Wenen bezoeken? Ontdek de 17 x mooiste bezienswaardigheden

Koop de volledige gids voor € 5

Wenen bezoeken? Ontdek de 17 x mooiste bezienswaardigheden

31 mei 2019 in Wenen6 reacties

Wenen is dé muziekstad van Europa, maar naast de bekendheid die Strauss, Mozart, Haydn en Beethoven naar de stad brachten, zijn er daarnaast ook tal van prachtige bezienswaardigheden te bezoeken. De musea, de indrukwekkende parken, de oude kerkjes, de combinatie van oude en nieuwe gebouwen.

Dit zorg voor een perfecte mix van cultuur en ontspanning voor een geslaagde citytrip naar Wenen. In deze blogpost een lijstje met de 15 mooiste bezienswaardigheden in Wenen die je absoluut moet zien!

Georganiseerde tours & tickets

Wil je graag Wenen bezoeken? Boek dan zeker je tickets online, zo ben je zeker dat je favoriete bezienswaardigheden kan bezoeken zonder in de wachtrij aan te schuiven (soms 2 à 3 uur wachttijd). Bekijk hieronder het volledige aanbod, bestel veilig en snel bij GetYourGuide of kijk bij Ticketbar voor nog meer keuze.

Geld besparen? Koop een Wenen Kaart € 17 of Wenen Pas € 70 en bespaar geld uit. Zo kan je ook de hop-on/hop-off kan gebruiken en toegang hebt tot 60+ musea en attracties.

Inhoud artikel

 1. Stadtpark

In het Stadtpark, het oudste park in Wenen, ingehuldigd in 1862, vragen 2 zaken je aandacht: het brugje in Jugendstil over de Wien en de standbeelden van bekende en minder bekende componisten. Beroemde muzikanten zoals Johann Strauss, Franz Schubert, Robert Stolz, Anton Brückner en Franz Lehar hebben hier hun beeltenis.

Vooral de ‘gouden’ Johan Strauss is immens populair. In dit park is het meeste meubilair en de verlichting in Weense Jugendstil met de signatuur van Otto Wagner, Friedrich Ohmann en Josef Hackofer. Het grote gebouw is het Kursalon, ontworpen in renaissance stijl. Vroeger was het een kuuroord, nu is het in gebruik als concertzaal.

 1. Kaisergruft / Kapuzinergruft

De Kaisergruft is een keizerlijke crypte, ook wel de Kapuzinergruft genoemd. Je kan dit bezichtigen als je wilt. Op één graf na liggen hier in deze keizerlijke grafkelder bijna 150 familieleden van de Habsburgers begraven uit 3 eeuwen geschiedenis (keizers, keizerinnen, aanverwante familieleden en aartshertogen). De ontbrekende kist is die van gravin Fuchs, de oppasdame van keizerin Maria Theresia. Uit eerbied voor de goede zorgen tijdens haar opvoeding verleende de keizerin het recht aan de gravin om bij haar in de keizerlijke crypte te worden begraven.

Het zijn allemaal opzichtige monumentale praalgraven. De kist van Keizer Franz Joseph I en zijn “Sissi”, de vermoorde keizerin Elisabeth (1898), worden nog steeds het drukst bezocht. Er worden nog bijna dagelijks bij het graf van Sissi bloemen neergelegd. Wie zich vooraf wil verdiepen wie er verder nog begraven ligt, kan dit bekijken op de website.

 1. Stephansdom

Hét symbool van Wenen is deze gotische Stephansdom. De kathedraal ligt in het hart van de binnenstad. Ooit stond hier een romaanse kerk die door brand werd vernield. Alleen de Heidentürme en het middelste portaal bleven wonderwel gespaard. Het huidig uitzicht dateert van de 15de-16de eeuw.

De Südtoren is de dominante toren die boven alles uitsteekt. Hij is 136 meter hoog. Je ziet een massa pinakels. De toren beklimmen doe je via 343 treden. De noordelijke toren is nooit afgewerkt, deze bevat de Pummerin, een klokje van maar liefst 21 ton en een doorsnede van iets meer dan 3 meter. Hier kan je naar de top met een lift en kan je in open lucht naar een panoramabeeld over Wenen kijken.

