FB

Sagrada Familia bezoeken? Tips, tickets + hoe wachtrijen vermijden?

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Sagrada Familia bezoeken? Tips, tickets + hoe wachtrijen vermijden?

16 november 2018 in Barcelona0 reacties

De Sagrada Familia is de meest bekende en meest bezochte bezienswaardigheid van Barcelona. Aan het unieke meesterwerk van Gaudí wordt al ruim 100 jaar gebouwd. Er is in al die tijd nog geen moment geweest dat de Sagrada Familia niet omringd werd door steigers, maar toch staat het onafgewerkte prachtwerk van Gaudí al op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Mijn tips om de populairste bezienswaardigheid van Barcelona te bezoeken. Klik hier voor tickets om de wachtrij over te overslaan

Inhoud artikel

Tickets & tours Sagrada Familia

 1. Geschiedenis van de Sagrada Familia

In 1866 richtte de boekhandelaar Josep Maria Bocabella de ‘Asociación Espiritual de Devots de San José’ op om daarmee een tegenwicht te bieden aan de secularisatie die op dat moment gaande was. Enkele jaren later in 1874 begon deze vereniging met het werven van donaties voor een tempel ter ere van de heilige familie. Nog eens 7 jaar later was er voldoende geld verzameld om een stuk land van 12.800 vierkante meter te kopen. De architect Francisco de Paula del Villar maakte een ontwerp voor de nieuwe kerk volgens een neogotische stijl en op 19 maart 1882 werd de historische eerste steen gelegd voor wat nu de crypte van de basiliek vormt.

1.1. Gaudí neemt over

Binnen een jaar kreeg del Villar echter ruzie met zijn opdrachtgevers, waardoor de opdracht overgedragen werd aan de bekende Spaanse architect Antoni Gaudí. De crypte werd afgemaakt door Gaudí volgens de plannen van del Villars. Uit een onverwachte hoek ontving het project een anonieme donatie van een behoorlijk bedrag en daarop besloot Gaudí een ander ontwerp te maken.

1.2. Het nieuwe ontwerp

Hij begon met de bouw van de Geboortefaçade, waarna hij in 1909 een schoolgebouw aan de kerk liet bouwen voor de kinderen van de constructiewerkers. Uiteindelijk koos hij er in 1914 voor om zich alleen op de Sagrada Familia te focussen en geen andere opdrachten meer aan te nemen, waarna hij in 1923 de laatste ontwerpen voor de kerk afgemaakt had. De eerste klokkentoren, die gewijd werd aan Sint Barnabas, werd in 1925 afgemaakt. Een half jaar later, in 1926, stierf Gaudí aan de complicaties van een tramongeluk, waarna hij begraven werd in de crypte van zijn meesterwerk.

1.3. Bouwwerken na Gaudí’s tragische dood

Gaudí liet gedetailleerde plannen voor de rest van de constructie achter aan zijn opvolger Domènec Sugrañes, die tot 1938 aan de kathedraal gewerkt heeft. In deze periode werden de drie andere klokkentorens van de Geboortefaçade afgemaakt. In 1936, tijdens de Spaanse Burgeroorlog, zetten opstandelingen de crypte in brand, waarbij de school en de werkplek met originele tekeningen grotendeels verwoest werden. Desondanks werd de bouw van de kerk niet stilgezet en bleven de originele concepten van Gaudí gerespecteerd en werd hiermee verder gewerkt. De architect Vidal liet de crypte in 1939 en 1940 restaureren en liet de kapotte modellen herstellen zodat er verder gewerkt kon worden volgens Gaudí’s plan.

1.4. De opvolgers van Gaudí

Na 1940 hebben nog vijf architecten aan de Sagrada Familia gewerkt. Isidre Puig-Boada en Lluís Bonet i Garí werkten samen tot 1983. Binnen deze periode konden de twee architecten de Passiefaçade met vier torens grotendeels afwerken en werd ook een museum in de crypte geopend. Hierna kwamen Francesc de Paula Cardoner i Blanch en Jordi Bonet i Armengol aan het werk. In 2005 werd de kerk tot werelderfgoed verklaar door UNESCO en in 2010 wijdde Paus Benedictus XVI het bouwwerk officieel in als basiliek.

1.5. Onder constructie

Sinds 2012 staan de bouwwerken onder leiding van Jordi Faulí i Oller. De Sagrada Familia is nog steeds onder constructie, en er zal nog een derde façade van de Glorie toegevoegd worden samen met de laatste torens. In 2026 staat gepland dat de bouw af zal zijn.

