Wandeling door Barcelona, het centrum en oude stad + kaart

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Wandeling door Barcelona, het centrum en oude stad + kaart

 • Startpunt: Plaça de Catalunya (metro: Catalunya)
 • Eindpunt: Mare Magnum shoppingcenter
 • Type: Stadswandeling
 • Afstand: 7,0 km
 • Duur: 5 uur
 • Wegdek: Verhard
 • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)
 • Rolwagens: Toegankelijk

Volg route op kaart met GPS-tracker

Wachtrijen vermijden en speciale tours

Gratis stadswandeling Barcelona downloaden langs de bezienswaardigheden & highlights

Met deze stadswandeling door Barcelona kom je zowel in de oude als de nieuwe stad terecht. We wandelen door Barrio Gotico, komen langs de huizen van Gaudi zoals Casa Mila, Casa Vicens en Casa Batllo en uiteraard ook de Sagrada Familia. Nog meer bouwwerken van Gaudi bezoeken?

Barcelona bezoeken zonder de Ramblas door te wandelen is uiteraard uitgesloten en daar stappen we ook even binnen in een prachtig overdekte markt. Deze wandeling door Barcelona brengt je niet in de Montjuic (2 extra wandelingen in de volledige reisgids, Modernisme en Montjuic).
We starten op de Plaça de Catalunya of de Catalaanse plaats, het hart van Catalonië.

Barcelona

Gratis stadswandeling Barcelona downloaden

Nog meer in de volledige reisgids Barcelona

Ontdek Barcelona via 3 uitgewerkte stadswandelingen die je langs bekende maar ook minder bekende plekken leiden. Uitgebreide praktische en achtergrondinformatie maken deze reisgids compleet.
Volledige reisgids kopen voor € 7,5

GPX bestand(en) van deze route downloaden

GPS-track Barcelona centrum: we hebben de GPS-track (GPX) van deze wandelroute in een zip-bestand geplaatst dat je vrij kan downloaden.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

Mijn ervaringen met vooraf gekochte tickets: geen wachtrijen en geen stress!

Heb je het al meegemaakt? Je wil absoluut dát museum bezoeken en er staat een lange wachtrij, vaak aangegeven met de uren die je braafjes moet staan wachten. Dat gebeurt zelfs buiten het toeristische seizoen. En toch zie je gewoon mensen aankomen bij het museum, zij schuiven niet aan in de rij en hupsakee, zij gaan zomaar binnen. Ongeloof, frustraties hopen zich op. Er is een remedie! Koop je tickets op voorhand aan.

Bij mijn laatste bezoek aan Barcelona en ter controle van de drie wandelroutes had ik voorgenomen om binnen een tijdsbestek van 3 dagen zovéél mogelijk musea en bezienswaardigheden te bezoeken. Dat kán alleen maar lukken als je vooraf alles piekfijn organiseert maar vooral als je tickets op voorhand koopt. Alle hieronder beschreven tickets kocht ik vooraf. Ik heb ze allemaal zelf gebruikt. Welnu, het verliep vlekkeloos. Géén enkele wachtrijEen overzicht van alle tickets hier, maar lees eerst vooraf onze ervaringen hieronder.

 • Transferbus: ticket voor de bus van luchthaven naar centrum en omgekeerd.
  Volg in de luchthaven de pijlen 'Bus'. Bij de uitgangsdeur zie je een bordje 'Aerobus'. De bus staat te wachten in het overdekte deel. Bij het opstappen geef je je vooraf gekochte voucher af aan de chauffeur. Je neemt de plaats in die je vooraf bij de aankoop van het ticket zelf hebt gekozen. Praktisch, eenvoudig en vooral géén wachttijden. De buslijn heeft bovendien hoge frequenties. Stopt onderweg 4 x met eindpunt Plaça Catalunya. Koop hier je ticket vooraf.
 • HOLA CARD: ticket om ongelimiteerd te reizen met metro en bus in centrum Barcelona
  Ga in de luchthaven naar de toegang van de metro. Daar zie je grote automaten staan. Ruil daar je voucher in voor een ticket door het ingeven van het vouchernummer. Eenvoudig! Deze HOLA CARD kan je nu gebruiken voor bus en metro. Ook van en naar de luchthaven. De HOLA CARD is 48, 72, 96 of 120 uur geldig. De geldigheidsduur begint te lopen zodra je de eerste keer de HOLA CARD gebruikt. Koop hier je ticket vooraf.
 • Hop On Hop Off:  de rondritbussen met haltes aan bezienswaardigheden
  De rondritbus rijdt vanaf de meeste bezienswaardigheden. Opgelet, niet vanaf de luchthaven. Op de Hop On Hop Off is een audiogids in het Nederlands beschikbaar. Let wel: de bus rijdt niet tot aan het Parc Güell. Vanaf de halte moet je nog een flink eind te voet en het gaat er stevig omhoog. Bij alle andere bezienswaardigheden van Barcelona zijn er wél heel kortbij haltes. Koop Hop On Hop Off hier.
 • Doe je onze wandelingen én je hebt een metrokaart, dan is de Hop On Hop Off overbodig, trouwens toch vrij duur. Wil je in één glimp een algemeen beeld van Barcelona krijgen, dan is de Hop On Hop Off wel een aanrader In de zomer zijn er drie trajecten, in de winter twee.

