FB

Notre-Dame in Parijs bezoeken? Tickets, tips, info & wat te zien

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Notre-Dame in Parijs bezoeken? Tickets, tips, info & wat te zien

30 november 2018 in Parijs0 reacties

De Cathédrale Notre-Dame de Paris wordt gezien als het beste exemplaar van de Frans-Gotische architectuur en is ook één van de grootste kathedralen van Frankrijk. Het bouwwerk is daarom een belangrijke bezienswaardigheid van de Franse hoofdstad Parijs en zowat elke toerist die de stad bezoekt, heeft deze bijzondere kathedraal minstens één keer gezien.

Zorg dus zeker dat je de indrukwekkende Notre-Dame niet mist tijdens je bezoek aan Parijs! Ik geef je alvast graag tips om wachtrijen over te slaan.

Tours, tickets & wachtrijen vermijden

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis

1.1. Voorgangers Notre-Dame

Op de plek waar nu de Notre-Dame kathedraal te vinden is, stonden in de tijd van de Romeinen een Gallo-Romeinse tempel ter ere van Jupiter, waarna er 2 Romaanse kerken hebben gestaan op dezelfde plek. Tot 1160 stond er nog een oude basiliek.

1.2. Politieke, economische en culture hoofdstad

koning Louis VII om nieuwe gebouwen te laten bouwen die zouden laten zien dat Parijs de politieke, economische en culture hoofdstad was van Frankrijk. Voor dit project liet bisschop Maurice de Sully in 1160 de oude basiliek op het Ìle de la Cité tot de funderingen afbouwen om er een nieuwe, grotere kerk neer te kunnen zetten.

1.3. Begin van de bouw

In 1163 werd de eerste steen gelegd in het bijzijn van Paus Alexander III en werd er officieel aan de bouw begonnen. Volgens de oude tradities werd het koor met het hoge altaar als eerste gebouwd, zodat deze in 1189 al ingewijd en gebruikt kon worden, ondanks dat de kerk nog lang niet af was.

1.4. Einde in zicht

Na de dood van Maurice de Sully in 1196 nam zijn opvolger Eudes de Sully het project over en bracht hij de bouw van het schip en de façade bijna tot voltooiing tegen de tijd van zijn dood in 1208. Aan deze delen van de kathedraal werd tot 1250 nog gewerkt. Uiteindelijk werd de kerk pas in de 14de eeuw officieel afgebouwd.

1.5. Vernielingen & restauraties

In de 16de eeuw werd de kathedraal deels beschadigd door de Hugenoten, waarna koning Louis XIV en koning Louis XV in de volgende eeuwen de kerk deels lieten veranderen. Zo werd het koor grotendeels herbouwd in marmer en werden glas-in-lood ramen uit de 12de en 13de eeuw vervangen met ramen van wit glas om meer licht binnen te laten.

1.6. Kerk als warenhuis

Tijdens de Franse Revolutie werd de kathedraal grotendeels leeggeroofd, beschadigd en ontheiligd en de beelden van Bijbelse koningen op de façade werden aangezien voor Franse koningen en werden onthoofd. De kerk werd vervolgens gebruikt als een warenhuis voor voedsel en andere waren.

1.7. De kroning van Napoleon & zijn bruiloft

In 1801 liet Napoleon Bonaparte het toe om de kathedraal weer terug te geven aan de Kerk zodat het weer in gebruik kon worden genomen voor kerkdiensten. In 1804 deed de herstelde kathedraal dan ook dienst als het decor van de kroning van Napoleon en in 1810 van zijn bruiloft met Marie-Louise van Oostenrijk.

1.8. Een nieuwe wind

Ondanks dat de kathedraal functioneerde, lag het deels in ruïnes en bleef het grotendeels beschadigd. Nadat Victor Hugo echter in 1831 zijn boek “Notre-Dame de Paris”, ofwel “De Klokkenluider van de Notre-Dame” uitgaf, groeide de populariteit van de kathedraal snel. Eenmaal in 1844 besloot koning Louis-Philippe om de kerk te laten restaureren. In 1845 begonnen de restauraties onder leiding van Eugène Viollet-le-Duc en Jean-Baptiste-Antoine Lassus. Zij maakten wanneer mogelijk gebruik van originele ontwerpen en tekeningen om de decoraties terug te brengen naar het origineel en wanneer dit niet mogelijk maakten zijn nieuwe decoraties volgens de originele stijl.

