De grotten van Postojna bezoeken in Slovenië? Alle info tips & tickets
De Postojnska Jama of de grotten van Postojna zijn een van de bekendste en meeste bezochte bezienswaardigheden in Slovenië. Het grottenstelsel is dan ook het langste van Slovenië en is de op één na grootste druipsteengrot ter wereld! De grotten speelden een grote rol in de Tweede Wereldoorlog. Sla de grotten bij een bezoek aan Slovenië dus zeker niet over (niet tegenstaande het er erg druk kan zijn).
Lees hier meer over mijn bezoek aan de grotten van Postojna en koop vooraf online je tickets.
Tickets voor je bezoek aan de Postojna grotten
Gun jezelf de vrijheid en sla de wachtrijen over. Via GetYourGuide kan je online tickets boeken en zo wachtrijen overslaan bij de bekende bezienswaardigheden. Zo zie je meer tijdens je vakantie Slovenië.
Inhoud artikel
Geschiedenis van de Postojna-grotten
1.1. Het ontstaan van het grottenstelsel
De grotten bij Postojna werden miljoenen jaren geleden gevormd door de ondergrondse Pivka-rivier. Het snelstromende water holde de ondergrondse ruimtes uit. Waarschijnlijk werden de grotten al in de 13de eeuw verkend, maar ze werden pas voor het eerst beschreven in de 17de eeuw door de Sloveense wetenschapper Johann Weikhard von Valvasor.
1.2. De eerste toeristen
In 1818 werden de Postojna-grotten voorbereid voor een bezoek van Keizer Frans I van Oostenrijk, die in 1819 de eerste officiële bezoeker van de grotten zou zijn voordat de grotten voor het publiek zouden openen. Luka Čeč ontdekte tijdens de voorbereidingen een nieuw gedeelte van de grotten en werd prompt benoemd tot de eerste officiële gids van het gangenstelsel.
1.3. Het installeren van een treintje en elektriciteit
In 1872 werden de eerste rails voor een trein aangelegd in de grotten. Oorspronkelijk moest de trein nog met de hand geduwd worden tot er aan het begin van de twintigste eeuw een gaslocomotief voor het treintje gezet werd. Na de Tweede Wereldoorlog werd die vervangen door een elektrisch exemplaar.
In 1884 werd er elektriciteit aangelegd in de grotten om ze te kunnen verlichten. Dat is opmerkelijk vroeg, want de grotten waren al eerder elektrisch verlicht dan de Sloveense hoofdstad Ljubljana. Het aantal toeristen nam daardoor nog sneller toe.
1.4. De rol van de grotten in de Tweede Wereldoorlog
In de twintigste eeuw werd het grottenstelsel tijdens de twee wereldoorlogen als munitieopslag en slaapplek gebruikt. Zo moesten Russische oorlogsgevangenen in de Eerste Wereldoorlog een brug bouwen over een diepe kloof in de grotten, terwijl er in de Tweede Wereldoorlog zo’n duizend tonnen vol brandstof werden bewaard voor de Duitse vliegtuigen. In april 1944 bliezen de Slovenen de tonnen op. Dat veroorzaakte een grote brand die zeven dagen zou duren en zelfs een deel van de grotten verwoestte.
De grotten hadden bijna op de Werelderfgoedlijst van UNESCO gestaan, was het niet dat gedeeltes van het grottenstelsel tijdens de oorlogen van de afgelopen eeuw aangetast werden. Ondanks de vernielingen zijn de grotten nog steeds een bijzonder stukje natuurschoon.
De grotten van Postojna
2.1. Een uniek grottenstelsel
De Postojna-grotten zijn een stelsel druipsteengrotten van maar liefst 24 kilometer lang. Daarvan liggen nog enkele gangen onder water. Het is de op één na grootste druipsteengrot ter wereld. Van het grottenstelsel is 5,3 kilometer toegankelijk voor toeristen. Wanneer je de grotten binnenkomt, leg je de eerste 3 kilometer van de grot af in het treintje. Vervolgens loop je nog anderhalve kilometer verder door de grotten tot je weer terug aankomt bij het treintje dat je terug naar de ingang van de grotten brengt. In de grotten vallen onder andere stalagmieten, stalactieten en rotsformaties te bewonderen, maar je vindt er ook het enige ondergrondse postkantoor ter wereld!
2.2. De Briljant
Eén van de bijzonderste rotsformaties is de Briljant. De Briljant is een stalagmiet van maar liefst vijf meter hoog en is hét symbool van de Postojna-grotten. De stalagmiet heeft een witte kleur dankzij de dunne laagjes gesteentes die met het druipwater zijn meegekomen.
