23 x mooiste bezienswaardigheden Tallinn: wat zien en doen tijdens je bezoek?

Koop de volledige reisgids voor € 10

23 x mooiste bezienswaardigheden Tallinn: wat zien en doen tijdens je bezoek?

28 september 2021 in Baltische Staten0 reacties

Tallinn, een prachtige oude binnenstad aan de Baai van Tallinn

De grootste troef van Tallinn? Dat is ongetwijfeld de goed bewaarde middeleeuwse stadskern. Het is misschien wel een van de uniekste steden van Europa. De oude stad staat dan ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Als grootste stad en hoofdstad van Estland valt er hier natuurlijk veel te doen en te beleven. Lees gerust verder en ontdek de mooiste bezienswaardigheden van Tallinn.

Tours en dagexcursies boeken in Tallinn

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in Tallinn bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een gids en tour en geniet van de omgeving en Tallinn.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste tours en excursies in Tallinn en haal het beste uit je vakantie!

Inhoud artikel

 1. Stadhuis van Tallinn

Het Stadhuis van Tallinn werd gebouwd in de 13e eeuw en is daarmee het oudste stadhuis van alle Baltische landen en heel Scandinavië. Oude Thomas, het beeld dat dienst doet als windvaan bovenop de stadhuistoren, staat er al sinds 1530. Het is een van de symbolen van de stad geworden.

Volgens de legende was die Thomas een oude krijgersfiguur. Hij was een boerenjongen die uitblonk in een wedstrijd waarbij hij met kruisbogen op een beschilderde houten papegaai op een paal moest schieten. Hij kon geen prijzen winnen omdat hij in een arme familie geboren was en daarom werd hij stadswacht. Hij deelde altijd snoepjes uit aan alle kinderen en wanneer hij stierf vroegen de kinderen voortdurend waar hij toch gebleven was. Dat leidde tot ongemakkelijke gesprekken over zijn dood. Toen de windwijzer bovenop het stadhuis werd gezet, vertelden de ouders hun kinderen dat de oude Thomas vandaar toekeek en snoepjes onder hun hoofdkussen achterliet als ze zich goed gedroegen.
 1. Sint-Nicolaaskerk

De Sint-Nicolaaskerk werd in de 13e eeuw gesticht door Westfaalse kooplieden die hier vanuit Gotland naartoe kwamen. Er zijn echter nog maar enkele delen van de oorspronkelijke kerk overgebleven. Het grootste deel van de huidige kerk werd opgetrokken tussen 1405 en 1420. Latere toevoegingen en renovaties vonden plaats in 1515 en aan het einde van de 17e eeuw.

De kerk werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd, maar werd in de jaren 1950-1980 opnieuw helemaal gerenoveerd. Een collectie middeleeuwse kunst van het Kunstmuseum van Estland is hier ondergebracht.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan deze stad? Bekijk het volledige aanbod hotels in Tallinn.

 1. Archeologisch Museum van Estland

In het Archeologisch Museum van Estland kom je meer te weten over de geschiedenis van Estland. Hier kan je alledaagse gebruiksvoorwerpen, gereedschap en andere artefacten zien die door de vroegste bewoners van deze regio werden gebruikt. De twee gereconstrueerde modellen van begrafenissen uit de steentijd zijn uiterst interessant.

 1. Vrijheidsplein

Op het Vrijheidsplein vinden vaak evenementen plaats. Het plein is ontstaan op de plaats van een voormalig Zweeds bastion dat halverwege de 19e eeuw werd afgebroken. Het Vrijheidskruis en het Monument voor de Onafhankelijkheidsoorlog werden hier in 2009 onthuld als gedenkteken voor alle slachtoffers die de oorlog geëist heeft.

 1. Sint-Janskerk van Tallinn

Aan de oostkant van het Vredesplein staat de Sint-Janskerk. De bouw van deze lutherse kerk werd in 1862 aangevat en in 1867 werden de deuren van de kerk geopend. De kerk is in neogotische stijl gebouwd. Ga zeker eens een kijkje nemen.

