Ontdek de 15 x mooiste grotten en watervallen van Slovenië: info + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

Ontdek de 15 x mooiste grotten en watervallen van Slovenië: info + kaartje

20 februari 2024 in Slovenië2 reacties

Praktische info voor je bezoek aan de grotten en watervallen van Slovenië + overzichtskaart

Slovenië staat gekend voor zijn beeldige natuur, er zijn dan ook heel wat prachtige grotten en watervallen te vinden, verspreid over het hele land. Om het makkelijker te maken voor jou om deze te vinden hebben wij de mooiste grotten en watervallen van Slovenië in een overzicht gezet.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Slovenië

Duur7 - 14 dagen ()
Vliegtickets1u45 vliegen naar Ljubljana, richtprijs € 74 vergelijk prijzen bij Transavia of Cheaptickets
Met de autoDe afstand tot Bled is 1150 km vanuit Utrecht / Brussel. Reken op 12 à 15 uur rijden. Aan te raden is om te overnachten onderweg naar Slovenië.
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (va. € 265), DeJongIntra (va.€ 167) of ga avontuurlijk Packraften in Slovenië (va. € 720)
HuurautoIn Slovenië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Kaartje met de mooiste watervallen en grotten in Slovenië

  1. De schilderachtige Vintgarkloof

De Vintgarkloof, uitgesleten door de Radovna-rivier, ligt nabij Gorje, ongeveer 4 kilometer ten noordwesten van Bled. Tot 1890 was de adembenemende 1,6 km lange kloof grotendeels onbereikbaar. Enkele jaren later in 1893 werd de kloof voorzien van houten wandelpaden en bruggen, waardoor deze toegankelijk werd voor het publiek. Later werden deze de Žumer Galleries genoemd. Deze ongelooflijk schilderachtige plek langs de turquoise kleurige Radovna rivier, heeft sindsdien al veel toeristen in vervoering gebracht.

  • Op het einde van de kloof vind je de 13 meter hoge Šum waterval, waar je naartoe kan via een wandelpad naar beneden (rechts van de kiosk).
  • Reken voor de totale wandeling door de kloof op ongeveer 2 uur (1 uur enkel).
  • De Vintgar Gorge is enkel te voet toegankelijk.

TOUR: Boek hier je zelfgeleide e-biketocht rond de Vintgarkloof en geniet van een fietstocht door de natuur rond Bled.

  1. Op bezoek bij de duivel in de Pekel Cave

Als je veel verbeelding hebt, kun je het gezicht van de duivel zien boven de ingang van de Pekel Jama of Hell Cave, hoewel de hel zich daar niet bevindt. De grot is meer dan 3 miljoen jaar oud, en er werden ook restanten van de eerste bewoners, de Neanderthalers, gevonden.

Je vindt er een grot die thuis is geworden voor vele interessante levensvormen die zich hebben aangepast aan het leven in een grot. De grot heeft een droog en een nat gedeelte. In het natte gedeelte vind je een ondergrondse waterval en het droge gedeelte huist interessante rotsformaties. Meer info op de website.

  1. De tunnels en grotten van de Postojna Cave

Het adembenemende grottensysteem van Postojna Cave is één van de populaire bezienswaardigheden in Slovenië. Het is het tweede langste grottenstelsel in het land en werd werd officieel geopend in 1819 met het bezoek van de Oostenrijkse keizer Ferdinand I. Sinds de eerste officiële opening zijn er reeds 37 miljoen bezoekers de grotten komen bewonderen. Je kan er meer dan 20 km aan tunnels, doorgangen, galerijen en grotten ontdekken tot op een diepte van 115 meter, die door de Pivka Rivier zijn uitgesleten.

TIP: Breng bij een bezoek aan de grotten zeker warme kledij mee; de temperatuur bedraagt er het hele jaar door tussen de 8 en 10 °C.

Treinrit door het grottenstelsel van Postojna

Een 3,5 km lang treinspoor dat door het grottenstelsel loopt, laat je kennismaken met een groot gedeelte van de grotten en het karstgesteente. De formaties en grottenkamers hebben verschillende namen zoals de Grote Berg, Russische Doorgang, en de Concertzaal.

Maak er kennis met ‘de Briljant’: een stalagmiet van meer dan 5 meter hoog. Wist je dat een stalagmiet ongeveer 10.000 jaar nodig heeft om 1 meter hoog te worden?

Daarnaast zijn de grotten ook de thuis van een aantal interessante en speciaal op deze omgeving aangepaste dieren zoals de olm, een zeldzaam en vreemd wezen van ongeveer 25-30 cm lang, dat het enige gewervelde dier in heel Europa is, dat volledig onder de grond leeft. Het diertje is volledig blind, kan meer dan 10 jaar zonder voedsel overleven en 100 jaar oud worden.

