Camp Nou stadion bezoeken in Barcelona? Info, tickets en foto's!

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Camp Nou stadion bezoeken in Barcelona? Info, tickets en foto's!

3 juni 2021 in Barcelona2 reacties

Wanneer het gaat over Barcelona denkt de helft van de mensen ongetwijfeld aan de prachtige bezienswaardigheden zoals de Sagrada Familia en Park Guell.
De andere helft? Die zit met hun gedachten bij slechts één ding: voetbal natuurlijk! Een bezoekje aan Camp Nou, het thuisstadion van FC Barcelona, mag dan ook zeker niet ontbreken tijdens je stedentrip in Barcelona.
Zelfs al ben je geen voetbalfan, deze voetbaltempel is impressionant om te zien en een interessante beleving.

In dit artikel alle info over het stadion, hoe te bezoeken en tickets kopen.

Tips: Bespaar geld, koop je ticket voor Camp Nou online

Onze tip: Koop je tickets voor Camp Nou online voor € 26, ze zijn goedkoper dan ter plekke aan het stadion (€ 27,5).

Koop je tickets by GetYourGuide voor een Camp Nou Experience: FC Barcelona Museum en Tour. Dit zijn de officiële tickets, zo bespaar je + sla je de wachtrij aan de kassa over en ben je zeker van je toegang.
Nog meer mogelijkheden om Camp Nou te bezoeken met tours kan je hier vinden.

Inhoud artikel

 1. De indrukwekkende geschiedenis van Camp Nou

FC Barcelona ontstond in 1899 nadat de Zwitser Hans Gamper een advertentie in een tijdschrift had geplaatst met de vraag of iemand lid wilde worden van een voetbalteam. Bij het oprichten van de club, speelden ze op verschillende terreinen tot ze in 1922 een vaste plek in Les Corts vonden. Hier werd de grond steeds opnieuw gemodelleerd om de groeiende fanbasis kwijt te kunnen.

1.1. Nieuw stadion voor de fans

Na verloop van tijd bleek dat het nodig was om een geheel nieuw stadion te bouwen om de vele fans een plaatsje te bieden om voor de club te komen supporteren. Vanaf 1948 werd er actie ondernomen en werd er gewerkt aan de plannen voor een nieuw, groot stadion.

Uiteindelijk kocht de president van de club Agusti Montal y Galobart in september 1950 een stuk grond waar hij een nieuw stadion wilde laten bouwen. Die plannen konden nog niet meteen doorgaan, want er werd nog een tijd lang gedebatteerd om het stadion elders te bouwen. De knoop werd uiteindelijk doorgehakt door de nieuwe president Francesc Miró-Sans die besloot om de bouw van het stadion te laten doorgaan op de eerder gekochte grond. En er zat spoed achter: nog geen maand na zijn beslissing werd de eerste steen van het stadion gelegd.

1.2. Forse schulden

Het nieuwe stadion werd onder leiding van architecten Miró en Mauri gebouwd, maar de bouw duurde langer dan verwacht en kostte uiteindelijk veel meer dan gepland. Uiteindelijk duurde het bouwen van het stadion zo’n drie jaar, tot en met 1957, en kostte het ongeveer 288 miljoen pesetas, wat zowat 4 keer het origineel geplande bedrag is. Hierdoor nam de club geen al te goeie start, want hun tijd in het nieuwe stadion begon in forse schulden. Het stadion bood toen al plaats aan zo’n 93.053 mensen en had een veld van 107 meter bij 72 meter.

1.3. Ontstaan van het museum

In 1982 werd de capaciteit tijdelijk verhoogd naar 115.000 mensen, maar dit werd tegen het eind van de eeuw gereduceerd naar 99.354 mensen. Het veld werd ook verkleind en meet nu 105 meter bij 68 meter, wat volgens de regels is van de UEFA. In 1984 werd het museum van FC Barcelona aan het stadion toegevoegd.

1.4. Overwinningen van FC Barcelona

FC Barcelona heeft al heel wat overwinningen op haar naam staan: de ploeg heeft sinds haar oprichting in 1899 maar liefst 5 keer de titel van de Champions League in de wacht gesleept, 3 keer de FIFA Club World Cup gewonnen, ze telt 24 La Liga titels op haar naam en heeft daarnaast ook 29 keer de Spaanse Cup gewonnen.