Wil jij graag zoveel mogelijk van deze stad zien? Dat kan! Met onze stadswandeling door het centrum van Tallinn kom je langs alle hoogtepunten van de stad!

 1. Museum Kiek in de Kök

In de oude artillerietoren of kanontoren bevindt zich het museum Kiek in de Kök, wat letterlijk ‘kijk in de keuken’ betekent. Het museum dankt zijn naam aan de manier waarop men vanuit de toren in de keukens van de nabijgelegen huizen kon kijken. In de buitenmuren zijn nog kanongaten uit 1577 te zien.

Je kan de toren ook altijd even beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad en je krijgt met een ticketje ook toegang tot de 'geheime' bastiontunnels die naar het Zweedse bastion leiden. In een ander gedeelte van de tunnels onder het bastion Ingeri bevindt zich een uitgehouwen stenen museum.

 1. Maagdentoren-museum

De tentoonstelling in het Maagdentoren-museum over de geschiedenis van de banketbakkersindustrie van Estland zal misschien niet iedereen kunnen bekoren, maar de fantastische wijnbar bovenaan kan dat zeker wel. Je kan er ontspannen met een heerlijk glaasje wijn in de hand terwijl je geniet van een onklopbaar uitzicht op de oude stad. Hoe fijn is dat?

 1. Alexander Nevski-kathedraal

De grootse en kleurrijke Russisch-orthodoxe Alexander Nevski-kathedraal is gewijd aan de Russische vorst (1220-1263) die in 1242 de IJsstrijd op het Peipusmeer won. De kathedraal bekroont de heuvel van Toompea waar volgens de legende de Estse volksheld Kalevipoeg begraven ligt. Sommigen zeggen dat Kalevipoegs moeder Linda de kerk met haar eigen handen heeft gebouwd. Na de onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie in 1991 werd deze kerk zorgvuldig gerestaureerd.

Nog meer schoonheid ontdekken? Download dan zeker onze reisgids Baltische Staten met de mooiste bezienswaardigheden en plekjes.
 1. Kasteel van Toompea

Het kasteel van Toompea, tegenwoordig de zetel van het parlement van Estland, bevindt zich op de plaats van een oude vesting die al minstens sinds de 9e eeuw in gebruik is. Dit kasteel, dat samen met de kathedraal de heuvel Toompea domineert, werd in 1219 ingenomen door de Deense kruisvaarders en in 1227 door de Orde van de Broeders van het Zwaard.

Zij begonnen met grootschalige verbouwingswerken die de tand des tijds uitstekend hebben doorstaan. Tien jaar later viel het kasteel opnieuw in handen van de Denen en in 1346 werd het uiteindelijk verkocht aan de Duitse Orde. Het bleef de rest van de middeleeuwen in hun handen.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je bezoek aan de Estse hoofdstad? Bekijk alvast onze favoriete hotels in Tallinn.

 1. Sint-Mariakathedraal

De Sint-Mariakathedraal, ook bekend als de Toomkirik, werd oorspronkelijk gebouwd door Denen in de 13e eeuw. Het is de oudste kerk in Tallinn en op het vasteland van Estland. Een aantal bekende personen hebben hier hun laatste rustplaats gevonden.

 1. Patkuli-uitkijkplatform

Op de Toompea-heuvel vind je een aantal fantastische uitkijkpunten die je trakteren op een prachtig uitzicht over de stad. Het Patkuli-uitkijkplatform bevindt zich in een van de oudste delen van de stad en is onze persoonlijke favoriet. Je kan er de oude stad met al haar torens en muren bewonderen en het uitzicht strekt zich helemaal uit tot aan de haven. De Patkuli-trappen, gebouwd in 1903, gidsen je van de heuveltop terug naar de benedenstad.

Verdedigingsmuren van Tallinn

Onderaan de Patkuli-trappen bevindt zich een indrukwekkend deel van de verdedigingsmuren van Tallinn dat dateert uit de 14e eeuw. De torens langs dit stuk van de vestingwerken zijn omgebouwd tot musea. Ook vanop de verdedigingsmuren krijg je prachtige uitzichten voorgeschoteld.

