De 11 x mooiste stranden & eilanden rond Dubrovnik + kaart & foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

De 11 x mooiste stranden & eilanden rond Dubrovnik + kaart & foto's

14 februari 2022 in Kroatië6 reacties

Wat zijn de mooiste stranden en eilanden rond Dubrovnik? Ligging, praktische info en hoe er naartoe

Op vakantie in Dubrovnik? Naast heel wat indrukwekkend cultureel erfgoed, heeft de stad ook voor natuur- en strandliefhebbers heel wat te bieden. Verken per kajak of georganiseerde boottrip de eilanden voor de kust van Dubrovnik. Of ontspan, al dan niet met een cocktail, op één van de vele stranden in de buurt van deze eeuwenoude stad. De boog moet immers niet altijd gespannen staan..

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste stranden & eilanden rond Dubrovnik

  1. Ontspannen op Banje Beach

Banje Beach is het populairste strand in Dubrovnik. Het ligt het dichtste bij de stad. Je kan dit kiezelstrand bereiken via de trappen van aan de weg buiten Ploče Gate – zo’n 100 treden in totaal! Je kan er parasols en stoelen huren, en er is ook een toilet.

  1. St Jacobs Beach (Sveti Jakov)

St Jacobs strand (Sveti Jakov) is minder druk dan Banje Beach. Het is één van de mooiste stranden van Dubrovnik en heeft een kiezelstrand, ideaal voor gezinnen. Vanaf dit strand geniet je van een prachtig uitzicht over de stad en het eiland Lokrum. Het bevindt zich op zo'n 2 km van Dubrovnik.

TIP EXCURSIE: Wil je graag een georganiseerde tour of uitstap boeken naar Lokrum nu je hier toch bent? Bekijk de beschikbare boottochten en tours naar Lokrum.

  1. Betina Cave Beach (Betina špilja)

Betina Cave strand (Betina špilja) is een smal grottenstrand. Je kan er enkel geraken via het water, dus huur een kajak of spring op een boot om deze verborgen parel te ontdekken. Dit strand vind je ten oosten van het Grand Villa Argentina Hotel.

TIP EXCURSIE: Ga op een ontdekking met een begeleide zee-kajak tour en verken de kustlijn rond de oude stad van Dubrovnik.

  1. Danče Beach

Danče strand is een rotsstrand dat populair is bij de lokale bevolking. Hier vind je een aantal plateau's gemaakt op rotsen, waar je kan liggen en zonnebaden. Graag een duik nemen in de zee? Dan zit je hier zeker goed! Houd er wel rekening mee dat het hier iets minder geschikt is voor onervaren zwemmers vanwege de rotsen. Verder is het één van de oudste stranden van Dubrovnik en ligt vlakbij het Park Gradac en op 5 minuutjes van Dubrovnik.

  1. Copacabana Beach

Copacabana strand ligt in het noorden van het schiereiland Lapad. Deze lange strook van kiezelstranden kijkt uit op de brug van Dubrovnik. Je kan hier onder meer wateractiviteiten ondernemen zoals kajakken of jetksi's huren. Er is ook een gezellig restaurant en café, en 's avonds zelfs een cocktailbar en discotheek.

  1. Lapad Beach

Lapad strand biedt elke mogelijke faciliteit aan die er ook maar bestaat. Er zijn zand-kiezelstranden, restaurantjes, koffiebars... Je kan er strandstoelen huren, en er zijn ook douches en kleedcabines. Enig nadeel? Het kan er erg druk zijn. Dit is ook een ideale plaats om je hotel te kiezen indien je niet in het oude centrum van Dubrovnik wil slapen.

  1. Plat Beach (nudistenstrand)

Plat strand ligt een beetje verder van Dubrovnik. Als je op zoek bent naar wat privacy is dit de plek waar je moet zijn. Er is ook een naturistengedeelte. Hier vind je nauwelijks schaduw, dus breng zeker een parasol mee. Je kan ook schaduw opzoeken in het restaurant.