 1. Het stadion & het museum

Het stadion kan tegenwoordig ruim 99.000 mensen ontvangen. Daarnaast zijn er nog vele grote ruimtes in het stadion waar er heel wat voorzieningen zijn, zowel voor de supporters als voor de voetbalspelers zelf.

2.1. De kleedruimtes

De kleedruimtes zijn plaatsen waar spelers zich kunnen omkleden en hun eigen kluisje hebben. Er is ook een opbergruimte en een ruimte met douches en baden. Tot zo ver de praktische kant van de kleedruimtes, verder heeft het ook nog een hoop verzorgende en ontspannende faciliteiten zoals een aansluitende ruimte met zwembad, twee hot tub’s, een sauna, een stoomruimte, een ijsbad en een ruimte voor massages, fysiotherapie en medische behandelingen. Als laatste is er nog een derde ruimte met drie kantoren, een vergaderruimte en een verkleedruimte voor de werkkrachten. Tijdens een bezoek aan Camp Nou krijg je de kans om een kijkje te nemen naar de kleedruimtes van de bezoekende teams.

2.2. De Ricard Maxenchs perskamer

Deze perskamer van Camp Nou is een moderne ruimte die zich naast de kleedkamers bevindt. Er zijn 135 luxe zitplaatsen voorzien en verschillende technieksystemen bestemd voor de media. Ook hangen ook twee grote monitoren die gebruikt kunnen worden voor presentaties of vertalingen.

Onze tip: koop je tickets voor Camp Nou online, zo ben je zeker dat je binnen kan + bespaar je tijd én geld uit door niet te moeten aanschuiven in de wachtrij.

2.3. De Mixed Zone

De 'gemixte zone' is de ruimte waar de spelers na afloop van de wedstrijd de media kunnen aanspreken. Deze ruimte is gelegen naast de perskamer en de kleedkamers. De Mixed Zone is, zoals de naam al een beetje verklapt, verdeeld in twee ruimtes. Één deel van de Mixed Zone is uitsluitend voor de spelers bedoeld. Aan de andere kant is er plaats voor journalisten om aan de slag te gaan. Er hangen ook drie monitoren om persconferenties die in de perskamer gehouden worden bij te kunnen wonen.

2.4. De Sala Roma

De Sala Roma bevindt zich sinds 2016 in het bovenste gedeelte van het stadion. Hier kan je terecht bij de ‘Roma Lounge 2009’: een gastronomische ruimte waar er culinair gegeten kan worden om de Camp Nou ervaring tot in de puntjes te beleven.

2.5. Het museum

Het museum van Camp Nou is een ode aan het stadion en het voetbalteam FC Barcelona. De highlights van de voetbalploeg kunnen aanschouwd worden op een gigantisch scherm en met tablets kan je ook zelf oude voetbalwedstrijden bekijken. In het museum wordt ook de geschiedenis van de club mooi weergegeven en worden oude en nieuwe voetbaltenues en prijzen die het team gewonnen heeft tentoongesteld. Naast items van FC Barcelona worden ook de handbal-, basketbal- en ijsschaatshockeyteams tentoongesteld. Tot slot is er nog een aparte ruimte speciaal gemaakt om Messi te eren en zijn prijzen te bewonderen.

 1. Openingsuren van Camp Nou

Wanneer Camp Nou toegankelijk is, verschilt naargelang het seizoen, daarom hebben we een lijstje gemaakt met alle openingsdagen en – uren. Check dit zeker eens voor je je bezoek vastlegt:Van februari tot 25 maart is Camp Nou geopend van 10:00 tot 18:30 op maandag tot en met zaterdag en van 10:00 tot 14:30 op zondag.

 • Vanaf 15 oktober tot en met 15 december gelden dezelfde openingsdagen en –uren als hierboven.
 • Van 26 maart tot en met 14 oktober is Camp Nou dagelijks geopend van 09:30 uur tot en met 19:30 uur.
 • Ook van 17 december tot en met 31 december is het dagelijks geopend van 09:30 uur tot en met 19:30 uur.