EXCURSIE: Boek hier je daguitstap naar de Postojna grotten, vaak inclusief een bezoekje aan het Predjama kasteel.

  1. De 45 ondergrondse meren van de Križna Jama

In de Lož Valley, onder Cross Mountain kan je de Križna Jama of Cross Cave vinden, die ook bekend staat als de Cold Cave. De grot is genoemd naar de vlakbij gelegen Holy Cross Church in Podlož (bekijk ligging). De grot is beroemd vanwege de 45 ondergrondse meren met smaragdgroen water. Je kunt de grotmeren ontdekken per boot tijdens een begeleide tour. Meer info op de website.

  1. De wonderbaarlijke Škocjan grotten

Ben je op zoek naar meer rust en minder toeristen? Bezoek dan de Škocjan grotten. Dit grottensysteem maakt deel uit van de UNESCO lijst en zou één van de grootste onderaardse kloven ter wereld zijn. Het grottensysteem is een fantastisch fenomeen en er is een uniek ecosysteem te vinden. Dit zorgt er voor dat het heel belangrijk is voor wetenschappers.

In de Škocjan Caves vind je meren, kloven, natuurlijke bruggen en ondergrondse watervallen. De Škocjan Caves liggen nabij de Sloveense kust, en dus ideaal als daguitstap vanuit Triëst of Koper. Wil je deze grotten bezoeken dan is het sterk aangeraden om vooraf te reserveren. In de zomermaanden is deze vaak volzet, zelfs dagen vooraf. Reserveren kan op de website.

EXCURSIE: Verblijf je in de Sloveense hoofdstad? Dan kan je ook een daguitstap naar de Škocjan grotten boeken vanuit Ljubljana.

  1. Het grote zinkgat van Risnik

Risnik Sinkhole is een groot zinkgat dat nog niet zo bekend is bij de massa toeristen, maar wel heel populair is bij de plaatselijke bevolking. Het zinkgat is een geografisch verschijnsel dat tot stand kwam toen er een onderaardse grot instortte. De Risnik Sinkhole is de laatste jaren wel populair geworden bij lokale klimmers en is de ideale locatie als je een wandeling wil maken tijdens je rondreis door Slovenië op een mooie locatie.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf aan deze stad met onze reisgids Slovenië.

  1. Slap Kozjak langs de rivier de Soča

Slap Kozjak is een must-see natuurlijke attractie langs de rivier de Soča. De 15 meter hoge waterval komt uit in een pittoreske poel in een natuurlijk amfitheater in de rotsen. De wandeling erheen is bijna net zo mooi als de plek zelf en als het water warm genoeg is, kun je er zelfs zwemmen.

EXCURSIE: Er valt zoveel te zien en te beleven op de Soča rivier, van spannende kajaktochten tot rustgevende wandelingen langs de rivier. Boek hier een onvergetelijke excursie naar de Soča vallei.

  1. De adembenemende Savica Waterval

De Savica waterval, gelegen middenin het Triglav Nationaal Park, is 78 meter hoog en valt van de steile kliffen van Komarča. Wanneer je de tijd hebt, is een bezoekje aan de prachtige waterval echt de moeite waard. Je wandelt door de bassen, langs ruige rotswanden en kleine riviertjes.

  • Je geraakt er door voorbij Ukanc te rijden.
  • Parkeer je wagen op de parkeerplek naast het restaurant (bekijk ligging). Vandaar volg je de gemarkeerde wandelroute.
  • Kom je met de boot, dan kan je vanuit Ukanic naar de waterval wandelen.
  • Vanaf het ticketoffice, doe je de 500 treden in ongeveer 30 minuten (enkel) om bij de waterval uit te komen. Neem in de zomer zeker voldoende te drinken mee en trek je beste wandelschoenen aan.
  • Het is best een stevige klim naar de waterval.

TIP: De Savica waterval ligt in de nabije omgeving van Lake Bohinj, ontdek wat er nog meer te doen valt aan het meer van Bohinj.

  1. Wandeling naar de waterval Rinka

De Slap Rinka is een schilderachtige waterval, omgeven door steile bergen en heel wat groen. Het is een waterval van maar liefst 90 meter hoog en is daarmee een van de hoogste van Slovenië.

Hoe de waterval Slap Rinka bezoeken?

  • De eerste en tevens de gemakkelijkste manier is om naar het einde van de vallei te rijden en daar te parkeren (zie ligging hier), waarna je een wandeling van slechts 20 minuten te wachten staat. Je vindt er ook een bar en verschillende faciliteiten, zoals toiletten.
  • Het pad is vrij steil en je moet over gladde rotsen, draag dus stevig schoeisel.
  • Sportievelingen kunnen er echter ook voor kiezen om de wandeling te beginnen bij de voet van de vallei bij Hotel Plesnik (zie ligging hier). Je doet er dan wat langer over en hebt betere uitzichten.
  1. De hoogste waterval van Slovenië, Slap Boka

In de buurt van Bovec vind je enkele mooie watervallen, meer zelfs je vindt er de hoogste waterval van Slovenië. De Boka waterval (Slap Boka) is maar liefst 144 meter hoog en is makkelijk te bereiken. Je kan de waterval bereiken via twee verschillende wandelpaden. Beide wandelpaden brengen je naar een uitkijkpunt vanwaar je een prachtig zicht het op de waterval. De waterval is op zijn mooist van april tot en met juni.