 1. De basiliek en het museum

De bouw van de basiliek is gebaseerd op de tradities van Gotische en Byzantijnse kathedralen, waarbij het christelijke verhaal verteld zou moeten worden door middel van de architectuur. De wat in totaal 18 torens moeten worden staan zo symbool voor de 12 apostelen, de heilige Maria, de vier Gospels en Jezus Christus. De toren van Christus dient de grootste van alle torens te worden met een hoogte van 172,5 meter. Hiermee is het een van de grootste religieuze gebouwen ter wereld.

2.1. De architectuur van de basiliek

De basiliek zelf is gebouwd in de vorm van een Latijns kruis waarbij de 3 façades als het leven en de lessen van Jezus gerepresenteerd worden. Op de Geboortefaçade is het geboorteverhaal van Jezus weergegeven in de Catalaans modernistische stijl die Gaudí volgde. Rondom het kerstverhaal zijn verscheidene natuurscènes weergegeven. De Passiefaçade vertelt het lijdensverhaal van Christus, maar doordat deze een halve eeuw later afgemaakt is, ziet deze façade er anders uit doordat die gemaakt is in een hoekige en modernere stijl met rechte lijnen en scherpe hoeken.

2.2. Een kijkje binnen in de basiliek

Aan de binnenkant wordt er veel gebruik gemaakt van licht en van kleuren, wat beide typerend is voor Gaudí. Twee muren zijn versierd met gigantische glas-in-lood ramen die de kerk in groen, rood, blauw en geel kleuren. Hierbij is goed nagedacht over de weg van de zon, waarbij de opkomende zon het Geboorteverhaal verlicht, terwijl het Passieverhaal juist verlicht wordt door de ondergaande zon. Daarnaast wordt er veel gebruik gemaakt van verschillende gekleurde stenen, Venetiaans glas en gekleurd keramiek door de basiliek heen, zowel binnen als buiten.

2.3. Het museum over Sagrada Familia

In de crypte onder de basiliek is het museum over de Sagrada Familia te vinden, waarin de plannen en miniaturen van het bouwproject te vinden zijn en waar in stappen uitgelegd wordt hoe de Sagrada Familia is gebouwd en afgemaakt zal worden. Ook is hier een tentoonstelling over het leven van Gaudí te vinden, waarbij een film over de architect in het Spaans en in het Engels wordt getoond.

 1. Openingstijden Sagrada Familia

De Sagrada Familia is het hele jaar door geopend. De sluitingsuren verschillen soms afhankelijk van de periode in het jaar. Hieronder som ik de uren op per periode:

 • In november tot en met februari is de basiliek tussen 09:00 en 18:00 geopend.
 • Van april tot en met september is het geopend tussen 09:00 en 20:00.
 • Van maart en oktober kan je terecht bij de Sagrada Familia van 09:00 tot 19:00.
 • Op 25 en 26 december en 1 en 6 januari zijn de openingstijden aangepast en is de Sagrada Familia open tussen 09:00 en 14:00.

3.1. Belangrijk om te weten

 • Tickets zijn tot een half uur voor sluitingstijd te krijgen.
 • De openingstijden kunnen aangepast worden wanneer er speciale evenementen worden gehouden in de basiliek.
 • Toegang tot de torens wordt afgezet bij slecht weer en er wordt geen geld terug gegeven. Controleer daarom het weerbericht voordat je tickets koopt.
 1. Welke tickets kopen?

Tickets zijn zowel ter plaatse als online te verkrijgen. Boek je je tickets online? Neem deze geprint mee om zeker te zijn van een plaatsje op je gewenste tijdstip. Je kan kiezen uit meerdere soorten tickets die toegang geven tot verschillende delen van de basiliek.

Studenten, iedereen onder de 30 jaar en senioren krijgen korting op alle tickets. De toegang is gratis voor kinderen onder de 11 jaar en voor invaliden.

Bij het boeken van een ticket dien je een datum en een tijdstlot te kiezen waarop je de Sagrada Familia wilt bezoeken. De tijdsloten gaan elk kwartier in. Let op dat je op tijd aanwezig bent. Je dient vijftien minuten van tevoren aanwezig te zijn voor de beveiligingscontroles, en na het aangewezen tijdslot komt het ticket te vervallen.

4.1. Het basis ticket

Het basis ticket geeft je toegang tot de kerk. Wil je een audiogids? Dan betaal je nog iets extra, maar word je wel voorzien van een woordje uitleg.