3.1. Sluitingsdagen

Camp Nou is gesloten op dagen dat er een La Liga of Copa del Rey wedstrijd gehouden wordt in het stadion. Op deze dagen kan je er wel terecht om een bezoekje te brengen aan het museum en ook het panoramische beeld van het stadion is tot 15:00 uur te bekijken.
Wanneer er een Champions League wedstrijd gehouden wordt is het stadion zowel de dag van de wedstrijd als de dag ervoor gesloten, maar ook op deze dagen is het museum wel geopend en heb je tot 15:00 toegang tot het panoramische beeld.
De speelagenda en aangepaste openingstijden van Camp Nou zijn te vinden op de website van FC Barcelona.

 1. Hoe tickets kopen om Camp Nou te bezoeken?

Tickets kunnen online en ter plaatste aangekocht worden, maar let wel op, want alleen de standaard tickets zijn aan de kassa te verkrijgen en duurder dan online.

Wil je graag online je ticket boeken, dat kan ook bij GetYourGuide (vanaf € 26). Hier kan je uit verschillende tickets kiezen, namelijk de Players Experience, de Camp Nou Plus en de Flexible Tour.

4.1. De Camp Nou Players Experience Tour

De Players Experience geeft je een backstage tour, een bezoek aan het FC Barcelona museum en de kans om het voetbalveld te betreden. Daarnaast neemt de tour je mee voor een kijkje achter de schermen in de persruimte en de kleedruimtes van het bezoekende team. Vervolgens word je door de spelerstunnel meegenomen naar het veld, de tribune en de commentatorruimte. Tot slot ga je met de groep naar het museum. Je krijgt ook een VR-bril aangeboden voor een virtuele ervaring en daarbovenop krijg je een officiële FC Barcelona goodiebag. De tour duurt ongeveer 90 minuten.

De prijs voor een standaard ticket is €120, €90 voor senioren ouder dan 70 jaar en kinderen tussen de 6 en de 13 jaar en €35 voor kinderen onder de 6 jaar. Plaatsen zijn gelimiteerd, dus je ticketje op voorhand boeken, is een goed idee.

4.2. Camp Nou op eigen houtje bezoeken

Het is ook mogelijk om Camp Nou zelfstandig te bezoeken tijdens de openingsuren. Je mag vervolgens zo lang als je wilt ronddwalen door het stadion en het museum.

 • Tickets voor deze Camp Nou ervaring zijn €26 online en €27,50 bij de kassa.
 • Senioren ouder dan 70 en kinderen tussen de 6 en de 13 jaar kunnen voor €20 mee
 • Kinderen onder de 6 jaar mogen gratis mee.

4.3. De Camp Nou Tour Plus

Daarnaast is er een Camp Nou Tour Plus waarbij een audiotour en een VR (virtual reality)-bril voor een audiovisuele ervaring inbegrepen zit.

 • Tickets hiervoor kosten €35
 • Tickets voor senioren ouder dan 70 jaar en kinderen tussen de 6 en de 13 jaar zijn goedkoper en beschikbaar voor €30
 • Kinderen onder de 6 jaar kunnen mee voor €10.

4.4. Opgepast: tijdslot bij tickets

Bij het boeken van bovenstaande tickets dien je een datum en tijd op te geven voor je bezoek. Het is ook mogelijk om een open ticket zonder tijdslot aan te schaffen. Deze tickets kosten €28 voor volwassenen en €22 voor senioren ouder dan 70 jaar en kinderen tussen de 6 en 13 jaar. Kinderen onder de 6 jaar kunnen gratis mee. De Flexible tickets zijn geldig tot het einde van het jaar.

 1. Bezoek la Masia

La Masia, de oude voetbalschool waar sinds 1966 veel voetbaltalent opgeleid werd, staat iets buiten Camp Nou. Je vindt dit internaat aan de Carrer de la Maternitat. Hier kergen onder andere Messi, Puyol en Hernández les. In 2011 verhuisde de opleiding naar Ciutat Deportiva Joan Camper iets buiten Barcelona. Je kan dit internaat niet bezoeken , maar wel van buitenaf bezichtigen.

 1. Johan Cruijff 'El Salvador' en Camp Nou

Camp Nou en Johan Cruijff, die zijn voor altijd met elkaar verbonden. Cruijff begon in 1973 te spelen in Barcelona toen Rinus Michels trainer was. In 1978 won hij met FC Barcelona de Spaanse liga en kreeg hij de bijnaam 'El Salvador' (de Verlosser). Hij trainde de club later en zo won Barça in 1992 de Europacup I.

