Musée d’Orsay bezoeken? Info museum + tips wachtrijen en tickets

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Musée d’Orsay bezoeken? Info museum + tips wachtrijen en tickets

29 januari 2020 in Parijs1 reactie

De Franse hoofdstad Parijs kent tientallen musea. Zo mag een bezoek aan het Louvre bijvoorbeeld echt niet ontbreken tijdens je tripje naar de City of Light. Ook het museum aan de overkant van de Seine vormt zo’n must-see van Parijs. Het Musée d’Orsay is een museum gehuisvest in een prachtig stationsgebouw uit 1900.

Het biedt niet alleen prachtige architectuur, maar ook bijzondere sculpturen en impressionistische schilderijen die nergens anders te vinden zijn. Lees mijn tips om de wachtrijen over te slaan en tickets te boeken.

Tours & tickets voor Musée d’Orsay in Parijs zonder wachtrij

Geen zin om te wachten in de lange wachtrijen? Koop een skip-the-line ticket voor € 17, hiermee kan je binnen zonder wachten.
Wil je graag meer te weten komen over de kunstwerken en het museum? Koop een ticket met rondleiding door een professionele gids van het museum voor € 53,90.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van Musée d’Orsay

In 1898 bouwden de architecten Lucien Magne, Victor Laloux en Émile Bénard aan een treinstation voor de Wereldtentoonstelling van 1900: het Gare d’Orsay. Dit treinstation werd tot 1939 gebruikt als het eindstation voor de spoorwegen uit het zuidwesten van Frankrijk. In 1939 waren de perrons van het station echter te klein voor de langere treinen die steeds vaker gebruikt werden, waardoor deze treinen niet meer terecht konden in dit station.

1.1. Verzet

Het volk verzette zich tegen het afbreken van het gebouw, waardoor het tijdens de Tweede Wereldoorlog dan maar gebruikt werd als een postkantoor. Daarnaast werd het ook gebruikt als filmset, veilingruimte en als oefenruimte voor het Renaud-Barrault theatergezelschap.

1.2. Nieuwe afbraak

In 1970 werd opnieuw toestemming gegeven om het gebouw af te breken, maar de toenmalige Minister van Cultuur, Jacques Duhamel, ging hier niet mee akkoord en liet een hotel in het gebouw bouwen. De directeur van Franse Museums kwam vervolgens met het idee om een museum van het gebouw te maken die als brug zou kunnen werken tussen de werken in het Louvre en de werken in Musée National d’Art Moderne. President Georges Pompidou accepteerde dit plan in 1974 en in 1978 werd het gebouw aan de lijst van Historische Monumenten toegevoegd.

1.3. Wedstrijd ontwerpers

In datzelfde jaar werd een wedstrijd georganiseerd om het nieuwe museum te ontwerpen. Die werd uiteindelijk gewonnen door Pierre Colboc, Renaud Bardon en Jean-Paul Philippon. Zij bouwden het interieur volledig om en creëerden in totaal 20.000 vierkante meter ruimte op 4 verdiepingen.

1.4. Inrichting

Hierna ontwierp Gae Aulenti in 1981 het interieur en de indeling van het museum zelf. In 1986 werden de tentoonstellingen vervolgens opgezet met werken uit het Louvre, het Musée du Jeu de Paume en het Musée National d’Art Moderne die in deze musea nog niet tentoongesteld werden. Het museum zelf werd uiteindelijk in december 1986 geopend door president François Mitterrand.

Onze tip: Boek je tickets online, is voordelig en kan je binnen zonder wachten.
 1. Wegwijs in het museum

Het Musée d’Orsay staat bekend om impressionistische en post-impressionistische werken van onder andere kunstenaars als van Gogh, Renoir, Monet en Picasso. Zo zijn hier bekende werken als de Geboorte van Venus van Alexandre Cabanel en de Sterrennacht boven de Rhône van Vincent van Gogh te zien. De werken zijn verspreid over de 3 verschillende etages: het Rez-de-chaussée op vloer 0, de begane grond, het niveau médian op vloer 2 en het niveau supérieur op vloer 5.

