Plitvice meren & watervallen bezoeken? Onze 11 tips + tickets boeken & praktische info

Volledige reisgids kopen voor € 10

Plitvice meren & watervallen bezoeken? Onze 11 tips + tickets boeken & praktische info

8 maart 2021 in Kroatië17 reacties

Wil je de Plitvice meren & watervallen bezoeken? 11 tips voor je onvergetelijk bezoek aan dit park in Kroatië!

Plitvice Lakes is het grootste nationaal park in Kroatië en tevens één van de oudste in Zuidoost-Europa. Deze UNESCO Werelferfgoedsite ligt 130 km ten zuiden van de hoofdstad Zagreb en bestaat uit 16 meren die met elkaar verbonden zijn via watervallen. Het nationaal park werd opgericht in 1949.
Dankzij verschillende ecosystemen die naast elkaar bestaan, wonen er diverse planten en dieren, waaronder zeldzame soorten zoals de bruine beer.

Opgelet: Sinds 2019 zijn toegangstickets verplicht online te reserveren voor je bezoek aan Plitvice meren. Lees verder hoe dit te doen.

Tickets, rondleiding met gids of daguitstap naar Plitvice meren

Je dient je tickets voor Plitvice Meren minimum 2 dagen voor je bezoek online te boeken. Na je boeking ontvang je een e-mail met voucher die je dient af te printen en waarmee je naar binnen kan.
Boek je toegangstickets online bij Viator. Opgelet, elk ticket heeft een tijdsslot, je dient op dit tijdstip naar binnen te gaan, zoniet dan is je ticket niet meer geldig.

Help de tickets zijn uitverkocht wat nu? Indien tickets uitverkocht zijn of je wil liever niet in de wachtrij aanschuiven dan kan je mee met een georganiseerde tour met gids. Deze zijn duurder dan de standaard tickets maar zo kan je wel snel naar binnen en ben je zeker van toegang. Bekijk hieronder alle tickets en daguitstappen:

Inhoud artikel

 1. Filmpje van de Plitvice Meren Kroatië

Dit filmpje van de Plitvice Meren in Kroatië geeft je een goed beeld van wat je mag verwachten bij je bezoek aan het park.

 1. De Bovenmeren van Plitvice Meren Nationaal Park

De Plitvice meren liggen aan de 140 km lange Korana rivier, in een Karst gebied. Door een chemische reactie van de vele kalk die in de ondergrond zit met het water ontstaat er een afzetting van travertijn, het resultaat kan je zien in de vele dammen, kloven en watervallen die zo ontstaan zijn.

De Upper Lakes of bovenmeren is een mooi gebied bestaande uit 12 meren: Prošćansko, Ciginovac,Okrugljak, Batinovac, Veliko, Malo, Vir, Galovac, Milino, Gradinsko, Veliki Burget en Kozjak. Tussen het hoogste en laagste meer zit een hoogteverschil van 100 m. Hier kan je de grootste meren van het park vinden.

 1. De Benedenmeren van Plitvice Lakes, Kroatië

Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac en Novakovića Brod zijn de vier Lower Lakes of benedenmeren, die in een kalkstenen kloof liggen. Sommige kliffen langs de kant van de kloof zijn tot wel 40 m hoog. Je kan op een pad rond Lake Milanovac lopen om Milka Trina Falls te zien, een waterval die genoemd werd naar een Kroatische operazaneres. Er lopen verschillende paden langs de watervallen en kliffen.

 1. De Grot van Šupljara

De Grot van Šupljara is één van de interessante, natuurlijke grotten in kalksteen in dit gebied. Er loopt een pad over het klein meer, dat naar de grot leidt. Er is een eigen fauna. Je kan er ook intrigerende, bolvormige formaties zien.

Onze tip: Wil je de meren filevrij bezoeken? Verblijf in de buurt, wij kozen zelf voor Golden Lakes Rooms 3* hotel, nabij het park
 1. De Grote Waterval (Veliki Slap)

De Rivier Plitvice is één van de waterlopen die door het Plitvice Lakes Nationaal Park kronkelen. Deze rivier passeert langs het dorp Plitvice,vervolgens langs de Lower Lakes Canyon en verandert tot slot in de Grote Waterval (Veliki Slap) op de plek waar het water 78 m naar beneden dondert langs de kalkstenen rots. De Grote Waterval is de hoogste waterval in Kroatië en is één van de meest bezochte plekken in het park.