Wil je graag de stad zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Met deze privéwandeling door Tallinn met een enthousiaste gids ontdek je de kleurrijke legendes en prachtige straten van één van de best bewaarde middeleeuwse stadscentra van Noord-Europa.

 1. Sint-Olafskerk

De Baptistische Sint-Olafskerk is het grootste middeleeuwse bouwwerk in de Estse hoofdstad. De gotische basiliek neemt met zijn 123,7 meter hoge toren een opvallende plaats in in het silhouet van de stad.

 1. Maritiem Historisch Museum

Als je wat verder wandelt, langs de oude stadsmuur en de torens kom je uit bij een 16e-eeuwse toren waarin het Estse Paks Margareeta Maritiem Historisch Museum is ondergebracht. Dit museum doet de zeevaartgeschiedenis van Estland uit de doeken en kan uitpakken met, hoe kan het ook anders in Tallinn, een prachtig uitzicht over de stad vanop het dak.

Leer meer over de maritieme geschiedenis en cultuur van Estland kennen en bekijk historische schepen tijdens een rondleiding door het Estonian Maritime Museum in Seaplane Harbor in Tallinn.

 1. Huis van de Zwarte Koppen

Het Huis van de Zwarte Koppen is een voormalig gildehuis van de kooplui en wordt nu vooral gebruikt om jazzconcerten, klassieke optredens en andere evenementen te organiseren. Wie weet kan jij wel een evenementje meepikken tijdens je bezoek aan Tallinn!

 1. Ests Historisch Museum

Het Ests Historisch Museum stelt een uiteenlopende collectie artefacten tentoon die verband houden met de cultuur en geschiedenis van Estland. Dit museum is zeker een bezoekje waard als je dieper in het verhaal van Estland wil duiken. Het gebouw waarin het museum gevestigd is, is een bezienswaardigheid op zich. De grote gildehal dateert uit de 14e eeuw. Naast de gildehal vind je Maiasmokk, het oudste café van Tallinn. Hier kan je even genieten van een kopje koffie vooraleer je verder gaat.

Ontdek hieronder enkele leuke tours en excursies in Tallinn en haal het beste uit je vakantie

 1. Kerk van de Heilige Geest

De kerk van de Heilige Geest dateert uit de 13e eeuw. Als je de tijd hebt, moet je zeker even binnen een kijkje gaan nemen. Hier is namelijk veel mooi houtwerk te zien waaronder een sprookjesachtige wenteltrap. Aan de buitenkant valt vooral de enorme klok op. Die werd op het einde van de 17e eeuw door Christian Ackermann in elkaar gezet. Een leuk weetje: dit was de eerste kerk waar diensten in het Ests werden gehouden.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk het volledige aanbod hotels in Tallinn en haal het beste uit je verblijf.

 1. Stadsmuseum van Tallinn

Benieuwd naar het verleden van deze stad? Dan moet je in het Stadsmuseum van Tallinn zijn. Het museum buigt zich over de geschiedenis van de stad, vanaf de eerste stichters tot op heden. De tentoonstellingen vinden plaats in een middeleeuws koopmanshuis dat dateert uit de 14e eeuw. Dat maakt dit museum extra bijzonder!

 1. Dominicaanse Sint-Katelijneklooster

Het voormalige Dominicaanse Sint-Katelijneklooster is een van de oudste gebouwen in Tallinn. Het ligt in het hart van een wijk vol pakhuizen en koopmanshuizen en is een van de twee overgebleven kloostercomplexen in de stad.

Archeologen hebben ontdekt dat het Dominicaans klooster hier al ten minste sinds 1246 staat. Het werd tijdens de reformatie grotendeels verwoest, maar er zijn nog oude delen overgebleven. Een deel van het oude klooster behoort nu tot de Sint-Petrus-en-Pauluskathedraal.

 1. Katariina käik

Een ander overgebleven deel van dit voormalige klooster kan je zien via het adembenemend mooie straatje Katariina käik die de straten Vene en Müürivahe met elkaar verbindt. In dit magische steegje stap je terug in de tijd. Het is hier niet moeilijk om je voor te stellen hoe Tallinn er in de middeleeuwen uitzag.

