Doe een Game of Thrones tour in Dubrovnik + 17 x filmlocaties + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

Doe een Game of Thrones tour in Dubrovnik + 17 x filmlocaties + kaartje

14 februari 2022 in Kroatië0 reacties

Dubrovnik is één van de belangrijkste filmlocaties geweest sinds het tweede seizoen van de HBO serie Game of Thrones. Bij een eerste blik op de stad kan je al gelijk zien waarom: de oude stad met de dikke stadsmuren en de rode daken aan het helderblauwe water van de Adriatische Zee zijn een perfecte stand-in voor King’s Landing, de hoofdstad van de zeven koninkrijken van Westeros.

King's Landing gaat in de serie helemaal in vlammen op, dankzij 'mad queen' Daenerys Targaryen, maar gelukkig kunnen we het oude centrum van Dubrovnik wél nog bezoeken.

Let op: spoilers!

Heb je Game of Thrones nog niet bekeken? Let goed op, er zitten natuurlijk enkele spoilers in dit artikel!

Doe een Game of Thrones-tour in Dubrovnik

Wil je graag zelf al deze prachtige Game of Throne filmlocaties in Dubrovnik gaan ontdekken? Dan rade we je aan om deze locaties te bezoeken aan de hand van een georganiseerde tour. De dag van vandaag worden er verschillende tours georganiseerd in Dubrovnik om de Game of Thrones locaties te bewonderen met eigen ogen! Bekijk hier alle mogelijke tours en excursies naar Game of Thrones locaties (zowel halve als ganse daguitstappen).

Ontdek hieronder alvast enkele leuke daguitstappen in thema van Game of Thrones:

Kaartje met Game of Thrones locaties Dubvronik

Inhoud artikel

Video voor en na: hoe zien deze locaties eruit in Game of Thrones

Deze ongelofelijke video toont hoe de locaties in Dubrovnik met dank aan CGI omgetoverd werden tot King's Landing:

 1. Pile Bay

Pile Bay is de baai gelegen aan de westkant van het oude centrum, tussen het Bokar Fort aan de linkerkant van de baai en het Fort Lovrijenac aan de rechterkant. Vanaf de haven heb je dan ook een mooi uitzicht over beide forten, maar ook over de Adriatische Zee. Aan de linkerkant van de baai vind je een klein strandje, maar aan de rechterkant vind je achter een rots de West Pier en de West Harbour van Dubrovnik.

Pile Bay in Game of Thrones

In Game of Thrones komt Pile Bay meerdere keren naar voren, en verschillende hoeken van de baai hebben dan ook als verschillende plaatsen in King’s Landing dienst gedaan. Zo komt de baai in de serie naar voren wanneer de Lannisters Cersei’s dochter Myrcella naar Drone sturen in aflevering 6 van seizoen 2, ‘The Old Gods and the New’. Ook later, wanneer Cersei Myrcella’s terugkomst afwacht in aflevering 1 van het zesde seizoen, ‘The Red Woman’, speelt dit zich weer af in de baai.

Blackwater Bay

Het westelijke gedeelte van de baai ken je echter beter als Blackwater Bay, het water waar King’s Landing aan ligt en de locatie van de Battle of the Blackwater, waarbij King’s Landing door Stannis Baratheon aan wordt gevallen. De pier in de haven is in de eerste aflevering van seizoen 3, ‘Valar Dohaeris’, te zien, wanneer Sansa Stark en Shae vanaf de pier naar de schepen in de haven aan het kijken zijn en Lord Petyr Baelish, ofwel Littlefinger, een ontsnappingsplan bespreekt met Sansa. Helemaal aan de rechterkant van de haven vind je de twee deuren waar de Gold Cloaks de opdracht kregen om alle bastaardkinderen van Robert Baratheon te vermoorden.

In het laatste seizoen speelt deze baai ook een grote rol: hier neemt Jon Snow definitief afscheid van zijn familie om terug te keren naar Castle Black.

Boek je Game of Thrones tour Dubrovnik online

Wil je graag zelf al deze prachtige Game of Throne filmlocaties in Dubrovnik gaan ontdekken?

Dan is het mogelijk om een tour te doen ! Bekijk hier alle mogelijke tours (zowel halve als ganse dag uitstappen).

 1. Fort Lovrijenac

Fort Lovrijenac, ook wel bekend als het St Lawrence Fort, is gelegen buiten de westelijke stadsmuren van het oude centrum aan de rechterkant van Pile Bay. Het fort is gelegen op een klif van 37 meter hoog en kijkt uit over het water én over de stad zelf, maar het is lastiger om naar het middeleeuwse fort toe te klimmen dan je zou denken, en je dient vanaf de West Pier de trap naar boven te nemen.

