeling langs de Donau van het Parlement naar de Elizabeth-brug. Neem de tijd om de typische architectuur te bewonderen en geniet van de rustige sfeer langs het water. Wandel verder richting de Vrijheidsbrug langs Muzeum Road.

Daar vind je bovendien Vega City, een van de beste veganistische restaurants in Boedapest. Wandel daarna terug langs de andere kant van de straat en ga richting District 7, de oude Joodse Wijk. Die wijk staan bekend om de ruin bars van Boedapest, leuke bars en clubs die in vervallen panden opgericht werden.

Szimpla Kert

Szimpla Kert is misschien wel de beroemdste ruin bar in Boedapest. Omdat de bar zo populair werd bij buitenlanders gaan er niet veel Hongaren meer naartoe, maar Szimpla Kert heeft zijn unieke karakter nog lang niet verloren. Naast Szimpla Kert is er de Street Food Karavan Boedapest waar je heerlijk eten en drinken kan bestellen.

District 7

District 7 staat bekend als het feestdistrict in Boedapest. Je kan ervoor kiezen om een rustige avond in een gezellige ruin bar door te brengen of naar een grote club gaan waar je tot in de vroege uurtjes blijft.

  1. Dag 2: De Boeda kant

De Széchenyi Lánchíd

Begin de dag met het oversteken van de prachtige kettingbrug in Boedapest, zonder twijfel één van de meest romantische plekjes van de stad. De Széchenyi Lánchíd is een 19e-eeuwse hangbrug ontworpen door William Tierney Clark. Het kan er wel behoorlijk druk zijn. Daarom raden we je aan om meteen in de ochtend te gaan, zo vermijd je de grote groepen toeristen. Steek de brug over naar Boeda en wandel naar het Fisherman's Bastion.

Het Vissersbastion

Fisherman's Bastion is een prachtig terras aan de Boeda-zijde. De plek staat ook bekend om de mooie foto’s die je er van het parlementsgebouw kan maken. Het bastion heeft 7 torens die de 7 Magyaarse stammen vertegenwoordigen die zich in het jaar 895 in het Karpatenbekken rondom het huidige Boedapest vestigden. Er zijn verschillende cafés en restaurants in de omgeving waar je eventueel kan brunchen.

De Matthias-kerk

De Matthias-kerk is een rooms-katholieke kerk die opgetrokken werd in een bloemrijke laat-gotische stijl. De eerste kerk op de site werd gesticht door Sint-Stefaan, koning van Hongarije in 1015. Het gebouw werd verwoest in 1241 door de Mongolen, maar de kerk werd daarna al snel weer opgebouwd en sindsdien is er weinig aan veranderd.

De burcht van Boedapest

De burcht van Boedapest is een historisch kasteel waar de koningen van Hongarije woonden. Het kasteel bevindt zich op de Boeda-heuvel en maakt sinds 1987 deel uit van het UNESCO-werelderfgoed. Je kan vanaf het kasteel naar de tuinbazaar wandelen of de kabelbaan naar beneden nemen. Binnenin het kasteel zijn het Historisch Museum en een kunstgalerij gevestigd.

De Castle Garden Bazaar

De Castle Garden Bazaar is een prachtig complex met tentoonstellingszalen, tuinen, restaurants en theaters dat dateert uit de 19e eeuw. Je kan er gratis binnen. Het is een fantastische plek om even uit te rusten en om enkele van de mooiste gebouwen van Boedapest te spotten.

Citadella

Nadat je de heuvel van het kasteel bent afgewandeld of de kabelbaan genomen hebt, is het tijd om verder te wandelen naar de Elizabeth-brug en de Gellért-heuvel. Zodra je de brug bereikt hebt, gaat da weg naar de Citadella omhoog. Stop onderweg naar boven bij het Gerard van Csanád-monument.

De citadel van Boedapest is een oud fort dat bijna de hele heuvel inneemt. Het bestaat uit twee grote delen met daartussen een halfronde binnenplaats. Je kan er ook een wandeling maken in het Jubileumpark.

De Gellért Spa

Daarna daal je de Citadella weer af om vervolgens de namiddag af te sluiten in de baden van Gellért. Het is een groot zwembadcomplex met een uniek interieur. Je kan er ontspannen in het zwembad en natuurlijk ook gebruik maken van de thermale baden die helende eigenschappen zouden hebben. De spa sluit om 20:00 uur. Nog meer badhuizen bezoeken? We hebben een overzicht van de mooiste thermen en badhuizen in Boedapest.

Vrijheidsbrug (Liberty Bridge)

Steek de Vrijheidsbrug terug over naar de Pest-kant. Je wandelt over een groene metalen brug waar ook de tram over rijdt. Stop aan het einde van de brug en wacht op de gele trams om een geweldige foto te maken. Het is één van de meest iconische plekken van Boedapest en ook één van de meest gefotografeerde.

Wijnproeverij In Boedapest

Hongarije is misschien niet het eerste wijnland dat bij je opkomt, maar laat je niet vangen. De Hongaarse wijnen zijn van topkwaliteit en er is geen betere manier om ze te leren kennen dan door een wijnproeverij bij te wonen. Neem een wijnproeverij in Boedapest om onder andere de beroemde Tokaji-wijnen te proeven.