  1. Het eiland Lokrum

Het mooie eilandje Lokrum ligt dichtbij Dubrovnik en is erg gemakkelijk bereikbaar vanuit de stad. Op een grote populatie pauwen na, is het eiland onbewoond. Er varen regelmatig ferry’s heen en weer tussen Lokrum en de oude haven van Dubrovnik. De tocht duurt zo’n 15 minuten. ‘s Middags kan je eten in een restaurant in het klooster met een erg mooie tuin, of je kan een snackbar zoeken op het eiland. Je kan natuurlijk ook altijd zelf je lunch meenemen vanuit Dubrovnik.

Wat moet je weten over Lokrum? Een woordje uitleg..

De Benedictijnerabdij en -klooster van Dubrovnik werden gesticht in 1023. In 1192 zou Richard I Leeuwenhart van Engeland hier schipbreuk geleden hebben, op terugweg van zijn kruistochten. Hij zwoer dat hij hier een kerk zou bouwen, maar door tussenkomst van de lokale bevolking werd die uiteindelijk op het vasteland gebouwd.

Het eiland zou in de 19de eeuw ook de thuis geweest zijn van de excentrieke aartshertog Maximilliaan. Het eiland werd hem geschonken als bruidsschat. Afstammelingen van de pauwen die Maximilliaan vanuit de Canarische Eilanden overbracht, leven hier nog steeds. In 1959 werd een botanische tuin aangelegd op het eiland om de natuurlijke schoonheid en diversiteit verder uit te breiden.

Een van de belangrijkste attracties van Lokrum is het zoutwatermeer dat met de zee verbonden is. Deze ‘Dode Zee’ (Mrtvo More) is vooral populair bij zij die wat willen afkoelen op warme lente- en zomerdagen. De Dode Zee ligt ten zuiden van Restaurant Lacroma. Er is ook een nudistenstrand aan de zuidoostelijke kant van het eiland.

TIP EXCURSIE: Een georganiseerde tour of uitstap boeken naar Lokrum? Bekijk de beschikbare tours naar Lokrum.

  1. Het eiland Koločep

Koločep maakt deel uit van de Elaphiti Eilanden, en ligt het dichtst bij Dubrovnik. De boottocht vanuit Dubrovnik duurt zo’n 20 minuten, of 10 minuten met de watertaxi. Koločep is autovrij en heeft heel wat aangename wandelpaden waar je even kan genieten van de rust en stilte om je heen.

Wat moet je weten over Koločep?

  • Het eiland zelf kent een lange geschiedenis in de scheepsbouw, en een aantal bemanningsleden van de Santa Maria van Christopher Columbus waren afkomstig van dit eiland.
  • Maar Koločep is waarschijnlijk het meest gekend voor de 7 pre-Romaanse kerken die uit de periode tussen de 9de en de 11de eeuw dateren, en voor de ‘Blue Cave’, een mooi stukje natuur dat je kan bereiken door een stukje te zwemmen vanaf een verborgen baai.

TIP GELD UITSPAREN: Wil je graag verschillende musea bezoeken? Koop dan zeker een Dubrovnik Tourist Card. Je kan dit doen voor 1 dag, 3 of 7 dagen. Hiermee spaar je heel wat geld uit aan de ingangen van musea en mag je gratis het openbaar vervoer gebruiken. Koop je Dubrovnik Tourist Card online en krijg een extra 10% korting.

  1. Het eiland Lopud

Lopud is het middelste van de drie hoofdeilanden van de Elaphiti Eilanden, en tevens ook het meest ontwikkelde. Het is vooral bekend om haar mooie zandstranden. Het is een rustige plek om wat tijd door te brengen en er zijn ook een aantal interessante bezienswaardigheden, zoals Fort Sutvrac, een klooster, en tal van andere religieuze gebouwen, alsook heel wat aangename wandelpaden.