Wie erg geïnteresseerd is in Miro en Picasso kan in Barcelona naar twee musea. Dat van Miro vind je op de Montjuïc, dat van Picasso in de oude stad. Mét je vooraf aangekochte tickets win je bij Miro hooguit een kwartiertje. Bij Picasso is een vooraf aangekocht tiket echt wel nodig, tenzij je liever 2 à 3 uur in de rij staat aan te schuiven. Tip: Wil je Miro én Picasso doen, koop dan het museumpas geldig voor 6 musea: ARticket BCN. Het is eigenlijk de enige manier om binnen te geraken in het Picassomuseum zonder gids. Kostprijs: 30 euro (2018). Koop ARticket hier.

Bij Miro moet je niet aanschuiven aan de kassa. Ga met je ticket onmiddellijk naar de toegang bij de zaalwachter.
Bij Picasso moet je de voucher omzetten in de poort waar er geen volk staat. Dus niet bij de kassa’s met lange wachtrijen.

De voucher voor dit museumpas ARticket BCN dien je om te zetten in een soort 'paspoort'. Dat doe je bij de toeristische dienst op de luchthaven. Heel eenvoudig en snel.

Voordeel met het ARticket BCN is dat je hiermee ook het Nationaal Museum, zeg maar het kasteel op de Montjuic, kunt bezoeken. Het is een prachtig gebouw en heeft een uitgebreide collectie. Je kan ook naar 'Tapies', een kleiner museum dat heel dichtbij Casa Battlo ligt. Erg leuk museum. De andere twee musea die je gratis binnen kan, vielen wat tegen tenzij je voor heel moderne kunst bent. Let op, indien een museum gesloten is wegens wisseling tentoonstelling of om een andere reden is er geen terugbetaling (geheel of gedeeltelijk) van het ARticket BCN.

Heb je geen ticket op voorhand aangekocht, dan is er veel kans dat je er gewoon niet in kan. Of je bent een ganse dag bezig om er wel binnen te geraken. Koop dus je ticket voor de Sagrada Familia vooraf. Met je vooraf aangekocht ticket stap je naar de ingang aan de 'oude gevel'. Vanaf 15 minuten vóór de start van je tijdslot mag je al naar binnen. Tussen 9.00 en 10.00 uur kan het er vrij druk zijn door de busladingen met toeristen, maar die hebben wel een andere ingang. Koop je ticket Sagrada Familia vooraf

Je wil een uitgebreide rondleiding met gids en een bezoek aan de torens, koop het hier nu.
Ik gebruikte géén audiogids. Waarom niet ? Om die te verkrijgen, moet je een tweede keer aanschuiven. Bij mijn bezoek was het daar dat je veel tijd verliest.

Meer gebouwen van Gaudi

Je kan in Barcelona nog twee gebouwen van Gaudi (gedeeltelijk) die je kan bezoeken mét vooraf aangekochte tickets. Het Casa Mila is het meest spectaculaire. Ik vond het Casa Battlo veel mooier en ook gezelliger. Koop voor beide je tickets zeker vooraf. Via de snelle toegang vermijd je wachttijden. 
Casa Battlo met videoguide, koop het hier.
Casa Mila met audioguide, koop het hier.

Parc Güell is het park door Gaudi gebouwd en bevat zijn woonhuis (voor dit huis geldt een apart ticket maar er zijn geen wachtrijen daar). De ingang van Parc Güell is niet zo goed aangegeven. Bij de vroegere hoofdingang met een zicht op de mooie trap moet je naar rechts. Op het einde van de straat, voor die een bocht maakt, is de ingang. Kom zéker goed op tijd, want ze zijn zeer streng. Om binnen te gaan, heb je maar 15 minuten tijd.
Zonder vooraf gekocht ticket moet je úren staan wachten. Koop het hier vooraf.

Vergeet ook niet in het niet-betalende deel te wandelen, in de omgeving van Gaudi zijn woonhuis. Het loont zeker ook de moeite.

Eerlijk? We bezochten het Parc Güell na een bezoek aan Casa Batllo en Casa Mila-La Pedrera. Dan valt het park enigszins tegen. De bekende trap zie je trouwens volledig vanaf de gewone straat. De enige toegevoegde waarde bij een betalend bezoek is het terras. Wij vonden het gratis gedeelte van Parc Güell héél prachtig met die bouwsels van Gaudi. Het aparte ticket voor het woonhuis van Gaudi is laag in kostprijs, er zijn geen wachtrijen, maar een echte meerwaarde biedt het niet volgens ons.

Behalve Gaudi hebben nog tal van andere architecten mooie pareltjes van gebouwen neergezet in Barcelona. Twee gebouwen springen daarbij uit de band: het Palau de la Musica en het Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

Het Palau de la Musica kan enkel met rondleiding bezocht worden maar is écht wel de moeite waard. Koop je ticket wel steeds vooraf. Het Hospital de la Santa Creu i Sant Pau is vrij recent geopend en de restauratiewerken gaan er nog steeds door. Het ligt tussen de Sagrada Familia en Parc Güell. Wachtrijen hiervoor zijn er (nog) niet, dat bleek bij ons laatste bezoek.  
   
Palau de la Musicamis dit niet en koop je ticket op voorhand
Hospital Sant Pau, een onbekend pareltje, ticket en info hier.

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde

247 ervaringen

- 27 juni 2024 - maertens hilde

Zeer overzichtelijk en vol goede tips. Interessant : de niet zo gekende plaatsen en geschiedenis.

- 27 mei 2024 - Lien

Zeer praktisch en boeiend!

- 22 mei 2024 - Gonny

Helemaal leuk je krijgt gelijk een vakantie gevoel toppie. 🌅

- 13 mei 2024 - Eddy Peters

zeer mooie wandeling, gemakkelijk te volgen dank zij de gedetailleerde beschrijving. Mocht nog extra een mogelijk hebben om naar De Sagrada Família te stappen.

- 29 januari 2024 - Ingrid De Paemelaere

heel interesant

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?