Fort Lovrijenac in Game of Thrones

In de Wereld van Game of Thrones staat Fort Lovrijenac bekend als de Red Keep, en het fort is dan ook meerdere malen door de serie heen te zien. Zo is het fort vaak genoeg op de achtergrond te zien in de serie, en wordt Joffrey’s Name Day ook hier gevierd met toernooien in de eerste aflevering van seizoen 2, ‘The North Remembers’.

 1. Gradac Park

Ten westen van het oude centrum van Dubrovnik ligt Gradac Park. Het park werd in 1898 opgebouwd en is een favoriete plek om tot rust te komen, maar wordt ook veel bezocht voor het uitzicht op het Fort Lovrijenac en de stad zelf.

Gradac Park in Game of Thrones

In Game of Thrones is het park vooral bekend geworden als de locatie van de Purple Wedding in de tweede aflevering van seizoen 4, ‘The Lion and the Rose’, maar het park is ook in de daaropvolgende aflevering ‘Breaker of the Chains’ te zien, wanneer Sansa uit King’s Landing wegvlucht.

Onze tip: Wil je graag zelf op verkenning in de stad? Download onze gratis stadswandeling Dubrovnik en kom langs de mooiste plekjes van de serie.
 1. Tvrđava Bokar

Fort Bokar is het vijftiende-eeuwse fort dat onderdeel is van de stadsmuren van Dubrovnik. Vanaf het fort heb je een goed uitzicht op Fort Lovrijenac, en het fort zelf is dan ook vanaf het andere fort en de stadsmuren goed te aanschouwen.

Tvrđava Bokar in Game of Thrones

Het fort komt in vele beelden van de stadsmuur aan het water van King’s Landing terug, maar het is ook de achtergrond van het gesprek tussen Tyrion Lannister en Lord Varys over de beste defensie vanaf de stadsmuren in aflevering 8 van seizoen 2, ‘The Prince of Winterfell’.

 1. Pile Gate

Vanaf de westkant van de stad geeft de oude Pile Gate toegang tot het oude centrum van Dubrovnik.

Pile Gate in Game of Thrones

De poort is onderdeel van de oude stadsmuren, en komt in Game of Thrones dan ook meerdere keren naar voren als één van de poorten naar King’s Landing en de Red Keep. De poort is zo het beste te zien in aflevering 6 van seizoen 2, ‘The Old Gods and the New’, waarbij koning Joffrey Lannister na het wegsturen van zijn zusje Myrcella wordt aangevallen door een boze menigte.

Ook in aflevering 10 van seizoen 3, ‘Mhysa’, is de poort in de serie te zien, wanneer Jaime Lannister terugkeert naar de stad. In het achtste en laatste seizoen, speelt deze toegangspoort ook een grote rol wanneer Jon Snow, Daenerys Targaryen &co op weg zijn naar The Red Keep.

 1. De stadsmuren

De stadsmuren van Dubrovnik zijn een populaire toeristentrekker op zichzelf. De muren zijn één van de beste fortificaties uit de middeleeuwen, en in 1979 werden de stadsmuren toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De stadsmuren in Game of Thrones

In Game of Thrones komen de stadsmuren dan ook meerdere keren naar voren. Zo kijken Tyrion, Bronn en Podrick in de eerste aflevering van seizoen drie, ‘Valar Dohaeris’, naar het repareren van de schade die de stad heeft gekregen na de Battle of Blackwater Bay.

In aflevering 7 van seizoen 4, ‘Mockingbird’, doodt the Mountain hier gevangenen, in aflevering 3 van seizoen 5 verteld koning Tommen hier aan zijn moeder dat zij naar Casterly Rock moet gaan, in aflevering 4 van datzelfde seizoen, ‘The Sons of the Harpy’, wordt Loras Tyrell er door Lancel aangehouden en in de eerste aflevering van seizoen 6, ‘The Red Woman’, wordt het schip met Myrcella’s lichaam aanschouwd. In seizoen 8, zien we dat Cersei te horen krijgt dat de White Walkers in Winterfell binnengedrongen zijn en de Muur (The Wall) gecompromitteerd is. Ook wordt Jon Snow hier weer vrijgelaten.

 1. Ethnografisch Museum

Het zestiende-eeuwse Ethnografisch Museum (Etnografic Museum Rupe) heeft door de jaren dienst gedaan als een graansilo, een museum met tentoonstellingen over de agricultuur, textielwerk en folklorekleding.

Ethnografisch Museum in Game of Thrones

Dit museum kreeg een bijzondere bijrol, namelijk als het bordeel van Littlefinger. Hierbij werd voornamelijk de ingang van het museum gebruikt. In de serie ontmoet Tyrion Lannister hier Oberyn Martell in de eerste aflevering van seizoen 4, ‘Two Swords

Wil je graag zelf al deze prachtige Game of Throne filmlocaties in Dubrovnik gaan ontdekken?