De belangrijkste bezienswaardigheden van het gotische interieur zijn het beroemde Wiener Neustädter Altar, de preekstoel uit 1480 met ‘de Vensterkijker’ en enkele praalgraven van de Habsburgers. Je kan ook enkele graftombes zien met urnen met stoffelijke resten van keizers. Nog een belangrijk kunstwerk is een portret van hertog Rudolf IV uit de 14de eeuw. Dit zou het oudste geschilderde portret in het Westen zijn.

 1. Jesuitenkirche

Wil je dé mooiste kerk van Wenen zien? Stap dan zeker de Jesuitenkirche binnen. Je vindt hier een barokke stijl met gedraaide zuilen in roze en groen marmer, een koepel en plafond met fresco’s die je naar adem doen happen, een trompe l’oeil van Andrea Pozzo, misschien wel één van de mooiste die je ooit in een leven zal zien. Verder is er overal schittering door de vergulde versieringen. Deze kerk móet je gewoon gezien hebben als je in Wenen bent.

 1. Hofburg

Mocht je de Hofburg bezoeken, mogen de Keizerlijke appartementen zeker niet op je programma ontbreken. Het was vroeger de gewoonte dat bij elke nieuwe aanstelling van een keizer (keizerin) de Hofburg, het paleizencomplex van de Habsburgers, een remake of uitbreiding onderging. De Hofburg is dan ook een verzameling van gebouwen geworden.

 • In de Keizerlijke appartementen zou je meteen veel pracht, praal en luxe verwachten, maar dat is niet zo. Keizer Frans Jozef koos voor eenvoud en hij was de laatste die hier verbleef. Toch zijn de appartementen zeker een bezoek waard.
 • De Schatzkammer is letterlijk de schatkamer van de Habsburgers en ook een bezoekje waard. Ze lokt heel veel bezoekers, omdat men hier de fabelachtige rijkdom van de Habsburgers kan zien. Deze rijkdom bestaat onder meer uit de kronen van het Heilige Romeinse Rijk, de Keizerlijke kroon van Rudolf II die bewerkt is met diamanten, parels en een enorme robijn en ook de schat van de Orde van het Gulden Vlies, of de Bourgondische erfenis.
 • Tot slot de keizerlijke burchtkapel die nu de locatie is van de beroemde Wiener Sängerknaben. Daardoor geniet ze een grote bekendheid. Het koor vindt zijn origine bij de Habsburgers, je kan hen hier beluisteren tijdens de hoogmis op zondagmorgen.
 • Verder zijn er nog tal van musea en een bibliotheek te bezichtigen.
 • In een ander deel van Hofburg kan je de rijhal bezoeken met de paarden van de Spaanse rijschool.
 1. Weense Staatopera

Je kan Wenen niet bezoeken zonder klassieke muziek. En dan mag je toch eigenlijk de Weense staatsopera niet missen, de grootste opera in Oostenrijk. Het Operahuis is absolute wereldklasse en wordt vaak beschouwd als het beste ter wereld. Er zijn nog heel wat andere operahuizen in de stad van Mozart. Geïnteresseerd in een klassiek concert tijdens je vakantie in Wenen? We hebben de belangrijkste operahuizen voor je opgelijst zodat je een concert van Mozart kan bijwonen.

 1. Albertinamuseum

Het Albertinamuseum is een voormalig paleis van de Habsburgers. Hier vind je één van de mooiste verzamelingen aan grafische kunst die je in Europa kan bekijken. Bijna 1 miljoen gravures en zo’n 60 000 tekeningen, je zal ze dus waarschijnlijk niet allemaal in detail kunnen bekijken. Veel van wat aan impressionisme en avant-garde wordt getoond, komt uit de privéverzameling van het Zwitserse echtpaar Batliner. Je vindt hier ook werk van Picasso, Monet, Matisse, Miró, Magritte… Een aanrader voor de museumliefhebbers dus.

 1. Karlskirche

Voor vele bezoekers is dit de mooiste kerk van Wenen. Het is het topwerk van de beroemde barokarchitect Johann Bernhard Fischer von Erlach en zijn zoon die het bouwwerk voltooide. De kerk heeft heel wat stijlen, maar toch lijkt alles een mooi geheel.