  1. Dag 3: De Pest-kant verder ontdekken

De Centrale Markt

Er is geen betere manier om de dag te beginnen dan door een Hongaars ontbijt te nemen op de centrale markt. Je vindt er tientallen kraampjes met traditionele gerechten en ook verschillende fruit- en groentenkraampjes. Probeer hier vooral de lango’s!

Vaci Street

Steek de hoofdweg over vanaf de Centrale Markt en ga naar de Vaci-straat. Die straat is lang en ligt bezaaid met boetiekjes, restaurants en souvenirwinkels. De straat strekt zich helemaal uit tot het Vörösmarty-plein. Het is de ideale plek om even te winkelen of leuke souvenirs te kopen.

De Synagoge

Wandel daarna terug naar het Deák Ferenc-plein en vervolg je weg langs District 7 naar de Dohány Street Synagoge, ook bekend als de Grote Synagoge of Tabakgasse Synagoge. Het is de grootste synagoge in Europa en de tweede grootste ter wereld. Een bezienswaardigheid die je absoluut niet mag overslaan dus!

De Andrássy-straat

Andrássy Street is een grote boulevard in Boedapest die dateert uit 1872. Er staan verschillende opmerkelijke bezienswaardigheden langs de boulevard waaronder het prachtige Hongaarse Operagebouw, Pest Broadway, het Terror House Museum en het Heldenplein. Sinds 2002 staat de boulevard op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het Heldenplein

Het Heldenplein is een van de belangrijkste pleinen in de stad. In het midden staan 7 beelden die de 7 leiders van de Magyaren en andere belangrijke Hongaarse nationale leiders vertegenwoordigen. Je kan het Museum voor Schone Kunsten aan de linkerkant en het Palace of Art aan de rechterkant bezoeken.

Het Vajdahunyad-kasteel

Het kasteel van Vajdahunyad werd voltooid in 1896 en herbergt tegenwoordig het Landbouwmuseum. Het kasteel is omgeven door een prachtig groen park waar je een ontspannen wandeling kan maken en het is ook de ideale plek voor een late middagpicknick. Je kan er eventueel ook de dierentuin en de botanische tuin van Boedapest bezoeken.

Széchenyi-bad

Het Széchenyi-bad in Boedapest is één van de grootste spa’s en medische zwembaden van Europa en dus ook het hele jaar door drukbezocht.
Je vindt de baden op een unieke locatie en je kan er heerlijk genieten van de warme wateren of tot rust komen met een massage. Even uitblazen tijdens je citytrip, dat mag zeker ook!

Tickets voor de Széchenyibaden

Een dagkaart kopen voor de Széchenyibaden voor € 20 waarmee je direct naar binnen kan zonder in de wachtrij te staan (speciale welkomstbalie)? Een volledige dag gebruik maken van het grootste thermische badencomplex van Boedapest (in totaal 18 baden). Er zijn ook combinatie tickets met massage of welness beschikbaar.

Onze tip: Wil je veel zien in Boedepast? Koop een Boedapest Card voor € 21,99 hiermee kan je gratis openbaar vervoer in Boedapest gebruiken + toegang tot het thermale bad Lukács. Kan je ook 2 rondleidingen met een Engelse gids volgen + gratis toegang tot 17 musea en tal van kortingen tot wel 50%.

Diner in het New York Coffee House

Het New York Coffee House is één van de populairste restaurants in de stad en het is aan te raden om vooraf een tafel te reserveren om te voorkomen dat je enkele uren buiten moet staan wachten. New York Coffee House bestaat al sinds 1894 en is beroemd om de prachtige fresco's en kroonluchters in het interieur. De prijzen zijn wel even koninklijk als het gebouw.

  1. In welke buurt in Boedapest verblijven?

Ondanks hun eenheid zijn Boeda en Pest nog steeds heel verschillend. Zowel Boeda als Pest hebben hun voor- en nadelen en het kan moeilijk zijn om te beslissen waar je in Boedapest wilt verblijven. Daarnaast heb je ook de keuze uit goedkope hostels, familiehotels, kleinschalige hotelletjes of luxehotels, voor elk wat wils dus!

Overnachten in Boeda

Voor degenen die op zoek zijn naar stilte, raden we Boeda-zijde aan. De Boeda-kant is rustig en dichtbij veel historische bezienswaardigheden zoals het kasteeldistrict en de Gellért-heuvel. Er is echter niet veel nachtleven en minder restaurants om uit te kiezen. Dit gebied is ook niet goed bereikbaar met de metro.

Overnachten in Pest

Als je in het hart van Boedapest wil zijn, kan je het beste in een hotel aan de Pest-kant van de stad verblijven.De Pest-kant is veel drukker. Er is veel meer nachtleven en je hebt verschillende winkelgebieden en heel wat restaurants. Er zijn ook veel meer metrohaltes waardoor het gemakkelijker is om rond te reizen. Je vindt er zowel budget als luxehotels. In district 5 vind je de meest luxueuze hotels.