2.1. Rez-de-chaussée

Op de Rez-de-chaussée op de begane grond vind je in eerste instantie een hal met beeldhouwwerken uit de negentiende eeuw. De kamers rondom deze hal bevatten schilderijen van voor het impressionistische tijdperk. Hier zijn werken te vinden van Courbet, Pissaro, Delacroix en Benouville, maar er hangen ook wat kunstwerken van Monet en Picasso. Daarnaast zijn er kleinere ruimtes te vinden met meubels uit de vorige twee eeuwen en een kamer met een driedimensionale replica van het centrum van Parijs. Je kan hier ook terecht voor een bezoekje aan een museumboetiek en het Café de l’Ours. Of je kan een kijkje nemen naar in de ruimte waar verschillende tijdelijke tentoonstellingen worden gehouden.

2.2. (Neo)-impressionistische werken

Op de tweede verdieping is een collectie aan Impressionistische en neo-impressionistische werken tentoongesteld. Hier vind je dan ook werken van Monet, Millet, Gauguin, Cezanne en Van Gogh, maar ook beelden van Rodin en Claudel. Op deze verdieping is ook het restaurant te vinden.

2.3. Monet, Picasso, Cézanne & Renoir

Op de bovenste verdieping zijn de grootste Impressionistische werken tentoongesteld van onder andere Monet, Picasso, Cézanne en Renoir. Daarnaast vind je op deze verdieping een gigantische stationsklok vanwaar je een bijzonder uitzicht op Parijs hebt. Ook is het Café Campana hier te vinden.

2.4. Het plein

Op het plein naast het gebouw zijn 6 bronzen standbeelden tentoongesteld die origineel voor de derde Wereldtentoonstelling in Parijs in 1878 waren gemaakt. De 6 beelden representeren de 6 continenten. Het beeld Zuid-Amerika is gemaakt door Aimé Millet, Azië door Alexandre Falguière, Oceanië door Mathurin Moreau, Europa door Alexandre Schoenewerk, Noord-Amerika door Ernest-Eugène Hiolle en Afrika door Eugène Delaplanche.

 1. Openingstijden Musée d’Orsay

3.2. Het museum

 • Het Musée d’Orsay is het gehele jaar door geopend.
 • Het museum is gesloten op maandagen, op 1 mei en op 25 december.
 • Van dinsdag tot en met zondag is het museum geopend van 09:30 tot 18:00, maar op donderdag sluit het museum pas om 21:45. De laatste tickets worden om 17:00 verkocht en om 21:15 op donderdagen.

3.1. De museumwinkel, het restaurant & cafés

 • De museumwinkel is geopend van 09:30 tot 21:30 op donderdagen en tot 18:30 op de andere dagen.
 • Het Café de l’Ours is dagelijks geopend van 09:30 tot 16:45 behalve op donderdag, dan sluit het maar om 19:45.
 • Het restaurant op de tweede verdieping is dagelijks geopend van 11:45 tot 17:30 geopend en op donderdag van 11:45 tot 14:45 en opnieuw van 19:00 tot 21:30.
 • Het Café Campana op de bovenste verdieping is dagelijks geopend van 10:30 tot 17:00 en op donderdag geopend van 11:00 tot 21:00.
 1. Tickets om Musée d’Orsay te bezoeken

4.1. Tickets kopen

Tickets voor het Musée d’Orsay zijn ter plaatse bij entree A te koop als online te kopen. Het is mogelijk om tickets voor de dag zelf of voor een latere datum te kopen. Wanneer je online een ticket koopt is deze geldig voor drie maanden na aankoop, maar aan de kassa bij het museum kunnen alleen tickets voor de dag zelf gekocht worden.

4.2. Kortingen en gratis ingang

Mensen tussen de 18 en de 25 jaar zonder Europees paspoort krijgen een korting. Tickets zijn altijd wat goedkoper vanaf 16:30 of vanaf 18:00 op donderdagen. Iedereen onder de 18 jaar oud en mensen tussen de 18 en 25 jaar met een Europees paspoort kunnen gratis naar binnen, net zoals invaliden en mensen met een Paris Museum Pass. Iedereen kan op de eerste zondag van de maand gratis naar binnen.

4.3. Audiogids & tour

Het is mogelijk om een audiogids in het Engels, Frans en Italiaans te huren. Voor een begeleide tour door het museum betaal je natuurlijk iets extra. Deze tour duurt 1 à 2 uur en wordt gegeven in het Engels.

