Tito's Bunker ARK D-0 bezoeken in Konjic: geheime atoombunker uit de Koude Oorlog

Volledige reisgids kopen voor € 10

Tito's Bunker ARK D-0 bezoeken in Konjic: geheime atoombunker uit de Koude Oorlog

Praktische info voor je bezoek aan de Tito's Bunker ARK D-0 in Konjic + tickets boeken

Verscholen in de weelderige heuvels van Konjic, in Bosnië en Herzegovina, ligt Tito's Bunker ARK D-0 verstopt. Het is een stille getuige van een intrigerend hoofdstuk uit de Koude Oorlog. Dit gigantische ondergrondse netwerk van kamers werd gebouwd in opdracht van de beruchte Josip Broz Tito, voormalig leider van Joegoslavië.

Een bezoek aan de bunker is een must als je in de regio bent + boek hier je georganiseerde Tito's Bunkertour.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Tito's Bunker ARK D-0

Reisgids
Adres parkingLjuta, Bosnië en Herzegovina (zie ligging op de kaart)
TicketsJe kan je tickets online kopen of ter plekken, (€ 11/pp) (bestel je ticket hier online).
Openingsuren
 • Dinsdag - zondag: tours om 9u - 12u en 15u
 • Gesloten op maandag
Verblijven
Excursies en tours

Inhoud artikel

 1. De geschiedenis van Tito’s Bunker ARK D-0

Josip Broz Tito, geboren in 1892, groeide uit tot een belangrijke figuur in de geschiedenis van Joegoslavië. Hij leidde het land vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog tot zijn dood in 1980. Tito was niet alleen een politiek leider, maar ook een militair strateeg en een voorvechter van de Beweging van Niet-Gebonden Landen, een grote groep van landen die zich niet wilden aansluiten bij de invloedssferen van de twee grootmachten van die tijd.

Josip Broz Tito: een beruchte leider

 • Tijdens WOI vocht hij in het Oostenrijks-Hongaarse leger en werd hij gevangen genomen door de Russen.
 • Na de oorlog keerde hij terug naar Joegoslavië en sloot zich aan bij de Communistische Partij van Zagreb, die indertijd verboden was.
 • Tijdens WOII verzette de partij zich tegen Hitler en Mussolini en uiteindelijk werd Joegoslavië een communistisch land.
 • Tito durfde het echter op te nemen tegen Stalin en koos geen partij tijdens de Koude Oorlog. Hij slaagde erin om zijn land onafhankelijk te houden van de Sovjet-Unie en was als een brug tussen het Westen en het communisme.
 • Uit angst voor een atoombomaanval liet hij een grote bunker optrekken voor hem en zijn familie.

De bouw van Tito's Bunker

In de nasleep van de nucleaire dreiging en politieke onrust besloot Tito om een geheime bunker te laten bouwen als een veilig toevluchtsoord voor hemzelf en zijn naasten. De bouw van de ARK D-O (Atomska Ratna Komanda) begon in 1953 en zou bijna 3 decennia duren voordat het complex in 1979 werd voltooid.

Omdat de bouw in het grootste geheim diende te gebeuren werden in het nabijgelegen Konjic tal van bouwprojecten gestart zodat men onopvallend bouwmaterialen kon aanvoeren. Bouwvakkers wisten niet waaraan ze meewerkten en mochten slecht een korte tijd aan de bouw meewerken, waarna ze werden vervangen door nieuwe. Dit deed ons denken aan de bouw van de Bundesbank Bunker in Cochem waar een vergelijkbare bunker werd gebouwd.

De ontdekking van Tito's Bunker

Na Tito's overlijden in 1980 bleef de bunker een goed bewaard geheim tot het einde van de Joegoslavische oorlogen in de jaren 2000. Weet dat een van de legerofficieren tijdens de Balkan oorlog het bevel gaf om de bunker te laten vernietigen, geluk waren er enkele soldaten die niet gehoorzaamden waardoor dit stukje geschiedenis goed bewaard is gebleven.

In 2007 werd het complex opengesteld voor het publiek, waardoor bezoekers een zeldzame kans krijgen om een unieke inkijk te krijgen in het leven van Tito en z'n regime.

De bunker is in al zijn glorie bewaard. Het is een hybride museum; een fusie tussen een militair museum en een museum voor hedendaagse kunst. De tijdscapsule nodigt uit om na te denken over de Koude Oorlog, wereldvrede en militaire conflicten in het algemeen.

 1. Een meesterwerk van ondergrondse architectuur

Konjic werd gekozen als bouwplaats, het is het middelpunt van voormalig Joegoslavië en is strategisch gelegen tussen de luchthaven van Mostar en Sarajevo. Tito’s bunker is een meesterwerk van ondergrondse architectuur.

Het complex strekt zich uit over meer dan 100 kamers en is 6500 vierkante meter groot. In het U-vormig complex vind je een presidentiële verblijf, conferentiezalen, kantoren, slaapkwartieren en zelfs een ziekenhuis. De bunker kon onderdak bieden aan ongeveer 350 mensen, vooral voor zijn militaire functionarissen en politieke medewerkers, en was uitgerust met geavanceerde technologieën voor die tijd. Ga mee met een tour vanuit Sarajevo en bezoek de bunker van Tito.

 1. Tito's Bunker ARK D-0 bezoeken

Een bezoek aan Tito's Bunker ARK D-0 is een fascinerende reis door de Koude Oorlog. De intriges van politieke onrust en nucleaire dreiging smelten hier samen met indrukwekkende architectuur en geavanceerde technische voorzieningen – voor die tijd. Zoals een ingenieus airco systeem dat de bunker steeds op dezelfde temperatuur houdt.