  1. Virje waterval in de buurt van Bovec

Een andere waterval die je kan bezoeken is de Virje waterval, op slechts 4 km verwijderd van Bovec. De 12-meter hoge waterval is op zich is niet zo groot maar de sprookjesachtige omgeving maakt het toch een bezoekje waard. In de zomer heb je ook de mogelijkheid om even af te koelen in het verfrissende water van de Slap Virje.

We raden je aan om de watervallen zo vroeg mogelijk te bezoeken. Op die manier kan je de grote massa toch een beetje ontlopen en is het nog erg rustig. Bovendien geniet je ook nog eens van een prachtige zonsopgang in een idyllisch decor.
  1. De ijsgrotten van Snežna

Een iets minder gekende, maar zeker niet minder mooie grot zijn de ijsgrotten van Snežna (Snežna jama of de Snow Cave Raduha). De grot ligt verscholen in de 2062 meter hoge berg Raduha tussen de dorpjes Luce en Solcava in het noorden van Slovenië (bekijk ligging).

Deze unieke grot beschikt over een combinatie van elegante stalagmieten en ijssculpturen, vandaar de naam. Het is er ook erg koud en de temperatuur kan variëren van -10°C tot 2,5°C. Best een extra pulletje meebrengen wanneer je deze grot bezoekt! Meer info op de website.

  1. Bewonder de spectaculaire Peričnikwaterval

Op 30 minuten rijden van het bergdorpje Kranjska Gora vind je de Peričnikwatervallen in de de Vrata-vallei. Bekijk de ligging. De waterval bevindt zich vlakbij het dorpje Mojstrana en je kan ze al van ver zien. De indrukwekkende waterval is 52 meter hoog en behoort tot de hoogste watervallen van Slovenië.

  • Er is parking voorzien in de omgeving van de waterval.
  • Je kan de waterval gratis bezoeken.
  • Vergeet je beste wandelschoenen niet aan te trekken. Het is een korte hike van 20 minuten.
  • Houd er rekening mee dat de afdaling rond het pad achter de waterval behoorlijk glad kan zijn. Zorg dat je genoeg grip hebt.
  1. Martuljek-watervallen

Onder de Špik-berg vind je twee prachtige watervallen, ook wel de parels van de Julische Alpen genoemd. De Upper Martuljek-waterval is bijzonder spectaculair, omdat deze in drie niveaus over een verticale wand van 110 meter naar beneden daalt.

De wandeling naar de Martuljek-watervallen begint in Gozd Martuljek, een bergdorp tussen Kranjska Gora en Mojstrana. Het pad er naartoe is redelijk eenvoudig, maar het pad naar de omgeving van de waterval is alleen geschikt voor goed uitgeruste bergbeklimmers!

  • Na de wandeling naar het uitkijkpunt Lower Martuljek Waterfall gaat het pad verder naar Brunarica Pri Ingotu, een hut waar je kan eten en drinken.
  • Vanaf Pri Ingotu kan je de wandeling voortzetten naar de Upper Martuljek-waterval (Zgornji Martuljkov slap).
  1. Waar verblijven in Slovenië?

Garden Village in Bled

Je kan ook kiezen voor te overnachten in het gezellige Garden Village in Bled. Hier verblijf je in een boomhut, basic tentje, luxe glamping of een appartement mét eigen bubbelbad. De keuze is volledig aan jou! Beleef een sprookjesachtige nacht naast het heldere meer van Bled, waar je heel wat kan meemaken. Een echte aanrader! Meer info en boeken.

Onderstaande blogposts zullen je heel wat inspiratie geven voor een verblijf in Slovenië

  1. Mis niets tijdens je vakantie in Slovenië met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Slovenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Slovenië met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Slovenië met een gratis stadswandeling Ljubljana.

Slovenië

Gratis reisgids Slovenië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 31 juli 2020 - E van der Es

de Slap Peričnik is een leue waretval vlakbij Mojstrana, waar je achterlangs kan lopen, Mojstrana is sowieso de moeite waard als je vanuit een locatie vakantie houdt. Mooi wandelgebied, en daguitstapjes naar Bled en/of Ljubljana.

- 1 oktober 2019 - Ad de Leeuw

Heel duidelijke omschrijvingen van de bezienswaardigheden en de routes.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?