4.4. Evenementen

In het museum worden ook concerten, filmvoorstellingen en andere evenementen gehouden. Tickets hiervoor verschillen per evenement, maar toegang tot het museum zit inbegrepen in alle tickets behalve de filmtickets.

4.5. Combinatietickets

Er zijn combinatietickets te verkrijgen voor het Musée d’Orsay en het Musée de l’Orangerie of het Musée Rodin.

Onze tip: Boek je tickets online, is voordelig en kan je binnen zonder wachten.
 1. Vermijd de wachtrijen

5.1. Tip: drukte vermijden

Het is aan te raden om donderdagavond het Musée d’Orsay te bezoeken. Vermijd het weekend en specifieker vooral de eerste zondag van de maand wanneer entree gratis is, want hier komen veel mensen op af. Een bezoek op dinsdag is ook af te raden: het Musée d’Orsay ligt tegenover het Louvre, en aangezien dit museum elke dinsdag gesloten is stroomt het Musée d’Orsay op deze dag vol.

5.2. Online boeken

Ook doe je er slim aan om vooraf online een ticket te boeken. Met deze tickets kan je naar entree C lopen. Deze ingang is alleen voor mensen die vooraf al een ticket geboekt hebben, en hier kan je dan ook bijna meteen doorlopen.

5.3. Live wachttijden

Op de website van het Musée d’Orsay vind je de geschatte huidige wachttijd. Hierbij wordt het ook aangeraden om vooral op woensdagen, donderdagen en vrijdagen te komen, omdat op de andere dagen het museum drukker bezocht wordt.

Onze tip: Boek je tickets online, zo kan je gemakkelijk naar binnen en moet je geen tijd te verlies met wachten.
 1. Wegbeschrijving naar Musée d’Orsay

6.1. Wandelen

Het Musée d’Orsay is gelegen op 1 rue de la Légion d’Honneur, schuin tegenover het Louvre. Vanaf het Louvre is het dan ook nog geen kwartier te voet. Vanaf de Notre Dame en de Eiffeltoren is het een half uur wandelen naar het museum.

6.2. Openbaar vervoer

Neem de metro lijn 12 naar de Solférino halte of de RER lijn C naar de halte Musée d’Orsay. Het is ook mogelijk om bussen 24, 63, 68, 69, 73, 83, 84 en 94 richting het museum te nemen.

6.3. Auto

Ga je met de auto? Parkeren kan bij het Carrousel du Louvre op een kwartier wandelen van het Musée d’Orsay, of bij Bac Montalembert, wat zich op 10 minuutjes wandelen van het museum bevindt.

 1. Praktische info voor je bezoek

 • Musée d’Orsay kent 4 toegangen, waarvan 2 voor groepen. Entree A is voor individuele bezoekers zonder ticket, terwijl entree C voor individuele bezoekers met een ticket of met voorrang is.
 • Er bevinden zich liften in het museum.
 • In het museum zijn een restaurant en twee cafés te vinden. Ook buiten op het plein is een etenstand te vinden.
 • Binnen het museum zelf mag je niet eten of drinken.
 • Selfiesticks zijn niet toegestaan.
 • Je moet ook het geluid van je telefoon uitzetten.
 • Grote tassen zijn niet toegestaan en moeten bij de garderobe achter gelaten te worden.
 1. Filmpje: neem een kijkje in het museum

Dit filmpje geeft je een idee wat er allemaal te zien zal zijn tijdens je bezoek aan Musée d'Orsay. Bewonder het impressionante oude station en kijk ook al eens binnen in het museum naar de verschillende verdiepingen en kunst.

 1. Waar overnachten in Parijs?

Op zoek naar een leuke hotel op de juiste plek in Parijs? We hebben een volledig artikel geschreven met de leukste hotels per wijk in Parijs. Zo weet je in welke wijk wat te zien is en waar te overnachten.

Bekijk onze 3 favoriete hotels in Parijs

 1. Combineer Musée d’Orsay met een gratis stadswandeling in Parijs

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Parijs. Ideaal om Parijs volledig te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Parijs kan je 1 stadswandeling vinden. Nog meer goesting in Parijs? Koop onze volledige reisgids Parijs en ontdek alles over deze prachtige stad.

Parijs

Gratis reisgids Parijs downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?