Tijdens de rondleiding krijg je inzicht in de beweegredenen achter de bouw van de bunker en de rol ervan in de geopolitieke context van de Koude Oorlog. Je trekt door de doolhofachtige gangen en je krijgt uitleg over verschillende kamers die achter de dikke betonnen muren verstopt liggen. Ook de conferentiezalen en de strategische commandoposten staan op het programma.

Presidentiële vertrekken

De presidentiële vertrekken op de verdieping hoger zijn helemaal anders ingericht. Er is een zachte vloerbedekking, behangpapier en ook veel ruimte. Tito en zijn vrouw kregen duidelijk een voorkeursbehandeling, als heeft hij hier nooit officieel verbleven.

In totaal was er plaats voor 350 mensen die hier 6 maanden konden overleven, inclusief de nodige proviant en drinkwater dat uit de nabijgelegen Neretva rivier werd gehaald via een complex systeem.

Bijzonder indrukwekkend zijn ook de communicatiesystemen, de energiecentrales en de medische faciliteiten. De bunker belichaamt de technologische vooruitgang van die tijd. Het is een ware tijdscapsule.

In het museumgedeelte van de bunker vind je een schat aan artefacten, waaronder ook persoonlijke bezittingen van Tito. Interactieve multimedia-installaties bieden aanvullende context en brengen de geschiedenis tot leven. Meer info op de website.

Praktische info voor je bezoek

 • Ga tijdens je bezoek mee met een gegidste tour, deze duurt 1u30 minuten.
 • De prijs van een tour is € 11 , korting voor studenten
 • Kinderen jonger dan 12 kunnen gratis naar binnen
 • De temperatuur binnen is rond de 22° C, dus extra kledij meebrengen is niet nodig.
 • Je kan gratis parkeren bij de bunker op de parkeerplaatsen.
 • Wie wenst kan een lunch nuttigen in het restaurant.

Openingsuren

 • Dinsdag tot vrijdag: tours om 9u, 12u en 15u
 • Zaterdag en zondag: tours om 9u, 12u en 15u
 • Gesloten op maandag
 • Meer info op de website
 1. Ligging Tito's Bunker ARK D-0

Waar ligt de Tito's Bunker ARK D-0 op de kaart?

 • De bunker ligt in Ljuta (Bosnië en Herzegovina)
 • Vanuit Sarajevo is het zo'n 1u10 min rijden (64 km)
 • Vanuit Mostar doe je er 1u25min over (76 km)
 • Ligging zie hier op de kaart

 1. Tips voor bezienswaardigheden in de buurt van Tito's Bunker

Nadat je de rondleiding door Tito's Bunker ARK D-0 gevolgd hebt, kan je ook nog enkele andere bezienswaardigheden in de buurt bezoeken. We geven je graag enkele tips.

1. Bezoek Konjic

Konjic, de charmante stad in Bosnië en Herzegovina waar de bunker ligt, biedt bezoekers een mix van natuurlijke schoonheid en historische bezienswaardigheden. Dé trekpleister hier is de oude brug over de Neretva-rivier, een architectonisch meesterwerk dat het stadsbeeld domineert en een populaire plek is voor foto's. Het historische centrum van Konjic barst van de traditionele Ottomaanse huizen en smalle geplaveide straatjes, waar je heerlijk kan rondwandelen.

EXCURSIE: Wil je Tito’s Bunker bezoeken en de stad Konjic leren kennen? Dan raden we je deze tour naar Tito's Bunker Museum en Konjic aan vanuit Sarajevo. Je trekt met een gids door de bunker en krijgt daarna een rondleiding in Konjic.

2. Boracko-meer

Heb je na al die geschiedenis nood aan een beetje rust en natuur? Dan kan je naar het serene Boracko-meer trekken, een idyllisch toevluchtsoord niet ver van Konjic. Het water wordt omringd door dichte, weelderige groene heuvels die een unieke sfeer creëren. Je kan hier ook mooie wandelingen maken door de bossen. Neem een picknick mee en zoek een gezellig plekje aan de oever.

3. Blagaj Tekija

Niet ver van Konjic bevindt zich het mystieke Blagaj Tekija, een eeuwenoud klooster dat zich aan de rotsen klampt naast de bron van de helderblauwe Buna-rivier. Deze historische plek ademt een spirituele sfeer uit en is omgeven door groen. Het klooster is opgetrokken in Ottomaanse stijl en biedt een spectaculair uitzicht op het water en de steile kliffen. Een absolute aanrader! Meer info op de website.

 1. Video: Bezoek aan Tito's Bunker ARK D-0

Benieuwd wat je mag verwachten van Tito's Bunker ARK D-0? In dit filmpje krijg je alvast een eerste indruk. Als je zelf alle geheimen van deze plek te weten wilt komen zal je natuurlijk zelf moeten afreizen naar Konjic!

 1. Waar overnachten in de buurt van Tito's Bunker?

Wil je graag overnachten in de buurt van Tito's Bunker? Kies voor een verblijven in de charmante stad Konjic. Hier vind je verschillende type accommodaties, van goedkope tot luxe verblijven. Ontdek hieronder alvast enkele leuke adresjes voor je bezoek aan Tito's Bunker nabij Konjic of bekijk het aanbod hotels en appartementen in Konjic en omgeving online.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Bosnië en Herzegovina?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Bosnië en Herzegovina? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Bosnië en Herzegovina met een volledige uitgestippelde rondreis door Bosnië en Herzegovina, en meer dan 55 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Bosnië en Herzegovina.

Bosnië en Herzegovina

Gratis reisgids Bosnië en Herzegovina downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?