2.3. De Wolkenkrabber en de Reuzen in de Grote Berg
Een andere bijzondere formatie is de Wolkenkrabber. Deze stalagmiet is de oudste gedateerde stalagmiet in de grotten en is een indrukwekkende zestien meter hoog. Wetenschappers denken dat de stalagmiet maar liefst 150 000 jaar oud is.
De Wolkenkrabber is te vinden in de Grote Berg, een ruimte die ontstaan is nadat het plafond van de grot instortte. De Grote Berg is zo groot dat de St Paul’s Kathedraal in London er makkelijk in zou passen. In dezelfde ruimte zijn ook de Reuzen te vinden, een groep grote druipstenen.
2.4. De lokale fauna: de grottenolm
In de grotten kan je ook de grottenolm tegenkomen. Deze salamander is een erg zeldzaam diertje dat alleen in de donkere grotten terug te vinden is. Het beestje is blind, maar kan uitstekend ruiken en horen en kan zich dan ook makkelijk een weg door het grottenstelsel banen. Omdat de grottenolm zo zeldzaam is, is het zelfs het stadssymbool van de stad Postonja.
2.5. Het Vivarium en de Expo Cave Karst
In de grotten werd ook een soort aquarium aangelegd, het Vivarium, waar een aantal olms te zien zijn. In het Vivarium zijn ook andere diertjes te zien en bezoekers kunnen er een tentoonstelling over karstologie, speleologie en biologie bezoeken. Meer informatie over het karstgesteente en de grotten is terug te vinden in de Expo Cave Karst. Hier vind je een vaste tentoonstelling over de karst, maar ook twee andere tentoonstellingen: Life within a Billion Years en Vlinders van de Wereld.
Het Postojna Cave Park
De Postojna-grotten bevinden zich in het Postonja Cave Park, waar ook het Predjama-kasteel, de Otok-grotten, de Pivka-grotten en de Zwarte grotten te vinden zijn. Die bezienswaardigheden liggen een stukje verderop van Postonja, Bij Veliki Otok en Predjama, perfect om op 1 dag te bezoeken.
3.1. Het kasteel van Predjama
Het Predjama-kasteel is een indrukwekkend middeleeuws kasteel dat gebouwd werd in de rotswand van een klif van 123 meter hoog. In het kasteel waan je je in de middeleeuwen. Het kasteel is gelegen bovenop een grottenstelsel dat vroeger gebruikt dienst deed als geheim gangenstelsel en verstopplek.
Het is het tweede grootste gangenstelsel van Slovenië en het is veertien kilometer lang. De grotten zijn niet elektrisch verlicht. Een zaklamp is dus geen overbodige luxe wanneer je de grotten bezoekt. Wanneer je de grotten in de winter bezoekt, zul je er niet alleen zijn, want dan woont er een kolonie vleermuizen.
3.2. De Pivka-grotten, Zwarte grotten en de Otok-grot
De Pivka-grotten en de Zwarte grotten zijn de laatste twee grotten die de Pivka uitholde voordat de rivier nog verder onder de grond verdwijnt. De Pivka-grot is zo’n vijf kilometer lang, waarvan je er twee kilometer kan bezoeken al wandelend langs de rivier de Pivka. De Zwarte grot is ruim drie kilometer lang en bevat bijzondere rotsformaties.
De Otok-grot is slechts voor 600 meter open voor toeristen en is niet elektrisch verlicht, waardoor je in deze grot ook een zaklamp nodig hebt. De grot is een droge grot met veel verschillende speciale rotsformaties. De Otok-grot deed al vaak dienst als filmset.
Openingsuren van de grotten van Postojna
- De Postojna-grotten zijn het gehele jaar door geopend.
- Van mei tot en met september zijn de grotten geopend van 09:00 tot 17:00 en tot 18:00 in juli en augustus.
- In april en oktober zijn de grotten geopend van 10:00 tot 12:00 en van 14:00 tot 16:00.
- Van november tot en met maart zijn de grotten alleen te bezoeken om 10:00, 12:00 en 15:00.
- Het Vivarium opent een half uur voor de eerste tour door de Postojna-grotten, en sluit een half uur na de laatste tour.
- De Expo Cave Karst heeft dezelfde openingstijden als de grotten.
Graag dicht bij de grotten overnachten? Wij zelf verbleven zelf in het Postojna Cave Hotel Jama, vlakbij de ingang. Lekker ontbijt, nette kamers en super kindvriendelijk! Leuk terras om buiten na te genieten van de daguitstap.