Op Lopud vind je het fantastische zandstrand Šunj, een rariteit in het gebied rond Dubrovnik. Het strand bevindt zich aan de zuidkant van het eiland, op 25 minuten wandelen van de haven. Hoewel het een beetje afgelegen ligt, zijn er wel twee restaurants en een aantal winkeltjes in de buurt. Het strand is erg proper en het water kristalhelder. Ideaal dus om te zwemmen!

Je kan het strand te voet bereiken. Net voor Hotel Grand, ligt er een straat aan je linkerkant die je via een schaduwrijk bos naar het strand leidt. Het is helemaal niet moeilijk, volg gewoon de bordjes.

  1. Het eiland Šipan

Šipan is het verste en grootste van de drie Elaphiti Eilanden. Tussen twee kalkstenen bergruggen in het noordoosten en het zuidwesten van het eiland, ligt een dolomietgebied dat gebruikt wordt voor fruit- en notenteelt. Hier worden veel olijven, amandelen en citrusvruchten gekweekt, alsook heel wat palmsoorten. Ook dit eiland is een erg aangename plek om te wandelen en oude kerken en ruïnes te bezichtigen.

  1. Hoe geld besparen in Dubrovnik?

Wil je verschillende musea bezoeken? Dan kan ik je aanraden om een Dubrovnik Tourist Card te kopen. Je kan dit doen voor 1 dag, 3 of 7 dagen. Hiermee spaar je heel wat geld uit aan de ingangen van musea en mag je gratis het openbaar vervoer gebruiken. Koop je Dubrovnik Tourist Card online en krijg een extra 10% korting.

  1. Waar overnachten in Dubrovnik? Hoe je hotel kiezen?

Persoonlijk raad ik niet aan om in het oude centrum te overnachten. Kies een hotel op 10 à 15 minuten van het oude stadscentrum, deze zijn veel goedkoper en het is er meestal veel aangenamer (zwembad, meer ruimte, aan zee en strand ...).

Een leuke wijk is Lapad. Vanaf Lapad kan je met de taxi of bus op 10 minuten naar het oude centrum.
Overzicht van enkele leuke hotels en appartementen in Lapad.

Wil je toch in het oude centrum verblijven, dan zijn Guest House Enny of Boutique hotel Stari Grad een perfecte optie.

Onze tip: Zelf verbleven wij in appartement Villa Boban, heeft een mooi groot zwembad en prachtig zicht op het water en vlakbij het strand. Het oude centrum van Dubrovnik ligt op 10 minuten van het appartement.
  1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Dubrovnik?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Dubrovnik? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Koop onze reisgids Kroatië met een uitgestippelde stadswandeling Dubrovnik, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden. Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Dubrovnik.

Kroatië

Gratis stadsgids Dubrovnik downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 21 mei 2023 - Sandra Schipperijn

Wij gaan vol vertrouwen Dubrovnik ontdekken met jullie duidelijke reisroute! Genietend van het strand en de azuurblauwe zee zoals we op de prachtige foto’s zien. Daarnaast cultuur snuiven en een mooie stadswandeling maken. We zullen tijd tekort komen en samen mooie herinneringen maken….

- 22 augustus 2022 - sandra Blankendaal

Heerlijke handleiding om de vakantie thuis alvast mee te gaan plannen. Komt erg goed van pas

- 11 september 2020 - Paul Teeuwen

Ik heb genoten van Dubrovnik en omstreken, met behulp van jullie informatie

- 20 oktober 2019 - Magda Neyt

We zij net terug van een reis Kroatië. Hiervoor hebben we ons laten leiden door dejullie reisgids Krotatië. Het is een pracht van een vakantie geworden. Super mooie reisroute en heel goede stadswandelingen. Super.

- 1 maart 2019 - michel van laethem

Prima reisgids met heel veel interessante tips !

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?