4.2. Gaudí’s work and life ticket

Een ‘Gaudí’s work and life’ ticket geeft je naast toegang tot de Sagrada Familia met een audiotour ook toegang tot het Gaudí House Museum.

4.3. Top Views ticket

Het ‘Top Views’ ticket geeft je toegang tot de Sagrada Familia met een audiotour en ook een kans om de torens te gaan bekijken. Let wel op: kinderen onder de 6 jaar mogen niet mee de torens in. Ook invaliden kunnen de torens niet bezoeken.

Bij het boeken van dit ticket dien je aan te geven welke toren je wilt bezoeken. Vanuit de toren boven de Geboorte façade heb je een prachtig uitzicht over het stadscentrum, terwijl je vanuit de toren aan de Passie façade uitkijkt op de zee. Aan jou de keuze.

4.4. Guided Experience ticket

Als laatste is het mogelijk om een Guided experience ticket te kopen en met een begeleide tour mee te gaan. Er zijn tours in het Catalaans, Spaans, Engels, Italiaans, Frans en Duits.

Onze tip: Boek je tickets online, zo ben je zeker dat je binnen kan. Soms is het er zo druk dat je geen tickets aan de deur meer kan kopen.

 1. Tips om lange wachtrijen te vermijden

De Sagrada Familia is één van de drukst bezochte bezienswaardigheden van heel Europa en de dagelijkse wachtrijen zijn dan ook gigantisch. Om de wachttijden enigszins te vermijden, geef ik je enkele tips.

5.1. Aparte wachtrij bij online boeken

Zorg dat je je tickets vooraf online boekt. Doe dit ruim op tijd voor je bezoek om de gewenste tickets te kunnen bemachtigen. Met vooraf geboekte tickets kom je in een aparte wachtrij met mensen die hetzelfde tijdslot geboekt hebben bij de ingang onder de Nativity facade.

5.2. Aparte wachtrij met begeleide tour

Het is ook mogelijk om met een begeleide tour mee te gaan. Hierbij loop je met de tourgroep mee naar binnen via een aparte rij. Er zijn ook opties voor een persoonlijke rondleiding.

5.3. Kies je bezoekmoment

De Sagrada Familia is het drukst bezocht in weekenden, tijdens feestdagen en in de zomerperiodes. Tegen het einde van de middag is het minder druk dan eerder op de dag. Indien mogelijk, ga je dus best wat later om de drukte te vermijden.

Wachtrijen overslaan? Koop je ticket online, zo kan je sneller binnen = meer zien en doen in Barcelona!

 1. Wegbeschrijving naar Sagrada Familia

6.1. Wandelen

Vanuit het Gotische kwartier van Barcelona is het een halfuurtje stappen naar de Carrer de Sardenya ingang van de Sagrada Familia.

6.2. Het openbaar vervoer

Met de blauwe L5 metrolijn en de paarse L2 metrolijn stop je aan de overkant van de straat van de Sagrada Familia. Daarnaast stoppen er ook meerdere buslijnen rondom de basiliek.

6.3. Met de auto

Ik raad het niet aan om met de auto naar de Sagrada Familia te rijden. Laat je auto achter in één van de parkeerplaatsen in de stad en neem vanaf hier het openbaar vervoer.

 1. Praktische info voor je bezoek

 • Neem zo’n anderhalf uur de tijd om de hele kathedraal te bekijken. Voeg daar nog minstens een half uur aan toe als je ook de torens gaat beklimmen.
 • Tassen worden bij binnenkomst geïnspecteerd.
 • Draag gepaste kleding en zorg dat je schouders en bovenbenen bedekt zijn. Hoeden zijn niet toegestaan tenzij ze gedragen worden voor religieuze of gezondsheidsredenen.
 • Foto’s nemen met flitsen binnen in de kathedraal zijn niet toegestaan. Ook is het niet toegestaan om een statief te gebruiken.
 1. Filmpje: Sfeerbeelden van Sagrada Familia

Dit filmpje geeft je een idee wat je allemaal zal zien tijdens je bezoek aan Sagrada Familia. Neem alvast een kijkje!

 1. Bezoekje aan Sagrada Familia? Combineer met een gratis stadswandeling door Barcelona

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Barcelona. Ideaal om Parijs volledig te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Barcelona kan je 1 stadswandeling vinden. Nog meer goesting in Barcelona? Koop onze volledige reisgids Barcelona en ontdek alles over deze prachtige stad.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?