1.9. Laatste details

In de 20ste eeuw werd de kathedraal in verschillende periodes schoongemaakt om de originele witte kleur van de stenen weer te kunnen tonen en werden er draden geplaatst om duiven weg te houden. Daarnaast werd in 1977 tijdens een uitgraving vlakbij de kathedraal een groot deel van de hoofden van de beelden van de koningen op de façade gevonden, die tijdens de Franse Revolutie waren afgehakt. Deze hoofden zijn nu te zien in het Musée de Cluny.

 1. De Notre-Dame: wat te zien?

De Cathédrale de Notre-Dame de Paris is één van de grootste Frans-Gotische kathedralen van Frankijk en heeft een interieur van 130 meter lang en 48 meter breed. Het plafond heeft een hoogte van 35 meter.

2.1. De 2 gotische torens

Aan de westelijke façade zijn 2 gotische torens gelegen uit de eerste helft van de 13de eeuw. De 2 torens hebben een hoogte van 68 meter en waren tot de bouw van de Eiffeltoren in 1889 de grootste bouwwerken van Parijs. In de zuidelijke toren zijn de 10 kerklokken van de Notre-Dame te vinden. De grootste van deze klokken is de Emmanuel uit 1681. Deze klok luidt altijd als eerste, waarna de andere klokken pas 5 seconden later beginnen te luiden.

2.2. De torenspits

Aan de andere kant van het gebouw is de torenspits te vinden. Al in de 13de eeuw stond er een torenspits op de kathedraal, maar deze werd door de eeuwen heen zwaar beschadigd en verzwakt en werd uiteindelijk in 1786 weggehaald. Tijdens de renovaties in de 19de eeuw liet Eugène Viollet-le-Duc een nieuwe torenspits maken van eikenhout en lood. Deze nieuwe torenspits wordt omgeven door 12 koperen beelden van de Apostelen. De beelden staan in groepen van 3, met elke groep op een punt van het kompas. Voor elke groep is een beeld van een dier te vinden die naar één van de apostelen verwijst.

2.3. De westelijke façade

De westelijke façade is verdeeld in 3 verdiepingen en versierd met gotische houtwerken, beelden van koningen uit het Oude Testament en andere Bijbelse beelden. Zo beeldt het timpaan boven de hoofdpoort de Dag des Oordeels uit. Daarnaast zijn er ook afbeeldingen van middeleeuwse wetenschappen en filosofieën terug te vinden. Alle afbeeldingen waren origineel geverfd.

2.4. De waterspuwers

Aan de randen van het gebouw zijn vele waterspuwers te vinden in de vorm van monsters. De waterspuwers hadden naast de functie van het wegleiden van regenwater ook een functie als het symbool van al het kwaad en de gevaren die de mensen die de lessen van de kerk niet opvolgden zouden tegenkomen.

2.5. Interieur

Van binnen is de kerk rijkelijk versierd met Bijbelse beelden, maar de bekendste onderdelen van de kathedraal zijn de glas-in-lood ramen en roosventers die religieuze verhalen uitbeelden. Ook zijn er relieken te vinden in de kerk en de schatkamer, waaronder de doornenkroon die Jezus aan het kruis gedragen zou hebben, een deel van het kruis en één van de nagelen waarmee Jezus aan het kruis vastgemaakt was.

 1. Openingstijden Notre-Dame

 • De kerk is het hele jaar door dagelijks geopend van 08:00 tot 18:45 uur op doordeweekse dagen en van 08:00 tot 19:15 uur op zaterdag en zondag.
 • De schatkamer van de kathedraal is te bezoeken tussen 09:30 en 18:00 uur.
 • De torens kunnen dagelijks, behalve op 1 januari, 1 mei en 25 december, bezocht worden tussen 10:00 en 17:30 uur, met verlengde openingstijden tussen 1 april en 20 september van 10:00 tot 18:30 uur.
 • Op feestdagen zijn er andere openingstijden.
 1. Tickets

4.1. Toegang Notre-Dame

Om de Notre-Dame te bezoeken hoeft geen ticket gekocht te worden en de kathedraal kan zonder entree bezocht worden.