Dan is het mogelijk om een tour te doen ! Bekijk hier alle mogelijke tours (zowel halve als ganse dag uitstappen).

 1. De Jezuïtentrap

De barokke St. Ignatiuskerk uit de 18e eeuw is gewijd aan de heilige Sint Ignatius. In deze prachtige kerk ontdek je mooie fresco's, een grot en nog veel meer prachtige architectuur. Wist je dat de befaamde trappen eigenlijk gebaseerd zijn op de Spaanse Trappen in Rome? Naast dit gebouw vind je ook een Jezuïetenschool.

De Jezuïtentrap in Game of Thrones

Het moet een van de memorabelste scènes in Game of Thrones zijn, en de meeste fans zullen deze trappen direct herkennen. De Jezuïtentrap herken je waarschijnlijk gelijk als de trappen naar de Great Sept of Baelor. De trappen waren te zien in de eerste aflevering van seizoen 5, ‘The Wars to Come’, waar de bevolking van King’s Landing samenkwam ter ere van Tywin Lannister.

De meest memorabele scene op de trap speelde zich af in aflevering tien van dat seizoen, ‘Mother’s Mercy’. Cersei begint vanaf de trappen haar naakte boetewandeling terug naar de Red Keep, nadat ze in de Great Sept of Baelor vast was gezet. Shame, shame, shame...

 1. St. Dominic Street

Dubrovnik kent heel wat nauwe straatjes die in verschillende scenes in Game of Thrones naar voren komen, maar St Dominic Street is misschien de bekendste daarvan.

St. Dominic Street in Game of Thrones

Ook door deze straat kwam Cersei tijdens haar walk of shame in ‘Mother’s Mercy’, maar ook in aflevering 5 van seizoen 2, ‘The Ghost of Harrenhal, is de straat al te zien als de straat waar Bronn en Tyrion de tumult tegen Cersei en Joffrey horen. Daarnaast is de straat in meerdere marktscènes terug te zien, en ook in de vijfde aflevering van seizoen 8, ‘The Bells’, komt St Dominic Street samen met andere straatjes in Dubrovnik terug bij de aanval op King’s Landing.

 1. Stradun

Het Stradun is het gedeelte van Dubrovnik waar de grote straten met de vele winkels, cafés en historische gebouwen te vinden zijn.

Stradun in Game of Thrones

Dit deel van Dubrovnik heeft net als de Jezuitentrap dienst gedaan voor de scene van Cersei’s Walk of Shame.

 1. Dominicaanse klooster

Dit klooster is een van de grootste Gotische gebouwen aan de oostkust van de Adriatische zee en had een belangrijke beschermfunctie. In dit klooster ontdek je vele waardevolle sieraden en kunst uit de 15e eeuw. Dit klooster werd gesticht in de 13e eeuw maar werd pas een eeuw later voltooid. Helaas werd het getroffen door een grote aardbeving in 1667 en werd uitgebreid gerestaureerd.

Het Dominicaanse klooster in Game of Thrones

Op de hoek van St Dominic Street vind je het Dominicaanse klooster. In aflevering 5 van seizoen 2, ‘The Ghost of Harrenhal’, wordt hier het protest tegenover de Lannisters aangewakkerd, waarbij een priester bovenaan de trap een toespraak tegen de koninklijke familie houdt.

 1. Ploče gate

Vrata od Ploča, oftewel de Ploča poort werd gebouwd als ingang van de stad aan de oostzijde in de 14e eeuw. Deze prachtige poort heeft een binnen- en buitenstuk en een stenen brug. Vroeger was dit een houten brug, die iedere avond opnieuw weer opgehaald werd om indringers buiten te houden. Later is deze brug van steen gemaakt. Boven de poort vind je de patroonheilige van Dubrovnik:Sveti Vlaho

Ploče gate in Game of Thrones

Deze poort wordt ook meerdere keren in de serie getoond, eerst in aflevering 5 van seizoen 2, ‘The Ghost of Harrenhal’, waar Tyrion samen met Lancel en Bronn aan het praten is, het aflevering 10 van seizoen 5, ‘Mother’s Mercy’, waar Cersei na haar Walk of Shame weer terug komt bij de Red Keep, waar Qyburn op haar wacht.

 1. Fort Minčeta

De Minčeta toren is een vroeger verdedigingsfort, gebouwd in 1319 en bleef lang in opbouw. Deze toren vind je in het noordelijke stuk van de stadsomwalling. Na de val van Constantinopel werd de burcht nog extra verstevigd en kreeg het een update van niemand minder dan Michelozzo di Bartolomeo.

Minčeta fort in Game of Thrones

Terwijl de meeste locaties in Dubrovnik dienst hebben gedaan als plekken in King’s Landing, heeft de Minčeta Toren juist dienst gedaan als het House of the Undying in de stad Qarth in Essos. In aflevering 10 van seizoen 2, ‘Valar Morghulis’, zoekt Daenerys hier naar haar draken nadat deze door de rijken van Qarth gestolen zijn.