Aan de zuidkant van de steeg staan bijna uitsluitend woningen uit de 15e tot 17e eeuw en er zijn een aantal ambachtelijke ateliers waar je ambachtslieden aan het werk kan zien. Best een aparte maar gezellige sfeer!


 1. Het Stille Meesterhof

Ook het stille Meesterhof voelt aan alsof het verloren is gegaan in de nevelen der tijd. Hier hangt nog steeds een uitgesproken middeleeuwse sfeer. Er zijn verschillende ambachtsateliers en vooral een erg leuk cafeetje. Neem even een kleine pauze en geniet van een lekker hapje of drankje.

 1. Hellemann-toren

De 14e-eeuwse Hellemann-toren is het centrale punt van een ander stukje overgebleven stadsmuur. Hier kan je de drie verdiepingen tellende toren beklimmen en langs de stadsmuur wandelen voor een fantastisch uitzicht op de middeleeuwse verdedigingswerken van Tallinn.

In de toren is nu een kunstgalerie gevestigd. Vroeger werd de plek gebruikt als gevangenis en wapenopslagplaats. In de schaduw van de Hellemann-toren ligt een romantisch pleintje.

Wil jij graag een rondreis maken door de Baltische Staten? Met onze 16-daagse rondreis Baltische Staten kom je langs alle mooie plekjes van Litouwen, Letland en Estland!

 1. Viru-poort

De Viru-poort is een ander deel van het 14e-eeuwse verdedigingssysteem van Tallinn. De oorspronkelijke bruggenschans werd gesloopt om plaats te maken voor een door paarden getrokken tramlijn, maar de hoektorens van het bouwwerk zijn wel bewaard gebleven.

De Viru-straat wordt omlijnd door winkels en restaurants en is uitgegroeid tot een van de drukste delen van de oude stad. Er hangt hier altijd een levendige sfeer. Het is een geweldige plek om een hapje te eten of om van de avond te komen genieten!

 1. Maak een daguitstap naar Helsinki

Heb je nog wat tijd over? Dan kan je ook altijd een daguitstap maken naar de Finse hoofdstad Helsinki. Helsinki is een pracht van een stad met fraaie architectuur en een mooie ligging aan de kust!

Er zijn verschillende veerboten die je van Tallinn naar Helsinki brengen. Wil jij graag deze daguitstap maken? Dat kan met deze dagtocht per veerboot naar Helsinki.

 1. Waar overnachten in Tallinn?

Voor je bezoek aan de Estse hoofdstad Tallinn, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven in Tallinn voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Tallinn online bekijken.

CRU Hotel

Het luxe boetiekhotel CRU is gevestigd in een 15e-eeuws koopmanshuis. Het hotel ligt in de hoofdstraat van het prachtige oude centrum van Tallinn. De kamers van het hotel beschikken over antiek meubilair en houten balken. Verder kan je genieten van een geweldig uitzicht in het restaurant dat gespecialiseerd is in Franse en Estse gerechten en waar de chef-koks reeds bekroond zijn. Ook kan je in het restaurant dagelijks terecht voor een heerlijk ontbijt met mousserende wijn. Meer info en boeken.

Hotel Rocca al Mare

Hotel Rocca al Mare is een 4-sterrenhotel gelegen aan de kust van de Oostzee en biedt uitzicht op zee. De ruime kamers zijn smaakvol ingericht en hebben uitzicht op het oude centrum van Tallinn. Verder beschikt Hotel Rocca al Mare over sauna's, een dagkuuroord, een schoonheidssalon waar je diverse wellness-behandelingen en massages kan verkrijgen en een zwembad. Meer info en boeken.

 1. Filmpje: De mooiste bezienswaardigheden van Tallinn

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten tijdens je bezoek aan Tallinn? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Tallinn!

 1. Mis niets en download onze gratis reisgids Baltische Staten

Wil je niets missen tijdens je vakantie in de Baltische Staten? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Baltische Staten met meer dan 134 bezienswaardigheden, drie stadswandelingen + volledig uitgewerkte rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Baltische Staten en ga op pad!

Baltische Staten

Gratis reisgids Baltische Staten downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?