De groene koepel is barok, de hoofdingang met Corinthische zuilen heeft dan weer wat van een Romeinse tempel. De 2 rijzige gedraaide zuilen doen denken aan de Trajanuszuil in Rome. Ze bevatten reliëfs met het leven van de pestheilige Carolus Borromeus erop uitgebeeld. Hij is de heilige aan wie de kerk gewijd is. Ook het barokke interieur is écht wel indrukwekkend. Met een glazen lift kan je tot boven in de ovale koepel waar je in detail de prachtige fresco’s kan bewonderen.

Voor de muziekliefhebbers: je kan er ook een Mozart concert "het Requiem in D mineur" bijwonen.

 1. Het Hundertwasser Haus

Tussen alle barokke pracht en praal van Wenen staat een gebouw dat helemaal niet in de stad lijkt thuis te horen. Het Hundertwasser Haus werd in 1983 ontworpen door Hundertwasser als een soort protest tegen de volgens hem saaie rechtlijnige architectuur in de rest van de stad. Het bouwwerk doet dienst als appartementsgebouw. Het kakelbonte gebouw oogt door het kleurrijke lappendeken en de onregelmatige vormen en patronen nogal bizar. Net daarom is het een bezoekje waard.

 1. Belvederepaleis

Dit paleizencomplex werd gebouwd in opdracht van prins Eugen van Savoye tijdens de eerste helft van de 18de eeuw. Doet het kasteel je denken aan Versailles? Geen toeval, want de kastelen van Versailles stonden hier model voor. Onder meer de Habsburgers woonden hier, maar ook aartshertog Franz-Ferdinand.

Vooral het Oberes Belvedere is hier interessant, temeer omdat het prachtige gebouw in een aantal zalen topwerken toont aan schilderijen en beeldhouwwerken uit Oostenrijk. Denk aan retabels, portretten, stillevens, landschappen, mythologie… Je ziet er kunst uit de middeleeuwen, renaissance, barok, impressionisme, realisme, romantiek, Sezessionsstil, biedermeierstijl... echt alles passeert de revue. Verder is Belvederepark één van de mooiste parken van Wenen. Vijvers, watervallen en de vele romantische hoekjes laten je hier volledig tot rust komen.

 1. Het oudste reuzenrad ter wereld

In het stadspark Wiener Prater staat één van de leukste bezienswaardigheden van de stad. Het park aan de Donau deed vroeger dienst als jachtterrein van de Oostenrijkse keizer. In de 18e eeuw werd het opengesteld voor het publiek en bouwde men er een openbaar pretpark. Dat pretpark is het oudste ter wereld en staat vol achtbanen en draaimolens.

Dé trekpleister van het park is het reuzenrad uit 1897. Het is het oudste reuzenrad ter wereld en is te zien in onder andere de Bond-film The Living Daylights en het oudere The Third Man. Je mag een ritje absoluut niet overslaan, koop je tickets online en sla de wachtrijen over!


 1. Heldenplatz

In het neorenaissance gebouwencomplex op de Heldenplatz, de laatste die in opdracht van de Habsburgers tijdens hun heerschappij zou opgetrokken zijn tussen 1869 en 1913, wemelt het van de musea. Die zijn afhankelijk van het Kunsthistorisches Museum. Je vindt er het Ephesos Museum (archeologische vondsten, beelden , mozaïeken…) en ook een verzameling harnassen en wapens in het Hofjagd und Rüstkamme. Daarnaast is er nog een verzameling met oude muziekinstrumenten. Deze musea worden meestal overgeslagen door de toeristen, dus druk is het hier nooit en toch de moeite waard!

 1. Votivkirche

Deze neogotische kerk werd eind de 19de eeuw gebouwd uit dankbaarheid, omdat de toenmalige keizer Frans-Jozeph een aanslag overleefde in 1853. De meer dan 100 glas-in-loodramen en de fresco’s vormen ongetwijfeld het hoogtepunt van je bezoek. Een pronkstuk hier is het ‘Antwerpener Altar’, effectief in Antwerpen gemaakt in de tweede helft van de 15de eeuw. Er is ook een museum.