 1. De Korana Rivier

De bron van de Korana Rivier ligt ongeveer 10 m van de Grote Watervall verwijderd, waar de rivier Plitvice uiteenvalt in een aantal kleinere watervallen die naar Lake Novakovića Brod stromen. De Korana vloeit van hieruit door de kloof en vervolgens naar beneden richting de Grot van Golubnjača. Een aantal delen van de Korana worden strikt beschermd en bezoekers zijn er dan ook niet toegelaten. Maar er zijn zeker nog genoeg plekken over waar je een kijkje kan nemen!

 1. Welke wandelroute volgen + praktische info

7.1. Welke route kiezen?

Er zijn 7 verschillende wandelroutes (of 8, route K kan zowel van ingang 1 als 2) in het Plitvice Meren Nationaal Park. Wij raden route H aan (route C aan ingang 1). Deze tocht start aan de zuidingang van het park (ingang 2) en bevat een busrit en boottocht. Je passeert langs de Grote Waterval. De route is 9 km lang en neemt zo’n 5 uur tot een volledige dag in beslag.

 • Vanaf ingang 1 (Ulaz 1) kan je kiezen tussen 4 routes, gemarkeerd in het groen.
 • Vanaf ingang 2 (Ulaz 2) kan je kiezen tussen 4 routes, gemarkeerd in het oranje.

7.2. Overzicht van de routes

 • Ingang 1
  - A (2 tot 3 uur) enkel wandelen langs de lager gelegen meren + Veliki Slap, afstand 3 km
  - B (3 tot 4 uur) boottocht op het Kozjak meer + wandelen langs de lager gelegen meren + kort ritje met treintje, afstand 4 km
  - C (4 tot 5 uur) wandelen langs lower + upper lakes + treintje + boottocht, afstand 8 km
  - K (6 tot 8 uur) ontdek het volledige park al wandelend, afstand 18,3 km
 • Ingang 2
  - E (2 tot 3 uur) wandelen langs de hoger gelegen meren, treintje + boottocht, afstand 5 km
  - F (3 tot 4 uur) zoals route B (maar enkel ander startpunt) afstand 4,6 km
  - H (4 tot 6 uur) zoals route C (maar enkel ander startpunt) afstand 8,9 km
  - K (6 tot 8 uur) ontdek het volledige park al wandelend, afstand 18,3 km

7.3. Waaraan zeker denken bij je bezoek aan de meren?

 • Draag goede wandelschoenen of -sandalen. Breng ook zeker zonnecrème, zonnebril en een fles water en een hoofddeksel mee als je ‘s zomers gaat, want het kan er erg warm worden! Een regenjas kan ook nuttig zijn bij onverwachte buien.
 • Bij route K kunnen sommige stukken van het wandelpad deels onder water staan, afhankelijk van de waterstand van het Kozjak meer. Voorzie best waterdichte schoenen om de wandelroute vlot af te leggen.
 • Neem geen kinderwagen mee; er zijn veel trappen en de paden kunnen hobbelig zijn.
 • Honden moeten altijd aan de leiband gehouden worden.
 • Blijf steeds op de wandelpaden, zowel voor je eigen veiligheid als voor de fauna en flora in het park.
 • Zwemmen is er niet toegelaten (hiervoor moet je naar Krka nationaal park).
 • Je kan je eigen lunchpakket meenemen in het park of er eten in één van de restaurants.
 • Actuele toegangsprijzen kan je vinden op de website van Plitvice meren. Prijzen verschilllen naargelang het seizoen. Tickets zijn vanaf april 2019 verplicht online aan te kopen.

Kaartje met belangrijkste bezienswaardigheden en ingangen

7.4. Bezoek de meren en watervallen als rolstoelgebruiker

De Plitvice meren zijn enkel te bezoeken met een rolstoel indien je je kan vergezellen van een begeleider met de nodige armkracht. In het park moet je immers veel klimmen en dalen. Bezoekers met een scootmobiel of elektrische rolstoel zullen slechts een heel klein deel van het park kunnen bezoeken.