- Wil je tijdens je bezoek aan de Postojna-grotten ook de andere bezienswaardigheden van het Postonja Cave Park bezoeken?
- Het Predjama-kasteel is ook het hele jaar open.
Van november tot en met maart is het geopend tussen 10:00 en 16:00. - In april en oktober tussen 10:00 en 17:00
- Mei tot en met september van 09:00 tot 18:00, en sluit het om 19:00 in juli en augustus.
- De grotten onder het kasteel zijn alleen in de zomermaanden van mei tot en met september te bezoeken om 11:00, 13:00, 15:00 en 17:00.
- De Pivka en Zwarte grotten zijn in juli en augustus om 09:00 en 17:00 te bezoeken en in mei, juni en september alleen op afspraak.
- De Otok-grotten zijn van mei tot en met oktober alleen op afspraak te bezoeken.
Tickets om de grotten van Postojna te bezoeken
De Postojna-grotten zijn alleen te bezoeken met een tour van anderhalf uur. Tickets zijn zowel verkrijgbaar bij het ticketkantoor van het Postojna Cave Park als online te boeken. Bezoekers kunnen ook een combinatieticket kopen met toegang tot de Postonja-grotten en het Predjama-kasteel.
Hoe de wachtrijen vermijden?
Hoe bereik ik de grotten van Postojna?
7.1. Met het openbaar vervoer:
Neem de trein naar Postojna. Vanaf het station is het een klein half uurtje wandelen naar de grotten.
7.2. Met de auto:
De grotten zijn gelegen aan de Jamska Cesta 28 in Postojna, op ongeveer een uur rijden vanaf de hoofdstad Ljubljana. Neem op de A1 snelweg de afslag naar Postojna. Vanaf hier worden de grotten ook op de wegbewijzering aangegeven. Parkeren kan bij de ingang tot het Postojna Cave Park (betalend).
7.3. Met een georganiseerde tour:
De Postojna grotten & Predjama kasteel bezoeken met een individuele tour. Het kan, de gids komt je ophalen in je hotel en neemt je een dag mee naar deze prachtige plekjes. Zo hoef je zelf niet te rijden in Slovenië.
Boek je tour online, ... zo kan je heerlijk relaxen en hoef je je niet druk te maken over parking, files of tickets. Dit kan vanuit Ljubljana, Bled, Triglav, en Piran. Bekijk de mogelijheden hier.
Hoe ver is het naar de grotten van Postojna?
De Postojna grotten liggen in zuidwesten van Slovenië.
Om een idee te geven van de afstand met enkele belangrijke steden:
- Ljubljana naar Postojna grotten: 56 km
- Sloveense kust (Koper) naar Postojna grotten: 60 km
- Meer van Bled naar Postojna grotten: 105 km
- Zagreb (Kroatië) naar Naar Postojna grotten: 190 km
- Lees hier meer
Ligging van de Postojna grotten op de kaart
Adres: Jamska cesta 30, 6230 Postojna, Slovenië
Praktische info voor je bezoek
- In de grotten is het maar tussen de 8 en de 10 graden, kleed je dus warm en neem eventueel extra lagen kleding mee.
- De looppaden kunnen glad zijn door het druppelende water.
- Draag goede schoenen waar je goed in kan wandelen.
- Kinderen onder de 14 jaar kunnen de Postojna-grotten alleen bezoeken onder begeleiding van een volwassene. De grotten zijn toegankelijk met een kinderwagen.
- Kom of zeer vroeg of laat, zodat je de drukte kan vermijden.
Waar overnachten nabij de Postojna grotten?
Er zijn tal van campings en hotels in de buurt van de Postojna grotten. Een overzichtje + prijzen hier.
Wij zelf verbleven zelf in het Postojna Cave Hotel Jama, vlakbij de ingang. Lekker ontbijt, nette kamers en super kindvriendelijk! Leuk terras om buiten na te genieten van de daguitstap. Wil je liever een appartement boeken? Kijk dan zeker eens naar Apartment Cesnik, basic maar zeer netjes.
Vanaf hier kan je ook ideaal naar het Predjama kasteel.
Filmpje: ontdek de grandeur van de grotten van Postojna
Wat mag je verwachten bij een bezoek aan de grotten van Postojna? In dit filmpje maak je alvast kennis met het spectaculaire grottenstelsel. Om het echt te beleven, zal je natuurlijk zelf een bezoekje moeten brengen!
Mis niets tijdens je vakantie in Slovenië met onze reisgids!
Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Slovenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Slovenië met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Slovenië met een gratis stadswandeling Ljubljana.