 1. Rathaus

Er zijn 2 stadhuizen in Wenen, het nieuwe en het oude. Als een Wiener het over zijn 'Rathaus' heeft dan gaat dit meestal over het nieuwe stadhuis, gelegen langs de ring. Zo nieuw is het nu ook weer niet, want het dateert van eind de 19de eeuw. Het is gelegen in een park en is gebouwd in Vlaams-gotische stijl. Als je wat herkent van het Brusselse stadhuis, is dat dus geen toeval. De centrale toren is bijna 100 meter hoog. De Weense burgemeester heeft er zijn residentie en de vele zalen worden gebruikt voor recepties en feesten. De Rathauskeller is erg populair bij toeristen die er overigens een muzikaal optreden kunnen bijwonen.

Het stadhuis kan bezocht worden met een gids op bepaalde dagen, of ook een audio guide is een mogelijkheid. In de zomer worden er ’s avonds op het grote plein gratis goede films vertoond en zijn er tal van culturele nevenactiviteiten. Een overzicht vind je online.

 1. Schönbrunn

Eind 17de eeuw werd alles nogal groots opgevat. Er moest een kasteel komen op de heuvel achter het huidige kasteel en het moest veel groter zijn dan Versailles, of toch tot de rekening werd gemaakt. Schönbrunn werd niet op de heuvel gebouwd en viel een stuk kleiner uit dan de eerste plannen, maar toch is het erg imposant en uiterst luxueus. In een rondleiding kan je er 40 pronkkamers bezoeken die je een idee geven van de luxe waarmee de bewindslieden hun gasten wilden overtroeven. Daarnaast telt het kasteel nog 1400 kamers. Schönbrunn heeft ook een groot park met bijbehorende serre en dierentuin.

 1. Café Central

Café Central is dé perfecte plek om even tot rust te komen in de namiddag na een lange wandeling langs de bezienswaardigheden van de stad. Het is het bekendste koffiehuis van de stad. Je kan er lekkere Weense gebakjes eten met een kop koffie in een decor dat de grandeur van weleer uitstraalt. Het café bestaat al 150 jaar en de revolutionair Trotsky en psychoanalist Freud waren er vaste gasten!

 1. Sigmund Freud

Ook de bekende psychiater Sigmund Freud (1856-1939) had een band met Wenen. Hij kwam naar Wenen met zijn ouders in 1859, op 3-jarige leeftijd dus. Hij zou in het huis in de Berggasse 47 jaar lang blijven wonen, daarna ging hij als jood in ballingschap naar Londen op vlucht voor het nazisme. Je kan de beroemd geworden wachtkamer en spreekkamer van Freud bezoeken. Documenten, voorwerpen uit zijn persoonlijke verzameling, souvenirs en nog veel meer laten toe om een goed beeld te krijgen wie Freud was.

 1. Waar overnachten in Wenen? (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Wenen? Ontdek het aanbod met promoties (tijdelijk beschikbaar).

Booking.com

 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Wenen met onze reisgids

Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Wenen? Ontdek dan de stad met onze gratis stadswandeling Wenen. Ideaal om de omgeving volledig te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Wenen kan je ook 1 stadswandeling vinden, maar heb je nog meer goesting in Wenen? Koop dan onze volledige reisgids Wenen en ontdek 2 volledig uitgewerkte wandelingen en heel wat verborgen pareltjes en bekende bezienswaardigheden.

Wenen reisgids

Gratis reisgids Wenen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 6 juli 2019 - Etienne. Van hove

Vind het zeer goed

- 4 juli 2019 - gino vermeulen

Dank voor de opgestuurde dokumentatie,kan ik zeker gebruiken,op het einde van de maand ga ik voor zes dagen wenen bezoeken met een reisagentschap, grtj

- 14 juni 2019 - Den Dooven Diederik

Zeer goede reisgids die ik zeker zal gebruiken. Hebben wel onverwachts onze plannen aangepast en gaan naar Praag. Zal zeker deze gids ook vragen...

- 18 april 2019 - H.Mangelaars

Een goede en praktische informatie over van en in Wenen

- 22 januari 2019 - LUCAS ENGELS

Goed kijken naar het aanbod van tentoonstellingen, ook de kleine. Ze zijn zeker de moeite waard en steeds in een fantastisch mooi kader.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?