Het park is gratis toegankelijk voor rolstoelgebruikers, begeleiders kunnen mee naar binnen tegen verlaagde prijs (kindertarief). Actuele toegangsprijzen kan je online raadplegen.
Het park staat erop om bezoekers met een beperking op een zo goed mogelijke manier te helpen. Dit zowel bij het in- uitstappen van de bootjes als de treintjes.

Aarzel niet een parkwachter aan te spreken indien je hulp of info wenst, ze helpen graag! Start je bezoek bij ingang 1.

 1. Openingsuren

Plitvice meren is het jaar rond geopend. De openingstijden variëren echter wel per seizoen:

 • In de lente (laatste zondag van maart tot eind mei): 8u - 19u (laatste toegang om 17u)
 • In de zomer (1 juni tot 20 augustus): 7u - 20u (laatste toegang om 18u)
 • In de herfst (21 augustus tot 30 september): 7u - 19u (laatste toegang om 17u)
 • In de herfst maand oktober: 8u - 18u (laatste toegang om 17u)
 • In de winter (november tot eind maart): 8u - 16u (laatste toegang om 14u)

De bootjes en panorama treinen zijn pas actief vanaf 8u. De parkings zijn open van 7u tot 22u.

 1. Waar met de auto of camper parkeren aan Plitvice Meren?

Er zijn twee parkings in het Plitvice Lakes National Park: P1 en P2. Als je alleen de Lower Lakes of benedenmeren wilt bezoeken, parkeer dan op P1. Het is een betaalparking, je dient te betalen per uur dat je voertuig geparkeerd is (8 à 10 Kuna ~ ongeveer 1 à 1,5 EUR).

Onze tip: Een idee om de wachtrijen wat te ontlopen is al iemand af te zetten nabij de kassa's alvorens je auto te parkeren. Zo kan die al aanschuiven, terwijl de andere(n) de wagen parkeren.

 1. Tickets kopen Plitvice meren (verplicht online)

Sinds april 2019 is het verplicht om je tickets online te reserveren. Dit kan via de website van Viator.

Waarop te letten bij het online boeken van je tickets voor Plitvice meren?

 • Je moet minimum 2 dagen voor je bezoek tickets kopen via de site. Je kan via Viator je tickets voor Plitvice meren online boeken (weet dat het hoogseizoen 4x duurder is dan het laagseizoen, 33 EUR/pp).
 • Na het online reserveren ontvang je een e-mail. Print deze e-mail uit en neem deze mee naar het park, je krijgt hiervoor dan een toegangsticket.
 • Bij het online boeken dien je aan te geven via welke ingang je het park zal bezoeken (Ingang 1, Ingang 2 en de nabijgelegen ingang Flora). Enkel bij de door jou gekozen ingang kan je je e-mail inruilen.
 • Je kan je e-mail voucher inruilen van 30 minuten voor je gereserveerde toegangsuur tot 1 uur na dit uur. bv je hebt een reservatie om 12u, dan kan je tussen 11u30 en 13u je ticket ophalen.
 • Je bent bij het boeken van je ticket ook verplicht je datum en uur van aankomst te selecteren. (je ticket zal vervallen als je niet op je gekozen uur aanwezig bent, tickets worden niet terugbetaald)
 • Je kan het park niet meer betreden eenmaal je het park hebt verlaten. (was vroeger wel mogelijk)
 • Bij 2-daagse tickets mag je op dag 2 zelf kiezen op welk tijdstip je het park bezoekt.
 • Heb je geen ticket, dan kan je ter plaatse nog proberen om een ticket voor het eerstvolgende vrije tijdslot te boeken, al is de kans klein dat je erin kan wegens zééér druk.
 • Wil je zeker zijn en geen stress? Kijk even bij GetYourGuide naar de mogelijkheden voor georganiseerde trips (met mogelijkheid om tickets te annuleren).
 1. Hoe wachtrijen vermijden in Plitvice Meren?