Cruijff bleef wonen in Barcelona en overleed er op 24 maart 2016. Na zijn overlijden kwamen duizenden fans naar Camp Nou om hun laatste eer te bewijzen en het condoleanceregister te beschrijven. In Amsterdam left hij voor altijd verder in z'n eigen stadion, de Johan Cruijff ArenA.

 1. Hoe de wachtrijen vermijden aan Camp Nou?

Tijdens het hoogseizoen kunnen de wachtrijen voor de kassa erg lang worden, dus het is aan te raden om vooraf je tickets online te boeken. Verder kan je ook proberen om buiten het seizoen te komen voor een rustigere ervaring.

 1. Wat is de ligging van Camp Nou + hoe te bereiken?

Het stadion van FC Barcelona is buiten het centrum van de stad gelegen en daarom is het niet aan te raden om wandelend naar Camp Nou te gaan. Je kan je er wel makkelijk naartoe begeven met het openbaar vervoer of met de auto.

8.1. Het openbaar vervoer

Vanuit het centrum van Barcelona kan je de metrolijn L5 naar Collblanc of Badal nemen. Vervolgens is het nog 5 minuutjes wandelen naar het stadion. Je kan ook metrolijn L3 naar Les Corts, Maria Cristina of Palau Reial nemen. Hier moet je nog ongeveer 10 minuten wandelen.

Met bus 54 of 59 geraak je ook makkelijk bij Camp Nou.

Houd er wel rekening mee als je een wedstrijd gaat bekijken, dat het na afloop niet altijd meer mogelijk is om met de metro of bus terug te reizen naar je hotel of appartement. Een alternatief is de nachtbus (N12), die vanaf 22.30 uur elke 20 minuten rijdt. Nog een optie is om een taxi te voorzien om terug te keren.

8.2. De fiets

Vanuit het centrum doe je er een halfuur tot drie kwartier over om naar Camp Nou te fietsen. Fietsen kan je op verschillende locaties makkelijk huren voor een dag of langer.

8.3. De auto

Er zijn 2 parkeerplaatsen op nog geen 500 meter afstand van het stadion. Rij naar BSM Tanatori Les Corts of Ronda Park wanneer je met de auto naar Camp Nou gaat.

 1. Praktische tips voor je bezoek

 • Neem ongeveer 2 uur voor je bezoek. Wanneer je een grote voetbalfan bent wil je misschien zelfs 2,5 à 3 uur van je dag nemen voor een bezoek aan het stadion.
 • Check voor je bezoek de huidige openingstijden van Camp Nou op de website van FC Barcelona om zo een bezoek tijdens een wedstrijddag te voorkomen.
 • Er is een Tapas café en een Bierhal in het stadion, maar deze zijn redelijk prijzig, dus het is aan te raden om zelf wat te eten voor je vertrekt.
 • Als je van plan bent een wedstrijd bij te wonen, is het aan te raden een extra pull mee te doen. Vergeet ook zeker geen sjaaltje om te supporteren! Die zijn trouwens ter plaatse te koop of in een hoop winkeltjes in Barcelona.
 • Boek je tickets online, zo ben je zeker dat je het stadion kan bezoeken, en geen tijd verliest in de wachtrij.
 1. Waar overnachten in Barcelona? (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Barcelona? Ontdek het aanbod met promoties (tijdelijk).

Booking.com

 1. Bonus: Filmpje van Camp Nou

Dit filmpje van de catacomben geeft een idee van wat je mag verwachten tijdens je bezoek.

 1. Combineer Camp Nou met een gratis stadswandeling Barcelona

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Barcelona. Ideaal om Parijs volledig te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Barcelona kan je 1 stadswandeling vinden. Nog meer goesting in Barcelona? Koop onze volledige reisgids Barcelona en ontdek alles over deze prachtige stad.

Barcelona

Gratis reisgids Barcelona downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 16 oktober 2022 - Van Thielen Miriam

interessant brochure gaan we zeker gebruiken als we onze citytrip plannen

- 9 september 2020 - Chris D'haen

een zeer duidelijke gids, handig in gebruik.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?