  1. Waar overnachten in Boedapest?

In Boedapest heb je de keuze om in het historische centrum te verblijven (District V), in de Joodse wijk (Erzsébetváros), in de hippe wijk Józsefváros (Distict VIII) of in het hoger gelegen Pest, nabij het kasteel van Boedapest.

7Seasons Apartments

7Seasons Apartments biedt ruime appartementen aan met 1 tot 3 slaapkamers in het centrum van Boedapest. Deze accommodatie is gelegen op slechts 100 meter van het openbaar vervoer. De appartementen zijn modern ingericht en 's morgens is er een uitgebreid ontbijtbuffet. In de buurt zijn er verschillende restaurantjes te vinden. 7Seasons Apartments zijn vooral een aanrader wanneer je op zoek bent naar een zeer gunstige locatie. Meer info & prijzen.

Barceló Budapest

Het Barceló Budapest Hotel ligt dichtbij de Grote Synagoge, de Hongaarse Staatsopera en de Sint-Stefanusbasiliek. Het hotel beschikt over een restaurant, een fitnesscentrum, een bar en een mooie tuin. De locatie is uitstekend, het hotel is gelegen in de uitgaansbuurt tussen heel wat toffe barretjes en restaurants, maar toch is de kamer rustig en heb je geen last van lawaai. De kamers zijn bovendien mooi en modern ingericht. 's Morgens kan je genieten van een lekker ontbijt. Meer info & prijzen.

Brill Budapest Apartments 6

Brill Apartments 6 is een gloednieuwe accommodatie gelegen op slechts 500 meter van de Sint-Stefanusbasiliek. De appartementen zijn trendy ingericht en hebben een uitgeruste keuken en eigen badkamer. Hier heb je alle comfort en luxe die nodig is voor een relaxt verblijf. Vooral de locatie is hier een grote plus. Leuk extraatje: het is mogelijk om fietsen te huren bij het appartement. Meer info & prijzen.

Hotel Gozsdu Court

Dit mooie hotel Gozsdu Court ligt op slechts een minuut wandelen van het Deák Ferenc-plein in het centrum van Boedapest en biedt volledig uitgeruste appartementen aan. Deze accommodatie is gevestigd in een gerenoveerd gebouw in eclectische stijl uit de 19de eeuw, wat het een unieke uitstraling geeft. Tegen bijbetaling kan er gebruik gemaakt worden van de spa- en wellnesscentrum en de fitnessruimte. Ook de locatie is gunstig: het is dichtbij het openbaar vervoer, hop-on-hop-off bussen en heel wat restaurantjes. Meer info & prijzen.

  1. Van de luchthaven naar het centrum van Boedapest

Er zijn verschillende mogelijkheden om van de luchthaven naar het centrum te reizen.

Taxi

Je kan natuurlijk met een officiële taxi naar Boedapest gaan. Dat is de makkelijkste optie, maar ook meteen de duurste. De taxirit duurt ongeveer 25 minuten wanneer er geen file is en kost ongeveer 25 euro.

Privévervoer

Als je in een kleine groep reist, kan je ook online privévervoer reserveren. Je betaalt 40 euro per groep en wanneer je de prijs kan delen met medereizigers is dit dus ook een goed en snelle optie.

miniBUD

De miniBUD is de officiële shuttleservice van Boedapest Airport. Minimaal 5 uur voor het vertrek van je vlucht kun je een ticket kopen via de website van miniBUD. Je wordt afgezet voor de ingang van je hotel. Het doel is om zo snel mogelijk te vertrekken, maar het kan soms voorkomen dat je tot maximum een half uurtje moet wachten op een aantal andere passagiers. Een ticket voor de miniBUD kost 7 euro.

Bus

Je kunt ook met het openbaar vervoer van de luchthaven naar het centrum van Boedapest reizen. Wanneer je uit de luchthaven wandelt, ben je meteen bij de bushalte. Er zijn meerdere bussen die vanaf hier naar het centrum rijden. Een busticket kost 3 euro.

  1. Nog meer zien? Download je gratis stadswandeling Boedapest

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je citytrip Boedapest? Geen zorgen! Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Hongarije met een stadswandeling in Boedapast + volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Hongarije.

Budapest stadswandeling

Gratis stadswandeling Boedapest downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 31 augustus 2023 - Maarten

Een prima handleiding bij de voorbereidingen van onze reis naar Boedapest!!

- 3 juli 2023 - Ludo Hansen

De eerste wandeling is te lang om ook bezoek aan parlement en synagoge te doen . De tweede wandeling dan weer te kort.

- 4 juni 2021 - Monique Desender

Prachtige brochure. Voor ons alleen citytrip naar Boedapest. De wandeling wordt concreet aangegeven maar ook de info is interessant en volledig. Daarbij komen nog de links naar hotels enz. Proficiat!

- 20 maart 2020 - Mariska

Wij hebben de reisroute door Boedapest gebruikt. We vonden hem erg leuk en waardevol. En uiteraard altijd handig om een kant en klare wandelroute te hebben :)

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?