11.1. Plan je bezoek zéér vroeg of in de namiddag

Plitvice Lakes National Park is één van de topattracties in Kroatië en erg populair. Je zal er niet alleen zijn! Probeer daarom een bezoek in het hoogseizoen (juli-augustus) te vermijden. Als je toch in het hoogseizoen gaat, plan je bezoek dan in de namiddag of erg vroeg zodat je de toeristenbussen kan vermijden. Sinds april 2019 is er nu een systeem van online tickets kopen om de "mega drukte" te vermijden.

 • De drukste periode is tussen 10u en 17u, kom dus voor 10u of na 17u.
 • Ideaal is om een hotel in de buurt te boeken (zoals wij deden). Kom zeer vroeg, vanaf 7u kan je al binnen.

11.2. Ingang 2 (Ulaz 2)

Opgelet: Ingang 2 is gesloten van oktober tot maart. Aan ingang 2 zijn de wachtrijen meestal korter dan aan de hoofdingang.

11.3. Koop een 2-dagen ticket

Je kan ook de drukte en wachtrijen ontlopen door een 2-dagen ticket te kopen. Hiermee kan je bijvoorbeeld in de namiddag aankomen op dag 1 en zo de grootste drukte vermijden. Op dag 2 start je het bezoek dan bijvoorbeeld 's morgens vroeg. 2-daagse tickets zijn wel wat duurder en enkel verkrijgbaar op naam. Het kan wel handig zijn als je de meeste meren al wandelend wil verkennen.

11.4. Koop je tickets online, zo vermijd je wachtrijen (verplicht vanaf april 2019)

Om de stroom van bezoekers wat beter op te vangen, is het sinds april 2019 verplicht om vooraf online tickets te reserveren. Je kan zowel dagtickets als tickets voor twee dagen aankopen.

11.5 Neem deel aan een georganiseerde tour

Je kan ook een georganiseerde excursie naar het nationaal park boeken. Hier is vaak de ticketprijs al inbegrepen, en zo vermijd je de wachtrijen.

 1. Hoe ver is het naar Plitvice Meren National Park?

Plitvice Lakes National Park ligt in het binnenland van Kroatië.
Om een idee te geven van de afstand met enkele belangrijke steden in Kroatië:

 • Zagreb naar Naar Plitvice Lakes National Park: 170 km
 • Ljubljana (Slovenië) naar Plitvice Lakes National Park: 220 km
 • Split naar Plitvice Lakes National Park: 260 km
 • Pula naar Plitvice Lakes National Park: 275 km
 • Dubrovnik naar Plitvice Lakes National Park: 450 km
 1. Waar overnachten in Plitvice Lakes National Park?

Wij zelf verbleven in Golden Lakes Rooms (3* hotel) op 1,5 km van de meren, perfect om te voet naar de ingang te stappen. Lekker ontbijt, nette kamers en vriendelijk staf! Leuk terras om buiten na te genieten van de daguitstap, het dinner was er heerlijk, typisch Kroatisch. Meer hotels kijk hier?

Er zijn campings en ook heel wat hotels in de buurt van Plitvice Lakes National Park. Een overzichtje + prijzen hier

Hotels rond Plitivice meren

Campings rond Plitvice meren

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Kroatië met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis door Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Kroatië.

Kroatië

Gratis preview reisgids Kroatië downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove

- 14 december 2020 - rob

Wat een afknapper. Waren hier enkele jaren terug met groep caravanners/campers. Nog pas begin hoogseizoen: pal na Pinksteren. Nou: uren wachten bij de 2 enige kassa's voor tickets. Daarna overvol overal. Het treintje, de boten, de paden. We werden door gigantische groepen Chinezen en Japanners plus andere zeer opdringerige toeristen met hun super foto-apparatuur soms bijna van de houten wandelvlonders het water ingeduwd. Prachtige natuur, maar dan op een ander tijdstip.

- 27 september 2020 - Jef Strubbe

Schitterende hulp. Dank je wel!

- 7 maart 2020 - Sylvia van Tilborg

Knoop doorgehakt na het lezen van de reisgids; deze zomer gaan we rondtrekken door Kroatie; zin in!!

- 3 maart 2020 - Maria Steenis

Fijne duidelijke informatie. Vooral zo doorgaan.

- 16 februari 2020 - Marion van der Zalm

Heel fijn naslagwerk om te gebruiken voor onze voorbereidingen van onze vakantie in Kroatië a.s. zomer.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?