4.2. Torens beklimmen

Wanneer je de torens wilt beklimmen dien je echter wel een ticket aan te schaffen. Een ticket voor de torens kan ter plekke gekocht worden. Hiervoor moet je wel eerst een ticket uit de machines buiten de kerk halen die je een tijdslot geeft waarbinnen je een ticket voor de torens kan krijgen. Het kan soms 2 uur duren voor je een ticket aan kan schaffen en je dient binnen je aangewezen tijdslot een ticket te kopen anders kom je niet meer binnen. Tickets zijn voor een specifieke tijd en je dient op tijd aanwezig te zijn bij de toegang tot de torens.

Onze tip: Koop je ticket online zo kan je direct binnen en sla je de wachtrij over.

4.3. Audiogidsen

Er zijn ter plekke audiogidsen verkrijgbaar in het Frans, Engels, Duits, Spaans, Italiaans, Portugees, Japans en Chinees.

 1. Vermijd de wachtrijen

Doordat de toegang tot de Notre-Dame gratis is en het één van de grootste bezienswaardigheden van Parijs is staat er vaak een rij voor de poort van de kathedraal. Ondanks dat de rijen vaak snel bewegen is het toch aan te raden om het hoogseizoen, en dan vooral de maanden juli en augustus, te vermijden en buiten deze periode de Notre-Dame te bezoeken.

Daarnaast kan je beter tijden waarop diensten worden gehouden vermijden, aangezien er dan naast alle toeristen ook nog de kerkgangers zelf zijn die de kerk in willen. Hetzelfde geldt voor alle religieuze feestdagen, zoals Pasen en Kerst. Dinsdagen en woensdagen zijn over het algemeen de minst drukke dagen, terwijl je zondag beter niet komt.

Hoe de wachtrij overslaan? Koop je tickets online, zo ben je zeker van je toegang en spaar je uren wachten uit.

 1. Wegbeschrijving

6.1. Lopend

De Notre-Dame is gelegen in het centrum van Parijs en afhankelijk van je startpunt is het mogelijk om te voet naar de kathedraal te gaan. Zo is het een uur lopen vanaf de Eiffeltoren langs de Seine, terwijl het maar 20 minuten lopen vanaf het Louvre is.

6.2. Met het openbaar vervoer

De Notre-Dame is te bereiken met metrolijn 1 via haltes Hôtel de Ville of Châtelet, lijn 4 via halte Cité of Saint-Michel, en met lijnen 7, 11 en 14 via halte Châtelet. Ook is de Notre-Dame met de RER lijn B te bereiken via halte Châtelet en lijn C via halte Saint-Michel. Ook kan je de bussen 21, 38, 47, 58, 70, 72, 74, 81 en 82 nemen naar de Notre-Dame.

6.3. Met de auto

De dichtstbij gelegen parkeerplaats is de Parking Saemes Notre Dame, die tegenover de Notre-Dame gelegen is. Ook de Parking Saemes Maubert-Lagrange ligt vlakbij de kathedraal. Deze parkeerplaats ligt op 6 minuten lopen afstand van de Notre-Dame aan de andere kant van de Seine.

 1. Praktische info voor je bezoek

 • Draag gepaste kleding wanneer je de Notre-Dame bezoekt en zorg dat je schouders en knieën bedekt zijn.
 • Grote tassen worden bij binnenkomst doorzocht en deze kan je dan ook beter achterlaten in je hotel of verblijf.
 1. Kijk binnen in & rondom de Notre-Dame

In dit filmpje krijg je een 360-graden beeld van binnenin en rondom de Notre-Dame Kathedraal in Parijs. Bereid je zo alvast helemaal voor op je bezoek! Beweeg je beeld met de pijltjes in de hoek of versleep het beeld om rond te kijken.

 1. Download je gratis stadswandeling Parijs

Maak je een citytrip naar Parijs? Ontdek dan zeker de stad met onze gratis stadswandeling Parijs. Ideaal om Parijs volledig te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Parijs kan je ook 1 stadswandeling vinden. Nog meer goesting in Parijs? Koop onze volledige reisgids Parijs en ontdek alles over deze prachtige stad!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?