 1. Paleis van de Rector

Het Paleis van de Rector werd in de vijftiende eeuw gebouwd voor de rector die over Dubrovnik regeerde. Tegenwoordig doet het echter dienst als een museum.

Het Paleis van de Rector in Game of Thrones

In de wereld van Game of Thrones is het gebouw beter bekend als de residentie van de Spice King van Qarth, die Daenerys in aflevering 6 van seizoen 2, ‘The Old Gods and the New’, bezoekt om voor schepen voor haar oversteek naar Westeros te vragen. Hier werd niet alleen de buitenkant, maar ook verschillende kamers en openbare zalen voor gebruikt.

 1. Hotel Belvedere

Net buiten Dubrovnik vind je het Hotel Belvedere. Het centrum van het kleine amfitheater is bekleed met het logo van de Split voetbalclub, maar het is desondanks te herkennen. Het hotel is niet vrij toegankelijk, maar er gaat een pad langs het hotel vanwaar je bij het atrium en het amfitheater terecht komt.

Hotel Belvedere in Game of Thrones

Dit hotel was de setting voor het notoire gevecht tussen the Mountain en prins Oberyn in aflevering 10 van seizoen 4, ‘The Mountain and the Viper.

 1. Trsteno Arboretum

Zo’n 30 minuten rijden van Dubrovnik vandaan vind je de prachtige tuinen van Trsteno Arboretum, aan de kust van de Adriatische Zee.

Trsteno Arboretum in Game of Thrones

De tuinen zijn meerdere keren te zien in het derde en vierde seizoen van Game of Thrones als de tuinen van King’s Landing. De tuinen komen als eerste in aflevering 2 van seizoen 3, ‘Dark Wings, Dark Words’, naar voren wanneer Sansa Lady Olenna Tyrell ontmoet en het over het huwelijk tussen Margaery en Joffrey heeft, maar ook in aflevering 5 van seizoen 4, ‘First of His Name’, is de tuin de setting van het gesprek tussen Cersei en Oberyn.

Wil je graag zelf al deze prachtige Game of Throne filmlocaties in Kroatië gaan ontdekken?

Dan is het mogelijk om een tour te doen ! Bekijk hier alle mogelijke tours (zowel halve als ganse dag uitstappen).

 1. Lokrum Island

Voor de kust van Dubrovnik ligt het Lokrum eiland. Dit eiland was ooit een quarantaine zone van de stad, maar is tegenwoordig een groot groen gebied waar zowel toeristen als lokale bevolking graag tot rust komt. Het eiland kan je bezoeken door een veerpond te nemen vanuit Dubrovnik. Deze doet er 15 minuten over naar het eiland. Boek je ticket voor de boot online.

Lokrum island in Game of Thrones

Fans van Game of Thrones herkennen het eiland waarschijnlijk als de stad van Qarth. In aflevering 5 van seizoen 2, ‘The Ghost of Harrenhal’, bezoekt Daenerys de rijke mensen van de stad, wat in het Benedictijnse klooster op het eiland gefilmd is.

 1. Waar overnachten in Dubrovnik? Hoe je hotel kiezen?

Persoonlijk raad ik niet aan om in het oude centrum te overnachten. Kies een hotel op 10 à 15 minuten van het oude stadscentrum, deze zijn veel goedkoper en het is er meestal veel aangenamer (zwembad, meer ruimte, aan zee en strand ...).

Een leuke wijk is Lapad. Vanaf Lapad kan je met de taxi of bus op 10 minuten naar het oude centrum.
Overzicht van enkele leuke hotels en appartementen in Lapad.

Wil je toch in het oude centrum verblijven, dan zijn Guest House Enny of Boutique hotel Stari Grad een perfecte optie.

Onze tip: Zelf verbleven wij in appartement Villa Boban, heeft een mooi groot zwembad en prachtig zicht op het water en vlakbij het strand. Het oude centrum van Dubrovnik ligt op 10 minuten van het appartement.
 1. Hoe geld besparen in Dubrovnik?

Wil je verschillende musea bezoeken? Dan kan ik je aanraden om een Dubrovnik Tourist Card te kopen. Je kan dit doen voor 1 dag, 3 of 7 dagen. Hiermee spaar je heel wat geld uit aan de ingangen van musea en mag je gratis het openbaar vervoer gebruiken. Koop je Dubrovnik Tourist Card online en krijg een extra 10% korting.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Dubrovnik?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Dubrovnik? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Koop onze reisgids Kroatië met een uitgestippelde stadswandeling Dubrovnik, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden. Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Dubrovnik.

Kroatië

Gratis reisgids Kroatië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?